SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 3 Past Year 2014 Paper


200 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 3 Past Year 2014 Paper


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 3 Past Year 2014 Paper for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 3 Past Year 2014 Paper (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 3 Past Year 2014 Paper quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 3 Past Year 2014 Paper exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 3 Past Year 2014 Paper extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

23: 13 : : 54 : ?

Solution:

= 23: 13 : : 54 : ?

The pattern followed is = n:n−10

Eg = 23:23-10=23:13

Similarly, 54-10=44

QUESTION: 2

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Seismometer : Earthquakes : : Thermometer : ?

Solution:

A Seismometer is an instrument that measures the degree of an earthquake, similarly a thermometer measure temperature.

QUESTION: 3

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Play : Actor : : Concert : ?

Solution:

An actor performs in a play, similarly a musician performs in a concert.

QUESTION: 4

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

DLIP : FNKR : : JROV : ?

Solution:

Expression = DLIP : FNKR

The pattern followed is :

Similarly, for JROV :

QUESTION: 5

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

YAWC : UESG : : QIOK : ?

Solution:

Expression = YAWC : UESG

The pattern followed is :

Similarly, for QIOK :

QUESTION: 6

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

17 : 24 : : 153 : ?

Solution:

Expression = 17 : 24 : : 153 : ?

The pattern followed is that both the numbers are multiplied by 9

Eg : 17×9=153

Similarly,24×9=216

QUESTION: 7

In each of the following questions, select the one which is different from the other three alternatives.

Solution:

The words duck, avoid, dodge are synonyms which means to avoid, while flee means to run away.

QUESTION: 8

In each of the following questions, select the one which is different from the other three alternatives.

Solution:

Except 36, all other numbers are multiples of 8, hence it is the odd one out.

QUESTION: 9

In each of the following questions, select the one which is different from the other three alternatives.

Solution:

Except in the number pair (83, 6), in all other pairs the first digit of the first number is the second number, hence it is the odd one.

QUESTION: 10

In each of the following questions, select the one which is different from the other three alternatives.

Solution:

(A) : L (+2 letters) = N (+1 letter) = O (+3 letters) = R

(B) : T (-2 letters) = R (-2 letters) = P (+3 letters) = S

(C) : C (+2 letters) = E (+1 letter) = F (+3 letters) = I

(D) : G (+2 letters) = I (+1 letter) = J (+3 letters) = M

QUESTION: 11

In each of the following questions, select the one which is different from the other three alternatives.

Solution:

Among the given birds, only eagle can fly, hence it is the odd one out.

QUESTION: 12

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following colours ?

1. Indigo
2. Red
3. Violet
4. Blue
5. Green
6. Yellow
7. Orange

Solution:

The correct order for colors of a rainbow is :

= Violet -> Indigo -> Blue -> Green -> Yellow -> Orange -> Red

≡ 3, 1, 4, 5, 6, 7, 2

QUESTION: 13

Arrange the following words as per order in the English dictionary :

1. Caricature
2. Cardinal
3. Carnivore
4. Cartoon
5. Category

Solution:

As per order in the English dictionary :

= Cardinal -> Caricature -> Carnivore -> Cartoon -> Category

≡ 2, 1, 3, 4, 5

QUESTION: 14

Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

R_S_ PM_KSB_MRK_

Solution:

In this question we need to fill the blanks in R_S_ PM_KSB_MRK_

here the pattern is RKSBPM and hence , the blanks from left to right will be filled by "KBRPS"

QUESTION: 15

In the following series, how many HIG occur in such a way that “I” is in the middle and ‘H’ and ‘G’ are adjacent to it on both sides ?

GGHIHIIGGJKLMGIHIG

Solution:

In the expression, we need to find HIG or GIH.

=> GGHIHIIGGJKLM GIH IG and GGHIHIIGGJKLMGI HIG

Thus, there are 2 such words.

