Test: Properties Of Alkenes


10 Questions MCQ Test Chemistry Class 11 | Test: Properties Of Alkenes


Description
This mock test of Test: Properties Of Alkenes for JEE helps you for every JEE entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for JEE Test: Properties Of Alkenes (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Properties Of Alkenes quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. JEE students definitely take this Test: Properties Of Alkenes exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Properties Of Alkenes extra questions, long questions & short questions for JEE on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

 Ethene and ethyne can be distinguished by:

Solution:

The two hydrocarbons can be easily distinguished by simple chemical tests, as ethyne molecule is supposed to have acidic hydrogen.

Ethyne forms a red precipitate of copper acetylide (Cu2C2) when it is passed through ammoniacal cuprous chloride solution.

Ethene does not react with Cu2Cl2 solution.

Hence C is the correct answer.

QUESTION: 2

 Photochemical chlorination of alkane is initiated by process called:

Solution:

Photochemical chlorination of alkane take place by free radical mechanism which are possible by Homolysis of C - C bond 

QUESTION: 3

 When H+ attacks CH3 – CH = CH2 , carbonation which is more stable is

Solution:

CH3 – CH = CH2 → CH3 – CH+ – CH2
The reason for this is only that carbocation is formed which has maximum stability. In this case, we have 6 α-H while for option a, b and d; we have 0, 2 and 2 α-H respectively. So only carbocation in option c forms.

QUESTION: 4

Propene reacts with sulphuric acid to form:

Solution:

CH3 - CH= CH2 + HOSO2OH→CH3—CH(OSO2OH)—CH3

QUESTION: 5

Ethylene reacts with HBr to give:

Solution:

Ethylene reacts with HBr to form Ethyl bromide. The reaction propagates as follow:-
H2C=CH2  +  HBr → H2C+-CH3 →H2BrC-CH3 
Since π cloud is electron rich, so HBr dissociates into H+ and Br-. H+ attacks on alkene to give a carbocation and then Br- attacks to get ethyl bromide.

QUESTION: 6

 Propene on ozonolysis forms:

Solution:

When propene on ozonolysis it yields a new structure called ozonide 
and there cleavage takes place and it yields two products namely 
1.acetaldehyde
2.formaldehyde

QUESTION: 7

 The alkene which on ozonolysis gives only acetone is:

Solution:

The reductive ozaonalysis of 2,3 -Dimethyl-2-butene yields acetone.The reaction is as follows: 2,3 -Dimethyl-2-butene acetone

QUESTION: 8

Alkenes react with water in presence of a few drops of conc. sulphuric acid to form:

Solution:

They form vicinal glycols as shown below:

QUESTION: 9

 Addition of halogens to alkenes is an example of:

Solution:

In organic chemistry, an electrophilic addition reaction is an addition reaction where, in a chemical compound, a π bond is broken and two new σ bonds are formed. The substrate of an electrophilic addition reaction must have a double bond or triple bond.

QUESTION: 10

 Cis isomer have:

Solution:


Boiling point depends upon intermolecular interactions which over here is more in cis due to its net dipole moment . The dipole moment enables electronic interactions which hold molecules together . Trans 2-Butene has more symmetry thanits cis isomer which results in better packing and hence higher melting point .

Related tests