English Language - Test 8


25 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | English Language - Test 8


Description
This mock test of English Language - Test 8 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for SSC English Language - Test 8 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this English Language - Test 8 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this English Language - Test 8 exercise for a better result in the exam. You can find other English Language - Test 8 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

​In the highest sense, religion is an intensely individual issue. But there is a _______question also. We must hold together, and we cannot hold together only on the strength of police regulations. An internal regulator of conduct is absolutely necessary. Will men be good and wise without the _______ of religion? As modern life has _______ desires without the corrective of a sense of spiritual values, knowledge of modern science does not reduce either greed or lust. Indeed, it has nothing to do with these criminal disturbances of the mind. On the contrary, it finds fresh tools for greater _______ in all forms of greed, lust, and anger. It is true that a sense of shame by itself often _______ overt misconduct. But it does not go to the root of the mischief; it does not stop undesirable mental activities. The only thing that can prevent or restrain these evils is the religious sense.

Q. But there is a _______ question also.

Solution:

The first sentence tells us that religion is an individual issue. The given sentence starts with 'but' which means that the thing being said should be contradictory (or an exception) to that which was previously said. 'Personal' and 'Self' are synonymous with 'individual'. The word contrary to 'individual' is 'national'.

QUESTION: 2

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

​In the highest sense, religion is an intensely individual issue. But there is a _______question also. We must hold together, and we cannot hold together only on the strength of police regulations. An internal regulator of conduct is absolutely necessary. Will men be good and wise without the _______ of religion? As modern life has _______ desires without the corrective of a sense of spiritual values, knowledge of modern science does not reduce either greed or lust. Indeed, it has nothing to do with these criminal disturbances of the mind. On the contrary, it finds fresh tools for greater _______ in all forms of greed, lust, and anger. It is true that a sense of shame by itself often _______ overt misconduct. But it does not go to the root of the mischief; it does not stop undesirable mental activities. The only thing that can prevent or restrain these evils is the religious sense.

Q. Will men be good and wise without the _______ of religion?

Solution:

The previous sentence says some internal regulator of conduct is necessary. The next question seems to be whether religion can help us in this. The correct word, therefore, is 'aid'.

QUESTION: 3

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

​In the highest sense, religion is an intensely individual issue. But there is a _______question also. We must hold together, and we cannot hold together only on the strength of police regulations. An internal regulator of conduct is absolutely necessary. Will men be good and wise without the _______ of religion? As modern life has _______ desires without the corrective of a sense of spiritual values, knowledge of modern science does not reduce either greed or lust. Indeed, it has nothing to do with these criminal disturbances of the mind. On the contrary, it finds fresh tools for greater _______ in all forms of greed, lust, and anger. It is true that a sense of shame by itself often _______ overt misconduct. But it does not go to the root of the mischief; it does not stop undesirable mental activities. The only thing that can prevent or restrain these evils is the religious sense.

Q. As modern life has _______ desires without the corrective of a sense of spiritual values, knowledge of modern science does not reduce either greed or lust.

Solution:

Modern life, without spiritual values, would definitely lead to an increase in desires. Therefore, the correct word is 'multiplied'. 

QUESTION: 4

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

​In the highest sense, religion is an intensely individual issue. But there is a _______question also. We must hold together, and we cannot hold together only on the strength of police regulations. An internal regulator of conduct is absolutely necessary. Will men be good and wise without the _______ of religion? As modern life has _______ desires without the corrective of a sense of spiritual values, knowledge of modern science does not reduce either greed or lust. Indeed, it has nothing to do with these criminal disturbances of the mind. On the contrary, it finds fresh tools for greater _______ in all forms of greed, lust, and anger. It is true that a sense of shame by itself often _______ overt misconduct. But it does not go to the root of the mischief; it does not stop undesirable mental activities. The only thing that can prevent or restrain these evils is the religious sense.

Q. On the contrary, it finds fresh tools for greater _______ in all forms of greed, lust, and anger.

Solution:

The previous sentences tell us that modern life has multiplied desires and modern science has not helped in reducing or controlling these. The given sentence says that modern science finds new ways of satisfying greed etc. Therefore the correct word is 'indulgence'. 

