Important Questions (1 mark): Acids, Bases and Salts


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Important Questions (1 mark): Acids, Bases and Salts


Description
This mock test of Important Questions (1 mark): Acids, Bases and Salts for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Important Questions (1 mark): Acids, Bases and Salts (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (1 mark): Acids, Bases and Salts quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Important Questions (1 mark): Acids, Bases and Salts exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (1 mark): Acids, Bases and Salts extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An aqueous solution turns red litmus solution blue. Excess addition of which of the following solution would reverse the change ?

Solution:

As the solution turns red litmus solution blue, it must be basic. To reverse the change, we must add an acid.

QUESTION: 2

NaOH is obtained by electrolysis of

Solution:

2NaCl + 2H2O → 2NaOH + H2 + Cl2
(Chlor-alkali process)

QUESTION: 3

One of the constituents of baking powder is sodium hydrogen carbonate, the other constituent is

Solution:

Tartaric acid is a leavening agent which is mixed with baking powder to neutralize the bitterness produced by baking powder. It is an important food additive that is being used today. When dry base powder is added to acid forming a solution, it is mixed with cream of tartar which is chemically known as potassium bitartrate. 

QUESTION: 4

Lime water reacts with chlorine to form

Solution:

Ca(OH)2 + Cl2 → CaOCl2 + H2
(Manufacturing of bleaching powder)

QUESTION: 5

A sample of soil is mixed with water and allowed to settle. The clear supernatant solution turns the pH paper yellowish-orange. Which of the following would change the colour of this pH paper to greenish-blue ?

Solution:

Only a basic solution will change the colour of pH paper to greenish-blue.

and out of all these, only antacid is a base.

lemon juice and vinegar are acid

common salt is neutral 

QUESTION: 6

Ag2S reacts with H2SO4 to form

Solution:

Ag2S + H2SO4 → Ag2SO4 + H2S  (Double displacement reaction)

QUESTION: 7

Which of the following statements are true for acids ?

Solution:

Acids possess sour taste and turn blue litmus paper red.

QUESTION: 8

pH of H2O is

Solution:

pH of H2O is 7 because it is neutral. It is formed by neutralization reaction.

QUESTION: 9

Which of the following are present in a dilute aqueous solution of hydrochloric acid ?

Solution:

Hydrochloric acid ionises as follows :
HCl→ H+ +Cl
H+ ions combine with water molecules to form H3O+. Therefore, the ions present in dilute aqueous solution of hydrochloric acid are H3O+ and Cl-.

QUESTION: 10

NaHCO3 is formed by the reaction of

Solution:

Sodium hydrogen carbonate also known as sodium bicarbonate is produced by chemical reaction between weak acid and strong base.
The acid is Hydrochloric Acid (HCl) and the base is Na2CO3 

Na2CO3 + HCl = NaHCO3 + NaCl

Download free EduRev App

Track your progress, build streaks, highlight & save important lessons and more!