QUESTION: 16

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

2, 2, 4, 6, ?, 10, 8, 14, 10

Solution:

here the given pattern is 2, 2, 4, 6, ?, 10, 8, 14, 10

let the missing term be y

here 2 series are present

1st series : 2, 4, y, 8, 10

2nd series: 2, 6, 10, 14

as we can see that the missing term is a part of 1st series

and in 1st series difference between consecutive terms is 2

so 4-2 = y-4

y = 6

QUESTION: 17

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

ELFA, GLHA, ILJA, ?, MLNA

Solution:

here the given pattern is ELFA, GLHA, ILJA, ? , MLNA

we can see that first term of every pattern is alternative term E , G, I so first term for the missing element is K

2nd term of missing element is L in all cases. so here it is also L

3rd term in all cases is again alternative terms starting from F , and continued as H, J and hence the 3rd term of missing pattern is L

and 4th term in every case is A

so the missing pattern is KLLA

QUESTION: 18

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3, 8, 18, 35, ? , 98

Solution:

Numbers of the form (n2+1) are added.

3 +(22+1) = 8

8 +(32+1) = 18

18 +((42+1) = 35

35 +(52+1) = 61

61 +(62+1) = 98

QUESTION: 19

L, M, N and 0 are brothers. L is darker than 0, N is the fairest of all. M is fairer than 0. Who is the darkest of all ?

Solution:

Let's take darkness as the quantity measured.

Given O<L

N is the least (since fairest implies least darkest)

M<O

This implies N<M<O<L

Hence L is the darkest

QUESTION: 20

Anjali says, “He is the only son of the father of my sister’s brother.” How is that person related to Anjali ?

Solution:

My sister's brother = My brother

Father of my brother = My father

Son of my father = My brother

Hence he is her brother

QUESTION: 21

From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

FUNDAMENTAL

Solution:

There is no 'S' in the given word. Therefore, the words FUNDS and NOSE cannot be formed. There is no 'R' in the given word. Therefore, the word DETRIMENTAL cannot be formed.

Thus, only 'Tame' can be formed.

QUESTION: 22

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

THERMODYNAMICS

Solution:

There are only one A and T in the given word. Therefore, the word MATHEMATICS cannot be formed.

QUESTION: 23

Joan’s age is 42 years and Kelvin’s age is 26 years. How many years ago was Kelvin’s age half of Joan’s age ?

Solution:

Assume x years ago,Kelvin’s age was half of Joan’s age

1/2(42-x) = 26-x

Solving the above equation,we get x=10 years

QUESTION: 24

In a certain code, ‘RATIONAL’ is written as ‘RTANIOLA’. How would “TRIBAL’ be written in the same code. ?

Solution:

Given : ‘RATIONAL’ is written as ‘RTANIOLA’

The pattern followed is :

Similarly, for TRIBAL :

QUESTION: 25

If ‘INDUS’ is coded as ‘03865’ and ‘TENNIS’ is coded as ‘243305’, then what will be the code for ‘STUDENT ?

Solution:

The codes for each letter is given, eg : I = 0 , N = 3 , D = 8 , U = 6 , S = 5

Similarly, T = 2 , E = 4

Substituting above values, we get :

STUDENT = 5268432

QUESTION: 26

Given below are capital letters in the first line and symbols in the second line. Symbols and letters are codes for each other. Choose the correct code for the word : HEIGHT

Solution:

According to the question,

H -> =
E -> ÷
I -> (
G -> ×
H -> =
T -> II

Thus, HEIGHT : = ÷ (× =II

QUESTION: 27

In a school, the bell is rung once after each half an hour. The school starts at 8:00 a.m. and closes at 1:30 p.m. The bell is rung 3 times continuously, at the time of beginning, at the time of lunch break at 10:00 and 10:30 a.m. and at the end. How many times is the bell rung every day ?

Solution:

The bell rings 3 times at beginning of school, at the end of school and at beginning of lunch and at the end of lunch so that makes up 12 gongs.

Then it rings after every half an hour .

8.30 9.00 9:30 = 3 times

(We have already counted the bell at 10.00 and 10.30 for lunch )

11.00 11.30 12.00 12.30=5 times

So total 12+3+5=20 times

QUESTION: 28

Some letters are given with numbers from 2 to 9. Select the sequence of numbers which arranges the letters into a meaningful word.

