CLAT - Past Year Paper 2019


200 Questions MCQ Test CLAT Past Year Papers (2008-2020) | CLAT - Past Year Paper 2019


Description
This mock test of CLAT - Past Year Paper 2019 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for CLAT CLAT - Past Year Paper 2019 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CLAT - Past Year Paper 2019 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this CLAT - Past Year Paper 2019 exercise for a better result in the exam. You can find other CLAT - Past Year Paper 2019 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Choose the sentence that is grammatically correct.​

Solution:

In this question elimination of options is the easiest approach.

  • In option (c) the singular verb ‘has’ is used with the plural noun ‘judges’, so this can be eliminated.
  • In option (b), the pronoun is missing before ‘vacation’, while in option (a) the article ‘a’ is used for plural noun ‘cases’ so these can be eliminated as well.
QUESTION: 2

Choose the sentence that is grammatically correct.​​

Solution:

Use elimination of options:

  • Option (c): When asking ‘Where is Hari?’, it is common to abstract as “Where’s Hari?” and not “Wheres’ Hari?”. This choice can be eliminated.
  • The phrase ‘Here is he’ is wrong in option (a), while in option (d), this is posed incorrectly as a question ‘Is he here’. So these options can be eliminated as well.
QUESTION: 3

Choose the sentence that is grammatically correct.​​​

Solution:
  • In option (a), the possessive (officer’s) is wrongly used.
  • In option (b), the verb ‘does not allow’ is singular while its subject ‘officers’ is plural.
  • In option (c), the verb has been made plural incorrectly (do not allows).

The correct choice is (d).

QUESTION: 4

Choose the sentence that is grammatically correct.​​​​

Solution:
  • In options (c) and (d) the conjunction is incorrect – instead of ‘neither-nor’ these have used ‘neither-and’ and ‘neither-but’ respectively.
  • In option (b), the verb form is incorrect – the verb should agree with the singular noun ‘machine’ and hence should be ‘is working’.
QUESTION: 5

Choose the sentence that is grammatically correct.​​​​

Solution:
  • In options (a) and (b), the article ‘a’ has been used before a noun that begins with vowel sound (MBA), so these are incorrect.
  • In option (d), the conjunction ‘but’ has been incorrectly used as the second phrase is not opposing the first one.
QUESTION: 6

Choose the sentence that is grammatically correct.​​​​​

Solution:
  • In option (c), the first verb ‘board’ is in present tense while the second verb ‘realized’ is in the past tense. However, the second action either happens along with or just after the first one so this is clearly incorrect.
  • In option (b), this is in reverse i.e. the first verb ‘boarded’ is in past tense, while the second verb ‘realize’ is in present. So this too is incorrect.
  • In option (a), the third verb ‘left’ is in simple past and so are the first two verbs ‘boarded’ and ‘realized’. This seems to suggest that all these actions happened at the same time. However, the act of leaving the wallet must have happened in the earlier past, so we must use the past perfect tense ‘had left’.
QUESTION: 7

Choose the sentence that is grammatically correct.​​​​​​

Solution:

“We can take either the morning flight or the one in the afternoon” is the correct one amongst all because ‘either and or’ are the correct words to be used together in a sentence.

  • In options (a) and (b), the conjunction pairs (‘either-nor’ and ‘neither-or’)are incorrect.
  • In option (c), the singular countable nouns ‘flight’ and ‘afternoon’ are not accompanied by articles, so this construction is incorrect.
QUESTION: 8

Choose the sentence that is grammatically correct.​​​​​​​

Solution:
  • In option (a), while the noun ‘management’ is used as a singular (see the pronoun ‘it’), yet the verb ‘have promised’ is in plural.
  • In option (c), the verb form in present perfect ‘has promise’ is incorrect – it should be ‘has promised’.
  • In option (d), the verb form in simple future tense ‘will considered’ is incorrect – it should be ‘will consider’.
QUESTION: 9

Choose the sentence that is grammatically correct.​​​​​​​​

Solution:
  • In option (b), article ‘the’ is missing before the nouns ‘norms’ and ‘country’.
  • In option (a), the incorrect phrasal verb ‘set upon’ (which means “attack someone violently”) has been used.
  • In option (d) the last verb ‘visits’ is incorrect, as it does not agree with its singular subject ‘country’.
QUESTION: 10

Choose the sentence that is grammatically correct.​​​​​​​​​

Solution:
  • In option (c), the article ‘An’ has been used along with the plural subject ‘files’, so this is clearly incorrect.
  • In option (b), the article ‘A’ has been used along with a noun-phrase (‘important file’) beginning with a vowel sound, so this too is incorrect.
  • In option (a), the verb ‘are missing’ does not agree with its singular subject ‘important file’. Note that the additive phrase ‘along with two uniforms’ does not affect the main subject in this sentence.
QUESTION: 11

Directions: In each of the questions given below in questions 11 to 15, each sentence is labelled with a letter. From the given choices, choose the most logical order of sentences that constructs a coherent paragraph.

a. One of them copied and pasted large portions of the required text from a website.

b. Before assigning the project to his students, the guide gave a presentation on plagiarism.

c. The expulsion order that followed was not alarming.

d. A few students did not pay much heed to the consequences of the illegal act.

Solution:

The central theme of the paragraph is the consequences of plagiarism . Plagiarism refers to the fraudulent use o f the words and ideas of others as if they were one’s own. The very foundation of the theme is laid in sentence B. Thus, sentence B should start the paragraph. “The illegal act” in sentence D refers to plagiarism.
Sentence A and sentence Dare connected. In sentence A , “one of them” refers to “ a few students.” Sentence A refers to one of the students who did not pay much heed to the consequences of plagiarism. This makes DA a pair. Thus, DA follows sentence B. Expulsion refers to the action of forcing someone to leave an organisation. Sentence c states the consequence of plagiarism (the illegal act). Thus, at the end comes sentence c.

QUESTION: 12

​Each sentence is labelled with a letter. From the given choices, choose the most logical order of sentences that constructs a coherent paragraph.
a. Goals are set, and relevant data is collected and analyzed.
b. Strategies are made on the basis of the data and resources made available.
c. There are various stages in framing a management- strategy, and its implementation.
d. The strategies are implemented and monitored to ensure that the goals are achieved.

Solution:

Answer is C (cabd) where 'c' is 1st sentence as it gives intro, 'a' is 2nd one as it states about setting of goals and collecting of data which would further be analysed and strategy would be formed so 'b' is 3rd one. At last 'd' which stated the final stage i.e. implication.

QUESTION: 13

​Each sentence is labelled with a letter. From the given choices, choose the most logical order of sentences that constructs a coherent paragraph.
a. Despite the awareness, some citizens fail to pay their taxes honestly.
b. One of the factors that impacts our country‘s economy is income- tax.
c. Awareness regarding this aspect of our economy is often made through the education system and media.
d. Most of these defaulters not only get into trouble, but they also create additional work for the income-tax department.

Solution:

C is the correct answer because if we have to form a paragraph,the first line should be the beginning of a topic, so we can see that line [b] shows the starting of the topic and all other sentences are just a follow up of any sentence. 
Now [c] should be the second one as it says "this aspect" and here the only line indicating any aspect is the first one.

QUESTION: 14

​Each sentence is labelled with a letter. From the given choices, choose the most logical order of sentences that constructs a coherent paragraph.
a. The responsible citizen helped to foil the plan of a hijack.
b. The deep pockets of his leather jacket contained what had been feared!
c. A person called up the airport and gave a message.
d. All the passengers were carefully frisked, and one of them was asked to step aside.

Solution:

The responsible citizen in ‘a’ refers to ‘a person called…’ in ‘c’. Hence a must be after c. This helps us to eliminate choices ‘a’ and ‘c’. db are mandatory pair as the pronoun ‘his’ in ‘d’ refers to ‘one of them was asked to step aside’ in ‘b’. db are together in choice “b” and hence choice “b” is the correct answer.

QUESTION: 15

​Each sentence is labelled with a letter. From the given choices, choose the most logical order of sentences that constructs a coherent paragraph.
a. In the following years, more layers of snow add up to the existing mass.
b. Consequently, the weight of the snow compresses and turns into solid ice.
c. Most glaciers are found near the Poles.
d. They begin to form when snow remains in the same area all year round.

Solution:

c introduces the scope of the paragraph ‘Most glaciers are..’ and so the paragraph must start with c. This helps us to eliminate choices “a” and “c”. b must follow a as it tells the final outcome after d and a. This order could be found in choice “d” which is the correct answer.

QUESTION: 16

Choose the correct meaning for each of the foreign language words and phrases
​inter vivos

Solution:

Inter Vivos means a transaction made between living people, in latin.

QUESTION: 17

Choose the correct meaning for each of the foreign language words and phrases
quantum ramifactus

Solution:

Quantum ramifactus means the amount of damages suffered.

QUESTION: 18

Choose the correct meaning for each of the foreign language words and phrases
​malus

Solution:

‘Malus’ refers to “a financial penalty incurred by a trader, investor, or banker when an investment or deal results in a loss”.

QUESTION: 19

Choose the correct meaning for each of the foreign language words and phrases
​​Volvo

Solution:

Volvo means "I roll" in Latin, conjugated from volvere.

