SSC CGL Tier 1 Mock Test - 21


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier 1 Mock Test - 21


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 Mock Test - 21 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 Mock Test - 21 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 21 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 21 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 Mock Test - 21 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In question find the odd word from the given alternatives.  

Solution:

Discernment, awareness and cognisance involve through understanding and ability to be aware of surroundings and situations. Overlooking thereby implies the opposite.

Hence, Overlooking is odd one out.

QUESTION: 2

In question find the odd word pair from the given alternatives.   

Solution:

The other three involve active involvement from the participant, the result depends purely on previous actions and performance.

QUESTION: 3

In question find the odd number pair from the given alternatives.

Solution:

a) 276684 → 2 + 7 + 6 + 6 + 8 + 4 = 33 (Divisible by 3)

b) 257934 → 2 + 5 + 7 + 9 + 3 + 4 = 30 (Divisible by 3)

c) 279474 → 2 + 7 + 9 + 4 + 7 + 4 = 33 (Divisible by 3)

d) 265394 → 2 + 6 + 5 + 3 + 9 + 4 = 29 (not Divisible by 3)

All others are divisible by 3.

Hence, 265394 is odd one among them.

QUESTION: 4

Directions: Select the related word from the given alternative.   

Solution:

Veena has strings in the same way Tabla has Percussion which is being used in all drum family instruments. 

QUESTION: 5

In question select the related letters from the given alternatives.

ACEG : KMOQ : : CEGI : ?   

Solution:

writing values of the given letters in the question,

1           3         5         7            11     13       15     17                3         5         7       9

A          C          E        G     :      K       M      O       Q       :  :     C         E         G       I    :         ?

As it is clear that by increase 10 we are getting 11, 13, 15 and 17 from 1, 3, 5 and 7.

Same we will apply on 3, 5, 7 and 9 which will become 13, 15, 17 and 19.

And these values represents letters →  MOQS

QUESTION: 6

In question select the related numbers from the given alternatives.

76 : 01 :: 42 : ?   

Solution:

The difference between the first two digits gives the second number.

For example, 7 - 6 = 1. 

Similarly, 4 - 2 = 2.

Therefore, the final pairing will be 76 : 01 ∷ 42 : 2.

QUESTION: 7

Directions: In the following question, find the odd number from the given alternatives.

8, 12, 16, 18, 24  

Solution:

8 = 4 × 2
12 = 4 × 3
16 = 4 × 4
18 = not a multiple of 4
24 = 4 × 6
Hence 18 is wrong term. 

QUESTION: 8

In question as series is given,  with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series: 

ZXY,  WUV,  TRS,  QOP ,   ?   

Solution:

Logic: First letter – 2 = Second letter; Second letter + 1 = Third letter; 
First letter = First letter of previous word -3 
Add image 
Hence, “NLM” will complete the series. 

QUESTION: 9

In a certain code, DOWNBEAT is written as ATBEWNDO. How will the word INSOMNIA be written in that code?   

Solution:

 

Similarly

 

Hence code for INSOMNIA is IAMNSOIN

QUESTION: 10

Ahmed is standing to the West of Amit and North of Rachna and Satish is to the West of Rachna and South of Samir. Satish is in which direction from Amit?  

Solution:

QUESTION: 11

F and G are brothers. P and Q are sisters. F’s son is Q’s brother. How G related to P?   

Solution:

Table is drawn describing symbols and their meanings:

Now, solving the statements:

F’s son is Q’s brother implies that P and Q are F’s daughters, making P the niece of G.

Hence, G is uncle of P.

QUESTION: 12

Which one of the given responses would be a meaningful order of the following words in ascending order?

1) Salary

2) Child

3) Employment

4) School

5) College  

Solution:

A child goes to school, then college, then gets employed and receives a salary.
Therefore, the order is child, school, college, employment, salary.
Hence, correct order is 2) Child → 4) School → 5) College → 3) Employment → 1) Salary

QUESTION: 13

A word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 5 and that of Matrix II are numbered from 6 to 10. A letter from these matrices can be represented first by its row then its column, e.g., ‘D’ can be represented by 11, 25, etc., and ‘J’ can be represented by 67, 78, etc. Similarly, you have to identify the set for the given word ‘MILK’.

 

Solution:

We see that each of the letters of the word MILK can be found in the second matrix only so we ignore the first matrix and check each option one by one.

98, 66, 79, 77 →

So the word formed is MIKL. Hence false.

98, 79, 77, 86 →

So the word formed is MKLI. Hence false.

98, 86, 77, 99 →


So the word formed is MILK. Hence true.

86, 77, 99, 98 →

So the word formed is ILKM. Hence false.

Hence the answer is 98, 86, 77, 99.

QUESTION: 14

From the given alternative words, select the worked which cannot be formed using the letters of the given word”

UNDERSTOOD   

Solution:

a) TEND → can be formed from as UNDERSTOOD

b) SEND → can be formed from as UNDERSTOOD

c) SENT → can be formed from as UNDERSTOOD

d) MEND → can’t be formed from as UNDERSTOOD does not have letter “M”.

Hence, we can’t formed “MEND” from word “UNDERSTOOD”

QUESTION: 15

Which of the following figures depicts relation between the building material, cement and wood? 

Solution:

Both cement and wood are building material but they have no relationship between them.
 

 

QUESTION: 16

In each the following questions, select the missing number from the given responses.

