CLAT - Past Year Paper 2009


200 Questions MCQ Test CLAT Past Year Papers (2008-2020) | CLAT - Past Year Paper 2009


Description
This mock test of CLAT - Past Year Paper 2009 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for CLAT CLAT - Past Year Paper 2009 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CLAT - Past Year Paper 2009 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this CLAT - Past Year Paper 2009 exercise for a better result in the exam. You can find other CLAT - Past Year Paper 2009 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Instruction:  Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

There is a fairly universal sentiment that the use of nuclear weapons is clearly contrary to morality and that its production probably so, does not go far enough. These activities are not only opposed to morality but also to law if the legal objection can be added to the moral, the argument against the use and the manufacture of these weapons will considerably be reinforced. Now the time is ripe to evaluate the responsibility of scientists who knowingly use their expertise for the construction of such weapons, which has deleterious effect on mankind.

To this must be added the fact that more than 50 percent of the skilled scientific manpower in the world is now engaged in the armaments industry. How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience.

A meeting of biologists on the Long-Term Worldwide Biological consequences of nuclear war added frightening dimension to those forecasts. Its report suggested that the long biological effects resulting from climatic changes may at least be as serious as the immediate ones. Sub-freezing temperatures, low light levels, and high doses of ionizing and ultraviolet radiation extending for many months after a large-scale nuclear war could destroy the biological support system of civilization, at least in the Northern Hemisphere. Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more. Post war survivors would face starvation as well as freezing conditions in the dark and be exposed to near lethal doses of radiation. If, as now seems possible, the, Southern Hemisphere were affected also, global disruption of the biosphere could ensue. In any event, there would be severe consequences, even in the areas not affected directly, because of the inter-dependence of the world economy. In either case the extinction of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganism seems possible. The population size of Homo sapiens conceivably could be reduced to prehistoric levels or below, and extinction of the human species itself cannot be excluded.

Q. Choose the word, which is most opposite in meaning of the word, printed in bold as used in the passage Deleterious.

Solution:
QUESTION: 2

Instruction:  Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

There is a fairly universal sentiment that the use of nuclear weapons is clearly contrary to morality and that its production probably so, does not go far enough. These activities are not only opposed to morality but also to law if the legal objection can be added to the moral, the argument against the use and the manufacture of these weapons will considerably be reinforced. Now the time is ripe to evaluate the responsibility of scientists who knowingly use their expertise for the construction of such weapons, which has deleterious effect on mankind.

To this must be added the fact that more than 50 percent of the skilled scientific manpower in the world is now engaged in the armaments industry. How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience.

A meeting of biologists on the Long-Term Worldwide Biological consequences of nuclear war added frightening dimension to those forecasts. Its report suggested that the long biological effects resulting from climatic changes may at least be as serious as the immediate ones. Sub-freezing temperatures, low light levels, and high doses of ionizing and ultraviolet radiation extending for many months after a large-scale nuclear war could destroy the biological support system of civilization, at least in the Northern Hemisphere. Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more. Post war survivors would face starvation as well as freezing conditions in the dark and be exposed to near lethal doses of radiation. If, as now seems possible, the, Southern Hemisphere were affected also, global disruption of the biosphere could ensue. In any event, there would be severe consequences, even in the areas not affected directly, because of the inter-dependence of the world economy. In either case the extinction of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganism seems possible. The population size of Homo sapiens conceivably could be reduced to prehistoric levels or below, and extinction of the human species itself cannot be excluded.

Q. The author’s most important objective of writing the above passage seems to — —-

Solution:
QUESTION: 3

Instruction:  Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

There is a fairly universal sentiment that the use of nuclear weapons is clearly contrary to morality and that its production probably so, does not go far enough. These activities are not only opposed to morality but also to law if the legal objection can be added to the moral, the argument against the use and the manufacture of these weapons will considerably be reinforced. Now the time is ripe to evaluate the responsibility of scientists who knowingly use their expertise for the construction of such weapons, which has deleterious effect on mankind.

To this must be added the fact that more than 50 percent of the skilled scientific manpower in the world is now engaged in the armaments industry. How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience.

A meeting of biologists on the Long-Term Worldwide Biological consequences of nuclear war added frightening dimension to those forecasts. Its report suggested that the long biological effects resulting from climatic changes may at least be as serious as the immediate ones. Sub-freezing temperatures, low light levels, and high doses of ionizing and ultraviolet radiation extending for many months after a large-scale nuclear war could destroy the biological support system of civilization, at least in the Northern Hemisphere. Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more. Post war survivors would face starvation as well as freezing conditions in the dark and be exposed to near lethal doses of radiation. If, as now seems possible, the, Southern Hemisphere were affected also, global disruption of the biosphere could ensue. In any event, there would be severe consequences, even in the areas not affected directly, because of the inter-dependence of the world economy. In either case the extinction of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganism seems possible. The population size of Homo sapiens conceivably could be reduced to prehistoric levels or below, and extinction of the human species itself cannot be excluded.

Q. The scientists engaged in manufacturing destructive weapons are ———-.

Solution:
QUESTION: 4

Instruction:  Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

There is a fairly universal sentiment that the use of nuclear weapons is clearly contrary to morality and that its production probably so, does not go far enough. These activities are not only opposed to morality but also to law if the legal objection can be added to the moral, the argument against the use and the manufacture of these weapons will considerably be reinforced. Now the time is ripe to evaluate the responsibility of scientists who knowingly use their expertise for the construction of such weapons, which has deleterious effect on mankind.

To this must be added the fact that more than 50 percent of the skilled scientific manpower in the world is now engaged in the armaments industry. How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience.

A meeting of biologists on the Long-Term Worldwide Biological consequences of nuclear war added frightening dimension to those forecasts. Its report suggested that the long biological effects resulting from climatic changes may at least be as serious as the immediate ones. Sub-freezing temperatures, low light levels, and high doses of ionizing and ultraviolet radiation extending for many months after a large-scale nuclear war could destroy the biological support system of civilization, at least in the Northern Hemisphere. Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more. Post war survivors would face starvation as well as freezing conditions in the dark and be exposed to near lethal doses of radiation. If, as now seems possible, the, Southern Hemisphere were affected also, global disruption of the biosphere could ensue. In any event, there would be severe consequences, even in the areas not affected directly, because of the inter-dependence of the world economy. In either case the extinction of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganism seems possible. The population size of Homo sapiens conceivably could be reduced to prehistoric levels or below, and extinction of the human species itself cannot be excluded.

Q. According [o the passage, the argument on use and manufacture of nuclear weapons

Solution:

The correct answer is A as legally According [o the passage, the argument on use and manufacture of nuclear weapon Does not stand the test of legality.

