SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 1 Past Year 2014 Paper


201 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 1 Past Year 2014 Paper


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 1 Past Year 2014 Paper for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 201 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 1 Past Year 2014 Paper (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 1 Past Year 2014 Paper quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 1 Past Year 2014 Paper exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 1 Past Year 2014 Paper extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following interchange of signs would make the equation correct ?

8 × 6 +2 = 22

Solution:


QUESTION: 2

If ‘-‘ stands for addition, ‘+’ stands for subtraction, ‘÷’ stands for multiplication and ‘×’ stands for division, then which one of the following equation is correct ?

Solution:

QUESTION: 3

In each of the following questions, some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.

2 × 4 × 6 = 4; 9 x 3 x 7 = 13;
4 × 7 × 6=3; 9 × 7 × 8 = ?

Solution:

The pattern followed is that all the numbers are added and twice of the middle number is subtracted from the sum to obtain final result.

QUESTION: 4

3 × 5 × 7 × 2 = 24, 2 × 4 × 6 × 8 = 22, 4 × 4 × 8 × 9 = ?

Solution:

The product of the first two numbers is added to the sum of last two numbers.

QUESTION: 5

In each of the following questions, select the missing number from the given responses:

Solution:

let the missing term be y

here , in 1st column ,

16 x 2 = 32

32 x 3 = 96

in 3rd column ,

28 x 2 = 56

56 x 3 = 168

so in 2nd column the same pattern is going to get followed

24 x 2 = 48

48 x 3 = 144

and hence y = 144

 

QUESTION: 6

In each of the following questions, select the missing number from the given responses:

Solution:

let the missing term be y

here in 1st column we can see that 84 = 7 x 6 x 2

in 2nd column we can see that 216 = 8 x 9 x 3

so in 3rd column the same thing is going to get followed ,

and hence 900 = 5 x y x 6

y = 30

QUESTION: 7

In each of the following questions, select the missing number from the given responses:

Solution:

QUESTION: 8

In each of the following questions, select the related word/letters/numbers from the given alternatives.

SOCIAL : OCIALS : : DRIVEN : ?

Solution:

we are given that SOCIAL : OCIALS : : DRIVEN : ?

in SOCIAL : OCIALS , we can see that first alphabet is shifted to last

and hence the same thing will be done in 2nd case

and hence DRIVEN : RIVEND

QUESTION: 9

In each of the following questions, select the related word/letters/numbers from the given alternatives.

Solution:

QUESTION: 10

In each of the following questions, select the related word/letters/numbers from the given alternatives.

29 : 87 : : 79 : ?

Solution:

QUESTION: 11

In each of the following questions, select the related word/letters/numbers from the given alternatives.

Embarrassed : Humiliated :: Frightened : ?

Solution:

Embarrassed and humiliated are synonyms, thus the word with similar meaning as frightened is terrified.

QUESTION: 12

In each of the following questions, select the related word/letters/numbers from the given alternatives.

Macabre : Lovely : : Baneful : ?

Solution:

Macabre and lovely are antonyms, thus the word with opposite in meaning as baneful (harmful) is unharmful.

QUESTION: 13

In each of the following questions, select the related word/letters/numbers from the given alternatives.

AYRRJC : CATTLE : : NCPDCAR : ?

Solution:

Expression = AYRRJC : CATTLE

The pattern followed is :

Similarly, for NCPDCAR :

QUESTION: 14

In each of following questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives:

Solution:

Square, trapezium and parallelogram are 2 dimensional figure, hence cylinder which is a 3-D figure is the odd one.

QUESTION: 15

In each of following questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives:

Solution:

All except a submarine sail on the water, while a submarine is submerged into it, hence it is the odd one out.

QUESTION: 16

In each of following questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives:

Solution:

Malayalam is a language of Kerala, hence it is the odd one.

