English Language - Test 10


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | English Language - Test 10


Description
This mock test of English Language - Test 10 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC English Language - Test 10 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Language - Test 10 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this English Language - Test 10 exercise for a better result in the exam. You can find other English Language - Test 10 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

REPRISAL

Solution:

The correct answer is Option 2, i.e. 'Retaliation'.
'Reprisal' 
means 'an act of retaliation'.
And, 'Retaliation​' means 'the action of returning a military attack; counter-attack'.
So, the word synonymous with 'Reprisal' is 'Retaliation'.

QUESTION: 2

In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

COLONIST

Solution:

The correct answer is Option 4, i.e. 'Pioneer'.
'Colonist' 
means 'a settler in or inhabitant of a colony'.
And, 'pioneer' means 'a person who is among the first to explore or settle a new country or area'.
So, the world similar in meaning to 'Colonist' is 'Pioneer'.

QUESTION: 3

In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

BAROQUE

Solution:

The correct answer is Option 3, i.e. 'Plain'.
'Baroque'
 means 'highly ornate and extravagant in style'.
'Fancy' and 'Extravagant' are synonymous with 'Baroque'.
'Direct' means 'extending or moving from one place to another without changing direction or stopping'.
So, the word that is the antonym of 'Baroque' is 'Plain', which means 'not decorated or elaborate; simple or basic in character'.

QUESTION: 4

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The fact is that democracy is the only_________system that can preserve the Indian entity, constitute its whole beyond the sum of the various fragments that go into its making and_________its invaluable genius of stumbling along towards a humane order. If democracy in India is done away with, India itself will_________into the morass of the various particularities that constitute it. Universal adult_________and a periodic survey of the popular mandate gained by the government is indispensable for_________and India's integrity.

Q. The fact is that democracy is the only_________system that can preserve the Indian entity,.... 

Solution:

The correct answer is Option 1, i.e. 'Viable'.
The word that substitutes 'feasible or workable' should be the correct fit in the blank.
As the word 'democracy' and the sentence 'preserve the Indian entity' are used here, which demonstrate that something appreciable should be mentioned.
So the word that fits here is 'Viable', which means 'capable of working successfully; feasible'.
The other given options make the sentence structurally incorrect.

QUESTION: 5

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The fact is that democracy is the only_________system that can preserve the Indian entity, constitute its whole beyond the sum of the various fragments that go into its making and_________its invaluable genius of stumbling along towards a humane order. If democracy in India is done away with, India itself will_________into the morass of the various particularities that constitute it. Universal adult_________and a periodic survey of the popular mandate gained by the government is indispensable for_________and India's integrity.

Q. ....that go into its making and_________its invaluable genius of stumbling along towards a humane order.

Solution:

The correct answer is Option 2, i.e. 'Promote'.
'Promote' 
means 'support or actively encourage (a cause, venture, etc.); further the progress of'.
The correct fit would be 'promote' as it is the only word among the given options, which make the sentence meaningfully and structurally correct

QUESTION: 6

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The fact is that democracy is the only_________system that can preserve the Indian entity, constitute its whole beyond the sum of the various fragments that go into its making and_________its invaluable genius of stumbling along towards a humane order. If democracy in India is done away with, India itself will_________into the morass of the various particularities that constitute it. Universal adult_________and a periodic survey of the popular mandate gained by the government is indispensable for_________and India's integrity.

Q. If democracy in India is done away with, India itself will__________into the morass of the various particularities that constitute it.

Solution:

The correct answer is Option 4, i.e. 'Sink'.
The word 'morass' means 'a complicated or confused situation', which demonstrates that if democracy in India is done away then India will drop into a complicated situation of the various particularities that constitute it.
So, the word that substitutes 'drop' is 'sink'.
The other options, 'Vanish', 'Finish' and 'Surrender' make the sentence meaningfully incorrect.

QUESTION: 7

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The fact is that democracy is the only_________system that can preserve the Indian entity, constitute its whole beyond the sum of the various fragments that go into its making and_________its invaluable genius of stumbling along towards a humane order. If democracy in India is done away with, India itself will_________into the morass of the various particularities that constitute it. Universal adult_________and a periodic survey of the popular mandate gained by the government is indispensable for_________and India's integrity.

Q. Universal adult__________and a periodic survey of the popular mandate gained by the government is indispensable.....

Solution:

The correct answer is Option 3, i.e. 'Franchise'.
As we know that, 'Universal adult franchise' means 'that the right to vote should be given to all adult citizens without the discrimination of caste, class, colour, religion or gender'.
So, the word that fits best is 'franchise'. 

