Test: Heredity & Variation


15 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Heredity & Variation


Description
This mock test of Test: Heredity & Variation for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Heredity & Variation (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Heredity & Variation quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Heredity & Variation exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Heredity & Variation extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following statement is incorrect ?

Solution:

Fat biosynthesis occurs through metabolic reaction.

QUESTION: 2

Grain colour in wheat is determined by three pairs of polygene. Following the cross AABBCC (dark colour) x aabbcc (light colour), in F2-generation what proportion of the progeny is likely to resemble either parent

Solution:

Polygene results in quantitative inheritance which is characterized by occurrence of intermediate forms between the parental type. In case of crossing between AABBCC (dark colour) and aabbcc (light colour), in F2 generation seven phenotypes will obtain with ratio of 1 : 6 : 15 : 20 : 15 : 6 : 1. The total number of progeny is 64, out of which only two will be likely resemble with either parents. Hence, their proportion in F2 generation would be 3.12 ie, less than 5%.

QUESTION: 3

The traits which are expressed in first filial (F1) generation are known as which traits.​

Solution:

One parent is homozygous for one allele, and the other parent is homozygous for the other allele. The offspring make up the first filial (F1) generation. Every member of the F1 generation is heterozygous and the phenotype of the F1 generation expresses the dominant trait.

QUESTION: 4

The number of successful variations are maximized by the process of:

Solution:

The number of successful variations are maximised by the process of sexual reproduction. If we observe a field of sugarcane we find very little variations among the individual plants. But in a number of animals including human beings, which reproduce sexually, quite distinct variations are visible among different individuals.

QUESTION: 5

Which of the following act as an information source for making proteins in a cell ?

Solution:

The DNA in the nucleus of a cell is the information source for making proteins. If the information is changed, different proteins will be made.

QUESTION: 6

Genes are segments of:

Solution:

A gene is a segment of DNA that is passed down from parents to children and confers a trait to the offspring.

QUESTION: 7

A pea plant shows the genetic makeup TtRr. How will the plant appear externally ?

Solution:

Tall with round seeds

Since tallness of plant and round shape of seeds are dominant characters, these will be expressed in F2 generation.

QUESTION: 8

The number of differences that appear in the new progeny in case of sexual reproduction is termed as ?

Solution:
QUESTION: 9

If two pairs of characters are crossed in pea plants, then they show an independent inheritance because:

Solution:

Genes located on different chromosomes will be inherited independently of each other.

QUESTION: 10

The normal number of chromosomes in the progeny is maintained when the germ cells:

Solution:

Each cell has two copies of chromosome one inherited from each mother and father. Every germ cell is taking one chromosome from each pair that may from either maternal origin or paternal. When these two germ cell combine, they restore the normal no. of the chromosome in the progeny maintaining the stability of DNA

QUESTION: 11

Exchange of genetic material takes place in

Solution:

Explanation:  Sexual reproduction involves meiosis in gamete mother cells to form gametes and fusion of male and female gametes into zygote.

QUESTION: 12

A zygote which has an X-chromosome inherited from the father will develop into a

Solution:

Explanation:  Humans follow XX- XY mechanism of sex determination.

QUESTION: 13

A basket of vegetables contains carrot, potato, radish and tomato. Which of them represent the correct homologous structures?

Solution:

Explanation:  Homologous organs perform different functions and have different appearance but share common basic structural plan and origin.

QUESTION: 14

 A trait in an organism is influenced by

Solution:

Explanation:  An organism develops from zygote which in turn is product of fusion of male and female gamete.

QUESTION: 15

 From the options given below, select the character which can be acquired but not inherited

Solution:

Since the size of body is changeable according to our consumption and is not same from generation to generation.For e.g., A fat boy can have a slim father or mother or both.