SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 2 Past Year 2014 Paper


200 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 2 Past Year 2014 Paper


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 2 Past Year 2014 Paper for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 2 Past Year 2014 Paper (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 2 Past Year 2014 Paper quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 2 Past Year 2014 Paper exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 (19 October) Shift 2 Past Year 2014 Paper extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Demographer : People :: Philatelist : ?

Solution:

A demographer is a person who study about people, similarly a philatelist is a one who loves stamps.

QUESTION: 2

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

RIAHC : CHAIR :: OGNAM : ?

Solution:

Expression = RIAHC : CHAIR

The pattern followed is that the word is written in reverse order.

Eg = Reverse of 'RIAHC' = 'CHAIR'

Similarly, for OGNAM : MANGO

QUESTION: 3

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

PNS : OOT : DBH : ?

Solution:

Expression = PNS : OOT

The pattern followed is :

Similarly, for DBH :

QUESTION: 4

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

91 : ? :: 64 : 54

Solution:

Expression = 91 : ? :: 64 : 54

9 + 1 = 10

Similarly, 6 + 4 = 10

So, 5 + 4 = 9

Hence '?' should be some number whose sum of digits is 9.

Among the options, sum of digits of 63 = 6 + 3 = 9

QUESTION: 5

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Solution:

QUESTION: 6

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Sepal : Flower ::

Solution:

Sepal is a part of a flower, the same way a tyre is a part of a bicycle.

QUESTION: 7

In each of the following questions, find the odd number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution:

Apart from knife, all the objects are used in hardware shops.

QUESTION: 8

In each of the following questions, find the odd number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution:

The pattern is that if the third and fourth letters and last and first letters are taken in that order, they are successive alphabets.

(A) : BC , GH

(B) : OP , KL

(C) : EM , LF (not consecutive alphabets)

(D) : IJ , QR

QUESTION: 9

In each of the following questions, find the odd number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution:

If we combine the first and third letters and fourth and second letters in that order, they form consecutive alphabets in English alphabetical series.

(A) : AB , YZ

(B) : CD , WX

(C) : EF , UV

(D) : TS , HG (in reverse order)

QUESTION: 10

In each of the following questions, find the odd number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution:

Among the given numbers, only 101 is a prime number, hence it is the odd one out.

QUESTION: 11

In each of the following questions, find the odd number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution:

The ratio of each term :

QUESTION: 12

In each of the following questions, find the odd number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution:

Paris is the capital of France, Athens of Greece and London is capital of England. But New York is not a capital city, hence it is the odd one.

QUESTION: 13

Which one of following responses would be a meaningful order of the following ?

1. Chapter
2. Index
3. Bibliography
4. Introduction
5. Preface

Solution:

The correct order in a book is :

= Preface -> Index -> Introduction -> Chapter -> Bibliography 

≡ 5, 2, 4, 1,3

QUESTION: 14

Arrange the following words as per order in the dictionary:

1. Recollect
2. Remember
3. Report
4. Repeat
5. Repeal

Solution:

As per order in the dictionary :

= Recollect -> Remember -> Repeal -> Repeat -> Report

≡ 1, 2, 5, 4, 3

QUESTION: 15

In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

TMJ,QNL, NON, KPP, ___?

Solution:

here the given sequence is TMJ,QNL, NON, KPP, ___?

first term of every sequence is retracement of two alphabets starting from T and hence the first term of missing seqience is H

2nd term of every sequence is consecutive alphabets starting from M and hence the 2nd term of missing sequence is Q

3rd term of every sequence is alternative alphabets starting from J and hence last term of missing sequence is R

hence the missing sequence is HQR

QUESTION: 16

In each of the following questions, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

A, CD, GHI, ?, UVWXYZ

Solution:

here the given series is A, CD, GHI, ?, UVWXYZ

here the pattern is that 1st term is A and then a single alphabet is missed and next two alphabets are written aFter that next two alphabets are missed and next three alphabets are written and so in next case for missing term 3 next terms will be missed i.e. JKL will be missed and next 4 terms will be written i.e MNOP and hence the missing term is MNOP

QUESTION: 17

In each of the following questions, find out the wrong number in the series.

27, 81, 1331, 125

Solution:

here we need to find the odd one out in 27, 81, 1331, 125

as we know

27 = 33

81 = 34

1331 = 113

125 = 53

here we can clearly see that 81 is the only number which is not a perfect cube and hence 81 is the odd one out

QUESTION: 18

In each of the following questions, find out the wrong number in the series.

17, 23, 31, 41, 53, 69

Solution:

here we need to find the odd one out in 17, 23, 31, 41, 53, 69

as we can see that

23 - 17 = 6

31 - 23 = 8

41 -31 = 10

53 - 41 = 12

69 - 53 = 16

here we can see that difference between consecutive terms is increasing by 2 every single time but in last case the difference increased by 4 and hence 69 is the odd one out .