QUESTION: 5

Instruction:  Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

There is a fairly universal sentiment that the use of nuclear weapons is clearly contrary to morality and that its production probably so, does not go far enough. These activities are not only opposed to morality but also to law if the legal objection can be added to the moral, the argument against the use and the manufacture of these weapons will considerably be reinforced. Now the time is ripe to evaluate the responsibility of scientists who knowingly use their expertise for the construction of such weapons, which has deleterious effect on mankind.

To this must be added the fact that more than 50 percent of the skilled scientific manpower in the world is now engaged in the armaments industry. How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience.

A meeting of biologists on the Long-Term Worldwide Biological consequences of nuclear war added frightening dimension to those forecasts. Its report suggested that the long biological effects resulting from climatic changes may at least be as serious as the immediate ones. Sub-freezing temperatures, low light levels, and high doses of ionizing and ultraviolet radiation extending for many months after a large-scale nuclear war could destroy the biological support system of civilization, at least in the Northern Hemisphere. Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more. Post war survivors would face starvation as well as freezing conditions in the dark and be exposed to near lethal doses of radiation. If, as now seems possible, the, Southern Hemisphere were affected also, global disruption of the biosphere could ensue. In any event, there would be severe consequences, even in the areas not affected directly, because of the inter-dependence of the world economy. In either case the extinction of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganism seems possible. The population size of Homo sapiens conceivably could be reduced to prehistoric levels or below, and extinction of the human species itself cannot be excluded.

Q. The author of the passage seems to be of the view that

Solution:

The correct option is D as How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience. so spending money on manufacture of weapons is not justifiable. so, option c incorrect

QUESTION: 6

Instruction: Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

There is a fairly universal sentiment that the use of nuclear weapons is clearly contrary to morality and that its production probably so, does not go far enough. These activities are not only opposed to morality but also to law if the legal objection can be added to the moral, the argument against the use and the manufacture of these weapons will considerably be reinforced. Now the time is ripe to evaluate the responsibility of scientists who knowingly use their expertise for the construction of such weapons, which has deleterious effect on mankind.

To this must be added the fact that more than 50 percent of the skilled scientific manpower in the world is now engaged in the armaments industry. How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience.

A meeting of biologists on the Long-Term Worldwide Biological consequences of nuclear war added frightening dimension to those forecasts. Its report suggested that the long biological effects resulting from climatic changes may at least be as serious as the immediate ones. Sub-freezing temperatures, low light levels, and high doses of ionizing and ultraviolet radiation extending for many months after a large-scale nuclear war could destroy the biological support system of civilization, at least in the Northern Hemisphere. Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more. Post war survivors would face starvation as well as freezing conditions in the dark and be exposed to near lethal doses of radiation. If, as now seems possible, the, Southern Hemisphere were affected also, global disruption of the biosphere could ensue. In any event, there would be severe consequences, even in the areas not affected directly, because of the inter-dependence of the world economy. In either case the extinction of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganism seems possible. The population size of Homo sapiens conceivably could be reduced to prehistoric levels or below, and extinction of the human species itself cannot be excluded.

Q. Which of the following is one of the consequences of nuclear war?

Solution:

The correct option is A.
From the following lines from the passage it is clear ‘Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more’.

QUESTION: 7

Instruction:  Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

There is a fairly universal sentiment that the use of nuclear weapons is clearly contrary to morality and that its production probably so, does not go far enough. These activities are not only opposed to morality but also to law if the legal objection can be added to the moral, the argument against the use and the manufacture of these weapons will considerably be reinforced. Now the time is ripe to evaluate the responsibility of scientists who knowingly use their expertise for the construction of such weapons, which has deleterious effect on mankind.

To this must be added the fact that more than 50 percent of the skilled scientific manpower in the world is now engaged in the armaments industry. How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience.

A meeting of biologists on the Long-Term Worldwide Biological consequences of nuclear war added frightening dimension to those forecasts. Its report suggested that the long biological effects resulting from climatic changes may at least be as serious as the immediate ones. Sub-freezing temperatures, low light levels, and high doses of ionizing and ultraviolet radiation extending for many months after a large-scale nuclear war could destroy the biological support system of civilization, at least in the Northern Hemisphere. Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more. Post war survivors would face starvation as well as freezing conditions in the dark and be exposed to near lethal doses of radiation. If, as now seems possible, the, Southern Hemisphere were affected also, global disruption of the biosphere could ensue. In any event, there would be severe consequences, even in the areas not affected directly, because of the inter-dependence of the world economy. In either case the extinction of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganism seems possible. The population size of Homo sapiens conceivably could be reduced to prehistoric levels or below, and extinction of the human species itself cannot be excluded.

Q. Which of the following best explains the word devoted, as used in the passage?

Solution:
QUESTION: 8

Instruction:  Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

There is a fairly universal sentiment that the use of nuclear weapons is clearly contrary to morality and that its production probably so, does not go far enough. These activities are not only opposed to morality but also to law if the legal objection can be added to the moral, the argument against the use and the manufacture of these weapons will considerably be reinforced. Now the time is ripe to evaluate the responsibility of scientists who knowingly use their expertise for the construction of such weapons, which has deleterious effect on mankind.

To this must be added the fact that more than 50 percent of the skilled scientific manpower in the world is now engaged in the armaments industry. How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience.

A meeting of biologists on the Long-Term Worldwide Biological consequences of nuclear war added frightening dimension to those forecasts. Its report suggested that the long biological effects resulting from climatic changes may at least be as serious as the immediate ones. Sub-freezing temperatures, low light levels, and high doses of ionizing and ultraviolet radiation extending for many months after a large-scale nuclear war could destroy the biological support system of civilization, at least in the Northern Hemisphere. Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more. Post war survivors would face starvation as well as freezing conditions in the dark and be exposed to near lethal doses of radiation. If, as now seems possible, the, Southern Hemisphere were affected also, global disruption of the biosphere could ensue. In any event, there would be severe consequences, even in the areas not affected directly, because of the inter-dependence of the world economy. In either case the extinction of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganism seems possible. The population size of Homo sapiens conceivably could be reduced to prehistoric levels or below, and extinction of the human species itself cannot be excluded.

Q. The biological consequences of nuclear war as given in the passage include all the following, except

Solution:

The correct answer is D as the the author has talked about all the consequences given in options except Abundant food for smaller population.

QUESTION: 9

Instruction:  Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

There is a fairly universal sentiment that the use of nuclear weapons is clearly contrary to morality and that its production probably so, does not go far enough. These activities are not only opposed to morality but also to law if the legal objection can be added to the moral, the argument against the use and the manufacture of these weapons will considerably be reinforced. Now the time is ripe to evaluate the responsibility of scientists who knowingly use their expertise for the construction of such weapons, which has deleterious effect on mankind.

