Description

This mock test of SSC CGL Tier 1 (9 August) Shift 1 Past Year 2015 Paper for SSC helps you for every SSC entrance exam.
This contains 200 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 (9 August) Shift 1 Past Year 2015 Paper (mcq) to study with solutions a complete question bank.
The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 (9 August) Shift 1 Past Year 2015 Paper quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC
students definitely take this SSC CGL Tier 1 (9 August) Shift 1 Past Year 2015 Paper exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 (9 August) Shift 1 Past Year 2015 Paper extra questions,
long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.

QUESTION: 1

Peroxyacetyl nitrate is a

Solution:

QUESTION: 2

Which of the following river does not originate in Indian territory ?

Solution:

QUESTION: 3

To whom the line “A thing of beauty is a joy for ever” is attributed ?

Solution:

QUESTION: 4

The birthday of which of the following leaders is celebrated as ‘Teachers’ Day’ in India ?

Solution:

QUESTION: 5

The award given for outstanding performance in sports is

Solution:

QUESTION: 6

Which hill station’s name means ‘place of the thunderbolt’ ?

Solution:

QUESTION: 7

The maximum fixation of solar energy is done by

Solution:

QUESTION: 8

The term ‘brown air’ is used for

Solution:

QUESTION: 9

Which of the following is FALSE with respect to rain water harvesting ?

Solution:

QUESTION: 10

Where was the first conference of SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation) held ?

Solution:

QUESTION: 11

Which among the following is not a Bretton Woods Institution ?

Solution:

QUESTION: 12

Equilibrium price in the market is determined by the

Solution:

QUESTION: 13

In the national context which of the following indicates Macro Approach ?

Solution:

QUESTION: 14

Internal economies

Solution:

QUESTION: 15

The ship building yard-Mazagon Dock is located at

Solution:

QUESTION: 16

Electric current is measured using which of the following instrument ?

Solution:

QUESTION: 17

‘Agha Khan Cup’ is related with which of the following sport event ?

Solution:

QUESTION: 18

The legislature gains a priority over the executive in

Solution:

QUESTION: 19

The legislature in a democratic country can influence public opinion by

Solution:

QUESTION: 20

If the President wants to resign from his office, he may do so by writing to the

Solution:

QUESTION: 21

Which of the following is not a Union Territory ?

Solution:

QUESTION: 22

The greatest king of the Pratihara dynasty was

Solution:

QUESTION: 23

One of the features of a free market economy is

Solution:

QUESTION: 24

Gross National Product - Depreciation Allowance = ?

Solution:

QUESTION: 25

The Panchayat Samiti remains accountable for its functions to

Solution:

QUESTION: 26

Which one of the following pair is not correctly matched ?

Solution:

QUESTION: 27

The Southeast trade winds are attracted towards the Indian subcontinent in the rainy season due to

Solution:

QUESTION: 28

The ‘graded profile’ of a river course is a

Solution:

QUESTION: 29

Sinkhole is a phenomenon of ………………topography.

Solution:

QUESTION: 30

Kerala is famous for the cultivation of

1: Coconut

2: Black-pepper

3: Rubber

4: Rice

Solution:

QUESTION: 31

In 1939 Subhash Chandra Bose was elected as President of the Congress Party defeating

Solution:

QUESTION: 32

Jallianwala incident took place at

Solution:

QUESTION: 33

Who was the founder of Lodhi dynasty ?

Solution:

QUESTION: 34

Allantois of Embryo helps in

Solution:

QUESTION: 35

Which one of the following animals belongs to mollusca ?

Solution:

QUESTION: 36

Outside the nucleus DNA is found in

Solution:

QUESTION: 37

Animal protein is called first class protein because it is

Solution:

QUESTION: 38

It is easy to burst a gas-filled balloon with a needle than with a nail. It is because

Solution:

QUESTION: 39

The longest continental Railway in the world is

Solution:

QUESTION: 40

Photoperiodism affects

Solution:

QUESTION: 41

Match the following :

Solution:

QUESTION: 42

What is used to identify whether a data word has an odd or even number of l’s ?

Solution:

QUESTION: 43

Rearranging and allocating space in memory to provide for multiple computing tasks is called

Solution:

QUESTION: 44

What happens when a drop of glycerol is added to crushed KMnO, spread on a paper ?

