SSC CGL Tier 1 Mock Test - 3


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier 1 Mock Test - 3


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 Mock Test - 3 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 Mock Test - 3 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 3 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 3 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 Mock Test - 3 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Direction (1-3): In each of the following questions, select the related word/letter/number from the given alternatives.

Earth : Axis : : Wheel : ? 

Solution:

Earth’ rotates about its ‘Axis’. Similarly, ‘’Wheel rotates about its ‘Hub’

QUESTION: 2

Select the related word/letter/number from the given alternatives.

PI :  4/3: :  DY  :  ? 

Solution:

QUESTION: 3

Select the related word/letter/number from the given alternatives.

48 : 122 : : 168 : ?

Solution:

The pattern is (X2- 1) : [(X + 4)2 + 1] 
48 : 122   :    168   :   290
72 – 1 : (7 + 4)2 + 1  (13)2 – 1 : [(13+4)2 + 1]

QUESTION: 4

Direction (4-6) : In each  of  the  following  questions, find the odd word/letter/number/number pair from the given response.

Solution:

Except Radio waves, all others are short wavelength radiations. ‘Radio wave’ are large wavelength radiations.

QUESTION: 5

In this  of  the  following  questions, find the odd word/letter/number/number pair from the given response.

Solution:

Except (c), all are the perfect cubes.

QUESTION: 6

In this  of  the  following  questions, find the odd word/letter/number/number pair from the given response.

Solution:

The digit in each group denotes the position of the given letter in the English alphabet.
1P6  16 = P
2X424 = X
1K111  = K
1N313  = M but N = 14

QUESTION: 7

Direction (7-9) :  In these Question, a  series is given with one term missing.

589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?

Solution:

The given sequence follows the pattern:
Delete first digit, then last digit, again first digit and last digit and so on.
589654237, 89654237, 8965423, 965423 , 96542

QUESTION: 8

In this Question, a  series is given with one term missing.

nsi, org, pqe, qpc

Solution:

The given sequence of number follows the pattern :

QUESTION: 9

In this Question, a  series is given with one term missing.

664,  332,  340,  170,  ?,   89

Solution:

This is an alternating division and addition series: First, divide by 2, and then add 8.

QUESTION: 10

Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it

 _bcdbc_dcabd_bcdbc_dc_bd

Solution:

The given cyclic order series follows the pattern
abcd / bcad / cabd / abcd / bcad / cabd

QUESTION: 11

Arrange the words given below in a meaningful sequence

1. Protect    2.  Pressure
3. Relief      4. Rain
5. Flood

Solution:

The correct order is :
Pressure Rain    Flood    Protect  Relief
 2              4        5         1              3

QUESTION: 12

Arrange the following words as per order in the English dictionary

1. rationalism         2. rationale
3. rationalization    4. rationalize
 5. rationality

Solution:
QUESTION: 13

If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A

Solution:

If D is Male, the answer is Nephew. If D is Female, the answer is Niece. As the sex of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined. Note: Niece – A daughter of one’s brother or sister, or of one’s brother-in-law or sister-in-law. Nephew – A son of one’s brother or sister, or of one’s brother-in-law or sister-in-law.

QUESTION: 14

Five girls took part in a race. Sonam finished before Neha but behind Puja. Shivani finished before Anjuman but behind Neha. Who was the winner of the race

Solution:

According to the given information, the arrangement of five girls is as follows
Puja  > Sonam  >  Neha  >  Shivani  > Anjuman

QUESTION: 15

If ASSIGN is coded as SASING, then KIDNAP is coded as 

Solution:

QUESTION: 16

Directions : Two/one statements are given followed by four/two Conclusions I, II, III and IV.  You have to consider the statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.  You are to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements

Every minister is a student
Every student is inexperienced 

Conclusions

Every minister is inexperienced
Some inexperienced are student

Solution:

Every’ is equivalent to ‘All’. Thus, since both the premises are universal and affirmative, the conclusion must be universal affirmative and should not contain the middle term. So, I follows. II is the converse of the second premise and thus it also holds.

QUESTION: 17

In a class of 35 students, Kalika placed 7th from the bottom whereas Ankur is placed 9th from the top. Seema is placed exactly in between Kalika and Ankur. What is Kalika’s position from Seema.

