CLAT Past Year Papers 2010


200 Questions MCQ Test CLAT Past Year Papers (2008-2020) | CLAT Past Year Papers 2010


Description
This mock test of CLAT Past Year Papers 2010 for CLAT helps you for every CLAT entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for CLAT CLAT Past Year Papers 2010 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this CLAT Past Year Papers 2010 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. CLAT students definitely take this CLAT Past Year Papers 2010 exercise for a better result in the exam. You can find other CLAT Past Year Papers 2010 extra questions, long questions & short questions for CLAT on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The constituent phrases of a sentence are jumbled up in this question. Select the most appropriate sequence to make the sentence meaningful.

(i) built on the site of a church destroyed
(ii) in the hilly area of the city is the famous Shandon Steeple
(iii) the bell tower of St. Anne’s Church
(iv) when the city was besieged by the Duke of Marlborough

Solution:
QUESTION: 2

The constituent phrases of a sentence are jumbled up in this question. Select the most appropriate sequence to make the sentence meaningful.

(i) no law giving effect to the policy of the state towards securing all or any of the principles laid in part IV
(ii) notwithstanding anything contained in Article 13
(iii) and no law containing a declaration that it is for giving effect to such policy shall be called in question in any court on the ground that it does not give effect to such policy
(iv) shall be deemed to be void on the ground that it is inconsistent with or takes away or abridges any of the rights conferred by Article 14 or 19

Solution:

The correct answer is C as it is the most appropriate sequence with the reasons.

QUESTION: 3

The constituent phrases of a sentence are jumbled up in this question. Select the most appropriate sequence to make the sentence meaningful.

(i) neither House shall proceed further with the Bill 
(ii) if he does so, the houses shall meet accordingly
(iii) but the President may at any time after the date of his notification summon the Houses to meet in ajoint silting for the purpose specified in the notification and,
(iv) where the President has under clause (I) ractified his intention of summoning theHouses to meet in a joint sitting,

Solution:

The correct option is A.
Where the President has under clause (1) notified his intention of summoning the Houses to meet in a joint sitting, neither House shall proceed further with the Bill, but the President may at any time after the date of his notification summon the Houses to meet in a joint sitting for the purpose specified in the notification and, if he does so, the Houses shall meet accordingly. So the correct order is mentioned in option A.
 

QUESTION: 4

Substitute the underlined phrases with any of the given choices to express the opposite meaning in the sentences in this questions.
She always praises everything I say.

Solution:
QUESTION: 5

Substitute the underlined phrases with any of the given choices to express the opposite meaning in the sentences in this questions.

He often says how wonderful his school is?

Solution:

The correct answer is D as Runs down is a phrase used for criticizing

QUESTION: 6

Substitute the underlined phrases with any of the given choices to express the opposite meaning in the sentences in this questions.

She said I was the best boss they’d ever had. It was obvious she was praising me sincerely.

Solution:

The correct answer is B as the opposite of praising is befooling me which suits as other options are not fitting to the given statement.

QUESTION: 7

Identity the part of speech of the underlined words in the given sentences from this Questions.

I must perfect the operation to make the perfect robot.

Solution:

The correct answer is A as In this sentence we would be understanding the part of speech of a particular word in the given sentence. The word that we would be looking at is "perfect". The first "perfect" that has been underlined means making the operation completely free from faults or defects; make as good as possible. This is a verb. 
Thus option A is correct.
 

QUESTION: 8

Identity the part of speech of the underlined words in the given sentences from this Questions.

A kindly person is one who behaves kindly,

Solution:
QUESTION: 9

Identity the part of speech of the underlined words in the given sentences from this Questions.

He is not normally a very fast runner, but he runs fast in major events.

Solution:

The correct answer is A as the word VERY  underlined that it is an adverb.

QUESTION: 10

Read the following passage carefully and answer question.
Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes. After the death of Oedipus civil war broke out and a battle was waged in front of the seventh gate of Thebes- his two sons led opposing factions and al the height of the battle fought and killed each other. Oedipus’ brother, Creon, uncle of Antigone, was now undisputed master of the city. Creon resolved to make an example of the brother who had fought against him, Polynices, by refusing the right of honourable burial. The penalty of death was promulgated against any who should defy this order.
Antigone was distraught. Polynices had been left unburied, unwept, a feast of flesh for keen eyed carrion birds. Antigone asks her sister Ismene, for it was a challenge to her royal blood. “Now it is time to show whether or not you are worthy of your royal blood. Is he not my brother and yours? Whether you like it or not? I shall never desert him-never!” But Ismene responds, “How could you dare-when Creon has expressly forbidden it? Antigone, we are women, it is not for us to fight against men”. With a touch of bitterness, Antigone releases her sister from the obligation to help her, but argues she cannot shrug off the burden. “If I die for it what happiness! Live, if you will live, and defy the holiest of laws of heaven.

Q. What is the main theme of the story of Antigone?

Solution:

The correct answer is C as the whole story main theme or idea is that One must be true to one’s kins.

QUESTION: 11

Read the following passage carefully and answer question.
Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes. After the death of Oedipus civil war broke out and a battle was waged in front of the seventh gate of Thebes- his two sons led opposing factions and al the height of the battle fought and killed each other. Oedipus’ brother, Creon, uncle of Antigone, was now undisputed master of the city. Creon resolved to make an example of the brother who had fought against him, Polynices, by refusing the right of honourable burial. The penalty of death was promulgated against any who should defy this order.
Antigone was distraught. Polynices had been left unburied, unwept, a feast of flesh for keen eyed carrion birds. Antigone asks her sister Ismene, for it was a challenge to her royal blood. “Now it is time to show whether or not you are worthy of your royal blood. Is he not my brother and yours? Whether you like it or not? I shall never desert him-never!” But Ismene responds, “How could you dare-when Creon has expressly forbidden it? Antigone, we are women, it is not for us to fight against men”. With a touch of bitterness, Antigone releases her sister from the obligation to help her, but argues she cannot shrug off the burden. “If I die for it what happiness! Live, if you will live, and defy the holiest of laws of heaven.