Solution:

QUESTION: 45

Most commonly used bleaching agent is

Solution:

QUESTION: 46

The least penetrating power ray is

Solution:

QUESTION: 47

Hydrogen peroxide is an effective sterilizing agent. Which one of the following product results when it readily loses active oxygen?

Solution:

QUESTION: 48

The velocity of sound in moist air is more than in dry air because the moist air has

Solution:

QUESTION: 49

X-rays can be used

Solution:

QUESTION: 50

Ice is packed in sawdust because

Solution:

QUESTION: 51

In ΔABC, a line through A cuts the side BC at D such that BD : DC = 4 :5. If the area of ΔABD = 60 cm , then the area of ΔADC is

Solution:

Let BD = 4x and DC = 5x

Let height of the triangle be h which will be same for both triangles ABD and ADC.

QUESTION: 52

A tangent is drawn to a circle of radius 6 cm from a point situated at a distance of 10 cm from the centre of the circle. The length of the tangent will be

Solution:

QUESTION: 53

A ship after sailing 12 km towards south from a particular place covered 5 km more towards east. Then the straightway distance of the ship from that place is

Solution:

Let the ship started from point A and sailed 12 km south to reach B, and then turned east and finally reached C after travelling 5 km.

QUESTION: 54

The sides of a triangle having area 7776 sq. cm are in the ratio 3 : 4 : 5. The perimeter of the triangle is

Solution:

Let the sides of the triangle be 3x, 4x and 5x

(3x)^{2}+(4x)^{2} = 25x^{2} = (5x)^{2}

=> These are the sides of a right angled triangle and since 5x is the longest side, it will be hypotenuse

QUESTION: 55

Two chords of length a unit and b unit of a circle make angles 60° and 90° at the centre of a circle respectively, then the correct relation is

Solution:

QUESTION: 56

In a parallelogram PQRS, angle P is four times of angle Q, then the measure of angle R is

Solution:

Sum of adjacent angles of a parallelogram = 180°

Let angle Q be x.

x + 4x = 180°

5x = 180°

x = 36°

Angle Q + Angle R = 180° ( Adjacent angles)

=> Angle R = 180° - 36°

Angle R = 144°.

Option A is the right answer.

QUESTION: 57

The sum of four numbers is 48. When 5 and 1 are added to the first two; and 3 and 7 are subtracted from the 3rd and 4th, all the four numbers will be equal. The numbers are

Solution:

Let the numbers be a,b,c,d

=> a+b+c+d = 48 --------Eqn(1)

When 5 & 1 are added to first two,

=> (a+5) and (b+1)

and when 3 & 7 are subtracted from last two, => (c-3) and (d-7)

According to question :

=> a+5 = b+1 = c-3 = d-7 = k (let)

Now, in eqn(1)

(a+5) + (b+1) + (c-3) + (d-7) = 48 + (5+1-3-7)

=> k+k+k+k = 48-4

=> k = 11

=> Numbers are : a = k-5 = 11-5 = 6

Similarly, b = 10

c = 14

d = 18

QUESTION: 58

The least number that should be added to 2055, so that the sum is exactly divisible by 27 is

Solution:

The remainder obtained by dividing 2055 by 27 = 3

So, the least number that should be 'subtracted' from 2055 to make it perfectly divisible by 27 = 3

and the least number that should be added = 27-3 = 24

QUESTION: 59

A and B together can do a piece of work in 6 days. If A can alone do the work in 18 days, then the number of days required for B to finish the work is

Solution:

QUESTION: 60

A pipe can fill a tank in x hours and another can empty it in y hours. They can together fill it in (y > x )

Solution:

Let the capacity of the tank be xy litres.

Let 1st pipe fills it in x hrs and 2nd pipe empties it in y hrs

and rate at which 2nd pipe empties it ['-' denotes emptying the tank]

=> Rate at which both pipes fill the tank = y+(-x) = (y-x) l/hr

QUESTION: 61

Two poles of height 7 metre and 12 metre stand on a plane ground. If the distance between their feet is 12 metre, the distance between their top will be

Solution:

QUESTION: 62

The maximum value of sin θ + cos θ is

Solution:

QUESTION: 63

Find the value of tan 4° tan 43° tan 47 tan 86°

Solution:

QUESTION: 64

A square is inscribed in a quarter-circle in such a manner that two of its adjacent vertices lie on the two radii at an equal distance from the centre, while the other two vertices lie on the circular arc. If the square has sides of length x, then the radius of the circle is

Solution:

Let, the distance between the centre and the vertices on the radii be 'a'.