QUESTION: 20

Choose the correct meaning for each of the foreign language words and phrases
Charade

Solution:

Charades means an absurd “pretence” intended to create a pleasant.

QUESTION: 21

Choose the correctly spelled words to fill in the blanks.​
Malti Ahuja is making a sincere effort to pay off her ——————.

Solution:

Out of all options “creditors” is the correct spelling.

QUESTION: 22

Choose the correctly spelled words to fill in the blanks.​
It is our responsibility to leave a green and clean world for our ——————.

Solution:

There are two right spellings here – “descendant” and “descendent” – that can be used interchangeably as either an adjective (meaning ‘moving downward’ or ‘descending from an ancestor’) or as a noun (simply someone who descends from someone else). While in traditional usage “descendent” is the adjective and “descendant” is the noun the two words are widely used interchangeably, and descendant is the preferred spelling.
In the exam options (a) and (c) we both awarded marks!

QUESTION: 23

Choose the correctly spelled words to fill in the blanks.​
The patient‘s death was the result of sheer —————— on the part of the surgeon

Solution:
QUESTION: 24

Choose the correctly spelled words to fill in the blanks.​
The scientist‘s biography is a blatant —————— of facts.

Solution:
QUESTION: 25

Choose the correctly spelled words to fill in the blanks.​
It was a —————— to work with these scientists.

Solution:
QUESTION: 26

Fill in the blank with the correct options.
​Son, ——————! Research the company before you apply for the job.

Solution:

It is clear from the statement that the father is saying to his son to wait and research about the companies before applying there and “hold the horses” means to wait before doing anything.

QUESTION: 27

Fill in the blank with the correct options.
Please, ——————! This is not the time to get anxious.

Solution:

To ‘pull yourself together’ means to “recover control of one's emotions”.

QUESTION: 28

Fill in the blank with the correct options.
In our company, we don‘t accept such carelessly done work. ——————

Solution:

‘In our company, we don‘t accept such carelessly done work’  - the sentence is not a praise for the employee, so the further line can’t be options A, C or d.

QUESTION: 29

Fill in the blank with the correct options.
I can‘t work on this assignment anymore! I think I have ——————.

Solution:

To ‘bitten off more than you can chew’ means to “to try to do something that is too difficult for you”.

QUESTION: 30

Fill in the blank with the correct options.
I‘m a historian. I‘m a —————— in this seminar on robots!

Solution:

To be a ‘fish out of water’ means that the person “does not feel comfortable in a new environment”.

QUESTION: 31

The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable. The inventor is a genius who uses his intellect, imagination, time and resources to create something that does not exist. But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use. The innovator might use the invention as it is, modify it or even blend two or more inventions to make one marketable product. A great example is that of the iPhone which is a combination of various inventions.
If an invention is the result of countless trials and errors, so can be the case with an innovation. Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day. Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.‖
Thus, inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.
Some inventions are the result of a keen observation or a simple discovery. The inventor of Velcro, also called the zipless zipper, is the Swiss engineer George de Mestral. He was hiking in the woods when he found burrs clinging to his clothes and his dog‘s fur. Back at home, he studied the burrs. He discovered that each burr was a collection of tiny hooks which made it cling on to another object. A few years later, he made and patented the strips of fabric that came to us as Velcro.
The world of inventions and innovations is a competitive one. But the race does not end here; it is also prevalent in the case of getting intellectual property rights. There have been inventors who failed to get a single patent while there have been some who managed to amass numerous patents in their lifetime. Thomas Edison had 1,093 patents to his credit!
We relate the telephone with Alexander Graham Bell. It is believed that around the same time, Antonio Meucci had also designed the telephone, but due to lack of resources and various hardships, he could not proceed with the patent of his invention. It is also believed that Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone.
It is not easy, and at times almost impossible, for an inventor to be an innovator too. There are very few like Thomas Edison who graduated from being an incredible inventor to a successful manufacturer and businessman with brilliant marketing skills.
While innovations that have helped to enhance the quality of life are laudable, equally laudable are the inventions that laid the foundation of these very innovations.
Q. The text in the passage can be best termed as

Solution:

Expository means intended to explain or describe something. In the passage the author explains the difference between innovation and invention and also the challenges faced by innovators/inventors. Hence, choice “d” is the best answer.

QUESTION: 32

The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable. The inventor is a genius who uses his intellect, imagination, time and resources to create something that does not exist. But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use. The innovator might use the invention as it is, modify it or even blend two or more inventions to make one marketable product. A great example is that of the iPhone which is a combination of various inventions.
If an invention is the result of countless trials and errors, so can be the case with an innovation. Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day. Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.‖
Thus, inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.
Some inventions are the result of a keen observation or a simple discovery. The inventor of Velcro, also called the zipless zipper, is the Swiss engineer George de Mestral. He was hiking in the woods when he found burrs clinging to his clothes and his dog‘s fur. Back at home, he studied the burrs. He discovered that each burr was a collection of tiny hooks which made it cling on to another object. A few years later, he made and patented the strips of fabric that came to us as Velcro.
The world of inventions and innovations is a competitive one. But the race does not end here; it is also prevalent in the case of getting intellectual property rights. There have been inventors who failed to get a single patent while there have been some who managed to amass numerous patents in their lifetime. Thomas Edison had 1,093 patents to his credit!
We relate the telephone with Alexander Graham Bell. It is believed that around the same time, Antonio Meucci had also designed the telephone, but due to lack of resources and various hardships, he could not proceed with the patent of his invention. It is also believed that Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone.
It is not easy, and at times almost impossible, for an inventor to be an innovator too. There are very few like Thomas Edison who graduated from being an incredible inventor to a successful manufacturer and businessman with brilliant marketing skills.
While innovations that have helped to enhance the quality of life are laudable, equally laudable are the inventions that laid the foundation of these very innovations.
Q. The main idea of the author is to

Solution:

The main idea of the author is to compare innovators to inventors. The paragraph begins with the idea - The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable.
And the author has listed the struggle and achievements of the inventors comparing to innovators.

QUESTION: 33

The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable. The inventor is a genius who uses his intellect, imagination, time and resources to create something that does not exist. But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use. The innovator might use the invention as it is, modify it or even blend two or more inventions to make one marketable product. A great example is that of the iPhone which is a combination of various inventions.
If an invention is the result of countless trials and errors, so can be the case with an innovation. Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day. Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.‖
Thus, inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.
Some inventions are the result of a keen observation or a simple discovery. The inventor of Velcro, also called the zipless zipper, is the Swiss engineer George de Mestral. He was hiking in the woods when he found burrs clinging to his clothes and his dog‘s fur. Back at home, he studied the burrs. He discovered that each burr was a collection of tiny hooks which made it cling on to another object. A few years later, he made and patented the strips of fabric that came to us as Velcro.
The world of inventions and innovations is a competitive one. But the race does not end here; it is also prevalent in the case of getting intellectual property rights. There have been inventors who failed to get a single patent while there have been some who managed to amass numerous patents in their lifetime. Thomas Edison had 1,093 patents to his credit!
We relate the telephone with Alexander Graham Bell. It is believed that around the same time, Antonio Meucci had also designed the telephone, but due to lack of resources and various hardships, he could not proceed with the patent of his invention. It is also believed that Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone.
It is not easy, and at times almost impossible, for an inventor to be an innovator too. There are very few like Thomas Edison who graduated from being an incredible inventor to a successful manufacturer and businessman with brilliant marketing skills.
While innovations that have helped to enhance the quality of life are laudable, equally laudable are the inventions that laid the foundation of these very innovations.
Q. The author believes that

Solution:

In first paragraph the author states “But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use”. This makes choice “a” the correct answer.

QUESTION: 34

The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable. The inventor is a genius who uses his intellect, imagination, time and resources to create something that does not exist. But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use. The innovator might use the invention as it is, modify it or even blend two or more inventions to make one marketable product. A great example is that of the iPhone which is a combination of various inventions.
If an invention is the result of countless trials and errors, so can be the case with an innovation. Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day. Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.‖
Thus, inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.
Some inventions are the result of a keen observation or a simple discovery. The inventor of Velcro, also called the zipless zipper, is the Swiss engineer George de Mestral. He was hiking in the woods when he found burrs clinging to his clothes and his dog‘s fur. Back at home, he studied the burrs. He discovered that each burr was a collection of tiny hooks which made it cling on to another object. A few years later, he made and patented the strips of fabric that came to us as Velcro.
The world of inventions and innovations is a competitive one. But the race does not end here; it is also prevalent in the case of getting intellectual property rights. There have been inventors who failed to get a single patent while there have been some who managed to amass numerous patents in their lifetime. Thomas Edison had 1,093 patents to his credit!
We relate the telephone with Alexander Graham Bell. It is believed that around the same time, Antonio Meucci had also designed the telephone, but due to lack of resources and various hardships, he could not proceed with the patent of his invention. It is also believed that Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone.
It is not easy, and at times almost impossible, for an inventor to be an innovator too. There are very few like Thomas Edison who graduated from being an incredible inventor to a successful manufacturer and businessman with brilliant marketing skills.
While innovations that have helped to enhance the quality of life are laudable, equally laudable are the inventions that laid the foundation of these very innovations.
Q. Benjamin Franklin and Steve Jobs, believe that

Solution:

”Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes.”