To this must be added the fact that more than 50 percent of the skilled scientific manpower in the world is now engaged in the armaments industry. How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience.

A meeting of biologists on the Long-Term Worldwide Biological consequences of nuclear war added frightening dimension to those forecasts. Its report suggested that the long biological effects resulting from climatic changes may at least be as serious as the immediate ones. Sub-freezing temperatures, low light levels, and high doses of ionizing and ultraviolet radiation extending for many months after a large-scale nuclear war could destroy the biological support system of civilization, at least in the Northern Hemisphere. Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more. Post war survivors would face starvation as well as freezing conditions in the dark and be exposed to near lethal doses of radiation. If, as now seems possible, the, Southern Hemisphere were affected also, global disruption of the biosphere could ensue. In any event, there would be severe consequences, even in the areas not affected directly, because of the inter-dependence of the world economy. In either case the extinction of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganism seems possible. The population size of Homo sapiens conceivably could be reduced to prehistoric levels or below, and extinction of the human species itself cannot be excluded.

Q. It appears from the passage that the use of nuclear weapons is considered against morality by

Solution:

The correct answer is B as according to the passage as anyone who indulge in nuclear war is against morality

QUESTION: 10

Instruction:  Read the given passage carefully and answer the questions that follow.

There is a fairly universal sentiment that the use of nuclear weapons is clearly contrary to morality and that its production probably so, does not go far enough. These activities are not only opposed to morality but also to law if the legal objection can be added to the moral, the argument against the use and the manufacture of these weapons will considerably be reinforced. Now the time is ripe to evaluate the responsibility of scientists who knowingly use their expertise for the construction of such weapons, which has deleterious effect on mankind.

To this must be added the fact that more than 50 percent of the skilled scientific manpower in the world is now engaged in the armaments industry. How appropriate it is that all this valuable skill should be devoted to the manufacture of weapons of death in a world of poverty is a question that must touch the scientific conscience.

A meeting of biologists on the Long-Term Worldwide Biological consequences of nuclear war added frightening dimension to those forecasts. Its report suggested that the long biological effects resulting from climatic changes may at least be as serious as the immediate ones. Sub-freezing temperatures, low light levels, and high doses of ionizing and ultraviolet radiation extending for many months after a large-scale nuclear war could destroy the biological support system of civilization, at least in the Northern Hemisphere. Productivity in natural and agricultural ecosystems could be severely restricted for a year or more. Post war survivors would face starvation as well as freezing conditions in the dark and be exposed to near lethal doses of radiation. If, as now seems possible, the, Southern Hemisphere were affected also, global disruption of the biosphere could ensue. In any event, there would be severe consequences, even in the areas not affected directly, because of the inter-dependence of the world economy. In either case the extinction of a large fraction of the earth’s animals, plants and microorganism seems possible. The population size of Homo sapiens conceivably could be reduced to prehistoric levels or below, and extinction of the human species itself cannot be excluded.

Q. Which of the following statements I, II, III and IV is definitely true in the context of the passage?

(I) There is every likelihood of survival of the human species as a consequence of nuclear war.

(II) Nuclear war risks and harmful effects are highly exaggerated.

(III) The post war survivors would be exposed to the benefits of non-lethal radiation.

(IV) Living organisms in the areas which we not directly affected by nuclear was would also suffer.

Solution:

The correct answer is  D as with context to the passage in the second para it is mentioned that  Living organisms in the areas which we not directly affected by nuclear was would also suffer.

QUESTION: 11

Three of the four words given in these questions are spelt wrong. 

Solution:

The correct option is A.
Renaissance is a French word meaning “rebirth.” It refers to a period in European civilization that was marked by a revival of Classical learning and wisdom.

QUESTION: 12

Three of the four words given in these questions are spelt wrong. 

Solution:

The correct option is D.
Malaise refers to an overall feeling of discomfort and lack of well-being. Fatigue is extreme tiredness and lack of energy or motivation for everyday activities.

QUESTION: 13

Three of the four words given in these questions are spelt wrong. 

Solution:

The correct option is C.
 regardless, which means “without concern as to advice, warning, or hardship,” or “heedless.”

QUESTION: 14

Three of the four words given in these questions are spelt wrong. 

Solution:
QUESTION: 15

Three of the four words given in these questions are spelt wrong. 

Solution:

The correct option is A.
 gaiety definition:
1. happiness and excitement: 2. happiness and excitement: 3. happiness and excitement

QUESTION: 16

Instructions:  Given below are a few foreign language phrases that are commonly used.

Q. Mala fide

Solution:

The correct option is B.
Mala fide means in bad faith; with intent to deceive.

QUESTION: 17

Instructions: Given below are a few foreign language phrases that are commonly used.

Q. Pro rata

Solution:

The correct answer is D as Pro rata is the latin for 'proportionally' or a 'proportion of' . therefore option D is correct.

QUESTION: 18

Instructions: Given below are a few foreign language phrases that are commonly used.

Q. Vice versa

Solution:
QUESTION: 19

Instructions: Given below are a few foreign language phrases that are commonly used.

Q. Ab initio    

Solution:

The correct answer is A as Ab initio   means from the very beginning.

QUESTION: 20

Instructions: Given below are a few foreign language phrases that are commonly used.

Q. Alibi

Solution:

The correct answer is B as word alibi means else where .

QUESTION: 21

Instructions: Some idioms given below are commonly used. 

Q. To give the game away

Solution:

The correct answer is C as the phrase means to reveal something which someone had been trying to keep secret.

QUESTION: 22

Instructions: Some idioms given below are commonly used. 

Q. To cool one’s heels

Solution:

The correct answer is D as To cool one’s heels
Means to wait and keep waiting and take rest for time.

QUESTION: 23

Instructions: Some idioms given below are commonly used. 

Q. To bury the hatchet

Solution:

The correct option is B.
bury the hatchet
Meaning: make peace; end a quarrel, settle one's differences to become friends again. 

QUESTION: 24

Instructions: Some idioms given below are commonly used. 

Q. Gift of the gab

Solution: Becoming a good conversationalist requires having a certain set of skills in your communication toolbox. Some people have the gift of gab, and can talk to anyone about anything. And some people struggle to make small talk.  That gives the other person something to work with, creating a more stimulating conversation.”
QUESTION: 25

Instructions: Some idioms given below are commonly used. 

Q. To smell a rat

Solution:

The correct answer is A as to smell a rat means to become suspicious that something in a given situation is not quite right or to suspect a trick being applied.

QUESTION: 26

Instructions: Given below are sentences with a blank in each sentence. Choose the right answer.

