SSC CGL Exam  >  SSC CGL Tests  >  SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024  >  SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - SSC CGL MCQ

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - SSC CGL MCQ


Test Description

100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024 - SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 for SSC CGL 2024 is part of SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024 preparation. The SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 questions and answers have been prepared according to the SSC CGL exam syllabus.The SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 MCQs are made for SSC CGL 2024 Exam. Find important definitions, questions, notes, meanings, examples, exercises, MCQs and online tests for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 below.
Solutions of SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 questions in English are available as part of our SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024 for SSC CGL & SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 solutions in Hindi for SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024 course. Download more important topics, notes, lectures and mock test series for SSC CGL Exam by signing up for free. Attempt SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 | 100 questions in 60 minutes | Mock test for SSC CGL preparation | Free important questions MCQ to study SSC CGL Tier 1 Mock Test Series 2024 for SSC CGL Exam | Download free PDF with solutions
SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 1

If 86 + 38 = 117 and 73 + 24 = 90 then 95 + 46 = ?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 1

Solution: The logic followed is as follows: [(8 - 6) + (3 + 8)] x 9 = 117 [(7 - 3) + (2 + 4) ] x 9 = 90 In the same way, [(9 - 5) + (4 + 6)] x 9 = 126 Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 2

In the questions below, four alternatives are given for the  idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in the answer sheet.

 

The accountant's report on the rising expenses of the company "hit the bull’s eye."

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 2

Solution: The idiom “hit the bull's eye” means 'being right about something'.Hence, the correct answer is option 1.

1 Crore+ students have signed up on EduRev. Have you? Download the App
SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 3

In the questions below, four alternatives are given for the idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in the answer sheet.

 

Given the competitive spirit of the students, one with a weak heart does "not stand a chance" in the exam.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 3

Solution: The idiom “not standing a chance” means 'no possibility of success.’ Hence, the correct answer is option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 4

In the questions below, four alternatives are given for the idiom/phrase underlined in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it in the answer sheet.

 

Rita told me Charles was sure to win, but "I beg to differ" - I don't think he has a chance.   

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 4

Solution: The idiom “beg to differ” means 'to disagree with someone'. Hence, the correct answer is option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 5

Choose a suitable one-word substitute for the given phrase from the options under each question.

 

A person with good taste in food and drinks

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 5

Solution: “Gourmet” means 'a person with good taste in food and drinks'. "Cuisine" means 'a style or method of cooking'. "Enthusiast" means 'a person who is very interested in a particular activity or subject'. "Toque" means 'a woman's small hat'.Hence, the correct answer is option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 6

Choose a suitable one-word substitute for the given phrase from the options under each question.

 

A process in which solid turns into gas

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 6

Solution: “Sublimation” is the process in which solid turns into gas.The other options describe unrelated processes.Hence, the correct answer is option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 7

Mark the error. 

 

According to the officials of the forest / department, the larger volume of smoke / was caused by burning tar. 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 7

Solution: In fragment B, the comparative adjective “larger” should be replaced by the positive adjective “large”. There are no entities being compared in the above sentence.Hence, the correct answer is option 2

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 8

Mark the error.

 

I will be happy / if you had congratulated / me on my first salary.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 8

Solution: In fragment A, the correct phrase to be used is “would have been” instead of “will” because the speaker is talking about something that did not happen in the past.
Hence, the correct answer is option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 9

Mark the error.

 

Rita said that / she was going to turn the  / wallet she found to the police.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 9

Solution: “Turn in” is a phrase meaning 'handing over'. Hence, in and to should be used separately.
Hence, the correct answer is option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 10

Mark the error.

 

I have lied about / my weight each time I have  / renew my driver’s license.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 10

Solution: "Have lied" would be parallel to "have renewed". Therefore, the second "have" should be followed by a verb in the past tense form. Hence, it should be 'renewed' instead of "renew".
Hence, the correct answer is option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 11

Mark the error.

 

Ram doesn't feel / well about having  / cheated in the exam .

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 11

Solution: When describing someone's emotional state, we use “good”. "Feeling well" would indicate the person's physical well-being. Hence, the correct answer is option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 12

                                                                                     Group Question

Read the passage carefully and answer the following questions Anxiety is apprehension of experiencing fear in the future.