Solution:

The numbers in option D when converted back to letters signify EXAMINATION which is a meaningful word

QUESTION: 29

Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation :(√121 * 9) * 5 * 4 * 1

Solution:

(√121 +9) ÷ 5 × 4 = 1

Hence,option B

QUESTION: 30

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

let the missing term be y

here we can see that numbers in row 3 are multiple of numbers in row 1 and row 2

48 = 8 x 6

36 = 4 x 9

and hence , y = 7 x 9 = 63

QUESTION: 31

If ‘-’ stands for ‘division’, ‘+’ stands for ‘multiplication’, ‘÷’ stands for ‘subtraction’, ‘×’ stands for ‘addition’, then which one of the following equations is correct ?

Solution:


QUESTION: 32

Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

5 Θ 3=-7; 3 Θ 7=-11; 7 Θ 11=?

Solution:

The pattern followed is that the product of the numbers is subtracted from the sum of the numbers.

QUESTION: 33

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:
QUESTION: 34

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

let the missing term be y

here numbers in 3rd row of every column = square of number in 2nd row in same column - square of number in 1st row in same column

33 = 72 - 42

27 = 62 - 32

21 = 52 - 22

and hence same pattern will follow in 1st column

and so, y = 92 - 22 = 77

QUESTION: 35

Some statements are given followed by three conclusions I, II and III. You have to consider the statements to be true, even if they seem to be at variance from commonly known facts. You have to decide which of the given conclusions if any, follow from the given statements. Indicate your answer.

Statements :

All chickens are birds. Some chickens are hens. Female birds lay eggs.

Conclusions :

I. All birds lay eggs.
II. Some hens are birds.
III. Some chickens are not hens.

Solution:

The venn diagram for above statement is :

Conclusions :
I. All birds lay eggs = false (\because∵ only female birds lay eggs)
II. Some hens are birds = true
III. Some chickens are not hens = false

Thus, only conclusion II follows

=> Ans - (D)

QUESTION: 36

A man is facing South. He turns 135° in the anticlockwise direction and then 180° in the clockwise direction. Which direction is he facing now ?

Solution:


The man is initially facing south direction, after turning 135° in the anticlockwise direction, he is facing north-east and finally after turning 180° in the clockwise direction, he will face South-West direction.

QUESTION: 37

Raju cycled 10 km South from his house, turned right and went 5 km and again turned right and cycled 10 km and then turned left and cycled 10 km. How many kilometres will he have to cycle back to reach his house ?

Solution:

Let Raju's intial position be at point A, he cycled 10 km south and reached B, then turned and went 5 km, he again turned right from point C and cycled for 10 km to reach D, finally he cycled for 10 km and stopped at point E.

Thus, AE = 10 + 5 = 15 km

QUESTION: 38

“If a person is rich, he has a lot of influence.” What inference can you draw from the above statement ?

Solution:

The statement indicates that, if a person is rich, he has a lot of influence, and not vice-versa, thus third option is not possible. Also, if someone's poor, it does not mean that they do not have any influence, thus second and last options are eliminated.

Only possible inference is Kamala is rich, so she has a lot of influence.

QUESTION: 39

How many triangles are there in the given figure ? 

Solution:

ABC ADX DQE
AXY ADY DQF
DEF AOB GPH
GHI AOC GPI
Hence there are 12 triangle

QUESTION: 40

Among the four answer figures, which one can be formed from the cut out pieces given below in the question figure ?

Solution:

In the figure, parts AOB, BOC, COD, DOA are just the figures given question.
Hence option D

QUESTION: 41

Choose the cube which will be formed on folding the given question figure.

Solution:

Interpreting cube from question figure,option C can be formed as cube.

QUESTION: 42

In the given figure, which letter represents those Nurses who are Doctors as well as Pharmacists ?

Solution:

We need to find that piece of the set nurses which intersects with the set doctors and the set pharmacists.Hence it's R.

QUESTION: 43

In the following questions, identify the diagram that best represents the relationship among the classes given below.