Q. Some people believe that in emotional maturity men are inferior ………women.

Solution:

The correct answer is B as The adjective ending with -ior (ex - prior , junior , senior , inferior , superior) take "to" after them.

QUESTION: 27

Instructions: Given below are sentences with a blank in each sentence. Choose the right answer.

Q. My father was annoyed …………… me.

Solution:
QUESTION: 28

Instructions: Given below are sentences with a blank in each sentence. Choose the right answer.

Q. Some orthodox persons are averse ………….. drinking liquor.

Solution:
QUESTION: 29

Instructions: Given below are sentences with a blank in each sentence. Choose the right answer.

Q. The Cinema Hall was on fire and the Cinema owner had to send ………………….. the Fire Brigade.

Solution:

The correct option is A.
In English language, certain words are followed by certain specific prepositions. Such prepositions are known as appropriate prepositions.
For the word "send", the appropriate preposition is "for".
The phrasal verb send for in option (a) is correct as it means, to ask or tell somebody to come to you, especially in order to help you.
Thus, the correct complete sentence is:
The Cinema Hall was on fire and the Cinema owner had to send  FOR  the Fire Brigade.

QUESTION: 30

Instructions: Given below are sentences with a blank in each sentence. Choose the right answer.

Q. He was not listening ……………. I was saying.

Solution:

The correct answer is C as it is grammatically correct .

QUESTION: 31

Instructions: Given below are sentences with a blank in each sentence. Choose the right answer.

Q. Drinking country liquor at marriage is a custom …………… certain tribes,

Solution:

The correct option is B.
While referring to something that is situated more or less centrally in relation to several other things, the preposition "among" is used, here, to indicate the custom situated in relation to the tribes.

QUESTION: 32

Instructions: Given below are sentences with a blank in each sentence. Choose the right answer.

Q. The struggle for justice brings………….. the best of moral qualities of men.

Solution:

The correct option is D.
The phrasal verb "bring out" means to cause something to happen, here, the best of moral qualities. Hence, Option D is correct. The rest of the options do not express this meaning, hence incorrect.
 

QUESTION: 33

Instructions: Given below are sentences with a blank in each sentence. Choose the right answer.

Q. If he …………… a horse he would fly.

Solution:

The correct answer is B becoz an unreal conditions that expresses some hypothetical or contrary to the fact.Some ‘if’ clauses uses were  even if the pronoun is singular . in these statements the writer is specifying that event was never in past nor in present.

QUESTION: 34

Instructions: Given below are sentences with a blank in each sentence. Choose the right answer.

Q. Mohan has a bad habit of ………. at on odd hour.

Solution:

The correct answer is A as turning up is grammatically correct .

QUESTION: 35

Instructions: Given below are sentences with a blank in each sentence. Choose the right answer.

Q. He must refrain ……………. immoral conducts.

Solution:

The correct answer is C as the sentence formation will be ‘’restraint  from’’ which means to stay away . Therefore the C option is correct.

QUESTION: 36

Instructions: The constituent sentences of a passage have been jumbled up. Read jumbled sentences carefully and then choose the option which shows the best sequence of sentences of the passage.

Q.
(i) The Collector said that the Dams should receive

(ii) To ensure uninterrupted

(iii) Water up to a particular level

(iv) Supply of water for irrigation

The best sequence is:

Solution:

The correct answer is B as the it is arranged in the correct sequence and moreover the sentence formation is correct too.

QUESTION: 37

Instructions: The constituent sentences of a passage have been jumbled up. Read jumbled sentences carefully and then choose the option which shows the best sequence of sentences of the passage.

Q. 
(i) He loved to distribute them among small kids.

(ii) He wore a long, loose shirt with many pockets.

(iii) And in doing so his eyes brightened.

(iv) The pockets of his shirt bulged with toffees and chocolates.

The best sequence is:

Solution:

The correct option is D.
He wore a long loose shirt with many pockets, the pockets of his shirt bulged with toffees and chocolates he loved to distribute them among small kids and in doing so his eyes brightened .

QUESTION: 38

Instructions: The constituent sentences of a passage have been jumbled up. Read jumbled sentences carefully and then choose the option which shows the best sequence of sentences of the passage.

Q. 
(i) As we all know, a legislation

(ii) Needs the assent of the President

(iii) Passed by the Houses of Parliament

(iv) To become law.

The best sequence is:

Solution:

The correct option is A.
As we all know, a legislation Passed by the Houses of Parliament Needs the assent of the President To become law.

QUESTION: 39

Instructions: The constituent sentences of a passage have been jumbled up. Read jumbled sentences carefully and then choose the option which shows the best sequence of sentences of the passage.

Q. 
(i) The farmers grow food for the whole country.

(ii) And therefore it is our duty to improve their lot

(iii) Yet these fellows are exploited by the rich.

(iv) Hence they are the most useful members of the society.

The best sequence is:

Solution:

The correct option is C.
The farmers grow food for the whole country. Hence they are the most useful members of the society,Yet these fellows are exploited by the rich.And therefore it is our duty to improve their lot.
 

QUESTION: 40

Instructions: The constituent sentences of a passage have been jumbled up. Read jumbled sentences carefully and then choose the option which shows the best sequence of sentences of the passage.

Q. 
(i) The ripples looked enchanting in the light of the Sun.

(ii) We went to the pond.

(iii) We flung stones to create ripples.

(iv) We stood knee-deep in the muddy water of the pond.

The best sequence is:

Solution:

The correct option is B.
Here, the sequence [ii-iv-iii-i] is the only one that makes for a coherent paragraph: We went to the pond. We stood knee-deep in the muddy water of the pond. We flung stones to create ripples. The ripples looked enchanting in the light of the Sun.

QUESTION: 41

Capital market means

Solution: Capital Market Securities. Stocks and bonds are generally termed as the capital market securities. These are traded in separate markets. These capital market securities are used by a number of companies, corporations and governments to raise funds for various purposes.
QUESTION: 42

From which river would the National River Project he started?

Solution:
QUESTION: 43

“The Audacity of Hope” is a book written by

Solution: The Audacity of Hope: Thoughts on Reclaiming the American Dream is the second book written by then-Senator Barack Obama. It became number one on both the New York Times and Amazon.com bestsellers lists in the fall of 2006, after Obama had been endorsed by Oprah Winfrey.
QUESTION: 44

‘WPI’ is used as an acronym for

Solution:  Wholesale Price Index (WPI) represents the price of goods at a wholesale stage i.e. goods that are sold in bulk and traded between organizations instead of consumers. WPI is used as a measure of inflation in some economies. Description: WPI is used as an important measure of inflation in India.
QUESTION: 45

If the tax rate increases with the higher level of income, it shall be called

Solution:

The correct option is A.
A progressive tax is a tax by which the tax rate increases as the taxable base amount increases.” Progressive” describes a distribution effect on income or expenditure, referring to the way the rate progresses from low to high, where the average tax rate is less than the marginal tax rate. It can be applied to individual taxes or to a tax system as a whole; a year, multi-year, or lifetime. Progressive taxes attempt to reduce the tax incidence of people with a lower ability-to-pay, as they shift the incidence increasingly to those with a higher ability-to-pay.
 