The danger feared isn’t imminent and may not even be known or realistic. In contrast, fear is an emotional and physical reaction to a present, known threat. Anxiety is typically characterized by obsessive worry and an inability to concentrate that may affect our sleep.
It can trigger a full-blown fight-flight-or-freeze response of our sympathetic nervous system that prepares us to meet real danger. However, a big difference between fear and anxiety is that because anxiety is an emotional response to something that hasn’t occurred - there is nothing to fight or flee. Therefore, tension builds up inside our body, but there is no action we can take to release it. Instead, our mind goes round and round, replaying possibilities and scenarios.
When excessive, unrealistic worry persists about two or more things for at least six months and is accompanied by at least three of these symptoms: irritability, fatigue, difficulty concentrating, sleep problems, or the last two listed above, there is a problem. In some cases, anxiety can manifest in specific phobias that are inappropriate to the specific situation, or in a panic disorder, where we feel sudden, unprovoked terror that can cause chest pain and a  choking sensation and be mistaken for a heart attack.
Psychotherapy empowers patients to reduce anxiety by changing beliefs, thoughts, and behavior throughout their lives without the side effects of prescription drugs. Effective therapies include various forms of cognitive-behavioral techniques, such as exposure therapy, CBT, and dialectical behavioral therapy.

 

Q. What is the typical characteristic of anxiety?  

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 12

Solution: The sentence from the passage, “Anxiety is typically characterized by obsessive worry and an inability to concentrate that may affect our sleep.” suggests option 1 as the correct answer.Hence, the correct answer is option 1

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 13

The danger feared isn’t imminent and may not even be known or realistic. In contrast, fear is an emotional and physical reaction to a present, known threat. Anxiety is typically characterized by obsessive worry and an inability to concentrate that may affect our sleep.
It can trigger a full-blown fight-flight-or-freeze response of our sympathetic nervous system that prepares us to meet real danger. However, a big difference between fear and anxiety is that because anxiety is an emotional response to something that hasn’t occurred - there is nothing to fight or flee. Therefore, tension builds up inside our body, but there is no action we can take to release it. Instead, our mind goes round and round, replaying possibilities and scenarios.
When excessive, unrealistic worry persists about two or more things for at least six months and is accompanied by at least three of these symptoms: irritability, fatigue, difficulty concentrating, sleep problems, or the last two listed above, there is a problem. In some cases, anxiety can manifest in specific phobias that are inappropriate to the specific situation, or in a panic disorder, where we feel sudden, unprovoked terror that can cause chest pain and a  choking sensation and be mistaken for a heart attack.
Psychotherapy empowers patients to reduce anxiety by changing beliefs, thoughts, and behavior throughout their lives without the side effects of prescription drugs. Effective therapies include various forms of cognitive-behavioral techniques, such as exposure therapy, CBT, and dialectical behavioral therapy.

 

Q. Which of the following is a symptom of anxiety? 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 13

Solution: According to the passage, the three symptoms of anxiety are irritability, fatigue, difficulty concentrating and sleep problems.Hence, the correct answer is option 1

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 14

The danger feared isn’t imminent and may not even be known or realistic. In contrast, fear is an emotional and physical reaction to a present, known threat. Anxiety is typically characterized by obsessive worry and an inability to concentrate that may affect our sleep.
It can trigger a full-blown fight-flight-or-freeze response of our sympathetic nervous system that prepares us to meet real danger. However, a big difference between fear and anxiety is that because anxiety is an emotional response to something that hasn’t occurred - there is nothing to fight or flee. Therefore, tension builds up inside our body, but there is no action we can take to release it. Instead, our mind goes round and round, replaying possibilities and scenarios.
When excessive, unrealistic worry persists about two or more things for at least six months and is accompanied by at least three of these symptoms: irritability, fatigue, difficulty concentrating, sleep problems, or the last two listed above, there is a problem. In some cases, anxiety can manifest in specific phobias that are inappropriate to the specific situation, or in a panic disorder, where we feel sudden, unprovoked terror that can cause chest pain and a  choking sensation and be mistaken for a heart attack.
Psychotherapy empowers patients to reduce anxiety by changing beliefs, thoughts, and behavior throughout their lives without the side effects of prescription drugs. Effective therapies include various forms of cognitive-behavioral techniques, such as exposure therapy, CBT, and dialectical behavioral therapy.