15 23 38

04 02 06

05 05 10

61 135 ?  

Solution:

Here in each column: 3rd number - 2nd number = 1st number

38 – 23 = 15

06 – 02 = 04

10 – 05 = 05

196 – 135 = 61

Hence 196 is the missing number

QUESTION: 17

Directions:In each of the following questions, select the missing number from the given responses.

If 9 – 9 – 9 = 27; 7 – 7 – 7 = 21; 6 – 6 – 6 = 18, what is 5 – 5 – 5 = ?

Solution:

9 – 9 – 9 =9 × 3 = 27

7 – 7 – 7 =7 × 3 = 21

6 – 6 – 6 = 6 × 3 = 18

5 – 5 – 5= 5 × 3 = 15

Hence, 15 is missing term.

QUESTION: 18

Some equations are solved on the basis of a certain system. On the same basis, find out the correct answer for the unsolved equation.

4 × 6 × 9 = 649

7 × 3 × 2 = 372

8 × 9 × 4 = ?

Solution:

Here the individual numbers are arranged to get the answer.

Like in 4 × 6 × 9 → the position of first two numbers are interchanged.

Thus we get 649.

Similarly 8 × 9 × 4 will be coded as 984.

QUESTION: 19

Five years ago the ages of Ram and Rajesh were in the ratio 1 : 10. Today the sum of their ages is 32 years. What will be their ages after 10 years?   

Solution:

Let Ram’s current age be x, and Rajesh’s current age be y.
10 (x – 5) = y - 5 → 10x – 50 = y – 5 → 10x – y = 45.
x + y = 32.
On combining the above obtained equations and solving for x and y, we find that x = 7 and y = 25.
Therefore, ten years from now, their ages will be 17 and 35.

QUESTION: 20

Directions: In the following question, which answer figure will complete the patterns in the question figure?

 

Solution:

Clearly, the below diagram will complete the pattern:

Hence answer is figure 1.

 

QUESTION: 21

Find the number of triangles in the given figure;

Solution:

Clearly, there are 22 triangles in the figure.

QUESTION: 22

A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened? 

Solution:

Opening the paper step by step we have: 


QUESTION: 23

From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

Solution:

QUESTION: 24

Which of the answer figure is exactly the mirror image of the given figure, when the mirror is held on the line MN?

Solution:

As the figure is symmetric at the top, the top portion will be same even after mirroring. The only change that will come in the figure is that the right hand containing Arrow and left hand containing ball like figure will get interchanged. Therefore option 2 and 3 are eliminated.

In option 1, the arrow hand is little bent which doesn’t happen in mirror images, thus option D is correct.

QUESTION: 25

In question two statements(s) are followed by two conclusions/Assumptions, I and II. You have to consider the statement(s) to be true, even if they seem(s) to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumption, if any, follow(s) from the given statements(s).

 

Statements: 

A truck had driven off the road and met with an accident. The driver was healthy and well experienced, having driven this very truck for more than 16 years. The road had several pot holes.

 

Conclusions: 

I. The accident occurred because the road was not well maintained.

II. There was a mechanical fault in the truck.  

Solution:

Given the statement: ‘A truck had driven off the road and met with an accident. The driver was healthy and well experienced, having driven this very truck for more than 16 years. The road had several pot holes.’, we can analyse the given conclusions:
I. The accident occurred because the road was not well maintained.
Given the multiple pot holes on the road, and the fact that the driver was good, this is a valid conclusion to make.

II. There was a mechanical fault in the truck.
Given how old the truck is, it is a valid conclusion to say that a mechanical fault, particularly on bad roads, was a cause for the accident.

QUESTION: 26

What is the symbol of the chemical element Antimony?  

Solution:

Antimony is a chemical element with symbol Sb and atomic number 51. A lustrous gray metalloid, it is found in nature mainly as the sulfide mineral stibnite

QUESTION: 27

What is Rayon?   

Solution:

Rayon is a manufactured regenerated cellulose fiber. It is made from purified cellulose, primarily from wood pulp, which is chemically converted into a soluble compound It is then dissolved and forced through a spinneret to produce filaments which are chemically solidified, resulting in synthetic fibers of nearly pure cellulose.Because rayon is manufactured from naturally occurring polymers, it is considered a semi-synthetic fiber.

QUESTION: 28

Which of the following planets observes the shortest day?   

Solution:

The planet Jupiter has the shortest day of all the eight major planets in the Solar System. It spins around on its axis once every 9 hr 55 min 29.69 sec.

QUESTION: 29

RTI Act was tabled in which year?   

Solution:

The Right to Information Act (RTI) is an Act of the Parliament of India "to provide for setting out the practical regime of right to information for citizens" and replaces the erstwhile Freedom of information Act, 2002. It was table in 2002 but passed in 2005.

QUESTION: 30

Somesvara II was a king of which of the following dynasties?  

Solution:

Someshvara II who was administering the area around Gadag succeeded his father Someshvara I as the Western Chalukya king. He was the eldest son of Someshvara.

QUESTION: 31

Which of the following mammal lays eggs?   

Solution:

Platypus is the only mammal that lays eggs. All the other mammals reproduce babies.

QUESTION: 32

Kathiawar peninsula is a type of  

Solution:

Kathiawar Peninsula is a peninsula in western India and part of the Saurashtra region. Its coastline borders the Gulf of Kutch to the west, the Arabian Sea to the south. Emergent shoreline are a result of local tectonic uplift of the land surface or a fall in the elevation of sea level because of a reduction in the water volume of ocean basins.

