SSC CGL Tier 1 Mock Test - 6


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier 1 Mock Test - 6


Description
This mock test of SSC CGL Tier 1 Mock Test - 6 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier 1 Mock Test - 6 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 6 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier 1 Mock Test - 6 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier 1 Mock Test - 6 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Directions (Q. No. 1-3) : In each of the following questions, select the related letter/word/number from the given alternatives.

43 : 57 : : 111 : ?

Solution:

QUESTION: 2

Select the related letter/word/number from the given alternatives.

Heart : Cardiologist : : Brain : ?

Solution:

Cardiologist deals with Heart .  In the same way Neurologist deals with Brain.

QUESTION: 3

Select the related letter/word/number from the given alternatives.

UASC : YEWG : : DHLO : ?

Solution:

QUESTION: 4

Directions (Q. Nos. 4-6) : Find the odd word/ letter/number from the given alternatives.

Solution:

Beak, except (c), all are parts of a plane.

QUESTION: 5

Find the odd word/ letter/number from the given alternatives.

Solution:

Except B, all the term can be divided by 3.

QUESTION: 6

Find the odd word/ letter/number from the given alternatives.

Solution:

Except (a) , follow + 2 rule from right side.

QUESTION: 7

If RAMAYANA is written as BOBZBNBS, then GRANTH is written as- 

Solution:

QUESTION: 8

If 678 = 83, 476 = 75 and 567 = 80, what is 369 = ?

Solution:

678 = 67 ÷ 8 ⇒ Q = 8, R = 3
476 = 47 ÷ 6 ⇒ Q = 7, R = 5
In same way :-
369 = 36 ÷ 9 ⇒ Q = 4, R = 0

QUESTION: 9

Arrange the following words as per order in the dictionary.

1. Plate        2. Plane
3. Plaster    4. Plasma
5. Plastic

Solution:

2, 4, 3, 5, 1

QUESTION: 10

From the given alternatives, select the word which can’t be formed using the letters of the given word.

ORGANISATION

Solution:

Because E is not present in given word.

QUESTION: 11

Directions (Q. Nos. 11-12) : In the following questions, select the missing number from the given responses.

Solution:

16 x 2 ÷ 8 = 4
25 x 5 ÷ 25 = 5
48 x 3 ÷ 36 = 4
8 x 6 ÷ 16 = 3

QUESTION: 12

Select the missing number from the given responses.

Solution:

22 x 3 = 66
66 x 3 = 198
198 x 3 = 594

QUESTION: 13

X is elder than Z, Y is younger than Z, Z is elder than W, W is younger than X, who is the eldest?

Solution:

X    
X > Z > Y
V
W

QUESTION: 14

Unscramble the following letters to frame a meaningful word, then find out the correct numerical position of the letters:

Solution:

QUESTION: 15

A bus starts from point A and runs 20 kms towards South, turns to its right and runs 25 km.  It then turns right again runs 20 km.  Afterwards it runs 5 km in the East direction and reaches point B.  How far is the bus from the starting point?

Solution:

QUESTION: 16

Which figure best represents the relationship between Religion, Mosque, Temple?

Solution:

QUESTION: 17

Indu starts travelling towards east and stops after 35 km and turns right and walks another 15 km and again turns right and walks 15 km and then stops.  What is the minimum distance Indu has to walk to reach the starting point?

Solution:

QUESTION: 18

X is sister of Y.  Y is brother of Z.  Z is husband of P.  O is father of Y.  How is P related to O?

Solution:

Daughter -in -law

QUESTION: 19

Select the set of symbols which can be fitted correctly in the equation.

5__3__8__4__2 = 21

Solution:

⇒ 5 x 3 + 8 – 4 ÷ 2 = 21
⇒ 5 x 3 + 8 – 2
⇒ 15 + 8 – 2 = 21

QUESTION: 20

Directions (Q. Nos. 20-21) : Two statements are given here which are followed by two conclusions.
You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.  You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements

Statements :

All pens are erasers.
All erasers are pencils.

Conclusions :

I . All pencils are pens.
II. All pens are pencils. 

Solution:

Only II follows

QUESTION: 21

You have to consider the two statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts.  You have to decide which of the given conclusions, if any, follow from the given statements.