Solution:

Kalika’s rank from the bottom = 7th
Ankur’s rank from the top = 9th
So, Kalika’s rank from the top = (35 - 7) + 1
Seema’s rank from the top = (9+29)/2 = 19th
Kanika’s rank or Position from Seema = (29 - 19) = 10th

QUESTION: 18

How will you code 'INDEPENDENCE' if R and U are coded as 9 and 6 respectively

Solution:

The pattern of coding is as follows :
Letters are coded in backward/reverse order in original alphabet series i.e. A = 26, B = 25, C= 24, D=23…..Y = 2, Z = 1

So,

QUESTION: 19

If orange are ‘apples’, ‘bananas’ are ‘apricots’, ‘apple’ are ‘chillies’, ‘apricots’ are ‘oranges’ and ‘chillies’ are ‘bananas’ then which of the following are green in colour.

Solution:

‘Green’ in colourChillies
But according to the question,
‘Chillies’ ⇒‘Bananas’ .
Therefore, ‘Green’ in colour ‘Bananas’

QUESTION: 20

Four usual dice are thrown on the ground. The total of numbers on the top faces of these four dice is 13 as the top faces showed 4, 3, 1 and 5 respectively. What is the total of the faces touching the ground.

Solution:

In a usual dice, the sum of the numbers on any two opposite faces is always 7. Thus, 1 is opposite 6, 2 is opposite 5 and 3 is opposite 4.
Consequently, when 4, 3, 1 and 5 are the numbers on the top faces, then 3, 4, 6 and 2 respectively are the numbers on the face touching the ground. The total of these numbers = 3 + 4 + 6 + 2 = 15.

QUESTION: 21

Solution:

The pattern is as follows :
In the first row : 
Similarly,
        In the second row :  = 1.4
        In the third row : =   2.6
        Missing Number = 2.6

QUESTION: 22

Solution:

The Rules is
 A = [(a2 + b2 + c2 + d2) - ] 
So the pattern is as follows:
[(22 + 62 + 22 + 32) - ] = 52; [(32 + 52 + 12 + 22) - ] = 38
Therefore, Missing Number
[(22 + 32 + 42 + 52) - 1] = 53

QUESTION: 23

From the given Answer Figures select the one in which the Question Figure is hidden/embedded.

Solution:
QUESTION: 24

Which one of the answer figures shall complete the given question figure.

Solution:
QUESTION: 25

In a certain code language ‘253’ means ‘books are old’, ‘546’ means ‘man is old’ and ‘378’ means ‘buy good books’. What stands for ‘are’ in that code.

Solution:

In the first and second statements, the common code digit is ‘5’ and the common word is ‘old’. So ‘5’ means ‘old’. In the first and third statements, the common code digit is ‘3’ and the common word is ‘books’. So, ‘3’ means ‘books’.
Thus, in the first statement ‘2’ means ‘are’.

QUESTION: 26

Which of the following high dignitaries, who are not members of Parliament has the right to address it? 

Solution:

The Attorney General has the right of audience in all Courts in India as well as the right to participate in the proceedings of the Parliament though not to vote. He appears on behalf of Government of India in all cases in the Supreme Court in which Government of India is concerned. 

QUESTION: 27

The first Sultan who requested and obtained letters of investiture from the Caliph (Khalifa) was

Solution:

Sultan Iltutmish was the first to obtain letter of investiture from Abbasid Caliphate in 1229 A. D.  The sanction recognized him as the lieutenant of the faithful. 

QUESTION: 28

In 1937, an educational conference endorsing Gandhi’s proposals for ‘basic education’ through the vernacular medium was held at

Solution:

On July 31, 1937, Gandhi had published an article in the Harijan. Based upon this article, an all India National Education Conference was held on October 22 and 23, 1937, which was called the Wardha Educational Conference

QUESTION: 29

Stagflation refers to a situation which is characterised by

Solution:

Stagflation describes a situation where an inflation rate is high, the economic growth rate slows down, and unemployment remains steadily high. It raises a dilemma for economic policy since actions designed to lower inflation may exacerbate unemployment, and vice versa.

