Test: Chemical Equations


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Chemical Equations


Description
This mock test of Test: Chemical Equations for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Chemical Equations (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Chemical Equations quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Chemical Equations exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Chemical Equations extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The chemical formula of lead sulphate is

Solution:

Lead (II) sulfate PbSO4 

QUESTION: 2

Fatty foods become rancid due to the process of

Solution:

When the food containing fats and oils starts giving unpleasant taste and smell due to oxidation, then the food becomes rancid.

QUESTION: 3

The substances that are formed after completion of the reaction are called:

Solution:

The substance which take part in reaction is called reactants and the substance which formed after the reaction is called products.

QUESTION: 4

The reaction in which two compound exchange their ions to form two new compounds is called     

Solution:

Double displacement reaction: If two reactants exchange their constituents chemically and form two products then the reaction is called double displacement reaction.

QUESTION: 5

The reaction of H2 gas with oxygen gas to form water is an example of

Solution:

Hydrogen gas react with oxygen gas to water. That's why it is a combination reaction. Here, reduction of oxygen by hydrogen also takes place and heat is released during the reaction so it is redox and exothermic reaction.

QUESTION: 6

The balanced chemical equation for the reaction of zinc metal with hydrochloric acid is:

Solution:

Number of atoms of each element are equal on both sides in the balanced equation.

QUESTION: 7

The electrolytic decomposition of water gives H2 and O2 in the ratio of

Solution:

Water contains two parts hydrogen and one part oxygen (2H and 1O = H2O)
Because of this, the amount of hydrogen and oxygen produced during electrolysis of water is in a 2:1 ratio

QUESTION: 8

We store silver chloride in a dark coloured bottle because it is     

Solution:

Silver chloride is a white solid , however it is very sensitive to sunlight and decomposes in the presence of sunlight to form silver (grey in colour) and chlorine. Therefore, in order to avoid this action by light , it is kept in coloured bottles.

QUESTION: 9

When copper sulphate solution reacts with iron metal, copper metal is formed. This reaction comes under which of the following category?

Solution:

CuSO4 + Fe --------> FeSO4 + Cu

When iron metal placed in copper sulphate solution, iron displaces copper from copper sulphate solution which is blue in colour to from iron sulphate solution which is green in colour and copper metal ( reddish deposit formed on iron metal) . Iron displaces copper because iron is more reactive then copper

The type of reaction involved is Single Displacement reaction.

QUESTION: 10

A chemical reaction has taken place can be represented by which of the following condition?

Solution:

When a metal react with acid then hydrogen gas evolve, in this way evolution of gas occurs during chemical reaction. When sodium react with cold water then hear is released, even it also catch fire. Wgen iron react with copper sulphate then copper is displaced by iron and change the colour of solution.

Related tests