QUESTION: 19

The ratio of the number of girls to the number of boys in a town is 90%. If the total number of boys and girls in the town is 190, how many girls are in the town?

Solution:

Let no. of girls in the town be 'x'.
Let no. of boys in the town be 'y'.
According to question,
x/y ​=0.9. 
x+y=190.
Solving above 2 equations,
We get,x=90, y=100.
Therefore no. of girls in the town=90.
Hence, Option C is correct.

QUESTION: 20

Two buses start at the same time from Delhi and Agra, which are 300 km. apart, towards each other. After what time will they cross each other if their speeds are 38 km per hour and 37 km per hour ?

Solution:

Let 't' be the time taken by buses to meet.
Distance travelled by 'Bus 1' = 38t Km.
Distance travelled by 'Bus 2' = 37t Km.
∵ buses are travelling towards each other,
∴37t+38t=300.
75t=300.
t=4 hr.
Hence, Option A is correct.

QUESTION: 21

A card-board box contains 12 pairs each of three different types of hand gloves used by batsman in Cricket. They are separated into single units of gloves and all mixed. You cannot see the gloves from outside, but you can put your hands through the pigeon hole and take out one glove at a time. What will be the minimum number of gloves one should take out to get one perfect pair of gloves to be sure?

Solution:

The first 12 draws could be one from each of the pairs.
The 13th glove needs to match one of the 12 as You already have take out 13 gloves to be sure of a pair.
Therefore,Option B is correct.

QUESTION: 22

In each of the following questions, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

PROVINCIALISM

Solution:

The word PROVINCIALISM does not contain any 'T', and thus the word 'Initial' cannot be formed.

QUESTION: 23

In each of the following questions, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

DEPARTMENT

Solution:
  1. The word DEPARTMENT does not contain 2 A's, thus the word 'Parade' cannot be formed.
QUESTION: 24

In each of the following questions, from the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

UNCONTAMINATED

Solution:

The word UNCONTAMINATED does not contain 2 O's, thus the word 'Connote' cannot be formed.

QUESTION: 25

In a certain language PROSE is coded as PPOQE. How will LIGHT be coded ?

Solution:

Given : PROSE is coded as PPOQE

The pattern followed is that the letters at odd position are written as it is, while there is a difference of 2 letters in the alphabets at even position.

Letters at odd position = POE : POE

Letters at even position = RS (-2 letters) : PQ

Similarly, for 'LIGHT', letters at odd position i.e., LGT will be written as it is and 'IH' will change to 'GF'.

Thus, LIGHT : LGGFT

QUESTION: 26

If ‘Development’ is written as Tnemdevelop’ then ‘Evaluation’ will be written as

Solution:

Given : ‘Development’ is written as Tnemdevelop’

The last 4 letters of the given word are taken as the first 4 letters in the code in reverse order, and the rest of the letters are written as it is in the end.

Similarly, for EVALUATION, last 4 letters 'TION' will change to 'NOIT'

Thus, Evaluation : Noitevalua

QUESTION: 27

If H = 8 and HAT = 29, find how much BOX = ?

Solution:

The number is the sum of the place values of the alphabets.

H = 8

HAT = 8 + 1 + 20 = 29

=> BOX = 2 + 15 + 24 = 41

QUESTION: 28

Which of the following interchange of signs would make the given equation correct?

64 - 8 × 9 × 8 = 64

Solution:

The first two options contain the signs which are not present in the given equation.

Equation : 64 - 8 × 9 × 8 = 64

(D) :64×8−9−8=64

L.H.S. = 512-17=495≠ R.H.S.

=> Ans - (D)

QUESTION: 29

If + stands for division; x stands for addition; - stands for multiplication; + stands for subtraction, which of the following is correct ?
(a) 15 ÷ 5 × 2 - 6 + 3 = 28
(b) 15 × 5 + 2 - 6 ÷ 3 = 56.5
(c) 15 + 5 - 2 ÷ 6 × 3 = 3
(d) 15 - 5 + 2 × 6 ÷ 3 = 41

Solution:


QUESTION: 30

Some equations have been solved on the basis of a certain operation. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis. If 73 * 17 = 45 and 68 * 40 = 54. then 83 * 15 = ?

Solution:

Both the numbers are added and the sum is divided by 2

QUESTION: 31

If 7 x 8 = 49, 4 × 4 = 12 and 6 × 4 = 18, what will 9 × 6 be ?