Now , the diagonal of the square , radius of the circle and the distance 'a' forms a right angle triangle with radius as hypotenuse.

QUESTION: 65

10% discount and then 20% discount in succession is equivalent to total discount of

Solution:

QUESTION: 66

The marked price of a watch was Rs.720. A man bought the same for Rs. 550.80 after getting two successive discounts, the first being 10%. The second discount rate is

Solution:

QUESTION: 67

A tap can empty a tank in 30 minutes. A second tap can empty it in 45 minutes. If both the taps operate simultaneously, how much time is needed to empty the tank ?

Solution:

QUESTION: 68

The perimeter of one face of a cube is 20 cm. Its volume will be

Solution:

Let each side of the cube be a

One face of a cube is a square with perimeter 20 cm

=> 4 * a = 20

=> a = 5

Volume of cube = a^{3}

= 5^{3} = 125 cm^{3}

QUESTION: 69

If the area of a circle is A, radius of the circle is r and circumference of it is C, then

Solution:

QUESTION: 70

The average weight of 15 oarsmen in a boat is increased by 1.6 kg when one of the crew, who weighs 42 kg is replaced by a new man. Find the weight of the new man (in kg).

Solution:

Let the average weight of the original 15 oarsmen = A

=> Total weight of 15 oarsmen = 15A

Let the weight of new man be x

After he replaces the man with weight 42 kg, the average weight increases by 1.6 kg

QUESTION: 71

What is the Arithmetic mean of the first ‘n’ natural numbers ?

Solution:

QUESTION: 72

A shopkeeper bought 30 kg of rice at the rate of Rs. 70 per kg and 20 kg of rice at the rate of Rs. 70.75 per kg. If he mixed the two brands of rice and sold the mixture at Rs. 80.50 per kg, his gain is

Solution:

The shopkeeper bought 30 kg rice at Rs. 70/kg

C.P. = 70*30 = Rs. 2100

Similarly, C.P. for second type of rice = 70.75*20 = Rs. 1415

=> Total C.P. = 2100+1415 = Rs. 3515

He sold these two brands at Rs. 80.50/kg

=> Total S.P. = 80.50*50 = Rs. 4025

Profit = 4025-3515 = Rs. 510

QUESTION: 73

Allowing 20% and 15% successive discounts, the selling price of an article becomes Rs. 3,060; then the marked price will be

Solution:

QUESTION: 74

Eighteen years ago, the ratio of A’s age to B’s age was 8:13 Their present ratios are 5 :7 What is the present age of A ?

Solution:

let the ages of A and B 18 years ago be 8x and 13x

So there present ages will be

A= 8x +18

B = 13x + 18

It is given that

x = 4

So present age of A = 8x + 18 = 32 +18 = 50 years

QUESTION: 75

729 ml of a mixture contains milk and water in the ratio 7 : 2. How much more water is to be added to get a new mixture containing milk and water in the ratio 7:3 ?

Solution:

As it is mentioned that in a 729 ml mixture of milk and water ,the ratio of Milk : water = 7:2

QUESTION: 76

In certain years a sum of money is doubled to itself at 6 1/4 % simple interest per annum, then the required time will be

Solution:

let the principal amount be Rs P and rate if interest be R% per annum

It is given that R = 25/4% when interest is Simple Interest

Let T be time to double up the principal amount with the given rate of interest

If the amount is doubled then simple interest accumulated is Rs P

QUESTION: 77

The length of the portion of the straight line 3x + 4y = 12 intercepted between the axes is

Solution:

Equation : 3x + 4y = 12

To find x -intercept, put y =0

=> 3x + 0 = 12

=> x = 4

Similarly to find y -intercept, we need to put x = 0

=> 0 + 4y = 12

=> y = 3

Thus, the line passes through (4,0) in x-axis and (0,3) in y-axis

QUESTION: 78

Solution:

Rationalizing each term, we get, the denominator of each term will be 1, we get :

QUESTION: 79

The population of a town increases by 5% every year. If the present population is 9261, the population 3 years ago was

Solution:

QUESTION: 80

A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hrs. He travelled partly on foot at the rate of 4 km/hr and partly on bicycle at the rate of 9 km/hr. The distance travelled on foot is

Solution:

QUESTION: 81

Walking at the rate of 4 kmph a man covers certain distance in 2 hrs 45 min. Running at a speed of 16.5 kmph the man will cover the same distance in how many minutes ?