QUESTION: 5

In the following passage, some of the words have been left out. Read the passage carefully and select the correct answer for the given blank out of the four alternatives.

​In the highest sense, religion is an intensely individual issue. But there is a _______question also. We must hold together, and we cannot hold together only on the strength of police regulations. An internal regulator of conduct is absolutely necessary. Will men be good and wise without the _______ of religion? As modern life has _______ desires without the corrective of a sense of spiritual values, knowledge of modern science does not reduce either greed or lust. Indeed, it has nothing to do with these criminal disturbances of the mind. On the contrary, it finds fresh tools for greater _______ in all forms of greed, lust, and anger. It is true that a sense of shame by itself often _______ overt misconduct. But it does not go to the root of the mischief; it does not stop undesirable mental activities. The only thing that can prevent or restrain these evils is the religious sense.

Q. It is true that a sense of shame by itself often _______ overt misconduct.

Solution:

Shame can work as an internal regulator of conduct. Therefore, the correct word is 'prevents'. 

QUESTION: 6

Directions: In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it as your answer.

Q. Amy has a great voice but whenever she’s singing in public she _______ shy.

Solution:

The correct form of the word to be used here is 'feels'. This is because the fact mentioned in the sentence (about Amy's great voice and her feeling shy in public) has always been true and it is still true

QUESTION: 7

Directions: In the following question, one part of the sentence may have error(s). Find out the part of the sentence having an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error' as your answer.

Q. No sooner did (1)/ I get up from the bed,(2)/ then I took a bath (3)/. No error (4)

Solution:

The word 'then' is incorrectly used. The correct phrase would be '... than I took a bath'. 'No sooner..than' is used when one action is immediately followed by another. 

QUESTION: 8

Directions: In the following question, one part of the sentence may have error(s). Find out the part of the sentence having an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select 'No error' as your answer.

Q. One of my friend (1)/ will meet me (2)/ for lunch this Saturday (3)/. No error (4)

Solution:

The correct phrase would be 'one of my friends'. We always use a plural countable noun after 'one of'. This is because we are picking/choosing or talking about 'one' out of 'many'.

QUESTION: 9

Directions: Improve the bracketed part of the sentence.

Q. Andrew was having a bad day, so his girlfriend (cheered him on) by taking him out for ice cream.

Solution:

The correct phrasal verb is 'cheer up'. 'To cheer up' means 'to encourage or make someone happier'. The phrasal verb 'cheer on' means to 'show support'.

QUESTION: 10

Directions: Improve the bracketed part of the sentence.

Q. How are you (getting along with) the training course?

Solution:

No improvement is required. The phrase 'get along with' means 'deal with or handle'. 

QUESTION: 11

In the following question, a sentence has been given in Direct/Indirect speech. Out of the four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct speech.

Q. We have been living in Mumbai since 2004.

Solution:

The given sentence is in direct speech, therefore, it has to be expressed in indirect speech. The given sentence is in present perfect continuous tense. As a rule, a sentence in present perfect continuous tense when converted to indirect speech is expressed in past perfect continuous tense.

QUESTION: 12

In the following question, a sentence has been given in Active/Passive voice. Out of four alternatives suggested, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active voice. 

Q. The boy will have cleaned the windows.

Solution:

The given sentence is in active voice and the tense of the sentence is future perfect. A sentence in the future perfect tense is written with 'will/shall +have + past participle form of the verb' when it is in the active voice. To change it in the passive voice, it must be written as 'will/shall + have been+ past participle form of the verb'.

QUESTION: 13

In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Sagacious

Solution:

The word 'sagacious' means 'sage-like or one with a sound sense of judgment'.
Therefore, the word most similar to this is 'wise'.

QUESTION: 14

In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.

Salient

Solution:

The word 'salient' means 'noticeable or important'.
Therefore the most similar word out of the given alternatives is 'prominent'. 

QUESTION: 15

In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. 

Maladroit

Solution:

The word 'maladroit' means 'awkward or clumsy'.
The word which is opposite in meaning is 'skillful'. 