 

Q. According to the author, an unprovoked terror is 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 14

Solution: The passage says that, “In some cases, anxiety can manifest in specific phobias.... or in a panic disorder, where we feel sudden, unprovoked terror..”, from which it can be referred that an unprovoked terror is “sudden” and not expected.Hence, the correct answer is option 4

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 15

The danger feared isn’t imminent and may not even be known or realistic. In contrast, fear is an emotional and physical reaction to a present, known threat. Anxiety is typically characterized by obsessive worry and an inability to concentrate that may affect our sleep.
It can trigger a full-blown fight-flight-or-freeze response of our sympathetic nervous system that prepares us to meet real danger. However, a big difference between fear and anxiety is that because anxiety is an emotional response to something that hasn’t occurred - there is nothing to fight or flee. Therefore, tension builds up inside our body, but there is no action we can take to release it. Instead, our mind goes round and round, replaying possibilities and scenarios.
When excessive, unrealistic worry persists about two or more things for at least six months and is accompanied by at least three of these symptoms: irritability, fatigue, difficulty concentrating, sleep problems, or the last two listed above, there is a problem. In some cases, anxiety can manifest in specific phobias that are inappropriate to the specific situation, or in a panic disorder, where we feel sudden, unprovoked terror that can cause chest pain and a  choking sensation and be mistaken for a heart attack.
Psychotherapy empowers patients to reduce anxiety by changing beliefs, thoughts, and behavior throughout their lives without the side effects of prescription drugs. Effective therapies include various forms of cognitive-behavioral techniques, such as exposure therapy, CBT, and dialectical behavioral therapy.

 

Q. What is fear?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 15

Solution: The sentence from the passage, “In contrast, fear is an emotional and physical reaction to a present, known threat.” Hence, the correct answer is option 1

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 16

The danger feared isn’t imminent and may not even be known or realistic. In contrast, fear is an emotional and physical reaction to a present, known threat. Anxiety is typically characterized by obsessive worry and an inability to concentrate that may affect our sleep.
It can trigger a full-blown fight-flight-or-freeze response of our sympathetic nervous system that prepares us to meet real danger. However, a big difference between fear and anxiety is that because anxiety is an emotional response to something that hasn’t occurred - there is nothing to fight or flee. Therefore, tension builds up inside our body, but there is no action we can take to release it. Instead, our mind goes round and round, replaying possibilities and scenarios.
When excessive, unrealistic worry persists about two or more things for at least six months and is accompanied by at least three of these symptoms: irritability, fatigue, difficulty concentrating, sleep problems, or the last two listed above, there is a problem. In some cases, anxiety can manifest in specific phobias that are inappropriate to the specific situation, or in a panic disorder, where we feel sudden, unprovoked terror that can cause chest pain and a  choking sensation and be mistaken for a heart attack.
Psychotherapy empowers patients to reduce anxiety by changing beliefs, thoughts, and behavior throughout their lives without the side effects of prescription drugs. Effective therapies include various forms of cognitive-behavioral techniques, such as exposure therapy, CBT, and dialectical behavioral therapy.

 

Q. According to the passage, Psychotherapy is

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 16

Solution: The last paragraph of the passage says that psychotherapy helps treat anxiety without the side-effects of prescription drugs, indicating that it is a better treatment than medicines.The other options are not supported by the passage.Hence, the correct answer is option 1

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 17

Sentence Correction.

We are short in cash right now.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 17

Solution: “Short o f means 'having an inadequate supply of.Hence, the correct answer is option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 18

Sentence Correction.

Nobody lives into the Moon.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 18

Solution: The sentence indicates living 'upon the surface of Moon. "On" is the appropriate preposition to use here.Hence, the correct answer is option 1

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 19

Sentence Correction.

Sita spoke that John would be late to the party.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 19

Solution: Since Sita is orally communicating the message, the correct word would be “said”.Hence, the correct answer is option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 20

In the question given below, a sentence / part of the sentence is underlined. Choose the alternative that completes the sentence in the most appropriate way.

Visiting the temple on the eve of new year is an old job of our village.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 20

Solution: The word “practice” means 'a custom or habit'. This fits the context of the sentence perfectly.Hence, the correct answer is option 1

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 21

In the question given below, a sentence / part of the sentence is underlined. Choose the alternative that completes the sentence in the most appropriate way.