QUESTION: 46

Who is the Director of “Chak De India”?

Solution: Shimit Amin is an Indian film director and editor. He is best known for the award-winning film Chak De! India starring Shah Rukh Khan. He is married to screenwriter Megha Ramaswamy
QUESTION: 47

What is the full form of the scanning technique CAT?

Solution:

The correct option is C as the full form of CAT is Computerized Axial Tomography.

QUESTION: 48

Who got the World Food Prize ?

Solution:

The correct answer is D asHillary Clinton got the World Food Prize

QUESTION: 49

ISO 9000 is a

Solution: ISO 9000 is defined as a set of international standards on quality management and quality assurance developed to help companies effectively document the quality system elements needed to maintain an efficient quality system. They are not specific to any one industry and can be applied to organizations of any size.
QUESTION: 50

What is ‘AGMARK’?

Solution: AGMARK is a certification mark employed on agricultural products in India,assuring that they conform to a set of standards approved by the Directorate of Marketing and Inspection an attached Office of the Department of Agriculture, Cooperation and Farmers Welfare under Ministry of Agriculture & Farmers Welfare.
QUESTION: 51

The Headquarters of Indian Space Research Organisation is at

Solution:

The correct answer is C as The Indian Space Research Organisation (ISRO, is the space agency of the Government of India headquartered in the city of Bengaluru.

QUESTION: 52

 “Saras” is the name of

Solution: NAL Saras. The NAL Saras (Sanskrit: "Crane") is the first Indian multi-purpose civilian aircraft in the light transport aircraft category as designed by the National Aerospace Laboratories (NAL).
QUESTION: 53

First woman Prime-Minister in the World was from

Solution: Sirimavo Bandaranaike served as Prime Minister of Ceylon and Sri Lanka three times, the first from 1960 to 1965, earning her the designation of the first female head of government in the modern world.
QUESTION: 54

Who was felicitated with ‘Nishan-e-Pakistan “?

Solution:

The correct answer is C as Dillip Kumar was awarded with Nishan-e-imtiaz not Nishan-e-Pakistan.

QUESTION: 55

Which State provided separate reservation for Muslims and Christians in the State Backward Classes List in 2007?

Solution:

The correct option is B.
The Tamil Nadu Government has declared the decks to promulgate an ordinance to introduce reservations for Christrians and Muslims of backward caste denominations to the extent of 3.5 percent each from Sep 14, 2007.

QUESTION: 56

Which of the following dances is not a classical dance?

Solution: Garba is a form of dance which originated in the state of Gujarat in India. The name is derived from the Sanskrit term Garbha ("womb") and Deep ("a small earthenware lamp"). Many traditional garbas are performed around centrally lit lamp or a picture or statue of the Goddess Shakti.
QUESTION: 57

Sulabh Intemational is an organisation which provides

Solution:

The correct option is B.
Sulabh International is an India-based social service organization that works to promote human rights, environmental sanitation, non-conventional sources of energy, waste management and social reforms through education. The organization counts 50,000 volunteers.

QUESTION: 58

Who among the following was honoured with ‘Officer of the Legion of Honour’ ‘award by French Government in July 2008?

Solution:

The correct option is B.
Noted Bollywood director-producer Yash Chopra on 5th July 2008, was conferred with the officer of the Legion of Honour , the highest French distinction ,for his contribution  to Indian Cinema.

QUESTION: 59

The largest gland in the human body is

Solution: Liver is the largest gland in human body. It is also the largest (internal) organ in our body and can weigh up to 1.5-1.6 kg for a human adult. That is, about 1/50th of the body weight is because of liver.
QUESTION: 60

The Railway Budget for 2007-2008 has declared the year 2007 as the year of

Solution:

The correct option is A.
Railway Budget 2007-08 declared Cleanliness Year-Special campaign to ensure cleanliness in station complexes, passengers trains, railway lines waiting rooms etc.

QUESTION: 61

In the world of Hindi Cinema, who was affectionately called as ‘Dada Moni’?

Solution: Ashok Kumar (13 October 1911 – 10 December 2001), born Kumudlal Ganguly, and also fondly called Dadamoni, was an Indian film actor who attained iconic status in Indian cinema. He was honoured in 1988 with the Dadasaheb Phalke Award, the highest national award for cinema artists, by the Government of India and also received the Padma Bhushan in 1999 for his contributions to Indian cinema. He is considered to be one of India's finest actors ever, playing leading, antagonist and character roles with equal panache.
QUESTION: 62

Outstanding Parliamentarian Award (2006) was presented in 2007 to

Solution:

The correct answer is Mani Shankar Aiyar was awarded the outstanding parliamentarian award in 2006.

QUESTION: 63

World’s longest sea bridge has taken shape in to 2007 in

Solution: World's longest cross-sea bridge opens, integrating China's Greater Bay Area. President Xi Jinping on Tuesday announced the opening of the world's longest cross-sea bridge, which connects the mainland province of Guangdong with the country's two special administrative regions, Hong Kong and Macao.
QUESTION: 64

Who among the following Indians became Citigroup’s Investment Banking head?

Solution:

The correct answer is D as Vikram S Pandit has been appointed the chief executive officer of Citigroup, the world's largest financial services organisation, with immediate effect.

QUESTION: 65

The Green Revolution in India has been identified with

Solution: Swaminathan is known as the "Father of Green Revolution in India" for his leadership and success in introducing and further developing high-yielding varieties of wheat in India. He is the founder of the MS Swaminathan Research Foundation. His stated vision is to rid the world of hunger and poverty.
QUESTION: 66

Indian Judge in the UN Law of the Sea Tribunal is

Solution: Thereafter Rao was appointed Legal Adviser to the Permanent Mission of India at the United Nations (New York City) from 1972–1976. Since 1 October 1996, Rao has been a judge at the International Tribunal for the Law of the Sea.
QUESTION: 67

The Ozone Layer thins down as a result of a chain chemical reaction that separates from the layer

Solution: When CFCs reach the upper atmosphere, they are exposed to ultraviolet rays, which causes them to break down into substances that include chlorine. The chlorine reacts with the oxygen atoms in ozone and rips apart the ozone molecule.
QUESTION: 68

Joint SAARC University of eight SAARC Nations has been established in

Solution: South Asian University (SAU) is an International University sponsored by the eight Member States of the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC). The eight countries are: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka.
QUESTION: 69

Which country recently produced the world’s first cloned rabbit using a biological process that takes cells from a fetus?