Duck, Penguin, Bird

Solution:

Ducks and penguins are types of birds. This is best represented by option A.

QUESTION: 44

In the following questions, identify the diagram that best represents the relationship among the classes given below.

Profit, Dividend, Bonus

Solution:

Bonus and Dividend are different from each other. But both these are parts of profit.

QUESTION: 45

In each of the following questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure ?

Solution:

Answer figure must be reflection of first quadrant in question figure.Hence it's option D.

QUESTION: 46

In each of the following questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure ?

Solution:

Answer figure must be reflection of first quadrant in question figure.Hence it is option C.

QUESTION: 47

A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 

       

Solution:

The hole cut will be present in all 4 quadrants as shown in option A.

QUESTION: 48

From the given answer figures. select the one in which the question figure is hidden/embedded. 

Solution:

It can be seen that the figure in option D contains the question figure.

QUESTION: 49

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g. ‘A’ can be represented by 03, 34, 86, etc. and can be represented by 12, 65, 79, etc. Similarly, you have to identify the set for the given word.

REST


Solution:

R can be represented by 55

E can be represented by 22

S can be represented by 99

T can be represented by 5

Hence,option D

QUESTION: 50

If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given question figure ?

Solution:

The 180 degree rotation of given figure is given by option D

QUESTION: 51

A unit price elastic demand curve will touch

Solution:
QUESTION: 52

India follows the policy of non-alignment which implies.

Solution:
QUESTION: 53

If the supply curve is a straight line passing through the origin, then the price elasticity of supply will be

Solution:
QUESTION: 54

According to Modern Theory of Rent, rent accrues to

Solution:
QUESTION: 55

The book which is at the centrepiece of the study of Macro - Economics was written by

Solution:
QUESTION: 56

The basic problem studied in Macro - Economics is

Solution:
QUESTION: 57

The number of subjects incorporated in the Union List is

Solution:
QUESTION: 58

Who was the French Governor of Pondicherry. Who tried to make the French Company as a powerful company ?

Solution:
QUESTION: 59

The most powerful Peshwa was

Solution:
QUESTION: 60

Democratic Socialism aims at

Solution:
QUESTION: 61

Two - Party System is found in

Solution:
QUESTION: 62

Chief Justice of the Supreme Court is appointed by the

Solution:
QUESTION: 63

What are the folds found in the mucous lining of the empty stomach ?

Solution:
QUESTION: 64

The first Mysore War fought between the British and Hy-der Ali in 1767 - 69 A.D., came to an end by the

Solution:
QUESTION: 65

The British Government intervened in the affairs of the Company and passed an Act in 1773 A.D., known as the

Solution:
QUESTION: 66

Sher Shah defeated Humayun and captured Gaur in the battle of

Solution:
QUESTION: 67

Identify the most infertile amongst the following soils.

Solution:
QUESTION: 68

Spot the odd item of the following :

Solution:
QUESTION: 69

Which of the following reasons is responsible for lack of vegetation in the deserts ?

Solution:
QUESTION: 70

Which one of the following pairs is not correctly matched ?

Solution:
QUESTION: 71

Select the correct direction of Sirocco storm.

Solution:
QUESTION: 72

Which among the following is an abiotic factor ?

Solution:
QUESTION: 73

Leaves of many grasses are capable of folding and unfolding because

Solution:
QUESTION: 74

Pleura is the covering of

Solution:
QUESTION: 75

Which one of the following is an egg-laying mammal ?

Solution:
QUESTION: 76

The moderator used in a nuclear reactor is

Solution:
QUESTION: 77

Solar eclipse occurs when

Solution:
QUESTION: 78

An aspect of Input/Output controller of data logic is called

Solution:
QUESTION: 79

What does BIOS stand for ?