QUESTION: 17

In each of following questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives:

Solution:

(A) : M (-4 letters) = I (-2 letters) = G (-2 letters) = E

(B) : X (-4 letters) = T (-3 letters) = Q (-2 letters) = O

(C) : R (-4 letters) = N (-3 letters) = K (-2 letters) = I

(D) : H (-4 letters) = D (-3 letters) = A (-2 letters) = Y

QUESTION: 18

In each of following questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives:

Solution:

All the numbers except 42 are completely divisible by the second number, hence 42 : 4 is the odd one out.

QUESTION: 19

In each of following questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives:

Solution:

Among all the given options, only year 2012 is a leap year, hence it is the odd one.

QUESTION: 20

Arrange the following words as per order in the dictionary :

I. Euphrasy 
II. Eupepsy
III. Euphonic 
IV. Eugenic 
V. Euphony

Solution:

As per order in the dictionary :

= Eugenic -> Eupepsy -> Euphonic -> Euphony -> Euphrasy

≡ IV, II, III, V, I

QUESTION: 21

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?

I. Absorption 
II. Digestion 
III. Nutrition 
IV. Excretion

Solution:

The process that happens internally in a body follows the order :

= Nutrition -> Digestion -> Absorption -> Excretion

≡ III, II, I, IV

QUESTION: 22

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series

0, ? , 8 27, 64, 125

Solution:

here the given pattern is 0, ? , 8 27, 64, 125

let the missing term be y

as we can see that every pateern is a cube of consecutive whole number starting from 0

0 = 03

8 = 23

64 = 43

125 = 53

so the missing term is , y = 13 = 1

QUESTION: 23

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series

BMX, DNW, FOV, ? .

Solution:

here the given series is BMX, DNW, FOV, ?

as we can see that 1st alphabet of every term in series is alternative element starting from B

2nd alphabet if every term series is consecutive alphabets starting from M and 3rd alphabet in every term in the series is retracing back every consecutive alphabet starting from X

and hence the missing pattern is HPU

QUESTION: 24

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series

655, 637, 622, 610, 601, ?

Solution:

Let the missing number be x.

The difference between every two consecutive numbers is forming a pattern.

655-637 = 18

637-622 = 15

622-610 = 12

610-601 = 9

As the difference is getting reduced by 3 every time . So 601-x = 6 which implies that the missing number ,x =595

QUESTION: 25

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series

1, 5, 25, 125, ? , ? , ?

Solution:

we have been give a series as 1, 5, 25, 125, ? , ? , ?

here we can see that every term is a power of 5

1 = 50

5 = 51

25 = 52

125 = 53

so the next term will also be power of 5 and the terms are 54, 55 , 56 i,e 625, 3125, 15625

QUESTION: 26

In a class composed of x girls y boys what part of the class is composed of girls ?

Solution:

QUESTION: 27

If a number is greater than 5 but less than 9 and greater than 7 but less than 11, the number is

Solution:

QUESTION: 28

In a row, 25 trees are planted at equal distance from each other. The distance between 1st and 25th tree is 30 m. What is the distance between 3rd and 15th tree?

Solution:

Let distance between two consecutive trees be 'x' m.
Distance between 1st and 25th tree = 24x.
According to question, 24x=30
x=1.25
Distance between 3rd and 15th tree=12x.
=12×1.25.
=15 m.
Hence, Option B is correct.

QUESTION: 29

In each of the following questions, from the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word :

INSTITUTIONALISE

Solution:

The word INSTITUTIONALISE does not contain any 'R', hence the word 'Nutrition' cannot be formed.

QUESTION: 30

In each of the following questions, from the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word :

STIMULATION

Solution:

The word STIMULATION does not contain 2 N's, or 2 O's or any H, hence the last three words cannot be formed.

Only word that can be formed : Station

QUESTION: 31

In a certain code, TRIPPLE is written as SQHOOKD. How is DISPOSE written in that code?

Solution:

TRIPPLE is written as SQHOOKD

The pattern followed is :

Similarly, for DISPOSE :

QUESTION: 32

Which letter in the word ‘Vertex’ should be changed to mean spiral movement ?

Solution:

Vortex means spiral movement. Thus, 2nd letter in the word 'Vertex', i.e., 'e' is changed to 'o'.