You could have went with them.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 21

Solution: “Gone” is used with the past participle “have”. Hence, the correct answer is option 1

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 22

Fill in the blanks with the most appropriate word. 

Charles was ________  the wheel when the accident happened.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 22

Solution: The idiom “behind the wheel” means 'driving a vehicle'. Hence, the correct answer is option 2

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 23

Fill in the blank with the appropriate option.

Sita said that she was_____reading these days.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 23

Solution: “Into” reading means to be interested in reading.Hence, the correct answer is option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 24

Fill in the blank with the appropriate option.  

The man was talking under his_______in the movie theater and somebody complained.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 24

Solution: “Talking under one's breath” means 'whispering something'. Hence, the correct answer is option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 25

Fill in the blank with the appropriate option.  

After it snowed, the kids spent the day_____________the hill on the toboggan.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 25

Solution: The adjective “sliding” means 'in continuous motion'. 'Sliding down' means smoothly moving along a surface in the downward direction.Hence, the correct answer is option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 26

Fill in the blank with the appropriate option.

The list of items___on the desk.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 26

Solution: The subject of the sentence is “list” which is in singular form and the verb should agree in number with the subject.Hence, the correct answer is option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 27

Two tangents PR and PQ from point P to a circle with center O are inclined to each other at 120°. What is angle POQ equals to? 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 27

Solution: Consider the following figure

We have, Δ POR and Δ POQ

/(PR) = /(PQ) (since Length of the tangents from an external point to a circle is equal) So PO = PO (Common side to both the triangles) Also, OR = OQ (Radii of circle). So Δ  POR and Δ  POQ are congruent triangles. OPR = OPQ (Corresponding angles of congruent triangles are equal) OPR = OPQ = 120°/2 = 60° Thus, In  Δ POQ Also, PQO = 90° (Tangent PQ is perpendicular to radius OQ)
PQO + OPQ + POQ = 180° 90° + 60° + POQ = 180° ••• POQ= 180°-150° » POQ = 30° Hence, option 1.

 

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 28

If 8 men construct a wall of 2.5 m in 2 days, in how many days will 5 men construct a 4 m wall?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 28

Solution: If M1 persons can do W1 work in D1 days and M2 persons can do W2 work in D2 days, then (M1 xD1) / W1 = (M2 x D2) / W2 Here, M1 = 8, W1= 2.5, D1 = 2, M2 = 5, W2 = 4 and D2 = X

 ( 8 x 2 ) / 2.5 = ( 5 x X ) / 4  so x « 5 days Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 29

Find the product of the roots of the equation : x4 - 2x2 + 1 = 0 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 29

Solution: x4 - 2x2 + 1 =0 Put x2 = y so  y2 - 2y + 1 =0

 ( y - 1 ) 2 = 0 ⇒ y = 1 ••• x2 = 1 ⇒ x = -1 or x = 1 Thus, the four roots of the equations are +1, +1, -1, -1.
Product of the roots = 1 Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 30

If (a + b) : (6 + c ) : (c + a) = 4 : 5 : 6 and (a + 6 + c) = 15, then the value of c is 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 30

Solution: Let (a + b) = 4x, (b + c) = 5x and (c + a) = 6x Then, 2(a + b + c) = 15X 

2 x 15 = 15X 

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 31

  

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 31

Solution:

Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 32

A sum of money is to be distributed among P, Q, R and S in the proportion of 6 : 3 : 2 : 4. If Q gets Rs. 500 more than R, what is S’s share?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 32

Solution: Let the shares of P, Q, R and S be Rs. 6x, Rs. 3x, Rs. 2x and Rs. 4x respectively. Q gets Rs. 500 more than R. 3x - 2x = 500 x = 500 S’s share = Rs. 4x = Rs. (4 x 500) = Rs. 2000 Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 33

Ketaki’s age is 43 years and Seema's age is 25 years. How many years ago was Ketaki's age half of Seema's age?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 33

Solution: Fours years ago Ketaki's age was 39 and Seema's age was 21.
Seven years ago Ketaki's age was 36 and Seema's age was 18. Here Ketaki's age is half of Seema's age. Eight years ago Ketaki's age was 35 and Seema's age was 17.
Three years ago Ketaki's age was 40 and Seema's age was 22. Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 34

Then, find the value of 8x + 3y.   