QUESTION: 33

Which of the following words does not find a mention in the Indian Preamble?  

Solution:

Though Indian state is Federal in its nature, the word Federal is nowhere mentioned in the constitution. All the other words are mentioned in the Preamble.

QUESTION: 34

Amu Darya does not pass through which of the following countries?   

Solution:

Amu Darya is a major river in Central Asia. It passes through Afghanistan, Turkmenistan, Tajikistan and Uzbekistan.

QUESTION: 35

Which of the following is/are a type of digestion?  

Solution:

There are two kinds of digestion: mechanical and chemical. Mechanical digestion involves physically breaking the food into smaller pieces. Mechanical digestion begins in the mouth as the food is chewed. Chemical digestion involves breaking down the food into simpler nutrients that can be used by the cells. It begins in the mouth when food mixes with saliva.

QUESTION: 36

Unnunili Sandesam is a literary work belonging to which language?   

Solution:

Unnuneeli Sandesam is among the oldest literary works in Malayalam language. It is what is called Sandesa Kavyam (message poem).

QUESTION: 37

What are Protium, Deutrium and Tritium?     

Solution:

Hydrogen without any neutron is protium. Hydrogen with one neutron is deuterium. Hydrogen with two neutrons is tritium. Tritium alone of the three is less than completely stable and is also radioactive.

QUESTION: 38

Bolometer is a device used to measure

Solution:

Bolometer is a device for measuring the power of incident electromagnetic radiation via the heating of a material with a temperature-dependent electrical resistance.

QUESTION: 39

Fourth Anglo-Mysore war was fought in   

Solution:

The Fourth Anglo–Mysore War (1798–1799) was a conflict in South India between the Kingdom of Mysore and the BritishEast India Company under the Earl of Mornington. This was the final conflict of the four Anglo–Mysore Wars and British captured the capital of Mysore. The ruler Tipu Sultanwas killed in the battle.

QUESTION: 40

Vientiane is the capital of   

Solution:

Vientiane is the capital and largest city of Laos, on the banks of the Mekong River near the border with Thailand.

QUESTION: 41

Alcoholic Fermentation is a type of

Solution:

Alcoholic fermentation is a process that takes place in higher plants for a very short while and only when free oxygen is not available. For example, germinating seeds respire anaerobically or respiration in Yeast.

QUESTION: 42

Who has authored the book ‘ShahJahan Nama’?

Solution:

Shah Jahan Nama is an abridged history of the Mughal Emperor Shah Jahan, compiled by his royal librarian Inayat Khan in the seventeenth-century.

QUESTION: 43

The Proclamation of Queen Victoria on the Indian nation took place in

Solution:

The 1858 Proclamation of Queen Victoria said that she and her officers would work for the welfare of the Indian subjects and with this came the final phase of the British Raj.

QUESTION: 44

Which of the following is related to the concept of ‘Hydrofluorocarbons’?

Solution:

Montreal Protocol is structured around several groups of halogenated hydrocarbons that have been shown to play a role in ozone depletion. All of these ozone depleting substances contain either chlorine or bromine (substances containing onlyfluorine do not harm the ozone layer)

QUESTION: 45

Garibrath train service was started in

Solution:

GaribRath is a no-frills air-conditioned train started by the Indian Railways in 2005 to provide cheaper air-conditioned travel to passengers who could not afford normal fares of air conditioned class in normal trains.

QUESTION: 46

What is the capital of Sweden?

Solution:

Sweden is a Scandinavian nation of thousands of coastal islands, inland lakes, forests and mountains. Its capital Stockholm is home to royal palaces, parkland and museums.

QUESTION: 47

What is the Atomic number of Manganese?

Solution:

Manganese is a chemical element with symbol Mn and atomic number 25. It is not found as a free element in nature; it is often found in combination with iron, and in many minerals.

QUESTION: 48

Encephalopathy is a disorder related to   

Solution:

Encephalopathy means disorder or disease of the brain. In modern usage, encephalopathy does not refer to a single disease, but rather to a syndrome of overall brain dysfunction; this syndrome can have many different organic and inorganic causes.

QUESTION: 49

Which of the following is a superconductor material?

Solution:

Superconductor material classes include chemical elements like mercury or lead, alloys such as niobium-titanium, germanium-niobium, and niobium nitride, or organic superconductors.

QUESTION: 50

ISRO was founded in

Solution:

The Indian Space Research Organisation, is the space agency of the Indian government headquartered in the city of Bengaluru. It was founded by Vikram Sarabhai on 15th August, 1969.

QUESTION: 51

If 4/5 of Rs. 100 is x% larger than (4/5)% of Rs. 100, then x/100 is

Solution:

Given, 4/5 of Rs. 100 is x% larger than 4/5% of Rs. 100

4/5 of Rs. 100 = Rs. 80 and 4/5% of Rs.100 = Rs. 0.80

QUESTION: 52

How much percentage above the cost price should a shopkeeper mark his good so that after allowing a discount of 10%, he should gain 35%?

Solution:

Let the cost price be c and marked price be m.

Given, after allowing a discount of 10%, he should gain 35%.

∴ m – 10% of m = c + 35% of c

⇒ 0.9m = 1.35c

⇒ m = 1.5c

% above the cost price, the good is marked = 

QUESTION: 53

A bag contains coins of Rs. 1, 50 paise and 25 paise in the ratio 3 : 4 : 5. If the total value of these coins is Rs. 125, then the number of 25 paise coins in that bag was

Solution:

Let the number of Rs. 1, 50 paise and 25 paise coins be 3x, 4x and 5x respectively.

50 paise = Rs. 0.50

25 paise = Rs. 0.25

So, we can write,

(1 × 3x) + (0.50 × 4x) + (0.25 × 5x) = 125

⇒ 3x + 2x + 1.25x = 125

⇒ 6.25x = 125

⇒ x = 125/6.25 = 20

Hence, the number of 25 paise coins = 5 × 20 = 100.

QUESTION: 54

The value of sec4A (1 – sin4 A) – 2 tan2A is

Solution:

sec4 A (1 – sin4 A) – 2 tan2 A

= sec4A – sec4A sin4A – 2tan2A

= sec4A – tan4A – 2tan2A

= sec4A – [(tan2A)2 + 2.tan2A.1 + 12] +1

= (sec2A)2 – (tan2A + 1)2 + 1   [We know, sec2A – tan2A = 1]

= (sec2A)2 - (sec2A)2 + 1

= 1

QUESTION: 55

The length of a room is 5 m more than its breadth. If the area of the floor of the room is 66 m2, then the perimeter of the floor will be   

Solution:

Area of a rectangle = length × breadth

Perimeter of a rectangle = 2(length + breadth)

Given, length of a room is 5 m more than its breadth.

∴ l = b + 5

Given, area of the floor = 66 m2

∴ l × b = 66

⇒ (b + 5)(b) = 66

⇒ b2 + 5b – 66 = 0

⇒ (b + 11)(b – 6) = 0

⇒ b = -11 and b = 6

∴ b = 6 m and l = 11 m

Perimeter of the room = 2(l + b) = 34 m

QUESTION: 56

Supravat deposited a sum of money with a bank on 1st January, 2016 at 5% simple interest per annum. He received an amount  Rs. 3, 750 on 20th July, 2016. The money he deposited with the bank was  

Solution:

Let the money Supravat be deposited be Rs. x.

In case of simple interest, we know,

(P × T × r)/100 = SI

Where, P = Principal amount, T = Duration in years, i = Interest rate per year, SI = Total simple interest

Total days from, 1st January, 2016 till 20th July, 2016 = 31 + 29 + 31 + 30 + 31 + 30 + 19 = 201 days = 201/365 years.

 We can write here,

x + [x × (201/365) × (5/100)] = 3750

⇒ x ≈ 3650

∴ The money he deposited with the bank was Rs. 3

QUESTION: 57

The length of two parallel chords of a circle of radius 20 cm are 24 cm and 32 cm in the same side of the centre. The distance between them is 

Solution:

Perpendiculars drawn from the centre on the chord bisects them.

Given, AB and CD are two parallel chords on the same side of the centre of the circle.

AB = 24 cm, CD = 32 cm and the radius of the circle is 20 cm

From the figure,

OM and ON are perpendiculars, OC and OA are radius

∴ CN = CD/2 = 16 cm and AM = AB/2 = 12 cm

By Pythagoras theorem:

OC2 = ON2 + NC2

⇒ ON2 = 202 – 162 = 144

⇒ ON = 12 cm

Similarly,

OA2 = OM2 + MA2

⇒ OM2 = 202 – 122 = 256

⇒ OM = 16 cm

Distance between the two chords = OM - ON

⇒ Distance between the two chord = 16 - 12 cm = 4 cm

QUESTION: 58

In two days A, B and C together can finish 1/3 of a work and in another 2 days A and C together can finish 2/9 part of the work. Then B alone can complete the whole work in 

Solution:

Let the number of days in which A, B and C working alone can finish the work be a, b and c respectively.

In 1 day,

A finishes 1/a part, B finishes 1/b part and C finishes 1/c part

Given, in two days A, B and C together can finish 1/3 of a work.

Also, in another 2 days A and C together can finish 2/9 part of the work.

  

QUESTION: 59

The angle of elevation of the Sun when the length of the shadow of a lamp post is equal to its height, is

Solution:

Angle of elevation = θ, height of lamp post is h and length of shadows is d.

tan A = perpendicular/base

∴ tanθ = h/d

Given, the length of the shadow of a lamp post is equal to its height.

⇒ tanθ = 1

⇒ θ = 45°

QUESTION: 60

Simplify

Solution:

QUESTION: 61

The centres of three circles of equal radii, touching each other externally form a/an   

Solution:

Each side of the triangle would be the sum of the radii of individual circles.

Given, three circles are of equal radii.

Thus, each side of the triangle would be equal.

It will be an equilateral triangle.

 

QUESTION: 62

Solution:

QUESTION: 63

AB is diameter of circle with centre at O. DC is a secant that passes through the circle at points E and F as shown, such that DC || AB. If ∠BAF = 30°, then ∠ AED is equal to:

Solution:

 

As DC || AB,

∴ ∠AFE = ∠BAF = 30° (alternate interior angles)

Now, ∠AFB = 90 (angle in a semicircle)

∴ In triangle AFB,

By Angle Sum Property,

∠ABF = 180 – (90 + 30) = 60°

∴ In cyclic quadrilateral AEFB,

By the exterior angle property of a cyclic quadrilateral,

∠AED = ∠ABF = 60° 

 

 

QUESTION: 64

The average monthly income of a family of 4 earning members was Rs. 7500. One of the earning member died, thereby, the average became Rs. 7200. The monthly income (in rupees) of the deceased was  

Solution:

Average = sum of observations/total number of observations.