QUESTION: 35

The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable. The inventor is a genius who uses his intellect, imagination, time and resources to create something that does not exist. But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use. The innovator might use the invention as it is, modify it or even blend two or more inventions to make one marketable product. A great example is that of the iPhone which is a combination of various inventions.
If an invention is the result of countless trials and errors, so can be the case with an innovation. Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day. Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.‖
Thus, inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.
Some inventions are the result of a keen observation or a simple discovery. The inventor of Velcro, also called the zipless zipper, is the Swiss engineer George de Mestral. He was hiking in the woods when he found burrs clinging to his clothes and his dog‘s fur. Back at home, he studied the burrs. He discovered that each burr was a collection of tiny hooks which made it cling on to another object. A few years later, he made and patented the strips of fabric that came to us as Velcro.
The world of inventions and innovations is a competitive one. But the race does not end here; it is also prevalent in the case of getting intellectual property rights. There have been inventors who failed to get a single patent while there have been some who managed to amass numerous patents in their lifetime. Thomas Edison had 1,093 patents to his credit!
We relate the telephone with Alexander Graham Bell. It is believed that around the same time, Antonio Meucci had also designed the telephone, but due to lack of resources and various hardships, he could not proceed with the patent of his invention. It is also believed that Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone.
It is not easy, and at times almost impossible, for an inventor to be an innovator too. There are very few like Thomas Edison who graduated from being an incredible inventor to a successful manufacturer and businessman with brilliant marketing skills.
While innovations that have helped to enhance the quality of life are laudable, equally laudable are the inventions that laid the foundation of these very innovations.
Q. Velcro can be best described as

Solution:

Given in the paragraph that that ‘he” accidentally” came to stick with burrs but after serious watching only he came to identify the phenomenon’.

QUESTION: 36

The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable. The inventor is a genius who uses his intellect, imagination, time and resources to create something that does not exist. But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use. The innovator might use the invention as it is, modify it or even blend two or more inventions to make one marketable product. A great example is that of the iPhone which is a combination of various inventions.
If an invention is the result of countless trials and errors, so can be the case with an innovation. Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day. Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.‖
Thus, inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.
Some inventions are the result of a keen observation or a simple discovery. The inventor of Velcro, also called the zipless zipper, is the Swiss engineer George de Mestral. He was hiking in the woods when he found burrs clinging to his clothes and his dog‘s fur. Back at home, he studied the burrs. He discovered that each burr was a collection of tiny hooks which made it cling on to another object. A few years later, he made and patented the strips of fabric that came to us as Velcro.
The world of inventions and innovations is a competitive one. But the race does not end here; it is also prevalent in the case of getting intellectual property rights. There have been inventors who failed to get a single patent while there have been some who managed to amass numerous patents in their lifetime. Thomas Edison had 1,093 patents to his credit!
We relate the telephone with Alexander Graham Bell. It is believed that around the same time, Antonio Meucci had also designed the telephone, but due to lack of resources and various hardships, he could not proceed with the patent of his invention. It is also believed that Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone.
It is not easy, and at times almost impossible, for an inventor to be an innovator too. There are very few like Thomas Edison who graduated from being an incredible inventor to a successful manufacturer and businessman with brilliant marketing skills.
While innovations that have helped to enhance the quality of life are laudable, equally laudable are the inventions that laid the foundation of these very innovations.
Q. It is believed that Graham Bell became the first patent holder of the telephone because of

Solution:

A is the correct option. Given in the paragraph - “Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone…..” Hence, Graham Bell became the first patent holder of the telephone because of his ingenuity and good fortune.

QUESTION: 37

The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable. The inventor is a genius who uses his intellect, imagination, time and resources to create something that does not exist. But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use. The innovator might use the invention as it is, modify it or even blend two or more inventions to make one marketable product. A great example is that of the iPhone which is a combination of various inventions.
If an invention is the result of countless trials and errors, so can be the case with an innovation. Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day. Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.‖
Thus, inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.
Some inventions are the result of a keen observation or a simple discovery. The inventor of Velcro, also called the zipless zipper, is the Swiss engineer George de Mestral. He was hiking in the woods when he found burrs clinging to his clothes and his dog‘s fur. Back at home, he studied the burrs. He discovered that each burr was a collection of tiny hooks which made it cling on to another object. A few years later, he made and patented the strips of fabric that came to us as Velcro.
The world of inventions and innovations is a competitive one. But the race does not end here; it is also prevalent in the case of getting intellectual property rights. There have been inventors who failed to get a single patent while there have been some who managed to amass numerous patents in their lifetime. Thomas Edison had 1,093 patents to his credit!
We relate the telephone with Alexander Graham Bell. It is believed that around the same time, Antonio Meucci had also designed the telephone, but due to lack of resources and various hardships, he could not proceed with the patent of his invention. It is also believed that Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone.
It is not easy, and at times almost impossible, for an inventor to be an innovator too. There are very few like Thomas Edison who graduated from being an incredible inventor to a successful manufacturer and businessman with brilliant marketing skills.
While innovations that have helped to enhance the quality of life are laudable, equally laudable are the inventions that laid the foundation of these very innovations.
Q. Which of the following is Untrue?

Solution:

“Innovators are not expected to be enterprising” is a false statement. The given paragraph suggests that “”inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.”

QUESTION: 38

The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable. The inventor is a genius who uses his intellect, imagination, time and resources to create something that does not exist. But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use. The innovator might use the invention as it is, modify it or even blend two or more inventions to make one marketable product. A great example is that of the iPhone which is a combination of various inventions.
If an invention is the result of countless trials and errors, so can be the case with an innovation. Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day. Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.‖
Thus, inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.
Some inventions are the result of a keen observation or a simple discovery. The inventor of Velcro, also called the zipless zipper, is the Swiss engineer George de Mestral. He was hiking in the woods when he found burrs clinging to his clothes and his dog‘s fur. Back at home, he studied the burrs. He discovered that each burr was a collection of tiny hooks which made it cling on to another object. A few years later, he made and patented the strips of fabric that came to us as Velcro.
The world of inventions and innovations is a competitive one. But the race does not end here; it is also prevalent in the case of getting intellectual property rights. There have been inventors who failed to get a single patent while there have been some who managed to amass numerous patents in their lifetime. Thomas Edison had 1,093 patents to his credit!
We relate the telephone with Alexander Graham Bell. It is believed that around the same time, Antonio Meucci had also designed the telephone, but due to lack of resources and various hardships, he could not proceed with the patent of his invention. It is also believed that Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone.
It is not easy, and at times almost impossible, for an inventor to be an innovator too. There are very few like Thomas Edison who graduated from being an incredible inventor to a successful manufacturer and businessman with brilliant marketing skills.
While innovations that have helped to enhance the quality of life are laudable, equally laudable are the inventions that laid the foundation of these very innovations.
Q. Which of the following texts from the passage clearly indicates failure?

Solution:

“Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day”. This clearly indicates failure. 

QUESTION: 39

The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable. The inventor is a genius who uses his intellect, imagination, time and resources to create something that does not exist. But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use. The innovator might use the invention as it is, modify it or even blend two or more inventions to make one marketable product. A great example is that of the iPhone which is a combination of various inventions.
If an invention is the result of countless trials and errors, so can be the case with an innovation. Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day. Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.‖
Thus, inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.
Some inventions are the result of a keen observation or a simple discovery. The inventor of Velcro, also called the zipless zipper, is the Swiss engineer George de Mestral. He was hiking in the woods when he found burrs clinging to his clothes and his dog‘s fur. Back at home, he studied the burrs. He discovered that each burr was a collection of tiny hooks which made it cling on to another object. A few years later, he made and patented the strips of fabric that came to us as Velcro.
The world of inventions and innovations is a competitive one. But the race does not end here; it is also prevalent in the case of getting intellectual property rights. There have been inventors who failed to get a single patent while there have been some who managed to amass numerous patents in their lifetime. Thomas Edison had 1,093 patents to his credit!
We relate the telephone with Alexander Graham Bell. It is believed that around the same time, Antonio Meucci had also designed the telephone, but due to lack of resources and various hardships, he could not proceed with the patent of his invention. It is also believed that Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone.
It is not easy, and at times almost impossible, for an inventor to be an innovator too. There are very few like Thomas Edison who graduated from being an incredible inventor to a successful manufacturer and businessman with brilliant marketing skills.
While innovations that have helped to enhance the quality of life are laudable, equally laudable are the inventions that laid the foundation of these very innovations.
Q. Which of these words can replace the word intrepid?

Solution:

Intrepid means fearless; adventurous (often used for rhetorical or humorous effect). So word that can replace intrepid is “daring”.