Solution:

The correct option is B as China has cloned the world's first rabbit from the somatic cells of the animal, allowing faster reproduction of genetically modified rabbits for medical use.

QUESTION: 70

Which one of the following Vitamins is responsible for blood clotting?

Solution:

The correct option is D.
Vitamin K is an essential vitamin that is needed by the body for blood clotting, bone building, and other important processes.

QUESTION: 71

What is the meaning of ‘Gilt Edged Market’?

Solution: Gilt-edged securities are bonds issued by the UK Government. The term is of British origin, and then referred to the debt securities issued by the Bank of England on behalf of His/Her Majesty's Treasury, whose paper certificates had a gilt (or gilded) edge.
QUESTION: 72

Who is the Central Chief Information Commissioner of India?

Solution: Wajahat Habibullah (born 30 September 1945) was the chairperson of the National Commission for Minorities. Prior to this, he held the position of the first Chief Information Commissioner of India. He was an officer of the Indian Administrative Service (IAS) from 1968 until his retirement in August 2005.
QUESTION: 73

The youngest recipient of Padma Shti so far is

Solution:

The correct answer is C as the youngest recipient of Padma Shti so far is SANIA MIRZA.

QUESTION: 74

Who is the Director of the film “Elizabeth: The Golden Age Cast”?

Solution:

The correct answer is D as Shekhar kapur is the Director of the film “Elizabeth: The Golden Age Cast”

QUESTION: 75

The territorial waters of India extend up to?

Solution: Territorial sea. Territorial sea, as defined by the 1982 United Nations Convention on the Law of the Sea, is a belt of coastal waters extending at most 12 nautical miles (22.2 km; 13.8 mi) from the baseline (usually the mean low-water mark) of a coastal state.
QUESTION: 76

‘Samjouta Express’ runs between the Railway Stations of

Solution: It is incorrectly referred to as the Samjhauta Express and it is officially known as the Delhi-Attari or Attari-Delhi Express. The actual Samjhauta Express runs from Attari to Lahore, although the passengers are checked at Wagah, the first station on the Pakistani side.
QUESTION: 77

Blue revolution refers to

Solution:

The correct answer is B as t's saying blue revolution,and mainly water resources are blue and the occupation carried out in water resources is mainly fishing

QUESTION: 78

Dr. A.P.J.Abdul Kalam has been appointed as Chancellor of

Solution:

The correct answer is D as chancellor of the Indian Institute of Space Science and Technology Thiruvananthapuram; professor of Aerospace Engineering at Anna University; and an adjunct at many other academic and research institutions across India.

QUESTION: 79

In which State “Kanya Vidyadhan Yojna” is operational?

Solution:
QUESTION: 80

Who emerged the fastest woman of the world at Beijing Olympics?

Solution:

The correct answer is C as Shelly-Ann Fraser-Pryce's title as the world's fastest woman has officially been handed over to her countrywoman.

QUESTION: 81

Savannah grasslands are found in

Solution: Tropical grasslands are located near the equator, between the Tropic of Cancer and the Tropic of Capricorn. They cover much of Africa as well as large areas of Australia, South America, and India.
QUESTION: 82

Which State has launched the “Aarogya Sri” a health Insurance Scheme for families below poverty line?

Solution:

The correct answer is A as Rajiv Aarogyasri Health Insurance Scheme Of Andhra Pradesh

QUESTION: 83

The first nuclear reactor of India is named

Solution: Apsara is the oldest of India's research reactors. The reactor was designed by the Bhabha Atomic Research Center (BARC) and built with assistance from the United Kingdom (which also provided the initial fuel supply consisting of 80 percent enriched uranium). Apsara first went critical on 4 August 1956.
QUESTION: 84

In May 2007 Air Sahara acquired by Jet Airways is being operated as a separate airline under the name of

Solution:

The correct answer is A as In May 2007 Air Sahara acquired by Jet Airways is being operated as a separate airline under the name of Jet Lite.

QUESTION: 85

Suez Canal connects

Solution:

The correct option is A.
The Suez Canal is a man-made waterway connecting the Mediterranean Sea to the Indian Ocean via the Red Sea. ... The waterway is vital for international trade and, as a result, has been at the center of conflict since it opened in 1869.

QUESTION: 86

Government has launched E – Passport Scheme and first E – Passport was issued to

Solution: Government today launched the ambitious 'E-passports' scheme with President Pratibha Patil receiving the first copy from External Affairs Minister Pranab Mukherjee here. A total of 41 countries have adopted e-passports and India is one of the first developing country to have this system, she said.
QUESTION: 87

The Hindu outfit ‘Hindraf’ has been banned in

Solution:

The correct answer is C as indraf has been banned in malaysia.

QUESTION: 88

Which organization is headed by Indian Environmentalists R.K.Pachauri, a Nobel Laureate!

Solution:

The correct answer is B as International Panel on Climate Change organization is headed by Indian Environmentalists R.K.Pachauri, a Nobel Laureate!

QUESTION: 89

Kandhamal, the worst affected town by sectarian violence in September- October 2008 is situated in

Solution:

The correct option is A.
The 2008 Kandhamal violence refers to violence between groups led by the Sangh Parivar, and Christians in the Kandhamal district of Orissa, India, in August 2008 after the murder of the Hindu monk Lakshmanananda Saraswati.

QUESTION: 90

World “No Tobacco Day” is observed on

Solution: World No Tobacco Day (WNTD) is observed around the world every year on 31 May. It is intended to encourage a 24-hour period of abstinence from all forms of tobacco consumption around the globe.
QUESTION: 91

If due to 10% decrease in the price of sugar, Ram can buy 5 kg more sugar in Rs. 100, then find actual price of sugar.

Solution:
QUESTION: 92

A dishonest shopkeeper uses a weight of 800 gm for a kg and professes to sell his good at cost price. His profit is

Solution: Let the CP of 1 kg or 1000 gm be ₹100 then CP of 800 gm will be ₹80, SP for the same is ₹100, so the profit will be ₹20, Profit % = profit amount / cp X 100 i.e. 20/80x100 = 25%
QUESTION: 93

By selling 11 oranges for a rupee, a man loses 10%. How many oranges for a rupee should he sell to gain 10%?

Solution:
By selling 11 oranges at 1 rupee, loss - 10%, we can calculate cost price of 1 orange.

So, Cost price of 1 orange = 10/99

Assume, number of oranges to be sell = x

Cost price of x oranges = 10/99x

Selling price of x oranges = 1

Gain - 10%

With this, we get the value of x =9
QUESTION: 94

A person takes 3 hours to walk a certain distance and riding back. He could walk both ways in 5 hours. How long could it take to ride both ways.