QUESTION: 30

The demand for necessities is 

Solution:

Inelastic demand means that if the price changes, the quantity demanded will not change much. The more necessary a good is, the lower the elasticity, as people will attempt to buy it no matter the price. Necessities such as water are likely to have perfectly inelastic demand. 

QUESTION: 31

The  difference  between  GNP  and  NNP  equals

Solution:

Gross National Product [GNP] is the gross value of all the final products without deducting the depreciation of fixed capital. Net National Product [NNP] is the value of net output in an economy during a period of one year. The difference between the GNP and NNP is equal to Capital depreciation.

QUESTION: 32

An Antigen is

Solution:

Antigens are defined as substances recognized by the body as foreign, causing the body to produce an antibody to react specifically with it. Antibodies are proteins produced by lymphocytes as a result of stimulation by an antigen which can then interact specifically with that particular antigen.   

QUESTION: 33

Blood does not coagulate inside the body due to the presence of 

Solution:

Heparin is a naturally occurring anticoagulant produced by basophils and mast cells. Heparin acts as an anticoagulant, preventing the formation of clots and extension of existing clots within the blood. Heparin is present in the walls of blood vessels where it doesn’t allow blood to clot. 

QUESTION: 34

Soil formed by leaching and oxidation is 

Solution:

Laterisation is a form of chemical weathering that involves oxidation, carbonation and leaching. This natural process results in the formation of Laterite soils. 

QUESTION: 35

Which strait separates Australia and Tasmania?

Solution:

Bass Strait is a sea strait separating Tasmania from the south of the Australian mainland. Specifically the state of Victoria. Its maximum width is 240 km, its depth is 50-70m. 

QUESTION: 36

A liquid disturbed by stirring comes to rest due to

Solution:

It happens because of viscosity. Th e viscosity of  a fluid is a measure of its resistance to gradual deformation by shear stress or tensile stress. It is due to friction between neighboring parcels of the fluid that are moving at different velocities.

QUESTION: 37

What is USB

Solution:

Universal Serial Bus (USB) is an industry standard developed in the mid- 1990s that defines the cables, connectors and communications protocols used in a bus for connection, communication and power supply between computers and electronic devices. USB was designed to standardize the connection of computer peripherals to personal computers both to communicate and to supply electric power.

QUESTION: 38

Leech is an ectoparasite on cattle, which is

Solution:
QUESTION: 39

Which one of the following does not form oxyacid

Solution:

Fluorine cannot form oxy-acid because fluorine is more electronegative than oxygen. For oxygen to bind, it must be a positively charged ion.

QUESTION: 40

Who was the first Hindi writer to receive Jnanpith Award

Solution:

In 1968, Sumit r ananda n Pant recei ved the Jnanpith Award for ‘Chidambara,’ becoming the first Hindi writer to have achieved this award. Pant was considered one of the major poets of the Chhayavaadi school of Hindi literature.

QUESTION: 41

The largest coral reef in the world is found near the coast of 

Solution:

The world’s largest coral reef is the Great Barrie Reef, located just off the northeastern coast of Australia. This coral reef system is composed of over 2,900 individual reefs and 900 islands.

QUESTION: 42

Which among the following is used to dilute oxygen in the gas cylinders used by divers

Solution:

Helium is used to dilute the oxygen and nitrogen to reduce these affects. Helium is the gas of choice to use because it is an inert gas, is thinner, therefore more compressible than air and its narcotic properties are negligible in comparison to nitrogen

QUESTION: 43

Under which Article of the Indian Constitution, the decision of the Central Administrative Tribunal can be challenged in the Supreme Court

Solution:

The Central Administrative Tribunal was established in pursuance of Article 323-A of the Constitution. According to this article, the Parliament may by law exclude the jurisdiction of all Courts, except the jurisdiction of the Supreme Court under Article 136 with respect to the disputes or complaints regarding the CAT.

QUESTION: 44

The Concept of “Directive Principles of State Policy” incorporated in the Constitution of India was borrowed from the Constitution of

Solution:

The concept of Directive Principles of State Policy was borrowed from the Irish Constitution. The makers of the Constitution of India were influenced by the Irish nationalist movement.

