Important Questions (1 mark): Electricity


25 Questions MCQ Test Science Class 10 | Important Questions (1 mark): Electricity


Description
This mock test of Important Questions (1 mark): Electricity for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Important Questions (1 mark): Electricity (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (1 mark): Electricity quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Important Questions (1 mark): Electricity exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (1 mark): Electricity extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Time rate of work done or electrical energy developed or consumed by a generator or appliance, is called electrical

Solution:

Time rate of work done or electric energy develop or consumed by generator or appliance, is called electric power. We know, that the rate of work done per unit Time is known as power. So, here is some change ie., in terms of electricity Time rate of work done is known as electric power. 

QUESTION: 2

The power of the battery in the resistor appears as

Solution:

Firstly, you get shorter battery life simply because your average energy consumption is increased over the peak period.A battery generates power when it powers a light bulb. It dissipates power when it is being charged.

QUESTION: 3

In series combination of electrical appliances, total electrical power

Solution:

Power is directly proportional to the potential difference and potential difference is directly proportional to the Current. In a series combination, Resistance is increased and thus the flow of current decreases Power is directly proportional to current therefore power decreases.

QUESTION: 4

The rate of flow of an electric charge is known as : 

Solution:

As more and more resistors are added in parallel to a circuit, the equivalent resistance of the circuit decreases and the total current of the circuit increases.Therefore the power decreases.

QUESTION: 5

Power voltage rating of an electric bulb is 100 W 200 V. Current drawn by it will be

Solution:

Power  =  voltage * current
Here, power = 100 W, voltage = 200 V 
P  = V*I 
Therefore, 100  = 200  * I 
I   = 100/200 A
I   =  0.5 A

QUESTION: 6

The total work done by an electrical appliance during its operation, is called electrical

Solution:

Energy is the ability to do work, where work is done when a force moves an object. We need and we use energy every day, and energy is available in all different forms. Electrical energy is energy that is stored in charged particles within an electric field. 

QUESTION: 7

The unit of electrical energy is

Solution:

Joule is the unit of work or energy; it is equal to the work done by a force of one newton acting through one meter. It was named in honor of the English physicist James Prescott Joule. It equals 107 ergs, or approximately 0.7377 foot-pounds. In electrical terms, the joule equals one watt-second—i.e., the energy released in one second by a current of one ampere through a resistance of one ohm.

QUESTION: 8

Number of joules in 1 kWh is

Solution:
QUESTION: 9

When electric current flows through a conductor the conductor becomes

Solution:
QUESTION: 10

When electric current flows through a conductor

Solution:
QUESTION: 11

Heating of a current carrying conductor is due to

Solution:

When electrons starts drifting into lower potential to higher potential then it get collision with their atoms. Due to which electron loses their kinetic energy and cause heat effect of current.

QUESTION: 12

Out of the following which is an insulating material ?

Solution:
QUESTION: 13

Rate of energy transferred if a current of 0.5 A passes through a bulb connected across a battery of 6 V for 20 s is

Solution:

Energy = v × i × t = 6 × 0.5 × 20 = 60J

QUESTION: 14

In electric heating appliances the material of the heating element is

Solution:
QUESTION: 15

In domestic electric circuits, the cheapest appliance used is

Solution:

In domestic electric circuits, the cheapest appliance used is fuse bulb . 
An electric fuse is used as a safety device for the protection of electric circuits and appliances due to short - Circuiting or overloading of the electric circuits. 

QUESTION: 16

An ammeter has 20 divisions between mark 0 and mark 2 on its scale. The least count of the ammeter is

Solution:

20 Divisions are equal to the 2A
1 division is equal to 2/20 = 0.1 A
therefore Least count of the Ammeter is 0.1 A.

QUESTION: 17

In a voltmeter, there are 20 divisions between the 0 mark and 0.5 V mark. The least count of the voltmeter is

Solution:

Least count L. C = 0.5 / No. of divisions 
Least count of voltmeter L. C = 0.5/20
 => 0.025 

QUESTION: 18

Which two circuit components are connected in parallel in the following circuit diagram ?

Solution:

We know that the voltmeter is always connected in parallel across the resistance to measure voltage across the resistance. So, option ( b) is the correct answer.

QUESTION: 19

Resistance of a wire is r ohms. The wire is stretched to double its length, then its resistance in ohms is

Solution:

Resistance ‘R = 6ohm’ is related to length ‘L’, area of cross-section ‘A’ and resistivity ‘ρ’ as,

R = ρL/A

When L is doubled ,

As we know that the volume of the wire remains same.

old volume = new volume

AL = A'L' ....(i) ( as volume = area x length )

L' = 2L

So, from (i)

A' = A/2

So the new resistance is ,

R' = ρL'/A'

or

R' = ρ(2L)/(A/2) = 4 (ρL/A)

=> R' = 4R

thus, correct answer is option (b).

QUESTION: 20

Electric pressure is also called

Solution:

I = 180mA = 180 /1000 =b0.18A and the V = 1.8V.
So, R= V / I = 0.181.8 = 10 ohms.
Hence, the resistance in the circuit is 10 ohms.

QUESTION: 21

Substances whose atoms have no free electrons, are called

Solution:
QUESTION: 22

Substances whose atoms have only few free electrons, are called

Solution:
QUESTION: 23

A neutral body has

Solution:

Electrically neutral atoms simply possess the same number of electrons as protons. This gives the object a balance of both type of charge.

QUESTION: 24

A body gets positively charged by losing

Solution:
QUESTION: 25

A body gets negatively charged by gaining

Solution:

Electrons have negative energy. When the number of electrons and protons are equal the charge is neutral but if electron is added to it then the negative charge dominates which gives it negative charge.