Solution:

QUESTION: 32

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

let the missing term be y

here terms in last row of every column is 3rd multiple of every term in 1st row of every corresponding column

18 = 6 x 3

24 = 8 x 3

and hence

y = 7 x 3 = 21

QUESTION: 33

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

Here we can see in 1st and 2nd column that term in last rows are multiple of terms in other rows , i.e

In column 1, 60 = 5 x 3 x 4

In column 2 , 84 = 2 x 6 x 7

So this pattern will follow in 3rd column and hence the missing term = 3 x 5 x 2  = 30

QUESTION: 34

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

let the missing term be y

as we can see that in 1st and 2nd column

product of 1st two elements = product of last two elements

14 x 2 = 7 x 4 (in 1st column)

and, 10 x 3 = 3 x 10 (in 2nd column)

so in 3rd column it will also follow

and hence , 22 x 4 = 11 x y

y = 8

QUESTION: 35

A is located to the West of B. C is located at North in between A and B. D is exactly to the South of B and also in line with B. In which direction of C is D located?

Solution:

Location of A,B,C and D can be shown as :

Hence, D is South-East of C

QUESTION: 36

Deepak walks 20 metres towards North. He then turns left and walks 40 metres. He again turns left and walks 20 metres. Further he moves 20 metres after turning to the right. How far is he from his original position ?

Solution:

Let Deepak started from point A and travelled north for 20 m to reach B, then he turned left and walked 40 m to reach C, again he turned left and walked 20 m till he reached D, finally he turned right and stopped at point E after walking 20 m.

Thus, AE = 40 + 20 = 60 m

QUESTION: 37

Statements :

(I) Some students are intelligent.
(II)Ankita is a student.

Conclusions :

1. Some students are dull.
2. Ankita is an intelligent.

Solution:

In the above statements, there is no information about the dull students, hence conclusion I does not follow.

For the second conclusion, there are two possibilities :

Thus, Ankita may or may not be intelligent, hence conclusion II does not follow.

Thus, none follows.

QUESTION: 38

Statements :

(I) All the watches sold in that shop are made of white metal.
(II) Some of Rico watches are sold in that shop.

Inferences :

1. All watches of white metals are manufactured by Rico.
2. Some of Rico watches are of white metal.
3. None of Rico watches are of white metal.
4. Some of Rico watches of white metal are sold in that shop.

Solution:

The venn diagram for above statements is :

Inferences :
1. All watches of white metals are manufactured by Rico = false
2. Some of Rico watches are of white metal = true
3. None of Rico watches are of white metal = false
4. Some of Rico watches of white metal are sold in that shop = true

Thus, only inferences 2 and 4 follows.

=> Ans - (B)

QUESTION: 39

Identify the Answer Figure from which the pieces given in the Question Figure have been cut.

Solution:

It can b seen that question figures are part of figure in option A.

QUESTION: 40

Which among the answer figures can be constructed from the parts given in question figure ?

Solution:

There are 3 trapeziums present in question figure which are only present in option A.

QUESTION: 41

Which among the answer figures can be constructed from the parts given in question figure ?

Solution:

It can be seen that the figure in option B can be constructed using the parts given in question.

QUESTION: 42

Which of the following number is present only in the circle and the triangle ?

Solution:

We need to find intersection of circle and triangle(but not with the square).this is represented by area 4.

QUESTION: 43

Which one of the following diagrams represents the correct relationship among society, teacher and student ?

Solution:

Society is a super set of teachers and students.Also there are no common entities between teachers and students.This is best represented by option B.

QUESTION: 44

Find out the number of all those people who can speak Tamil or Telugu ?

Solution:

All those people who can speak Tamil or telugu = 35+13+12+9+24+19 = 112

QUESTION: 45

In each of the following questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure ?

Solution:

The reflection of first quadrant is given by option D.

QUESTION: 46

In each of the following questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure ?

Solution:

The relection of fourth quadrant is given by option C.

QUESTION: 47

From the given answer figures select the figure which is hidden/embedded in the question figure. 

Solution:

We can see that the figure in option D is hidden in the question figure.

QUESTION: 48

A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Solution:

When opened back,there will be 4 square holes as shown in option A.

QUESTION: 49

Which of the answer figure is exactly mirror image of the given figure when the mirror is held at XY ?

Solution:

The 180 degree rotation of question figure about line Xy is given by option C.

QUESTION: 50

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘D’ can be represented by 11, 25, etc., and ‘J’ can be represented by 67, 78, etc. Similarly, you have to identify the set for the given word.

“MILK”

Solution:

M can be represented as 98

I can be represented as 86

L can be represented as 77

K can be represented as 99

QUESTION: 51

If the average revenue is a horizontal straight line, marginal revenue will be

Solution:
QUESTION: 52

The hypothesis that rapid growth of per capita income will be associated with a reduction in poverty is called

Solution:
QUESTION: 53

According to Keynes, business cycles are due to variation in the rate of investment caused by fluctuations , in the

Solution:
QUESTION: 54

The main emphasis of Keynesian economics is on

Solution:
QUESTION: 55

The main feature of the Federal State is

Solution:
QUESTION: 56

Public opinion is

Solution:
QUESTION: 57

In India the largest single item of current government expenditure is

Solution:
QUESTION: 58

The demand of a factor of production is

Solution:
QUESTION: 59

The first woman to preside over the UN General Assembly:

Solution:
QUESTION: 60

Pancha siddhantharn of Varaha inihira deals with

Solution:
QUESTION: 61

Which one of the following coins was issued in silver during the Gupta period ?

