Test: Euclid's Geometry


20 Questions MCQ Test Mathematics (Maths) Class 9 | Test: Euclid's Geometry


Description
This mock test of Test: Euclid's Geometry for Class 9 helps you for every Class 9 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 9 Test: Euclid's Geometry (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Euclid's Geometry quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 9 students definitely take this Test: Euclid's Geometry exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Euclid's Geometry extra questions, long questions & short questions for Class 9 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

A circle can be drawn with any ……… and any radius.

Solution:
QUESTION: 2

Theorems are statements which are proved using definitions, _________, previously proved statements and deductive reasoning.

Solution:
QUESTION: 3

Which among these is the relation between whole and the part?

Solution:
QUESTION: 4

Axiom and postulates are

Solution: Axioms and postulates are assumption that are taken bu euclid to prove several theorems , axioms and postulates can not be proved as they are universal truth .
QUESTION: 5

The number of line segments determined by three collinear points is:

Solution:

if the points are collinear then only 1 line can pass through 3 points  as colinear mean the points which are on same line.

QUESTION: 6

The edges of a surface are.

Solution: The edge of all surfaces are lines because any surface is made up of a plane and each plane is an area formed by collection of points so in this way the boundaries/edges are also formed by points. and a collection of points is called a line.
QUESTION: 7

Maximum numbers of points that can lie on a line are:

Solution:
QUESTION: 8

‘Lines are parallel if they do not intersect’ – is stated in the form of:

Solution:

It is stated in the form of postulate. It is Euclid's 5th postultes which states that "If two lines are drawn which intersect a third in such a way that the sum of the inner angles on one side is less than two right angles, then the two lines inevitably must intersect each other on that side if extended far enough. This postulate is equivalent to what is known as the parallel postulate".

QUESTION: 9

The things which are double of same things are:

Solution:

Things which are double of the same things are equal to one another.
Example : 
1. If 2x = 2y then x = y.
2. If a = b, then 2a = 2b

QUESTION: 10

If B lies on line AC and points A, B and C are distinct such that, AB + BC = AC, then

Solution:
QUESTION: 11

How many points can be common in two distinct straight lines?

Solution: Two distinct lines will always intersect in at most one point. This will be true no matter how many dimensions we're in, as long as we're in a standard Euclidean geometry. One way to see this is to consider what happens if we have two lines which intersect in more than one point.
QUESTION: 12

Maximum number of lines that can pass through a single point are

Solution:
QUESTION: 13

A pyramid is a solid figure, the base of which is.

Solution:
A pyramid is a polyhedron that has a base, which can be any polygon, and three or more triangular faces that meet at a point called the apex. A pyramid has one base and at least three triangular faces. It has edges where faces meet each other or the base, vertices where two faces meet the base, and a vertex at the top where all of the triangular faces meet. A pyramid is named by the shape of its base.

QUESTION: 14

If a > b and b > c, then,

Solution: As a>b and b>c it means that a >b>c obviasly a >c is corrrect answer.
QUESTION: 15

Can two intersecting lines be parallel to a common line?

Solution: Two intersecting lines cannot be parallel to a common line.
QUESTION: 16

A proof is required for:

Solution:

Theorum is a statement which can be proved. Axiom is universly accepted by all and do not require a proof. Postulate is same a Axiom but used for geometry.

QUESTION: 17

If a > b and b > c, then,

Solution:
QUESTION: 18

If the point P lies between M and N and C is midpoint of MP then:

Solution:
QUESTION: 19

The edges of a surface are

Solution:
QUESTION: 20

Which of these statements are false?

Solution:

Related tests