QUESTION: 45

By which Charter Act, the East India Company’s monopoly of trade with China came to an end

Solution:

Under the Charter Act of 1833, the East India Company’s monopoly to tea trade and China trade was abolished. It was required to wind up its commercial business.

QUESTION: 46

Respiration is regarded as a

Solution:

Cellular respiration is a catabolic process because it is breaking down glucose to eventually transfer energy into its usable form in ATP. An anabolic process builds things up, photosynthesis is a version of this and the metabolic opposite of cellular respiration.

QUESTION: 47

Neutrons are slowed down in a nuclear reactor by

Solution:

In thermal nuclear reactors, the coolant acts as a moderator that must slow down the neutrons before they can be efficiently absorbed by the fuel. It allows neutrons to slow down to energies where they can easily cause a nucleus to fission.

QUESTION: 48

Time Magzine named _______its person of the year 2015

Solution:
QUESTION: 49

The Secretary of States of United States is ______

Solution:

John Forb es Kerry is an Amer ican diplomat and Democratic Party politician who is the 68th and current United States Secretary of State

QUESTION: 50

The release of which of the following into ponds and wells helps in controlling mosquitoes 

Solution:

The Gambusia fish , also known as mosquitofish, feeds on the larvae of mosquitoes. So it helps in controlling their population. Mosquitofish were introduced directly into ecosystems in many parts of the world as a bio-control to lower mosquito populations which in turn negatively affected many other species in each distinct bioregion.

QUESTION: 51

In the given figure ABC is a right angled triangle and BE = 7, CE = 5 and AD = x then. Find the value of x

Solution:

In Δ ABC

AB2 = BC2 + AC2
(x+7)2 = 122 + (5+x)2 x2 + 14x + 49 = 144 + x2 + 25 + 10x
4x = 120
x = 30

QUESTION: 52

x varies inversely as the square root of y, and y = 81 when x = 9. The value of x when y = 9 is

Solution:

QUESTION: 53

ABCD is parallelogram and E is a point on AD, which divides AD in the ratio 3 : 1. If the area of the triangle EBC is x cm2, then the area of the parallelogram ABCD is equal to

Solution:

QUESTION: 54

If   , then x is equal to

Solution:


on squaring

again on squaring
4x2 + 1 – 4x =
4x2 – 4
4x = 5
x = 5/4

QUESTION: 55

Ram buys 4 horses and 9 cows for Rs. 13,400. If he sells the horses at 10% profit and the cows at 20% profit, then he earns a total profit of Rs. 1,880. The cost of a horse is

Solution:

4 horses 9 cows
10% 10% + 10% 10% of 13400 = 1340
Remaining profit=1880 – 1340 = 540 Rs.
10% profit of 9 cow=540 Rs.
100% of 9 cow = 5400
cost of 4 horses = 13400–5400 = 8000
cost of one horse=2000 Rs.

QUESTION: 56

A rectangle of sides 10 cm and 8 cm is folded to form a cylinder in two different ways. Then the volume of the cylinder having more volume

Solution:

Case I h=10 , 2πr = 8
V1 = πr2h

Case II h=8, 2πr = 10
V2 = πr2h

QUESTION: 57

A sum invested at 5% simple interest per annum grows to Rs. 504 in 4 years. The same amount at 10% simple interest per annum in  years will grow to

Solution:

Let the principal amount P.

⇒ 120 P = 50400 ⇒ P=420
The amount of Rs. 420 at


= Rs. 525

QUESTION: 58

A man travelled a distance of 50 km on his first trip. On his second trip, travelling 3 times as fast, he covered 300 km. The ratio of the time taken for the first to that of the second trip is

Solution:

Let speed for the first trip is v km/hr.
The speed for the ret urn trip = 3v km/hr
Now the times taken for the two trips are

QUESTION: 59

In a journey of 160 km, a train covers the distance 120 km at a speed of 80 km/h and the remaining distance at 40 km/h. The average speed of the train for the whole journey is

Solution:

Tot al t ime taken for the journey

QUESTION: 60

If a circle touching all n sides of a polygon of perimeter 2p has radius r, then the area of the polygon is :

Solution:

Given the perimeter of polygon = 2P then each side of a polygon = 2P/n


= Pr

QUESTION: 61

Let x be the least number, which when divided by 5, 6, 7 and 8 leaves a remainder 3 in each case but when divided by 9 leaves remainder 0. the sum of digits of x is

Solution:

LCM of 5, 6, 7 & 8 = 840

⇒ Take n = 2
⇒ 3(2) + 3
⇒ 9/9 = Remainder = 0
Number is 840n+3
⇒ 840(2)+3 [n=2]
⇒ 1683
Sum of digits = 18

QUESTION: 62

There are 50 boxes and 50 persons. Person 1 keeps 1 marble in every box, person 2 keeps 2 marbles in every 2nd box, person 3 keeps 3 marbles in every third box. This process goes on till person 50 keeps 50 marbles in the 50th box. Find the total number of marbles kept in the 50th box.

Solution:

Marble in the 50th box will be kept by 1st, 2nd, 5th, 10th, 25th and 50th person is a factor of 50.
Number of marbles = 1 + 2 + 5 + 10 + 25 + 50 = 93

QUESTION: 63

A can do three times the work done by B in one day. They together finish 2/5 of the work in 9 days. The number of days by which B can do the work alone are 

Solution:

efficiency of A = 3 efficiency of 
2/5 th of work done by (A+B) = 9 days
Total work (A+B)= 45/2days will be
completed
Total work=days × efficiency (A+B)

No. of days for B

QUESTION: 64

What sum will give Rs. 244 as the difference between simple interest and compound interest at 10% in  years compounded half yearly?

Solution:

Effective Rate% of SI 
Note:- When interest is compounded Halfyearly.
New Rate% = 10/2 = 5%

Effective Rate% of CI for 3 years = 15.7625%
Difference in Rate% = (157.7625–15) = 0.7625%
According to the question, 0.7625% of sum = Rs. 244
 = Rs. 32,000

QUESTION: 65

If A is an acute angle and cotA + cosecA=3, then the value of sin A is 

Solution:

According to the question, cosecA+cotA = 3

cosecA = 10/6 
sinA = 6/10 = 3/5

QUESTION: 66

If the angle of elevation of a balloon from two consecutive kilometre-stones along a road are 30º and 60º respectively, then the height of the balloon above the ground will be

Solution:


AB = height of balloon
In Δ ABC


In  ΔABD
t an 30º
Now, PD : AB : PB
1 : 
         1 : 
 1 :   :  3
CD = BD – BC
= 3 – 1 = 2 units
2 units = 1 km
1 unit = 1/2

QUESTION: 67

Tom is chasing Jerry. In the same interval of time Tom jumps 8 times while Jerry jumps 6 times. But the distance covered by Tom in 7 jumps in equal to the distance covered by Jerry in 5 jumps. The ratio of speed of Tom and jerry is

Solution:

Tom : Jerry
Jumps 8 : 6
Distance in each Jump 5 : 7

QUESTION: 68

Three containers whose volumes are in the ratio of 2 : 3 : 4 are full of mixture of spirit and water. In the 1st container the ratio of spirit and water is 4 : 1  in 2nd container the ratio is 11 : 4 and in the 3rd container ratio is 7:3. All the three mixtures are mixed in a big container. The ratio of spirit and water in the resultant mixture is :

Solution:

Spirit Milk Total Capacity Ratio

QUESTION: 69

The area of the shaded region in the figure given below is 

Solution:


area of shaded region = area of semicircle – area of triangle

QUESTION: 70

then the value of cos2β is :

Solution:

Given: -

⇒ cos α = n sin β , and cos α = m cos β
cos2α = n2s in2 β . .. (i)
cos2α = m2cos2β ...(ii)
equation (i) = (ii)
⇒n2sin2β = m2cos2β
⇒ n2(1–cos2β) = m2cos2β
⇒ n2–n2cos2β = m2cos2 β
⇒ n2 = m2 cos2β = n2cos2β
⇒ n2 = cos2β (m2 +n2)

QUESTION: 71

Directions (71-74) : The following table shows the production of food grains(in million tonns) in a state for the period 1999-2000 to 2003-04, read the table and answer the questions.

