English Language - Test 7


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | English Language - Test 7


Description
This mock test of English Language - Test 7 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC English Language - Test 7 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Language - Test 7 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this English Language - Test 7 exercise for a better result in the exam. You can find other English Language - Test 7 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following question, out of the alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase

Violent or rowdy behaviour by young troublemakers

Solution:

Young troublemakers who behave in a rowdy or violent manner are called hooligans or ruffians. 'Hooliganism' is the correct one-word substitute for the given sentence. Other options do not mean similar to the sentence, and hence, are incorrect as a substitute for the given sentence.

QUESTION: 2

In the following question, out of the alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.

A person who can make their voice appear to come from somewhere 

Solution:

"Mime" is a person who enacts everything out without making any noise. "Fanatic" is called for a mad person.A person who can foresee the future is called a "clairvoyant". "Ventriloquist" is a person who can make their voice appear to come from somewhere else, typically a dummy of a person or animal. Hence, the correct answer would be option 3.

QUESTION: 3

In the following question, five words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

Of all the words given in the options, option 1 has the word which is incorrectly spelt. The correct word is "deteriorating" which is commonly misspelt due to pronunciation issues. Rest all the words are correct.

QUESTION: 4

In the following question, five words are given out of which one word is incorrectly spelt. Find the incorrectly spelt word.

Solution:

Option 1 and 2 are commonly misspelt as they have the same pronunciation. Many people confuse with the pronunciation of heir too. In this question 'higer' is misspelt. The correct word should be 'higher'.

QUESTION: 5

In the following question, out of the alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

To have an itchy feet

Solution:

"To have an itchy is most often referred to people who are generally very restless and anxious and keep on changing their places. With such meaning, the correct option is option 2. "She could not wait even for the chief guest, she's has an itchy feet."

QUESTION: 6

In the following question, out of the alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Rap someone on the knuckles

Solution:

The correct meaning of the given idiom is to reprimand someone or criticize him. In light of this meaning, best suited option for the question is option 4. Some people might get confused with the metaphorical use of 'knuckles' and take it in literal sense. "The entire parliament rapped their knuckles on the young minister."

QUESTION: 7

The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

A.The bill was passed in 2016 and was enacted on 1 July 2017.

B.The GST or the General Service Tax is a method to centralise all the taxes.

C.A lot of constraint on Black money has been imposed since then.

D.It was first put into documentation during the UPA government rule and passed by the Rajya Sabha.

Solution:

From the given sentences, the order of chronology can be easily found out. The correct option is option 3 because according to it, the first sentence is introducing the topic, the second sentence is talking about the topics inception, third sentence develops the topic even more and then last sentence is telling about the conclusion.

QUESTION: 8

The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

A.The UK govt in the leadership of PM Theresa May invoked Article 50 of the European Union.
B.People of UK voted for Brexit in the referendum.
C.UK will leave the European Union in 2019 according to the referendum.
D.Brexit is referred to the the removal of United Kingdoms from the European Union.

Solution:

From the given question, order of chronology can be easily derived. The correct order would be option 4. The first option introduces the topic, the next 2 sentences would develop it and finally the last sentence gives the result of the entire paragraph that would be formed.

QUESTION: 9

In the following question, a sentence has been given in Active. Out of four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive voice. 

J.K.Rowling wrote Harry Potter.

Solution:

Option 2 is not in passive voice, thus, eliminated. Option 4 is a completely wrong sentence and not the passive voice form of the sentence. Option 1, though is written in Passive voice, but is not correctly written in passive voice. The correct passive voice for the given sentence would be option 3.

QUESTION: 10

In the following question, a sentence has been given in Direct speech.Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect speech. 

Q. I wish to be a palaeontologist and study the structures of ancient civilisations.

Solution:

The conjunction 'that' is always used between reporting verb and reported speech in indirect speech. From this reason, Options 2 and 3 are easily negated. Options 1 has used the conjunction 'that' but option 1 is grammatically incorrect as well.Hence, Option 4 is the only correct option.

QUESTION: 11

A passage is given below with seven blanks labelled (A)-(G). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage and mark the corresponding answer.

