Test: Anomalous Behaviour- s-Block Elements


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Anomalous Behaviour- s-Block Elements


Description
This mock test of Test: Anomalous Behaviour- s-Block Elements for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Anomalous Behaviour- s-Block Elements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Anomalous Behaviour- s-Block Elements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Anomalous Behaviour- s-Block Elements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Anomalous Behaviour- s-Block Elements extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Be is not readily attacked by acids because:

Solution:

Due to the formation of a protective oxide layer on the surface of Be, its reactivity with acids decreases.

QUESTION: 2

Be can show coordination number four while other members show a value of six. This is because of:

Solution:

The electronic configuration of Be is 1s22s2. We can see that there are only 4 orbitals in its valence shell( they are s and p). In other words, d orbital is absent. So, Be shows ccoordination no 4 and not 6 as like other members of its group.

QUESTION: 3

Be and Al compounds are largely covalent because of:

Solution:

Be and Al compounds are largely covalent because of high charge density leading to high polarizing power of the cations.

QUESTION: 4

Li and Mg both form chlorides which are:

Solution:

Chlorides of both Li and Mg are deliquescent (absorb moisture from surroundings) and soluble in alcohol and pyridine. Lithium chloride, like magnesium chloride (MgCl2.6H2O) separates out from hydrated crystal LiCl.2H2O.

QUESTION: 5

Li shows difference in properties than rest of the members of its group but shows similarities with:

Solution:

Due to diagonal relationship, Li resembles Mg.

QUESTION: 6

Be shows difference in properties as compared to rest of the members of its group because of:

Solution:

Be shows anomalous behaviour because of small size, high ionization enthalpy and non availablilty of d orbitals.

QUESTION: 7

Be and Al form chlorides which are:

Solution:

Be and Al forms compound with Cl as BeCl

QUESTION: 8

Which of the following is a correct statement?​

Solution:
QUESTION: 9

Name the element which forms the stable fluoro complex anions:

Solution:

Fluorine forms molecules with fourteen metals because its small size and single charge as an ion allows surrounding metal atoms with more fluorines than oxygen.

QUESTION: 10

Which of the following is amphoteric?

Solution:

BeO is amphoteric as it can react with both acids and base
BeO+2NaOH = Na2BeO2
BeO+H2SO4 + BeSO4 + H2O
On the other hand, MgO and Cao are metallic oxides and act as a base only.