Environment - Practice Test (1)


30 Questions MCQ Test Environment and Additional Topics for UPSC Prelims | Environment - Practice Test (1)


Description
This mock test of Environment - Practice Test (1) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 30 Multiple Choice Questions for UPSC Environment - Practice Test (1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Environment - Practice Test (1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Environment - Practice Test (1) exercise for a better result in the exam. You can find other Environment - Practice Test (1) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The natural process of the atmosphere heating through the trapping of re-radiated infrared radiation is known as

Solution:

The 'greenhouse effect' is an atmospheric heating phenomenon in which the Earth experiences rise in temperature because certain gases (water vapor, carbon dioxide, nitrous oxide, and methane) in the atmosphere allow incoming sunlight to passthrough but trap heat radiated from the earth's surface.

QUESTION: 2

Which energy is converted into electrical energy by a solar cell ?

Solution:

Solar energy is the free energy that we get from the sun. There is an increased demand for renewable sources of energy in the recent years. Solar energy is clean and environmentally friendly. So many countries are investing their money to produce useful electrical energy from solar energy.

Solar panels are made from silicon and convert solar energy to electrical energy. There are simple steps in which solar cells convert solar power to electrical energy. 

QUESTION: 3

How do CFCs reduce the concentration of ozone in the atmosphere?

Solution:

CFCs releases chlorine atoms (radicals) that are responsible the chain reaction leading toformation of oxygen thereby inhibiting the concentration of ozone

QUESTION: 4

Which of the following appears to contribute to global cooling rather than global warming?

Solution:

Aerosols have a profound impact on the climate because, just like greenhouse gases, they are able to change the Earth’s “radiative”, or energy, balance. Aerosols can control how much energy from the sun reaches the planet’s surface by changing the amount that is absorbed in the atmosphere and the amount that is scattered back out to space. It turns out that most aerosols are cooling — that is to say, they reflect the sun’s energy back out into space. There is only one aerosol — soot, also known as black carbon — that actually helps contribute to global warming by boosting the warming effects of greenhouse gases in the atmosphere.

QUESTION: 5

A high Biological Oxygen Demand indicates

Solution:

A low BOD is an indicator of good quality water, while a high BOD indicates polluted water.

QUESTION: 6

A lichen is best characterized as a symbiosis between

Solution:

A lichen is not a single organism; it is a stable symbiotic association between a fungus and algae and/or cyanobacteria.

Like all fungi, lichen fungi require carbon as a food source; this is provided by their symbiotic algae and/or cyanobacteria, that are photosynthetic.

The lichen symbiosis is thought to be a mutualism, since both the fungi and the photosynthetic partners, called photobionts, benefit.

QUESTION: 7

Consider the following statements
1. Advanced Heavy Water Reactor is India’s third stage Nuclear programme
2. Thorium will be used as fuel in AWHR
3. Globally, Thorium is more abundant than Uranium

Select the correct option

Solution:

1. The advanced heavy-water reactor (AHWR) is the latest Indian design for a next-generation nuclear reactor that burns thorium in its fuel core. It is slated to form the third stage in India's three-stage fuel-cycle plan.

2. Thorium is three times more abundant globally than uranium, with India holding the largest proven reserves of any country.

3. The proposed design of the AHWR is that of a heavy-water-moderated nuclear power reactor that will be the next generation of the PHWR type. It is being developed at Bhabha Atomic Research Centre (BARC), in Mumbai, India and aims to meet the objectives of using thorium fuel cycles for commercial power generation. The AHWR is a vertical pressure tube type reactor cooled by boiling light water under natural circulation.

QUESTION: 8

Exploration of Shale gas in India is fraught by several issues. Consider the statements regarding this
1. It will severely affect ground water
2. It will give rise to release of green house gases
3. Hydraulic fracturing causes millions of very small and localized seismic events when the fractures are actually produced in the shale

Select the correct options

Solution:

All of them are correct

QUESTION: 9

Exploration of Shale gas in India is fraught by several issues. Consider the statements regarding this
1. It will severely affect ground water
2. It will give rise to release of green house gases
3. Hydraulic fracturing causes millions of very small and localized seismic events when the fractures are actually produced in the shale

Select the correct options

Solution:

All of them are correct

QUESTION: 10

Hydrogen Fuel cells are emerging as fuel of the future due its potential to address energy crisis. Consider the statements regarding this

1. Hydrogen fuel cells converts chemical energy into electrical energy
2. They are more environment friendly as compared to other fuels like Coal and Natural gas etc.
3. The only concern is release of CO2 and excess heat after the reaction.