Q. Why did Antigone decide to defy the orders of Creon?

Solution:

The correct answer is C as deeply going through the passage  Antigone decide to defy the orders of Creon because She felt she was bound by her heavenly obligation moreover this th correct reason while other options are not main reasons.

QUESTION: 12

Read the following passage carefully and answer question.
Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes. After the death of Oedipus civil war broke out and a battle was waged in front of the seventh gate of Thebes- his two sons led opposing factions and al the height of the battle fought and killed each other. Oedipus’ brother, Creon, uncle of Antigone, was now undisputed master of the city. Creon resolved to make an example of the brother who had fought against him, Polynices, by refusing the right of honourable burial. The penalty of death was promulgated against any who should defy this order.
Antigone was distraught. Polynices had been left unburied, unwept, a feast of flesh for keen eyed carrion birds. Antigone asks her sister Ismene, for it was a challenge to her royal blood. “Now it is time to show whether or not you are worthy of your royal blood. Is he not my brother and yours? Whether you like it or not? I shall never desert him-never!” But Ismene responds, “How could you dare-when Creon has expressly forbidden it? Antigone, we are women, it is not for us to fight against men”. With a touch of bitterness, Antigone releases her sister from the obligation to help her, but argues she cannot shrug off the burden. “If I die for it what happiness! Live, if you will live, and defy the holiest of laws of heaven.

Q. What, in your opinion, would have been the logical end of the story?

Solution:
QUESTION: 13

Read the following passage carefully and answer question.
Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes. After the death of Oedipus civil war broke out and a battle was waged in front of the seventh gate of Thebes- his two sons led opposing factions and al the height of the battle fought and killed each other. Oedipus’ brother, Creon, uncle of Antigone, was now undisputed master of the city. Creon resolved to make an example of the brother who had fought against him, Polynices, by refusing the right of honourable burial. The penalty of death was promulgated against any who should defy this order.
Antigone was distraught. Polynices had been left unburied, unwept, a feast of flesh for keen eyed carrion birds. Antigone asks her sister Ismene, for it was a challenge to her royal blood. “Now it is time to show whether or not you are worthy of your royal blood. Is he not my brother and yours? Whether you like it or not? I shall never desert him-never!” But Ismene responds, “How could you dare-when Creon has expressly forbidden it? Antigone, we are women, it is not for us to fight against men”. With a touch of bitterness, Antigone releases her sister from the obligation to help her, but argues she cannot shrug off the burden. “If I die for it what happiness! Live, if you will live, and defy the holiest of laws of heaven.

Q. What was the status of women in the contemporary society? They

Solution:

The correct option is C.
Earlier the women were not given respect and were treated subordinate to men.

QUESTION: 14

Read the following passage carefully and answer question.
Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes. After the death of Oedipus civil war broke out and a battle was waged in front of the seventh gate of Thebes- his two sons led opposing factions and al the height of the battle fought and killed each other. Oedipus’ brother, Creon, uncle of Antigone, was now undisputed master of the city. Creon resolved to make an example of the brother who had fought against him, Polynices, by refusing the right of honourable burial. The penalty of death was promulgated against any who should defy this order.
Antigone was distraught. Polynices had been left unburied, unwept, a feast of flesh for keen eyed carrion birds. Antigone asks her sister Ismene, for it was a challenge to her royal blood. “Now it is time to show whether or not you are worthy of your royal blood. Is he not my brother and yours? Whether you like it or not? I shall never desert him-never!” But Ismene responds, “How could you dare-when Creon has expressly forbidden it? Antigone, we are women, it is not for us to fight against men”. With a touch of bitterness, Antigone releases her sister from the obligation to help her, but argues she cannot shrug off the burden. “If I die for it what happiness! Live, if you will live, and defy the holiest of laws of heaven.

Q. Why did a civil war break out in Thebes? The war broke out because

Solution:

The correct answer is C as if we go through the options none of the options are exact reasons except C therefore  civil war break out in Thebes  as here was a fight among sons of Oedipus for the inheritance of the kingdom.

QUESTION: 15

Read the following passage carefully and answer question.
Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes. After the death of Oedipus civil war broke out and a battle was waged in front of the seventh gate of Thebes- his two sons led opposing factions and al the height of the battle fought and killed each other. Oedipus’ brother, Creon, uncle of Antigone, was now undisputed master of the city. Creon resolved to make an example of the brother who had fought against him, Polynices, by refusing the right of honourable burial. The penalty of death was promulgated against any who should defy this order.
Antigone was distraught. Polynices had been left unburied, unwept, a feast of flesh for keen eyed carrion birds. Antigone asks her sister Ismene, for it was a challenge to her royal blood. “Now it is time to show whether or not you are worthy of your royal blood. Is he not my brother and yours? Whether you like it or not? I shall never desert him-never!” But Ismene responds, “How could you dare-when Creon has expressly forbidden it? Antigone, we are women, it is not for us to fight against men”. With a touch of bitterness, Antigone releases her sister from the obligation to help her, but argues she cannot shrug off the burden. “If I die for it what happiness! Live, if you will live, and defy the holiest of laws of heaven.

Q. A carrion bird is a bird

Solution:

The correct answer is C as Carrion bird is scavenger i.e it eats dead bodies as told in the paragraph above as " A feast of flesh for keen-eyed Carrion birds"

QUESTION: 16

Read the following passage carefully and answer question.
Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes. After the death of Oedipus civil war broke out and a battle was waged in front of the seventh gate of Thebes- his two sons led opposing factions and al the height of the battle fought and killed each other. Oedipus’ brother, Creon, uncle of Antigone, was now undisputed master of the city. Creon resolved to make an example of the brother who had fought against him, Polynices, by refusing the right of honourable burial. The penalty of death was promulgated against any who should defy this order.
Antigone was distraught. Polynices had been left unburied, unwept, a feast of flesh for keen eyed carrion birds. Antigone asks her sister Ismene, for it was a challenge to her royal blood. “Now it is time to show whether or not you are worthy of your royal blood. Is he not my brother and yours? Whether you like it or not? I shall never desert him-never!” But Ismene responds, “How could you dare-when Creon has expressly forbidden it? Antigone, we are women, it is not for us to fight against men”. With a touch of bitterness, Antigone releases her sister from the obligation to help her, but argues she cannot shrug off the burden. “If I die for it what happiness! Live, if you will live, and defy the holiest of laws of heaven.”

