SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 4 Past Year 2014 Paper


200 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 4 Past Year 2014 Paper


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 4 Past Year 2014 Paper for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 200 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 4 Past Year 2014 Paper (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 4 Past Year 2014 Paper quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 4 Past Year 2014 Paper exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 (26 October) Shift 4 Past Year 2014 Paper extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

BFJN : KOSW :: DHLP : ?

Solution:

Expression = BFJN : KOSW

The pattern followed is :

Similarly, for DHLP :

QUESTION: 2

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

BPTF: ESWI :: ? : GDRY

Solution:

Expression = BPTF: ESWI

The pattern followed is :

Similarly, for GDRY :

QUESTION: 3

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

60 : 24 :: 480 : ?

Solution:

QUESTION: 4

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

125 : 216 :: 1331: ?

Solution:

QUESTION: 5

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Marathon : Race : : Hibernation : ?

Solution:

A marathon is a long distance running race, similarly hibernation is an extended period of sleep.

QUESTION: 6

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Elated : Despondent :: Enlightened :

Solution:

Elated (making happy) and Despondent (hopeless) are antonyms, similarly opposite of enlightened is ignorant.

QUESTION: 7

In each of the following questions, select the one which is different from other three alternatives.

Solution:

QUESTION: 8

In each of the following questions, select the one which is different from other three alternatives

Solution:

(A) : B (+2 letters) = D (+1 letter) = E (+2 letters) = G

(B) : A (+2 letters) = C (+2 letters) = E (+3 letters) = H

(C) : M (+2 letters) = O (+2 letters) = Q (+3 letters) = T

(D) : S (+2 letters) = U (+2 letters) = W (+3 letters) = Z

QUESTION: 9

In each of the following questions, select the one which is different from other three alternatives

Solution:

Earthquake, cyclone and flood are natural disasters, hence famine is the odd one out.

QUESTION: 10

In each of the following questions, select the one which is different from other three alternatives

Solution:

Revoke, nullify and expunge are synonyms which means to remove completely, hence enforce is the odd one.

QUESTION: 11

In each of the following questions, select the one which is different from other three alternatives

Solution:

Apart from 149, all the numbers are multiples of 7, hence it is the odd one out.

QUESTION: 12

Arrange the following words as per order in the English dictionary :

1. rationalism
2. rationale
3. rationalization
4. rationalize
5. rationality

Solution:

As per order in the English dictionary :

= rationale -> rationalism -> rationality -> rationalization -> rationalize

≡ 2,1,5,3,4

QUESTION: 13

Find the missing term

3, 5, 9, 17, ?

Solution:

here the given pattern is 3, 5, 9, 17, ?

let the missing term be y

we can see that

5 - 3 = 21

9 -5 = 4 = 22

17 - 9 = 8 = 23

as we can see that every time the difference between consecutive terms is getting increased by power of 2

and hence , y - 17 = 24 = 16

y = 33

QUESTION: 14

In the following series, how many FNU occur in such a way that ‘N’ is in the middle and ‘F’ and ‘U’ are adjacent to it on both sides ?

UHFNUFUFNUNII FFNUIJKINIFNUT

Solution:

We need to find FNU

=> UH FNU FU FNU NIIF FNU IJKINI FNU T

Thus, there are 4 such combinations.

QUESTION: 15

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following ?

1. Large intestine
2. Rectum
3. Small intestine
4. Mouth
5. Stomach
6. Oesophagus

Solution:

The order of organs in a human body from top to bottom is :

= Mouth -> Oesophagus -> Stomach -> Small intestine -> Large intestine -> Rectum

≡ 4,6,5,3,1,2

QUESTION: 16

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3, 11, 38, 102, 227,?

Solution:

here the given series is 3, 11, 38, 102, 227,?

let the missing term be y

we can see that

11 - 3 = 8 = 23

38 - 11 = 27 = 33

102 - 38 = 64 = 43

227 - 102 = 125 = 53

hence y - 227 = 63 = 216

y = 216 + 227 = 443

QUESTION: 17

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3,15, 8, 24, 15, 35, ? , 48, 35

Solution:

the given pattern is 3,15, 8, 24, 15, 35, ? , 48, 35

let the missing term be y

here we can see that 2 series are running

1st series : 3 , 8 , 15 , y , 35

2nd series : 15, 24 , 35 , 48

as the missing term is a part of 1st pattern then

8 - 3 = 5

15 - 8 = 7

as the difference is increasing by 2 every time and hence

y - 15 = 9

y = 24

QUESTION: 18

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

AER, DIT, GMV, ?

