Test: Introduction To Group 2 Elements - S Block Elements


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Introduction To Group 2 Elements - S Block Elements


Description
This mock test of Test: Introduction To Group 2 Elements - S Block Elements for Class 11 helps you for every Class 11 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 11 Test: Introduction To Group 2 Elements - S Block Elements (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Introduction To Group 2 Elements - S Block Elements quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 11 students definitely take this Test: Introduction To Group 2 Elements - S Block Elements exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Introduction To Group 2 Elements - S Block Elements extra questions, long questions & short questions for Class 11 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

BeCl2 exists as a polymer in:

Solution:

 

BeCl2 exists as a polymer in solid state. In this case Be atom is tetrahedrally surrounded by four chlorine atoms.

QUESTION: 2

Alkaline earth metals show:

Solution:

The alkaline earth metals are all of theelements in the second column (column 2A) of the periodic table. This group includes beryllium (Be), magnesium (Mg), calcium (Ca), strontium (Sr), barium (Ba) and radium (Ra). Alkaline earth metalshave only two electrons in their outermost electron layer.

QUESTION: 3

In the periodic table the element with atomic number 38 belongs to:

Solution:
QUESTION: 4

The nature of the oxide of radium is:

Solution:

Radium belongs to group 2, which is an alkaline earth metal group. So, oxide of radium will be basic in nature.

QUESTION: 5

Be and Mg do not react with water. This is because of:

Solution:

Due to the formation of oxide layers on their surface, Be and Mg do not react with water.

QUESTION: 6

Ionisation potential of alkaline earth metal is:

Solution:

Along the period, effective nuclear charge dominates. So electrons will be pulled by more force in alkaline earth metal than in alkali metal. So the ionisation potential of alkaline earth is more than alkali metals.

QUESTION: 7

The general electronic configuration of the outermost orbit in the case of alkaline earth metal is:

Solution:

The elements in Group 2 (beryllium, magnesium, calcium, strontium, barium, and radium) are called the alkaline earth metals . These elements have two valence electrons, both of which reside in the outermost s sublevel. The general electron configuration of all alkaline earth metals is ns2.

QUESTION: 8

The alkaline earth metals which do not give colour to flame is:

Solution:

Beryllium and magnesium atoms are smaller in size and their electrons are strongly bound to the nucleus. They need large amounts of energy for excitation of electrons to higher energy levels which is not available in the bunsen flame. So they do not impart colour to the flame.

QUESTION: 9

Mg(NO3)2 on thermal decomposition yields:

Solution:

2Mg(NO3)2 → 2MgO + 4NO2 + O2

QUESTION: 10

A substance which gives a brick red flame and breaks down on heating giving oxygen and brown gas is:

Solution:

Since the magnesium or its compound does not give flame test, it must be a compound of calcium. Also the gas evolved is brown coloured shows that it is the oxide of nitrogen. All these inference indicates towards the compound calcium nitrate.

Related tests