Given, average monthly income of a family of 4 earning members was Rs. 7500.

∴ Sum total of the monthly income of 4 members = 7500 × 4 = Rs. 30000

Now, one of the earning member died, thereby, the average became Rs. 7200.

∴ Sum total of the monthly income of 3 members = 7200 × 3 = Rs. 21600

Monthly income of the deceased person = Rs. 30000 – Rs. 21600 = Rs. 8400

QUESTION: 65

A man spends his three months’ income in four months’ time. If the monthly income is Rs. 2,000, then what is the amount of the money he saves annually 

Solution:

M = monthly income = Rs 2000

The money saved by the man in 4 months = 4 × M – 3 × M = M

Therefore the money saved by the man in an year = M × (12/4) = 3 × M = Rs 6000

QUESTION: 66

A man walks a certain distance in certain time, if he had gone 10 km an hour faster, he would have taken 20 hours less than the scheduled time. If he had gone 15 km an hour slower, he would have been 45 hours longer on the road. The distance (in km) is 

Solution:

Distance = speed × time

Let the actual speed of the man be ‘a’ km/hr and the actual time taken be ‘t’ hours.

Let the distance which he travels be d km.

Distance = speed × time

Given, a man walks a certain distance in certain time, if he had gone 10 km an hour faster, he would have taken 20 hours less than the scheduled time. If he had gone 15 km an hour slower, he would have been 45 hours longer on the road.

∴ d = a × t     ---- (1)

d = (a – 15)(t + 45)     ---- (2)

d = (a + 10)(t – 20)     ---- (3)

From (1) and (2)

45a – 15t – 675 = 0

20a – 10t + 200 = 0

Solving the above two equations, we get

a = 65 km/hr and t = 150 hours

Thus, d = a × t

⇒ d = 9750 km

QUESTION: 67

In a regular polygon if one of its internal angle is greater than the external angle by 150°, then the number of sides of the polygon is

Solution:

Let the number of the sides of the polygon be n, then 

Hence, the number of sides of the polygon is 24.

QUESTION: 68

A low land, 64 m long and 32.4 m broad is raised to 6.5 dm. For this, earth is removed from a cuboidal hole, 27 m long and 25.6 m broad, dug outside of the land. The depth of the hole will be.     

Solution:

Let the depth of the hole be ‘d’.

Given, a low land, 64 m long and 32.4 m broad is raised to 6.5 dm. For this, earth is removed from a cuboidal hole, 27 m long and 25.6 m broad, dug by the side of the land.

Volume of earth removed = Volume of earth used

⇒ 27 × 25.6 × d = 64 × 32.4 × 0.65

⇒ d = 1.95 m

QUESTION: 69

4 bells ring at intervals of 30 min, 1 h,  h and 1 h 45 min respectively. All the bells ring simultaneously at 12:00 noon. They will again ring simultaneously at

Solution:

Given that the 4 bells ring at 30 min, 1 h, 1 h 30 min and 1 h 45 min. If we convert the time intervals in minutes we get the 4 bells ringing at an interval of 30 min, 60 min, 90 min and 105 min.

Now once they rang at 12:00 noon they will again ring after a time that is equal to the L.C.M of 30, 60, 90 and 105.

⇒ L.C.M of the numbers 30, 60, 90 and 105 is 1260.

Hence, they will again ring simultaneously after 1260 minutes that is equivalent to 21 hours.

∴ At 9:00 am they will again ring simultaneously.

QUESTION: 70

If x and y are positive such that x : y = 4 : 5 and x2 – y2 = -36, then the value of x - y is    

Solution:

x : y = 4 : 5

Let x and y be 4a and 5a respectively.

x2 – y2 = -36

⇒ 16a2 – 25a2 = -36

⇒ a2 = 4

⇒ a = ±2

But x and y are positive.

∴ x = 8 and y = 10

⇒ x – y = -2

QUESTION: 71

A vendor purchased 40 dozen bananas for Rs. 300. Out of these 30 bananas were rotten and could not be sold. At what rate per dozen should he sell the remaining bananas to make a profit of 25%  

Solution:

Given, vendor purchased 40 dozen bananas for Rs. 300.

Profit% = 25%

30 bananas were rotten.

Thus number of bananas he can sell = 40 × 12 – 30 = 450

Number of dozens he can sell = 450/12 = 37.5

Total selling price of 37.5 dozens = 300 + 25% of 300 = Rs. 375

Thus, selling price per dozen = 375/37.5 = Rs. 10

QUESTION: 72

Directions (Q. 72-75) : Study the following pie-charts carefully and answer the following questions.

