Test: Equivalent In Terms Of Redox Reactions


23 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Equivalent In Terms Of Redox Reactions


Description
This mock test of Test: Equivalent In Terms Of Redox Reactions for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 23 Multiple Choice Questions for JEE Test: Equivalent In Terms Of Redox Reactions (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Equivalent In Terms Of Redox Reactions quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Equivalent In Terms Of Redox Reactions exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Equivalent In Terms Of Redox Reactions extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction (Q. Nos. 1-15) This section contains 15 multiple choice questions. Each question has four
choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONLY ONE option is correct.

Q. As2S3 (yellow precipitate) is soluble in cone. HNO3 as given in unbalanced equation

Equivalent weight in terms of molar mass M of As2S3 is

Solution:


Increase in oxidation number of As2S3, = 28 - 0 = 28

QUESTION: 2

In the following reaction, 2H2S(g) + SO2(g) → 3S(S) + 2H2O (l) One equivalent of H2S (g)will reduce

Solution:


Change in oxidation number of S of H2S = 2 units
Change in oxidation number of S of SO2 = 4 units
Then one mole H2S = 2 equivalents H2S
One mole SO2 = 4 equivalent SO2
One equivalent H23 one equivalent SO2 = 0.25 mole SO2 

QUESTION: 3

Which has maximum number of equivalents per mole of the oxidant?

Solution:

Oxidant is the oxidising agent (which has been reduced)



QUESTION: 4

Equivalent weight of H3PO2 in a reaction is found to be half of its molecular weight. It can be due to its

Solution:

(a) It is monobasic acid, hence only oneH+ can be neutralised 



QUESTION: 5

KMnO4 (purple) is reduced to K2MnO4 (green) by in basic medium. 1 mole of KMnO4 is reduced by

Solution:


Multiply by change in oxidation number

QUESTION: 6

Equivalent weight of K2Cr2O7 in the following reaction is

(M = molar mass of K2Cr2O7)

Solution:



QUESTION: 7

In the following disproportionation of Cl2 in basic medium Cl2 + 2KOH → KCl + KClO + H2O  equivalent mass of Cl2 is

Solution:

In a disproportionation reaction net, equivalent mass = E (oxidation part) + E (reduction part)

QUESTION: 8

One mole of CaOCI2 is dissolved in water and excess of Kl added. Hypo (Na2S2O3) required to react oxidised part completely is

Solution:


QUESTION: 9

Consider conversion of MnCI2 into

      
Increasing order of equivalent weights of MnCI2 in these conversions is

Solution:


QUESTION: 10

The equivalent weight of MnSO4 is half of its molecular weight when it converts to

Solution:






QUESTION: 11

The number of moles of KMnO4 that will be needed to react with one mole of ferrous sulphite in acidic solution is

Solution:




QUESTION: 12

The number of moles of K2Cr2O7 that will be needed to react completely with one mole of ferric sulphite in acidic medium is

Solution:




QUESTION: 13

Photosynthesis of carbohydrates in plants takes place as

6CO2 +12H2 C6H12O6 + 6O2 + 6H2O

Equivalent weight of CO2 and C6H12O6 respectively are 

Solution:


Change in oxidation number = 24 units

QUESTION: 14

Equivalent weight of C6H5CHO is equal to molar mass in the following reaction.

Thus, species {A) is 

Solution:





QUESTION: 15

Equivalent w eight of KMnO4 and its reduced species in different mediums are given


Solution:



 

*Multiple options can be correct
QUESTION: 16

Direction (Q. Nos. 16-18) This section contains 4 multiple choice questions. Each question has four
choices (a), (b), (c) and (d), out of which ONE or  MORE THANT ONE  is correct.

Q. Sulphate (IV) ion reduces chromate (VI) to green coloured salt. Thus,

Solution:



Thus, (a) is correct.


*Multiple options can be correct
QUESTION: 17

In which of the following reactions, equivalent mass of the underlined is equal to molar mass?

Solution:





*Multiple options can be correct
QUESTION: 18

NaHC2O4 is neutralised by NaOH and can also be oxidised by KMnO4 (in acidic medium). Equivalent weight is related to m olecular w eight (M) of NaHC2O4 in these two reactions as

Solution:



Thus, equivalent weight when reacted with NaOH = M

QUESTION: 19

Direction (Q. Nos. 19-20) This section contains a paragraph, wach describing theory, experiments, data etc. three Questions related to paragraph have been given.Each question have only one correct answer among the four given options (a),(b),(c),(d)

Current fuel cells use the reaction of H2(g) and O2(g) to form H2O (/). Often the H2(g)is obtained by steam reforming of a hydrocarbon, such as

A future possibility is a fuel cell that converts a hydrocarbon such as propane directly to CO2(g) and H2O (/)

Q. Difference in equivalent weights of C3H8 based on I and II is

Solution:


(oxidation number of C taking 3C-atoms together) Change in oxidation number of C = 14 units 

(oxidation number of C taking 3C-atoms together) Change in oxidation number of C = 20 units 



(b) From (a), it is clear that (20) electrons are exchanged. Multiply reduction part by (5) and add

QUESTION: 20

Current fuel cells use the reaction of H2(g) and O2(g) to form H2O (/). Often the H2(g)is obtained by steam reforming of a hydrocarbon, such as

A future possibility is a fuel cell that converts a hydrocarbon such as propane directly to CO2(g) and H2O (/)

Q. Select the correct statements about reaction II taking place in acidic medium.

Solution:


(oxidation number of C taking 3C-atoms together) Change in oxidation number of C = 14 units 

(oxidation number of C taking 3C-atoms together) Change in oxidation number of C = 20 units 



(b) From (a), it is clear that (20) electrons are exchanged. Multiply reduction part by (5) and add

QUESTION: 21

Direction (Q. Nos. 21) Choice the correct combination of elements and column I and coloumn II are given as option (a), (b), (c) and (d), out of which ONE option is correct.

Q. Match the reactions of H3PO3 (m olar mass = M)in Column I with the corresponding equivalent mass of H3PO3 in Column II


Solution:





*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 22

Direction (Q. Nos. 22 and 23) This section contains 2 questions. when worked out will result in an integer from 0 to 9 (both inclusive)

Q. How many moles of are formed per mole of Mn2+ reacted in the following reaction?


Solution:


Oxidation number of Mn2+ changes from + 2 to + 7 Thus, Mn2+ is oxidised.

In persulphateion , there is one peroxy linkage which is source of oxidation and reduced to oxide.

*Answer can only contain numeric values
QUESTION: 23

In certain laboratory process, it is necessary to remove ions from solution by heating with HNO3. Calculate the moles of HNO3 required by 1 mole of (NH4)2SO4


Solution:

is oxidised to N2 and HNO3 is reduced to NO2