Q. Why did Creon deny decent burial to Polynices? He did so because

Solution:

The correct answer is B as going through the passage its mentioned that Creon deny decent burial to Polynices because Polynices fought against Creon.

QUESTION: 17

Read the following passage carefully and answer question.
Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes. After the death of Oedipus civil war broke out and a battle was waged in front of the seventh gate of Thebes- his two sons led opposing factions and al the height of the battle fought and killed each other. Oedipus’ brother, Creon, uncle of Antigone, was now undisputed master of the city. Creon resolved to make an example of the brother who had fought against him, Polynices, by refusing the right of honourable burial. The penalty of death was promulgated against any who should defy this order.
Antigone was distraught. Polynices had been left unburied, unwept, a feast of flesh for keen eyed carrion birds. Antigone asks her sister Ismene, for it was a challenge to her royal blood. “Now it is time to show whether or not you are worthy of your royal blood. Is he not my brother and yours? Whether you like it or not? I shall never desert him-never!” But Ismene responds, “How could you dare-when Creon has expressly forbidden it? Antigone, we are women, it is not for us to fight against men”. With a touch of bitterness, Antigone releases her sister from the obligation to help her, but argues she cannot shrug off the burden. “If I die for it what happiness! Live, if you will live, and defy the holiest of laws of heaven.”

Why did Ismene not support Antigone? Ismene

Solution:

The correct answer is A as going through passage Ismene does not support Antigone? As Ismene )was weak and did not have the courage to defy orders of the powerful king.

QUESTION: 18

Read the following passage carefully and answer question.
Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes. After the death of Oedipus civil war broke out and a battle was waged in front of the seventh gate of Thebes- his two sons led opposing factions and al the height of the battle fought and killed each other. Oedipus’ brother, Creon, uncle of Antigone, was now undisputed master of the city. Creon resolved to make an example of the brother who had fought against him, Polynices, by refusing the right of honourable burial. The penalty of death was promulgated against any who should defy this order.
Antigone was distraught. Polynices had been left unburied, unwept, a feast of flesh for keen eyed carrion birds. Antigone asks her sister Ismene, for it was a challenge to her royal blood. “Now it is time to show whether or not you are worthy of your royal blood. Is he not my brother and yours? Whether you like it or not? I shall never desert him-never!” But Ismene responds, “How could you dare-when Creon has expressly forbidden it? Antigone, we are women, it is not for us to fight against men”. With a touch of bitterness, Antigone releases her sister from the obligation to help her, but argues she cannot shrug off the burden. “If I die for it what happiness! Live, if you will live, and defy the holiest of laws of heaven.”

Why did the Gods curse Oedipus? Because Oedipus

Solution:

The correct option is A as it is directly mentioned in fierst passage that ‘’Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes’’. 

QUESTION: 19

Read the following passage carefully and answer question.
Antigone was one of the daughters of Oedipus, that tragic figure of male power who had been cursed by Gods for mistakenly killing his father and subsequently marrying his mother and assuming the throne of Thebes. After the death of Oedipus civil war broke out and a battle was waged in front of the seventh gate of Thebes- his two sons led opposing factions and al the height of the battle fought and killed each other. Oedipus’ brother, Creon, uncle of Antigone, was now undisputed master of the city. Creon resolved to make an example of the brother who had fought against him, Polynices, by refusing the right of honourable burial. The penalty of death was promulgated against any who should defy this order.
Antigone was distraught. Polynices had been left unburied, unwept, a feast of flesh for keen eyed carrion birds. Antigone asks her sister Ismene, for it was a challenge to her royal blood. “Now it is time to show whether or not you are worthy of your royal blood. Is he not my brother and yours? Whether you like it or not? I shall never desert him-never!” But Ismene responds, “How could you dare-when Creon has expressly forbidden it? Antigone, we are women, it is not for us to fight against men”. With a touch of bitterness, Antigone releases her sister from the obligation to help her, but argues she cannot shrug off the burden. “If I die for it what happiness! Live, if you will live, and defy the holiest of laws of heaven.”

Does the story approve the principle of vicarious liability? If so how?

Solution:

The correct answer is B as due to Oedipus his children suffered, it approves the principle of Vicarious liability.as Vicarious liability sometimes called "imputed liability," attachment of responsibility to a person for harm or damages caused by another person in either a negligence lawsuit or criminal prosecution.

QUESTION: 20

Select the meaning of the underlined idioms and phrases in sentences in questions.

I have hit upon a good plan to get rid of him.

Solution:

The correct answer is A as asit is the most appropriate word .

QUESTION: 21

Select the meaning of the underlined idioms and phrases in sentences in questions.

He is sticking out for better terms.

Solution:
QUESTION: 22

Select the meaning of the underlined idioms and phrases in sentences in questions.

He broke off in the middle of the story.

Solution:
QUESTION: 23

Select the meaning of the underlined idioms and phrases in sentences in questions.

He refused to be led by the nose.

Solution:
QUESTION: 24

Select the meaning of the underlined idioms and phrases in sentences in questions.

The new cotton mill is mortgaged up to the eve.

Solution:
QUESTION: 25

Select the meaning of the underlined idioms and phrases in sentences in questions.

When they embraced a new religion, it is safe to say they did it for loaves and fishes.

Solution:
QUESTION: 26

Choose the correct spelling out of four choices in questions.

Solution:
QUESTION: 27

Choose the correct spelling out of four choices in questions.

Solution:

The correct answer is D as The correct spelling is Arachnophobia.

QUESTION: 28

Choose the correct spelling out of four choices in questions.

Solution:


The correct answers B as the correct spelling is Cinnamon.
 

QUESTION: 29

Choose the correct spelling out of four choices in questions.