Sleep serves multiple purposes that are __(A)__ to your brain and body. Let's break down some of the most important ones. 
The first purpose of sleep is restoration. Every day, your brain __(B)__ metabolic waste as it goes about its normal neural activities. While this is completely normal, too much accumulation of these waste products has been linked to neurological disorders such as Alzheimer's disease. 
During sleep, brain cells actually shrink by 60 percent, allowing the brain's waste-removal system—called the glymphatic system—to essentially “take out the trash” more easily. The result? Your brain is restored during sleep, and you wake up refreshed and with a clear mind. 
The second purpose of sleep is 'memory consolidation'. Sleep is crucial for memory consolidation, which is the process that maintains and __(C)__ your long-term memories. Insufficient or fragmented sleep can hamper your ability to form both concrete memories and emotional memories. 
Finally, sleep is __(D)__ for metabolic health. Studies have shown that when you sleep 5.5 hours per night instead of 8.5 hours per night, a lower proportion of the energy you burn comes from fat, while more comes from carbohydrate and protein. This can __(E)__ you to fat gain and muscle loss. Additionally, insufficient sleep or abnormal sleep cycles can lead to insulin insensitivity and metabolic syndrome, increasing your risk of diabetes and heart disease. 

Q. Which of the following words most appropriately fits the blank labelled (E)? 

Solution:

Using 'make' in the blank would be incorrect as for wrong grammar.
'Stimulate' and 'impel' do not fit in the context.
'Prevent' would change the meaning of the entire sentence.
Hence, all these options would be wrong to use.
'Predispose' means 'make someone liable to a specific attitude' which is the appropriate filler for blank E.

QUESTION: 12

A passage is given below with seven blanks labelled (A)-(G). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage and mark the corresponding answer.
Sleep serves multiple purposes that are __(A)__ to your brain and body. Let's break down some of the most important ones. 
The first purpose of sleep is restoration. Every day, your brain __(B)__ metabolic waste as it goes about its normal neural activities. While this is completely normal, too much accumulation of these waste products has been linked to neurological disorders such as Alzheimer's disease. 
During sleep, brain cells actually shrink by 60 percent, allowing the brain's waste-removal system—called the glymphatic system—to essentially “take out the trash” more easily. The result? Your brain is restored during sleep, and you wake up refreshed and with a clear mind. 
The second purpose of sleep is 'memory consolidation'. Sleep is crucial for memory consolidation, which is the process that maintains and __(C)__ your long-term memories. Insufficient or fragmented sleep can hamper your ability to form both concrete memories and emotional memories. 
Finally, sleep is __(D)__ for metabolic health. Studies have shown that when you sleep 5.5 hours per night instead of 8.5 hours per night, a lower proportion of the energy you burn comes from fat, while more comes from carbohydrate and protein. This can __(E)__ you to fat gain and muscle loss. Additionally, insufficient sleep or abnormal sleep cycles can lead to insulin insensitivity and metabolic syndrome, increasing your risk of diabetes and heart disease. 

Q. Which of the following words most appropriately fits the blank labelled (D)? 

Solution:

For blank D, 'paramount' is the correct filler. This is because, by the context of the paragraph, sleep is of utmost importance for the good metabolism of the body.
'Paramount' means 'important'. Options 2,3 and 4, though are grammatically correct but would alter the meaning of the sentence.
'Needy' cannot be used as the sentence would become grammatically incorrect

QUESTION: 13

A passage is given below with seven blanks labelled (A)-(G). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage and mark the corresponding answer.

Sleep serves multiple purposes that are __(A)__ to your brain and body. Let's break down some of the most important ones. 
The first purpose of sleep is restoration. Every day, your brain __(B)__ metabolic waste as it goes about its normal neural activities. While this is completely normal, too much accumulation of these waste products has been linked to neurological disorders such as Alzheimer's disease. 
During sleep, brain cells actually shrink by 60 percent, allowing the brain's waste-removal system—called the glymphatic system—to essentially “take out the trash” more easily. The result? Your brain is restored during sleep, and you wake up refreshed and with a clear mind. 
The second purpose of sleep is 'memory consolidation'. Sleep is crucial for memory consolidation, which is the process that maintains and __(C)__ your long-term memories. Insufficient or fragmented sleep can hamper your ability to form both concrete memories and emotional memories. 
Finally, sleep is __(D)__ for metabolic health. Studies have shown that when you sleep 5.5 hours per night instead of 8.5 hours per night, a lower proportion of the energy you burn comes from fat, while more comes from carbohydrate and protein. This can __(E)__ you to fat gain and muscle loss. Additionally, insufficient sleep or abnormal sleep cycles can lead to insulin insensitivity and metabolic syndrome, increasing your risk of diabetes and heart disease. 