Solution:

here the given pattern is AER, DIT, GMV, ?

here we can see that first alphabet of every element is 3rd ahead from the previous first alphabet starting from A. Hence the first alphabet of missing term is J

now 2nd alphabet of every element is 4th ahead from the previous 2nd alphabet starting from E, Hence the 2nd alphabet of missing term is Q

now 3rd alphabet of every element is 2nd ahead from the previous 3rd alphabet starting from R, Hence the 3rd alphabet of missing term is X

hence the missing term is JQX

QUESTION: 19

From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.

KNOWLEDGE

Solution:

From the given alternatives ,the only word which can completely be formed using the letters of the given word KNOWLEDGE is WEDGE. option A.

QUESTION: 20

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

NEIGHBOURHOOD

Solution:

From the given alternative words, the only word which cannot be formed using the letters of the given word NEIGHBOURHOOD is BRAND, as there is no 'A' in NEIGHBOURHOOD. option C.

QUESTION: 21

The ratio of the present ages of Sunita and Vinita is 4 : 5. Six years hence, the ratio of their ages will be 14 : 17. What will be the ratio of their ages 12 years hence ?

Solution:

Let the present ages be 4x,5x

Given that, (4x+6)/(5x+6) = 14/17

Solving this equation,we get x= 9

We need to find (4x+12)/(5x+12)

By substituting x=9,we find that this value is 16/19

QUESTION: 22

Arun is heavier than Govind. Manoj is lighter than John. Pravin is heavier than John but lighter than Govind. Who is the heaviest ?

Solution:

Given G<A

M<J

J<P

P<G

From the given relations,we can say that M<J<P<G<A

Hence Arun is the heaviest

QUESTION: 23

Rama is Sallu’s brother; Heera is Sallu’s sister’s only son. .Heera. married Rama’s daughter. What is the relation between Rama and Neha, who is Heera’s daughter?

Solution:

Rama is Sallu’s brother;

Heera is Sallu’s sister’s only son.

Hence,Rama is Heera's uncle.

Heera's daughter is Neha.

hence Rama is Neha's grandfather

QUESTION: 24

If in a certain code ‘DICKINSON’ is written as ‘357950210’ and ‘DIPP’ is written as ‘3566’, then how can ‘PICNIC’ be written in the same code ?

Solution:

The codes of the each alphabet will remain same.

Eg = C = 7 , I = 5 , P = 6 , N = 0

Thus, PICNIC = 657057

QUESTION: 25

Given below are capital letters in the first line and symbols in the second line. Symbols and letters are code for each other. Choose the correct code for the word : PRINT

Solution:

According to the question,

P -> ]
R -> ≠
I -> (
N -> [
T -> ||

Thus, PRINT = ] ≠ ( [ ||

QUESTION: 26

Which of the following interchange of signs would make the equation correct ?

49 - 7 + 7 = 14

Solution:

option A: 49 - 7 ÷ 7 = 14, false
option B: 49 - 7- 7 = 14,false
option C: 49 ÷ 7 + 7 = 14,true
option D: 49 + 7 + 7 = 14,false
the correct answer is option C.

QUESTION: 27

Some letters are given with numbers from 1 to 8. Select the sequence of numbers which arranges the letters into a meaningful word.

Solution:

Option A : ldwadoon
Option B: odloadwn
Option C: download
Option D: owdldaon
only option C makes sense.

QUESTION: 28

If in a certain code, ‘RESPONSES’ is written as ‘ESRONPESS’, then how can ‘SIGNATURE’ be written in the same code ?

Solution:

If in a certain code, ‘RESPONSES’ is written as ‘ESRONPESS’, then in that code any general group of letters/ numbers 123456789 will be coded as "231564897". similarly 'SIGNATURE' will be coded as 'IGSATNREU'.
option D.

QUESTION: 29

Some equations are solved on the basis of a certain system. Find the correct answer for the unsolved equation on that basis.

2*3 = 17; 3*4 = 145; 5*2 = ?

Solution:

QUESTION: 30

Select the correct combination of mathematical signs to replace * signs and to balance the following equation :

(8 * 5 * 6) * 10 * 24

Solution:

option A: 8-5 +6 ÷10 =24, not true
option B: 8×5 ×6 ÷10 =24 , true 
therefore the correct answer is option B.