Solution:
QUESTION: 80

The device used to convert solar energy into electricity is

Solution:
QUESTION: 81

The type of kidneys present in frog are

Solution:
QUESTION: 82

A spinning neutron star is known as

Solution:
QUESTION: 83

Light year is a unit of

Solution:
QUESTION: 84

The chemical name of ‘Plaster of Paris” commonly used for setting broken bones is

Solution:
QUESTION: 85

In our country the Van Mahotsav’ Day is observed on

Solution:
QUESTION: 86

Medicine of Quinine is provided by

Solution:
QUESTION: 87

The apparatus used to test acidity of aqueous solution is

Solution:
QUESTION: 88

The Hutti Gold mines are located in the State of

Solution:
QUESTION: 89

Who was the first recipient of ‘Mahathir Award’ for Global Peace in August 2013 ?

Solution:
QUESTION: 90

Process through which plants reproduce

Solution:
QUESTION: 91

Which river serves the largest cultivable area ?

Solution:
QUESTION: 92

In August 2013, who won the International Children’s Peace Prize ?

Solution:
QUESTION: 93

Who is the present President of Pakistan ?

Solution:
QUESTION: 94

Who had been selected for the Rajiv Gandhi National Sadbhavana Award 2013 ?

Solution:
QUESTION: 95

Who was elected as the Ninth President of International Olympic Committee (IOC) on 10th September, 2013?

Solution:
QUESTION: 96

The Indian Grandmaster who won the Commonwealth Chess Championship in 2013 is

Solution:
QUESTION: 97

Who had been selected for the Tagore Award for Cultural Harmony in 2013 ?

Solution:
QUESTION: 98

Who won the U.S. Open Men’s Singles in 2013 in Lawn Tennis ?

Solution:
QUESTION: 99

On which date did the Rajya Sabha pass ” The Marriage Laws” (Amendment) Bill 2012 ?

Solution:
QUESTION: 100

Solve for 3x−3x−1=486

Solution:

QUESTION: 101

Which of the following was the first Indian exclusive defence satellite which was successfully launched on 29 August, 2013 ?

Solution:
QUESTION: 102

A can do a piece of work in 4 days and B can do it in 12 days. In how many days will they finish the work, both working together ?

Solution:

∴ A and B together does the work in 33 days.
Hence,Option D is correct.

QUESTION: 103

A can do 1/4 of a work in 10 days. B can do 1/3 of the work in 20 days. In how many days can both A and B together do the work ?

Solution:

∴ time taken by A and B together to complete the work = 24 days.
Hence, Correct option is C.

QUESTION: 104

A and B can together finish a work in 30 days. They worked at it for 20 days and then B left. The remaining work was done by A alone in 20 more days.A alone can finish the work in

Solution:

QUESTION: 105

A circular wire of diameter 112 cm is cut and bent in the form of a rectangle whose sides are in the ratio of 9 : 7. The smaller side of the rectangle is

Solution:

Let sides of rectangle be 7x and 9x.
Perimeter of Circular wire=Perimeter of Rectangle.

QUESTION: 106

A piece of cloth measured with a metre stick, one cm short, is 100 metres long. Reckoning the metre stick as being right, the actual length of the cloth (in cm) is

Solution:

Since 1 m = 99 cm on meter scale.
Hence,100 m=9900 cm on meter scale.
Hence,Option B is correct.

QUESTION: 107

A parallelogram has sides 60 m and 40m and one of its diagonals is 80 m long. Its area is

Solution:



QUESTION: 108

The cost price of a table is 3,200. A merchant wants to make 25 % profit by selling it. At the the time of sale he declares a discount of 20 % on the marked price. The marked price (in r) is

Solution:


QUESTION: 109

A shopkeeper allows a discount of 12.5 % on the marked price of a certain article and makes a profit of 20 %. If the article costs the shopkeeper 210, then the marked price of the article will be

Solution:


QUESTION: 110

A businessman allows a discount of 10 % on the marked price. What percent above the cost price must he mark his goods to make a profit of 17 per cent ?