Statements :

Mary said, “Both Ann and I have cats”. 
Ann said, “I don’t have a cat”. 
Mary always tells the truth, but Ann sometimes lies.

Conclusions : 

I . Ann has a cat. 
II. Mary has a cat.
III. Ann is lying. 

Solution:

I, II and III follows

QUESTION: 22

Directions (Q. No. 22) : In the following questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it? 

bb _ aab _ caab _ ca _ 

Solution:

cbba
bbcaa bbcaa  bbcaa

QUESTION: 23

4 friends A, B, C and D are sitting in a coffee shop. A and B are sitting face to face.  D is not sitting next to A but can see the facial expression of A clearly.  B is talking to C who is sitting opposite to him. Who are sitting together

Solution:
QUESTION: 24

Count the number of triangles in the given figure.

Solution:
QUESTION: 25

Directions : In the following question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives.  The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in the two matrices given below.  The columns and rows of Matrix I and numbered from 0 to 4 and that of Matrix II and numbered from 5 to 9.  A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g. ‘M’ can be represented by 01, 10, etc.  and ‘A’ can be represented by 56, 65 etc.  Similarly, you have to identify the set for the word given in each question. 

Solution:
QUESTION: 26

Bodo and Dogri were added in the 8th Schedule by which of the following amendment : 

Solution:

The Ninet y-second Amendme nt of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Ninety-second Amendment) Act, 2003, amended the Eighth Schedule to the Constitution so as to include Bodo, Dogri, Santhali and Maithali languages, thereby raising the total number of languages listed in the schedule to 22.  The Eighth Schedule lists languages that the Government of India has the responsibility to develop.

QUESTION: 27

‘Intervening opportunities model’ was proposed by

Solution:

The gravity model is by far the most commonly used aggregate trip distribution model.  But the gravity model does not exhaust all the theoretical possibilities.  Intervening opportunities model which although much less used; offer real alternatives to the gravity model.  The basic idea behind the intervening-opportunities model is that trip making is not explicitly related to distance but to the relative accessibility of opportunities for satisfying the objective of the trip.
The original proponent of this approach was Stouffer (1940), who also applied his ideas to migration and the location of services and residences.  But it was Schneider (1959) who developed the theory in the way it is presented today.

QUESTION: 28

The principle involved in the absorption of water by soil is

Solution:
QUESTION: 29

The capsule of Anthoceros differs from Funaria in that in the latter

Solution:
QUESTION: 30

Demand curve is indeterminate under

Solution:
QUESTION: 31

Which among the following is related to Sadr-usSadr? 

Solution:
QUESTION: 32

Spermato genesis and oogenesis both involve

Solution:

Gametogenesis involves for mation of gametes:- sperm in male and ovum in female begins with germs cell called spermatogonium and oogonium which undergo mitosis to form spermatocyte and oocyte respectively and the meiosis I & II to form sperm and egg.

QUESTION: 33

Which of the following breeds of chicken belongs to Mediterranian class?

Solution:

Leghorn:- These are t he most popular breed for poultry fanning because they are excellent layers. However, the flesh is not as delicious as that of several other breeds. The body is short with a long back, a protruding breast and a yellow beak.  They have creamy ear lobes and a rose comb. They adapt to all climates but do better in dry regions.  The common varieties are white, brown, black and buff of which the White Leghorn is the most ideal with an average production of 220 250 eggs per annum.

QUESTION: 34

The original jurisdiction of the Supreme Court covers.

Solution:

The original jurisdiction of a court is the power to hear a case for the first time, as opposed to appellate jurisdiction, when a higher court has the power to review a lower court’s decision.
In India, the Supreme Court has original, appellate and advisory jurisdiction [1] Its exclusive original jurisdiction extends to all cases between the Government of India and the States of India or between Government of India and states on side and one or more states on other side or cases between different states.
In addition, Article 32 of the Constitution of India grants original jurisdiction to the Supreme Court on all cases involving the enforcement of fundamental rights of citizens.

QUESTION: 35

When the velocity of a body is doubled

Solution:
QUESTION: 36

Among the following quantities which one has dimensions different from the remaining three? 