QUESTION: 33

If TRANSFER is coded as RTNAFSRE, then how ELEPHANT be coded in that code language ?

Solution:

Given : TRANSFER is coded as RTNAFSRE

The pattern is that in groups of 2 letters (from either side), both letters are swapped.

Eg = TR : RT , AN : NA , SF : FS , ER : RE

Similarly, for EL EP HA NT : LE PE AH TN

Thus, ELEPHANT is written as LEPEAHTN

QUESTION: 34

If MONKO is coded as 57637, then how KLJMN be coded in the same code ?

Solution:

Given : MONKO is coded as 57637

Thus, I = 1 , J = 2 , K = 3 , L = 4 , M = 5 and so on.

Similarly, KLJMN = 34256

QUESTION: 35

Statement is given followed by two inferences I and II. You have to consider the statement to be true even if it seems to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given inferences, if any. follow from the given statement.

Statement :

“Electric supply in Anand Colony will be cut tomorrow after 12 O’clock for three hours because repairing work will be carried out.”

Inferences :
I. Residents of Anand Colony may use their electrical appliances before 12 O’clock tomorrow.
II. Residents of Anand Colony need training for using electricity economically.

Solution:

The given statement is a notice for the residents of Anand Colony to inform them about the electricity cut so that they use their electric appliances before 12 o’clock. The statement has no reference to whether or not the residents are using electricity economically.

Hence, only inference I follows.

QUESTION: 36

Anand travels 10 kms from his home to the east to reach his school. Then he travels 5 kms to the south to reach his father’s shop, after school. He then travels 10 kms to the west to help his uncle. How far and in which direction is he from his home ?

Solution:

Let Anand started from point A and travelled east for 10 km to reach his school at B, then travelled south for 5 km to reach his father's shop at C, finally travelled west for 10 km to stop at point D.

Thus, AD = 5 km

\therefore∴ Anand is 5 km to the south of his home.

QUESTION: 37

Four villages A, B, C and D lie in a straight line. D is 10 kms from B. A is exactly Between D and C and C from B is 2 kms more than it is from D. How far is C from B ?

Solution:

Distance between D and B = 10 km

C from B is 2 km more than it is from D, that means DC = 4 km and CB = 6 km

A is exactly between D and C i.e. AD = 2 km and AC = 2 km

Following figure represents all the above conclusions.

Hence CB = 6 km

QUESTION: 38

Select the alternative inference which is most appropriate. “All professors are learned; learned people are always gentle.”Inference : All professors are gentle persons.

Solution:

The venn diagram for above statements is :

Inference : All professors are gentle persons = true

QUESTION: 39

In each of the following questions, among four answer figures whose cut pieces can form the given question figure?

Solution:


By removing dots from circles and placing them above the straight lines, we can get figure in Option D.

Hence, Option D is correct.

QUESTION: 40

In each of the following questions, among four answer figures whose cut pieces can form the given question figure?

Solution:

From above we can get parts as-

Hence, Option B is correct.

QUESTION: 41

Which of the following answer figures cannot occur when the question figure given below is rotated ?

Solution:

Option A,B,D can be made by rotating the figure in anti-clockwise direction.
Option C is formed by flipping the figure and then rotating.
Hence, Option C is the correct answer.

QUESTION: 42

In each of the following questions, which of the following Venn diagrams best represents relation between given classes ?

Humans, Birds, Animals

Solution:

Since, all humans are animals but birds belong to different class,
Therefore, Option C is correct

QUESTION: 43

In each of the following questions, which of the following Venn diagrams best represents relation between given classes ?

Fruits, Apples, Oranges

Solution:

Since, Apples and Oranges are both fruits.
Hence, Options B is correct.

QUESTION: 44

In each of the following questions, which of the following Venn diagrams best represents relation between given classes ?

Solution:

According to the figure,
Person, who plays cricket as well as Hockey and Football has to be the one which is common to all 3 categories in the figure.
From the figure, it is clear that 'S' is the only such person.
Hence,Option C is correct.

QUESTION: 45

In each of the following questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:


fits the figure.


