Test: Hydrogen And Hydrides


20 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Hydrogen And Hydrides


Description
This mock test of Test: Hydrogen And Hydrides for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Hydrogen And Hydrides (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Hydrogen And Hydrides quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Hydrogen And Hydrides exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Hydrogen And Hydrides extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Number of neutrons in Tritium are:

Solution:

Sum of number of neutrons and protons represents mass number. Tritium has 1 proton and 2 neutrons. 

QUESTION: 2

Out of NH3, H2O and HF, which has the highest magnitude of Hydrogen bonding:

Solution:

A small and highly electronegativity elements form a stronger hydrogen bond. The order of size of N , O and F is F < O < N .and so the order of strength of hydrogen bond is F > O > N.

Hence, electronegativity of F is the highest, therefore magnitude of positive charge on hydrogen and negative charge on F is the highest in HF and Hence, electrostatic attraction of H bonding is the strongest in HF.

QUESTION: 3

Hydrides are classified as:

Solution:

Hydrides are classified into three major groups, depending on what elements the hydrogen bonds to. The three major groups are covalent, ionic, and metallic hydrides. Formally, hydride is known as the negative ion of a hydrogen, H-, also called a hydride ion.

QUESTION: 4

Since the isotopes have the same electronic configuration, they have the same

Solution:

Isotopes of an element have the same number of electrons. They have the same electronic distribution in various orbitals around the nucleus.  They differ in the number of neutrons in the nucleus. They have the same atomic number Z and have different mass number M.

The chemical properties of an element are dependent on the electronic configuration inside the atoms. Since Isotopes have same number electrons in the same orbitals, their chemical properties remain same.

Their physical properties like color, mass, weight, density shape or state may be different from each other.

QUESTION: 5

The physical properties of isotopes differ due to:

Solution:

The physical properties of isotopes of the same element are not identical because the atomic mass and mass number differ. This affects physical properties such as density and temperature of change of state, eg. boiling and melting point.

QUESTION: 6

Reaction of granulated zinc with dil HCl results in formation of:

Solution:

Zn + 2HCl ------> ZnCl2 + H2 since it forms 2 moles of hydrogen it is a dihydrogen.

QUESTION: 7

Electron-rich hydrides has excess electrons that are present as

Solution:

Electron –rich hydrides, as the name suggest, are compounds of hydrogen with other elements that have excess electrons present as lone-pairs. For example ammonia –NH3 is a hydride of nitrogen that has one lone pair, water (H2O) is a hydride of oxygen that has two lone pairs etc.

QUESTION: 8

Hydrogen has tendency to gain one electron to acquire helium configuration, in this respect it resembles:

Solution:

Hydrogen has some properties, resembling with IA group elements (alkali metals) and rest resembling with halogens (VII A group elements). Tendency to gain one electron is the property of halogens. Hence, hydrogen resembles with halogens in this respect.

QUESTION: 9

NaH when added to water produces a large amount of energy. The hydride will be:

Solution:

Ionic hydrides are commonly known as saline hydrides or pseudohalides. These compounds form between hydrogen and the most active metals, especially with the alkali and alkaline-earth metals of group one and two elements. In this group, the hydrogen acts as the hydride ion (H−).

QUESTION: 10

Interstitial hydrides are formed by:

Solution:

Covalent Hydrides are formed by the p-Bolock elements. Metallic or Interstitial Hydrides are formed by many d-block and f-block elements when heated with hydrogen under pressure. The hydrides tend to be non-stoichiometric and they may be of variable composition. Others have properties between metallic and covalent.

QUESTION: 11

Hydrogen differs from alkali metals as it:

Solution:

Hydrogen is a nonmetal and is placed above group in the periodic table because it has ns1 electron configuration like the alkali metals. However, it varies greatly from the alkali metals as it forms cations (H+) more reluctantly than the other alkali metals.

QUESTION: 12

Terrestrial hydrogen contains deuterium mostly in the form of:

Solution:

The concentration of deuterium relative to hydrogen is very very small. It's is much easier for a deuterium atom to come across a hydrogen atom and form HD. The probability of two D coming together to form D2 is lower. This may be the cause of most deuterium not only on earth but the entire universe to be present as HD.

QUESTION: 13

D2O is known as:

Solution:

Heavy water (D2O), also called deuterium oxide, water composed of deuterium, the hydrogen isotope with a mass double that of ordinary hydrogen, and oxygen.

QUESTION: 14

Like alkali metals hydrogen also forms:

Solution:

Hydrogen has electronic configuration 1s Its electronic configuration is similar to the outer electronic configuration (ns) of alkali metals, which belong to the first group of the periodic table. Hydrogen therefore has resemblance to alkali metals, which lose one electron to form unipositive ions. Like alkali metals, hydrogen forms oxides, halides and sulphides.

QUESTION: 15

Element that is found abundantly in the universe and is the principal element of solar atmosphere is:

Solution:

Dihydrogen is the most abundant element in the universe (70% of the total mass of the universe) and is the principal element in the solar atmosphere. The giant planets Jupiter and Saturn consist mostly of hydrogen. However, due to its light nature, it is much less abundant (0.15% by mass) in the earth's atmosphere.

QUESTION: 16

Tritium is an isotope of the element:

Solution:

hydrogen, also known as hydrogen-3) is a radioactive isotope ofhydrogen. The nucleus of tritium (sometimes called a triton) contains one proton and two neutrons, whereas the nucleus of protium (by far the most abundant hydrogenisotope) contains one proton and no neutrons.

QUESTION: 17

Of all the isotopes of hydrogen which one is highly radioactive:

Solution:

Tritium is the most stable radioisotope ofhydrogen. That is, of all radioactive isotopes of hydrogen, tritium is the leastradioactive. Scientists had created four other radioactive hydrogen isotopes, but these isotopes are very unstable and does not exist naturally.

QUESTION: 18

The sum of number of neutrons and protons in tritium is:

Solution:

Tritium is an isotope of Hydrogen with atomic mass of 3 amu. This means it should have 3 nucleons. Therefore sum of no. of proton and neutron in Tritium is 3.

QUESTION: 19

With dinitrogen, dihydrogen forms:

Solution:
QUESTION: 20

Dihydrogen under certain reaction conditions combines with all elements except:

Solution:

The noble gases are the chemical elements in group 18 of the periodic table. They are the most stable due to having the maximum number of valence electrons their outer shell can hold. Therefore, they rarely react with other elements since they are already stable.

Related tests