QUESTION: 31

If ‘>’ stands for ‘division’, v stands for ‘multiplication’, ‘-‘ stands for ‘greater than’, ‘×’ stands for ‘less than’, ‘<‘ stands for ‘addition’, ‘A’ stands for ‘subtraction’, ‘+’ stands for ‘equal to’, then which of the following equations is correct ?

Solution:

If ‘>’ stands for ‘division’, v stands for ‘multiplication’, ‘-‘ stands for ‘greater than’, ‘×’ stands for ‘less than’, ‘<‘ stands for ‘addition’, ‘A’ stands for ‘subtraction’, ‘+’ stands for ‘equal to’, then
option B: 5 v 4 < 2 + 10 v 2 < 2 will be translated as 5×4+2=10×2+2 which is true.
therefore the correct answer is option B.

QUESTION: 32

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

let the missing term be y

here as we can see in column 1 and column 3 , terms of column 3 are sqaures of terms in column 1

and similarly terms in column 4 are squares of terms in column 2

and hence

y = 72 = 49

QUESTION: 33

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

let the missing term be y

here in column 1st and 2nd we can see that

product of 1st two terms = product of last two terms

25 x 12 = 5 x 60 (in 1st column)

18 x 17 = 2 x 153 (in 2nd column)

so this pattern will follow for 3rd column also

and hence , 36 x 16 = y x 96

y = 6

QUESTION: 34

In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

900, 899, 891, 864, 800, ?

Solution:

Let the missing number be x

900-899 = (1)2

899-891 = 8 = (2)3

891-864 = 27 = (3)3

864-800 = 64 = (4)3

as we can see the pattern between differences of consecutive numbers is of type (n)3

so x-800 = (5)3,this implies that x= 675

QUESTION: 35

A man starts walking towards east. After walking 75 metres, he turns to his left and walks 25 metres straight. Again he turns to the left, walks a distance of 40 metres straight, again turns to the left and walks a distance of 25 metres. How far is he from the starting point ?

Solution:

the position of the man can be traced as:
start
1. 75 meter EAST
2. 40 meter NORTH , 75 meter EAST. 
3. 35 meter EAST.
stop. the man is 35 meters EAST of his initial position.option B.

QUESTION: 36

One statement is given followed by two assumptions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given assumptions can definitely be drawn from the given statement. Indicate your answer.

Statement :

Some people are uneducated and therefore, superstitious.

Assumptions :

I. Education increases rational thinking.
II. Some people do not go to schools.

Solution:

Statement :
Some people are uneducated and therefore, superstitious.
Assumptions :
I. Education increases rational thinking, implicit as statement implies that superstition arises out of being uneducated.
II. Some people do not go to schools, implicit as statement implies that some which are uneducated don't attend school for formal education.
option D.

QUESTION: 37

From his house, Ram went 15 km to the north. Then he turned to his left and covered 10 km. Then he again turned to his left and covered 5 km. Finally turning to the east, he covered 10 km. In which direction is he from his house ?

Solution:

location of Ram can be traced as:
start
1. 15 km NORTH
2. 15 km NORTH, 10 km WEST
3. 10 km NORTH, 10 km WEST
4. 10 km NORTH
stop. his final position is 10 km north of his starting point. option D.

QUESTION: 38

What inference can you draw from the following two statements ?
• Hybrid plants are resistant to fungus.
• Fungal infection reduces the life of plants.

Solution:

The statement clearly states that Hybrid plants are resistant to fungus. Also, the life of plants is reduced by fungal infection. Thus, it can be inferred that fungus attacks hybrid plants.

QUESTION: 39

Choose the cube which will be formed on folding the given question Figure.

Solution:

Interpreting the cube from question figure,option B is correct view

QUESTION: 40

How many triangles are there in the given figure ?

Solution:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10

Hence there are 19 triangles

QUESTION: 41

Among the four answer figures, which one can be formed from the cut out pieces given below in the question figure ?

Solution:

Rearranging A, B, C, D

QUESTION: 42

In the given figure, which letter represents Psychiatrists who are Clinical Psychologists, but not Psychiatric Social Workers ?

Solution:

We need to find Psychiatrists who are Clinical Psychologists, but not Psychiatric Social Workers

Hence we need to find a part of triangle which is a part of circle but not a part of the square.G represents that part.

QUESTION: 43

In each of the following questions, identify the diagram that best represents the relationship among the classes given.