Solution:
QUESTION: 62

Lothal, the dockyard site of the Indus Valley Civilization, is situated in

Solution:
QUESTION: 63

Who among the Delhi Sultans died of a sudden fall from a horse at Lahore while playing Chaugan ?

Solution:
QUESTION: 64

Buddha means

Solution:
QUESTION: 65

Which one of the following is an item included in the list of Fundamental Duties of an Indian citizen in the Constitution ?

Solution:
QUESTION: 66

Where is the headquarters of Hindustan Zinc Ltd ?

Solution:
QUESTION: 67

Leaving agricultural land uncultivated for some years known as

Solution:
QUESTION: 68

The sky appears blue due to

Solution:
QUESTION: 69

The mountain formed on the earth crust due to tension is called

Solution:
QUESTION: 70

Movement of hairs in Drosera is referred to as

Solution:
QUESTION: 71

Which of the following is an example of parasitic alga ?

Solution:
QUESTION: 72

Solitary cyrnose inflorescence is observed in

Solution:
QUESTION: 73

The excretory aperture in Paramoecium is known as

Solution:
QUESTION: 74

IVF (In Vitro Fertilization) Technique was first devised by

Solution:
QUESTION: 75

What is ‘Biodiversity’ ?

Solution:
QUESTION: 76

A particle is moving in a uniform circular motion with constant speed v along a circle of radius r. The acceleration-of the particle is

Solution:
QUESTION: 77

Which of the following devices can be used to detect radiant heat ?

Solution:
QUESTION: 78

In which one of the following the phenomenon of total internal reflection of light is used ?

Solution:
QUESTION: 79

Period of oscillation of 3 cm microwaves in seconds is

Solution:
QUESTION: 80

The most advanced form Of Read Only Memory (ROM) is

Solution:
QUESTION: 81

A computer program that translates one program instruction one at a time into machine language is called a/ an

Solution:
QUESTION: 82

Which of the following is very reactive and kept in kerosene?

Solution:
QUESTION: 83

Just born baby has the respiratory rate as

Solution:
QUESTION: 84

In the periodic table of elements, on moving from left to right across a period, the atomic radius

Solution:
QUESTION: 85

Vulcanized rubber contains sulphur

Solution:
QUESTION: 86

Uric acid is the chief nitrogenous wastes in

Solution:
QUESTION: 87

To conserve coral reefs, the Government of India declared one of the following as Marine Park.

Solution:
QUESTION: 88

The special modified epidermal cells surrounding stomatal pore are called

Solution:
QUESTION: 89

Transpiration through leaves is called as

Solution:
QUESTION: 90

Who is the brand ambassador of Nokia Phones in India ?

Solution:
QUESTION: 91

Which of the following is a metallic ore ?

Solution:
QUESTION: 92

‘Canterbury’, the premium Indian brand of woollen cardigans and pullovers is from the house of

Solution:
QUESTION: 93

Lionel Messi, the winner of four FIFA Ballion d’or and World Player of the year, belongs to

Solution:
QUESTION: 94

Who is the brand ambassador of the Hockey India League (HIL) 2013 ?

Solution:
QUESTION: 95

“Consumer Electronic Imaging’ Fair 2013”, formally called as “Photo Fair”, will be organize in January 2015 at

Solution:
QUESTION: 96

Which Indian State is the leading cotton producer ?

Solution:
QUESTION: 97

The ‘more mega store’ retail chain belongs to which Indian Industry ?

Solution:
QUESTION: 98

Who among the following was responsible for the revival of Hinduism in 19th century?

Solution:
QUESTION: 99

The Nobel Peace Prize is awarded in which city ?

Solution:
QUESTION: 100

Where is the headquarters of the International Olympic Committee located ?

Solution:
QUESTION: 101

For any integral value of n, 32n + 9n + 5 when divided by 3 will leave the remainder.

Solution:

Expression = 32n + 9n + 5

= 32n + 9n + 3 + 2

Taking 3 common from each term, we get :

=> 3(32n−1 + 3n + 1) + 2

Now, if we divide the above term by 3, remainder will be 2.