Solution:

Distance covered by the man walking at 4 kmph in 2 hrs 45 min

= speed * time

Now, time required to cover 11 km at 16.5 kmph

QUESTION: 82

If x = 332, y = 332, z = 332, then the value of x^{3} + y^{3} + z^{3} - 3xyz is

Solution:

when x = y = z= 332 , then (x^{2} + y^{2} + z^{2} - xy - yz - xz) = 0

and hence x^{3} + y^{3} + z^{3} - 3xyz = 0 as x^{3} + y^{3} + z^{3} - 3xyz = (x+y+z) (x^{2} + y^{2} + z^{2} - xy - yz - xz)

and hence the answer for this question is = 0

QUESTION: 83

Solution:

QUESTION: 84

Solution:

SInce solving this problem algebraically is a very tedious process, let us put some values for a,b, and c. Then, we will try to match the options.

Let a =1, b = 2 and c=3.

Substituting a,b and c in options, only option C gives 14 as the answer. Hence, option C is the right answer

QUESTION: 85

The measure of an angle whose supplement is three times as large as its complement, is

Solution:

The measure of an angle whose supplement is three times as large as its complement, is

QUESTION: 86

If m = - 4, n = - 2, then the value of m^{3} - 3m^{2} + 3m + 3n + 3n^{2} + n^{3} is

Solution:

QUESTION: 87

2x- ky + 7 = 0 and 6x- 12y+ 15 = 0 has no solution for

Solution:

NOTE : - For the pair of equations : a_{1}x + b_{1}y + c_{1} = 0 and a_{2}x + b_{2}y + c_{2} = 0

The equations have no solution only if

QUESTION: 88

Choose the incorrect relation(s) from the following:

Solution:

QUESTION: 89

If x cosθ - sinθ = 1, then x^{2} - (1 +x^{2}) sinθ equals

Solution:

QUESTION: 90

A 10 metre long ladder is placed against a wall. It is inclined at an angle of 30° to the ground. The distance (in m) of the foot of the ladder from the wall is (Given √3 = 1.732)

Solution:

QUESTION: 91

Solution:

QUESTION: 92

If a clock started at noon, then the angle turned by hour hand at 3.45 PM is

Solution:

QUESTION: 93

Solution:

QUESTION: 94

Study the following bar diagram carefully and answer the following questions.

The number of the production of electronic items (TVs and LCDs) in a factory during the period from 2009 to 2013.

**Q. The total number of products of electronic items is maximum in the year**

Solution:

Total no. of electronic items in :

2009 = 6000 + 7000 = 13000

2010 = 9000 + 9400 = 18400

2011 = 13000 + 9000 = 22000 [MAX]

2012 = 11000 + 10000 = 21000

2013 = 8000 + 12000 = 20000

=> Total production is maximum in **2011**

QUESTION: 95

Study the following bar diagram carefully and answer the following questions.

The number of the production of electronic items (TVs and LCDs) in a factory during the period from 2009 to 2013.

**Q. The ratio of production of LCDs in the year 2011 and 2013 is**

Solution:

Total production of LCD's in 2011 = 9000

Total production of LCD's in 2013 = 12000

Require ratio = 9000/12000 = 3 : 4

QUESTION: 96

Study the following bar diagram carefully and answer the following questions.

The number of the production of electronic items (TVs and LCDs) in a factory during the period from 2009 to 2013.

**Q. The difference between averages of production of TVs and LCDs from 2009 to 2012 is**

Solution:

Total no. of TV's produced from 2009 to 2012 = 6000 + 9000 + 13000 + 11000

=> 39,000

Average production of TV's over these four years = 39000/4 = 9750

Total no. of LCD's produced from 2009 to 2012 = 7000 + 9400 + 9000 + 1000 = 35,400

Average production of LCD's over these four years = 35400/4 = 8850

=> Required Difference = 9750 - 8850 = 900

QUESTION: 97

The number of the production of electronic items (TVs and LCDs) in a factory during the period from 2009 to 2013.