Hence, Option A is correct.

QUESTION: 46

In each of the following questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:

Question figure has series of circle which gets merge in second row and second column.
Hence the figure that will complete the given image must have 4 circles which is option A.

Hence, Option A is correct.

QUESTION: 47

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:


Remove side edges from above figures.

Rotate above figure by 90 degree.

Hence, Option A is correct.

QUESTION: 48

A piece of paper is folded and cut as shown below in th question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 

Solution:

By paper folding and cutting according to questions,we get figure as-

Hence, Option C is correct.

QUESTION: 49

If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure ? 

Solution:

A mirror image in a plane mirror is a reflection of an object that appears almost identical but is reversed in the direction perpendicular to the mirror surface.

Option C fits as the mirror image perfectly.

QUESTION: 50

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and 2 to 6 respectively and that of Matrix II are numbered from 2 to 6 and 7 to 0 respectively. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘H’ can be represented by 04, 25, 32, etc., and ‘N’ can be represented by 21, 40, 59, etc. Similarly, you have to identify the set for the word given below YEAR

Solution:

From matrix I and matrix II,
23=Y.
27=E.
15=A.
61=R.
Hence, Option A is correct.

QUESTION: 51

There are no politics devoid of religion’ is stated by

Solution:
QUESTION: 52

In which Rock Edict Ashoka mentions about the casualties of Kalinga War and declares the renunciation of war ?

Solution:
QUESTION: 53

Akbar held his religious discussion in

Solution:
QUESTION: 54

Who succeeded Guru Nanak ?

Solution:
QUESTION: 55

The Earliest Settlements of Aryan tribes were at

Solution:
QUESTION: 56

Who said, “Adolf Hitler is Germany and Germany is Adolf Hitler. He who pledges himself to Hitler pledges himself to Germany” ?

Solution:
QUESTION: 57

Who speaks of Cabinet system as the steering wheel of the ship of state” ?

Solution:
QUESTION: 58

Who has called the Prime Minister Primus inter pares (first among equals) ?

Solution:
QUESTION: 59

What is farming along with animal husbandry called ?

Solution:
QUESTION: 60

Hydraulic Action is a type of erosion caused by

Solution:
QUESTION: 61

Which of the following is the newest geological era ?

Solution:
QUESTION: 62

The plant from which cocoa and chocolate are obtained is a

Solution:
QUESTION: 63

The biggest single-celled organism is

Solution:
QUESTION: 64

Crescograph was invented by

Solution:
QUESTION: 65

Foramen Magnum is an aperture found in the

Solution:
QUESTION: 66

Who betrayed Siraf-ud-Daula in the Battle of Plassey in 1757 ?

Solution:
QUESTION: 67

‘Kelp’ is

Solution:
QUESTION: 68

Spot the odd item in the following :

Solution:
QUESTION: 69

Light from the Sun reaches us in nearly

Solution:
QUESTION: 70

Radar is used to

Solution:
QUESTION: 71

Optical fibre works on the principle of

Solution:
QUESTION: 72

Which application in Microsoft Office is feasible for preparing presentations ?

Solution:
QUESTION: 73

The language which was used to build Internet Pages in the beginning of Internet Technology is

Solution:
QUESTION: 74

Name the branch of Zoology that deals with the scientific study of animal behaviour.

Solution:
QUESTION: 75

‘Barr body’ is found in

Solution:
QUESTION: 76

The colours of stars depend on their

Solution:
QUESTION: 77

Which source has been particularly fruitful in finding novel anti-tumour agents such as bryostanns and dolostatins ?

Solution:
QUESTION: 78

The pollutant responsible for ozone holes is........

Solution:
QUESTION: 79

One of the best solutions to get rid of non-biodegradable wastes is

Solution:
QUESTION: 80

Vermicomposting is done by

Solution:
QUESTION: 81

If waste materials contaminate the source of drinking water, which of the following diseases will spread ?

Solution:
QUESTION: 82

India exports power to .............