Friend, Guide, Philosopher

Solution:

Some friends can be guides and some are not.This is applicable to any 2 terms given.this is best represented by option D.

QUESTION: 44

In each of the following questions, identify the diagram that best represents the relationship among the classes given.

World, India, Rajasthan

Solution:

World is the super set of India.India is super set of Rajasthan.Opion B best represents this relationship.

QUESTION: 45

In each of the following questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure ?

Solution:

It can be seen that option C completes the pattern figure.

QUESTION: 46

In each of the following questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure ?

Solution:

It can be seen that option D completes the pattern.

QUESTION: 47

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:

It can be seen that the figure in option D contains the question figure.

QUESTION: 48

A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. ‘From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

Solution:

There will be 8 circular holes as represented in option C

QUESTION: 49

If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the question figure ?

Solution:

The 180 degree rotation bout line MN gives us option A

QUESTION: 50

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘A’ can be represented by 34. 86, 97, etc., and T can be represented by 31, 76, 96, etc. Similarly, you have to identify the number set for the word, given below :

NOISE


Solution:

N can be represented by 12

O can be represented by 30

I can be represented by 32

S can be represented by 69

E can be represented by 85

Hence,option D

QUESTION: 51

Interest paid to a bank for a crop loan is

Solution:
QUESTION: 52

Economic growth refers to

Solution:
QUESTION: 53

Which of the following statements is incorrect ?

Solution:
QUESTION: 54

In the case of direct taxes, the payment liability and the ultimate burden of the tax lies upon

Solution:
QUESTION: 55

Which of the following systems Is based on the principle of surplus value ?

Solution:
QUESTION: 56

Which of the following provides Representative Government ?

Solution:
QUESTION: 57

What is the main duty of the Legislature ?

Solution:
QUESTION: 58

Chandragupta Maurya spent his last days at

Solution:
QUESTION: 59

If only a part of the labour force employed by a firm can be dismissed at any time and without pay, the total wages and salaries paid by the firm must be considered

Solution:
QUESTION: 60

Members of the Union Public Service Commission are appointed by the

Solution:
QUESTION: 61

Who said, “A state is known by the rights that it maintains” ?

Solution:
QUESTION: 62

A member of Liliaceae that shows reticulate venation is

Solution:
QUESTION: 63

Euphenics is

Solution:
QUESTION: 64

Araneology is

Solution:
QUESTION: 65

What does “Corpus luteum” secrete ?

Solution:
QUESTION: 66

The male sex hormone is

Solution:
QUESTION: 67

Buddha died in the year

Solution:
QUESTION: 68

The new name of Burma is Myanmar and its capital is

Solution:
QUESTION: 69

The famous Jain centre in South India is located at

Solution:
QUESTION: 70

The Asokan Inscriptions were engraved in which script ?

Solution:
QUESTION: 71

Which of the following lakes is called ‘Honeymoon Lake’ ?

Solution:
QUESTION: 72

Harmattan blows in Sahara desert from

Solution:
QUESTION: 73

The busiest ocean from the point of view of trade is

Solution:
QUESTION: 74

The forest in Silent Valley of Kerala is an example of

Solution:
QUESTION: 75

Annaimudi peak is located in the

Solution:
QUESTION: 76

Commercially important cotton fibres are

Solution:
QUESTION: 77

Herman Hollerith had perfected his tabulating system and developed a machine called

Solution:
QUESTION: 78

DBMS used for building computer applications stands for

Solution:
QUESTION: 79

The total energy of an electron inside an atom is

Solution:
QUESTION: 80

The velocity of light is

Solution:
QUESTION: 81

A seconds pendulum is a pendulum whose time period is

Solution:
QUESTION: 82

A jug is filled the brim with water at 0°C. A piece of ice floats in it. The moment the ice melts.

Solution:
QUESTION: 83

The rusting of metal iron in air needs both

Solution:
QUESTION: 84

Arsenic problem in India is primarily due to

Solution:
QUESTION: 85

Acid rain is caused by

Solution:
QUESTION: 86

Iodine test is used to detect

Solution:
QUESTION: 87

Which of the following is used in pencils ?

Solution:
QUESTION: 88

The branch of medicine involving synthetic chemical compounds is

Solution:
QUESTION: 89

Who is the author of the book “Romancing With Life” ?

Solution:
QUESTION: 90

Which Mughal Emperor prohibited the use of tobacco?

