Test: Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100


Description
This mock test of Test: Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100 for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nomenclature of Elements with Atomic Numbers > 100 extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not the name of the 104th element?

Solution:

For claiming credit for discovering 104th element, the Americans named it Rutherfordium and the Soviets named it Kurchatovium. While it’s named Unnilquadium as per IUPAC nomenclature. Neptunium is the 93rd element.

QUESTION: 2

The element ____________ is also known as Unnilunium.

Solution:

As per the notations of the IUPAC nomenclature, the 101st element is named as Unnilunium. When the Einstenium was bombarded with alpha particles, Mendelevium was discovered and named after Dmitri Mendeleev.

QUESTION: 3

What’s the name of the 109th element as per the nomenclature?

Solution:

As per IUPAC nomenclature, 0 – nil, 1 – un, 2 – bi, 3 – tri, 4 – quad, 5 – pent, 6 – hex, 7 – sept, 8 – oct and 9 – enn. Here it’s 109 so 1 – un, 0 – nil and 9 – enn, combining them its unnilennium (adding “-ium” after it).

QUESTION: 4

What’s the symbol of the element Unnilquadium?

Solution:

Unnilquadium is a combination of un, nil, and quad i.e. 1, 0 and 4 as per IUPAC nomenclature. Its symbol is formed by joining the first letters. So combining u from uni, n from nil and q from quad, we get Unq.

QUESTION: 5

For the 115th element _________ is the name as per IUPAC nomenclature and __________ is the official name.

Solution:

As per IUPAC nomenclature, the roots are as follows: 0 – nil, 1 – un, 2 – bi, 3 – tri, 4 – quad, 5 – pent, 6 – hex, 7 – sept, 8 – oct and 9 – enn. So 115 is Ununpentium and the official name is Moscovium was named after the Moscow Oblast in which Joint Institute for Nuclear Research is situated.

QUESTION: 6

What’s the atomic number of the element Copernicium?

Solution:

The element of Copernicium’s atomic number is 112. it is otherwise called as Ununbium as per the IUPAC nomenclature. The name Copernicium is given after the astronomer Nicolaus Copernicus. It’s a d-block transactinide element that belongs to Group-12.

QUESTION: 7

What are the roots of 1, 1, and 9 respectively as per the IUPAC nomenclature, and find out its symbol?

Solution:

As per IUPAC nomenclature, the roots are as follows: 0 – nil, 1 – un, 2 – bi, 3 – tri, 4 – quad, 5 – pent, 6 – hex, 7 – sept, 8 – oct and 9 – enn. So the roots for 1, 1 and 9 are un, un, and enn. Hence the symbol of the elements is Uue.

QUESTION: 8

What is the atomic number of the element unniloctium?

Solution:

As per IuPAC nomenclature of periodic elements greater than 100, Un means 1, nil means 0 and oct means 8, so the element numbered 108 is unniloctium. It’s chemical names is Hassium and is represented by the symbol “Hs”. It is highly radioactive in nature and man made.

QUESTION: 9

14 elements after actinium is called        

Solution:
QUESTION: 10

An element with atomic number will form a basic oxide________        

Solution: