General Knowledge - Practice Test (1)


25 Questions MCQ Test Environment and Additional Topics for UPSC Prelims | General Knowledge - Practice Test (1)


Description
This mock test of General Knowledge - Practice Test (1) for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC General Knowledge - Practice Test (1) (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this General Knowledge - Practice Test (1) quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this General Knowledge - Practice Test (1) exercise for a better result in the exam. You can find other General Knowledge - Practice Test (1) extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The title ‘Punjab Kesari’ was conferred on ?

Solution:

Lala Lajpat Rai ( 28 January 1865 – 17 November 1928) was an Indian freedom fighter. He played a pivotal role in the Indian Independence movement. He was popularly known as Punjab Kesari. He was one of the three Lal Bal Pal triumvirate.

QUESTION: 2

Indian Constitution was amended for the first time in 

Solution:

The First Amendment was passed in 1951 by the Provisional Parliament, which was elected on a limited franchise. The Statement of Reasons (SOR) relating to the First Amendment said: “Challenges to agrarian laws or laws relating to land reform were pending in courts and were holding up large schemes of land legislation through dilatory and wasteful litigation.”

QUESTION: 3

Who among the following was called as ‘Father of Indian Renaissance’? 

Solution:

Raja Ram Mohan Roy is regarded as the“ Father of the Indian Renaissance”
Raja Ram Mohan Roy (August 14, 1774 – September 27, 1833) was a founder (with Dwarkanath Tagore and other Bengali Brahmins) of the Brahma Sabha in 1828 which engendered the Brahmo Samaj, an influential Indian socio-religious reform movement. His influence was apparent in the fields of politics, public administration and education as well as religion. 

QUESTION: 4

Muslim League first demanded partition of India in 

Solution:

Muslim League, political organization was founded on 1906 as the All-India Muslim League by Aga KhanIII. Its original purpose was to safeguard the political rights of Muslims in India. An early leader in the League, Muhammad Iqbal, was first one to propose (1930) the creation of a separate Muslim India. By 1940, under the leadership of Muhammad Ali Jinnah , for the first time, it demanded the establishment of a Muslim state (Pakistan), despite the opposition of the Indian National Congress.

QUESTION: 5

Who among the following is known as the ‘Heroine of 1942 Quit India Movement’? 

Solution:

Aruna Asaf Ali is the 'Heroine of 1942 Quit India Movement'. She was born as Aruna Ganguly. She was a freedom fighter. She bravely hoisted the Indian National Congress flag in Bombay in Gowalia Tank maidan in Bombay in 1942 Quit India Movement.

QUESTION: 6

Brahma Samaj mainly insisted upon 

Solution:

Raja Ram Mohan Roy, the founder of the Brahmo Samaj, insisted upon the both Abolition of child marriage & Monotheism in the modern age but the other members of the Brahmo Samaj insisted mainly on Monotheism.

QUESTION: 7

The first to start a joint stock company to trade with India were the 

Solution:

To maximize profits, the Dutch East India Company established the world’s first stock market in Amsterdam on March 20, 1602, in which investors could speculate on commodity futures and buy stock in the trading company. It was the Dutch East India Company to start a joint stock company to trade with India

QUESTION: 8

The affairs of East India Company came into the hands of the British Crown under 

Solution:

The Regulating Act of 1773 was of great constitutional importance as it was the first step taken by the British Government to control and regulate the affairs of East India Company in India and also recognised the political and administrative functions of the Company for the first time.

QUESTION: 9

The leader of the Young Bengal Movement was 

Solution:

Young Bengal Movement was launched by Henry Louis Vivian Derozio (1809-1831), who had come to Calcutta in 1826 and was appointed in the Hindu College as a teacher of English literature and History.

QUESTION: 10

Vande Mataram was first sung at the session of the Indian National Congress in 

Solution:

In the 1896 session of the Indian National Congress, Rabindranath Tagore gave a sublime tune (that he had composed himself) to Vande Mataram and sang it publicly for the first time

QUESTION: 11

The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as 

Solution:

The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as Karanika.