**Q. The ratio of production of TVs in the years 2009 and 2010 is**

Solution:

No. of TV's produced in 2009 = 6000

No. of TV's produced in 2010 = 9000

=> Required ratio = 6000/9000 = 2 : 3

QUESTION: 98

The following pie-chart shows the sources of funds (InRs. crores) to be collected by the National Highways Authority of India (NHAI) for its Phase II projects. Study the pie-chart and answer the following Three questions

**Q.If the toll is to be collected through an outsourced agency by allowing a maximum 10% commission, how much amount should be permitted to be collected by the outsourced agency, so that the project is supported with Rs. 4,910 crores ?**

Solution:

Amount required to support the project = 4910 crore

Maximum compensation = 10%

=> 10% of 4910 cr = $$\frac{10}{100} * 4910 cr = 491 cr

Amount permitted = 4910 cr + 491 cr = 5401 cr

QUESTION: 99

The following pie-chart shows the sources of funds (InRs. crores) to be collected by the National Highways Authority of India (NHAI) for its Phase II projects. Study the pie-chart and answer the following Three questions

**Q. If NHAI could receive a total of Rs. 9,695 crores as External Assistance, by what percent (approximately) should it increase the Market Borrowing to arrange for the shortage of funds ?**

Solution:

Shortage of funds arranged through External Assistance = 11486 - 9695 = 1791 crores

=> Increase required in market borrowing = Rs. 1791 crore

QUESTION: 100

The following pie-chart shows the sources of funds (InRs. crores) to be collected by the National Highways Authority of India (NHAI) for its Phase II projects. Study the pie-chart and answer the following Three questions

**Q. The central angle corresponding to Market Borrowing is**

Solution:

Total funds collected = 11486 + 5252 + 4910 + 6000 + 29952 = 57,600 crore

Central angle corresponding to Market Borrowing = 29952/57600 * 360

= 187.2°

QUESTION: 101

In the following six questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

AEFJ : KOPT : ? : QUVZ

Solution:

= AEFJ : KOPT

The pattern followed is :

Similarly, for QUVZ :

QUESTION: 102

2 : 32 :: 3 : ?

Solution:

Expression = 2 : 32 :: 3 : ?

The pattern followed is = n:n^5

Eg = 2:2^{5}=2:32

Similarly, 3^{5}=243

QUESTION: 103

D × H : 4 × 8 , as M × Q : ?

Solution:

Given = D × H : 4 × 8

Alphabets in English alphabetical series are given numbers starting from A = 1 , B = 2 , C = 3 and so on.

Similarly, M = 13 and Q = 17

Thus, M × Q : 13 × 17

QUESTION: 104

Haematology : Blood : Phycology : ?

Solution:

Haematology is the branch of medicine involving study and treatment of the blood. Similarly, Phycology is the branch of botany concerned with seaweeds and other **algae**.

QUESTION: 105

Pride of Lions : : _______ of Cats

Solution:

A group of lions is called Pride of Lions, similarly **Clowder **of cats is a group of cats.

QUESTION: 106

MAN : PDQ : : WAN : ?

Solution:

= MAN : PDQ

The pattern followed is =

Similarly, for WAN :

QUESTION: 107

In the following six questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives.

Solution:

(A) : G (-1 letter) = F (**+2** letters) = H (**+2** letters) = J

(B) : C (-1 letter) = B (+3 letters) = E (+1 letters) = F

(C) : E (-1 letter) = D (+3 letters) = G (+1 letters) = H

(D) : I (-1 letter) = H (+3 letters) = K (+1 letters) = L

QUESTION: 108

Solution:

The sum of digits of each number :

(A) : 5061 = 5 + 0 + 6 + 1 = **12**

(B) : 4025 = 4 + 0 + 2 + 5 = 11

(C) : 7202 = 7 + 2 + 0 + 2 = 11

(D) : 6023 = 6 + 0 + 2 + 3 = 11

QUESTION: 109

Solution:

QUESTION: 110

In the following six questions, find the odd word/number/letters/number pair from the given alternatives

Solution:

Night, morning and evening are periods of a day, while noon is a time (12 pm).

QUESTION: 111

Solution:

QUESTION: 112

Solution:

If we combine the first and third and fourth and second letters in each word in that order, we find that there is a gap of 3 letters in between.

(A) : K (+3 letters) = N , N (+3 letters) = Q

(B) : D (**+2** letters) = F , U (**+2** letters) = W

(C) : E (+3 letters) = H , S (+3 letters) = V

(D) : H (+3 letters) = K , P (+3 letters) = S

QUESTION: 113

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

1: Elephant

2: Cat

3: Mosquito

4: Tiger

5: Whale

Solution:

Considering size of given animals, if we arrange them in increasing order of their size,

Mosquito, Cat, Tiger, Elephant, Whale.

Hence order is 3,2,4,1,5.

Therefore, Option D is correct.

