Test: Excretion In Animals And Plants - 2


25 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Excretion In Animals And Plants - 2


Description
This mock test of Test: Excretion In Animals And Plants - 2 for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Excretion In Animals And Plants - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Excretion In Animals And Plants - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Excretion In Animals And Plants - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Excretion In Animals And Plants - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the kidney, the formation of urine involve the following process arranged as

Solution:

The three basic renal processes are glomerular filtration, tubular reabsorption, and tubular secretion. The blood is filtered in the Bowman's capsule due to the high hydrostatic pressure by a process known as ultrafiltration. The glomerular filtrate when passes through the convoluted tubules, the useful components present in the filtrate is reabsorbed by tubular reabsorption. Tubular secretion (movement from the peritubular capillaries into the tubules) is a pathway in addition to glomerular filtration for a substance to gain entry to the tubule.
So, the correct answer is option A.

QUESTION: 2

A condition of failure of kidney to form urine is called :-

Solution:

Anuria occurs when the kidneys aren't producing urine. A person may first experience oliguria, or low output of urine, and then progress to anuria. 

QUESTION: 3

Excretion is carried out by nephridia in :-

Solution:

The carbon dioxide is excreted out from the body through its moist skin by the process of diffusion. The nitrogenous wastes are excreted out of the body by special excretory organs called nephridia.

QUESTION: 4

Urea is formed in :-

Solution:

Urea is produced in the liver and is metabolite of amino acids. Ammonium ions are formed in the break down of smino acids. Some are used in the Biosynthesis of nitrogen compounds. Excess ammonium ions are converted to urea. 

QUESTION: 5

Contraction of right ventricle pumps blood into :-

Solution:

The right ventricle pumps blood from the right atrium to the pulmonary artery. The pulmonary artery sends the deoxygenated blood to the lungs, where it picks up oxygen in exchange for carbon dioxide.

QUESTION: 6

Urine leaves the kidney through :-

Solution:

To urinate, the brain signals the muscular bladder wall to tighten, squeezing urine out of the bladder. At the same time, the brain signals the sphincters to relax. As the sphincters relax, urine exits the bladder through the urethra.

QUESTION: 7

Urea, a nitrogenous waste, requires a large amount of water. Therefore it is the main excretory product in :-

Solution:

Elasmobranchii and Adult Amphibians live in sea water which is hypertonic to them. They need to conserve water thus excrete urea. The urea also acts as Osmoregulator for Adults  Amphibians and Elasmobranchii. To maintain their water balance, Elasmobranchii and adult amphibians drink large quantities of sea water, retaining most of the water and excreting the salt. 

QUESTION: 8

In which of the three groups of the following mammals is uric acid also excreted out :-

Solution:

Uric acid passes through the liver, and enters your blood stream. Most of it is excreted in your urine, or passes through your intestines to regulate " Normal" Levels. 

QUESTION: 9

In Hydra and Amoeba, ammonia is the main nitrogenous waste. Lizards, snakes, birds and insects excrete mostly uric acid but crocodiles and alligators excrete mainly ammonia through they are reptiles. So can we generalise that :-

Solution:
QUESTION: 10

The white matter in a bird's dropping is :-

Solution:
QUESTION: 11

Kidney is an excretory and regulatory organ. Which two of the following are regulated effectively by kidneys?

Solution:
QUESTION: 12

The main function of the skin is to protect the underlying delicate tissues from environmental factors ; in addition, it performs several other functions. Some are given below. Which of the following functions is excretory in nature ?

Solution:
QUESTION: 13

Liver is an important gland of the body. In addition to its function in digestion and food storage, the liver participates in excretion. Which of the following function(s) :-

Solution:
QUESTION: 14

Presence of a large number of mitochondria in the tubule cells of nephrons suggests that the nephron is involved in the process of :-

Solution:

Active transport can be seen in the kidneys, at the Reabsorption stage in the nephrons. Along the nephron, a large network of capillaries surround the tubules that carry the waste. Substances that the body needs from the waste that can be
 re- used  are  reabsorbed into the blood stream.

QUESTION: 15

Which of the following parts of a kidney contains the lowest concentration of urea ?

Solution:

The renal artery enters the Bowman's capsule and forms a tuft of capillaries which helps in ultrafiltration. The renal artery carries blood to the kidney, while the renal vein carries blood, with much lower concentration of urea and mineral ions, away from the kidney.

QUESTION: 16

Uriniferous tubules of a kidney are concerned with formation of

Solution:
QUESTION: 17

Removal of faeces or undigested food from the body is not an example of excretion because :-

Solution:

Removal of undigested food is called egestion and removal of unwanted toxic substances like urea is called excretion. Both are different phenomena carried out by different organs.

QUESTION: 18

Dialysis is carried out in case:-

Solution:
QUESTION: 19

Excretory organs in Amoeba are :-

Solution:

Amoeba has a contractile vacuole as an excretory organ that gathers the excretory wastes delivered inside the cell.These waste materials are discharged out by the procedure of dispersion through the general body surface. In the single adaptable cell, contractile vacuoles additionally assume some part in the expulsion of waste materials.

QUESTION: 20

Plant gets rid of excess water by

Solution:
QUESTION: 21

Waste product/s produced by plants is/are

Solution:

The waste products of a plant are carbon dioxide, water and oxygen. While carbon dioxide and water vapour are waste products of respiration, oxygen is a waste product of photosynthesis. 

QUESTION: 22

Waste product produced during respiration in plant :

Solution:

Plants produce carbon dioxide and water as respiratory waste products. In green plants, the carbon dioxide released during respiration gets utilised during photosynthesis. Oxygen is a waste product generated during photosynthesis and exists through stomata, root cellar Walls and other routes. Plants can get rid of excess water by transpiration and guttation.

QUESTION: 23

In photosynthesis the waste product is :

Solution:

Plants need to excrete excess carbon dioxide and oxygen. Carbon dioxide is a waste product of aerobic respiration in plant cells. Oxygen is a waste product of photosynthesis .

QUESTION: 24

The gaseous wastes of respiration and photosynthesis in plants are removed through :

Solution:

Lenticles are holes or pores like stomata present in bark or stem of plant.So exchange of gases or gaseous wastes of respiration are reoved through both stomata and lenticles

QUESTION: 25

Which of the following statement(s) is / are correct :

Solution:

Similar Content

Related tests