Solution:

The correct option is A.
Alcohol, sometimes referred to by the chemical name ethanol, is a drug that is the active ingredient in drinks such as beer, wine, and distilled spirits

QUESTION: 30

Choose the correct spelling out of four choices in questions.

Solution:

The correct option is C.
Bioclimatology is the interdisciplinary field of science that studies the interactions between the biosphere and the Earth's atmosphere on time scales of the order of seasons or longer.

QUESTION: 31

Select the correct meanings of the given words in question.
​Lexicon

Solution:

The correct option is C.
Lexicon definition is - a book containing an alphabetical arrangement of the words in a language and their definitions : dictionary

QUESTION: 32

Select the correct meanings of the given words in question.

Hex

Solution:
QUESTION: 33

Select the correct meanings of the given words in question.

Seminary

Solution:
QUESTION: 34

Select the correct meanings of the given words in question.

Liturgy

Solution:

The correct option is C.
Liturgy literally means, 'the work of the people', and translated idiomatically as 'public service' in secular terms is the customary public worship performed by a religious group, according to its particular beliefs, customs and traditions.

QUESTION: 35

Select the correct meanings of the given words in question.

Laity

Solution:

The correct option is D.
In religious organizations, the laity consists of all members who are not part of the clergy, usually including any non-ordained members of religious institutes, e.g. a nun or lay brother. A layperson is a person who is not qualified in a given profession or does not have specific knowledge of a certain subject.

QUESTION: 36

Fill in the blanks in questions.

Slavery was not done away ……….until the last century

Solution:
QUESTION: 37

Does he not take …… his father?

Solution:

The correct answer is C  as it is a phrase  'take after your father' , it means you have certain traits or characteristics that you have inherited from your father.

QUESTION: 38

We will have to take ……more staff if we’re to take on more work

Solution:
QUESTION: 39

Mother takes everything in her-.

Solution:

The correct answer is C as there is a phrase that Take something in your stride i which means to deal calmly with the situation

QUESTION: 40

Sale have really taken……………….now.

Solution:
QUESTION: 41

Select appropriate numbers to fill in the blanks in the series given in this question.

Q. 100, 50, 33.33,….., 20

Solution:
QUESTION: 42

Deodhar trophy is given for the game of

Solution:

The correct answer is A as the Deodhar Trophy is a List A cricket competition in Indian domestic cricket.

QUESTION: 43

Pariyar Wild-Life sanctuary is situated in the state of

Solution:

The correct answer is C as  The most popular wildlife sanctuary in Kerala has a good population of elephants.

QUESTION: 44

Napanagar in Madhya pradesh is known for

Solution: Nepanagar is famous for its news print paper mill, Nepa Mills Limited (earlier known as The National News Print Ltd). The word "NEPA" is coined from National Environment Protection Authority, hence the name. The Nepa mill area is covered in 107 acres of land and township 1762 acres totalling 1869 acres of land.
QUESTION: 45

Who destroyed the Somnalh temple in Gujrat?

Solution:

The correct answer is B as  By 1665, the temple, one of many, was ordered to be destroyed by Mughal emperor Aurangzeb.

QUESTION: 46

In Cape Trafalgar, the famous battle of Trafalgar was fought in 1805. Where is Cape Trafalgar situated?

Solution:

The correct answer is C as the  1805 naval Battle of Trafalgar, in which the Royal Navy commanded by Admiral Horatio Nelson decisively defeated Napoleon's combined Spanish and French fleet, took place off the cape

QUESTION: 47

Lumbini is the place where the Buddha

Solution:

The correct answer is C as Birthplace of buddha is lumbini, Nepal.

QUESTION: 48

Galvanometer is an instrument to measure

Solution: The most familiar use is as an analog measuring instrument, often called a meter. It is used to measure the direct current (flow of electric charge) through an electric circuit. The D'Arsonval/Weston form used today is constructed with a small pivoting coil of wire in the field of a permanent magnet.
QUESTION: 49

Who wrote ‘Mudra Rakshasa’?

Solution:

The correct option is A.
The Mudrarakshasa is a Sanskrit-language play by Vishakhadatta that narrates the ascent of the king Chandragupta Maurya

QUESTION: 50

The venue of Asian Games in 1970 was

Solution: The 6th Asian Games were held from August 24, 1970 to September 4, 1970 in Bangkok, Thailand. Originally hosted by Seoul, South Korea but dropped its bid after receiving security threats from North Korea.
QUESTION: 51

1929 is known for

Solution: The Indian National Congress, on 19 December 1929, passed the historic 'Purna Swaraj' – (total independence) resolution – at its Lahore session. A public declaration was made on 26 January 1930 – a day which the Congress Party urged Indians to celebrate as 'Independence Day'.
QUESTION: 52

I.N.S. Airavat is India’s

Solution:

The correct answer is A as INS Airavat is the third Shardul-class amphibious warfare vessel of the Indian Navy.

QUESTION: 53

Astra-Missile is

Solution:

The correct option is D as Astra is an all weather beyond-visual-range air-to-air missile developed by the Defence Research and Development Organisation, India.

QUESTION: 54

Nehru Institute of Mountaineering is situated at

Solution:

The correct option is D.
: The Nehru Institute of Mountaineering (NIM), the country's premier mountaineering training institute located in Uttarkashi, celebrated its 54th foundation day on Wednesday.

QUESTION: 55

The chief guest on the 60′” Republic day of India was the President of

Solution:

The correct answer is C as he march-past was watched by the Republic Day chief guest Kazakhstan President

QUESTION: 56

Which of the following was not the base of L.T.T.E. before being captured by Sri Lankan Forces’?

Solution:

The correct option is D as the base of L.T.T.E. before being captured by Sri Lankan Forces was in all the options given except D option.

QUESTION: 57

Who was given Col. C. K. Nayudu Life Time Achievement Award for 2007-2008 for exemplary contribution to cricket

Solution:

The correct answer must be B as Viswanath was awarded Col. C K Naidu Lifetime Achievement Award in 2007-2008 by BCCI .

QUESTION: 58

Who is the foreign minister of European Union?