QUESTION: 114

Choose the correct alternative to complete the series. Lily, Daisy, Datura, ?

Solution:

Series : Lily, Daisy, Datura, ?

The number of letters in the words are in increasing order = 4, 5, 6

So, the next word will contain 7 letters, and among the options the correct word = Jasmine

QUESTION: 115

In the following two questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

a_ _ dba _ _ bcad _ _ da _ _cd

Solution:

The pattern is that, in a group of 4 letters, the combination of first four alphabets is used.

=> a**b****c**d ba**c****d** bcad **b****c**da **a****b**cd

QUESTION: 116

In the following two questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

ccbab _ caa _ bccc _ a

Solution:

: ccbab _ caa _ bccc _ a

The pattern followed is that, in a group of 4 letters, the first two letters are repeated.

=> ccba b**b**ca a**a**bc cc**b**a

QUESTION: 117

In the following two questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3, 5, 9, 17, ?

Solution:

here the given pattern is 3, 5, 9, 17, ?

let the missing term be y

we can see that

5 - 3 = 2^{1}

9 -5 = 4 = 2^{2}

17 - 9 = 8 = 2^{3}

as we can see that every time the difference between consecutive terms is getting increased by power of 2

and hence , y - 17 = 2^{4} = 16

y = 33

QUESTION: 118

In the following two questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

4, 6, 10, 16, 24, ?

Solution:

here the given pattern is 4, 6, 10, 16, 24, ?

let the missing term be y

6 - 4 = 2

10 - 6 = 4

16 - 10 = 6

24 - 16 = 8

as we can see that every time the difference is getting increased by 2 so

y - 24 = 10

y = 34

QUESTION: 119

In a row of men, Manoj is 30th from the right and Kiran is 20th from the left. When they interchange their position, Manoj becomes 35th from the right. What is the total number of men in the row?

Solution:

In a row of men, Manoj is 30th from the right and Kiran is 20th from the left.

When they interchange the positions, Manoj becomes 35th from the right.

Hence, total no. of men in the row = 35+20-1.

=54.

QUESTION: 120

A train starts from station A and reaches B 15 minutes late when it moves with 40 km/hr and 24 minutes late when it goes 30 km/hr. The distance between the two stations is

Solution:

Let the distance between the two stations be d km and time taken be t hours.

When it moves with 40 km/hr, it reaches 15 mins late, so total time taken is

QUESTION: 121

Unscramble the following letters to frame a meaningful word. Then find out the correct numerical position of the letters :

Solution:

Using table given in the question,

A-2 1 3 4 6 8 9 7 5 10 = CBUSERNLMA.

B-6 1 4 3 2 5 8 7 9 10 = EBSUCMRLNA.

C-3 1 5 7 10 4 2 6 9 8 = UBMLASCENR.

D-3 9 4 2 8 10 5 1 7 6 = UNSCRAMBLE.

Only, Option D makes sense.

Hence, Option D is the correct answer.

QUESTION: 122

Using the following code and key, decode the given coded word :

Coded word: ZBYXMNQB

Solution:

From the given code and key table,

Z=s.

B=t.

Y=r.

X=a.

M=i.

N=g.

Q=h.

B=t.

Therefore, Option D is correct.

QUESTION: 123

In a certain code “MOUSE” is written as “PRUQC”. How is “SHIFT” written in that code?

Solution:

“MOUSE” is written as “PRUQC”

The pattern followed is :

Similarly, for SHIFT :

QUESTION: 124

Seven persons A, B, C, D, E, F and G are standing in a straight line.

a) D is to the right of G.

b) C is between A and B.

c) E is between F and D.

d) There are three persons between G and B.

Who is on the extreme left?

Solution:

From the given information, arrangement can be formed as,

G D E F B C A.

Hence, Person at the extreme left is 'G'.

Hence, Option A is correct.

QUESTION: 125

From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word :

CUMBERSOME

Solution:

The word CUMBERSOME does not contain 'Y', hence the word 'Mercy' cannot be formed.

QUESTION: 126

Name a single letter, which can be prefixed to the following words in order to obtain entirely new words ?

TILL TABLE PILE TAB PRING

Solution:

Words : TILL TABLE PILE TAB PRING

If 'S' is prefixed to each of the word above, new words will be :

STILL , STABLE , SPILE , STAB , SPRING

QUESTION: 127

In a certain code, ‘253’ means ‘books are old’; ‘546’ means ‘man is old’ and ‘378’ means ‘buy good books.’ What stands for “are” in that code?