Q. In 2002 - 2003 , the percentage increase in the production of barley as compared to the previous year was :

Solution:

Percent age increase in barley

QUESTION: 72

The following table shows the production of food grains(in million tonns) in a state for the period 1999-2000 to 2003-04, read the table and answer the questions.

Q. During the period 1999-2000 to 2003-2004, x percent of the total production is production of wheat. The value of x is about :

Solution:

Total production ,
Wheat → 3700 million tonnes
Rice → 2000 million tonnes
Barley → 1800 million tonnes
Other cerea ls → 2400 million tonnes
Total = 9900

QUESTION: 73

The following table shows the production of food grains(in million tonns) in a state for the period 1999-2000 to 2003-04, read the table and answer the questions.

Q.  In the year 2003-2004, the increase in production was maximum over the previous year for :

Solution:

Percentage increas e in 

QUESTION: 74

The following table shows the production of food grains(in million tonns) in a state for the period 1999-2000 to 2003-04, read the table and answer the questions.

Q. The difference of average production of rice and the average production of barley over the years is (in million tonnes):

Solution:

QUESTION: 75

A shopkeeper lists the price of an article as Rs. 500. But he gives a certain discount which allows the buyer to pay Rs. 500 for the article including 10% sales tax. The rate of discount is

Solution:

Sales tax is on SP
Let S.P = x

Discount percentage

QUESTION: 76

Directions (76-77): In the following two questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

STALEMATE

Solution:
QUESTION: 77

Choose the one which best expresses the meaning of the given word.

APLOMB

Solution:
QUESTION: 78

Directions (78-79): In the following two questions, choose the word opposite in meaning to the given word and.

BLEMISH

Solution:
QUESTION: 79

Choose the word opposite in meaning to the given word and.

BENEFICIAL

Solution:
QUESTION: 80

Directions (80-81): In the following two questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Chose the correct alternative out of the four and indicate it by blackening the appropriate.

Q. Every candidate has to poll a minimum number of votes in order to avoid.............of his security 

Solution:
QUESTION: 81

In the following two questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).

My mother up set the kettle of boiling water and.............her right hand badly.

Solution:
QUESTION: 82

Directions (82-86): You have a passage with five questions following. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

PASSAGE – I
The first step is for us to realise that a city need not be a frustrater of life; it can be among other things, a mechanism for enhancing life, for producing possibilities of living which are not to be realized except through cities. But, for that to happen, deliberate and drastic planning is needed. Towns as much as animals, must have their systems of organsthose for transport and circulation are an obvious example.
What we need now are organ systems for recreation, leisure, culture, community expression. This means abundance of open space, easy access to unspoilt Nature, beauty in parks and in fine buildings, gymnasia and swimming baths and recreation grounds in plenty, central spaces for celebrations and demonstrations, halls for citizens' meetings, concert halls and theatres and cinemas that belong to the city. And the buildings must not be built anyhow or dumped down anywhere; both they and their groupings should mean something important to the people of the place.

 

Q. Cities can be made to provide full facilities for life, only if : 

Solution:
QUESTION: 83

PASSAGE – I
The first step is for us to realise that a city need not be a frustrater of life; it can be among other things, a mechanism for enhancing life, for producing possibilities of living which are not to be realized except through cities. But, for that to happen, deliberate and drastic planning is needed. Towns as much as animals, must have their systems of organsthose for transport and circulation are an obvious example.
What we need now are organ systems for recreation, leisure, culture, community expression. This means abundance of open space, easy access to unspoilt Nature, beauty in parks and in fine buildings, gymnasia and swimming baths and recreation grounds in plenty, central spaces for celebrations and demonstrations, halls for citizens' meetings, concert halls and theatres and cinemas that belong to the city. And the buildings must not be built anyhow or dumped down anywhere; both they and their groupings should mean something important to the people of the place.