Solution:

The correct answer is A as )Baroness Ashlon is the foreign minister of European Union.

QUESTION: 59

Who is the author of `Godan’?

Solution:

The correct answer is B as It is a fine specimen of modern indian literature. Author of Godaan is Premchand.

QUESTION: 60

Which political party does Raj Babbar belong to?

Solution:

The correct answer is c as Raj Babbar politician belonging to Indian National Congress.

QUESTION: 61

In which year Bastille fell on 14′ of July?

Solution:
QUESTION: 62

Alberto Fujimari is the farmer president of

Solution:

The correct answer is B as Fujimori was pardoned in December 2017 by Pedro Pablo Kuczynski, Peru's president at the time.

QUESTION: 63

Which of the following is the national river of India?

Solution:
Ganges
National River. The Ganga or Ganges is the longest river of India flowing over 2,510 kms of mountains, valleys and plains. It originates in the snowfields of the Gangotri Glacier in the Himalayas as the Bhagirathi River. It is later joined by other rivers such as the Alaknanda, Yamuna, Son, Gumti, Kosi and Ghagra.
QUESTION: 64

The highest number of telephone users are in

Solution: With UAE as a benchmark, phone companies in the U.S. and China would appear to have room to grow. Mobile-phone penetration stands at 91 percent in the U.S. and a mere 56 percent in Mainland China, according to statistics* from the ITU. Take a look at the countries that boast the highest penetration of cell-phone use.
QUESTION: 65

The president of Maldives is

Solution: Mohamed Nasheed, GCSK (Dhivehi: born 17 May 1967) is a Maldivian politician, who served as the fourth President of the Maldives from 2008 to 2012. He was the first democratically elected president of the Maldives and one of the founders of the Maldivian Democratic Party.
QUESTION: 66

Arabinda Rajkhowa is a member of

Solution: Arabinda Rajkhowa. Waging war against India, Abduction, murder, commission of terrorist acts and disruptive acts. Arabinda Rajkhowa (Assamese: (real name Rajiv Rajkonwar), alias Mijanur Rahman Choudhury, is the Chairman of the banned group ULFA. He is one of the founder members of the group.
QUESTION: 67

The breakthrough in the ideas of Darwin on the evolution of species came after his visit to a cluster of islands and where he saw that each island supported its own form of finch. Name the islands’?

Solution: On his visit to the Galapagos Islands, Charles Darwin discovered several species of finches that varied from island to island, which helped him to develop his theory of natural selection.
QUESTION: 68

Mahatma Gandhi never became a Nobel Laureate, but he was nominated five times. In which of the following years he was not nominated?

Solution: Mohandas Gandhi (1869-1948) has become the strongest symbol of non-violence in the 20th century. It is widely held – in retrospect – that the Indian national leader should have been the very man to be selected for the Nobel Peace Prize. He was nominated several times, but was never awarded the prize.
QUESTION: 69

Which of the following countries has not, till the end of 2009, decoded the entire genome of a human being?

Solution:

The correct answer is B as russia is  not, till the end of 2009, decoded the entire genome of a human being.

QUESTION: 70

When was the University of Bombay established?

Solution:

The correct option is B as  the foundation stone of the Bombay University (now known as Mumbai University) was laid by Dr. John Wilson on July 18, 1857

QUESTION: 71

Harare is the capital of

Solution: Harare, formerly Salisbury, capital of Zimbabwe, lying in the northeastern part of the country. The city was founded in 1890 at the spot where the British South Africa Company's Pioneer Column halted its march into Mashonaland; it was named for Lord Salisbury, then British prime minister.
QUESTION: 72

Before the Indian team left for Conference on Climate Change at Copenhagen, Jairam Ramesh announced that India would work for voluntary reduction of in energy intensity in 2020 compared to 2005

Solution:

The correct answer is B as Before the Indian team left for Conference on Climate Change at Copenhagen, Jairam Ramesh announced that India would work for voluntary reduction of in energy intensity in 2020 compared to 2005 ie.20 to 25 percent

QUESTION: 73

Which is the largest island in the world (if Australia is not considered an island)?

Solution: At about 3 million square miles (7.7 million square km), Australia is the smallest continent on Earth. In fact, it's closer in size to Greenland than it is to South America.
QUESTION: 74

Indo-Pak summit between Parvez Musharraf and Atal Bihari Bajpayee was held in 2001 at

Solution: Over six hours after the visiting Pakistan President, Gen Pervez Musharraf, rescheduled his departure from Agra to continue discussions with the Prime Minister, Mr Atal Bihari Vajpayee, the outcome of the historic summit meeting between the estrange d neighbours remains in doubt. Speculation continues to hold the field in an environment of complete opacity about the status of the talks.
QUESTION: 75

In May 2009, in the final of Sultan Azlan Shah Championship Indian men’s Hockey team was defeated by

Solution:

The correct answer is C as in May 2009, in the final of Sultan Azlan Shah Championship Indian men’s Hockey team was defeated by new zealand.

QUESTION: 76

Which of the following is not a union territory?

Solution:

The correct answer is A as Tripura is a small, mainly agricultural state in northern India as it is not union territory.

QUESTION: 77

Who was the founder editor of “Kesari”?

Solution:

The correct answer is B as Lokmanya Bal Gangadhar Tilak,founder of kesari.

QUESTION: 78

With whose permission did the English set up their first factory in Surat?

Solution: James-I William Hawkins sent to the court of Jahangir and Jahangir provided the farman which allowed East India Co. to set up a factory at Surat in 1613.
QUESTION: 79

The group of nations known as G-8 started as G-7. Which among the following was not one of them?

Solution:

The correct option is C as that time G7 members  has cancelled and suspended Russia's membership of the group, due to Russia's annexation of Crimea .

QUESTION: 80

Emperor Akbar the Great, died in the year

Solution: Death. On 3 October 1605, Akbar fell ill with an attack of dysentery, from which he never recovered. Twelve days after his sixty third year he died on 27 October 1605, after which his body was buried at a mausoleum in Sikandra (Agra): Akbar's tomb.
QUESTION: 81

What was the name of Emperor Shahjahan before he became Emperor?

