Test: Logical Connectives- 1


10 Questions MCQ Test UPSC Prelims Paper 2 CSAT - Quant, Verbal & Decision Making | Test: Logical Connectives- 1


Description
This mock test of Test: Logical Connectives- 1 for LR helps you for every LR entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for LR Test: Logical Connectives- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Logical Connectives- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. LR students definitely take this Test: Logical Connectives- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Logical Connectives- 1 extra questions, long questions & short questions for LR on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Q. Statements: All branches are flowers. All flowers are leaves.

Conclusions:

  1. All branches are leaves.
  2. All leaves are branches.
  3. All flowers are branches.
  4. Some leaves are branches.

Solution:

Since both the premises are universal and affirmative, the conclusion must be universal affirmative and should not contain the middle term. So, it follows that 'All branches are leaves'. Thus, I follows. IV is the converse of this conclusion and so it also holds.

QUESTION: 2

Statements: Some bags are pockets. No pocket is a pouch.

Conclusions:

  1. No bag is a pouch.
  2. Some bags are not pouches.
  3. Some pockets are bags.
  4. No pocket is a bag.

Solution:

Explanation:

Since one premise is particular and the other negative, the conclusion must be particular negative and should not contain the middle term. So, II follows. III is the converse of the first premise and thus it also holds.

QUESTION: 3

Statements: All aeroplanes are trains. Some trains are chairs.

Conclusions:

  1. Some aeroplanes are chairs.
  2. Some chairs are aeroplanes.
  3. Some chairs are trains.
  4. Some trains are aeroplanes.

Solution:

Explanation:

Since the middle term 'trains' is not distributed even once in the/premises, no definite conclusion follows. However, III is the converse of the second premise while IV is the converse of the first premise. So, both of them hold.

QUESTION: 4

Statements: All politicians are honest. All honest are fair.

Conclusions:

  1. Some honest are politicians.
  2. No honest is politician.
  3. Some fair are politicians.
  4. All fair are politicians.
Solution:

Clearly, it follows that 'All politicians are fair'. I is the converse of the first premise, while III is the converse of the above conclusion. So, both I and III hold.

QUESTION: 5

Statements: Some clothes are marbles. Some marbles are bags.

Conclusions:

  1. No cloth is a bag.
  2. All marbles are bags.
  3. Some bags are clothes.
  4. No marble is a cloth.
Solution:

Explanation:

Since both the premises are particular, no definite conclusion follows. However, I and III involve only the extreme terms and form a complementary pair. Thus, either I or III follows.

QUESTION: 6

Statements: Some tables are TVs. Some TVs are radios.

Conclusions:

  1. Some tables are radios.
  2. Some radios are tables.
  3. All radios are TVs.
  4. All TVs are tables.
Solution:

Explanation:

Since both the premises are particular, no definite conclusion follows.

QUESTION: 7

Statements: All terrorists are guilty. All terrorists are criminals.

Conclusions:

  1. Either all criminals are guilty or all guilty are criminals.
  2. Some guilty persons are criminals.
  3. Generally criminals are guilty.
  4. Crime and guilt go together.
Solution:

Explanation:

Since the middle term 'terrorists' is distributed twice in the premises, the conclusion cannot be universal. So, it follows that 'Some guilty persons are criminals'. Thus, II holds.

QUESTION: 8

Statements: Some books are pens. No pen is pencil.

Conclusions:

  1. Some pens are books.
  2. Some pencils are books.
  3. Some books are not pencils.
  4. All pencils are books.
Solution:

Explanation:

Since one premise is particular and the other negative, the conclusion must be particular negative and should not contain the middle term. Thus, III follows. I is the converse of the first premise and so it also holds.

QUESTION: 9

Statements: Some bottles are drinks. All drinks are cups.

Conclusions:

  1. Some bottles are cups.
  2. Some cups are drinks.
  3. All drinks are bottles.
  4. All cups are drinks.
Solution:

Explanation:

Since one premise is particular, the conclusion must be particular and should not contain the middle term. So, it follows that 'Some bottles are cups'. Thus, I follows. II is the converse of the second premise and so it also holds.

QUESTION: 10

Statements: Some houses are offices. Some offices are schools.

Conclusions:

  1. Some schools are houses.
  2. Some offices are houses.
  3. No house is school.
  4. Some schools are offices.
Solution:

Explanation:

Since both the premises are particular, no definite conclusion follows. However, I and III involve only the extreme terms and form a complementary pair. So, either I or III follows. II is the converse of the first premise while IV is the converse of the second premise. Thus, both of them hold.