Solution:
QUESTION: 37

DHCP is mainly used to

Solution:

The Dynamic Host Configu ration Protocol (DHCP) is a network protocol used to configure devices that are connected to a network so they can communicate on that network using the Internet Protocol (IP). The protocol is implemented in a client server model, in which DHCP clients request configuration data, such as an IP address, a default route and one or more DNS server addresses from a DHCP server.

QUESTION: 38

The antacid marketed as milk of magnesia has as main ingredient :

Solution:

Magnesium hydroxide is an inorganic compound with the chemical formula of hydrated Mg (OH)2.  It is often known as milk of magnesia, because of its milk-like appearance as a suspension. While magnesium hydroxide has a low solubility in water.

QUESTION: 39

How many times did Babur invade India before 1526 A.D.? 

Solution:
QUESTION: 40

In Indian architecture ‘Surkhi’ was introduced by

Solution:
QUESTION: 41

The foramen ovale in the foetal heart is located in the

Solution:

Interatrial septum allows to enter blood from left atrium to right atrium.

QUESTION: 42

Where is Barabati Stadium located?

Solution:

The Barabati Stadium is an Indian sports stadium located in Cuttack, Odisha

QUESTION: 43

Which one engulfs foreign material

Solution:

Macrophages are the type of WBC which engulf cell debris, foreign substance, cancer cells and anything.

QUESTION: 44

The Rath temples at Mahabalipuram were built by

Solution:

Mamallapuram, also known as Mahabalipuram, is a town in Kancheepuram district in the Indian State of Tamil Nadu. It is around 60 km south from the city of Chennai.
Ancient Indian traders who went to countries of South East Asia sailed from the seaport of Mahabalipuram.
By the 7th century it was a port city of South Indian dynasty of the Pallavas.

QUESTION: 45

Who was the first to use the term “Micro” and “Macro” in Economics in 1933? 

Solution:

The difference be tween macro and micro was introduced in 1933 by the Norwegian, Ragnar Frisch.  The origin of the words says a lot about their meaning: in Greek, macro means big and micro means small. Macroeconomics studies the behaviour of economic aggregates.

QUESTION: 46

Which of the following regulates the working of share market in India? 

Solution:

It was est ablished by The Government of India on 12 April 1988 and given statutory powers in 1992 with SEBI Act 1992 being passed by the Indian Parliament.  SEBI has its headquarters at the business district of Bandra Kurla Complex in Mumbai, and has Northern, Eastern, Southern and Western Regional Offices in New Delhi, Kolkata, Chennai and Ahmedabad respectively. It has opened local offices at Jaipur and Bangalore and is planning to open offices at Guwahati, Bhubaneshwar, Patna, Kochi and Chandigarh in Financial Year 2013-2014. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) is the regulator for the securities market in India.

QUESTION: 47

Match List I and List II and mark the correct answer : 

Solution:

Chinook winds in the inteior West of North America, where the Canadian Prairiesand Great Plains meet various mountain ranges, although the original usage is in reference to wet, warm coastal winds in the Pacific Northwest.
Foehn can be initiated when deep low pressures move into Europe drawing moist Mediterranean air over the Alps Siroccois a Mediterranean wind that comes from the Sahara and can reach hurricane speeds in North Africa and Southern Europe.
The Loois a strong, hot and dry summer afternoon wind from the west which blows over the western Indo-Gangetic Plain region of North India and Pakistan.  It is especially strong in the months of May and June.

QUESTION: 48

Who is the author of the new book “Knowledge Innovation Strategy”? 

Solution:

This book is indeed a seminal and therefore truly important work that embellishes the languishing and somewhat moribund arena of Indian management literature. The author Dr Parag Kulkarni is one of the country’s most senior management consultants

QUESTION: 49

Seventh schedule of the Constitution of India deals with :

Solution:
QUESTION: 50

One gene pair hide the effect of another. This phenomenon is called 

Solution:

Epistasis is a phenomenon that consists of the effect of one gene being dependent on the presence of one or more ‘modifier genes’ (genetic background).
Similarly, epistatic mutations have different effects in combination than individually.

