Test: Acids, Bases And Salts (Easy)


15 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Acids, Bases And Salts (Easy)


Description
This mock test of Test: Acids, Bases And Salts (Easy) for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Acids, Bases And Salts (Easy) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Acids, Bases And Salts (Easy) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Acids, Bases And Salts (Easy) exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Acids, Bases And Salts (Easy) extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An aqueous solution of NaCl is:

Solution:

NaCl is a neutral salt formed by the reaction between strong acid HCl and strong base NaOH. The reaction occurs as follows.

QUESTION: 2

The compound which does not exist as hydrate form:

Solution:

Ferrous sulphate →FeSO4⋅7H2O

Copper sulphate →CuSO4⋅5H2O

Magnesium sulphate →MgSO4⋅7H2O

Sodium chloride →NaCl

QUESTION: 3

Carbon dioxide reacts with calcium hydroxide to form calcium carbonate and water. Ca(OH)2 + CO2 CaCO3 + O This reaction is known as

Solution:

It is an example of a neutralization reaction in which an acid (carbon dioxide) reacts with base (calcium hydroxide) to form salt and water.

QUESTION: 4

Which two metals react with concentrated alkalis?

Solution:

Groups IIA, IIIA, and IVA metals are less reactive than the neighbouring alkali metals. Thus Al and Zn are less reactive metals than Na, K and Mg.

QUESTION: 5

The acid reacts with the metal to form:

Solution:

When an acid reacts with a metal, a metal salt and hydrogen are formed. However, this depends if the metal is reactive or not. For example, magnesium, (Mg) is a violently reactive metal to hydrochloric acid) Therefore, making magnesium chloride and hydrogen

QUESTION: 6

Assertion: Metal oxides react with acid to form salt and water.

Reason: Most of the metal oxides are acidic in nature.

Solution:

Metal oxides react with acid to form salt and water because most of the metal oxides are basic or amphoteric in nature.

QUESTION: 7

When sodium hydroxide reacts with aluminium metal:

Solution:

Sodium aluminate and hydrogen gas are formed when sodium hydroxide reacts with aluminium metal.
2NaOH + 2Al + 2H2O ⇨ 2NaAlO2 + 2H2

QUESTION: 8

What is formed when acids react with carbonates?

Solution:

When acids react with carbonates, such as calcium carbonate (found in chalk, limestone and marble), salt, water and carbon dioxide are made. In general: Acid + Metal carbonate Salt + Water + Carbon dioxide

QUESTION: 9

A salt associated with the water of crystallization is known as a:

Solution:

A salt associated with the water of crystallization is known as a hydrate.

QUESTION: 10

To protect tooth decay, we are advised to brush our teeth regularly. The nature of the toothpaste commonly used is:

Solution:

Decay of teeth is because of the sweetening agents we eat as it increases the acidity inside the mouth, which can be prevented if the toothpaste used is alkaline or basic in nature. Baking soda or sodium hydrogen carbonate is also used to clean the teeth as it is alkaline in nature.

QUESTION: 11

Non-metals + acids 

Solution:

Non-metals do not react with acids. Thus, option b is correct.

QUESTION: 12

The pH of a compound is found to be 9. The compound can be:

Solution:

 pH above 7 confirms the compound to be alkaline in nature so it can be either sodium carbonate or sodium hydroxide as HCl and CH3COOH are acidic in nature. Sodium hydroxide is a strong base, so it has the highest pH about 14 while sodium carbonate is a weak base so it can have pH 9.

QUESTION: 13

Which impurity (as a salt) is associated with table salt obtained from seawater?

Solution:

Seawater contains MgCl2 brine, so salt made from seawater contains this as an impurity, sea salt:

QUESTION: 14

Which among the following represents the chemical formula for ‘Plaster of Paris’?

Solution:

The chemical formula for the plaster of Paris is
and is better known as calcium sulfate hemihydrate.

QUESTION: 15

Borax is:

Solution:

Borax is often used for several closely related minerals or compounds that differ in the crystal water content anhydrous borax, borax pentahydrate, borax decahydrate(general name of borax).

Related tests