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 34

Solution: 3x + 5y = 39 ...(i)

Solving equations (i) and (ii), x = 8 and y = 3 8x + 3y = (8 x 8) + (3 x 3) = 64 + 9 = 73 Hence, option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 35

                                                                               Group Question

Answer the following question based on the information given below.

The graph below shows the production of cars by companies A and B from 2008 to 2012:

 

Q. What is the ratio of cars produced by A in 2009 to cars by B jn 2012?  

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 35

Solution: Cars produced by A in 2009 = 3200 and cars produced by B in 2012 = 5600 Required ratio = 3200 : 5600 = 4 : 7 Hence, option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 36

The graph below shows the production of cars by companies A and B from 2008 to 2012:

 

Q. What is the approximate percentage by which the production of company A in 2008 and company B in 2010 is greater than the production of company B in 2009?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 36

Solution: Production of company A in 2008 = 7200 Production of company B in 2010 = 7400 Total production = 7200 + 7400 = 14600 Production of company B in 2009 = 8300 Percentage difference = (14600 - 8300)/8300 x 100 = 6300/8300 x 100 = 76%
Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 37

The graph below shows the production of cars by companies A and B from 2008 to 2012:

 

Q. The percentage increase or decrease for company A is maximum in which year?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 37

Solution: This can be solved by observation.
The actual change is highest from 2009 to 2010 and the base is the lowest in 2009.
Hence, the percentage change in 2010 is the highest. Hence, option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 38

The graph below shows the production of cars by companies A and B from 2008 to 2012:

 

Q. What is the average production for company B from 2008 to 2011 ?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 38

Solution: Average Production = (8600 + 8300 + 7400 + 8800)/4 = 8275 Hence, option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 39

Sakshi is standing at a point Z, 9 meters away from the foot of a pole making an angle of elevation of 30°. What is the height of the pole?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 39

Solution: Let h be the height of the pole.
Consider the following figure. 

 

Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 40

The length of a tangent from a point A at distance of 5 cm from the centre is 4 cm. Find the radius of the circle.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 40

Solution:

 

Let us consider a circle centred at point O.
AB is tangent drawn on this circle from point A. OA = 5 cm and AB = 4 cm In triangle AOB, Applying Pythagoras theorem, OA2 = AB2 + OB2 
OB2 = 25 - 16 = 9
OB = 3 cm Radius of the circle is 3 cm. Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 41

The population of a city currently is 20 lakhs. The number has been increasing at a steady rate for the past 20 years. If it is observed that the rate of increase is 10% every year, then what will be the population of the city after 2 years from now?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 41

Solution: P = 20 lakhs, r = 10%, n = 2 years Therefore, using the formula, the population after 2 years is: 

Hence, option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 42

A dishonest dealer professes to sell the apples at cost price but he uses a weight of 0.9 kg for a kg weight. Find his profit percent. 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 42

Solution: If a dealer professes to sell his good at cost price but uses false weight, then

Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 43

 then find the value of q.  

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 43

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 44

Find the average of first eleven prime numbers.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 44

Required average 

Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 45

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 45

Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 46

Standing at a certain point Kapil observes a certain tower making an angle of elevation of 30° with it. He then moves 10 m towards the tower and observes that the angle of elevation becomes 60°. What is the height of the tower?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 46

Solution: Let h m be the height of the tower.

Let, the initial distance between the base of the tower and Kapil be x m.
Thus, after Kapil moving 10 m towards the tower the distance between the base of the tower and Kapil becomes x - 10 m . Thus we have,  

x = 15 m Now, h = (15 - 10) x tan 60°  = 5√3 m Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 47

A alone can do a piece of work in 8 days and B alone in 10 days. A and B undertook to do it for Rs. 4800. With the help of C they do it in 4 days. How much is to be paid to B?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 47

Solution: C’s 1 day’s work 

Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 48

An express train leaves a station at a certain time and at a fixed speed. After 8 hours, a goods train leaves the same station and moves in the same direction at a uniform speed of 140 kmph. This train catches the up the express train in 6 hours. Find the speed of an express train.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 48

Solution: Let the speed of an express train be x kmpr. Distance covered by express train in 14 hours = Distance covered by goods train in 6 hours 14x = 6 x 140 x = 60 kmph Hence, option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 49

  

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 49

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 50

Find the circumcentre of the triangle whose vertices are (-2, -3), (-1,0), (7,-6).