QUESTION: 40

The words invention and Innovation are closely linked, but they are not interchangeable. The inventor is a genius who uses his intellect, imagination, time and resources to create something that does not exist. But this invention may or may not be of utility to the masses. It is the enterprising innovator who uses various resources, skills and time to make the invention available for use. The innovator might use the invention as it is, modify it or even blend two or more inventions to make one marketable product. A great example is that of the iPhone which is a combination of various inventions.
If an invention is the result of countless trials and errors, so can be the case with an innovation. Not every attempt to make an invention is successful. Not every innovation sees the light of the day. Benjamin Franklin had the belief that success doesn‘t come without challenge, mistake, and in a few cases failure.
One of the world‘s most famous innovators, Steve Jobs says, ―Sometimes when you innovate, you make mistakes. It is best to admit them quickly and get on with improving your other innovations.‖
Thus, inventors and innovators have to be intrepid enough to take risks; consider failures as stepping stones and not stumbling blocks.
Some inventions are the result of a keen observation or a simple discovery. The inventor of Velcro, also called the zipless zipper, is the Swiss engineer George de Mestral. He was hiking in the woods when he found burrs clinging to his clothes and his dog‘s fur. Back at home, he studied the burrs. He discovered that each burr was a collection of tiny hooks which made it cling on to another object. A few years later, he made and patented the strips of fabric that came to us as Velcro.
The world of inventions and innovations is a competitive one. But the race does not end here; it is also prevalent in the case of getting intellectual property rights. There have been inventors who failed to get a single patent while there have been some who managed to amass numerous patents in their lifetime. Thomas Edison had 1,093 patents to his credit!
We relate the telephone with Alexander Graham Bell. It is believed that around the same time, Antonio Meucci had also designed the telephone, but due to lack of resources and various hardships, he could not proceed with the patent of his invention. It is also believed that Elisha Gray had made a design for the telephone and applied for the patent at the U.S. patent office on the same day as Graham Bell did. By sheer chance, Graham‘s lawyer‘s turn to file the papers came first. Hence, Graham was granted the first patent for the telephone.
It is not easy, and at times almost impossible, for an inventor to be an innovator too. There are very few like Thomas Edison who graduated from being an incredible inventor to a successful manufacturer and businessman with brilliant marketing skills.
While innovations that have helped to enhance the quality of life are laudable, equally laudable are the inventions that laid the foundation of these very innovations.
Q. Which of these words is the antonym of laudable?

Solution:

Laudable means an action, idea, or aim deserving praise and commendation. Its antonym will be disgraceful – so choice “d” is the correct answer.

QUESTION: 41

The Chief Central Information Commissioner at present is:

Solution:

Bimal Julka was appointed as chief information commissioner on 20 Feburary 2020

QUESTION: 42

India has recently set up the latest ISRO‘s Satellite Tracking and Data Reception Centre in:

Solution:

India has set up a satellite tracking and data reception centre in the Himalayan state of Bhutan that will also strategically serve to counter a similar Chinese facility in the region.

QUESTION: 43

The number of complaints with the Banking Ombudsman registered during 2018 increased by:

Solution:

The number of complaints registered at banking ombudsman offices have seen a 25% increase in the fiscal year 2018, with majority of these complaints coming from urban centres owing to increased awareness and poor internal redressal mechanisms of banks.

QUESTION: 44

Which of the following formally quit from UNESCO recently?

Solution:
QUESTION: 45

The maximum punishment for a cyber-stalker imposed by an anti-terrorism court in Pakistan is:

Solution:

An anti-terrorism court in Pakistan has sentenced a cyberstalker to “24 years” in jail for blackmailing 200 lady doctors and nurses through their social media accounts - the maximum punishment awarded to a convict in the offence related to social media crimes in the country's history.

QUESTION: 46

In a major relief to micro, small and medium enterprises, the GST Council has recently increased the tax exemption limit per annum to:

Solution:

In a major relief to micro, small and medium enterprises (MSMEs), the GST Council has doubled the tax exemption limit to ₹40 lakh in annual revenue in Jn 2019.

QUESTION: 47

Which of the following fruits got the Geographical Indication during October 2018?

Solution:

Bihar's famous Shahi Litchi has got Geographical Indication during October 2018.

QUESTION: 48

The richest person in the world as per the details revealed in March 2019 is:

Solution:
QUESTION: 49

The number of EB – 5 visa applications, also known as ‗cash for Green Card‘ visa to the U.S has increased in the last two years by about:

Solution:
QUESTION: 50

India purchased surveillance aircrafts (AWACS) during 2016 from:

Solution:
QUESTION: 51

The fastest train in India is:

Solution:

The correct option is C.

The Vande Bharat Express is India's fastest train, with a capacity to attain a speed of over 180 kmph during it trial runs.Vande Bharat Express: Big success for Indian Railways! The newly-launched Train 18, named Vande Bharat Express has surpassed the average speed of trains such as Rajdhani, Shatabdi, and Gatiman Express

QUESTION: 52

The first humanoid police robot was introduced in the State of:

Solution:
QUESTION: 53

The world‘s first Diesel to Electric locomotive twin engine of 10,000 horse power was flagged off in:

Solution:

India’s Prime Minister Narendra Modi flagged off the world's first ever Diesel to Electric Converted Locomotive at Diesel Locomotive Works (DLW) in Varanasi on Feb 19, 2019.

QUESTION: 54

The Headquarters of International Solar Alliance consisting of more than 121 countries is located in:

Solution:
QUESTION: 55

The prestigious Seoul Peace Prize for 2018 was conferred on:

Solution:
QUESTION: 56

Which of the following countries during 2019 provided life time personal tax exemption to women with four children?

Solution:

”Hungary” has provided lifetime personal tax exemption to women with four children in 2019.

QUESTION: 57

In the 64th Film Fare Award, who won the best actress award?

Solution:

Alia Bhatt for movie Raazi.

QUESTION: 58

Recently, the Government of India relaxed the Angel Tax Norms for Start-ups and enhanced the investment limit to:

Solution:
QUESTION: 59

India‘s first Chairperson of Lokpal is:

Solution:
QUESTION: 60

In how many phases the 17th Lok Sabha elections were held in 2019?

Solution:

The 2019 Indian general election was held in “seven” phases from 11 April to 19 May 2019 to constitute the 17th Lok Sabha.

QUESTION: 61

How many States went to polls along with the 2019 Lok Sabha elections?

Solution:
QUESTION: 62

The National Common Mobility Card (NCMC), launched by the Central Government recently is also dubbed as:

Solution:

National Common Mobility Card (NCMC) to enable people to pay multiple kinds of transport charges, including metro services and toll tax, across the country. Dubbed as 'One Nation One Card'. the inter-operable transport card would allow the holders to pay for their bus travel, toll taxes, parking charges, retail shopping and even withdraw money.

QUESTION: 63

Which of the following cities bagged the Cleanest City Award for three consecutive years?

Solution:

Indore was adjudged India's cleanest city for the third straight year in the central government's cleanliness survey announced on Wednesday.
The second and third positions in the category were grabbed by Ambikapur in Chhattisgarh and Mysore in Karnataka.

QUESTION: 64

Who is known as the Father of Local Government in India‘?

Solution:
QUESTION: 65

Under which of the following missions, India has successfully tested its first-ever Anti-Satellite (A-SAT) Missile capability?

Solution:
QUESTION: 66

Which Indian personality is the recipient of the Oxford University's Bodley Medal 2019?

Solution:

Amartya Sen received Oxford University's Bodley Medal in 2019.

QUESTION: 67

What is the name of the book containing English translation of the 100 year old classic Punjabi poem about Jallianwala Bagh massacre?

Solution:

India's Ambassador to the UAE Navdeep Singh Suri  commended the launch of a book  in 2019 containing English translation of the Punjabi poem, 'Khooni Vaisakhi', saying the100-year old classic ballad about the Jallianwala Bagh massacre is now reaching a global audience.

QUESTION: 68

Which country has released a special stamp on Hindu epic Ramayana to commemorate the 70th anniversary of the diplomatic ties with India?

Solution:
QUESTION: 69

Which day is observed as International Mother Earth Day?

Solution:

The correct option is D.

he General Assembly designated 22 April as International Mother Earth Day through a resolution adopted in 2009

QUESTION: 70

Which state‘s Kandhamal Haldi (turmeric) received Geographical Indications (GI) tag recently?

Solution:

'Kandhamal Haldi', a variety of turmeric indigenous to southern Odisha, has earned the Geographical indication (GItag from Intellectual Property India, an organisation functioning under the auspices of the Union ministry of commerce & industry.

QUESTION: 71

Which country‘s Navy department has signed first reliable communication link with the Indian Navy and Pacific Naval Commands under the COMCASA pact?

Solution:

India and the US have set up the first ever secure communication link between the naval headquarters here and the US Central as well as Pacific Naval Commands under the landmark Indo-US COMCASA pact reached last year.

QUESTION: 72

Name the script writer, who won the Deenanath Mangeshkar Lifetime Award 2019 recently.

Solution:

The prestigious Master Deenanath Mangeshkar Award 2019 was awarded to popular script writer “Salim Khan”.

QUESTION: 73

Which space agency has recorded the first ―marsquake,‖ quake on the mars due to volcanic eruptions or land tides?

Solution:

Mars In Sight lander of “NASA” (National Aeronautics and Space Administration) has recorded first “marsquake,” quake on the mars due to volcanic eruptions or land tides.

QUESTION: 74

Name the third edition of bilateral maritime exercise between Australia and India that was held in Visakhapatnam.

Solution:

The third edition of AUSINDEX, a joint maritime exercise between India and Australia, began in Visakhapatnam.

QUESTION: 75

Holkhomang Haokip, who passed away recently, was a ____________?

Solution:

Holkhomang Haokip is an veteran Indian minister(from Manipur).

QUESTION: 76

Name the Howitzers guns inducted into Indian Army recently.

