Test: Important Compounds Of s-Block


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Important Compounds Of s-Block


Description
This mock test of Test: Important Compounds Of s-Block for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Important Compounds Of s-Block (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Important Compounds Of s-Block quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Important Compounds Of s-Block exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Important Compounds Of s-Block extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In Castner Kellner cell:

Solution:

The apparatus shown is divided into two types of cells separated by slate walls. The first type, shown on the right and left of the diagram, uses an electrolyte of sodium chloride solution, a graphite anode (A), and a mercury cathode (M). The other type of cell, shown in the centre of the diagram, uses an electrolyte of sodium hydroxide solution, a mercury anode (M), and an iron cathode (D). The mercury electrode is common between the two cells. This is achieved by having the walls separating the cells dip below the level of the electrolytes but still allow the mercury to flow beneath them.

QUESTION: 2

Heating limestone at a temperature of 1070 K we get:

Solution:

Heating limestone at a temperature of 1070K we get quick lime i.e CaO.

CaCO3 ⇌ CaO (s) + CO2 (s)

Calcium oxide can be produced by thermal decomposition of materials like limestone or seashells that contain calcium carbonate in a lime kiln.

QUESTION: 3

Aqueous solution of which of the following compounds is used to detect carbon dioxide:​

Solution:

On passing CO2 gas, Ca(OH)2 becomes CaCO3 (milky white ppt.) which proves the presence of CO2.

QUESTION: 4

Passing carbon dioxide through slaked lime gives:​

Solution:

If CO2 is passed through slaked lime(calcium hydroxide Ca(OH)2).

Reaction: CO2 + Ca(OH)2→ CaCO3+ H2O.

It gives out calcium carbonate (CaCO3) also called marble/limestone.

QUESTION: 5

Bones and teeth contains:

Solution:

Teeth are composed of calcium, phosphorus, and other minerals. But bones are still not as strong as teeth. The hardest part of the human body, teeth mostly consist of a calcified tissue called dentin. The tooth's dentine tissue is covered in enamel, that hard, shiny layer that you brush.

QUESTION: 6

In Castner Kellner cell, electrolyte used is:

Solution:

In castner-kellner method NaOH is prepared by the electrolysis of aqueous solution of NaCl(Brine).

QUESTION: 7

Milk of lime reacts with chlorine to produce:

Solution:

Lime reacts readily with water to produce slaked lime, which is the chemical compound calcium hydroxide. A considerable amount of heat energy is released during this reaction. Slaked lime reacts with chlorine gas to produce the bleaching agent calcium hypochlorite – a common form of 'swimming pool' chlorine.

QUESTION: 8

What is washing soda?

Solution:

Sodium carbonate, Na2CO3, (also known as washing soda, soda ash and soda crystals, and in the monohydrate form as crystal carbonate) is the water-soluble sodium salt of carbonic acid.
It most commonly occurs as a crystalline decahydrate, which readily effloresces to form a white powder, the monohydrate. Pure sodium carbonate is a white, odorless powder that is hygroscopic (absorbs moisture from the air). It has a strongly alkaline taste, and forms a moderately basic solution in water. Sodium carbonate is well known domestically for its everyday use as a water softener.

QUESTION: 9

Pure NaCl is obtained by the process of:

Solution:

Crystallization is also a chemical solid–liquid separation technique, in which mass transfer of a solute from the liquid solution to a pure solid crystalline phase occurs. In chemical engineering, crystallization occurs in a crystallizer.

QUESTION: 10

The formula of bleaching powder is:​

Solution:

Calcium hypochlorite is an inorganic compound with formula Ca(OCl)2. It is the main active ingredient of commercial products called bleaching powder

Related tests