QUESTION: 16

In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given. 

Malign

Solution:

The word 'malign' means 'injurious'. 
The word opposite in meaning to this is 'Aiding' which means 'helping or supporting'. 

QUESTION: 17

Directions: In the following question, a sentence is given with a blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it as your answer. 

Q. Although I need money badly, I will not _______ myself by working for pennies.

Solution:

The correct word is 'abase'. The word 'abase' means 'to behave in a way that belittles or degrades'. The speaker of the sentence is wanting to say that she/he would not degrade herself/himself by working for pennies, even though she/he is in need of money.

QUESTION: 18

The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

They were both unmarried at the time. Jandali, who was teaching in Wisconsin when Steve was born, said he had no choice but to put the baby up for adoption because his girlfriend's family objected to their relationship.
Q Steve Jobs, the American businessman and technology visionary who is best known as the co-founder, chairman, and chief executive officer of Apple Inc, was born on February 24, 1955.
R His parents were two University of Wisconsin graduate students, Joanne Carole Schieble and Syrian-born Abdulfattah Jandali.
S "The baby was adopted at birth by Paul Reinhold Jobs (1922–1993) and Clara Jobs (1924–1986). Later, when asked about his "adoptive parents," Jobs replied emphatically that Paul and Clara Jobs "were my parents."

Solution:

The paragraph tells us the adoption story of Steve Jobs. The first sentence would be the one that introduces Steve Jobs, which is sentence Q. The next sentence seems to be R since the previous sentence mentions Steve Jobs' birth and this one tells us about his biological parents. The next sentence should be P since it tells us more about the biological parents who were introduced in the previous sentence. We are also told about the conditions that made them put Steve Jobs up for adoption. The last sentence would obviously be S where we are told about who adopted Steve Jobs and his relation to his adoptive parents. 
Therefore, the correct sequence is QRPS. 

QUESTION: 19

The question below consists of a set of labelled sentences. Out of the four options given, select the most logical order of the sentences to form a coherent paragraph.

P Einstein had very definitely defined the hazards of nuclear war when he said that the fourth world war will be fought with the help of stones.
Q Looking at the nuclear proliferation surrounding us today, his words seem to be true.
R This will lead us to a destroyed civilization and a mutilated human race.
An arms race is not only between the two big powers of the world but also among developing countries.

Solution:

The paragraph seems to talk about the evil effects of nuclear. The first sentence would be one that introduces the topic, which is P. It tells us how Einstein predicted the perils a nuclear war would bring. The next sentence is Q which states how the aforesaid words of Einstein seem the fit the present scenario. The next sentence is S which justifies the previous sentence by telling us how big powers and countries of the world are engaged in an arms race. The last sentence would be R which states the effects of a nuclear war.

QUESTION: 20

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Q. Spill the beans 

Solution:

The correct meaning of the given idiom is 'to reveal a secret'. For example, '​There is a surprise party for Heidi on Wednesday. Please don't spill the beans.'

QUESTION: 21

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/Phrase.

Q. Hear it on the grapevines

Solution:

The given idiom means 'to acquire informal from informal or unofficial means of communication like rumor or gossip'. For example,
'I heard on the grapevine that Stacy and Mark are getting a divorce.'

QUESTION: 22

Q. In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is 'grandeur'.
The word 'grandeur' means 'splendour or impressiveness'. 

QUESTION: 23

In the following question, four words are given out of which one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling is 'Illuminate'. The word 'illuminate' means 'light up'. 

QUESTION: 24

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. The life story of a person written by another person

Solution:

The correct answer is 'biography'. 'Calligraphy' is a visual art related to writing. 'Autobiography' is a person's life story written by
himself/herself. 'Polygraphy' is a lie detector. 

QUESTION: 25

In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute for the phrase.

Q. An abnormal desire to steal

Solution:

The correct answer is 'Kleptomania'. 'Dinomania' is a mania for dancing. 'Bibliomania' is a craze for books or reading. 'Clinomania' is excessive desire to stay in bed. 

Similar Content

Related tests