Select the correct codes

Solution:

The by-product is water and heat not carbon dioxide.

QUESTION: 11

Consider the following regarding Coal Gasification
1. Coal gasification produces syngas
2. Coal gasification can be used for making ammonia and methanol
3. Coal gasification produces less carbon dioxide than tradition coal plants

Select the correct options

Solution:

The major problem in Coal Gasification is the production of more Carbon Dioxide. This was recently in news due to China’s aggressive use of this technology that is good for local environment but globally the China will be adding more CO2.

QUESTION: 12

Consider the following
1. Carbon Dioxide
2. Methane
3. Hydrogen
4. Carbon Monoxide
5. Nitrogen
6. Sulphur Dioxide

Which of the above are constituent of SYNGAS?

Solution:

Sulphur dioxide is not a constituent of syngas

QUESTION: 13

Floods in Punjab-Haryana region are mainly result of
1. Improper drainage
2. High density of rivers/streams
3. Salt encrustation
4. Very heavy rainfall

Select the correct code:

Solution:

Punjab and Haryana are subjected to heavy rainfall every year. These are the problems faced mostly in all the areas in India not only in Punjab and Haryana. Considering the fact, if the drainage system as well as the Dams are well built and maintained properly by the government of the concerned area and also creating an awareness in people about certain things, may be the solution to the problem. 

QUESTION: 14

Consider the statements regarding protective adaptation.
1. Cryptic coloration
2. Resemblance coloration
3. Warning coloration

Select the correct code:

Solution:

Warning coloration adaptation appears to avoid the mistake encounter of dangerous animals in general, or the encounter of unpalatable organisms by predators. The animals bear this coloration to advertise their being dangerous or unpalatable. Gila monster the only known poisonous lizard has bright black, brown yellow and orange bands. Most poisonous snakes possess warning coloration.

QUESTION: 15

Humus in soil is useful because it
1. Increases water retention in soil
2. Improves soil structure
3. Sets ground for capillary mechanism to enrich top layer with minerals from beneath.

Select the correct code:

Solution:

Capillary mechanism has nothing to do with humus

QUESTION: 16

Consider the areas focused in recently released World Bank’s report “Building Resilience
for Sustainable Development of the Sundarban”
1. Health issues of human settlements there.
2. Destruction of ecosystem services
3. Coastal mining.

Select the correct code:

Solution:
QUESTION: 17

Consider the statements about Soil health card scheme.
1. It will indirectly result into increase level of nutrient loading in local streams.
2. It would reduce the problem of temporary inundation.
3. It has been rolled out to check the excess use of fertilizers.

Select the correct code:

Solution:

Nutrient loading will decrease if excess use of fertilizer is checked. Excess use of fertilizer resultsinto salt encrustation impeding infiltration so locally, inundation is witnessed.

QUESTION: 18

Which Southern railway station has earned the unique distinction of being the first energy efficient A1 category station in India? 

Solution:

Kacheguda Railway Station under the South Central Railway (SCR) has earned the unique distinction of being the first Energy Efficient 'A1 Category' Railway Station on Indian Railways.
The station has achieved 100% energy efficiency by replacing 1,312 conventional lights with light-emitting diode (LED) lighting, among other steps. 
About 370 ceiling fans, too, were replaced with energy efficient Brushless DC Electrical (BLDC) motors fans, and 12 air conditioners with energy efficient inverter-type air conditioners. 
All these measures would save about 1.76 lakh units and Rs.14.08 lakh per annum with reduction of the connected load by 46.18 kW for Railways.
Kacheguda Railway station is a historic building and had completed 100 years.
Situated in the heart of Hyderabad, it was built in 1916 by the Nizam's Guaranteed State Railway during the reign of Mir Osman Ali Khan, the seventh Nizam.

QUESTION: 19

Consider the statements regarding Nano pollution:
1. Living organisms may not have appropriate means to deal with Nano wastes as Nanoparticles
don’t appear in nature
2. Due to their size, they can penetrate the animal cells but not plant cells as they have mechanism of Nano particles filtration.
3. Nano-particles do not have any impact on human immune system.

Select the correct code:

Solution:

They can penetrate the animal cells and plant cells. Research has established the veracity of thefacts that Nano particles have great impacts on human immune system.