QUESTION: 12

The Prakrit text Gaudavaho describes the deeds of 

Solution:

The Prakrit text Gaudavaho describes the deeds of Yasovarman.

QUESTION: 13

Where is the Indus Civilization city Lothal? 

Solution:

Lothal was one of the southernmost cities of the ancient Indus Valley Civilization, located in the Bhāl region of the modern state of Gujarat and first inhabited in 3700 BCE

QUESTION: 14

‘Charak’ was the famous court Physician of 

Solution:

Charak was the court physician of Kanishka I. He was one of the principal contributors to the ancient art and science of Ayurveda, a system of medicine and lifestyle developed in Ancient India. He is sometimes referred to as the Father of Indian Medicine

QUESTION: 15

Who was the greatest Bhakti poet of Maharashtra? 

Solution:

Namdeva was a saint and poet from the Maharashtra state of India. He was a prominent figure of the Varkari sect of Hinduism. His works of literature were appreciated by the Sikh Gurus. The knowledge of Bhagat Namdeva is considered to be as important as they became a part of the "Sri Guru Granth Sahib"; the holy book of Sikhism. Bhagat Namdeva was the devotee of Lord Vitthal; an incarnation Lord Vishnu.

QUESTION: 16

Which one of the following travelers is NOT associated with the description of the glories of Vijayanagar kingdom? 

Solution:
QUESTION: 17

Which among the following is a martial dance? 

Solution:

Chhau is an Indian tribal martial dance form popular in Saraikela (Bihar), Purulia (West Bengal) and Mayurbhanj (Odisha). While Saraikela and Purulia styles use masks, Mayurbhanj Chhau doesn't. It has a distinctive appeal with wide range of movements and dynamic choreography.

QUESTION: 18

The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola was built by 

Solution:

A monolithic statue of Bahubali referred to as “Gommateshvara” built by the Ganga dynasty minister and commander Chamundaraya is a 60 feet (18 m) monolith and is situated above a hill in Shravanabelagola, in the Hassan district of Karnataka. It was built in the 10th century AD.

QUESTION: 19

The famous book Geet Govind was written by 

Solution:

The Gita Govinda (Song of Govinda) is a work composed by the 12th-century Hindu poet, Jayadeva. It describes the relationship between Krishna and the gopis (female cow herders) of Vrindavana, and in particular one gopi named Radha.

QUESTION: 20

The maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha are 

Solution:

Art 331 of the Indian constitution says, representation of Anglo- Indian community in the houses of people.
2 Anglo- Indian members are nominated by the president.

QUESTION: 21

In the case of disagreement on a Bill, in the two Houses of Parliament 

Solution:

If there is disagreement over a bill (ordinary bill) between the two houses of parliament then president can summon a joint sitting of the two houses presided by the speaker of lok sabha.

QUESTION: 22

The Union Territories get representation in 

Solution:

The Union Territories get representation in both the Houses of the Parliament. Lok Sabha has 20 members from Union Territories. Delhi and Puducherry are the only two UTs which have representation in Rajya Sabha.

QUESTION: 23

In the case of a deadlock between the two Houses of the Parliament, the joint sitting is presided over by the 

Solution:

The Joint Session is presided over by the Speaker of Lok Sabha. The decision taken in the Joint Session is final if it receives the approval of the majority present. In case of deadlock between the two Houses of the Parliament, the Speaker of the Lok Sabha presides over.

QUESTION: 24

Which of the following is NOT a Standing Committee of the Parliament? 

Solution:
QUESTION: 25

A bill for alteration of boundaries of states shall NOT be introduced in the Parliament without the recommendation of 

Solution:

Provided that no Bill for the purpose shall be introduced in either House of Parliament except on the recommendation of the President and unless, where the proposal contained in the Bill affects the area, boundaries or name of any of the States, the Bill has been referred by the President to the Legislature of that State for expressing its views thereon within such period as may be specified in the reference or within such further period as the President may allow and the period so specified or allowed has expired.

Similar Content

Related tests