Test: Transportation In Human


10 Questions MCQ Test Science Class 10 | Test: Transportation In Human


Description
This mock test of Test: Transportation In Human for Class 10 helps you for every Class 10 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 10 Test: Transportation In Human (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Transportation In Human quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 10 students definitely take this Test: Transportation In Human exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Transportation In Human extra questions, long questions & short questions for Class 10 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

What do the RBCs pick up from the lungs and transport to rest of the body?

Solution:

They pick up oxygen in your lungs and carry it to your body's tissues and organs. Your blood then transports carbon dioxide back to the lungs where you can breathe it out. Red blood cells pick up oxygen in the lungs.

QUESTION: 2

Fluid matrix of the blood is called:

Solution:

The extracellular matrix of blood is called plasma. Plasma is the fluid part of the blood in which the red blood cells, white blood cells and platelets are suspended. It is a specialized bodily fluid that supplies essential substances and nutrients, such as sugar, oxygen, and hormones to our cells, and carries waste away from those cells, this waste is eventually flushed out of the body in urine, feces, sweat, and lungs (carbon dioxide). Blood also contains clotting agents that prevents extra blood loss

QUESTION: 3

Living cells placed in isotonic solution (0.9% saline) retain their size and shape. This is based on the concept of

Solution:

From the left atrium blood  flow into the left ventricle. The left ventricle pumps the blood to the aorta which will distribute the oxygenated blood to all parts of the body.

QUESTION: 4

Why does blood turn dark red as it circulates through the body?

Solution: Blood turn dark red as it circulates through the body because oxygen in it is replaced with carbon dioxide.
QUESTION: 5

What happens when a clot occurs in an undamaged blood vessel?

Solution:

The flow of blood to tissues beyond the clot may be cut off. A clot may block the flow of blood to the tissues beyond the clot and cutting off food and oxygen to those tissues. If a clot blocks an artery that nourishes the heart then a heart attack may occur. If a clot blocks an artery to the brain, a stroke may occur.

QUESTION: 6

The components of blood circulatory system in humans includes

Solution:

The Circulatory System is made up of three main parts: The heart, the blood vessels and the blood. Sometimes the watery fluid called lymph and the vessels that carry it are considered to be part of the Circulatory System. The heart is a special pump that pumps the blood around the body.

QUESTION: 7

Lymph differs from the blood as it has

Solution:

Lymph differs from blood in possessing only WBC. Lymph is the fluid that circulates throughout the lymphatic system. Lymph contains white blood cells certain proteins while RBCs are absent. 

QUESTION: 8

Blood vessels that connect arteries to veins are called:

Solution: Capillaries connect arteries to veins and help in exchange of substances across cells.
QUESTION: 9

Vessel which carry blood from heart to all the body parts except heart is:

Solution:

Aorta is a vessel which carries blood from heart to different parts of body and veins are those type of vessels which carries impure blood from body parts to heart.

QUESTION: 10

Liquid part of the blood is called:

Solution:

Your blood is made up of liquid and solids. The liquid part, called plasma, is made of water, salts, and protein. Over half of your blood is plasma. The solid part of your blood contains red blood cells, white blood cells, and platelets.

Related tests