 

Percentage distribution of candidates studying in various discipline of a college. Total number of students = 5000

(i)  

 

Percentage distribution of girls in each discipline of the same college. Total number of girls = 2000

(ii)  

 

A = Science

B = Management

C = Arts

D = Commerce

E = Catering

F = Engineering   

 

Q. The ratio of number of boys to girls studying in engineering discipline is

Solution:

Given, total number of candidates = 5000 and total number of girls = 2000

From the pie chart,

Number of candidates studying in engineering = 12% of 5000 = 600

Number of girls in engineering = 12% of 2000 = 240

Number of boys in engineering = 600 – 240 = 360

∴ Ratio of number of boys to girls studying in engineering discipline = 360 : 240 = 3 : 2

QUESTION: 73

Percentage distribution of candidates studying in various discipline of a college. Total number of students = 5000

(i)  

 

Percentage distribution of girls in each discipline of the same college. Total number of girls = 2000

(ii) 

 

A = Science

B = Management

C = Arts

D = Commerce

E = Catering

F = Engineering   

 

Q. The percentage of the number of girls studying in arts discipline comparing to the total number of students in the college is

Solution:

Given, total number of students = 5000 and total number of girls = 2000

Number of girls in arts discipline = 14% of 2000 = 280

% of the number of girls studying in arts discipline comparing to the total number of students in the college = 

QUESTION: 74

Percentage distribution of candidates studying in various discipline of a college. Total number of students = 5000

(i)  

 

Percentage distribution of girls in each discipline of the same college. Total number of girls = 2000

(ii) 

 

A = Science

B = Management

C = Arts

D = Commerce

E = Catering

F = Engineering   

 

Q. The total number of boys in Commerce discipline is   

Solution:

Given, total number of student = 5000 and total number of girls = 2000

Number of students in commerce discipline = 21% of 5000 = 1050

Number of girls in commerce discipline = 24% of 2000 = 480

Total number of boys in commerce discipline = 1050 – 480 = 570

QUESTION: 75

Percentage distribution of candidates studying in various discipline of a college. Total number of students = 5000

(i)  

 

Percentage distribution of girls in each discipline of the same college. Total number of girls = 2000

(ii)  

 

A = Science

B = Management

C = Arts

D = Commerce

E = Catering

F = Engineering   

 

Q. The approximate percentage of the boys studying in Science discipline comparing to the total number of students studying in that discipline is

Solution:

Given, total number of students = 5000 and total number of girls = 2000

Number of students studying in Science discipline = 37% of 5000 = 1850

Number of girls studying in Science discipline = 32% of 2000 = 640

Number of students studying in Science discipline = 1850 – 640 = 1210

% of boys studying in Science discipline comparing to the total number of students studying in that discipline = 

QUESTION: 76

From the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

ETYMOLOGY

Solution:

The word ‘etymology’ means ‘the study of the origin of words and the way in which their meanings have changed throughout the history.’
E.g. The etymology of the word ‘cell’ is amazing.

The related synonym for this would be ‘derivation’ in linguistics term it means ‘the set of stages that link a sentence in a natural language to its underlying logical or original form’.

‘Enhance’ means ‘to intensify something or improve the quality of something’.
Eg: He worked hard to enhance his reputation.

‘Envy’ means ‘to be jealous of something’.
Eg: The girls envied her beauty.

‘Result’ means ‘the outcome or the consequence of something’.
E.g. The boy had to face the consequences for the mistakes that he committed.

Thus, option 1 is the correct one.

QUESTION: 77

From the four alternatives, choose the one which best expresses the opposite meaning of the given word.

MAGNANIMOUS   

Solution:

‘Magnanimous’ means ‘being generous’. Thus, 'selfless', 'benevolent' and 'charitable' are synonyms. The only option which is opposite in meaning is ‘selfish’.

QUESTION: 78

Some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part has an error and mark that part as your answer. If there are no errors, mark ‘No error’ as your answer.


They study Masters in / Computer Science from / an university in England.

Solution:

Here, even though ‘university’ begins with a vowel ‘u’, it doesn’t start with a vowel sound. Instead, it starts with the sound of a consonant ‘y’ like other similar words ‘European, youth, etc.’ Thus, the use of ‘an’ is incorrect. The correct article in the given sentence will be ‘a’. Thus, the correct option is 3.

QUESTION: 79

Some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part has an error and mark that part as your answer. If there are no errors, mark ‘No error’ as your answer.

 

Contrary to earlier predictions, / demand for sugarcane had not / increased  in recent years.​

Solution:

‘Had not’ is incorrect here as the current year is also counted in ‘recent years’ and the action is not over. Also, the action has an impact in the present. Hence, ‘has not’ should be used. Thus, the error is in option 2.

QUESTION: 80

Some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part has an error and mark that part as your answer. If there are no errors, mark ‘No error’ as your answer.

 

Standing / at the gate, / a scorpion stung Amit.

Solution:

As it is, the sentence reads as if the scorpion was standing at the gate. The participle or the modifier must have some noun or pronoun immediately near it as it modifies the corresponding noun. Here, ‘Amit’ must be standing at the gate and not ‘the scorpion’. The following sentence is incorrect because the Participle is left without a proper agreement of the correct subject which is ‘Amit’. We can use ‘active voice’ to show the appropriate subject immediately after the modifier. The correct sentence would read as ‘Standing at the gate, Amit was stung by a scorpion’. Thus, the correct option is 3. 

QUESTION: 81

In the question below, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed choose 'No improvement'.

 

At this moment, he and his friends "is going to the park."

Solution:

When the two nouns in the sentence are joined by the word ‘and’ it is clear that they multiple subjects and so plural verb must follow it. Also the use of ‘at this moment’ suggests that the action is going on at the time of speaking and so present continuous tense must be used. Thus, the correct answer is 1.