Q. Which of the following words most appropriately fits the blank labelled (C)? 

Solution:

For the sentence having blank C, a word particular like 'increases' or 'strengthens' needs to be used with reference to the context.
From the options, words like 'bolster' and 'invigorate' may be used as they are synonymous to 'strengthen'. But using 'bolster' would be grammatically wrong.
'Rejuvenates' cannot be used as it means to revive or regenerate and in the context of the sentence, the memory needs to strengthen and not regenerated.
'Invigorates' is the appropriate filler for the blank.

QUESTION: 14

A passage is given below with seven blanks labelled (A)-(G). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage and mark the corresponding answer.

Sleep serves multiple purposes that are __(A)__ to your brain and body. Let's break down some of the most important ones. 
The first purpose of sleep is restoration. Every day, your brain __(B)__ metabolic waste as it goes about its normal neural activities. While this is completely normal, too much accumulation of these waste products has been linked to neurological disorders such as Alzheimer's disease. 
During sleep, brain cells actually shrink by 60 percent, allowing the brain's waste-removal system—called the glymphatic system—to essentially “take out the trash” more easily. The result? Your brain is restored during sleep, and you wake up refreshed and with a clear mind. 
The second purpose of sleep is 'memory consolidation'. Sleep is crucial for memory consolidation, which is the process that maintains and __(C)__ your long-term memories. Insufficient or fragmented sleep can hamper your ability to form both concrete memories and emotional memories. 
Finally, sleep is __(D)__ for metabolic health. Studies have shown that when you sleep 5.5 hours per night instead of 8.5 hours per night, a lower proportion of the energy you burn comes from fat, while more comes from carbohydrate and protein. This can __(E)__ you to fat gain and muscle loss. Additionally, insufficient sleep or abnormal sleep cycles can lead to insulin insensitivity and metabolic syndrome, increasing your risk of diabetes and heart disease. 

Q. Which of the following words most appropriately fits the blank labelled (B)? 

Solution:

'Stock' and 'amass' are correct in a literal sense to be used in the blank but they are not grammatically correct, hence, they are also eliminated.
'Accrues' is the most appropriate word to be used in the blank.

QUESTION: 15

A passage is given below with seven blanks labelled (A)-(G). Below the passage, four options are given for each blank. Choose the word that fits each blank most appropriately in the context of the passage and mark the corresponding answer.

Sleep serves multiple purposes that are __(A)__ to your brain and body. Let's break down some of the most important ones. 
The first purpose of sleep is restoration. Every day, your brain __(B)__ metabolic waste as it goes about its normal neural activities. While this is completely normal, too much accumulation of these waste products has been linked to neurological disorders such as Alzheimer's disease. 
During sleep, brain cells actually shrink by 60 percent, allowing the brain's waste-removal system—called the glymphatic system—to essentially “take out the trash” more easily. The result? Your brain is restored during sleep, and you wake up refreshed and with a clear mind. 
The second purpose of sleep is 'memory consolidation'. Sleep is crucial for memory consolidation, which is the process that maintains and __(C)__ your long-term memories. Insufficient or fragmented sleep can hamper your ability to form both concrete memories and emotional memories. 
Finally, sleep is __(D)__ for metabolic health. Studies have shown that when you sleep 5.5 hours per night instead of 8.5 hours per night, a lower proportion of the energy you burn comes from fat, while more comes from carbohydrate and protein. This can __(E)__ you to fat gain and muscle loss. Additionally, insufficient sleep or abnormal sleep cycles can lead to insulin insensitivity and metabolic syndrome, increasing your risk of diabetes and heart disease. 

