Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Acids, Bases And Salts (Medium)


20 Questions MCQ Test Science Class 10 | Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Acids, Bases And Salts (Medium)


Description
This mock test of Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Acids, Bases And Salts (Medium) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 10 Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Acids, Bases And Salts (Medium) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Acids, Bases And Salts (Medium) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Acids, Bases And Salts (Medium) exercise for a better result in the exam. You can find other Lakhmir Singh & Manjit Kaur Test: Acids, Bases And Salts (Medium) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Calcium hydroxide reacts with carbon dioxide to form.

Solution:

Calcium hydroxide reacts with carbon dioxide to form calcium carbonate.

Aqueous calcium hydroxide reacts with carbon dioxide to form a white precipitate, calcium carbonate, and water.

Ca(OH)2(s) + CO2(g) → CaCO3(s) + H2O(g)

QUESTION: 2

The pH of a compound is found to be 9. The compound can be:

Solution:

pH above 7 confirms the compound to be alkaline in nature so it can be either sodium carbonate or sodium hydroxide as HCl and CH3COOH are acidic in nature. Sodium hydroxide is a strong base, so it has the highest pH of about 14 while sodium carbonate is a weak base so it can have pH 9.

QUESTION: 3

The formula of microcosmic salt and the produce obtained by heating is:

Solution:

The chemical name for microcosmic salt is sodium ammonium phosphate and hence the chemical formula is Na(NH4)HPO4 . Also, when this salt is heated till it is red, it leaves a transparent glass of sodium phosphate.

QUESTION: 4

Which of the following is a natural indicator?

Solution:

Natural indicators are obtained from natural sources. All of the above examples are natural indicators. A solution of china rose turns green in a basic solution and bright pink or magenta in an acidic solution. Morning glories contain an anthocyanin called "heavenly blue anthocyanin" which changes from purplish red at pH 6.6 to blue at pH 7.7. Blueberries change from blue (around pH 2.8 — 3.2) to red in a strongly acidic solution.

QUESTION: 5

Molten sodium chloride conducts electric current due to the presence of:

Solution:

Current is the rate of flow of charge. NaCl an ionic solid. An ionic solid consists of a lattice of Na+ and Cl ions in which these ions are fixed in their places. Solid NaCI does not contain any mobile charge carriers that can facilitate the flow of charge. But molten NaCI contains free mobile ions Na+ and Cl- ions which allow the passage of current.

QUESTION: 6

Carbon dioxide reacts with calcium hydroxide to form calcium carbonate and water. Ca(OH)2 + CO2- CaCO3 +H2O This reaction is known as

Solution:

It is an example of a neutralization reaction in which an acid (carbon dioxide) reacts with base (calcium hydroxide) to form salt and water.

QUESTION: 7

Non-metals + acids

Solution:

Non-metals do not react with acids. Thus, option D is correct

QUESTION: 8

Assertion

Metal oxides react with acid to form salt and water.

Reason

Most of the metal oxides are acidic in nature.

Solution:

Metal oxides react with acid to form salt and water because most of the metal oxides are basic or amphoteric in nature.

QUESTION: 9

The compound which does not exist as hydrate form:

Solution:

Ferrous sulphate →FeSO4⋅7H2O

Copper sulphate →CuSO4⋅5H2O

Magnesium sulphate →MgSO4⋅7H2O

Sodium chloride →NaCl

QUESTION: 10

Sodium chloride imparts a yellow colour to the Bunsen flame. This can be interpreted due to the

Solution:

Sodium chloride imparts a yellow colour to the Bunsen flame. This can be interpreted due to the emission of excess energy absorbed as radiation in the visible region.

When an alkali or alkaline earth metal (or its salt) is introduced in the flame, the valence electrons of the metal absorb energy and are excited to the higher energy level. When excited electrons return to their ground state, they release the absorbed energy as visible light.

QUESTION: 11

The pH of a compound is found to be 9. The compound can be:

Solution:

pH above 7 confirms the compound to be alkaline in nature so it can be either sodium carbonate or sodium hydroxide as HCl and CH3COOH are acidic in nature. Sodium hydroxide is a strong base, so it has the highest pH of about 14, while sodium carbonate is a weak base to have pH 9.

QUESTION: 12

Which of the following is known as soda ash?

Solution:

Sodium carbonate is known as soda ash or washing soda Na2CO3 • IOH2O. It is the sodium salt of carbonic acid. It is white hygroscopic in nature and has an alkaline taste. It is used as a water softener.

QUESTION: 13

Calcium hydroxide reacts with carbon dioxide to form.

Solution:

Calcium hydroxide reacts with carbon dioxide to form calcium carbonate.

Aqueous calcium hydroxide reacts with carbon dioxide to form a white precipitate, calcium carbonate, and water.

Ca(OH)2(s) + CO2(g) → CaCO3(s) + H2O(g)

QUESTION: 14

Which two metals react with concentrated alkalis?

Solution:

Groups IIA, IIIA, and IVA metals are less reactive than the neighbouring alkali metals. Thus Al and Zn are less reactive metals than Na, K and Mg.

QUESTION: 15

Molten sodium chloride conducts electric current due to the presence of:

Solution:

Current is the rate of flow of charge. NaCl an ionic solid. An ionic solid consists of a lattice of Na+ and Cl ions in which these ions are fixed in their places. Solid NaCI does not contain any mobile charge carriers that can facilitate the flow of charge. But molten NaCI contains free mobile ions Na+ and Cl- ions which allow the passage of current.

QUESTION: 16

H2SO4 + Cu.CO3 ——__ + H2O + CO2

Solution:

All carbonates react with acids to produce salt, water and carbon dioxide gas. H2SO4 + CuCO3 —> CuSO4 + H2O + CO2

QUESTION: 17

An aqueous solution of NaCl is:

Solution:

NaCl is a neutral salt formed by the reaction between strong acid HCl and strong base NaOH.

QUESTION: 18

Which impurity (as a salt) is associated with table salt obtained from seawater?

Solution:

Seawater contains MgCl2 brine, so salt made from seawater contains this as an impurity, sea salt

QUESTION: 19

Assertion

Metal oxides react with acid to form salt and water

Reason

Most of the metal oxides are acidic in nature.

Solution:

Metal oxides react with acid to form salt and water because most of the metal oxides are basic or amphoteric in nature.

QUESTION: 20

Which of the following compounds is known as Epsom salt?

Solution:

Magnesium sulfate is an inorganic salt containing magnesium, sulphur and oxygen. It is often encountered as the heptahydrate sulfate mineral epsomite commonly called Epsom salt taking its name from bitter saline spring in Epsom in Surrey.