Solution:
QUESTION: 91

A South Rajasthani tribe earning its living by song and dance is

Solution:
QUESTION: 92

Hydrogen was discovered by

Solution:
QUESTION: 93

The biggest delta in the world is the

Solution:
QUESTION: 94

Absorption of water from cut ends of stems disproves the

Solution:
QUESTION: 95

The loss of water in the form of water droplets is called

Solution:
QUESTION: 96

“Vatsalya Mela” is annually organised in

Solution:
QUESTION: 97

Who is the Director General of the BBC ?

Solution:
QUESTION: 98

Who is Australia’s High Commissioner to India ?

Solution:
QUESTION: 99

Who was elected as the President of India Football Federation ?

Solution:
QUESTION: 100

Who took over as the Chairman of Tata Sons ?

Solution:
QUESTION: 101

The area of the iron sheet required to prepare a cone 24 cm high with base radius 7 cm is (Take π = 22/7)

Solution:

QUESTION: 102

The least prime number is

Solution:

0 and 1 are not prime numbers

Between 2 and 3(both prime numbers), 2 is smaller

2 is the least prime number. (It is also the only even prime number).

QUESTION: 103

Find the least number which when divided by 12, 18, 36 and 45 leaves the remainder 8, 14, 32 and 41 respectively.

Solution:

Since, (12-8) = (18-14) = (36-32) = (45-41) = 4

we, need to find the L.C.M. of 12,18,36,45 and subtract 4 from it to get the required answer.

=> L.C.M. of 12, 18, 36 and 45 = 180

=> 180 - 4 = 176

QUESTION: 104

An empty pool being filled with water at a constant rate takes 8 hours to fill 3/5 th of its capacity. How much more time will it take to finish filling the pool ?

Solution:

QUESTION: 105

P can do a piece of work in 9 days. Q is 50% more efficient than P. The number of days it takes for Q to do the same piece of work is

Solution:

P can do a piece of work in 9 days.

let efficiency of p is 100%

then efficiency of Q will be 150%

let Q can do the same piece of work in x days.

work is constant. so

efficiency*no of days = constant

100*9 = 150*x

x = 6.

answer is option D.

QUESTION: 106

Sixteen men can complete a work in fifteen days, twenty-four children can do the same work in twenty days. In how many days will eight men and eight children, complete the same work ?

Solution:

16 men can complete a work in 15 days

1 man can complete the work in (16*15) days

24 children can do the same work in 20 days

1 child can complete the work in (24*20) days

let x be the no.of days taken by 8 men and 8 children to complete the work, then

1/x = 8/(16*15) + 8/(24*20)

1/x = 1/30 + 1/60

1/x = 3/60

x = 20

QUESTION: 107

What is a better investment, 4% stock at 120 or 3% stock at 80 ?

Solution:

QUESTION: 108

20% raise of price followed by a discount of 25% of the raised portion will

Solution:

QUESTION: 109

The sum of the ages of two brothers, having a difference of 8 years between them, will double after 10 years. What is the ratio of the age of the younger brother to that of the elder brother ?

Solution:

Let the age of 1st brother be A years and of 2nd be B years

It is given that A-B = 8 years............(1)

and after 10 years ,

(A +10)+(B + 10) = 2(A+B)

A + B = 20 .............(2)

from equation 1 and 2

A = 14 years

B = 6 years

QUESTION: 110

On decreasing each side of an equilateral triangle by 2 cm, there is a decrease of 4√3 cm 2 in its area. The length of each side of the triangle is

Solution:

QUESTION: 111

A rectangular tin sheet is 12 cm long and 5 cm broad. It is rolled along its length to form a cylinder by making the opposite edges Just to touch each other. Then the volume of the cylinder is

Solution:

From the above figure circumference of cylinder= 12cm

QUESTION: 112

A merchant advertises 10% off on the items bought from his store. The total discount got by a customer who bought a cooker worth 650, a heater worth 500 and a bag worth 65 is

Solution:

QUESTION: 113

then the value of then the value of 8x3+273 is

Solution:

QUESTION: 114

Solution:

QUESTION: 115

The ratio of two numbers is 3 : 4 and their LCM is 180. The second number is

Solution:

As the numbers are in the ratio 3:4

so assume the numbers are 3z and 4z

LCM of 3z and 4z = 12z

it is given that LCM of the above two numbers are = 180

So, 12z = 180

z = 15

and hence 2nd number = 4z = 4 x 15 = 60

QUESTION: 116

Out of 30 teachers of a school, a teacher of age 60 years retired. In his place another teacher of age 30 years was appointed. As a result, the mean age of the teachers will

Solution:

initial number of teachers = 30

Let the initial average age be z years


 

So total initial age = 30z

Now it is given that a teacher of 60 years is replaced by 30 years .So

Total final age of teachers = 30z -60+30 = 30z-30

Number od teachers = 30

And hence we can say that due to given replacement the average age will decrease by 1

QUESTION: 117

Average age of A, B and C is 84 years. When D joins them the average age becomes 80 years. A new person, E, whose age is 4 years more than D, replaces A and the average of B, C, D and E becomes 78 years. What is the age of A ?

