English Language - Test 5


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | English Language - Test 5


Description
This mock test of English Language - Test 5 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC English Language - Test 5 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Language - Test 5 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this English Language - Test 5 exercise for a better result in the exam. You can find other English Language - Test 5 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Slander

Solution:

Slander is to work on lines so as to defame the character and image of a person. Thus, defame is the nearest synonym to slander.   
Example- During elections, there is a fest of defamation between politicians.

QUESTION: 2

In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Daze

Solution:

Daze means a situation that is slow and causes a sort of numb. Thus, trance is the correct synonym for daze. 
Example- After the accident, Mohan went into a state of trance.

QUESTION: 3

In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Market

Solution:

'Market' is to advertise some product so that it can be sold. Hide is to hold something back and prevent it from being promoted. Thus, option 2 is the apt antonym for the question given.
Example- As soon as some consumers reported flaws in the product, it was hidden from the public eye.

QUESTION: 4

In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

Order

Solution:

'Order' is a state in which everything is in its correct or appropriate place. 'Chaos' is a complete disorder and confusion.

QUESTION: 5

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The world is on the _______ of a collapse. Reserves of petroleum or coal are on the verge of extinction, and there is a dire need for ________ sources of energy. Additionally, another area of concern is the protection of the environment. Climate change needs to be dealt with quickly so that the future generations can enjoy the ______ of life like the current generation does. Renewable energy sources do serve to provide this benefit. The largest source of all is solar energy. The sun is the provider of all life on the earth and more importantly, this source of energy is ________ in supply. Studies have revealed that solar power _______ are even lower than that paid by NTPC.

Q. The world is on the _______ of a collapse. 

Solution:

The sentence seeks to explain that our earth is on the verge of collapse. Thus, the closest word to 'verge' from the given options is 'brink'.
Thus, option 2 is correct.

QUESTION: 6

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The world is on the _______ of a collapse. Reserves of petroleum or coal are on the verge of extinction, and there is a dire need for ________ sources of energy. Additionally, another area of concern is the protection of the environment. Climate change needs to be dealt with quickly so that the future generations can enjoy the ______ of life like the current generation does. Renewable energy sources do serve to provide this benefit. The largest source of all is solar energy. The sun is the provider of all life on the earth and more importantly, this source of energy is ________ in supply. Studies have revealed that solar power _______ are even lower than that paid by NTPC.

Q. there is a dire need for ________ sources of energy. 

Solution:

The world is currently in dire need of sources of energy that are renewable. Renewable sources of energy are those that are abundant in nature.
Thus, option 3 is the option that is suitable.

QUESTION: 7

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The world is on the _______ of a collapse. Reserves of petroleum or coal are on the verge of extinction, and there is a dire need for ________ sources of energy. Additionally, another area of concern is the protection of the environment. Climate change needs to be dealt with quickly so that the future generations can enjoy the ______ of life like the current generation does. Renewable energy sources do serve to provide this benefit. The largest source of all is solar energy. The sun is the provider of all life on the earth and more importantly, this source of energy is ________ in supply. Studies have revealed that solar power _______ are even lower than that paid by NTPC.

Q. the future generations can enjoy the ______ of life like the current generation does.

Solution:

The sentence states that the future generations should be able to enjoy the perks of life as much as we currently do. 'Perks' in other terms is benefits. 
Thus option 4 represents the correct answer.

QUESTION: 8

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The world is on the _______ of a collapse. Reserves of petroleum or coal are on the verge of extinction, and there is a dire need for ________ sources of energy. Additionally, another area of concern is the protection of the environment. Climate change needs to be dealt with quickly so that the future generations can enjoy the ______ of life like the current generation does. Renewable energy sources do serve to provide this benefit. The largest source of all is solar energy. The sun is the provider of all life on the earth and more importantly, this source of energy is ________ in supply. Studies have revealed that solar power _______ are even lower than that paid by NTPC.

Q. this source of energy is  ________ in supply.

Solution:

This line states that solar energy is used by all beings on the planet and this energy is abundant in supply. Thus solar energy is renewable.
Hence, option 1 is correct.

QUESTION: 9

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

The world is on the _______ of a collapse. Reserves of petroleum or coal are on the verge of extinction, and there is a dire need for ________ sources of energy. Additionally, another area of concern is the protection of the environment. Climate change needs to be dealt with quickly so that the future generations can enjoy the ______ of life like the current generation does. Renewable energy sources do serve to provide this benefit. The largest source of all is solar energy. The sun is the provider of all life on the earth and more importantly, this source of energy is ________ in supply. Studies have revealed that solar power _______ are even lower than that paid by NTPC.

Q. Studies have revealed that solar power _______ are even lower than that paid by NTPC.

Solution:

This statement seeks to explain the fact that solar power tariffs are lower than that of normal thermal power. Thus, solar power is economical too.
Tariff means cost. Thus, the appropriate answer is option 2.

QUESTION: 10

In the given questions, fill in the blanks with the appropriate words from the alternatives provided.

Even when the religious leader was arrested for a hideous crime, he still had the nerve to act __________ before the public.

Solution:

The sentence indicates to the extreme hypocrisy of the religious leader, who even after being proven guilty does not want to give away his god-like, self-righteous stature. Hence, the correct answer should be 1 because of 'sanctimoniously' means 'self-righteous'. The other options 'sacrilegious', 'profane', and 'violated' respectively mean blasphemous, non-religious, disobeying the prescribed rules and regulations and corrupt.

QUESTION: 11

In the given questions, fill in the blanks with the appropriate words from the alternatives provided.