Solution:


QUESTION: 111

Some bricks are arranged in an area measuring 20 cu. m. If the length, breadth and height of each brick is 25 cm, 12.5 cm and 8 cm respectively, then in that pile the number of bricks are (suppose there is no gap in between two bricks)

Solution:

QUESTION: 112

The average salary, per head, of all the workers of an institution is 60. The average salary of 12 officers is = 400; the average salary, per head, of the rest is 56. The total number of workers in the institution is

Solution:

Let the total number of members in the institution be z

Average salary of institution = Rs 60

total salary of Institution =Rs 60z

Given that out of z persons , there are 12 officers and there average salary is = Rs 400

and so total salary of 12 officers = 12 x 400 =Rs 4800

So total salary of other (z-12) members =Rs ( 60z - 4800 )..............(1)

It is given that average salary of (z-12) persons = Rs 56

and hence from here the total salary of (z-12) people = Rs 56(z-12)..........(2)

Equation 1 and 2 are equal

60z - 4800 = 56z - 672

4z = 4128

z = 1032

QUESTION: 113

Charging 30% above its production cost a radio maker puts a label of 286 on a radio as its price. But at the time of selling it, he allows 10% discount on the labelled price. What will his gain be ?

Solution:

QUESTION: 114

In an election, a candidate who gets 84 % of the votes is elected by a majority of 476 votes. What is the total number of votes polled ?

Solution:

QUESTION: 115

A man having height 169 cm is standing near a pole. He casts a shadow 130 cm long. What is the length of the pole if it gives a shadow 420 cm long ?

Solution:


QUESTION: 116

555 was to be divided among A, B and C in the ratio of 1/4 : 1/5 : 1/6. But by mistake it was divided in the ratio of 4 : 5 : 6. The amount in excess received by C was

Solution:

for making calculations easier multiply the original ratio by 60

after multiplying original ratio by 60 = 15:12:10

QUESTION: 117

The average of 50 numbers is 38. If two numbers, namely 45 and 55 are discarded, the average of the remaining numbers is

Solution:

 

Given that Initially Number of Elements = 50

Initial Average = 38

Sum of Elements = 50 x 38 = 1900

Now as two numbers are discarded, hence number of elements left = 48

Sum of elements after discarding numbers = 1900 - 55 - 45 = 1800

QUESTION: 118

In what time will 8,000, at 3% per annum, produce the same interest as 6, 000 does in 5 years at 4 % simple interest ?

Solution:

It is given that Rs 6000 with interest 4% per annum (SI) produces an interest in 5 years 

= Rs 1200

Now the new principal amount is Rs 8000 and rate of interest is 3 % per annum. Let the time be T years in which same Rs 1200 will be generated as interest.

QUESTION: 119

Solution:

QUESTION: 120

Solution:



QUESTION: 121

Solution:

QUESTION: 122

Solution:

QUESTION: 123

A speed of 45 Km/hr is the same as

Solution:

QUESTION: 124

A train traveling of 55 km/hr travels X to place Y speed is increased km/hr., then the time of journey is reduced by

Solution:
QUESTION: 125

If a, b, c are positive and a+ b + c= 1, then the least value 

Solution:

QUESTION: 126

In a ΔABC, ∠A+ ∠B = 118° ∠A + ∠C = 96°. find the value of ∠A

Solution:

∠A + ∠B + ∠C = 180
∠A + ∠C = 96°,
∠B= 84, and
from ∠A+ ∠B = 118, ∠A= 34

QUESTION: 127

In ΔABC, if AD ⊥ BC, then AB2+CD2 is equal

Solution:

According to perpendicular bisector theorem AB2+CD= BD2+AC2 (B)

QUESTION: 128

ABC is an equilateral triangle and CD is the internal bisec tor of L C. If DC is produced to E such that AC = CE, then ∠CAE is equal to

Solution:


QUESTION: 129

If x (x - 3) = - 1, than the value of x3(x3−18) is

Solution:

QUESTION: 130

The value of (1001)3 is

Solution:

(11)3 = 1331 
(101)3 = 1030301 
Thus (1001)3 = 1003003001 (A)

QUESTION: 131

If a (2+ √3) = b (2 - √3) then the value of 1/(a2+1)+1/(b2+1) is

Solution:



QUESTION: 132

Solution:

Remember that 
sin 60° = √3/2, sin 45° = 1/√2
sin 30° = 1/2 
cos 30° = √3/2
tan 30° = 1/√3
sec 60° = 2

tan 60° = √3

So the above euation becomes

x(√3/2)2-(3/2)*2*(1/√3)2+(4/5)*1(/√2)2*(√3)2=0

3x/4-1+6/5=0

x=(1-6/5) *4/3

x=-4/15

QUESTION: 133

If ΔABC is right - angle at B, AB = 6 units, ∠C = 30° then AC is equal to

Solution:


QUESTION: 134

 then the value of 14tanα−24secα is equal to

Solution:

Given:

Sin x/cos x=tan x=24/7

Cos x/ sin x= sec x = 7/24

To find: 14tanx-24sec x

(14*24)/7 - (7*24)/24

48-7

41

QUESTION: 135

∠ACB is an angle in the semicircle of diameter AB = 5 and AC : BC = 3 : 4. The area of the triangle ABC is

Solution:

As shown in above diagram,
Δ ABC is a right angle triangle because angle subtended in semicircle is a right angle
AB=5cm,

QUESTION: 136

A, B and C are three points on a circle such that the angles subtended by the chords AB and AC at the centre 0 are 90° and 110° respectively. Further suppose that the centre ‘0’ lies in the interior L BAC. The L BAC is

Solution:


QUESTION: 137

If the lengths of the sides AB, BC and CA of a triangle ABC are 10 cm, 8 cm and 6 cm respectively and if M is the mid - point of BC and MN II AB to cut AC at N, then the area of the trapezium ABMN is equal to

Solution:


QUESTION: 138

A type of graph in which a circle is divided into sectors such that each sector represents a proportion of the whole is a

Solution:

This is a Pie Chart

QUESTION: 139

The value of x which satisfies the equation 

Solution:

Remember that 
sin 60° = √3/2 
cosec 30° = 1/sin 30° = 1/(1/2) = 2 
tan 30° = 1/√3 

the given equation becomes 

2·(22) + (3/4) x - (3/4) (1/3) = 10 

8 + (3/4) x - 1/4 = 10 

multiply by 4 

32 + 3x - 1 = 40 

3x = 9

x=3

QUESTION: 140

then the value of (tan2θ−sec2θ) is

Solution:

tanθ - sec2θ

⇒ - (sec2θ - tanθ)

⇒ -1 because sec2θ - tanθ = 1

QUESTION: 141

From a point 20 m away from the foot of a tower, the angle of elevation of the top of the tower is 30°. The height of the tower is

Solution:

Perpendicular AB= height of tower

Base BC = distance b/w base of tower and the point

Hypotenuse AC= segment b/w top of the tower and the point

Angle of elevation ACB =30°

tan 30° = Perpendicular / Base = 1/√3

Perpendicular = Base*1/√3

Base is 20 m.

So height of tower is 20/√3m.

QUESTION: 142

If 29 tan θ = 31, then the value of 

Solution:


QUESTION: 143

The categories of qualitative variables are represented by bars where the height of each bar is

Solution:

The categories of qualitative variables are represented by bars where the height of each bar may be class frequency, class percentage and class relative frequency.

QUESTION: 144

In a cyclic quadrilateral ∠A+∠C=∠B+∠D=?

Solution:

Sum of opposite angle of cyclic quadrilateral is 180° (D)

QUESTION: 145

In the given figure, ∠ONY = 50° and ∠OMY = 15°. Then the value of the ∠MON is

Solution:

Let , MY and ON intersect at point Z.
As, OM = OY , their opposite angles must be equal .∠OMY = ∠OYM = 15. Hence, ∠MOY = 180 - 15 - 15 = 150.
Also , ON = OY , their opposite angles must be equal. ∠ONY = ∠OYN = 50. Hence, ∠ZYN= ∠OYN-∠ONM = 50-15= 35.
So, ∠NZY= 180-50-35 = 95. 
So,∠OZY = 180-95 = 85
So, ∠ZOY= 180 - 85 - 15 = 80.
As we already got that , ∠MOY = 150 , now ∠MON = ∠MOY - ∠ZOT = 150 - 80 = 70.