QUESTION: 82

In the question below, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed choose 'No improvement'.

 

"As she could come", he had left and so they couldn’t meet that day.

Solution:

‘Before’ is used with past tense to denote  the period of time preceding any event. Here, as he already left and they couldn’t meet, it is obvious that he must have left before she came. Hence, the correct answer is 2. 

QUESTION: 83

In the question below, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed choose 'No improvement'.

 

Doctors agree that factors such as cigarette smoking, eating rich foods, and alcohol consumption "not only damage by themselves but also aggravate" genetic predispositions towards certain diseases.

Solution:

Here, ‘Not only x...but also y’ is correctly used. In 1, ‘aggravating’ is incorrect as it means ‘annoying’ when used in participle form. 3 is wrong because ‘not only’ without ‘but also’ is wrong. In 1, simple present tense should have been used. Thus, the correct answer is 4.

QUESTION: 84

In the question below, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed choose ‘No improvement’.

 

The hunter found no "difficulty in jumping" the tiger.    

Solution:

A hunter catches a tiger. He does not obtain it or pounce on it. Hence, the correct answer is ‘Difficulty in catching’. Thus, the correct option is 2.

QUESTION: 85

In the question below, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed choose ‘No improvement’.

 

Since he had parked on this side, his car was "toed" away.  

Solution:

‘Toe’ is one of the digits of your foot. ‘Toil’ means to work hard. ‘Tow’ refers to an act of taking something (heavy or unwilling) away and is a verb. If a car is parked on the wrong side, the authorities will come and take the car away forcibly. So, in the context of the sentence we need to use the verb ‘tow’ and thus option 1 is the best phrase to replace in the sentence.

QUESTION: 86

Fill in the blanks with the most appropriate word out of the four alternatives suggested below each question.

As of now, the demand for Petroleum ______ increasing.   

Solution:

The sentence is in present continuous tense as indicated by the usage of 'ingafter 'increase'. This means that the demand for petrol is increasing at this point of time and will continue for a while. Option 1 has the most suitable answer as the use of 'is' allows the sentence to be in present continuous form. ‘Is going to steadily’ will make the sentence grammatically incorrect. Since we are talking about recent events seen from the use of ‘now’, the past continuous (was steadily increasing) or the past perfect continuous are not appropriate (had been increasing) cannot be used here.
Hence, 1 is the correct answer.

QUESTION: 87

Fill in the blanks with the most appropriate word out of the four alternatives suggested below each question.

I had to wait for Frey as he is senior ______ me.   

Solution:

When comparing degree of the quality of persons or things the word ‘than’ is normally used when we have comparative adjective like better, worse, smarter etc. Words like superior, inferior, junior, senior etc. Are not comparative adjective therefore 'to' is preferred, thus it must used to fill the blank. Thus, the correct answer is option 4.

QUESTION: 88

In the following question, sentences are given with blanks to be filed in with an appropriate and suitable word four alternatives are suggested for each question, choose the correct alternatives out of the four alternatives.

The sky is overcast, _________ that storm will soon burst.

Solution:

The given statement is a weather forecast thus, the future event is an inference based on certain logic, with some certainty. Thus, rather than ‘hope’, ‘trust’ and ‘suspect’, ‘expect’ must be preferred as the other three do not have some certainty.

QUESTION: 89

In the following question, an idiomatic expression is provided, select the alternative which best describes its meaning.

A slap on the wrist   

Solution:

The given phrase means a very mild punishment. Thus option 4 is the correct answer.

'Chastise' means to 'punish severely'.

QUESTION: 90

In the following question, an idiomatic expression is provided, select the alternative which best describes its meaning.

Can't cut the mustard 

Solution:

Can't cut the mustard is used generally in its negative sense that means not able to handle a task. Thus, 3 is the correct option.

QUESTION: 91

In the following question, an idiomatic expression is provided select the alternative which best describes its use in the sentence.

Cut to the chase

Solution:

'Cut to the chase' means 'to get to the point'. Thus option 1 is the correct answer.

QUESTION: 92

Four words are given in the question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

Solution:

The correct spelling of the word is ‘liaison’ which means 'a secret or an illicit sexual relationship'. Hence, option 4 is the best fit answer.

QUESTION: 93

Out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Someone who is very greedy   

Solution:

Rapine => taking property by force 
Rapport => an equation with someone
Ransack => a thorough search
‘Rapacious’ => very greedy 

Thus, option 1 is the correct answer.

QUESTION: 94

Out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

The process of reasoning  

Solution:

Faith => complete trust or confidence in someone or something.
Doubt => mistrust/ suspicion about something.
Question => a query regarding something.
Ratiocination => the process of reasoning

Hence, option 4 is the best fit answer.

QUESTION: 95

Out of four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

One who walks in sleep      

Solution:

Sinophile => an admirer of the Chinese people
Snippet => a brief extract
Somniloquist => someone who talks while asleep
Somnambulist => one who walks in sleep 

Clearly, option 4 is the best fit answer.

QUESTION: 96

Directions: Read the passage given below and then answer the questions given below the passage. Some words has been highlighted. Pay careful attention.