Solution: Walking+walking = 5hrs i.e., 2(2.5hrs)

walking+riding = 3hrs
RIDING = (3 - 2.5 = 0.5 hrs)

Riding + Riding = 0.5 + 0.5 = 1hrs

option 'B' is correct
QUESTION: 95

Change 1/8 into percentage

Solution:

The correct option is A.
Divide 1 by 8

So,1/8=0.125
0.125×100=12.5
18=0.1250.125×100=12.5
Therefore, the fraction 1/8 is equivalent to 12.5%

QUESTION: 96

12.5% of 80 is equal to

Solution:
Answer:
10
Explanation:
10%=80/10=8
2%=8/5=1.6
0.5%=1.6/4=0.4
So
12.5%=8+1.6+0.4=10
QUESTION: 97

Which number should fill the blank space to complete the series: 1,2,4,5,7,8,10,11

Solution: The difference between 2 & 1 is 1, 4 & 2 is 2, 5 & 4 is 1 , 7 & 5 is 2, 8 & 7 is 1 , 10 & 8 is 2, 11 & 10 is 1 so, next no will be 13 so that difference between 13 & 11 will be 2.
QUESTION: 98

The smallest of the fractions given below

Solution:

The correct answer is C as by dividing 27/28 its 0.82 where other options are upto 0.9 or something.

QUESTION: 99

A dealer sells goods at 6% loss on cost price but uses 14g instead of 16g. What is his percentage profit or loss?

Solution:
formula [(100-a)(c/b)-100]%
a = percentage loss
b = quantity supplied
c = correct quantity 
Here a = 6 % , b = 14 g and c = 16 g 

[(100-6)(16/14)-100]% = 7(3/7) % gain
QUESTION: 100

The average age of 29 boys of a class is equal to 14 years. When the age of the class teacher is included the average becomes 15 years. Find the age of the class teacher.

Solution:

The correct answer is A as The Average age of 29 boys increased by 1. 29 Boys age increased by 1. So age of teacher = 29 + 15 ( total no of persons increased by 1 also) = 44

QUESTION: 101

 It takes 8 people working at equal rates to finish a work in 96 days. How long will 6 workers take for the same work?

Solution:

The correct answer is B as 
8 people =96 days
1 people =96x8
6 people = 96x8/6
=128 days

QUESTION: 102

Ram’s income is 20% less than Shyam’s. How much is Shyam’s income more than Ram’s in percentage terms?

Solution: Let Shyam's income be 100Ram's income now will be 80 ie. 20% less than Shyam'sNow Shyam's income is 20 more than RamSo, Percentage can be calculated as 20/80 * 100 = 25%
QUESTION: 103

The monthly salary of A,B and C are in the ratio 2: 3: 5. If C’s Monthly salary is Rs. 1,200 more than that of A, find B’s annual salary.

Solution:
Let the monthly salary of A, B, C be Rs. 2x, Rs.3x and Rs. 5x respectively.
Then, 5x - 2x = 1200
QUESTION: 104

In a town there are 94500 people. 2/9 of them are foreigners, 6400 are immigrants and the rest are natives. How many are natives?

Solution: 2/9*94500=21000 21000+6400=27400 94500-27400=67100 67100 is the answer.
QUESTION: 105

A does 20% less work than B. If A can complete a piece of work in  then B can do it in

Solution:

The correct answer is B as Let Time taken by B = x hours
then work done by B In 1 Hour = 1/x
as A does 20% less,
So work done By A in 1 Hour =(1/x) -(20% *1/x)
⇒ 1/x - 1/5x ⇒ 4/5x
Then time taken by A =  5x/4
according to Question, 5x/4 = 15/2
x = 6

QUESTION: 106

The population of a town is 155625. For every 1000 males there are 1075 females. If 40% of the males and 24% of the females are literate, find the percentage of literacy in the town.

Solution:
The percentage of literacy in the town is 31.71%.

Solution:

Population of town = 155625

Number of males = 1000 * 155625/2075

= 75000

Number of females = 1075 * 155625/2075

= 80625

Number of literate males = 75000 * 40/100

= 30000

Number of females literate = 80625 * 24/100

= 19350

Total number of literate = 30000 + 19350 = 49350

Percentage of literate = 49350/155625 * 100

= 31.71

Hence, the percentage of literacy in the town is 31.71%.
QUESTION: 107

10 sheep and 5 pigs were brought for Rs. 6,000. If the average price of a sheep is Rs. 450, find the average price of pig.

Solution:

The correct answer is D as following
10 ×450 + 5x = 6000
5x =6000-4500
5x = 1500
x = 1500/5 =300.
so Answer is D

QUESTION: 108

Ram weighs 25 kg more than Shyam. Their combined weight is 325 kg. How much does Shyam weigh?

Solution:

The correct answer is A as Let weight of Shyam =xkg

 Then weight of Ram = x+25kg

 Given their sum is 325

      x+(x+25)=325

           2x=300

              x=150

So, weight of Shyam =x=150kg
 

QUESTION: 109

Find out the wrong number in the series: 3,8,15,24,34,48,63

Solution:
QUESTION: 110

What is the location value of 7 in the figure 9872590?

Solution:

The correct answer is C as from the last digit 7 is at 5th number therefore the value would be 70000.

QUESTION: 111

Which is the oldest Code of Law in India?

Solution:

The correct answer is Manusmriti asit  is the oldest Code of Law in India therefore option B is correct.

QUESTION: 112

Private international law is also called .

Solution: Conflict of laws is a set of rules of procedural law which determine the legal system and the law of jurisdiction applying to a given legal dispute. In civil law, lawyers and legal scholars refer to conflict of laws as private international law. They typically apply when a legal dispute has a “foreign” element.
QUESTION: 113

A nominal sum given as a token for striking a sale is called

Solution: Charles Wilkins was a member of Asiatic Society of Bengal founded by William Jones. He translated Bhagavad Gita into English in 1794.
QUESTION: 114

Joint heirs to a property are called

Solution: A person who shares equally with others in the inheritance of an undivided estate or in the rights to it are called coparceners.(that simply means JOINT HEIRS)
QUESTION: 115

The right of a party to initiate an action and be heard before a Court of law is called

Solution: In law, standing or locus standi is the term for the ability of a party to demonstrate to the court sufficient connection to and harm from the law or action challenged to support that party's participation in the case. Standing exists from one of three causes: The party is granted automatic standing by act of law.
QUESTION: 116

Indian Parliament is based on the principle of

Solution: It Means that our Parliament system works on Central Level as Well as State Level. Means Federal as well as Unitary.
QUESTION: 117

The Supreme Court held that evidence can be recorded by video-confereneing in the case

Solution:

The correct answer is A asin  State of Maharashtra v.Prafull B. Desai supreme court held that evidence can be recorded by video conferencing.

