Test: Reproductive System In Humans


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Reproductive System In Humans


Description
This mock test of Test: Reproductive System In Humans for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Reproductive System In Humans (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproductive System In Humans quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Reproductive System In Humans exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproductive System In Humans extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The thick and spongy uterine wall breaks when:

Solution:

During your menstrual cycle, hormones make the eggs in your ovaries mature — when an egg is mature, that means it's ready to be fertilized by a sperm cell. These hormones also make the lining of your uterus thick and spongy. If pregnancy doesn't happen, your body doesn't need the thick lining in your uterus.

QUESTION: 2

Which of the following functions is performed by ‘placenta’?

Solution:

The placenta is an organ that develops in the uterus during pregnancy. This structure provides oxygen and nutrients to growing baby and removes waste products from baby's blood. The placenta attaches to the wall of uterus and umbilical cord is formed from it. Placenta protects  the foetus and supplies the blood to the growing embryo.

QUESTION: 3

The sperms are formed in scortum because

Solution:

The testicles are located outside the body because sperm develop best at a temperature several degrees cooler than normal internal body temperature. The germ cells inside the seminiferous tubules (sertoli cells) create sperm. The sperm move into the epididymis where they mature.

QUESTION: 4

Which of the following is motile?

Solution:

Sperm motility is the ability of sperm to move efficiently. This is important in fertility because sperm need to move through the woman's reproductive tract to reach and fertilize her egg.

QUESTION: 5

In vitro fertilization is a technique that involves transfer of which one of the following into the Fallopian tube?

Solution:

In vitro fertilization (IVF) or test-tube baby technique involves fertilizing one or more eggs outside the body and then transferring the fertilized eggs known as pre-embryos back into the uterus. Zygote Intra Fallopian Transfer (ZIFT) is an example of IVF. In this, the zygote or early embryos upto 8 blastomeres are transferred into the Fallopian tube. If the embryo has more than 8 blastomeres then it is transferred into uterus called as IUT.

QUESTION: 6

The male sex hormone ‘testosterone’ is secreted by:

Solution:

Testosterone is produced by the gonads  ( by the Leydig cells in testes in men and by the ovaries in women) , although small quantities are also produced by the adrenal glands in both sexes. It is an androgen, meaning that it stimulates the development of male charactersticks.

QUESTION: 7

Fallopian tubes of female reproductive system are analogous to which part of the male reproductive system:

Solution:

In female reproductive system function of the fallopian tubules is to carry the ovum released by the ovaries. In the same way, In male reproductive system, function of the Vas Deferens is to carry the sperms.

QUESTION: 8

In male reproductive system, the passage of sperms is through:

Solution:

The key male reproductive organs include the testes, epididymis, urethra, vas deferens, prostate gland, seminal vesicle, and penis.

QUESTION: 9

Where does the actual fertilisation occur?

Solution:

The actual fertilization takes place in oviduct. During sexual contact men sperm that was released into ovary reaches to oviduct with the help of their tail. At the same time ovam are released from female sex organ and reaches to oviduct. And finally firtilization occur here in oviduct.

QUESTION: 10

Which is not a function of the male reproductive system in humans?

Solution:

An umbilical cord carries nutrients and oxygen from the placenta to the embryo, and carries wastes away. This structure lines part of the wall of the uterus during pregnancy and nourishes the embryo with substances from the mother's blood. cord—protect and nourish the developing embryo, and later the fetus. 
This is the function of reproductive system of females.