Heredity And Evolution - 1


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Heredity And Evolution - 1


Description
This mock test of Heredity And Evolution - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Heredity And Evolution - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Heredity And Evolution - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Heredity And Evolution - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Heredity And Evolution - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Select the incorrect statement.

Solution:

Weight of body depends on diet and habits. If somebody is not eating he will definitely lose weight as the body fat will be used for production of energy once glycogen reserve finishes.

QUESTION: 2

Differences between organisms in a species are described as variation. Which of the following would you describe as continuous variation?

Solution:

Continuous variation can be defined as the variations in the phenotypic traits in which a series of types are distributed on a continuum rather than separate groups. For example body weight.

QUESTION: 3

New species may be formed if
(i) Mating does not take place.
(ii) DNA undergoes significant changes in germ cells.
(iii) There is no change in genetic material.
(iv) Chromosome number changes in gametes.

Solution:

New species may be formed if DNA undergoes significant change in germ cells. Changes in DNA will be inherited by the germ cells. Germ cells which when passes to the next generation will be inherited in the subsequent generations.

Change in the chromosome number makes a change in the gametes which leads to change in the gene pool and causes variation. 

QUESTION: 4

Which of the following is an example of genetic variation ?

Solution:

Different eye colour is a genetic variation.

QUESTION: 5

The earlobe variants found in human population are
(i) Free
(ii) Curved
(iii) Round
(iv) Attached

Solution:

 

The earlobe variants found in human population are free and attached.
EXPLANATION:-
All the human beings have two types of earlobes.
One of such earlobes are the attached earlobes which are attached to the skin of human being near his or her ear . 2nd earlobes are the earlobes which are not so attached rather they are hanged freely

QUESTION: 6

Two pea plants one with round green seeds (RRyy) and another with wrinkled yellow (rrYY) seeds produce FI progeny that have round yellow (RrYy) seeds. When F1 plants are selfed, the F2 progeny will have new combination of characters.
Choose the new combination from the following
(i) Round, yellow
(ii) Round, green
(iii) Wrinkled, yellow
(iv) Wrinkled, green

Solution:

According to Mendels laws of inheritance there is independent inheritance of two separate traits shape and colour of seeds.

QUESTION: 7

Your mother bought carrot, potato, radish and brinjal. Which of them represent the correct homologus structures ?

Solution:

Both are modifications of root while potato is a stem modification and brinjal is a fruit.

QUESTION: 8

Select the incorrect statement.​

Solution:

Tendrils of peas plant and phylloclade of opuntia are homologous because both of them have same origin i.e they are modified shoots but perform different functions.

QUESTION: 9

Select the correct statement.

Solution:

Both thorn of Bougainvillea and potato are modification of stem.

QUESTION: 10

Some dinosaurs had feathers but they could not fly but birds have feathers that help them to fly. In terms of evolution it means

Solution:

There are certain fossils of ancient reptiles which have both reptilian as well as feature of birds which proves that birds have evolved from reptiles.

Related tests