Solution:

The  Dhanush is a 155 mm towed howitzer used by the Indian Army. The gun completed development trials in 2018 and was approved for series production in 2019. Indian Army has ordered 114 guns and the total order size could increase to 414 guns.

QUESTION: 77

Who was the first Indian President to visit Croatia?

Solution:

The President of India, “Shri Ram Nath Kovind”, reached Zagreb, Croatia on March 25, 2019, on the first leg of his state visit to three nations – Croatia, Bolivia and Chile. This was the first-ever visit of a head of state from India to Croatia.

QUESTION: 78

Which Island was notified as Island Protection Zone (IPZ) 2019 by Union Ministry of Environment, Forest and Climate Change recently?

Solution:

The union environment ministry notified island protection zone (IPZ) 2019 for “Andaman and Nicobar”, which allows eco-tourism projects 20 metres from the high tide line (HTL) in smaller islands like Baratang.

QUESTION: 79

Name the organization, which released the report on food crises titled Global Report on Food Crises‘ annually.

Solution:
QUESTION: 80

Which is the happiest country as per the 2019 World Happiness Index?

Solution:
QUESTION: 81

The Headquarters of Asian Development Bank is situated in

Solution:

The Headquarters of Asian Development Bank is situated in Manila, Philippines.

QUESTION: 82

The Golden Peacock Award is given for excellence in

Solution:

Golden Peacock Award for “Corporate Governance” stimulates and helps organisations to rapidly accelerate the pace of customer-oriented improvement process. 

QUESTION: 83

Which planet is known as Red Planet?

Solution:

Mars is known as the Red Planet because iron minerals in the Martian soil oxidize, or rust, causing the soil and atmosphere to look red.

QUESTION: 84

What is Psephology?

Solution:

Psephology is a greek word which means the statistical study of elections and trends in voting.

QUESTION: 85

The Global Teacher Award, 2019 was awarded to a teacher in:

Solution:

A science teacher from rural “Kenya”, Peter Tabichi has won the prestigious Global Teacher Prize 2019 which honours the world's best teacher.

QUESTION: 86

Which state in India is the first State to achieve 100 percent sanitation coverage?

Solution:

Sikkim has become the only state in the country to achieve 100 percent sanitation in rural and urban households, schools, sanitary complexes and Anganwadi centres.

QUESTION: 87

The book titled 'God Save the Honourable Supreme Court‘ was authored by:

Solution:

“Fali S. Nariman” is the author of the book “God Save the Honourable Supreme Court.”

QUESTION: 88

The book titled 'Anita Gets Bail‘ was authored by:

Solution:

Arun Shourie is the author of the book Anita Gets Bail.

QUESTION: 89

The first Indian Athlete to qualify for Olympics 2020 is:

Solution:

 “KT Irfan” offered the first hope when in March 2019, He became the first Indian athlete to qualify for the 2020 Olympics.

QUESTION: 90

The South Asian nation that has won the SAFF Women‘s Championship for five times successively is:

Solution:

“India” has lifted the South Asian Football Federation SAFF Women's Championship for the fifth time in a row. Keeping its winning streak India defeated host Nepal in the final by 3-1 in Biratnagar on Mar 22, 2019.

QUESTION: 91

The Municipality of a town increases water tax by 20% and water consumption decreased by 20%. Then the percentage of increase or decrease in the monthly expenditure is:

Solution:

We should realize that: Expenditure = Tax x Consumption
Now, we are not given any values for either of the above three variables. So we can assume any convenient values for them.
Let Initial tax be 100 and Initial consumption be 100.
So Initial expenditure = 100 x 100 = 10000
Now New tax = 120 and New consumption = 80.
Then New Expenditure = 120 x 80 = 9600
Clearly consumption has reduced by 10000 – 9600 = 400
So % decrease = decrease/Initial Value x 100 = 400/10000 x 100 = 4%

QUESTION: 92

A child was born on 13th January 1976 which was a Tuesday. What day of the week will be the child‘s birth day in the year 1986?

Solution:

We want the number of odd days from 13th January 1976 to 13th January 1986.
Since the years 1976, 1980 and 1984 are leap years they will have 2 odd days while the rest will have only 1 odd day.
Hence total odd days = 3 x 2 + 7 x 1 = 13 days = 7 + 6 days
Hence her birthday will fall (after 6 days) on Monday.

QUESTION: 93

The perimeter of a rectangle is 60 cms. If its length is twice its breadth, then its area is:

Solution:

Let the breadth of the rectangle be x centimetres
Then, length of the rectangle = 2x centimetres
⇒ 2(2x + x) = 60
⇒ 6x = 60
⇒ x = 10
So, length = 20 cm, breadth = 10 cm
∴ Area = (20 × 10) cm2 = 200 cm2

QUESTION: 94

A tree grows at the rate of 1/5th of its height annually. By how much height will it grow after 2 years, if its present height is 75 cms?

Solution:

Present height = 75 cms
After 1 year, Height = 75 + (1/5) of 75 = 90 cms
After 2nd year, Height = 90 + (1/5) of 90 = 108 cms

QUESTION: 95

A train 600 meters long is running at a speed of 90 kms/hr. If it crosses a tunnel in one minute, then the length of the tunnel is:

Solution:

When a train crosses a tunnel, Distance needed to cross it will be the sum of lengths of the train and the tunnel. Say the tunnel’s length is L metres.
Then DC = (600 + L) metres
And, Speed of train = 90 km/hr = 90 x 5/18 m/s = 25 m/s
Also, Time to cross = 1 minute = 60 seconds
Now, DC = Speed x Time
i.e. 600 + L = 25 x 60 = 1500
So, L = 900 metres

QUESTION: 96

A book seller sold a box of 10 pencils for Rs. 80 and incurred a loss. Had he sold it for Rs. 98, his gain would have been twice the loss he incurred earlier. The cost price of the box of pencils is:

Solution:

Let the cost price of the box of pencils be Rs. C
Case-1: Sold for Rs. 80
Here, Loss = C – 80
Case-2: Sold for Rs. 98
Here, profit = 98 – C
Given, Profit = 2 x Loss
So, 98 – C = 2(C – 80) = 2C – 160
i.e. 98 + 160 = 2C + C
or C =258/3 = Rs. 86

QUESTION: 97

In a 100 m race, A beats B by 10 m and C by 13 m. In a race of 180 m, B will beat C by

Solution:

 

When B runs180m, C runs 

 B beats C by (180 - 174) m = 6 m

QUESTION: 98

A clock gains 2 minutes every hour. Then the angle traversed by the second hand in one minute is:

Solution:

This faulty clock gains 2 minutes every hour
i.e. in 60 minutes it runs 62 minutes.
i.e. in 1 minute it runs 62/60 = 31/30 minutes = 31/30 x 60 seconds = 62 seconds
Now, angle traversed by second hand in 60 seconds = 360°
So angle traversed in 62 seconds = 360°/60 x 62 = 372°

QUESTION: 99

80% of students of a class took Statistics and 45% took Mathematics. If each student took Statistics or Mathematics and 40 took both, the total number of students in the class was:

Solution:

Given: Each student took Statistics (S) or Mathematics (M)
i.e. n(S U M) = n(Universe) = 100%
So, n(S) + n(M) – n(S ∩ M) = 100%
i.e. 80% + 45% - n(S ∩ M) = 100%
i.e. n(S ∩ M) = 25%
If C be the total students in class, then:
n(S ∩ M) = 25% of C = 40
i.e. C = 40 x 100/25 = 160

QUESTION: 100

Kiran‘s brother is 5 years older to her. Her father was 30 years old when Kiran's sister was born, while her mother was 28 years old when Kiran was born. If Kiran's sister was 2 years old when her brother was born, what was the age of their father when Kiran's brother was born?

Solution:

Let Kiran’s present age be K years.
Then, her brother’s age = (K + 5)
Kiran’s sister:
If Kiran’s sister was 2 years old when her brother was born, then her sister is 2 years older than her brother.
i.e. her sister’s age = (K + 5) + 2 = (K + 7) years
Kiran’s father:
Now Kiran’s sister was born (K + 7) years ago.
So (K + 7) years ago, her father was 30 years old.
Hence his present age will be 30 + (K + 7) = (K + 37) years
We want Kiran’s father’s age when her brother was born i.e. (K + 5) years ago
Her father’s age then would be (K + 37) – (K + 5) = 32 years

QUESTION: 101

If Second Saturday and Sunday of every month is a holiday, then the total number of working days in a month of 31 days beginning with a Wednesday will be

Solution:

Since the month begins on a Wednesday:

Clearly number of holidays = 4 + 1 = 5 days
So working days = 31 – 5 = 26

QUESTION: 102

A mess contractor can either serve 450 students with the meal that he prepares or can cater to 270 cops with the same meal. If 300 students have already eaten in the mess, how many cops can be fed with the remaining meal?