Solution:
QUESTION: 83

The alkoloid naturally found in coffee, cocoa and cola nut is

Solution:
QUESTION: 84

The metal used for making air-crafts and rockets is

Solution:
QUESTION: 85

The process of improving the quality of rubber by heating it with sulphur is called.

Solution:
QUESTION: 86

Which State is the largest producer of pulses in India ?

Solution:
QUESTION: 87

In India, woman had never been a Chief Minister in the State of

Solution:
QUESTION: 88

Which of the following is not a noble gas ?

Solution:
QUESTION: 89

Sunda Trench is in

Solution:
QUESTION: 90

Which of the following is an organic rock ?

Solution:
QUESTION: 91

Who among the following has written the famous book “Malgudi Days” ?

Solution:
QUESTION: 92

British Crown assumed sovereignty over India from the East India Company in the year

Solution:
QUESTION: 93

Which vein brings clean blood from the lungs into the heart ?

Solution:
QUESTION: 94

The first woman President of Indian National congress was

Solution:
QUESTION: 95

Average propensity to consume is defined as

Solution:
QUESTION: 96

Which one of the following is the specific feature of the single member constituencysystem ?

Solution:
QUESTION: 97

Which of the following relations always holds true ?

Solution:
QUESTION: 98

In short run, if a competitive firm incurs losses, it will

Solution:
QUESTION: 99

The Keynesian consumption function shows a relation between

Solution:
QUESTION: 100

Over short period, when income rises, average propensity to consume usually

Solution:
QUESTION: 101

A plate was sold for Rs.6,300 after giving two successive discounts of  and 10%. Find the marked price.

Solution:

=> Amount after second discount = 87.5x-8.75x = 78.75x

Now, S.P. = 78.75x = 6300

=> x = 80

=> M.P. = 80*100 = 8000

QUESTION: 102

To attract more visitors, Zoo authority announces 20% discount on every ticket which costs 25 paise. For this reason, sale of ticket increases by 28%. Find the percentage of increase in the number of visitors.

Solution:

QUESTION: 103

Which of the following represents a correct proportion ?

Solution:

Checking option 1)

12: 9 = 4:3, 16 : 12 = 4:3

Checking option 2)

13 : 11 = 13:11 , 5 : 4= 5:4

checking option 3)

30 : 45 = 2:3, 26 : 24 = 13:12

Checking option 4)

6 :10 = 3:5, 4: 10 = 2:5

So option A is correct

QUESTION: 104

A sphere is cut into two hemispheres. One of them is used as bowl. It takes 8 bowlfuls of this to fill a conical vessel of height 12 cm and radius 6 cm. The radius of the sphere (in centimetre) will be

Solution:

Height of cone = 12 cm and radius of cone = 6 cm

Let radius of hemisphere(or sphere) = r cm

Now, 8 * volume of hemisphere = volume of cone

QUESTION: 105

The perimeters of a circle, a square and an equilateral triangle are same and their areas are C, S and T respectively. Which of the following statement is true ?

Solution:

Let the side of equilateral triangle be 'a' units

the radius of circle be 'r' units.

and the side of square be 'b' units

Then,

Perimeter of square = 4b

Perimeter of equilateral triangle = 3a


QUESTION: 106

The list price of a shirt is 440 and a customer pays 396 for it. The discount rate is

Solution:

QUESTION: 107

Nisha bought a number of oranges at 2 for a rupee and an equal number at 3 for a rupee. To make a profit of 20% she should sell a dozen for

Solution:


QUESTION: 108

If A’s salary is 50% more than that of B, then B’s salary is less than A’s by

Solution:

Let assume that salary of B = Rs 100

As it is mentioned that salary of A is 50% more than B .So, A's salary
Now B's salary is less than A's salary by

QUESTION: 109

A and B are 20 km apart. A can walk at an average speed of 4 km/hour and B at 6 km/ hr. If they start walking towards each other at 7 a.m., when they will meet ?

Solution:

Distance between A & B = 20 km

Since they are walking towards each other, their relative speed will be the sum of their individual speeds

=> relative speed = 6+4 = 10 km/h

=> Time taken to meet each other = 20/10​ = 2 hours

=> They will meet at (7+2) = 9.00 a.m.