QUESTION: 146

The distribution of fruit consumption in a sample of 72 seventeen – year – old girls is given in the graph below. Study the graph and answer the questions.

Distribution of fruit consumption

Q. How many of these girls ate fewer than two servings per day ?

Solution:

No. of girls who ate fewer than 2 servings a day = (No. of girls who ate 0) + (No. of girls who ate 1)

= 15 + 10 = 25

QUESTION: 147

The distribution of fruit consumption in a sample of 72 seventeen – year – old girls is given in the graph below. Study the graph and answer the questions.

Distribution of fruit consumption

Q. What percent of these girls ate six or more servings per day ?

Solution:

No. of girls who ate 6 or more servings per day = 3+3+3 = 9

Total girls = 72

QUESTION: 148

The distribution of fruit consumption in a sample of 72 seventeen – year – old girls is given in the graph below. Study the graph and answer the questions.

Distribution of fruit consumption

Q. How many of these girls ate more than two servings but less than six servings per day ?

Solution:

No. of girls who ate more than 2 but less than 6 servings per day

= (No. of girls who ate 3) + (No. of girls who ate 4) + (No. of girls who ate 5)

= 10+8+5 = 23

QUESTION: 149

The following pie-chart shows the monthly expenditure of a family on food, clothing, rent. miscellaneous expenses and savings. What is the central angle for savings ?

Solution:

Central angle of a circle = 360°

Now, central angle for :

food = 108°

rent = 90°

clothing = 36°

misc = 72°

=> Central angle for savings = 360° - (108°+90°+36°+72°)

= 360° - 306° = 54°

QUESTION: 150

The pie - chart gives the expenditure (in percentage) on various items and savings of a family during a month. Monthly savings of the family is 3,000. On which item is the expenditure maximum and how much is it ?

Solution:


QUESTION: 151

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is d) i.e. No error.

Q. The new device (a)/ aims at eliminating (b)/ the risk of short - circuiting. (c) / No error (d)

Solution:
QUESTION: 152

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is d) i.e. No error.

Q. I wish to heartily ( a)/ congratulate you for (b)/ your astounding success, (c)/No error (d)

Solution:
QUESTION: 153

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is d) i.e. No error.

Q. The visitor took the vacant seat (a)/ next from mine (b)/ one of the many huge sofas in the room. (c)/ No error (d)

Solution:
QUESTION: 154

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is d) i.e. No error.

Q. He was (a)/ a learnt man among lords, (b)/ and a lord among learned men. (c)/No error (d)

Solution:
QUESTION: 155

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is d) i.e. No error.

Q. With our great annoyance (a)/ we found the ground (b)/ filled with broken glasses. (c)/ No error (d)

Solution:
QUESTION: 156

Direction (Q. 156-160) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

Q. Her true feelings manifested themselves in her sarcastic remarks, only then was her..........revealed.

Solution:
QUESTION: 157

The book provides an overview of European wines that should prove inviting to both the virtual.............. and the experienced connoisseur.

Solution:
QUESTION: 158

The sun is shining brightly, please.............. the light.

Solution:
QUESTION: 159

This practice was brought .................to prevent certain abuses.

Solution:
QUESTION: 160

This package was supposed ..............yesterday.

Solution:
QUESTION: 161

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Garble

Solution:
QUESTION: 162

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Pinnacle

Solution:
QUESTION: 163

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Brutalize

Solution:
QUESTION: 164

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer.

Denounce

Solution:
QUESTION: 165

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer.

Cease

Solution:
QUESTION: 166

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word as your answer.

Seamy

Solution:
QUESTION: 167

Direction (Q. 167 -171) : In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase underline in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/ Phrase.

Q. The secretary’s thoughtless remark added fuel to the fire.

Solution:
QUESTION: 168

He could not get money from his master because he rubbed him up the wrong way.

Solution:
QUESTION: 169

Ask Mr. Das. He can give you all the news you need : he is always in the swim.

Solution:
QUESTION: 170

You have been trying to solve this puzzle for a long time, be careful so that you avoid barking up the wrong tree.

Solution:
QUESTION: 171

I’ll be able to do my job very well when I know the ropes.