Solution:

Let 1 student eat 1 unit of food.
The food prepared by the mess contractor = 450 units
Clearly this is the food eaten by 270 cops
So food eaten by 1 cop = 450/270 = 5/3 units
Now food eaten by the students = 300 x 1 = 300 units
So food left = 450 – 300 = 150 units
Say this food can be eaten by N cops
Then: N x 5/3 = 150 or N = 150 x 3/5 = 90 cops

QUESTION: 103

A car driver increases the average speed of his car by 3 km/hr every hour. The total distance travelled in 7 hours if the distance covered in first hour was 30 km, is

Solution:

Distance travelled in 1st hour = 30 km
So initial speed = D/T = 30/1 = 30 km/hr
Now, Speed in 2nd hour = 33 km/hr
So distance covered in 2nd hour = 33 x 1 = 33 km
Similarly distance covered in 3rd, 4th, 5th, 6th and 7th hours will be 36, 39, 42, 45 and 48 km.
i.e. distance travelled each hour is an AP with first term as 30 and common difference of 3.
So Total Distance = Sum of 7 terms = 7/2 x (60 + 6 x 3) = 7/2 x 78 = 7 x 39 = 273 km

QUESTION: 104

A grocer mixes coffee powder of 2 types, one of which is priced at Rs. 60 and the other at Rs. 90. What should be the ratio of combining the two, to sell the blended mix coffee powder of the two types at Rs. 80?

Solution:

Using the rule of allegation:
Rs. 60                    Rs. 90
                Rs. 80
So, (90 – 80)/(80 – 60) = W1 / W2
i.e. ratio of combining = 10:20 or 1:2

QUESTION: 105

The smallest number that should be subtracted from 2085, so that the new number is completely divisible by 23 is

Solution:

By dividing 2085 by 23 we get quotient as 90 and remainder as 15.
So clearly 15 must be subtracted

QUESTION: 106

A tank is connected to three pipes – Pipe A, B and C. Pipe A can fill the tank in 6 hours, B can fill the tank in 8 hours and Pipe C can empty the full tank in 12 hours. How much time will it take to fill the tank completely if all three pipes are working together?

Solution:

Let the work be 24 units. Also let A, B and C be the rates of the three pipes (i.e. the amount of work done in 1 hour).
Using Rate = Work/Time we get:
A = 24/6 = 4 units/hr
B = 24/8 = 3 units/hr
C = -24/12 = -2 units/hr
Note that C has a negative rate since it empties the tank instead of filling it.
If all the pipes work together, then combined rate = 4 + 3 – 2 = 5 units/hr
Hence time taken by them = Work/Rate = 24/5 hours = 4 hrs and 4/5 x 60 min
i.e. 4 hrs and 48 min

QUESTION: 107

Naresh bought a bicycle each for his two sons, each bicycle priced at Rs. 3500. If the first bicycle is sold at a profit of 5%, the how much should the other bicycle be sold for, to gain a total of 20% on both?

Solution:

Total CP = 3500 + 3500 = Rs. 7000
Profit needed = 20% of 7000 = Rs. 1400
Hence Total SP = 7000 + 1400 = Rs. 8400
Now, SP of 1st bicycle = 3500 + 5/100 x 3500 = Rs. 3675
Hence SP of 2nd bicycle = 8400 – 3675 = Rs. 4725
But CP of 2nd bicycle = Rs. 3500
So profit on 2nd bicycle = 4725 – 3500 = Rs. 1225
i.e. % profit on 2nd bicycle = 1225/3500 x 100 = 35%

QUESTION: 108

An employee of an organization invests a total of Rs 25,400 in two different schemes X and Y at a simple interest rate of 18% per annum and 10% per annum respectively. If a total of Rs. 6460 has been earned as simple interest in 2 years, what amount was invested in Scheme Y?

Solution:

Let amounts invested in X and Y be Rs. A and Rs. (25400 – A) respectively.
Then SI on 1st amount = A x 18 x 2/100 = 0.36P
And SI on 2nd amount = (25400 – A) x 10 x 2/100 = 5080 – 0.2A
So total SI = 0.36P + 5080 – 0.2A = 0.16P + 5080 = 6460
i.e. P = 1380/0.16 = Rs. 8625
Hence amount invested in Y = 25400 – 8625 = Rs. 16775

QUESTION: 109

The difference between Simple Interest and Compound Interest on Rs. 500 for 1 year at 10% per annum, reckoned half yearly is

Solution:

SI in 1 year = (500 x 10 x 1)/100 = Rs. 50
For CI calculations we use CI = A – P = P(1 + r/100n)1 x n – P
Here n = 2 for half yearly compounding
So, CI in 1 year = 500 x (1 + 5/100)2 – 500 = 500 x (441/400 – 1) = 500 x 41/400 = 205/4 = 51.25
i.e. difference between CI and SI = 51.25 – 50 = Rs, 1.25

QUESTION: 110

Beena got married 8 years ago. Today, her age is times her age at the time of marriage. If her daughter‘s age is 1/10 times her age, then her daughter‘s age is:​

Solution:

Let B be Beena’s age at the time of her marriage.
Then, her present age is (B + 8) years.
Given, (B + 8) = 5/4 x B
i.e. 4B + 32 = 5B or B = 32 years
Then her present age = 32 + 8 = 40 years
So her daughter’s age = 1/10 x 40 = 4 years

QUESTION: 111

Principle: Acceptance of proposal must be the exact mirror image of the proposal.
Facts: 'A‘ made a proposal to 'B‘ to sell a chair for Rs. 500. 'B‘ is desirous of buying the said chair for Rs. 400.

Solution:

An acceptance with a variation is no acceptance it is simply counter proposal. The reasonable conclusion drawn that B has not accepted the proposal of A. Hence option (a) is correct.

QUESTION: 112

Principle: An agreement with a boy below the age of eighteen years is not enforceable by law.
Facts: A man entered into an agreement with a girl of seventeen years of age.

Solution:

A person is called as minor if he is under 18 years of age whether he is a boy or a girl. In the present case a man entered into an agreement with a girl of 17 years of age but the principle is talking about the enforcement of the agreement with a boy below the age of 18 years which makes option (d) as the relatable and the correct answer.

QUESTION: 113

Principle: Sale of liquor is illegal. All agreements relating to prohibited items do not exist in the eyes of law.
Facts: 'A‘ entered into an agreement with 'B‘ for the sale of liquor. 'A‘ failed to supply the agreed quantity of liquor to B.

Solution:

According to the section 24 of Indian Contract Act defines the agreement is void if considerations and objects in part is unlawful. If any part of a single consideration for one or more objects, or any one or any part of any one of several considerations for a single objects, is unlawful, the agreement is void. The reasonable conclusion drawn that B cannot bring any legal proceeding against A.

QUESTION: 114

Principle: The communication of a proposal is complete when it comes to the knowledge of the person to whom it is made.
Facts: 'A‘ sent a letter making a proposal to 'B‘ to purchase the house of B.

Solution:

This is a very simple question which says that communication is complete when it comes to the knowledge of the person to whom it is made and in this case the proposal of letter is complete when B reads the letter of proposal.

QUESTION: 115

Principle: An agreement may be entered into orally, in writing, or by conduct.
Facts: 'A‘ went to the shop of 'B‘ and picked a tooth brush and gave a cheque of Rupees twenty to B and left the shop.

Solution:

The agreement is complete when A gave a cheque of Rs. 20 to B after buying a tooth brush and A entered into an agreement with B at the same time. Thus, option A is the correct answer.

QUESTION: 116

Principle: Property consists of right to posses, right to use, right to alienate and right to exclude others. Sale is complete when property gets transferred from the seller to the buyer.
Facts: 'A‘ sold his car to 'B‘ B requested A to keep the car in his care on behalf B for one month. A agreed.

Solution:

When A agreed to keep his car with him for one month after selling it, at the same time the sale of the car is complete which makes option (a), the most appropriate answer because sale is complete when property gets transferred from the seller to the buyer.

QUESTION: 117

Principle: A person, who is usually mad, but occasionally not mad, may make a contract when he is not mad.
Facts: 'A‘ generally remains in the state of madness and rarely becomes capable of understanding anything.

Solution:

Option (a) is the correct answer because A can make the contract when he is not mad.

QUESTION: 118

Principle: An agreement without free consent can be enforced only at the option of the party whose consent was not free.
Facts: A obtains the consent of B to enter into an agreement by putting a gun on the head of B‘s girl friend.

Solution:

Option (a) is the correct answer because when A obtains the consent by putting a gun on B's girlfriend, it can be enforced only at the option of the party whose consent is not free and here in this case the consent is given by B.

QUESTION: 119

Principle: Where one of the parties to a contract was in position to dominate the decision of the other party, the contract is enforceable only at the option of the party who was in a position to dominate decision of the other party.

Facts: A doctor asked his patient to make a payment of Rs. 10,00,000/- (Ten Lac Only) for treatment of his fever. The patient paid an amount of Rs. 5,00,000/- (Five Lac Only) and promised to pay the remaining amount after the treatment. After treatment the patient recovered from fever. The doctor demanded the remaining amount from the patient. The patient refused to pay.

Solution:

Option (b) is the correct option because in this case Doctor is in a dominating position and thus he can make the contract enforceable against the patient.

QUESTION: 120

Principle: When, at the desire one person, any other person has done or abstained from doing something, such act or abstinence or promise is called a consideration for the promise.

Facts: X, the uncle of Y, made a promise to pay him an amount of Rs. 1,00,000/- as reward if Y quits smoking and drinking within one year. Y quit smoking and drinking within six months.

Solution:

When X made a promise to pay him the amount on the condition that if Y will quit smoking and drinking then the consideration has moved from the side of X, making option (b) the correct choice.