Solution:

The common word in the first two statements is 'old' = 5

And the common word in the first and last statements is 'books' = 3

Now, the only word left in 1st statement is "are" = 2

QUESTION: 128

If, + stands for division; x stands for addition; - stands for multiplication; + stands for subtraction, which of the following is correct ?

(a) 46 × 6 ÷ 4 - 5 + 3 = 74

(b) 46 - 6 + 4 × 5 ÷ 3 = 71

(c) 46 ÷ 6 x 4 - 5 + 3 = 75.5

(d) 46 × 6 - 4 + 5 ÷ 3 = 70.1

Solution:

QUESTION: 129

If + = ×, - = ÷, × = +, ÷ = -, then which is the correct equation out of the following?

Solution:

QUESTION: 130

In the following five questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

let the missing term be y

here in 1st figure , the pattern is (3 x 2 x 4) = 24

in 2nd figure , (2 x -1 x -2) = 4

in 3rd figure also the same thing will be followed ,

y = (6 x 5 x 0) = 0

QUESTION: 131

In the following five questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

let the missing term be y

here we can see that in every column the term in 4th row is multiple of terms in other rows

112 = 7 x 8 x 2

160 = 5 x 4 x 8

and this pattern will also follow in 3rd column and hence

162 = 3 x 9 x y

y = 6

QUESTION: 132

In the following five questions, select the missing number from the given responses

Solution:

QUESTION: 133

In the following five questions, select the missing number from the given responses

Solution:

let the missing term be y

here ,

36 = 14 + 12 + 7 + 3

and hence

54 = 9 + 11 + 16 + y

y = 18

QUESTION: 134

In the following five questions, select the missing number from the given responses

Solution:

let the missing term be y

here we can see that in 1st column

9 + 4 = 13

13 - 3 = 10

10 + 4 = 14

14 - 3 = 11

now in 2nd column

11 + 4 = 15

15 - 3 = 12

12 + 4 = 16

16 - 3 = 13

hence the same thing will be followed in column 3 and so ,

13 + 4 = 17

17 - 3 = 14

14 + 4 = 18

18 - 3 = 15 and hence y = 15

QUESTION: 135

Sunita rode her scooty northwards, then turned left and then again rode to her left 4 km. She found herself exactly 2 kms West of her starting point. How far did she ride northwards initially?

Solution:

Let Sunita started from point A, and travelled north to reach B, then she turned left and reached point C, again she turned left and travelled for 4 km. So, D is 2 km to the west of A.

Thus, AB = CD = 4 km

QUESTION: 136

Pinky walks a distance of 600 metre towards East, turns left and moves 500 metre, then turns left and walks 600 metre and then turns left again and moves 500 metre and halts. At what distance in metres is she from the starting point?

Solution:

Let Pinky started from point A and travelled 600 m east to reach B, then she turned left to reach C after travelling 500 m, again she turned left and travelled for 600 m, and finally stopped at point A.

∵ Her final position and initial positions are same, thus she is 0 m from the starting point.

QUESTION: 137

In the following two questions, one statement is given followed by two Conclusions, I and II. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement.

**Statement : **

Aggressive animals can be trained with care and affection to behave as the occasion demands.

**Conclusions : **

I. Trained dogs cannot be aggressive.

II. Animals are always aggressive unless care and affection is given to them.

Solution:

The statement indicates that aggressive animals can be trained to behave but it does not conclude that all animals are in their aggressive mindset before training, or trained dogs may or may not be aggressive.

Thus, neither conclusion follows.

QUESTION: 138

**Statement :**

Every school should promote partnerships that will increase parental involvement and participation for promoting the growth of children.

**Conclusions :**

I. For the growth of the children, parents should be involved in various school activities.

II. Involvement of parents in school activities has no influence on the growth of the children.

Solution:

The given statement clearly indicates that parents should be involved in school activities for the growth of their child, which is derived in the first conclusion but conclusion II states the opposite.

Thus, only conclusion I follows.

QUESTION: 139

How many triangles are there in the figure ?

Solution:

(a)-There are 12 such triangles.

(b)-There are 16 such triangles.

Total no. of triangles = 12+16.

=28 .

Hence,Option C is correct.

QUESTION: 140

The figure given on the left hand side is folded to form a box. Choose from the alternatives (2), (3) and (4) the boxes that is similar to the box formed

Solution:

When above figure is folded to form a cube we have,

all three unshaded faces adjacent to each other while two shaded faces are also adjacent to each other.