QUESTION: 102

Three men A. B and C working together can do a job in 6 hours less time than A alone, in 1 hour less time than B alone and in one half the time needed by C when working alone. Then A and B together can do the Job in

Solution:

Let time taken by A alone = xx hours

=> Time taken by A, B & C together = (x−6) hours

=> Time taken by B alone = (x-5) hours

=> Time taken by C alone = 2(x-6) hours

Now, rate of work of A + rate of work of B + rate of work of C = rate of work of A,B,C together



When x = 3 , the expression (x-6) becomes negative, thus it's not possible

QUESTION: 103

A swimming pool is fitted with three pipes. The first two pipes working simultaneously, fill the pool in the same time as the third pipe alone. The second pipe alone fills the pool 5 hours faster than the first pipe and 4 hours slower than the third pipe. In what time will the second and third pipes together fill the pool?

Solution:

Let the first pipe alone can fill the tank in xx hours

=> Second pipe can fill the tank in (x-5) hours

and the third pipe can fill the tank in (x-5)-4 =(x−9) hours

Since, part filled by first pipe and second pipe together in 1 hr = part filled by third pipe in 1 hr

When x=3, the expression,(x−5) will be negative, thus it's not possible.

=> x = 15
Time taken by second and third pipes to fill the tank 

QUESTION: 104

Arranging the following in descending order, we get

Solution:


QUESTION: 105

The base of a right prism is a quadrilateral ABCD. Given that AB = 9 cm, BC = 14 cm, CD = 13 cm, DA = 12 cm and ΔDAB = 90°. If the volume of the prism be 2070 cm3, then the area of the lateral surface is

Solution:




QUESTION: 106

The volumes of a right circular cylinder and a sphere are equal. The radius of the cylinder and the diameter of the sphere are equal. The ratio of height and radius of the cylinder is

Solution:

Let the radius and height of right circular cylinder be r and h respectively.

Let radius of sphere is R.

The radius of the cylinder and the diameter of the sphere are equal.

Therefore, r = 2R

The volumes of a right circular cylinder and a sphere are equal.

QUESTION: 107

A wire of length 44 cm is first bent to form a circle and then rebent to form a square. The difference of the two enclosed areas is

Solution:

Let radius of circle be rr and side of square be aa

=> Circumference of circle =2πr=44

=> r = 7 cm

Since, the circular wire is bent to form square, => both of their perimeters are equal

=> Perimeter of square = 4a = 44

=> a = 11 cm

Now, area of circular wire = πr2

QUESTION: 108

A shopkeeper listed the price of goods at 30% above the cost price. He sells half the stock at this price, one fourth of the stock at a discount of 15% and the remaining at 30% discount. His overall profit is

Solution:

Let number of items = 4 (for simplicity)

Let C.P. for each = 100x


QUESTION: 109

A takes three times as long as B and C together to do a job. B takes four times as long as A and C together to do the work. If all the three, working together can complete the job in 24 days, then the number of days, A alone will take to finish the job is

Solution:

Let time taken by B and C = x days

=> Time taken by A = 3x days

Thus, part of work done by A, B & C in 1 day

QUESTION: 110

A shopkeeper allows a discount of 10% on the marked price of an item but charges a sales tax of 8% on the discounted price. If the customer pays 3,402 as the price including the sales tax, then the marked price is

Solution:

QUESTION: 111

The milk and water in two vessels A and B are in the ratio 4 : 3 and 2 : 3 respectively. In what ratio, the liquids in both the vessels be mixed to obtain a new mixture in vessel C containing half milk and half water ?

Solution:


QUESTION: 112

Two numbers A and B are such that the sum of 5% of A and 4% of B is 2/3 rd of the sum of 6% of A and 8% of B. The ratio A : B is

Solution:

QUESTION: 113

The average marks obtained by 40 students of a class is 86. If the 5 highest marks are removed, the average reduces by one mark. The average marks of the top 5 students is

Solution:

Given that average marks of 40 students in a class = 86

Hence total marks of 40 students = 40 x 86 = 3440

Now when the top 5 highest marks are removed than the average reduces by 1 and hence it become = 86-1 = 85

and number of students now becomes = 40-5 = 35

So total of remaining students = 35 x 85 = 2975

So total marks of top 5 students = 3440 - 2975 = 465

average of 5 students = 465/5 = 93

QUESTION: 114

A student finds the average of 10, 2 - digit numbers. If the digits of one of the numbers is interchanged, the average increases by 3.6. The difference between the digits of the 2-digit numbers is

Solution:

Let the average of 10 two digit number be y

Sum of 10 two digit number = 10 × y

Now if digits of 1 number is interchanged , new average = y+3.6

This increment is because of change in digits of 1 two digit number .

Sum of 10 numbers after interchanging digits = 10y + 36

Difference between the two cases = 9 × difference between digits of 1 two digit number whose digits have been interchanged and the unit digit of this number is greater than tens digit = 9 (b-a)

Where " ab " is the two digit number whose digits have been interchanged.

9 (b-a) = 36

Hence , (b-a) = 4

QUESTION: 115

A trader buys goods at 20% discount on marked price. If he wants to make a profit of 25% after allowing a discount of 20%, by what percent should his marked price be greater than the original marked price ?