QUESTION: 121

Principle: Law never enforces an impossible promise.
Facts: 'A‘ made a promise to 'B‘ to discover treasure by magic

Solution:

As the principle says that Law never enforces an impossible promise, thus the promise given by A to discover treasure by magic is impossible, making (b) the correct option.

QUESTION: 122

Principle: When a person who has made a promise to another person to do something does not fulfill his promise, another person becomes entitled to receive, from the person who did not fulfill his promise, compensation in the form of money.

Facts: X made a promise to Y to repair his car engine. Y made the payment for repair. After the repair, Y went for a drive in the same car. While driving the car, Y met with an accident due to bursting of the tyre.

Solution:

 X made a promise to repair Y's car engine and the accident was due to bursting of tyres but not by any problem in the engine . So Y will not be entitled to receive any compensation from X.

QUESTION: 123

Principle: Whoever takes away any moveable thing from the land of any person without that person‘s consent is said to commit theft.
Facts: During his visit to the home of C, A asks B, the son of C, to accompany A to a forest. Neither A nor B inform C in this regard. B accompanies A to the forest.

Solution:

In the eyes of law, a man is not a thing. Thus, the taking of B (C's son) by A is not said to be committed as theft which makes option (b) as the most appropriate answer.

QUESTION: 124

Principle: Nothing is an offence if it is done in good faith for the purpose of preventing or avoiding greater harm or damage to person or property.
Facts: A jumps into a swimming pool to save a boy from drowning. While pulling the boy from water A was hit by C. A left the boy in the water and attacked C. The boy died in the water.

Solution:

First of all, A was not duty bound to jump into the pool and to save the drowning boy and secondly if he jumped and then had a scuffle with C, then he is not liable for the death of the boy, when he died which makes option (a) as the most appropriate choice.

QUESTION: 125

Principle: Causing of an effect partly by an act and partly by an omission is an offence.
Facts: A did not provide any food to his daughter D. He also confined D in a room. Consequently, D died.

Solution:

The act of confining his daughter into a room and not giving any food to her will amount to cruelty and when D died due to all this, then A will be held liable for committing the offence of killing D. Thus option (c) is the correct option.

QUESTION: 126

Principle: Nothing is an offence which is done in the exercise of the right of private defence. Nothing is an offence which is done in madness.
Facts: A, under the influence of madness, attempts to kill B. B to save his life kills A.

Solution:

In exercising the right of Private Defence, a person can even kill another person and same happened in this case where B killed A to save his life. Thus, option (d) is correct.

QUESTION: 127

Principle: A man is guilty of not only for what he actually does but also for the consequences of his doing.
Facts: A wanted to kill the animal of B. He saw B standing with his animal and fired a gun shot at the animal. The gun shot killed B.

Solution:

According to the principle, A is guilty of killing B because a man is liable for his acts and also for the consequences of his act which he have done. No matter if his intention was to kill the animal of B and not B, but he is still liable for killing B.

QUESTION: 128

Principle: Mere silence as to facts likely to affect the decision of a person to enter into a contract is not fraud.
Facts: A sells to B (A‘s daughter who is a minor) a horse which A knows to be unsound. A says nothing to B about the unsoundness of the horse.

Solution:

The rule of Caveat Emptor applies here which means let the buyer beware. In this case, it is the duty of B to know about the condition of horse before buying and thus there was no fault of A which makes option (b) as the correct answer.

QUESTION: 129

Principle: Whoever attempts to commit the offence of cheating, commits an offence.
Facts: A with an intention to defraud B, obtains from him an amount of Rs. 500

Solution:

By straightway applying the principle, it is simple that A has committed the offence of cheating as he has the intention to commit fraud. 

QUESTION: 130

Principle: Whoever by words publishes any imputation concerning any person is said to defame that person.
Facts: During a marriage ceremony, A circulated a pamphlet saying sister of the bride 'S‘ is a thief, she has stolen the shoes of the bridegroom.

Solution:

Although these are the rituals in the marriage ceremonies, but still if she is called as a thief for stealing the shoes of the bridegroom will amount to defamation which makes option (a) as the most appropriate choice.

QUESTION: 131

Principle: An employer is liable for an injury caused to an employee in the course of the employment.
Facts: 'A‘ and 'B‘ were working in a factory as unskilled laborers. A was carrying a basket of stones on his head. B was sitting on the ground. When A crossed B, all of a sudden a stone fell down from the basket and hit B on his head. B died instantaneously.

Solution:

In this case the employer will be liable because A was carrying the basket of stones in due course of employment. Thus, option (a) is correct.

QUESTION: 132

Principle: Damages the money recompense, as far as money can do, for the loss suffered by a person.
Facts: A, an Indian citizen, having a right to vote, was not allowed to cast his vote on the polling booth, by the returning officer. Name of A was mentioned in the voter‘s list. A has also reported at the polling booth in time. However, the candidate in whose favor A would have cast his vote won the election. A filed a suit claiming damages.

Solution:

Injuria sine damnum means injury of legal rights without damage. It basically states that infringement of an absolute private right without any actual loss or damage. Here, physical damages or actual loss means loss or damage in terms of health, money, etc. Therefore, the plaintiff will be compensated if his legal rights are violated even though there is no actual damage/loss is suffered.This maxim has been explained in the above mentioned case as Ms A's right was violated.

QUESTION: 133

Principle: When a party to a contract has refused to perform, or disabled himself from performing, his promise in its entirety, the other party shall not put an end to the contract.

Facts: A engaged B on April 12 to enter his service on June 1, but on May 11, A wrote to B that his services would not be needed. On May 22, B joined C for employment.

Solution:
QUESTION: 134

Principle: Everyone shall be permitted to take advantage of his own wrong.

Facts: A legatee was heavily drunk and driving his car at a speed of 100 Km/per hour in a crowded market. All of a sudden his testator came on the road. There were other people on the road at that time. The car driven by legatee hit the testator and four other persons. All the five persons hit by the car died.

Solution:

According to the principle, everyone shall be permitted to take advantage of his own wrong and when legatee hits the testator then in this case, he can take the benefit under the will. Thus, the most appropriate answer is (a).

QUESTION: 135

Principle: Property can be transferred only by a living person to another living person.
Facts: 'A‘ transfers property of which he is the owner in favor of the unborn child of B.

Solution:

A can not transfer the property in favor of B as B is not born yet and he is to be considered as not living yet.

QUESTION: 136

Principle: An interest created, dependent upon a condition fails, if the fulfillment of the condition is impossible.
Facts: A promises to pay Rs. Ten Lakh to B on condition that he shall marry A‘s daughter C. At the date on which A gave Rs. Ten Lac to B, C was dead.

Solution:

Due to the death of C, the fulfilment of the condition of marrying A's daughter fails, which makes option (a) as the correct answer.

QUESTION: 137

Principle: A condition must be complied with after the happening of the event to which such a condition is attached.
Facts: A promises to pay Rs. 5,000 to B on the condition that he shall marry with the consent of C, D and E. B marries without the consent of C, D and E, but obtains their consent after the marriage.

Solution:

According to the principle, a condition must be complied with after the happening of the event and here B marries and obtains the consent afterwards, which makes option (a) as the most appropriate choice.

QUESTION: 138

Principle: A condition must be complied in order to claim the benefit of an agreement.
Facts: A agrees to transfer a farm to B, if B shall not go to England within three years after the date of the agreement, his interest in the farm shall cease. B does not go to England within the term prescribed.

Solution:

According to principle, a condition must be complied in order to claim the benefit of an agreement and B does not go to England for 3 years after the date of agreement. Thus option (b) is the correct answer.

QUESTION: 139

Principle: Existence of all the alleged facts is relevant whether they occurred at the same time and place or at different times and places.
Facts: A, a citizen of England, is accused of committing murder of B in India by taking part in a conspiracy hatched in England

Solution:

All the relevant facts are considered when any crime is committed and here in this case the commission of murder and hatching conspiracy are relevant facts which makes option (a) as the correct choice.

QUESTION: 140

Principle: One who asserts must prove.
Facts: A desires a Court to give judgment that B, C and D shall be punished for a crime which A says B, C and D have committed.

Solution:

When A desires the court to give judgement for the punishment of B, C and D then it is his duty to prove that they have committed the crime. Thus, option (b) is the correct choice.

QUESTION: 141

Principle: Foreign judgment binds the parties and is conclusive unless it is obtained by fraud.Facts: A obtains judgment from US court by producing fake documents.

Solution:

The correct answer is A as  according to the principle New Suit can be filed in India on the same facts.

QUESTION: 142

Principle: Decision of Court is Null and Void, if it is given by court which does not have jurisdiction over the subject matter.
Facts: A obtains decision from a court which did not have jurisdiction to deal with the subject matter.

Solution:

If the decision is given by that court which has no jurisdiction to pass that particular judgement, then the decision of the court is null and void. Thus, option (b) is the correct answer.

QUESTION: 143

Principle: Civil Suit can be filed where defendant resides or carries on business or where cause of action arises.
Facts: 'A‘ carries on business in Gurgaon, 'B‘ carries on Business in Mumbai. 'B‘ through his agent in Gurgaon purchases goods in Gurgaon and takes delivery through agent in Gurgaon. Where Civil Suit for payment of price can be filed by 'A‘?

