Test: Control & Coordination - 4


25 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Control & Coordination - 4


Description
This mock test of Test: Control & Coordination - 4 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Control & Coordination - 4 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Control & Coordination - 4 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Control & Coordination - 4 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Control & Coordination - 4 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Number of cranial nerves in human :-

Solution:

Cranial nerves are the nerves that emerge directly from the brain (including the brainstem), in contrast to spinal nerves (which emerge from segments of the spinal cord). 10 of 12 of the cranial nerves originate in the brainstem. Cranial nerves relay information between the brain and parts of the body, primarily to and from regions of the head and neck.

QUESTION: 2

Reflex action is controlled by :-

Solution:
QUESTION: 3

Find out the correct sequence of a simple reflex are :-

Solution:
QUESTION: 4

Most of the involuntary action are controlled by :-

Solution:
QUESTION: 5

If cerebellum of man gets damaged, his movement become :-

Solution:
QUESTION: 6

The term 'hormone' was coined by :-

Solution:

Hormone, secretin: Hormone made by glands in the small intestine that stimulates pancreatic secretion. The word "hormone" was coined by the English physiologists Wm. M. Bayliss and Ernest H. Starling in connection with their discovery of secretin, the first hormone, in 1902.

QUESTION: 7

Which of the following hormone known as anti-abortion hormone ?

Solution:

Progesterone is an anti abortion hormone. 
It is mainly secreted by the corpus luteum in the ovary during the second half of the menstrual cycle. It plays important roles in the menstrual cycle and in maintaining the early stages of pregnancy. Hence, progesterone is called as the " Anti-national abortion hormone ".

QUESTION: 8

Hyposecretion of thyroxine in children causes :-

Solution:

Cretinism is a condition of severely stunted physical and mental growth owing to untreated congenital deficiency of thyroid hormone (congenital hypothyroidism) usually owing to maternal hypothyroidism.

QUESTION: 9

Olfactoreceptors are related to :-

Solution:
QUESTION: 10

Name the hormone which controls basal metabolic rate in animals :-

Solution:

The basal metabolic rate, which is the amount of calories required by the body at rest, is determined by two hormones produced by the thyroid gland :- thyroxine. 

QUESTION: 11

Which hormones regulate calcium and phosphorus levels in the body :-

Solution:

A hormone called parathyroid hormone regulates the levels of calcium and phosphorus in your blood. When the phosphorus level is measured, a vitamin D level, and sometimes a PTH level, is measured at the same time. Vitamin D is needed for your body to take in phosphate.

QUESTION: 12

The fight, flight and fright hormone is :-

Solution:
QUESTION: 13

Which of the following hormone controls appearance of secondary sexual characters in human male :-

Solution:
QUESTION: 14

Which of the following gland has both exocrine and endocrine parts :-

Solution:

The liver and pancreas are both exocrine and endocrine glands; they are exocrine glands because they secrete products—bile and pancreatic juice—into the gastrointestinal tract through a series of ducts, and endocrine because they secrete other substances directly into the bloodstream.

QUESTION: 15

Hyposecretion of ......................... in children causes dwarfism :-

Solution:
QUESTION: 16

Which gland is lost as age advances ?

Solution:

The correct answer is B as shrinkage of thymus mainly takes place due to a high level of sex hormones.

QUESTION: 17

Addison's disease is caused by :-

Solution:

The correct option is C.
Hyposecretion of the glucocorticoid hormone cortisol leads to a disorder called Addison's disease. There may also be hyposecretion of mineralocorticoids with this disorder.

QUESTION: 18

Sweat glands, salivary glands and gastric glands are the examples of :-

Solution: Examples of exocrine glands include sweat, salivary, mammary, ceruminous, lacrimal, sebaceous, and mucous. Exocrine glands are one of two types of glands in the human body, the other being endocrine glands, which secrete their products directly into the bloodstream.
QUESTION: 19

Secretion of pituitary hormones is regulated by :-

Solution:
QUESTION: 20

Which hormone is responsible for metamorphosis in frog ?

Solution:
QUESTION: 21

Injecting a tadpole with thyroxine would lead to :-

Solution:

In frogs, growth and metamorphosis is regulated by Thyroxine gland. Thyroxine is secreted from thyroid gland. It stimulates the consumption of oxygen by metabolically active tissues and also increases the oxidation of glucose in tissues. Hence, tadpoles will undergo metamorphosis if they are injected with thyroxine.

QUESTION: 22

A very high level of calcium in the blood suggests malfunction of the :-

Solution:

Hypercalcemia is a condition in which the calcium level in your blood is above normal. Too much calcium in your blood can weaken your bones, create kidney stones, and interfere with how your heart and brain work. Hypercalcemia is usually a result of overactive parathyroid glands.

QUESTION: 23

Cortisone is used for the treatment of inflammation, allergy and arthritis. Which of the following endocrine glands produces cortisone :-

Solution:

Cortisol is  steroid hormone that is produced by the adrenal glands, which sit on top of each kidney.

QUESTION: 24

Proprioceptors are :-

Solution:
QUESTION: 25

The gap between two neurons is known as ___.

Solution:

Similar Content

Related tests