QUESTION: 20

What do you think would help in securing the nutrition security for impoverished masses of India?
1. By emphasizing over Bio fortification.
2. By including coarse grains in PDS system.
3. By creating enabling environment for cooperative type of functioning.
4. Increasing cultivation cover for rice and wheat.
5. By increasing processing capacities in India.

Select the correct code:

Solution:

We have already a huge area cover under rice and wheat and it’s no way helping us in securing nutritional security.

QUESTION: 21

Biodiversity is highest in which type of the following forests?

Solution:

Equatorial evergreen rainforests and moist forests, which includes monsoon forests and montane/cloud forests. Equatorial rainforests, often considered the "real rainforest," are characterized by more than 80 inches (2,000 mm) of rain annually spread evenly throughout the year. These forests have the highest biological diversity and have a well-developed canopy "tier" form of vegetation. Roughly two-thirds of the world's tropical wet forests can be considered the equatorial type.

QUESTION: 22

Consider the statements regarding global energy subsidies
1. U.S.A is the largest spender on energy subsidies while china stands at second place.
2. Energy subsidies exceed the estimated public health spending for the entire globe.

Select the correct code:

Solution:

Read International Monetary Fund (IMF) recent report titled Act Local, Solve GlobalChina stands at first position.

QUESTION: 23

Namami gange programme would implicitly strengthen the Indian compliance to
1. Convention of biological diversity.
2. Ramsar convention.
3. Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals (CMS)

Select the correct code:

Solution:
QUESTION: 24

Select the correct code

Solution:

The correct option is Option D.

Rajiv Gandhi Environment Award is given to industrial units that make a significant contribution towards the development of new, or the innovative modification of existing, technologies or adoption and use of clean technologies and practices that substantially reduce or prevent environmental pollution. The award consists of a cash prize of Rupees 2 lakh, trophy and citation.

Dubbed the Green Nobel Prize, the Goldman Prize honors environmental activists from each of the six continental regions: Europe, Asia, North America, Central and South America, Africa, and islands and island nations.

The United Nations Environment Programme (UN Environment) established Champions of the Earth in 2005 as an annual awards programme to recognize outstanding environmental leaders from the public and private sectors, and from civil society.

QUESTION: 25

Consider the following species
1. Whales
2. Sharks
3. Polar Bears
4. Gazelles

Which of the following species have been recently given protection under UN Conservation ofMigratory Species of Wild Animals (CMS)?

Solution:
QUESTION: 26

Consider the following
1. Mushroom
2. Cocoa
3. Flowers
4. Root and tuber crops

Which of the above is part of horticulture?

Solution:

The horticulture sector including fruits, vegetables, root & tuber crops, mushroom, spices, flowers, aromatic plants, cashew and cocoa ensuring linkages with the active participation of almost all the stake holders.

QUESTION: 27

Consider the following regarding fisheries production
1. India is the largest producer of fish in the world
2. India is the second largest producer of fresh water fish in the world

Select the wrong statement/s

Solution:

India is second largest producer of fish in the world- IYB

QUESTION: 28

With reference to ‘Pradhan Mantri Ujjwala Yojana’, which among the following statements is/are correct?
1. The objective of the scheme is to safeguard the health of women and children by providing them with clean cooking fuel
2. The Government has set a target of 25 crores LPG connections under the Yojana.
Select the correct answer using the codes given below.

Solution:

In news: Pradhan Mantri Ujjwala Yojana has achieved the 5 crore mark.

The PMUY was launched by Prime Minister Narendra Modi on 1 May, 2016 in Ballia, Uttar Pradesh. Under this scheme, five crore LPG connections will be provided to BPL families and those will be issued in the name of women of the families.

QUESTION: 29

Consider the following statements
1. The earliest treatise on dance available to us is Bharat Muni's Natyashastra, the source book of the art of drama, dance and music.
2. The Natyashastra is also known as the fifth veda

Select the correct code

Solution:

The earliest treatise on dance available to us is Bharat Muni's Natyashastra, the source book of the art of drama, dance and music. It is generally accepted that the date of the work is between the 2nd century B.C.E- 2nd century C.E.The Natyashastra is also known as the fifth veda. According to the author, he has evolved thisveda by taking words from the Rigveda, music from the Samaveda, gestures from the Yajurveda and emotions from the Atharvaveda. There is also a legend that Brahma himself wrote the Natyaveda, which has over 36,000 verses. 

QUESTION: 30

Match the following

Chose the correct code

Solution:

Ramman is religios festival of Garhwal and Kalbelia folk songs and dances belongs to Rajasthan Ministry of Culture.

Related tests