 

Q. A suitable title for the passage would be :

Solution:
QUESTION: 84

PASSAGE – I
The first step is for us to realise that a city need not be a frustrater of life; it can be among other things, a mechanism for enhancing life, for producing possibilities of living which are not to be realized except through cities. But, for that to happen, deliberate and drastic planning is needed. Towns as much as animals, must have their systems of organsthose for transport and circulation are an obvious example.
What we need now are organ systems for recreation, leisure, culture, community expression. This means abundance of open space, easy access to unspoilt Nature, beauty in parks and in fine buildings, gymnasia and swimming baths and recreation grounds in plenty, central spaces for celebrations and demonstrations, halls for citizens' meetings, concert halls and theatres and cinemas that belong to the city. And the buildings must not be built anyhow or dumped down anywhere; both they and their groupings should mean something important to the people of the place.

 

Q. "A city need not be a frustrater of life" means that:

Solution:
QUESTION: 85

PASSAGE – I
The first step is for us to realise that a city need not be a frustrater of life; it can be among other things, a mechanism for enhancing life, for producing possibilities of living which are not to be realized except through cities. But, for that to happen, deliberate and drastic planning is needed. Towns as much as animals, must have their systems of organsthose for transport and circulation are an obvious example.
What we need now are organ systems for recreation, leisure, culture, community expression. This means abundance of open space, easy access to unspoilt Nature, beauty in parks and in fine buildings, gymnasia and swimming baths and recreation grounds in plenty, central spaces for celebrations and demonstrations, halls for citizens' meetings, concert halls and theatres and cinemas that belong to the city. And the buildings must not be built anyhow or dumped down anywhere; both they and their groupings should mean something important to the people of the place.

 

Q. The word 'drastic' in the passage means :

Solution:
QUESTION: 86

Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives and mark it by blackening the appropriate circle.

PASSAGE – I
The first step is for us to realise that a city need not be a frustrater of life; it can be among other things, a mechanism for enhancing life, for producing possibilities of living which are not to be realized except through cities. But, for that to happen, deliberate and drastic planning is needed. Towns as much as animals, must have their systems of organsthose for transport and circulation are an obvious example.
What we need now are organ systems for recreation, leisure, culture, community expression. This means abundance of open space, easy access to unspoilt Nature, beauty in parks and in fine buildings, gymnasia and swimming baths and recreation grounds in plenty, central spaces for celebrations and demonstrations, halls for citizens' meetings, concert halls and theatres and cinemas that belong to the city. And the buildings must not be built anyhow or dumped down anywhere; both they and their groupings should mean something important to the people of the place.

 

Q. According to the author, the function of a city is to:

Solution:
QUESTION: 87

Directions (87-89): In the following three questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option. If a sentence is free from error, blacken the circle corresponding to “No Error”

Q. Knowledge of at least two languages are required to pass the examination

Solution:

since the subject is singular so verb is also singular so use 'is' in place of 'are'

QUESTION: 88

Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. You should avoid to travel in the rush hour 

Solution:

Avoid t akes gerund after it self. So use 'travelling' in place of 'to travel'

QUESTION: 89

Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. He is not the kind of a person who accepts such treatment passively; he is certain to seek revenge.

Solution:

Re move 'a' before person

QUESTION: 90

Directions (90-94): In the following five questions, a sentence/a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. There is nothing "quite miserable" than illiteracy in youth

Solution:

use 'more miserable' in place of quite miserable

QUESTION: 91

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. Both Ramesh and his brother were invited but neither "accepted" our invitation.

Solution:
QUESTION: 92

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. A good house has been " alloted" to him

Solution:

correct spelling is 'allotted '

QUESTION: 93

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. Please remind me of "posting" these letters to my relatives. 

Solution:

use 'to post' in place of 'of pos ti ng'

QUESTION: 94

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. Each village adopted by the club was"provided by" electric supply 

Solution:

use 'provided with' in place of 'provided by'

QUESTION: 95

Directions (95-96): In the following two questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q. When he tells stories about himself, he is inspired "to draw the long bow".

Solution:
QUESTION: 96

Four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q. The question of abolition of private property is still "a moot point."

Solution:
QUESTION: 97

Directions (97-99): In the following three questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences

Q. A person who has changed his faith

Solution:
QUESTION: 98

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

A squirrel's home

Solution:
QUESTION: 99

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

A large number of fish swimming together

Solution:
QUESTION: 100

Directions (100): In the following one question, four words are given in each question, out of which only one word is correctly or wrongly spelt. 

Solution:

Related tests