Test: Chemical Properties of Metals


15 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Chemical Properties of Metals


Description
This mock test of Test: Chemical Properties of Metals for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Chemical Properties of Metals (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Chemical Properties of Metals quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Chemical Properties of Metals exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Chemical Properties of Metals extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Among the following metals, the metal that can displace zinc from zinc sulphate solution is:

Solution:

Magnesium is more reactive than zinc therefore it can displace zinc from its solution.

QUESTION: 2

During electrolytic reduction, the metals are deposited at:

Solution:

During electrolytic decomposition metals are deposited at the cathode because metals upon electrolysis form positive ions and as we know that Cathode is negatively charged it attracts the positive ions and hence metal get deposited on the cathode

QUESTION: 3

In which of the following pair, displacement reaction will be seen:

Solution:

Copper metal is more reactive than silver nitrate so it can displace silver and can form copper  nitrate. 

QUESTION: 4

Oxides of Metals are:

Solution:

Metal oxides which react with both acids as well as bases to produce salts and water are known as amphoteric oxides. Amphoteric oxides include lead oxide and zinc oxide, among many others. 

QUESTION: 5

When dilute HCl reacts with Zinc metal, the gas liberated is?

Solution:

When Zn reacts with dilute HCl, hydrogen gas is evolved. 
Zn + 2HCl → ZnCl2  + H2
 

QUESTION: 6

Which of the following is not observed when aluminium is added to a solution of copper sulphate?

Solution:

The final solution becomes colorless and not light green since aluminum sulphate is colourless.

QUESTION: 7

The ratio of concentrated hydrochloric acid and concentrated nitric acid in aqua regia is:

Solution:
QUESTION: 8

Metals like iron, copper, aluminium and zinc are given to a student. The correct decreasing order of reactivity of these metals written by the student is:

Solution:

Al > Zn > Fe > Cu is the decreasing order of metals in reactivity series.

QUESTION: 9

Which metal is kept immersed in kerosene?

Solution:
QUESTION: 10

Which of the following metal oxide is soluble in water?

Solution:

Potassium oxide is an ionic compound formed by combining potassium and oxygen. It is denoted by K2O. Potassium oxide is a strongly corrosive alkali, which when dissolved in water. 

QUESTION: 11

What is the black substance formed when copper is heated in air?

Solution:

Heated copper metal reacts with oxygen to form the black copper oxide. The copper oxide can then react with the hydrogen gas to form the copper metal and water.

QUESTION: 12

Mostly oxides of non-metals are:

Solution:
QUESTION: 13

Hydrogen gas is not evolved when metals react with:

Solution:

Nitric acid is a highly oxidising agent. So when metals react with nitric acid and liberate hydrogen, this hydrogen immediately react with water and as a result no hydrogen is evolved out.

QUESTION: 14

A metal ‘A’ reacts with dilute HCl to give metal salt and a gas ‘B’. Identify gas is ‘B’.​

Solution:
QUESTION: 15

An element reacts with oxygen to give a compound with a high melting point. This compound is also soluble in water. The element is likely to be:

Solution: Ca can react with O2 and give compounds which are soluble in water.

Related tests