Test: Measurement Of Du And Dh


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Measurement Of Du And Dh


Description
This mock test of Test: Measurement Of Du And Dh for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Measurement Of Du And Dh (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Measurement Of Du And Dh quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Measurement Of Du And Dh exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Measurement Of Du And Dh extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The chemical reaction:
CH4 (g) + 2O2 (g) →  CO2 (g) + 2H2O (l) ; Δh=  -890.4kJ is

Solution:

Since heat is released as shown in the reaction with a negative sign, the above reaction is exothermic.

QUESTION: 2

 On which of the following factors the enthalpy change of a reaction is NOT dependent?

Solution:

Enthalpy change for any process is a state function. It depends only on the initial and final conditions.
Similarly, Enthalpy change of a reaction does not depend upon different intermediate reactions.
△H=Hp−Hr

QUESTION: 3

 In an endothermic reaction, the value of ΔH is always

Solution:

According to me, for an endothermic reaction ,the value of ∆H is always >0 .

QUESTION: 4

What is the value of the enthalpy of neutralization for all strong acids and bases?

Solution:

For all acids and base, enthalpy of neutralisation is -57.1 kJ

QUESTION: 5

The values of ΔH for endothermic and exothermic reactions are

Solution:

For endothermic reaction, ∆H = positive value since heat is absorbed during the course of reaction. For exothermic, ∆H = negative value as heat is released during the course of reaction.

QUESTION: 6

What is the relation between ΔH and ΔU ?

Solution:

Enthalpy is a state function, and the change in enthalpy of a system is equal to the sum of the change in the internal energy of the system ΔH = ΔU + ΔnRT and the PV work done. Enthalpy is a state function whose change indicates the amount of heat transferred from a system to its surroundings or vice versa, at constant pressure.

QUESTION: 7

The difference between Cp and Cv is equal to

Solution:

Cp-Cv = R
R is gas constant whose value is 8.314 J/K/mol

QUESTION: 8

Which of the following reactions is an endothermic process?

Solution:

For endothermic reactions, enthalpy is with no-ve sign in the end of reaction. 

QUESTION: 9

 What is the value of γ for a monoatomic gas?

Solution:

For monatomic species, γ = 1.67

QUESTION: 10

The condition in which q will be equal to ΔH of a system is

Solution:

Under the condition, the heat q of the reaction is equal to the enthalpy change ΔH of the system. Under constant pressure and temperature, the free energy in a reaction is known as Gibbs free energy G.
G = H - TS

Related tests