QUESTION: 8

Q. .....the government is indispensable for__________and India's integrity.

Solution:

The correct answer is Option 1, i.e. 'Democracy'.
The whole passage revolves around India's democracy so, the word that fits here best is 'democracy'.
The sentence says that Universal adult franchise and a periodic survey of the popular mandate gained by the government is indispensable for democracy and India's integrity.

QUESTION: 9

Q. In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

Solution:

The word that is incorrectly spelt is Option 4, i.e. 'Acheive'.
The correct spelling is 'Achieve', which means 'successfully bring about or reach (a desired objective or result) by effort, skill, or courage'.

QUESTION: 10

In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

Solution:

The word incorrectly spelt is Option 4, i.e. 'Collony'.
The correct spelling is 'Colony', which means 'a country or area under the full or partial political control of another country and occupied by settlers from that country'.
The other given options;
'Colliery' means 'a coal mine and the buildings and equipment associated with it'.
'Colleague' means 'a person with whom one works in a profession or business'.
'Collaborate' means 'work jointly on an activity or project'.​

QUESTION: 11

In the following question, four words are given out of which one word is incorrectly spelt. Select the incorrectly spelt word.

Solution:

The word incorrectly spelt is Option 2, i.e. 'Senesent'.
The correct spelling is 'Senescent', which means 'growing old; aging'.
The other given options;
'Semester' means 'a half-year term in a school or university, especially in North America, typically lasting for fifteen to eighteen weeks'.
'Sensory' means 'relating to sensation or the physical senses; transmitted or perceived by the senses'.
'Salacious' means 'having or conveying undue'.

QUESTION: 12

In the following question, the sentence is given with blank to be filled in with an appropriate word/ phrase. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

Q. Everywhere elegant old buildings are being__________and mediocre modern structures are being put up.

Solution:

The correct answer is Option 2, i.e. 'Pulled down'.
As the two buildings are compared and the last phrase used for the modern structures is 'put up', so the phrase that fits best in the blank is 'pulled down', which means 'to destroy something, especially a building'.
The other given options are:
'Pulled off', which means 'to succeed in doing something that is difficult'.
'Pulled up' means 'come to a halt'.
'Pulled through' means 'To survive or endure something catastrophic or life-threatening'.

QUESTION: 13

The question below consists of a set of labelled sentences. These sentences, when properly sequenced form a coherent paragraph. Select the most logical order of sentences from among the options.
A- All the words that man has invented are divided into eight classes, which are called parts of speech.
B- Grammar grows and changes, and there is no such thing as the correct use of English for the past, the present and the future.
C- Today, only an uneducated person would say, "My arm is broke". Yet this would have been correct in Shakespeare's time.
D- For example, in Shakespeare's play Hamlet, there is the line. "The door is broke.

Solution:

The correct sequence is Option 3, i.e. 'BDCA'.
The first sentence should introduce the paragraph, and the one that follows is Sentence B, which tells about the subject of the rearrangement, i.e. 'grammar'. 
It says that 'grammar grows and changes, and there is no such thing as the correct use of English for the past, the present and the future'.
The second sentence should be the one that adds information to the first sentence by giving an example that '.....in Shakespeare's play Hamlet, there is the line. "The door is broke."'. 
So, the second sentence after rearrangement is Sentence D.
Then, the one that makes a pair with Sentence D is Sentence C, which tells that 'Today, only an uneducated person would say, "My arm is broke". Yet this would have been correct in Shakespeare's time'.
The last sentence is the one, which is left in the sequence and, i.e. Sentence A. It concludes the paragraph by saying that 'All the words that man has invented are divided into eight classes, which are called parts of speech'.

QUESTION: 14

The question below consists of a set of labelled sentences. These sentences, when properly sequenced form a coherent paragraph. Select the most logical order of sentences from among the options.
A- Egypt is located in north-east of Africa. It is on the coast of Mediterranean Sea.
B- The important thing is not just the area.The land should be productive.
C- Egypt is mostly desert or semi- desert.
D- Its area is almost four times that of England.

Solution:

The correct sequence is Option 4, i.e. 'ADBC'.
The first sentence after rearrangement should be the one that introduces the paragraph by mentioning about the main subject, i.e. 'Egypt'.
It says that 'Egypt is located in north-east of Africa. It is on the coast of Mediterranean Sea'. So, the first sentence after rearrangement is 'Sentence A'.
The second sentence should follow the first one by adding more information to the subject, and that is done by 'Sentence D' in, which it is compared with England.
The third sentence makes a pair with Sentence D by mentioning about the area. So, the third sentence is 'Sentence B'.
The last sentence of the rearrangement, i.e. 'Sentence C' says that even if the area of Egypt is almost four times that of England, but it is not productive as Egypt is mostly desert or semi-desert.