QUESTION: 110

A policeman starts to chase a thief. When the thief goes 10 steps the policeman moves 8 steps. 5 steps of the policeman is equal to 7 steps of the thief. The ratio of the speeds of the policeman and the thief is

Solution:

5 steps of Policeman = 7 steps of a thief

=> 1 step of Policeman = 7/5 steps of thief

=> 8 Steps of Policeman = 8 x 7/5 steps of thief = 56/5 steps of thief

The ratio of speeds of policeman and thief = ratio of distance covered by policeman and thief in a same time

=> In same time policeman moves 8 steps and thief moves 10 steps

=> 56/5 : 10 (because as we calculated earlier 8 steps of policeman = 56/5 steps of thief)

=> 56 : 50 = 28 : 25

QUESTION: 111

In a Mathematics examination the numbers scored by 5 candidates are 5 successive odd integers. If their total marks is 185, the highest score is

Solution:

let the numbers of 5 candidates be a-3,a-1,a+1,a+3,a+5

It is given that

a-3+a-1+a+1+a+3+a+5 =185

5a + 5 = 185

5a = 180

a= 36

The highest score = a + 5 = 36 + 5 = 41

QUESTION: 112

In two successive years, 80 and 60 students of a school appeared at the final examination of which 60% and 80% passed respectively. The average rate of students passed (in percent) is

Solution:


QUESTION: 113

Solution:

QUESTION: 114

Solution:


QUESTION: 115

Solution:

QUESTION: 116

If x2−3x+1=0 then the value of 

Solution:


QUESTION: 117

A boat goes 24 km upstream and 28 km downstream in 6 hours. It goes 30 km upstream and 21 km downstream in 6 hours and 30 minutes. The speed of the boat in still water is

Solution:

Let speed of boat in still water = x km/h

and speed of stream = y km/h

=> Upstream speed of boat = (x-y) km/h

Downstream speed = (x+y) km/h

QUESTION: 118

The compound interest on a certain sum of money for 2 years at 5% per annum is 410. The simple interest on the same sum at the same rate and for the same time is

Solution:

we know that :

1. For first year , compound interest and simple interest is same if the principal amount and rate of interest is same in both cases.

2. From 2nd year onwards ,the compound interest is normal interest plus the interest on accumulated amount due to interest untill last cycle.

3. Every year simple interest remains same if Rate of Interest and principal amount remains same .

Let the compound interest for 1st year be be Rs y

For two years ,CI = Rs 410

So for two years , Simple Interest = 200 + 200 = Rs 400

QUESTION: 119

The graphs of x = a and y = b intersect at

Solution:

Clearly, the lines x = a and y = b meets at a point (a,b)

QUESTION: 120

‘O’ is the centre of the circle, AB is a chord of the circle, OM⊥ AB. If AB = 20 cm, OM = 2√11 cm, then radius of the circle is

Solution:


QUESTION: 121

If the angles of a triangle ABC are in the ratio 2 : 3 : 1, then the angles ∟A, ∟B and ∟C are

Solution:

Let the angles of the triangle be 2x, 3x and x

Using angle sum property, we get :

QUESTION: 122

In ΔABC, ∠ABC = 70°, ∠BCA = 40°. O is the point of intersection of the perpendicular bisectors of the sides, then the angle ∠BOC is

Solution:



QUESTION: 123

If the measures of the sides of triangle are (x2−1),(x2+1) and 2x cm, then the triangle would be

Solution:

Sides of the triangle are = (x2−1),(x2+1) and 2x

By putting x = 2, we get the sides as 3,4,5 which are the sides of right angled triangle.Thus, we need to check for only right angled triangle

Clearly, longest side here is (x2+1)

=> [(x2−1)2+(2x)2] = (x4+1−2x2+4x2)

= (x4+2x2+1)

= (x2+1)2

Thus, these are the sides of a right angled triangle.