Q. Which of the following words most appropriately fits the blank labelled (A)? 

Solution:

'Essential' is the most appropriate word for blank A as it gives the exact meaning of what the sentence is trying to convey.
'Severe' and 'trivial' are the direct antonyms of 'essential' and using them would change the meaning of the sentence.
'Accessory' means something which might be required but not of cardinal importance. But as sleep is utmost required by the body, hence, 'accessory' also cannot be the filler for blank A.
Thus, option 4 is the right choice.

QUESTION: 16

In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative and indicate it as your answer.

Q. It seems modern society is always ________ us to think about the next milestone.

Solution:

Other than option 3, rest all the options can be used in the filler without any grammatical error. But option 1 is changing the meaning of the sentence with respect to its context. Option 4 is not true as no one has the right to 'check' on people for development in future. The correct filler should be 'encouraging'.

QUESTION: 17

In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative and indicate it as your answer.

Q. Almost every habit that you have,______ good or bad, is the result of many small decisions over time. 

Solution:

Options 2, 3 and 4 do not make any sense to the blank as they make it meaningless and grammatically incorrect too. 
Therefore, 'whether' is the appropriate filler for the word.

QUESTION: 18

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Success usually (comes down to choosing) the pain of discipline over the ease of distraction

Solution:

"Comes down to" is a very common phrase to show some results on a particular thing. The first option meddles with the phrase and makes it meaningless as it is incorrect idiomatically. The second option cannot be used at it does not give any meaning to the sentence. Options 3 and 4, though are grammatically accurate, change the entire meaning of the sentence in the opposite manner, and therefore, cannot be used. The sentence given has no improvement in itself and is grammatically correct.

QUESTION: 19

Improve the bracketed part of the sentence.

Q. He neither (drinks wine and whiskey).

Solution:

Options 1 and 3 are grammatically incorrect to use, and therefore, eliminated. Options 2 and 4 are grammatically correct but important point to note here is that "either is always paired with or" and "neither is always paired with nor". Hence, option 4 is correct.

QUESTION: 20

In the following question, out of the alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Fidget

Solution:

'Fidget' means to move restlessly or anxiously. 'Palpitate' also means the same. All the other options are not similar to the given word. Hence option 4 is the correct synonym for 'fidget'.

QUESTION: 21

In the following question, out of the alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Juxtaposition

Solution:

'Juxtaposition' literally means keeping things side by side so as to make a comparison between them. From the definition, it is quite clear that of all the options, none but one is correct synonym for 'juxtaposition' and that is 'comparison'.

QUESTION: 22

In the following question, out of the alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

excruciate

Solution:

'Excruciate' means torment physically or mentally. By this definition the exact opposite should be a word similar to relief and ease. 'Solace' is the antonym of 'excruciate'. The word 'funny' relates to happiness but is not the exact opposite of the word 'excruciate'. 'Misery' is related to 'excruciate' while 'tough' has no relation to it whatsoever. Therefore, 'solace' is the right option.

QUESTION: 23

In the following question, out of the alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.

rhapsody

Solution:

'Elation', 'jubilance' and 'jovial' are all the synonyms of happiness or 'rhapsody'. 'Depression' is opposite to the word 'Rhapsody'. But the closer antonym for 'Rhapsody' would be 'depression' as both are state of mind, while 'dismal' is a cause of 'depression'. Therefore, option 4 is right.

QUESTION: 24

In the following question, one part of the sentence may have error(s). Find out the part of the sentence having an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error' as your answer.

Q. He sorry (1)/for his misbehavior (2)/ and swore not to do it again (3)

Solution:

The first part of the sentence is wrong. In place of "sorry", phrases such as "felt sorry" or "apologised" should be used. Further, There is no other part in the sentence which is incorrect, but students may get confused from part 3 where "to not" and "not to" are both correct. Its the sentence which may seem more emphatic from using either of it.

QUESTION: 25

In the following question, one part of the sentence may have error(s). Find out the part of the sentence having an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error' as your answer.

Q. He did not know (1)/that the seeds were dry(2)/ when he sow them(3).​

Solution:

Many students get confused with the use of 'know' and replace it with 'knew' which is wrong grammatically. So part 1 is correct. Part 2 is free from any errors. For part three, since the entire sentence is in past tense, 'sow' needs to be changed to 'sowed'. Hence option 3 is correct.

Similar Content

Related tests