Q.  _________ contraction is a characteristic of certain groups of skeletal muscle.

Solution:

The sentence indicates the contraction of skeletal muscles. Rhythmic contraction would mean a strong, regular pattern of movement or sound, while nonmetrical, arrhythmic, and unrhythmic mean the opposite.
In the above sentence, Rhythmic contraction suits the meaning of the sentence. Thus, option 4 is the correct answer.

QUESTION: 12

In the given questions, fill in the blanks with the appropriate words from the alternatives provided.

Q. The population was not a serious problem as long as there was _______ space available for each individual or group.

Solution:

In the above sentence, it is told that the population wasn’t a serious problem as long as there was space available for individual or group. Here by space they mean adequate space available for people: individual or group. The word enough goes with the meaning of the sentence as well as it is grammatically correct as it goes with individual as well as group, making option 4 as the correct answer.

QUESTION: 13

In the given questions, fill in the blanks with the appropriate words from the alternatives provided.

Q. I have nothing _______ to say.

Solution:

The above sentence describes how the person has nothing more to say. Farther means by a great distance, quite doesn’t make sense being a part of the sentence, most and many are not grammatically correct while further means more, makes the option 1 as the correct answer.

QUESTION: 14

In the given questions, fill in the blanks with the appropriate words from the alternatives provided.

The primary backlogs were a great obstacle _____ his future prospects.

Solution:

The word obstacle is supported by the appropriate preposition 'to'.   
Thus option 3 is the correct option.

QUESTION: 15

The question below consists of a set of labeled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.
P: They also went for dinner to an Italian restaurant after the movie.
Q: The bond between them still had been the same though.
R: They had been away for some time and were meeting after a gap.
S: The boys went out for a movie on Friday night.

Solution:

The passage says that the group of boys went out for a movie on Friday night. They were catching up after a long time. The friendship they had seemed to remain intact though. After going to the movie, the boys went for dinner too.
This sequence of events is shown only by option 3. Hence, it is the correct answer.

QUESTION: 16

The question below consists of a set of labeled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.
P: The climate has been changing drastically over the past years.
Q: If we don't correct the situation now, maybe we will never get a chance again.
R: Human activities itself are the main reason behind this.
S: The redressal of this problem is the biggest challenge of our generation.

Solution:

The passage says that there has been an immense change in the climate of the planet over the years. We humans are ourselves responsible for generating this problem. Finding the solution to this problem is the biggest challenge of our generation. Lastly, the passage concludes that if we don't correct this situation now, it will be too late to control the problem.
This sequence of events is shown only by option 1. Hence, it is the correct answer.

QUESTION: 17

The following sentence has been broken into four parts with an error in one part. Identify that part and mark it as your answer. If there are no errors in any of the given parts, mark option 4 or ‘No error’ as your answer.

Kajal was sitting within (1)/ Kajal was sitting within (2)/ at the party that night. (3)/ No error (4). 

Solution:

The word 'between' is used when two things or persons are being compared or depicted.
Example-I had to select between the two destinations for the vacation.
Thus, the statement should read as 'Kajal was sitting between Prachi and Isha at the party that night.'

QUESTION: 18

The following sentence has been broken into four parts with an error in one part. Identify that part and mark it as your answer. If there are no errors in any of the given parts, mark option 4 or ‘No error’ as your answer.

Q. Rajat died from a malarial (1)/ fever when he was on (2)/ a trip to the Amazon rainforest. (3)/ No error (4).

Solution:

Rule-The cause, reason and origin are followed by the preposition 'of'.
Example- Rohan comes of very rich family origin.
Thus the statement should read as 'Rajat died of a malarial fever while he was on a trip to the Amazon rainforest.' 

QUESTION: 19

In the following question, an idiomatic expression and its four possible meanings are given. Find out the correct meaning of the idiom.
Q. Rajesh claimed that we are all in the same boat regarding the preparation for the exams.

Solution:

'All in the same boat' figuratively means that a group of people is facing the similar situations or difficulties. Option 4 represents this meaning correctly.
Example- At times of danger all humans seem to be in the same boat irrespective of divides.

QUESTION: 20

In the following question, an idiomatic expression and its four possible meanings are given.

Q. Find out the correct meaning of the idiom.Back to square one.

Solution:

'Back to square one' means to come back to the point where something was initially started.  Option 3 is thus absolutely correct.
Example- After the failure of the machine prototype, the team was back to square one.

QUESTION: 21

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in the Indirect/Direct speech.

Q. He said, "I am doing the work."

Solution:

Rule- If the reporting verb is in the past tense, the verb in the reported speech is changed to the corresponding past form.  
Thus, the sentence is changed to the corresponding past form. 

QUESTION: 22

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.

Q. Does he want this?

Solution:

Rule- The object in the active voice becomes the subject in the passive voice and the subject in the active voice becomes the object in the passive voice.This is valid in both ways (Active to passive and vice-versa). Further, the verb is changed to the past participle form
Thus, option 1 is correct.

QUESTION: 23

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. A person controlled by an evil spirit.

Solution:

possessed person is one who is under the influence of an evil spirit. No other option appropriately represents the phrase given.
Example- Mohit ran from the house as if he was possessed person. 

QUESTION: 24

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.
Q. A situation that requires a lot of hard work.

Solution:

'A strenuous situation' is one which is difficult and requires a lot of hard work to be completed or tackled. 
Thus, option 3 is the correct answer. 
Example- A lot of strenuous work was required to drill the tunnel across the Ladakh valley.

QUESTION: 25

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. Something that cannot be easily viewed or felt.

Solution:

Latent represents something that is apparent or superficial and that cannot be easily seen. 
Incensed means enraged, soporific represents something that causes sleep whereas spurn means to refuse. Thus, option 1 is appropriate.
Example- He has a huge reserve of latent talent in him.

Similar Content

Related tests