Assertion & Reason Test: Heredity & Evolution - 1


15 Questions MCQ Test Science Class 10 | Assertion & Reason Test: Heredity & Evolution - 1


Description
Attempt Assertion & Reason Test: Heredity & Evolution - 1 | 15 questions in 30 minutes | Mock test for Class 10 preparation | Free important questions MCQ to study Science Class 10 for Class 10 Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion: A geneticist crossed a pea plant having violet flowers with a pea plant having white flowers, he got all violet flowers in the first generation.

Reason: White colour gene is not passed on to the next generation.

Solution: The gene for violet flowers is dominant over the gene for white flowers so that

only the violet gene is expressed as violet flowers in the first generation.

QUESTION: 2

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Learning a skill such as dance and music is an acquired trait.

Reason (R): Acquired traits develop in the lifetime of an individual and do not pass to the progeny.

Solution: Trails which develop in the lifetime of an individual and do not pass to the progeny are called acquired traits. Learning a skill such as dance/music/loss of body parts/weight etc are examples of acquired traits.
QUESTION: 3

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Mendel chose a number of varieties of garden pea as plant material for his experiments.

Reason (R): Garden pea has well defined characters and is bisexual.

Solution: Mendel chose garden pea as plant material for his experiment because garden pea plants were easily available / they grow in one season / fertilization was easy.
QUESTION: 4

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Traits like eye colour or height are inherited traits.

Reason (R): Inherited traits are not transferred from parents to young ones.

Solution: Eye colour and height are genetically inherited traits, as these are expressed by genes. Inherited traits are the traits which are transferred from parents to young ones. Acquired traits are the characters that are acquired by the individual during its lifetime. These traits cannot be inherited. For example, if a wrestler develops large muscles due to his training program that does not mean it will be passed on to his offspring.
QUESTION: 5

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): In humans, males play an important role in determining the sex of the child.

Reason (R): Males have two X chromosomes.

Solution: Sex of a child is dependent on the type of the male gamete that fuses with the female gamete. Human beings possess 23 pairs of chromosomes. Out of these, 22 pairs are known as autosomes, while the remaining one pair comprises sex chromosomes (XX in females and XY in males). At the time of fertilisation, the egg cell fuses with the sperm cell, resulting in the formation of the zygote. If the egg cell carrying an X chromosome fuses with the sperm carrying an X chromosome, the resulting child would be a girl. If the egg cell carrying an X chromosome fuses with the sperm carrying a Y chromosome, the resulting child would be a boy.
QUESTION: 6

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Wings of butterfly and wings of bat are analogous organs.

Reason (R): Analogous organs have different origin and structural plan but same function.

Solution: Wings of butterfly and wings of bat though they perform similar function, they have different origin/basic structure. Hence, they are known as analogous organs.
QUESTION: 7

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Fossils are remains of dead organisms.

Reason (R): It is helpful in the study of evolution.

Solution: Fossils are remains of hard parts of the dead organisms in the strata of earth. It help in tracing evolutionary pathways.
QUESTION: 8

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion (A): Speciation is the process of formation of a new species from a pre-existing one.

Reason (R): Mutation plays a role in speciation.

Solution: Speciation is an evolutionary process by which new species arise. One of the factors that lead to speciation is mutation.
QUESTION: 9

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion : Evolution is called organic evolution.

Reason : Evolution involves the living organisms.

Solution: Evolution is called organic evolution, because it involves the living organisms.
QUESTION: 10

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion : Forelimbs o f vertebrates are homologous organs.

Reason : Analogous organs have the same origin but different functions.

Solution: Forelimbs of vertebrates are homologous organs. Analogous organs have different origins but show similar appearance.
QUESTION: 11

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion : Among the primates, chimpanzees are the closest relative of the present day humans.

Reason : The banding pattern in the autosome number 3 and 6 of man and chimpanzee is remarkably similar.

Solution: The banding pattern seen on stained chromosomes from humans and chimpanzees show striking similarities which indicates that they have evolutionary relationships (cytogenetic evidence).
QUESTION: 12

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion : Speciation is the process of formation of a new species from a pre-existing one.

Reason : Mutation plays a role in speciation.

Solution: Speciation is an evolutionary process by which new species arise. One of the factors that lead to speciation is mutation.
QUESTION: 13

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion : Changes in non-reproductive tissues can be passed on the DNA of the germ cells.

Reason : Inherited traits include the traits developed during the lifetime of an individual that cannot be passed on to its propeny.

Solution: Changes in non-reproductive tissues cannot be passed on the DNA of the germ cells The traits developed during the lifetime of an individual that cannot be passed on to its progenies are acquired traits.
QUESTION: 14

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion : Mendel chose a number of varieties of garden pea as plant material for his experiments.

Reason : Garden pea has well defined characters and was bisexual.

Solution: Mendel chose garden pea as plant material for his experiment because garden pea plants were easily available/they grow in one season/fertilization was easy.
QUESTION: 15

Directions: In the following questions, a statement of assertion (A) is followed by a statement of reason (R). Mark the correct choice as:

Assertion : The establishment of reproductive isolations in an event of biological significance.

Reason : In the absence of reproductive isolation species can merge into a single population.

Solution:

Reproductive isolation refers to the situation where different species may live in the same area, but properties of individuals prevent them from interbreeding. The things which stop species or groups of organisms reproducing sexually are called isolating mechanisms.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code