Test: Magnetic Field


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Magnetic Field


Description
This mock test of Test: Magnetic Field for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Magnetic Field (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Magnetic Field quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Magnetic Field exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Magnetic Field extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The magnetic field lines inside a long current-carrying solenoid are near-

Solution:

The field lines inside the solenoid are in the form of parallel straight lines. This indicates that the magnetic field is the same at all points inside the solenoid. That is, the field is uniform inside the solenoid.

QUESTION: 2

Moving two like poles together usually causes a magnet resting on a table to repel and rotate. This occurs because:

Solution:

Like poles of magnet repel each other and unlike poles of magnet attract each other.

QUESTION: 3

An electric current flowing through a conductor produces

Solution:

 

An electric current flowing through a conductor produces magnetic field in its surrounding region.

QUESTION: 4

Magnetic lines of force originate from the

Solution:

The direction of magnetic line of force is the direction of force on a North Pole, so the magnetic lines of force always begin on the North Pole of a magnet and end on the South Pole of the magnet. When a small magnetic compass is placed along a lie of force, it sets itself along the line tangential to it. Hence, the line drawn from the South Pole of the compass to its North pole shows the direction of the magnetic field.

QUESTION: 5

Electromagnet works on

Solution:

When large current passes through a fuse, it melts quickly and breaks the circuit. Working of an electromagnet is based on the magnetic effect of electric current. An electromagnet behaves as a magnet when current passes through it. Hence, it will attract a piece of iron.

QUESTION: 6

A magnetic field existing around a magnet can be represented by magnetic field lines. Magnetic field lines always form:

Solution:

Magnetic field lines can never cross, meaning that the field is unique at any point in space. Magnetic field lines are continuous, forming closed loops without beginning or end.

QUESTION: 7

Which of the following statement concerning magnetic field is correct ?
(1) The part of a bar magnet, at which the magnetic field is the strongest, is called its pole.
(2) A magnetic field is present near a compass needle.
(3) There is no magnetic field inside a current-carrying solenoid.​

Solution:
QUESTION: 8

A vertical wire carries a current straight down. To the east of this wire, the magnetic field points:

Solution:

Use the right hand rule. Point your thumb down. Your fingers curl toward the south when you look on the east side of the wire.

QUESTION: 9

Which of the following metal is not attracted by a magnet ?

Solution:

In the natural states, metals such as brass, copper , gold and silver will not attract magnets. This is because they are weak metals to start with. Magnets only attach themselves to strong metals such as iron and cobalt and that is why not all types of metals can make magnets stick to them.

QUESTION: 10

In which direction does a freely suspended compass needle align itself ?

Solution:
A freely suspended magnet always points in north - south direction. This is because its south pole is attracted by earth's north pole and the north pole of the magnet is attracted by the earth's south pole. when we hang it freely it automatically starts pointing in north-south direction. The magnetic compass also works on the same principle.

Related tests