Solution:



Now, % by which he should mark up his price more than the original marked price 

 = 25%

QUESTION: 116

A man spends 75% of his income. His income increases by 20% and his expenditure also increases by 10%. The percentage of increase in his savings is

Solution:

let the income of person be Rs y

So his expenditure be 75% of income which is = 0.75y

Saving = y- 0.75y = 0.25y

Now after increment of 20 % in income the new income becomes = 1.2y

Given that bew expenditure is 10% more than previous one.So , new expenditure is = 1.1 × 0.75y = 0.825y

New savings = 1.2y - 0.825y = 0.375y

Percentage increase in savings = 

QUESTION: 117

A car travels from P to Q at a constant speed. If its speed were increased by 10 km/h, it would have been taken one hour lesser to cover the distance. It would have taken further 45 minutes lesser if the speed was further increased by 10 km/h. The distance between the two cities is

Solution:

Let the distance between the two cities = d km and the speed be s km/hr


Now, in condition 1, the car takes 1 hr lesser when speed is increased by 10 km/h

QUESTION: 118

A train leaves a station A at 7 am and reaches another station B at 11 am. Another train leaves B at 8 am and reaches A at 11.30 am. The two trains cross one another at

Solution:

Time taken by 1st train to travel from A to B = 11-7 = 4 hours

Time taken by 2nd train to travel from B to A = 11:30-8 = 3.5 hours

=> ratio of time taken by 1st train to 2nd train = 4  : 7/2 = 8 : 7

Since, speed is inversely proportion to time

=> Ratio of speeds of 1st train to 2nd train = 7 : 8

Let the speed of 1st train = 7x and 2nd train = 8x km/hr

Distance between the two stations = time * speed = 7x * 4 = 28x km

We know that, 1st train starts one hour early, thus it will cover 7x distance till the time 2nd train starts.

So, at 8.00 a.m., remaining distance between two trains = 28x-7x = 21x km

Also, the two trains are moving in opposite directions, => relative speed of two trains = 8x+7x = 15km/hr

QUESTION: 119

A man gave 50% of his savings of 84,100 to his wife and divided the remaining sum among his two sons A and B of 15 and 13 years of age respectively. He divided it in such a way that each of his sons, when they attain the age of 18 years, would receive the same amount at 5% compound interest per annum. The share of B was

Solution:


QUESTION: 120

A fruit-seller buys some oranges and by selling 40% of them he realises the cost price of all the oranges. As the oranges being to grow over-ripe, he reduces the price and sells 80% of the remaining oranges at half the previous rate of profit. The rest of the oranges being rotten are thrown away. The overall percentage of profit is

Solution:

Let us assume that the fruit seller buys 100 oranges for Rs. 100
He sells 40 oranges for Rs. 100

Now, he sells 80% of the remaining oranges at half the profit
i.e., he sells 48 oranges at 75% profit.
Selling Price of 48 oranges = 48 + 75% of 48 = Rs. 84
Rest of them are thrown away.
Total SP = 100 + 84 = 184
Profit = 184 - 100 = 84
% Profit = 84%

QUESTION: 121

 where p,q,r and a,b,c are non-zero then the value of 

Solution:


QUESTION: 122

If x is a rational number and  then the sum of numerator and denominator of x is

Solution:

As it was mentioned that x is rational number . Hence, x= 1/3

Hence , 1+3 = 4.

QUESTION: 123

The area in sq. unit. of the triangle formed by the graphs ofx= 4, y= 3 and 3x+ 4y= 12 is

Solution:

Clearly, x=4 is a vertical line passing through (4,0) and y=3 is a horizontal line passing through the point (0,3)
The line 3x+ 4y= 12 also passes through (4,0) and (0,3) .
Hence, it is a right angled triangle with base=4 units and height=3 units.

QUESTION: 124

The equations 3x+ 4y = 10 -x+ 2y = 0 have the solution (a, b). The value of a + b is

Solution:

3x + 4y = 0 ---> (1)
x - 2y = 10
(x - 2y = 10)×2
2x - 4y = 20 ---> (2)
5x = 20
x = 4
y = -3
x + y = 1

QUESTION: 125

Solution:

QUESTION: 126

If a= 2.234, b = 3.121 and c = -5.355, then the value of a3+b3+c3 - 3 abc is

Solution:

If a+b+c = 0, a3+b3+c3=3abc
Hence, the answer is 0.

QUESTION: 127

If x2+y2+1=2x, then the value of x3+y5 is

Solution:

QUESTION: 128

If 3 (a2 + b2 + c2) = (a + b + c)2 , then the relation between a, b and c is

Solution:

Given , 3 (a2 + b2 + c2) = (a + b + c)2
3 (a2 + b2 + c2)=3 (a2 + b2 + c2 ) +2[ab+bc+ca]
2 (a2 + b2 + c2)= +2[ab+bc+ca]
(a2 + b2 + c2)= [ab+bc+ca]
(a2 -ab) + (b2 -bc) + (c2 -ca) = 0
a(a-b) + b(b-c) + c(c-a) = 0
This is only possible when a=b=c .

