Important Questions (2 marks): Life Processes


20 Questions MCQ Test Science Class 10 | Important Questions (2 marks): Life Processes


Description
This mock test of Important Questions (2 marks): Life Processes for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Important Questions (2 marks): Life Processes (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Important Questions (2 marks): Life Processes quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Important Questions (2 marks): Life Processes exercise for a better result in the exam. You can find other Important Questions (2 marks): Life Processes extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Choose the correct statement that describes arteries.

Solution: Arteries are thick-walled blood vessels which pump blood at high pressure away from the heart. They do not have valves as their walls are highly muscular.
QUESTION: 2

Which part of the plant helps to absorb water and minerals from the soil?

Solution: The root has further extensions which increase the surface area for absorption. These extensions are called root hair, which is present in all types of roots.
QUESTION: 3

The transpiration organ in plant is

Solution: Stomata are a part of the epidermal system in plants. Transpiration occurs through stomata in leaves of plants.
QUESTION: 4

It is necessary to separate oxygenated blood from the deoxygenated blood in mammals

Solution: Oxygenated blood carries O2 to the various tissues, muscles, cells, et(c) from the lungs and heart, while deoxygenated blood carries CO2 from the organs to the lungs which is removed from the body. In birds and mammals, it is essential to keep the oxygenated blood separated from the deoxygenated blood In this way, only highly oxygenated blood is sent out to the body's tissues for far more efficient diffusion into the cells of the body, giving them more 'fuel' to run cellular respiration in the mitochondria, to make ATP molecules to run the reactions that allow them to maintain body temperature in addition to running all of their metabolic reactions of the body. If they were not separated, it would probably take much longer to perform simple activities and metabolism would be reduced as a consequence.
QUESTION: 5

Arteries are best defined as the vessels which

Solution: Arteries are the blood vessels which carry oxygenated blood from the heart to the organs. It breaks up into several branches of capillaries before entering the organs. These capillaries again reunite to form venules and ultimately veins which carry the deoxygenated blood towards the heart.
QUESTION: 6

Which among the following is NOT a function of the kidney

Solution: The antibody is secreted as an immune response towards the antigen. It is mainly produced by the B-cells of the immune system. The kidney participates in the homeostasis, regulating acid-base balance, electrolyte concentrations, extracellular fluid volume, and blood pressure, filtration of blood, and excretion of wastes in the form of urine.
QUESTION: 7

Which among the following is the major excretory organ in humans?

Solution: The kidney is the main excretory organ in man. It helps in the filtration of blood and maintains osmoregulation. Accessory organs of excretion are liver, lungs, and skin. Small intestine and large intestine helps in the digestion of food whereas the heart is the main circulatory organ in the human body which helps in the transportation of blood.
QUESTION: 8

Assertion - Saline water is not given to patients with hypertension.

Reason - Saline water can cause vomiting and may drop blood pressure suddenly causing cardiac arrest

Solution: When salt is ingested, it is dissolved in the blood as two separate ions - Na+ and Cl-. The water potential in blood will decrease due to the increased solutes and blood osmotic pressure will increase. While the kidney reacts to excrete excess sodium and chloride in the body, water retention causes blood pressure to increase. Saline water causes an increase in blood pressure not decreases in blood pressure.
QUESTION: 9

What is a higher side blood pressure of the normal body-

Solution: When your systolic pressure is between 120 and 129 mm Hg and your diastolic pressure is less than 80 mm Hg, it means you have elevated blood pressure. Although these numbers aren't technically considered high blood pressure, you've moved out of the normal range.
QUESTION: 10

The manufactured food in a green plant moves from the leaves to other parts through________.

Solution: The sugars, synthesized in leaves (as a result of photosynthesis) are translocated downwards, upwards, and laterally to storage organs mainly through phloem. These sugars are translocated in the form of sucrose.
QUESTION: 11

Most vital process for existence of life on earth is

Solution: Photosynthesis is the most important process on earth, without which neither plants nor animals could survive. The energy stored in organic molecules by plants is the fuel of life for most living things and the oxygen released during photosynthesis makes cellular respiration and due to this life is possible on earth. Reproduction and respiration are also important but respiration is possible only when we get oxygen from the plant. So utmost thing for survival is photosynthesis.
QUESTION: 12

The value of diastolic blood pressure is

Solution: The diastolic reading, or the bottom number, is the pressure in the arteries when the heart rests between beats. This is the time when the heart fills with blood and gets oxygen. A normal diastolic blood pressure is lower than 80. A reading of 90 or higher means you have high blood pressure.
QUESTION: 13

Most of the carbon dioxide in the blood is carried in the form of

Solution: The majority of carbon dioxide molecules (85 percent) are carried as part of the bicarbonate buffer system. In this system, carbon dioxide diffuses into the red blood cells. Carbonic anhydrase (CA) within the red blood cells quickly converts the carbon dioxide into carbonic acid (H2CO3). Carbonic acid is an unstable, intermediate molecule that immediately dissociates into bicarbonate ions (HCO3 -) and hydrogen (H+) ions. Since carbon dioxide is quickly converted into bicarbonate ions, this reaction allows for the continued uptake of carbon dioxide into the blood, down its concentration gradient. It also results in the production of H+ ions. If too much H+ is produced, it can alter blood pH. However, hemoglobin binds to the free H+ ions, limiting shifts in pH. The newly synthesized bicarbonate ion is transported out of the red blood cell into the liquid component of the blood in exchange for a chloride ion (CI-). This is called the chloride shift. When the blood reaches the lungs, the bicarbonate ion is transported back into the red blood cell in exchange for the chloride ion. The H+ ion dissociates from the hemoglobin and binds to the bicarbonate ion. This produces the carbonic acid intermediate, which is converted back into carbon dioxide through the enzymatic action of Ca. The carbon dioxide produced is expelled through the lungs during exhalation.
QUESTION: 14

Which of the following is not a digestive enzyme contained in the pancreatic juice?

i. Lipase

ii. Hydrochloric acid

iii. Mucus

iv. Trypsin

Solution: The enzymes lipase and trypsin are present in the pancreatic juice that break down emulsified fats and degrade proteins respectively.
QUESTION: 15

The enzymes pepsin and trypsin are secreted respectively by

Solution: Stomach secretes the enzyme pepsin and pancreas produces trypsin. Both of them break down protein.
QUESTION: 16

Among the following choose the correct option which includes the organisms that have a holozoic mode of nutrition:

Solution: Holozoic nutrition involves the ingestion of organic food particles and later its assimilation for the purpose of supplying energy to the whole body.
QUESTION: 17

Raw materials required in the autotrophic mode of nutrition involves:

i. Carbon dioxide and water

ii. Chlorophyll

iii. Nitrogen

iv. Sunlight

Solution: Autotrophic mode of nutrition involves the use of sunlight, chlorophyll, carbon dioxide, and water to produce starch.
QUESTION: 18

The enzymes contained in pancreatic juices help in the digestion of:

Solution: The pancreas contains all kinds of enzymes that can digest proteins, fats, and carbohydrates.
QUESTION: 19

Which of the following help in protecting the inner lining of the stomach from the harmful effect of hydrochloric acid?

Solution: Mucus is a viscous secretion that protects the inner lining of the stomach from the action of HCl.
QUESTION: 20

Sometimes we get painful cramps in our leg muscles after running for a long time due to the accumulation of:

Solution: The build-up of lactic acid in our muscles while running (less oxygen conditions) causes cramps.