Solution:

In this kind of situation, suit can be filed at either of the places, where the defendant resides or carries on business or where cause of action arises i.e. either in Mumbai or in Gurgaon.

QUESTION: 144

Principle: Civil Suit can be filed where defendant resides or carries on business or where cause of action arises.
Facts: An agreement is signed and executed in New Delhi between A and B for supply of goods wherein B is to supply goods to be delivered at New Dehli to client of A. A carries on business at Haryana and B carries on Business in UP. Civil suit by ‗B‘ for payment of consideration can be filed against ‗A‘ at

Solution:

Suit can be instituted either in Haryana or in New Delhi because A (the defendant) resides in Haryana and cause of action arises in New Delhi.

QUESTION: 145

Principle: No court can execute the decisions unless it is having territorial jurisdiction over the property or the person against whom decision is to be executed. The Court which gave the decision can transfer the matter to the court which has the territorial jurisdiction over the person or property.
Facts: A decision is given by court at New Delhi on a contractual matter against X in a suit between X and Y. X is resident of Maharashtra and he has properties in Maharasthra and Gujarat

Solution:

New Delhi court can transfer the proceedings to either of the courts i.e. Maharashtra or Gujarat as both of the courts have jurisdiction over the matter.

QUESTION: 146

Principle: Nothing is an offence by reason of any harm it may cause to another person, if it is done in good faith and for the benefit of that person even without that person‘s consent.
Facts: A is attacked by a Lion and Lion drags him while he is crying for help. B, a passer by picks up A‘s gun in good faith and fires at Lion which injures A. B has never used the gun before.

Solution:

According to the principle, B fires in good faith and for the benefit of the person but unfortunately injured A, then also he cannot be held liable for injuring A because whatever he have done, he have done it in good faith. Thus, option (b) is the correct choice.

QUESTION: 147

Principle: Nothing is an offence if it is done under intoxication and the person commiting the offence was incapable to understand the nature of the Act. Intoxication should be without knowledge or against the will of the person.
Facts: A, B and C were having a party in Bar where A pursuaded B and C to take alcoholic drinks. On the persistent pursuation B and C also consumed alcohol along with A. B and C had never consumed alcohol before. After intoxiation, there was some argument between B and C where C pushed B with full force causing serious injury to B.

Solution:

C is liable in this case because he have voluntary consumed the alcohol with full knowledge and causing serious injury to B will make him liable making option (a) as the correct choice.

QUESTION: 148

Principle: Everyone has the right of private defence to defend his body and property by use of reasonable force unless that person had time to have recourse to protection of public authorities.
Facts: X receives information at 5.00 pm that Y along with few friends is planning to burn his crop at midnight which is ready to be harvested. He does not inform the village Police Station which was just one kilometer away. He gathers his family members and directs them to collect some weapons in the form of swords and lathis to protect his field/crop. At around 11.00 pm Y and his aides attack the crop and a severe fight ensues wherein Y is seriously injured.

Solution:

X and his family is liable for injuring Y because firstly they would have informed the public authorities and secondly they would have applied reasonable force. Thus, option (d) is the correct answer.

QUESTION: 149

Principle: Anyone who induces or attempts to induce a voter to vote in a particular manner on the ground that the voter will face divine displeasure, shall be guilty of offence of interfering with free exercise of right to vote.
Facts: During election campaign period one candidate X told the voters that if they do not vote for her, voters will be cursed because the election candidate is the God‘s own child and those who do not vote for her, they will not be liked by God.

Solution:

X has committed an offence as she attempted to induce the voters to vote in a particular manner on the ground that the voter will face divine displeasure, and shall be held guilty of offence of interfering with free exercise of right to vote.

QUESTION: 150

Principle: Doing of an act which causes common injury, danger or annoyance to public or which is likely to cause such injury or annoyance is Public nuisance. A common nuisance is not excused because it causes some nuisance or advantage.
Facts: 'A‘ a farmer having large farmlands burns crop residue (stubble) on his fields after harvesting the crop to make the field ready for next crop as this is the easy, fast and convenient method of making the field ready for next crop. His farmlands are adjoining a densely inhabited residential area and people pass through the smoke while travelling on the road adjoining his farmlands. The smoke caused by fire also enters the houses in the colony

Solution:

A has committed public nuisance. The act of A has caused a common injury to the public.

QUESTION: 151

Principle: Death caused by rash or negligent act of a person is an offence.
Facts: X was driving his SUV car in a lonely road leading to a forest at 160 km per hour. Suddenly, someone appears from the forest on the road and in the resultant accident, the car hits the commuter causing his death.

Solution:

X is liable for an offence as driving the car at a speed of 160 km/hr is very risky and death was caused due to rash and negligent driving making option (c) as the correct choice.

QUESTION: 152

Principle: Whoever causes death by rash or negligent act commits an offence.
Facts: X is having a house on the roadside which is also having a street on the back of the house. He has a lawn on the back of his house where he has built a toilet. To prevent the intruders from entering his house, he got the fence charged with a high voltage live electric wire. Z was passing through the street at the backyard of the house of X and sat down to take rest near the fence. While getting up, his hands came in contact with the fence which was connected to high voltage electric wire causing his death.

Solution:

The correct option is B as according to principle X has committed an offence of causing death by rash and negligent act by doing fence charging with a high voltage live electric wire.

QUESTION: 153

Principle: Killing is not murder, if it is committed in a sudden fight without pre-meditation in a heat of passion upon a sudden quarrel.
Facts: X and Y were buying liquor from a liquor shop at 7 pm. Y abused X and there was quarrel between them. X told Y that he will not spare him and Y shouted that his house is adjoining the shop only and if X had the guts, he can come anytime. X went back to his shop which was nearby, procured a knife and went to Y‘s residence at 9 pm and stabbed him to death.

Solution:

As there was a time gap of 2 hours which is sufficient enough to know that there is not any sudden fight and there was no grave and sudden provocation, so this is clearly a case of murder and hence option (a) is the correct choice.

QUESTION: 154

Principle: Use of criminal force intentionally knowing that it would cause or is likely to cause injury or annoyance to the person against whom force is used, is an offence.
Facts: X, a renowned social worker who had launched a movement for liberation of women, pulls up a Muslim women‘s veil in public in good faith without her consent causing annoyance to her.

Solution:

Pulling up a Muslim women's veil in public without her consent causing annoyance to her will amount to use of criminal force against the person and thus option (d) is the correct choice.

QUESTION: 155

Principle: Inducing any animal to move or to change its motion and thereby intentionally causing fear of injury or annoyance to others by such act, is an offence of use of criminal force.
Facts: X incites his dog to chase and run after his neighbour Y, to teach Y to stay away from him. The act is done without neighbour‘ consent and against his will

Solution:

According to the principle, this is a clear cut case of using of criminal force by inciting his dog to chase and run after his neighbour.

QUESTION: 156

Principle: A spouse is not permitted to put in evidence in any court, any communication during marriage between the spouses without the consent of the person who made the communication.
Facts: X who is the wife of Y saw her husband (Y) coming out of the neighbour‘s house at 6.00 am in the morning. Y told his wife X that he has murdered the neighbour and handed over the jewellery of that neighbour to his wife

Solution:

According to the principle, a spouse is not permitted to put in evidence in any court and as a result she will not be allowed to appear as a witness to depose what was told by the husband. Hence, the correct option is (c).

QUESTION: 157

Principle: Oral evidence must always be direct i.e. of the person who says he saw the event and hearsay evidence is no evidence.
Facts: X was told by Y (whom X trusts) that Z has murdered A

Solution:

 X is not admissible as the evidence as he did not “directly” see him murdering A which is an essential of the statement.

QUESTION: 158

Principle: Terms of any written contract can be proved by producing the written contract only and oral evidence is excluded.
Facts: A gives B receipt for money paid by B. Oral evidence is offered to prove payment.

Solution:

According to principle, terms of any written contract can be proved by producing the written contract and in this case oral evidence to prove payment is allowed making option (a) as the most appropriate choice.

QUESTION: 159

Principle: Employer is liable for the injury caused to the employee in the course of his employment.
Facts: X organized a party and hired a caterer. During the party, generator set went out of order and he requested one employee of caterer i.e. Y to bring the mechanic on his vehicle and promised to pay 1000 for the same to Y. Y met with an accident while going to fetch the mechanic and he seeks compensation.

Solution:

As X is the employer here and liable for any injury caused to the employee in due course of employment, then in this case he is liable for the accident occurred because he promised to pay 1000 rupees to Y for doing the work which makes Y his employee. So, the correct choice is option (a).

QUESTION: 160

Principle: Master is liable for the acts of his servant done in the course of his duties.
Facts: X hired an employee Y in his construction business. Y was the property in-charge who received construction material and gave receipts for the material received by him. Z claimed payment for cement supplied to X which was duly received by Y. X denied the payment on the ground that he has only received half of the material and the balance was misutilized by the employee Y.

Solution:

As Y is the employee of X and he have done this in due course of employment which makes X liable for the entire amount. So, the correct option is (a).

QUESTION: 161

If every alternative letter starting from E of the English alphabet is written in small letter, rest all are written in capital letters, how the month 'September' be written as: