Test: Circulatory System - 1


15 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Circulatory System - 1


Description
This mock test of Test: Circulatory System - 1 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Circulatory System - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Circulatory System - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Circulatory System - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Circulatory System - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Heart with single circulation is found in :-

Solution:

Fish have a single systemic circuit for blood, where the heart pumps the blood to the gills to be re-oxygenated (gill circulation), after which the blood flows to the rest of the body and back to the heart.

Other animals, such as amphibians, reptiles, birds, and mammals, have a pulmonary circuit, where blood is pumped from the heart to the lungs and back, and a second, systemic circuit where blood is pumped to the body and back.

QUESTION: 2

The blood pressure is measured by :-

Solution:

Blood pressure is measured with an instrument called a sphygmomanometer. First, a cuff is placed around your arm and inflated with a pump until the circulation is cut off.

QUESTION: 3

The circulation of oxygenated and deoxygenated blood to the lungs is classified as

Solution:

Pulmonary circulation moves blood between the heart and the lungs. It transports deoxygenated blood to the lungs to absorb oxygen and release carbon dioxide. The oxygenated blood then flows back to the heart. Systemic circulation moves blood between the heart and the rest of the body. It sends oxygenated blood out to cells and returns deoxygenated blood to the heart.

QUESTION: 4

Erythrocytes of adult rabbit and other mammals are formed in :-

Solution:

Erythropoiesis is the process, which produces red blood cells (erythrocytes). It is stimulated by decreased O2 in circulation, which is detected by the kidneys, which then secrete the hormone erythropoietin. This hormone stimulates proliferation and differentiation of red cell precursors, which activates increased erythropoiesis in the hemopoietic tissues, ultimately producing red blood cells. In mammals (including humans), this usually occurs within the red bone marrow.

QUESTION: 5

What divides the left side of the heart from the right side?

Solution:

The left and right sides of the heart are divided by walls called septums. There is an atrial septum that separates the right and left atriums, and a ventricular septum that separates the right and left ventricles.

QUESTION: 6

The microcirculation and macro circulation are classified as two part of

Solution:
QUESTION: 7

Heart beat originates from :-

Solution:

Your heartbeat is triggered by electrical impulses that travel down a special pathway through your heart: SA node (sinoatrial node) – known as the heart's natural pacemaker. The impulse starts in a small bundle of specialized cells located in the right atrium, called the SA node.

QUESTION: 8

Match the different leucocytes given under Column I with their functions given under Column II. Choose the answer that gives the correct combination of alphabets of two columns :-

Solution:
QUESTION: 9

In the diagram of the vertical section of human heart given below certain parts have been indicated by alphabets. Choose the answer in which these alphabets have been correctly matched with the parts they indicate :-

Solution:
QUESTION: 10

Cardiac cycle in man takes about :-

Solution:

The average adult person at rest has 65 to 75 heartbeats per minute. One complete cardiac cycle takes about 0.8 seconds.

QUESTION: 11

Where are red blood cells formed ?

Solution:

Red blood cells are formed in the red bone marrow of bones. Stem cells in the red bone marrow called hemocytoblasts give rise to all of the formed elements in blood. If a hemocytoblast commits to becoming a cell called a proerythroblast, it will develop into a new red blood.

QUESTION: 12

The heart pumps only deoxygenated blood :-

Solution:

In the shark, the heart is only 2 chambered so a single circulation takes place through the heart. The heart pumps deoxygenated blood to the gills for oxygenation and from their oxygenated blood is distributed to the body directly.

QUESTION: 13

A sudden increase in the number of white blood cells in the blood is a sign of :-

Solution:

WBCs or white blood cells are nothing but the cells present in our blood which help in the defense mechanism. In case any disease causing pathogens enter in our body the WBCs help to kill it. Effectively, the sudden increase in number of WBCs in our blood stream is a sign of bacterial disease / infection.

QUESTION: 14

Clotting of blood is achieved with the help of the following :-

Solution:

Platelet aggregation and fibrin formation both require the Proteolytic enzyme thrombin. Clotting also requires :- Calcium ions  about a dozen other protein clotting factors. Vitamin K refers to a group of fact soluble vitamins that play a role in blood clotting, bone metabolism and regulating blood calcium levels.

QUESTION: 15

The pH value of blood varies between :-

Solution:

Our blood has a normal ph range of 7.35 to 7.45 . This means that blood is naturally slightly alkaline or basic. In comparison, your stomach acid has a pH of around  1.5 to 3.5 . 

Similar Content

Related tests