QUESTION: 118

When the master is held liable for the wrongful act of his servant, the liability is called

Solution:

The correct answer is B as vicarious means substitute therefore When the master is held liable for the wrongful act of his servant, the liability is called vicarious t liability.

QUESTION: 119

The act of unlawfully entering into another’s property constitutes

Solution: Criminal Trespass.—Whoever enters into or upon property in possession of another with intent to commit an offence or to intimidate, insult or annoy any person in possession of such property, or, having lawfully entered into or upon such property, unlawfully remains there with intent thereby to intimidate.
QUESTION: 120

Which Parliamentary Committee in Indian system of democracy is chaired by a member of Opposition Party?

Solution: Public Accounts Committee (PAC) refers to a committee in the legislature that must study public audits, invite ministers, permanent secretaries or other ministry officials to the committee for questioning, and issue a report of their findings subsequent to a government budget audit.
QUESTION: 121

Supreme Court held that Preamble as a basic feature of Constitution cannot be amended in the case of

Solution: The basic structure doctrine was further clarified in Minerva Mills v. Union of India. The 42nd Amendment had been enacted by the government of Indira Gandhi in response to the Kesavananda Bharati judgment in an effort to reduce the power of the judicial review of constitutional amendments by the Supreme Court.
QUESTION: 122

In the year 2002 the Competition Act was enacted replacing

Solution: The Competition Act, 2002 was enacted by the Parliament of India and governs Indian competition law. It replaced the archaic The Monopolies and Restrictive Trade Practices Act, 1969.
QUESTION: 123

A right to recover time barred debt is

Solution:
QUESTION: 124

The law relating to prisoners of war has been codified by

Solution:
QUESTION: 125

Public holidays are declared under

Solution:
QUESTION: 126

When a person is prosecuted for committing a criminal offence, the burden of proof is on

Solution:
QUESTION: 127

Offence which can be compromised between the parties is known as

Solution:
QUESTION: 128

Husband and wife have a right to each others company. The right is called     

Solution:
QUESTION: 129

A person ‘dying intestate’ means he    

Solution:

The correct answer is B as A person ‘dying intestate’ means he  died without making a will.

QUESTION: 130

If a witness makes a statement in Court, knowing it to be false, he commits the offence of

Solution:
QUESTION: 131

A child born after father’s death is

Solution:
QUESTION: 132

A formal instrument by which one person empowers another to represent him is known as

Solution:
QUESTION: 133

The temporary release of a prisoner is called

Solution:
QUESTION: 134

The offence of inciting disaffection, hatred or contempt against Government is

Solution:
QUESTION: 135

India became the member of United Nations in the Year

Solution:
QUESTION: 136

A party to the suit is called

Solution:
QUESTION: 137

Who heads the four members Committee appointed to study the Centre-State relations especially the changes took place since Sarkaria Commission

Solution:
QUESTION: 138

No one can be convicted twice for the same offence. This doctrine is called

Solution:
QUESTION: 139

A participant in commission of crime is popularly known as

Solution:
QUESTION: 140

Which of the following is not payable to Central Government?

Solution:
QUESTION: 141

Where is the National Judicial Academy located’?

Solution:
QUESTION: 142

Who have constitutional right to audience in all Indian Courts?

Solution:
QUESTION: 143

Which of the following is not included in the Preamble to the Constitution?

Solution:
QUESTION: 144

Court of Record’ is a Court which?

Solution: Art. 129 of the Indian constitution declares that Supreme court shall be a court of record and it can punish for its contempt while art. 215 declares every high court of the respective state to be a court of record and the dame can punish for its contempt.
QUESTION: 145

A judge of the Supreme Court can be removed from office only on grounds of

Solution:
QUESTION: 146

Fiduciary relationship means a relationship based on

Solution:
QUESTION: 147

The Chairman of Tehelka Enquiry Commission is

Solution:
QUESTION: 148

The concept of judicial review has been borrowed from the Constitution of

Solution:
QUESTION: 149

Every duty enforceable by law is called

Solution:
QUESTION: 150

The killing of a new born child by its parents is

Solution:
QUESTION: 151

Offence of breaking a divine idol is

Solution:
QUESTION: 152

A person who goes under-ground or evades the jurisdiction of the Court is known as

Solution:
QUESTION: 153

What is a caveat’?

Solution:
QUESTION: 154

Muslim religious foundations are known as

Solution:
QUESTION: 155

Beyond what distance from the coast, is the sea known as “High Sea”?

Solution:
QUESTION: 156

Instructions: Each question below consists of one Assertion (A) and one Reason (R).

Q. 

Assertion: Area along the Equator records the highest temperature throughout the year.
Reason: On the equator, days and nights are equal for the largest part of the year.

Solution:
QUESTION: 157

Instructions: Each question below consists of one Assertion (A) and one Reason (R).

Q. 

Assertion : Commercial fisheries have not developed in tropics.
Reason : The demand for marine food from low income population is low in the tropics.

Solution:
QUESTION: 158

Instructions: Each question below consists of one Assertion (A) and one Reason (R).

Q.

Assertion : Lightning thunder and heavy rain accompany volcanic activity.
Reason: Volcanoes throw water vapour and charged particles in the atmosphere.

Solution:
QUESTION: 159

Instructions: Each question below consists of one Assertion (A) and one Reason (R).

Q.

Assertion: Soils in some parts of Punjab, Haryana and Rajasthan are saline.
Reason: Evaporation exceeds precipitation.

Solution:
QUESTION: 160

Instructions: Each question below consists of one Assertion (A) and one Reason (R).

Q. 

Assertion : The monsoons arrive suddenly in India in June.
Reason: The monsoonal low pressure trough is well-developed over India.

Solution:
QUESTION: 161

Instructions: Each question below consists of one Assertion (A) and one Reason (R).

Q. 

Assertion: India built dams and reservoirs to manage water resources.
Reason: India had enough experience in canals.

Solution:
QUESTION: 162

Instructions: Each question below consists of one Assertion (A) and one Reason (R).

Q. 

Assertion: The life expectancy in European countries is very high.
Reason: European countries have low mortality rate.

Solution:
QUESTION: 163

Instructions: Each question below consists of one Assertion (A) and one Reason (R).

Q. Assertion: The nomadic herders slaughter their animals for meat.
Reason: Animals form the chief source of food and livelihood for nomadic herders.

Solution:

The correct answer is D as they rarely slaughter their animals so the reason is true only assertion is false.