Test: Characteristics & Classification Of Organic Compounds


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Characteristics & Classification Of Organic Compounds


Description
This mock test of Test: Characteristics & Classification Of Organic Compounds for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Characteristics & Classification Of Organic Compounds (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Characteristics & Classification Of Organic Compounds quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Characteristics & Classification Of Organic Compounds exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Characteristics & Classification Of Organic Compounds extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Organic compounds are broadly classified as

Solution:

The correct answer is option D
Organic compounds are broadly classified into open chain and closed chain compounds. Explanation: open chain compounds or acyclic compounds are otherwise called as aliphatic compounds.

QUESTION: 2

Aliphatic compound is the other name for

Solution:

Open chain compounds or acyclic compounds are otherwise called as aliphatic compounds.

QUESTION: 3

Which among the following is not an example of Acyclic compound

Solution:

Cyclopropane is a ring (cyclic) compound and hence it does not come with the examples of open chain compounds.

QUESTION: 4

Which among the following is not an example of alicyclic compound

Solution:

Acetic acid is a linear chain compound (acyclic) and hence it is not an example of ring compound (alicyclic).

QUESTION: 5

Which among the following is not an aromatic compound(in specific)

Solution:

Pyridine is heterocyclic aromatic compound. Whereas naphthalene and aniline are benzenoid aromatic compounds and tropolone is a non-benzenoid aromatic compound.

QUESTION: 6

Find the odd one among the following:

Solution:

Branched chain compound is a classification of open-chain compounds. Whereas, alicyclic, aromatic and heterogeneous compounds are sub-classifications of cyclic compounds.

QUESTION: 7

 Identify the odd one among the following

Solution:

Azulene is a non- benzenoid compound. Whereas, Indene, anthracene, and o,m,p-Xylene are examples of benzenoid aromatic compounds.

QUESTION: 8

Organic compounds can be classified even based upon the function groups. Identify the one which is not a functional group

Solution:

Isocyanide is a compound and it is not a functional group.

QUESTION: 9

Which among the following is not a class of organic compound

Solution:

Classes of organic compounds are those which involves organic compounds such as carbon, hydrogen and oxygen. Hence, electro compounds is not a class of organic compounds.

QUESTION: 10

Which among these is not associated with aliphatic compounds

Solution:

The aromatic compounds (4n+2)pi electrons, which comes under the classification of cyclic compounds and hence they are not associated with aliphatic compounds.