Solution:

The correct answer is B as Mirza Shahab-ud-din Baig Muhammad Khan Khurram  was the name of Emperor Shahjahan before he became Emperor.

QUESTION: 82

Which of the following trees has medicinal value?

Solution:
Neem Medicinal Plant
Products made from neem have been used in India for over two millennia for their medicinal properties.. Neem is also known as the' village pharmacy'. All parts of neem are used for preparing many different medicines, especially for skin disease. A compound from the Neem tree can be used as a spermicide .
QUESTION: 83

Identify the main principle on which the Parliamentary system operates?

Solution:

The correct answer is D as Constitution is the supreme law of the land and all the state organs including parliament , judiciary , states etc are bound by it . They must all act within the limit bound by the Constitution . So yes (d) is the correct ans.

QUESTION: 84

Great tennis player Bjom Borg belongs to which country?

Solution: Bjorn Borg was born in Stockholm, Sweden, on 6 June 1956, as the only child of Rune (1932-2008) and Margaretha Borg (b. 1934). He grew up in nearby Sodertalje. As a child, Borg became fascinated with a golden tennis racket that his father won at a table-tennis tournament.
QUESTION: 85

Which of the following is the national song of India?

Solution:
Vande Mataram
National Song. The song Vande Mataram, composed in Sanskrit by Bankimchandra Chatterji, was a source of inspiration to the people in their struggle for freedom. It has an equal status with Jana-gana-mana. The first political occasion when it was sung was the 1896 session of the Indian National Congress.
QUESTION: 86

Which country was known as sick man of Europe?

Solution: "Sick man of Europe" is a label given to a European country experiencing a time of economic difficulty or impoverishment. The term was first used in the mid-19th century to describe the Ottoman Empire.
QUESTION: 87

In Malaysia, the word ‘bhumiputra’ refers to

Solution:

The correct option is A.
Bumiputera or Bumiputra, which is a Malay word, comes from the Sanskrit word Bhumiputra which may be transliterated as "son of earth" or "son of the soil".

QUESTION: 88

What was the real uame of munshi Premchand?

Solution: The name Premchand takes us to a time when we could feel the folk culture in written words. But did you know that the laureate who changed the face of Hindi literature was not born Premchand? The wizard was named Dhanpat Rai Srivastava by his parents.
QUESTION: 89

Who is the author of’Old Man and the Sea’?

Solution: The Old Man and the Sea is a short novel written by the American author Ernest Hemingway in 1951 in Cuba, and published in 1952. It was the last major work of fiction by Hemingway that was published during his lifetime. One of his most famous works, it tells the story of Santiago, an aging Cuban fisherman who struggles with a giant marlin far out in the Gulf Stream off the coast of Cuba
QUESTION: 90

Prophet Mohammed was born in

Solution:

The correct option is A.
Muhammad was born around 570, AD in Mecca (now in Saudi Arabia)

QUESTION: 91

When was the First World War declared?

Solution: On July 28, 1914, one month to the day after Archduke Franz Ferdinand of Austria and his wife were killed by a Serbian nationalist in Sarajevo, Austria-Hungary declares war on Serbia, effectively beginning the First World War.
QUESTION: 92

`No-fault liability’ means

Solution: No fault liability means Strict Liability where there is an absolute liability even when proper precautions were taken or the fault was of someone other than the owner 
QUESTION: 93

An `encumbrance’ in legal parlance is a

Solution: An encumbrance is a right to, interest in, or legal liability on real property that does not prohibit passing title to the property but that may diminish its value. Encumbrances can be classified in several ways. They may be financial (for example, liens) or non-financial (for example, easements, private restrictions).
QUESTION: 94

A husband and wife have a right to each other’s company This right is called

Solution:

The correct answer is D as it involves the privileges and rights which are involved in marriage relationship.
 

QUESTION: 95

Release of prisoner before completion of his sentence is called

Solution: Parole is a temporary release of a prisoner who agrees to certain conditions before the completion of the maximum sentence period, originating from the French parole ("voice, spoken words" but also "promise"). The term became associated during the Middle Ages with the release of prisoners who gave their word.
QUESTION: 96

Result of successful prosecution is

Solution:

The correct answer is C as conviction is a formal declaration by the verdict of a jury or the decision of a judge in a court of law that someone is guilty of a criminal offence.

QUESTION: 97

The manager of waqf is known as

Solution: The manager of a wakf is called its Mutawalli. Usually, he is appointed by the settlor. If not, the founder, his executor, and lastly, a person appointed by the Court, are the Mutawallis. But, neither a minor nor a person of unsound mind can be appointed a Mutavalli.
QUESTION: 98

“Ipso facto” means

Solution:

The correct answer is B as pso facto is a Latin phrase that means “by the fact itself.” Ipso facto can be used the same way you'd use the phrase “because of that fact…”

QUESTION: 99

‘Requisition’ means

Solution:  A written demand; a formal request or requirement. The formal demand by one government upon another, or by the governor of one state upon the governor of another state, of the surrender of a fugitive from justice. The taking or seizure of property by government.
QUESTION: 100

‘Corroborative evidence’ means

Solution:

No person accused. shall be convicted upon the evidence of one witness, unless such witness is corroborated in some material particular by evidence implicating the accused. The evidence for the prosecution was given by the girl against whom the offence was charged to have been 

QUESTION: 101

Ex parte decision means a decision given

Solution:

The correct answer is C Ex parte decision means taking decision without hearing the opponent.

QUESTION: 102

Which of the following constitutions is a unitary constitution?

Solution:

The correct answer is B as UK  is unitary constitutions means that all powers of the Government are centralized in one Government that is the Central Government. The most famous example of Unitary Constitution is the UK.

QUESTION: 103

Which of the following is not a fundamental right in India?