Solution:


 

252 + D = 320
D = 68 i.e, E = 72 (as mentioned in the question)................(2)


 

B+C+D+E = 78*4 = 312

using (2)

B+C+68+72 =312

B+C = 172 .................................(3)

put (3) in (1)

A = 80

QUESTION: 118

By selling an article for Z 450, a man loses 10%. The gain or loss per cent if he sells it for 540 is

Solution:

QUESTION: 119

A man loses 20 1/2% of his money and after spending 80% of the remainder, he is left with 159. How much did he have at first ?

Solution:

Let the initial amount of money be Rs z

As it is mentioned that the person looses 20 1/2% means the person is left with = 
And it is mentioned that after spending 80 % of the remainder he is left with only Rs 159

QUESTION: 120

A gun is fired at a distance of 1.34 km from Geeta. She hears the sound after 4 seconds. The speed at which sound travels is

Solution:

speed = distance/time = 1.34km/4sec = 1340m/4sec = 335m/s.

so the answer is option B.

QUESTION: 121

If I walk at 5km/hr, I miss a train by 7 minutes. However, if I walk at 6 km/hr I reach the station 5 minutes before the departure of the train. The distance between my house and the station is

Solution:

let the distance between b/w home and station is xkm

time= distance/speed

distance = time*speed

in both cases distance is same.

so,

t1-7/60 = t2+5/60

x/5 - 7/60 = x/6 + 5/60

x = 6km

answer is option D.

QUESTION: 122

The compound interest on =1,800 at 10% per annum for a certain period of time is 378. Find the time in years.

Solution:

Principal Amount (P) = Rs 1800

Rate of Interest = 10%

Compound Interest = Rs 378

Let the time period be T

So

QUESTION: 123

The value of 204 × 197 is

Solution:

200×197=(200+4)(200−3)=(200)2+4(200)−3(200)−12=40000+200−12=40188

so the answer is option B.

QUESTION: 124

Solution:

QUESTION: 125

 then find the value of n

Solution:

QUESTION: 126

If p = 99, then the value of p(p2+3p+3) is

Solution:

QUESTION: 127

sin6θ+cos6θ is equal to

Solution:

QUESTION: 128

If tan θ + cot θ = 2, 0 < 0 <90°, then the value of θ is

Solution:

tan θ + 1/tanθ = 2
tan2 θ + 1 = 2 tan θtan2θ+1=2tanθ
sec2 θ = 2 tan θ
hypotenuse2 / adjacent side2 = 2 opposite side / adjacent side
hypotenuse2 / adjacent side = 2* opposite side
hypotenuse/adjacent side = 2* opposite side/adjacent side
1/cos θ = 2 sin θ
sin θ. cos θ = 1/2
We know that, when θ = 45 degrees, this relation will hold true.
Therefore, option C is the right answer.

QUESTION: 129

Solution:

QUESTION: 130

The shadow of a tower standing on a level ground is found to be 40 metre longer when the suns altitude is 30° than when it is 60°. Find the length of the tower,

Solution:

 

We know that, length of shadow will be equal to the adjacent side and the height of tower is the opposite side of the triangle.
We have been given that difference in lengths of shadows = 40m.
Length of shadow = h tan A.
h tan 60 - h tan 30 = 40
h√3 - h/√3 = 40
(3h -h)/√3 = 40
2h = 40√3
h = 20√3 m.
Option A is the right answer.

QUESTION: 131

The length of the shadow of a tower is 9 metres when the sun’s altitude is 30°. What is the height of the tower ?

Solution:

Length of shadow will be the adjacent side.