QUESTION: 129

If (sin α + cosec α)2 + (cos α + sec α)2 = k + tan2α + cot2α, then the value of k is

Solution:

QUESTION: 130

The angle of elevation of the top of a vertical tower situated perpendicularly on a plane is observed as 60° from a point P on the same plane. From another point Q, 10m vertically above the point P, the angle of depression of the foot of the tower is 30°. The height of the tower is

Solution:

In the given problem, distance between tower and point of observation will be the adjacent side and tower will be the opposite side.
Let 'd' be the distance and 'h' be the height of the tower.
tan 60 = h/d => d = h/tan 30
tan 30 = (h-10)/d => d = (h-10)/ tan 60
h/tan 30 = (h-10)/tan 60
h/h-10 = 3
2h = 30
h = 15m
Option A is the correct answer.

QUESTION: 131

If sin 21°= x/y then sec21°- sin 69° is equal to

Solution:

Given , sin 21°= x/y . So , cos21° = √(1-sin221°) 

QUESTION: 132

If sec α + tan α = 2, then value of sin α is (assume that 0 < α < 90°)

Solution:

QUESTION: 133

If 3 sin θ + 5 cos θ = 5, then the value of 5 sin θ - 3 cos θ will be

Solution:

QUESTION: 134

If θ is an acute angle and tan θ + cot θ = 2, then the value of tan5θ+cot5θ is

Solution:

tan θ + cot θ = 2
θ=45∘
tan θ = cot θ = 1
tan5θ+cot5θ=2

QUESTION: 135

ABCD is a parallelogram in which diagonals AC and BD intersect at 0. If E, F, G and H are the mid points of AO, DO, CO and BO respectively, then the ratio of the perimeter of the quadrilateral EFGH to the perimeter of parallelogram ABCD is

Solution:

We know that in a triangle the line segment joining the mid points of two sides, is parallel to the third side and measures half of the third side.
In the triangle OAB, EF is the line joining the mid points of OA and OB. Hence EF = 1/2​ AB.
In the triangle OBC, FG is the line joining the midpoints of OB and OC.
hence, FG =1/2​ BC

QUESTION: 136

The simple value of tan 1°. tan 2°. tan 3° ..................... tan 89° is

Solution:

Given , tan 1°. tan 2°. tan 3° ..................... tan 89°
But tan 89° can be written as tan(90-1)=cot 1 tan(90-theta)=cot(theta) .Similarly
tan 88 =cot 2
tan 87= cot 3................up to tan 46=cot 44
But the centre term tan45° is left over because total no. of terms is odd . Also tan 45 =1 .
Hence, tan1°.tan2°...........tan44°.tan 45°.cot44°..............cot1°
tan and cot with same value cancel out each other.
so ....remaining is tan45° 
Hence, the answer is 1.
 

QUESTION: 137

The length of a tangent from an external point to a circle is 5√3 unit. If radius of the circle is 5 units, then the distance of the point from the circle is

Solution:



QUESTION: 138

In ΔABC, ∠C is an obtuse angle. The bisectors of the exterior angles at A and B meet BC and AC produced at D and E respectively. If AB = AD = BE, then ∠ACB 

Solution:




QUESTION: 139

ABC is an equilateral triangle and 0 is its circumcentre, then the ∠AOC is

Solution:

ΔABC is an equilateral triangle,
 (In equilateral triangle medians and angle bisectors are same)

QUESTION: 140

ABCD is a cyclic quadrilateral. The side AB is extended to E in such a way that BE = BC. If ∠ADC = 70°, ∠BAD = 95°, then ∠DCE is equal to

Solution:



QUESTION: 141

If the sum of interior angles of a regular polygon is equal to two times the sum of exterior angles of that polygon, then the number of sides of that polygon is

Solution:

Let the polygon be 'n'-sided.
Sum of interior angles of a polygon=(n−2)180
Sum of exterior angles of a polygon = 360
∵ Sum of interior angles of a polygon = 2× Sum of exterior angle of a polygon
(n−2)180 =2×360
n=6
Hence, Option B is correct.

QUESTION: 142

In ∠PQR, S and T are points on sides PR and PQ respectively such that ∠PQR =∠PST. If PT = 5 cm, PS = 3 cm and TQ = 3 cm, then length of SR is

Solution:


QUESTION: 143

Two circles are of radii 7 cm and 2 cm their centres being 13cm apart. Then the length of direct common tangent to the circles between the points of contact is

Solution:


QUESTION: 144

The following table gives zonewise survey report of the people of a country who take coffee. Study the table and answer the questions.