QUESTION: 51

Solution:

take x = 2

QUESTION: 52

In the given figure ABCD is a square of side 50 cm. E is the mid point of BC find the radius of circle.

Solution:


Let FG=2x
then FE=FG+GE
=2x + 50

= x+25
OG=OF–FG
=x+25–2x
=25–x
AG=25

100x=625
x=6.25
AD=25+x
=25+6.25
=31.25

QUESTION: 53

Find a number, one-seventh of which exceeds its eleventh part by 100.

Solution:

 Let the no. be 'a'

4a = 77 × 100
a = 77 × 25 = 1925

QUESTION: 54

The average monthly income (in Rs.) of certain agricultural workers is S and that of other workers is T. The number of agricultural workers is 11 times that of other workers. Then the average monthly income (in Rs.) of all the workers is :

Solution:

According t o quest ion,

Average of monthly income of all workers

QUESTION: 55

A and B are two alloys of gold and copper prepared by mixing metals in the ratio 5 : 3 and 5 : 11 respectively. Equal quantities of these alloys are melted to form a third alloy C, the ratio of gold and copper in alloy C is.

Solution:

Gold : Copper LCM
A → 5 : 3 = 8 × 2 =16 ⇒10: 6
B → 5 :11 = 16 × 1 = 16 ⇒ 5 :11
Gold : Copper = (10+5) : (6+11)
= 15 : 17

QUESTION: 56

Two vessels A and B contain milk and water mixed in the ratio 8:5 and 5:2 respectively. The ratio in which these two mixtures be mixed to get a new mixture containing % milk is

Solution:

According to t he quest ion,


QUESTION: 57

In an assembly election, a candidate got 55% of the total valid votes. 2% of the total votes were declared invalid. If the total number of voters is 104000, then the number of valid votes polled in favour of the candidate is :

Solution:

Total votes = 104000

= 101920
Votes polled in favour of the candidate

= 56056

QUESTION: 58

An article was sold at a profit of 12%. If the cost price would be 10% less and selling price would be Rs. 5.75 more, there would be profit of 30%. Then at what price it should be sold to make a profit of 20%?

Solution:

Let the CP of the article = Rs. 100 According to question,


CP of the article = Rs. 115 to gain 20%

SP = Rs. 138

QUESTION: 59

To attract more visitors, zoo authority announces 20% discount on every ticket which costs 25 paise. For this reason, sale off ticket increase by 28%. Find the percentage of increase in the number of visitors.

Solution:

Let the number of visitors in the begining=100 = Total revenue = .25×100 = Rs. 25

= Rs. .20 or 20 paise

= % change in number of visitors

QUESTION: 60

Prakash lends a part of Rs. 20,000 at 8% simple interest and remaining at 4/3% simple interest. His total income after a year was Rs. 800. Find the sum lent at 8%.

Solution:

Avg. rate of interest

By alligation Rule,

= Rs. 8000

QUESTION: 61

In what time will Rs. 64,000 amount to Rs. 68,921 at 5% per annum interest being compounded half yearly?

Solution:

According to the question,

QUESTION: 62

A can do as much work as B and C together can do. A and B can together do a piece of work in 9 hours 36 minutes and C can do it in 48 hours. The time (in hours) that B needs to do the work alone, is :

Solution:


(A+B)    (C)
(A + B + C)'s efficiency=6 units/day According to question,
A should do half of the work alone as another half work is done by B and C together.

QUESTION: 63

If 40 men or 60 women or 80 children can do a piece of work in 6 months, then 10 men, 10 women and 10 children together do half of the work in

Solution:

Alternate :
40 m = 60 w = 80 c
2 m = 3 w = 4 c
m : w : c = 6 : 4 : 3 (Efficiency)
Total work=40×6×6=1440 units
Total time taken by (10m+10w10c)

QUESTION: 64

A is twice as fast runner as B, and B is thrice as fast runner as C. If C travelled a distance in 1 hour 54 minutes, the time taken by A to cover the same distance is

Solution:




= A will take 19 minutes

QUESTION: 65

Solution:


Put values,


QUESTION: 66

If p,q, r are all real numbers, then (p–q)3 + (q–r)3 + (r–p)3 is equal to

Solution:

According to the question (p -q)3 + (q -r)3 + (r-p)3
put = 1
q = 2
r = 3
⇒ (-1)3 + (-1)3 + (2)3
⇒ 6
Now check from option to save your valuable time
option:-(a) 3(p-q) (q-r) (r-p)
⇒ 3 (–1) (1–) (2)
⇒ 6 (satisfy)

QUESTION: 67

= 0 then x is

Solution:

 tan260 = 0

QUESTION: 68

If tan q + sec q =2, then the value of tan q is

Solution:

According to t he question
sec θ + tan θ = 2        .....(i)
sec θ – tan θ = 1/2 .....(ii)
[sec θ +tan θ = x sec θ –tan θ = 1/x]
Solve equation (i) and (ii) we get tan θ = 3/4

QUESTION: 69

A square is inscribed in a quarter-circle in such a manner that two of its adjacent vertices lie on the two radii at an equal distance from the centre, while the other two vertices lie on the circular arc. If the square has sides of length x then the radius of the circle is:

Solution:

Let ABCD is a square of x unit side


QUESTION: 70

ABC is a cyclic triangle and the bisectors of  ∠BAC, ∠ABC and ∠BCA meet the circle at P, Q and R respectively. Then the angle ∠RQP is :

Solution:


From chord BP
∠BAP = ∠BQP = z (Angle substended by same chord on circumference) similarly from chord RB
∠RCB = ∠ RQB = y
In Δ ABC
2x + 2y + 2z = 180º
x + y + z = 90º
y + z = 90º – x
∠RQP = 90º – x

QUESTION: 71

A rectangular sheet of metal is 40 cm by 15 cm equal squares of side 4 cm are cut off at the corners and the reminder is folded up to form an open rectangular box the volume of the box is

Solution:

Volume of the box=l×b×h

= (40–8) × (15–8)×4
= 32 × 7 × 4
= 896 cm3

QUESTION: 72

A prism has as the base a right angled triangle whose sides adjacent to the right angles are 10 cm and 12 cm long. The height of the prism is 20 cm. The density of the material of the prism is 6 gm/ cubic cm. the weight of the prism is

Solution:

Volume of prism

⇒ Weight of prism = 1200×6=7200 gm = 7.2 kg

QUESTION: 73

Directions (Q. 73-75) : The following questions are based on the pie-charts given below:

Total number of students studying Arts = 3800

Total number of students studying commerce = 4200

Q. The ratio of the number of students studying Arts to that studying Commerce in Institute E is

Solution:

Number of students studying Arts in Institute

Number of students studying Commerce in Institute  
Required ratio = 532:756 = 19 : 27

QUESTION: 74

Total number of students studying Arts = 3800

Total number of students studying commerce = 4200

Q. The ratio of the number of students studying Arts in Institute E to that studying commerce is Institute D is

Solution:

Num ber of students studying Arts in Institute E = 532
Number of students studying Commerce in Institute 

QUESTION: 75

Total number of students studying Arts = 3800

Total number of students studying commerce = 4200

Q. How many students in institutes B and D together study commerce ?

Solution:

Total number of students studying Commerce in Institute B and D together

QUESTION: 76

Directions (76-77): In the following two questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

GAPE

Solution:
QUESTION: 77

Choose the one which best expresses the meaning of the given word.

SLIPSHOD

Solution:
QUESTION: 78

Directions (78-79): In the following two questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

SURFEIT

Solution:
QUESTION: 79

Choose the word opposite in meaning to the given word.

INTOTO

Solution:
QUESTION: 80

Directions (80-82): In the following three questions, a sentence/a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. The offer is "very good so it just can't" be true.

Solution:

since the meaning of the sentence is negative so we use 'too good to'

QUESTION: 81

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. The bell "was ringing and ringing" but no one picked up the phone.

Solution:

since the bell was ringing more than one times so we use 'was ringing repeatedly'

QUESTION: 82

Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case no improvement is needed blacken  the circle corresponding to “No improvement”

Q. He "put up" a lot of work on that article.

Solution:

here we use 'put in'

QUESTION: 83

Directions (83-85): In the following three questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. Chose the correct alternative.