 

The pitiful situation of the homeless is a problem. To estimate the number of homeless people is difficult as it would depend on who we define as being homeless since there are the street people or those who sleep in bus or railway stations, parks, roads, etc. Many of them are young runaways, who have left home voluntarily. Then there are the ones living in old age homes or shelters which are supported by government or are privately funded. Many of these used to live with their families or friends earlier. They may have families with children, whereas the people on the streets are almost always single. Many would argue that these people are alcoholics, drug users, or mentally ill, while others would say that homelessness is caused by a steeply escalating price index and stagnating or declining pay scales. One truth that shines glaringly is the need for better policies for our people so that they do not end up homeless.

 

Q. Why is it difficult to estimate the number of homeless people?   

Solution:

According to the given passage, it is difficult to estimate the number of homeless people because the process depends on who we define as the homeless. Thus, it can be understood that since the homeless people come from different situational backgrounds and face different kind of difficulties, they cannot be categorized into one unit, thus making the process of their identification difficult. In relation to this, option 3 can be said to be the correct answer. Note that the passage mentions nothing about the large number of the homeless people being a roadblock in their identification. Option 1 and 4 are also incorrect in the context of the sentence.

QUESTION: 97

The pitiful situation of the homeless is a problem. To estimate the number of homeless people is difficult as it would depend on who we define as being homeless since there are the street people or those who sleep in bus or railway stations, parks, roads, etc. Many of them are young runaways, who have left home voluntarily. Then there are the ones living in old age homes or shelters which are supported by government or are privately funded. Many of these used to live with their families or friends earlier. They may have families with children, whereas the people on the streets are almost always single. Many would argue that these people are alcoholics, drug users, or mentally ill, while others would say that homelessness is caused by a steeply escalating price index and stagnating or declining pay scales. One truth that shines glaringly is the need for better policies for our people so that they do not end up homeless.

 

Q. According to the passage, many  ______.   

Solution:

The passage mentions that ‘many would argue that these people are alcoholics, drug users, or mentally ill’. Thus, according to the passage, many people think that since the homeless are out in the streets, they are mentally unstable. Thus, option 2 is the correct answer in this context. The other options are not mentioned in the passage.

QUESTION: 98

The pitiful situation of the homeless is a problem. To estimate the number of homeless people is difficult as it would depend on who we define as being homeless since there are the street people or those who sleep in bus or railway stations, parks, roads, etc. Many of them are young runaways, who have left home voluntarily. Then there are the ones living in old age homes or shelters which are supported by government or are privately funded. Many of these used to live with their families or friends earlier. They may have families with children, whereas the people on the streets are almost always single. Many would argue that these people are alcoholics, drug users, or mentally ill, while others would say that homelessness is caused by a steeply escalating price index and stagnating or declining pay scales. One truth that shines glaringly is the need for better policies for our people so that they do not end up homeless.

 

Q. What kind of distinction does the passage make between the sheltered homeless and the ones who dwell on the streets?

Solution:

The passage makes a clear distinction between the sheltered homeless dwelling in the public and privately funded shelters and the homeless who dwell on the streets. The passage also clearly mentions that many of the people living in old age homes or shelters … have families with children. On the other hand the homeless living in the streets are almost always single. Thus, option 4 is correct in the context of the passage. Note that in the other options either both or one of the data are incorrect.

QUESTION: 99

The pitiful situation of the homeless is a problem. To estimate the number of homeless people is difficult as it would depend on who we define as being homeless since there are the street people or those who sleep in bus or railway stations, parks, roads, etc. Many of them are young runaways, who have left home voluntarily. Then there are the ones living in old age homes or shelters which are supported by government or are privately funded. Many of these used to live with their families or friends earlier. They may have families with children, whereas the people on the streets are almost always single. Many would argue that these people are alcoholics, drug users, or mentally ill, while others would say that homelessness is caused by a steeply escalating price index and stagnating or declining pay scales. One truth that shines glaringly is the need for better policies for our people so that they do not end up homeless.

 

Q. According to the passage, homelessness is caused by _______.    

Solution:

Though the reasons for homelessness are varied, the passage puts forward the following argument as one of the possible reasons for homelessness: ‘homelessness is caused by a steeply escalating price index and stagnating or declining pay scales’. ‘Extravagent spending’ can lead to loss of monetary stability but becoming homeless as a consequence is a farfetched idea. Also, we cannot say that the love of open air makes people want to live in squalid and deplorable conditions. Option 2 is something which has not been stated in the passage. Thus, option 3 is the correct answer.

QUESTION: 100

The pitiful situation of the homeless is a problem. To estimate the number of homeless people is difficult as it would depend on who we define as being homeless since there are the street people or those who sleep in bus or railway stations, parks, roads, etc. Many of them are young runaways, who have left home voluntarily. Then there are the ones living in old age homes or shelters which are supported by government or are privately funded. Many of these used to live with their families or friends earlier. They may have families with children, whereas the people on the streets are almost always single. Many would argue that these people are alcoholics, drug users, or mentally ill, while others would say that homelessness is caused by a steeply escalating price index and stagnating or declining pay scales. One truth that shines glaringly is the need for better policies for our people so that they do not end up homeless.

 

Q. Which one of the following words is opposite in meaning to the word ‘escalating’ as mentioned in the passage?

Solution:

The word ‘escalate’ means to ‘increase rapidly’. ‘Shrink’ which means to ‘contract’ or ‘become smaller in size or amount’ best expresses the opposite meaning of ‘escalating’. All the other options are similar in meaning to the ‘escalating’.