Solution: Seven fundamental rights were originally provided by the Constitution – the right to equality, right to freedom, right against exploitation, right to freedom of religion, cultural and educational rights, right to property and right to constitutional remedies.
QUESTION: 104

Which of the following marriages is approved by Islamic law? Between a Muslim

Solution:

The correct option is A.
Under Muslim Sharia Law, the Muslim women can only marry Muslim men whereas a Sunni male can marry a Muslim female (Of any sect) or a Kitabia i.e. a woman who believes in a revealed religion possessing a Divine Book viz Islam, Christianity and Judaism and is valid under the Sunni Law but he cannot marry an idolatress or a fire-worshiper. A marriage, however with a idolatress or a fire worshiper is merely irregular in Sunni Law, but void in Shia Law. A Muslim woman cannot marry any man who is not a Muslim, whether he is Kitabia or not.

QUESTION: 105

Which of the following constitutions when framed did not provide for judicial review?

Solution:

The correct answer is C as the US itself gets independence in 1773 so it didn't get enough time to get frame their constitution.

QUESTION: 106

Ratio decidendi means

Solution: Ratio decidendi (Latin plural rationes decidendi) is a Latin phrase meaning "the reason" or "the rationale for the decision".In other words, ratio decidendi is a legal rule derived from, and consistent with, those parts of legal reasoning within a judgment on which the outcome of the case depends.
QUESTION: 107

India Act 1919 meant

Solution:

The correct option is A.

Features of the Act

  • It relaxed the central control over the provinces by demarcating and separating the central and provincial subjects. ...

  • It further divided the provincial subjects into two parts—transferred and reserved. ...

  • It introduced, for the first time, bicameralism and direct elections in the country.

QUESTION: 108

Fringe benefit tax is a tax

Solution:

The correct answer ia A as it is that companies paid in lieu of benefits they offered their employees in addition to the compensation paid to them.

QUESTION: 109

Which of the following is not true about a criminal proceeding?

Solution:

The correct answer is B as this this is in the basis of civil wrong and not criminal wrong or we can  say the difference between the wrongs.

QUESTION: 110

In Ram v/s Shayam, Ram cannot be a

Solution:

The correct answer is B as Ram is plaintiff because plaintiffs name comes first.

QUESTION: 111

Cr. P. C. stands for

Solution:
The Code of Criminal Procedure (CrPC ) is the main legislation on procedure for administration of substantive criminal law in India. It was enacted in 1973 and came into force on 1 April 1974.

QUESTION: 112

Medical Science used for investigating crimes is known as

Solution:

The correct option is C as Medical Science used for investigating crimes is known as FORENSIC SCIENCE.
 

QUESTION: 113

A puisne judge of a High Court is

Solution:
Chief justice
Today, puisne judge refers to any judge of the English High court, apart from the chief justice. A puisne judge or puisne justice is a regular member of a court other than the court's chief judge or chief justice, or any ex officio member of the court.
QUESTION: 114

Intra vires means

Solution:
QUESTION: 115

X, the servant of Y, takes a hundred rupee note from Y’s pocket and hides it under the carpet in the house of Y X tells Z another servant of Y, about the currency note and both agree to share the money when the currency note is taken by X from the hiding place. Before X could recover the note, it was found by Y. Decide if an offence was committed and if so who committed the offence?

Solution:
QUESTION: 116

Moots, in law schools, are

Solution:
QUESTION: 117

Scheduled Tribe status is

Solution:
QUESTION: 118

Which of the following has not been a woman judge of the Supreme Court of India, till 2009?

Solution:
QUESTION: 119

What is the meaning of chattel?

Solution:

The correct option is C.
Chattel is an item of property other than freehold land, including tangible goods ( chattels personal ) and leasehold interests.

QUESTION: 120

In a civil suit, the person who files suit and the person against whom the suit is filled are called

Solution:

The correct option is D.
One who files it is known as "Plaintiff" and against whom it is filed is known as "Defendant"

QUESTION: 121

In a criminal case, an accused person, who in consideration of his non- prosecution offers to give evidence against other accused, is called

Solution:
QUESTION: 122

The President of India is elected by an electoral college consisting of

Solution:
QUESTION: 123

Which among the following is not among six fundamental rights provided by Constitution ?

Solution:
QUESTION: 124

International Labour Organization has its headquarters at

Solution:
QUESTION: 125

The Child Marriage Restraint Act 2006 is applicable to

Solution:
QUESTION: 126

X, a shopkeeper, leaves a sealed S kilogram bag of a branded wheat flour at the door of Y with a note “you will like this quality wheat flour and pay Rupees 100 for this bag” without being asked to do so. Y on coming back, collects the bag from his door, opens the seal of the bag, and uses a quarter of kilogram for making chapattis (unleavened bread). But next day returns the bag. Is he bound to pay for the bag ? He is

Solution:
QUESTION: 127

Within the jurisdiction of which High Court does Lakshdweep fall

Solution:
QUESTION: 128

Which of the following is not the function of the International Court of Justice?It

Solution:

The correct option is D.
The Court's role is to settle, in accordance with international law, legal disputes submitted to it by States and to give advisory opinions on legal questions referred to it by authorized United Nations organs and specialized agencies.

QUESTION: 129

Bank nationalization case relates to the nationalization of

Solution:
QUESTION: 130

Which of the following is not included within the meaning of intellectual property

Solution:

The correct option is D.
There are four types of intellectual property rights : patents, trademarks, copyrights, and trade secrets.

QUESTION: 131

The main aim of the competition Act 2002 is to protect the interests of

Solution:
QUESTION: 132

Which of the following judges had never bean the chairman of the Law Commission of India?

Solution:
QUESTION: 133

Who among the following was the first chief Information Commissioner of India?

Solution:
QUESTION: 134

RT.I. stands for

Solution:
QUESTION: 135

Fiduciary relationship is relationship based on

Solution:
QUESTION: 136

Human rights day is observed on

Solution:
QUESTION: 137

The square root of 289 is

Solution:
QUESTION: 138

Find the factors of 330

Solution:
QUESTION: 139

Find the factors of 1122

Solution:
QUESTION: 140

Which of the following is not a prime number

Solution:
QUESTION: 141

If the numbers from 1 to 24, which are divisible by 2 are arranged in descending order, which number will be at the 8th  place from the bottom

Solution:

The correct option is C.
there are 12 numbers which are divisible by 2 (2*1=2 to 2*12=24)
arranging them in descending order , 24 takes the top position and 2 takes the bottom.
Thus , 8th position from bottom (starting from 2) = 2*8 = 16

QUESTION: 142

Average age of ten persons learning yoga is 32 years. When the age of their instructor is added, the average age becomes 34 years. The age of their instructor is?