QUESTION: 124

If 2x = 4y= 8z and xyz = 288, the value of 

Solution:


QUESTION: 125

If   the find the positive value of 

Solution:


QUESTION: 126

Solution:

QUESTION: 127

Solution:

QUESTION: 128

If cos2θ−sin2θ =1/3​ , where 0 ≤ θ ≤ π/2 then the value of cos4θ−sin4θ is

Solution:


QUESTION: 129

Solution:


QUESTION: 130

If angle bisector of a triangle bisect the opposite side, then what type of triangle is it ?

Solution:


QUESTION: 131

If each angle of a triangle is less than the sum of the other two, then the triangle is

Solution:

Let the angles of a triangle be  ∠A ,  ∠B and  ∠C

We know that,  ∠A +  ∠B +  ∠C = 180

Acc to ques :

=>  ∠C < ( ∠A +  ∠B)

=>  ∠C < (180 -  ∠C)

=>  ∠C < 90

Similarly,  ∠B < 90 and  ∠A < 90

Since, all the angles of the triangle are less than 90, => It is acute angled triangle

QUESTION: 132

A, B, C are three points on the circumference of a circle and if AB = AC 5√2​ BAC = 90°, find the radius.

Solution:



QUESTION: 133

Pipe A is an inlet pipe filling the tank at 8000 litres/hr. Pipe B empties the tank in 3 hours. The capacity of the tank is

Solution:
QUESTION: 134

A tap drips at a rate of one drop/sec. 600 drops make 100m1. The number of litres wasted in 300 days is

Solution:

Rate at which tap drips = 1 drop/sec

Now, no. of seconds in 1 day = 24*60*60 = 86400 sec

=> In 1 day the tap drips 86400 drops

Thus, in 300 days, water wasted = 14.4*300 = 4320 litres

QUESTION: 135

ABC is a right angled triangle. B being the right angle. Midpoints of AB,BC and AC are respectively B’,C' and A’. Area of ΔA’B’C’ is

Solution:

The triangle obtained by joining the midpoints will also be a right angled triangle.
Since the sides are reduced by a factor of 2, the area will be reduced by a factor of 4. (Since area = 0.5*b*h)
Option C is the right answer.

QUESTION: 136

Three numbers are in the ratio 1 : 2 : 3 and their HCF is 12. The numbers are

Solution:

As the numbers are in the ratio of 1:2:3 so let the numbers be y,2y,3y

The numbers taken are co prime, => the highest common factor = y

and y = 12

=> Numbers are 12,24,36

QUESTION: 137

If x [-2 {-4 (-a)}) +5 [-2 {-2 (-a)}] = 4a, then x =

Solution:

QUESTION: 138

A can complete a work in 'm' days and B can complete it in ‘n' days. How many days will it take to complete the work if both A and B work together ?

Solution:

QUESTION: 139

From a point P on the ground the angle of elevation of the top of a 10 m tall building is 30°. A flag is hoisted at the top of the building and the angle of elevation of the top of the flagstaff from P is 45°. Find the length of the flagstaff. (Take √3= 1.732)

Solution:



QUESTION: 140

Solution:

QUESTION: 141

Solution:


QUESTION: 142

If a cos θ + b sin θ = p and a sin θ - b cos θ = q, then the relation between a, b, p and q is

Solution:


QUESTION: 143

60 students were asked to choose their favourite sport.
Their distribution is as follows :
Football - 15
Cricket - 12
Swimming - 12
Basketball - 11
Athletics - 10
The data is illustrated in a Pie Chart. What angle should be used for football ?

Solution:

QUESTION: 144

In in a triangle ABC, AB = AC. BC is extended to D. and ACD = 120°, then A is equal to

Solution:

BC is extended to D. Hence, Angle on line BC = 180 degrees.
We have been given that, Angle ACD = 120 degrees.
=> Angle ACB = 60 degrees. Angle ABC = Angle ACB - since the given triangle is isosceles. 
Angle A + Angle B + Angle C = 180 degrees (Angles in a triangle)
=> Angle B = 180 -60 -60
Angle B = 60 degrees.
Option B is the right answer.