The face containing dot lies opposite to one of the shaded faces.

Hence, boxes (1),(3) and (4) are similar to cube formed.

Therefore,Option B is correct.

QUESTION: 141

Find out the number of circles in the given figure :

Solution:

There are 4 sets of 3 concentric circles and five circles which are common to atleast two of the circles.

Hence, Total number of circles in figure= 4x3+5 .

=17 .

Hence, Option C is correct.

QUESTION: 142

Identify the diagram that best represents the relationship among the classes givenbelow :

Animals, land animals, sea animals

Solution:

Since, all land animals and sea animals belong to animals class and have no relation to each other.

Hence, Option B depicts the best relations.

QUESTION: 143

Which number indicates doctors who are not married?

Solution:

From the figure,

The Number which indicates Doctors who are not married are the ones which are part of triangle but are not part of either circle or rectangle.

Only 1 is such number.

Hence, Option D is correct.

QUESTION: 144

In the, figure:

Q represents all quadrilaterals K represents all Kites

R represents all Rhombus

P represents all Parallelogram

The statement ‘Rhombus is also a Kite’ can be described as

Solution:

Rhombus is also a kite.

Rhombus is also a part of parallelogram.

Therefore, statement ‘Rhombus is also a Kite’ can be described as 'P and K is nothing but R'.

Hence, Option A is right.

QUESTION: 145

In the following two questions, which answer figure will complete the pattern in the question figure?

Solution:

fits the figure.

Hence, Option A is correct.

QUESTION: 146

Solution:

fits the figure.

Hence, Option C is correct.

QUESTION: 147

From the given answer figures, select the one which is hidden/ embedded in the question figure :

Solution:

Hence, we can obtain-

Hence, Option B is correct.

QUESTION: 148

A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figure. From the given answer figure, indicate how it will appear when opened.

Solution:

By folding and cutting the paper accordingly, we get-

Stage 1,

Stage 2,

Stage 3,

Hence, Option C is correct.

QUESTION: 149

If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

Solution:

A mirror image in a plane mirror is a reflection of an object that appears almost identical but is reversed in the direction perpendicular to the mirror surface.

fits the given figure.

Hence, Option A is the correct answer.

QUESTION: 150

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., ‘A’ can be represented by 01, 14 etc. and ‘0’ can be represented by 59, 67 etc. Similarly, you have to identify the set for the word ‘PEARL’

Solution:

From matrix I and matrix II,

00=P.

55=E.

22=A.

11=R.

96=L.

Hence, Option A is correct.

QUESTION: 151

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.

**Q. By May next year I have been working in this college for twenty years.**

Solution:

QUESTION: 152

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.

**Q. Everyone of us should realise that any act of negligence will cause a great harm to our country’s security.**

Solution:

QUESTION: 153

In the following questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. The number of that part is the answer. If a sentence is free from error, your answer is No error.

**Q. I shall look forward to being with you sometime next month.**

Solution:

QUESTION: 154

**Q. I really do regret not to learn to play the violin when I had so many opportunities to learn and practise in school.**

Solution:

QUESTION: 155

**Q. The government granted relief payments of Rs. 5,000 each to those who injured in the fire accident.**

Solution:

QUESTION: 156

In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four as your answer.

**Q. He went there ……………**

Solution:

QUESTION: 157

After your long illness I am happy to see you ………………

Solution:

QUESTION: 158

You must……………. your career with all seriousness.

Solution:

QUESTION: 159

Making pies and cakes ……………..Mrs. Reddy’s speciality.

Solution:

QUESTION: 160

The deserted garden was infested…………….. weeds.

Solution:

QUESTION: 161

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Devout

Solution:

QUESTION: 162

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Predilection

Solution:

QUESTION: 163

In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Effigy

Solution:

QUESTION: 164

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Tremulous

Solution:

QUESTION: 165

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Fake

Solution:

QUESTION: 166

In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

Disconsolate

Solution:

QUESTION: 167

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/ Phrase underline in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

**Q. Their attempt to get back the stolen necklace proved to be a wild goose chase.**

Solution:

QUESTION: 168

The day the new product was launched, people __ made a beeline__ to purchase it.

Solution:

QUESTION: 169

__ At his wit’s end__, he turned to his old trade.

Solution:

QUESTION: 170

When it comes to dancing, he is __all-thumbs__.