Height of tower will be the opposite side.
Hence, tan 30 = height/length

QUESTION: 132

 then the value of p is (assume that a ≠ - b)

Solution:

QUESTION: 133

If 999x + 888y = 1332 and 888x + 999y = 555, then x2−y2 Is equal to

Solution:

999x+888y = 1332 ......................................(1)

888x+999y = 555 ......................................(2)

subtract (1) &(2)

111x-111y = 777

divide the equation by 7

x-y = 7 ................................(3)

add (1) & (2)

1887x+1887y = 1887

divide the equation by 1887

x+y = 1 ...................................(4)

now

x2−y2 = (x-y)*(x+y)

put values from (3) & (4)

therefore, x2−y2 = 7*1 = 7

QUESTION: 134

In two similar triangles ABC and MNP, if AB = 2.25 cm, MP = 4.5 cm and PN = 7.5 cm and m ∠ACB = m ∠MNP and m ∠ABC = m ∠MPN, then the length of side BC , in cm, is

Solution:

As we can see, the 2 triangles are similar. Their sides are in the ratio 2:1 (MPN: ABC). Hence, BC will be 7.5/2 = 3.75 cm. Option B is the right answer.

QUESTION: 135

Given an equilateral Δ ABC, D, E and F are the mid-points of AB, BC and AC respectively. Then the quadrilateral BEFD is exactly a :

Solution:

AS, ΔABC is equilateral and D, E and F are the mid-points of AB, BC and AC respectively. BE=DB and EF=DF.
Since , ∠B = 60. It cannot be a square. 
So , it is a rhombus.

QUESTION: 136

If ABCD is a cyclic parallelogram, then the LA is

Solution:

A cyclic parallelogram is a rectangle.

Hence, all the interior angles are 90 each.

QUESTION: 137

AC is a chord of circle whose centre is at 0. If B is any point on the arc AC and ∠OCA = 20°, then the magnitude of ∠ABC is

Solution:

OC=OA=radius .Hence , the angles opposite to these sides must also be equal.
So, ∠OCA=20 = ∠OAC. Hence , ∠AOC = 180 - 20 -20 = 140.
Now consider a point D on the major at of AC and join D to A & C. This gives △ADC.
So . ∠AOC= 2*∠ADC So, ∠ADC= 140/2 = 70 
Now , ADCB is a cyclic quadrilateral sum of whose all opposite is 180.
So, ∠D + ∠B = 180 .
∠B = 180 - 70 = 110.

QUESTION: 138

The co-ordinates of the vertices of a right-angled triangle are P (3, 4), QA(7, 4) and R (3, 8), the right-angle being at P. The co-ordinates of the orthocentre of APQR are

Solution:

Since it is a right angled triangle, the 2 sides adjacent to the right angle will be altitudes. The third altitude must meet at the vertex at which these 2 sides meet.
Hence, the vertex that contains the right angle is the orthocentre. From the points given, we can clearly see that (3,4) is the orthocentre. Option B is the right answer,

QUESTION: 139

The value of (sec θ + cosec θ) when θ = 45°, is

Solution:

We know that sec A = 1/cos A and cosec A = 1/sin A. When A = 45 degrees, both these values will be equal to √2 (Since sin 45 = cos 45 =1/√2).
Hence, sec 45 + cosec 45 = 2√2.
Option D is the right answer.

QUESTION: 140

Solution:

QUESTION: 141

A line graph

Solution:

A line graph is used to compare two variables. Thus, it is used for making comparisons.

QUESTION: 142

The heights of two similar right-angled triangles ΔLMN and ΔOPQ are 48 cm and 36 cm. If OP = 12 cm, then LM is

Solution:

ratio of heights of two similar triangles is always equal to the ratio of the corresponding sides of the triangles

QUESTION: 143

Which of the following graphical representations of data represents cumulative frequencies ?

Solution:

The Cumulative frequency curve for a grouped frequency distribution is obtained by plotting the points and then joining them by a free-hand smooth curve.

This is also known as ogive.

QUESTION: 144

In the given figures, the lengths of the sides of ΔABC and ΔPQR are given and they are given in same units. Also ∠A and ∠B are given. Then value of ∠P is

Solution:

as we can see that in the given triangles

We know that if ratio of corresponding sides are equal in two triangles ,then the given traingles are similar and in similar triangles ass coressponding angles are also equal.