QUESTION: 145

Study the graph and answer the questions.

Q. In which year the sale of cool-sip is minimum ?

Solution:

Sales of cool sip in :

1988 - 25

1989 - 6 [MIN]

1990 - 19

1991 - 15

1992 - 25

1993 - 30

=> Sales of cool sip is minimum in 1989

QUESTION: 146

Study the graph and answer the questions.

Q. In case of which soft drink was the average annual sale maximum during the period 1988-1993 ?

Solution:

Sales of cool sip from 1988 to 1993 = 25+6+19+15+25+30 = 120

=> Average sales = 120/6 = 20

Sales of pep up = 30+35+30+25+20+20 = 160

=> Average sales = 160/6 = 26.67 [MAX]

Sales of dew drop = 10+15+25+15+30+25 = 120

=> Average sales = 120/6 = 20

Average sales of pep up is maximum

QUESTION: 147

Study the graph and answer the questions.

Q. What was the approximate percent drop in the sale of Pep-up in 1990 over its sale in 1989 ?

Solution:

QUESTION: 148

Study the graph and answer the questions.

Q. What was the approximate percent increase in sales of Cool-sip in 1990 over its sales in 1989 ?

Solution:

QUESTION: 149

Study the graph and answer the questions.

Q. In which year sale of Dew-drop is maximum ?

Solution:

Sales of dew drop in :

1988 - 10

1989 - 15

1990 - 25

1991 - 15

1992 - 30 [MAX]

1993 - 25

=> Sales of dew drop is maximum is 1992

QUESTION: 150

Study the graph and answer the questions.

Q. In case of which soft drink was the average annual sale minimum during the period 1988-1993 ?

Solution:

Sales of cool sip from 1988 to 1993 = 25+6+19+15+25+30 = 120

=> Average sales = 120/6 = 20

Sales of pep up = 30+35+30+25+20+20 = 160

=> Average sales = 160/6 = 26.67

Sales of dew drop = 10+15+25+15+30+25 = 120

=> Average sales = 120/6 = 20

Average sales of both cool sip and dew drop is minimum.

QUESTION: 151

In the following questions, sentences are given with blanks to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

Q. When she parted ,......... her parents, her eyes were full of tears.

Solution:
QUESTION: 152

He went ............ to oblige his superior.

Solution:
QUESTION: 153

During a period of protracted illness, the sick can become infirm, ................boththe strength to work and many of the specific skills that were once possessed.

Solution:
QUESTION: 154

The members of the religious sect ostracized the .............who had abandoned theirfaith.

Solution:
QUESTION: 155

Would you mind ............ the suitcase, Sir ?

Solution:
QUESTION: 156

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Impervious

Solution:
QUESTION: 157

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Peruse

Solution:
QUESTION: 158

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Amicable

Solution:
QUESTION: 159

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer.

Desecration

Solution:
QUESTION: 160

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer.

Yield

Solution:
QUESTION: 161

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer.

Particularly

Solution:
QUESTION: 162

Direction (Q. 162-166) : In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase Underline in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q. Indians are going places in the field of software technology.

Solution:
QUESTION: 163

She is a person who pulls no punches.

Solution:
QUESTION: 164

For any group work to be successful, it is important that everyone is on the same page.

Solution:
QUESTION: 165

Our plan to go to London is in the air.

Solution:
QUESTION: 166

My efforts at pest control went in vain, I have to go back to the drawing board.

Solution:
QUESTION: 167

Direction (Q. 167-176) : In the following questions, a sentence/ part of the sentence is Underline. Below are given alternatives to the underline sentence/part of the sentence at a, b and c which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed, your answer is d.

Q. This crime makes a man liable for transportation till his life.

Solution:
QUESTION: 168

I don’t think many people will be able to attend the meeting tomorrow. I, but for one, have to be in Chennai.

Solution:
QUESTION: 169

My visits to my family are a few and far between.

Solution:
QUESTION: 170

Their friendship will not last through long time.

Solution:
QUESTION: 171

All these articles are kept in a tin box to prevent from spoiling of damp in rainy season.