Solution: Sum of 10 people age = 32×10 = 320
sum of 11 people age when age of instructor is added = 34×11 = 374
age of instructor = 374-320 = 54
correct answer is option A....
QUESTION: 143

Find 12% of 5000

Solution:
QUESTION: 144

Square root of 400 is

Solution:
QUESTION: 145

The salary of a worker is first increased by 5% and then it is decreased by 5%. What is the change in his salary?

Solution:
QUESTION: 146

6×3 (3-1) is equal to

Solution:
QUESTION: 147

Y travels 15 kilometers due South, then 5 kilometers due west, then 18 kilometers due north, then 3 kilometers due south, then 5 kilometers due East. How far is he from the starting point?

Solution:
QUESTION: 148

Select appropriate numbers to fill in the blanks in the series given in question

Q. 3, 9…… 6561

Solution:
QUESTION: 149

Which of the following fractions has the highest value 3/5, 4/3, 2/5, 1/2

Solution:
QUESTION: 150

Four gardeners with four grass mowers mows 400 square meters of ground in four hours. How long would it take for eight gardeners with eight grass mowers to mow 800 square meters of ground?

Solution:
QUESTION: 151

Select appropriate numbers to fill in the blanks in the series given in question

Q. 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 17, 18, 19, 20, 21,?

Solution:

The correct option is A.
Take the first 3 digits and skip one.
Now take the next 4 digits and skip one.
Then take the next five digits and skip next.
Now take the next 6 digits, in the series 22 will be the 6th digit.

QUESTION: 152

Select appropriate numbers to fill in the blanks in the series given in question

Q. 117, 104, 91, 78,?

Solution:
QUESTION: 153

Select appropriate numbers to fill in the blanks in the series given in question

Q. 88, 96, 104, ?

Solution:
QUESTION: 154

Ram borrows Rupees 520 from Govind at a simple interest of 13% per annum. What amount of money should Ram pay to Govind after six months to be absolved of the debt? Rupees

Solution: B . Because SI = (P×R×T)/100
P=520R=13T=0.5 yearsAfter calculating SI = 33.8Total amount = 520+33.8 = 553.8
QUESTION: 155

Which of the following is a prime number?

Solution:
QUESTION: 156

There may or may not be cause and effect relationship between the two statements. Mark your answer using this code.

Statement I: School education has been made free for children of poor families
Statement II: Literacy rate among the, poor is steadily growing.

Solution:
QUESTION: 157

There may or may not be cause and effect relationship between the two statements. Mark your answer using this code.

Statement I: Hallmarking of gold jewellary has been made compulsory
Statement II: Many persons do not prefer to buy Hallmarked jewellary

Solution:
QUESTION: 158

There may or may not be cause and effect relationship between the two statements. Mark your answer using this code.

Statement I: Many vegetarians are suffering from stomach ailments.
Statement II: Many dead fish were found near the lake shore.

Solution:
QUESTION: 159

There may or may not be cause and effect relationship between the two statements. Mark your answer using this code.

Statement I: Ahmed is a healthy boy
Statement II: His mother is very particular about the food he eats

Solution:
QUESTION: 160

There may or may not be cause and effect relationship between the two statements. Mark your answer using this code.

Statement I: Rate of crime is very low in this city
Statement II: The police is efficient in this city.

Solution:
QUESTION: 161

These assumptions may or may not be implicit in the statement Select your response in accordance with the following code

Statement: If Ram has finished reading the instructions, let him begin activities accordingly
Assumption I: Ram has understood the instructions
Assumption II: Ram would be able to act accordingly

Solution:
QUESTION: 162

These assumptions may or may not be implicit in the statement Select your response in accordance with the following code

Statement : Children below the age of seven should not be prosecuted for crimes.
Assumption I: Generally children below seven cannot distinguish between right and wrong
Assumption II: Children below the age of seven are generally mentally unsound

Solution:
QUESTION: 163

These assumptions may or may not be implicit in the statement Select your response in accordance with the following code

Statement: The employer has a right to reject the application of any candidate for employment without assigning any reason while short listing candidates for interview.
Assumption I: The employer is impartial and believes in transparency in employment practices.
Assumption II: The employer wants to call only those candidates for interview, who in his opinion are eligible.

Solution:
QUESTION: 164

These assumptions may or may not be implicit in the statement Select your response in accordance with the following code

Statement: The government has decided to reduce custom duty on computers
Assumption I: The government wants to make computer accessible to larger number of people
Assumption II: Prices in domestic market may go up in near future

Solution:
QUESTION: 165

These assumptions may or may not be implicit in the statement Select your response in accordance with the following code

Statement: You can win over new friends by your warm smile
Assumption I: It is necessary to win over new friends
Assumption II: It is always better to smile warmly to new persons

Solution:
QUESTION: 166

Six students A, B, C, D, E and F are sitting. A and B are from Mumbai, rest are from Delhi. D and F are tall but others are short. A, C, and D are girls, others are boys. Which is the tall girl from Delhi?

Solution:
QUESTION: 167

P is the brother of Q. R is the sister of Q. S is the Sister of R. How is Q related to S?

Solution:
QUESTION: 168

Select a word to replace the question mark so as to make a similar relational pair with the other word in the third set.

Cat-Kitten; Goat-kid; Sheep-?

Solution:
QUESTION: 169

Select a word to replace the question mark so as to make a similar relational pair with the other word in the third set.

Cataract-eye; jaundice-liver; pyorrhea?

Solution:
QUESTION: 170

Select a word to replace the question mark so as to make a similar relational pair with the other word in the third set.

Blue-moon; blue-black; black-?