So , ∠A = ∠R , ∠C = ∠P , ∠B = ∠Q

∠C = 180 - ( 80 + 60) = 40 

So ∠P = 40

QUESTION: 145

In the given figure, O is the centre. Then angle PSQ is equal to

Solution:

As O is the center then In triangle PQS angle QPS = 90°

and we know that sum of all 3 angles in a triangle = 180°

given that angle SQP = 35°

angle PSQ = 180 - (90 + 35) = 55°

QUESTION: 146

In the given figure, POQ is a diameter and PQRS is a cyclic quadrilateral. If ∠PSR = 130°, then the value of ∠RPQ is

Solution:

As we know that it is a cyclic quadrilateral , then all points P, Q R ,S are on circumferene of ceircle

we know sum of opposite angles in cyclic quad. = 180

Hence , ∠P + ∠R = 180

∠S + ∠Q = 180 

∠S = 130 , so ∠Q = 50 

If PQ is a diameter , then ∠PRQ = 90

Sum of angles in a traingle = 180

Hence ∠RPQ = 180 - (90+50) = 4

QUESTION: 147

Study the following graph and answer the given questions.

Crude Oil Imports by India

Q. From year 1995 to the year 1996, what was the percentage increase in imports of crude oil?

Solution:

QUESTION: 148

Study the following graph and answer the given questions.

Crude Oil Imports by India

Q. From 1991 to 1992, what was the approximate percentage reduction in import of crude oil ?

Solution:

QUESTION: 149

Study the following graph and answer the given questions.

Crude Oil Imports by India

Q. In how many years were the imports higher than the average value of imports ?

Solution:

Crude oil imports by India in :

1990 = 10

1991 = 35

1992 = 30

1993 = 40

1994 = 30

1995 = 25

1996 = 45

Total imports = 10+35+30+40+30+25+45 = 215

=> Average imports over the years = 215/7 = 30.71

Thus, only in 3 years '1991', '1993' & '1996', the imports were higher than the average imports.

QUESTION: 150

Study the following graph and answer the given questions.

Crude Oil Imports by India

Q. If the rate of one barrel of crude oil was Rs. 25.60 in 1995, then what was the total value of imports (in Rs.) in that year ?

Solution:

Crude oil imported in 1995 = 25 lakh barrels

Rate of one barrel of crude oil in 1995 = Rs 25.60

=> Total value of imports = Rs (25 * 25.60) lakhs

= 640 lakhs = 6.4 crore

QUESTION: 151

In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, your answer is (d) i.e., No error.

Q. The priest emphasised (a) / that it is the duty (b) / of all Christians to love each other (c)./ No error (d)

Solution:
QUESTION: 152

In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, your answer is (d) i.e., No error.

Q. The pond is flooded (a) / with water because it is raining (b) / continuously for the last three days (c)./ No error (d)

Solution:
QUESTION: 153

In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, your answer is (d) i.e., No error.

Q. Scaling the high wall, (a)/ a vast expanse of greenery (b) / reaching up to the horizon was seen. (c) / No error (d)

Solution:
QUESTION: 154

In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, your answer is (d) i.e., No error.

Q. Any of the two (a) /roads leads/ (b) to the station.(c)/ No error (d)

Solution:
QUESTION: 155

In the following questions, some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is your answer. If there is no error, your answer is (d) i.e., No error.

Q. This is the boy (a)/ who I think had won (b)/ the gold medal in the dance competition. (c) / No error (d)

Solution:
QUESTION: 156

Direction (Q. 156-160) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

Q. The father was angry and cast................. his son.

Solution:
QUESTION: 157

Indian masses are .................law abiding.

Solution:
QUESTION: 158

The film we saw last night was boring. I wish I ..............it.

Solution:
QUESTION: 159

His old clothes and uncombed hair gave him a ...............appearance,

Solution:
QUESTION: 160

There are, as yet, no vegetation types or ecosystems whose study has been perfected to the extent that they no longer.................. ecologists.

Solution:
QUESTION: 161

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Mollify

Solution:
QUESTION: 162

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Obstacle

Solution:
QUESTION: 163

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Audacious

Solution:
QUESTION: 164

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Plummet

Solution:
QUESTION: 165

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Volatile

Solution:
QUESTION: 166

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Ebullient

Solution:
QUESTION: 167

Direction (Q. 167-171) : In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/ Phrase underline in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q. He immediately set about organizing the department.

Solution:
QUESTION: 168

Those intending to take up the military service must be prepared to go through the hoop.

Solution:
QUESTION: 169

He is playing ducks and drakes with the wealth of his father.

Solution:
QUESTION: 170

The Principal called the latecomers to her room and delivered a curtain lecture on the subject of late hours.

Solution:
QUESTION: 171

The project to clean the River Ganga ended in smoke.