QUESTION: 15

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

To rip up old sores

Solution:

The correct answer is Option 1, i.e. 'To revive a quarrel, which was almost forgotten'.
'To rip up old sores'
 means 'to reopen a quarrel'.
Usage: Ripping up old sores leads to your own demolition.

QUESTION: 16

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.

Break a leg

Solution:

The correct answer is Option 3, i.e. 'Good luck'.
'Break a leg'
 means 'Good luck'.
Usage: “Break a leg John, I’m sure your performance will be great.”

QUESTION: 17

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

Q. The rate of growing (1)/ may be different for different people (2)/ but old age spares none. (3)/ No error (4)

Solution:

The correct answer is Option 1, i.e. 'Rate of growing'.
'Growing'
 should be replaced by 'growth'.
The structurally and meaningfully correct term is 'rate of growth'.

QUESTION: 18

In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No Error'.

A trained gang of sailors (1)/ was employed (2)/ on the ship. (3)/ No error (4)

Solution:

The correct answer is Option 1, i.e. 'Gang'.
'Gang'
 should be replaced by 'crew'.
As 'gang' is 'an organised group of criminals'.
and, 'crew' is 'a group of people who work on and operate a ship, aircraft, etc'
As 'sailors' is mentioned in the sentence so it is clear that 'ship' is involved. Hence, 'crew' is the correct term to be used here.

QUESTION: 19

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Each village adopted by the club was (provided by) electric supply.

Solution:

The correct answer is Option 2, i.e. 'Provided with'.
'Electric supply was given to the villagers', this means that the phrase, which means 'Equip or supply someone with (something useful or necessary)' would replace 'provided by'.
So, the appropriate answer is 'Provided with' as it means 'Equip or supply someone with (something useful or necessary)'.
'Provided' and 'Provided for' makes the sentence grammatically and idiomatically incorrect.

QUESTION: 20

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Just watch out that your shirt's hanging out; (tuck it) at once.

Solution:

The correct answer is Option 1, i.e. 'Tuck it in'.
'Tuck in'
 means 'to gather something up and fold, thrust, or turn in so as to secure or confine it'.
For example:  Tuck in your shirt; it looks awful hanging out of your pants.
'Tuck it through' and 'Tuck it into' makes the sentence grammatically and meaningfully incorrect.

QUESTION: 21

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct voice.

Q. The teacher said, “The earth revolves around the sun”.

Solution:

The correct answer is Option 1, i.e. 'The teacher said that the earth revolves around the sun'.
The exact words of the speaker which are put within inverted commas are called the Reported Speech, i.e. “The earth revolves around the sun”.
The verb that introduces the Reported speech is called Reporting Verb. In the above example “said” is the reporting verb.
And, 
The Direct speech is always enclosed within inverted commas and it always begins with a capital letter. It is separated from the Reporting verb by a comma.
In the Indirect Speech, no inverted commas are used and no comma is used to separate the Reporting Verb from the Reported Speech.
The rule is:  If the Reported Speech expresses a universal truth or a habitual fact, its tense remains unchanged.

QUESTION: 22

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. They had already watched the movie.

Solution:

The correct answer is Option 4, i.e. 'The movie had already been watched by them'.
Rules: When 'past + present + future perfect tense' is used, then;  
The form of ‘To be’ becomes 'been'. 
And the sentence becomes in the given form, i.e. Object + been + Past Participle of Verb + by Subject.

QUESTION: 23

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice.

Q. Sam will finish the job tomorrow.​

Solution:

The correct answer is Option 3, i.e. 'The job will be finished by Sam tomorrow'.
Rules: When 'Modals' (can, should etc) and 'Future Indefinite' is used in a sentence, then; 
The form of ‘To be’ becomes 'be'.
And, the form of the sentence is- 'Object + be + Past Participle of Verb + by Subject'. 

QUESTION: 24

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. A man of lax moral

Solution:

The correct answer is Option 2, i.e. 'Licentious'.
A man of lax moral is known as a 'Licentious'.
The other options:
'Ruffian' is 'a violent person, especially one involved in crime'.
'Pirate' is 'a person who attacks and robs ships at sea'.
'Vagabond' is 'a person who wanders from place to place without a home or job'.

QUESTION: 25

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. A small enclosure for cattle, sheep, poultry etc.

Solution:

The correct answer is Option 3, i.e. 'Pen'.
A small enclosure for cattle, sheep, poultry etc. is known as a pen.

The other options:
'Cellar' is 'a room below ground level in a house, often used for storing wine or coal'.
'Sty' is 'a pigsty'.
'Lair' is 'a place where a wild animal lives'.

Related tests