Q. Are you really desirous................visiting Japan ?

Solution:

some adjective are take fix preposition so here we use 'of '

QUESTION: 84

In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).

Q. C.V. Raman was an..........scientist.

Solution:

eminent means Famous, respected, or important

QUESTION: 85

In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).

Q. We must .......... help to the people hit by the cyclone. 

Solution:

render means To cause someone or something to be in a particular state

QUESTION: 86

Directions (86-88): In the following three questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. An underhand device resorted to in order to justify misconduct

Solution:
QUESTION: 87

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. Number of things or persons close together without order or arrangement

Solution:
QUESTION: 88

Choose the one which can be substituted for the given words/sentences.

Q. That cannot be overcome

Solution:
QUESTION: 89

Directions (1-5): In the given options choose related word/alphabet/number 

Heptology : Kidney : : Gyneacology : ?

Solution:
QUESTION: 90

Directions (90-94): You have a passage with five questions following. Read the passage carefully and choose the best answer to each question out of the four alternatives.

PASSAGE – I

Unlike the masses, intellectuals have a taste for rationality and an interest in facts. Their critical habit of mind makes them resistant to the kind of propaganda that works so well on the majority intellectuals are the kind of people who demand evidence and are shocked by logical inconsistencies and fallacies. They regard oversimplification as the original sin of the mind and have no use for the slogans, the unqualified assertions and sweeping generalizations, which are the propagandist's stock-in-trade.

Q. Intellectuals are the kind of people who

Solution:
QUESTION: 91

PASSAGE – I

Unlike the masses, intellectuals have a taste for rationality and an interest in facts. Their critical habit of mind makes them resistant to the kind of propaganda that works so well on the majority intellectuals are the kind of people who demand evidence and are shocked by logical inconsistencies and fallacies. They regard oversimplification as the original sin of the mind and have no use for the slogans, the unqualified assertions and sweeping generalizations, which are the propagandist's stock-in-trade.

Q. 'Fallacies' means

Solution:
QUESTION: 92

PASSAGE – I

Unlike the masses, intellectuals have a taste for rationality and an interest in facts. Their critical habit of mind makes them resistant to the kind of propaganda that works so well on the majority intellectuals are the kind of people who demand evidence and are shocked by logical inconsistencies and fallacies. They regard oversimplification as the original sin of the mind and have no use for the slogans, the unqualified assertions and sweeping generalizations, which are the propagandist's stock-in-trade.

Q. A trait which intellectuals do not possess is

Solution:
QUESTION: 93

PASSAGE – I

Unlike the masses, intellectuals have a taste for rationality and an interest in facts. Their critical habit of mind makes them resistant to the kind of propaganda that works so well on the majority intellectuals are the kind of people who demand evidence and are shocked by logical inconsistencies and fallacies. They regard oversimplification as the original sin of the mind and have no use for the slogans, the unqualified assertions and sweeping generalizations, which are the propagandist's stock-in-trade.

Q. The first sentence of the passage suggests that 

Solution:
QUESTION: 94

PASSAGE – I

Unlike the masses, intellectuals have a taste for rationality and an interest in facts. Their critical habit of mind makes them resistant to the kind of propaganda that works so well on the majority intellectuals are the kind of people who demand evidence and are shocked by logical inconsistencies and fallacies. They regard oversimplification as the original sin of the mind and have no use for the slogans, the unqualified assertions and sweeping generalizations, which are the propagandist's stock-in-trade.

Q. The majority of people 

Solution:
QUESTION: 95

Directions (95-97): In the following three questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Q. "Hand and glove"

Solution:
QUESTION: 96

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence. 

Q. "A lame excuse "

Solution:
QUESTION: 97

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/phrase underlined in the sentence. 

Q. "To gives airs"

Solution:
QUESTION: 98

Directions (98-100): In the following three questions, some parts of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option.

Q. Due to the heavy rains, the ship drowned in the middle of the ocean. 

Solution:

since ship is non living thing so we use sink in place of drown

QUESTION: 99

When I met him the couple of days back he was writing a new book.

Solution:

use 'a' in place of 'the'

QUESTION: 100

That house is built of stones.

Solution:

the plural of stone is stone not stones

Related tests