Q. The percentage of people of south zone who take coffee at least once a day is close to

Solution:

Total no. of people in South zone = 1450+1120+420+350+50 = 3390

People who take coffee at least once a day = (1 to 3 times a day) + (more than 3 times a day)

= 1450+1120 = 2570

QUESTION: 145

The following table gives zonewise survey report of the people of a country who take coffee. Study the table and answer the questions.

Q. The percentage of people from non-west zone who take coffee ‘only once a week’ is approximately

Solution:

Total no. of people in :

North zone = 410+1220+1640+620+950 = 4840

East zone = 310+830+710+540+430 = 2820

South zone = 1450+1120+420+350+50 = 2570

=> Total no. of people in non-west zone = 4840+2820+2570 = 11050

No. of people who take coffee only once a week in non-west zone = 620+540+350 = 1510

QUESTION: 146

The following table gives zonewise survey report of the people of a country who take coffee. Study the table and answer the questions.

Q. The ratio of the total number of people surveyed who take coffee more than 3 times a day to the total number of people who do not take coffee at all is

Solution:

No. of people who take coffee more than 3 times a day = 410+310+700+1450 = 2870

No. of people who never take coffee = 950+430+620+50 = 2050

QUESTION: 147

Study the following graph which shows income and expenditure of a company over the years and answer the questions.

Q. The difference in profit (in Rs. crores) of the company during 2007 and 2008 is

Solution:

Profit = Income - Expenditure

Income in 2007 = 45

Expenditure in 2007 = 40

=> Profit in 2007 = 45-40 = 5

Income in 2008 = 60

Expenditure in 2008 = 50

=> Profit in 2008 = 60-50 = 10

Required difference = 10-5 = 5

QUESTION: 148

Study the following graph which shows income and expenditure of a company over the years and answer the questions.

Q. In how many years was the expenditure of the company more than the average expenditure of the given years ?

Solution:

Expenditure of the company in :

2005 = 25

2006 = 40

2007 = 40

2008 = 50

2009 = 55

So, only in years '2008' & '2009', the expenditure of the company is greater than the average expenditure.

QUESTION: 149

Study the following graph which shows income and expenditure of a company over the years and answer the questions.

Q. The percentage increase in income of the company from 2007 to 2008 is

Solution:

QUESTION: 150

Study the following graph which shows income and expenditure of a company over the years and answer the questions.

Q. Ratio of total income to total expenditure of the company over the years is

Solution:

Total income of the company over the years = 35+50+45+60+60 = 250

Total expenditure = 25+40+40+50+55 = 210

QUESTION: 151

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is d i.e. No error.

Q. He feels his troubles (1)/ as much or (2)/ even more than they. (3)/ No error (4)

Solution:
QUESTION: 152

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is d i.e. No error.

Q. I like reading (1)/ more than (2)/ to play. (3)/ No error (4)

Solution:
QUESTION: 153

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is d i.e. No error.

Q. The old lady swooned (I)/ but was soon (2)/ restored at senses. (3)/ No error (4)

Solution:
QUESTION: 154

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is d i.e. No error.

Q. I shall have to (1)/ withdraw from my savings (2)/ to buy a new car. (3)/ No error.(4)

Solution:
QUESTION: 155

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is d i.e. No error.

Q. The whole block of flats (1)/ including two shops were (2)/ destroyed in fire. (3)/ No error (4)

Solution:
QUESTION: 156

Direction (Q. 156 -160) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word (s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

Q. He was.................. about whether to do it or not.

Solution:
QUESTION: 157

The minister................... on the petition before it was taken up for discussion.

Solution:
QUESTION: 158

The foolish crows ..................to sing.

Solution:
QUESTION: 159

Truculent in defending their individual rights of sovereignty under the Articles of Confederation, the newly formed states................. constantly.

Solution:
QUESTION: 160

His conduct is bad. and his honesty is not.................. suspicion.

Solution:
QUESTION: 161

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Porous

Solution:
QUESTION: 162

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Insipid

Solution:
QUESTION: 163

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Convalesce

Solution:
QUESTION: 164

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Suppress

Solution:
QUESTION: 165

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Vocal

Solution:
QUESTION: 166

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Indict

Solution:
QUESTION: 167

Direction (Q. 167 -170) : In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/ Phrase Underline in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q. There is no cut and dried method for doing this.

Solution:

'Cut and dried' means some some pre-determined or ready made method. Hence, option C is the correct answer.

QUESTION: 168

Suddenly the man blacked out during the parade and had to be helped to a quiet place.

Solution:

Black out in the given context refers to losing consciousness. Hence, option C is the correct answer.

QUESTION: 169

Hold your horses for a moment while I make a phone call.

Solution:

'To hold ones horses' means to wait for sometime. Hence, option D is the correct answer.