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 50

Solution: Let the centre of the circle be O(x, y). The points are P(-2, -3), Q(-1, 0), R(7, -6).

OP = OQ = OR = radius 


Solving equations (i) and (ii), we get, x = 3 and y = -3 The centre of the circle is (3, -3).
Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 51

If the largest angle in a triangle is 70°, what is the least possible value of the smallest angle of the triangle?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 51

Solution: The smallest angle will take its least value when the triangle is isosceles and the two equal angles are 70°.Least value = 180 - 70 - 70 = 40° Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 52

In the questions below, select the related letter/word/number from the given alternatives.

Bread : Wheat :: Plane : ?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 52

Solution: “Bread” is made from “wheat”.Similarly, a “plane” is made from “aluminium”.Hence, the correct answer is option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 53

In the question given below, a series is given, with one term missing.

Choose the correct alternatives from the given ones that will complete the series.

BJR, DLT, ?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 53

Solution: Each of the group of letters in the series follow similar pattern.In each group of letters the next letter is obtained by moving eight steps forward.B + 8 = J + 8 = R The same pattern is followed in Option a. H+ 8 =P +8 =X  Hence, option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 54

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 54

Solution: The logic followed is as follows: 10 + 17 + 15 + 13 = 55 - 5 = 11 
20 + 14 + 23 + 18 = 75 + 5 = 15 
In the same way, 12 + 16 + 21 + 11 =60 + 5 = 12  Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 55

If 86 + 93 = 8, 71 + 54 = 7, then what will be the value of 43 + 63?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 55

Solution: The logic followed is as follows: 8 - 6 = 2 and 9 - 3 = 6, 2 + 6 = 8 , 7 - 1 = 6 and 5 - 4 = 1 , 6 + 1 = 7 In the same way, 4 - 3 = 1 and 6 - 3 = 3, 3 + 1 = 4 Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 56

Find the odd number/letters/number pair from the given alternative.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 56

Solution: The letters have a space of four letters between them in alphabets except WZ.Hence, option 4

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 57

39 - 3 = 6, 43 - 3 = 9, 54 - 3 = 8 then what will be 28 - 3 ?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 57

Solution: The logic followed is as follows: 39 - 3 = (3 x 9 - 3) = 24 = 2 + 4 = 6 , 43 - 3 = (4 x 3 - 3) = 9 , 54 - 3 = ( 5 x 4 - 3 ) =17 = 1 + 7 = 8 In the same way, 28 - 3 = ( 2 x 8 - 3 ) =13 = 1 + 3 = 4 Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 58

Disha is 25 years elder than her daughter. In 3 years, Disha's age will be twice the age of her daughter. What is the present age of her daughter?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 58

Solution: Let the present age of Disha's daughter be x.
Disha's present age : x + 25 ••• (x + 25) + 3 = 2 (x + 3) x + 28 = 2x + 6 x = 22
Thus, the present age of Disha's daughter is 22.  Hence, option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 59

Some letters are given with numbers from 2 to 8. Select the sequence of numbers which arranges the letters into a meaningful word.

N O A V O I N C T I 

7 2  8 6  2 3 7 4 5 3

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 59

Solution: From the given numbers we get the following words: Option 1: CTIAONIOVN Option 2: INVOCATION Option 3: NVIONATICO Option 4: IOVAONITN

Thus, the only meaningful word is INVOCATION. Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 60

In each of the following question, find the odd number/letters/word pair from the given alternatives.

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 60

Solution: All the words except ‘cease’ is related to start of something new. Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 61

Which answer figure will complete the question figure? 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 61

Solution: Option 2 will complete the pattern given in question image. Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 62

Two positions of a dice are shown below. If 3 is at the bottom, which number will be on top?

     

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 62

Solution: Option 2 will complete the pattern given in question image. Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 63

In each of the following questions, which one of the given responses would be a meaningful order of the following?

1. Plant 2. Cotton 3. Seed 4. Cloth 5. Yam

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 63

Solution: The meaningful order is Seed, Plant, Cotton, Yarn, Cloth i.e. 3, 1, 2, 5, 4.
Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 64

If the word 'CONCEITED' is coded as 'DPODEHSDC', how will the word 'POINTLESS' coded in the same language?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 64

Solution: The logic followed is as follows: In the word CONCEITED, the middle letter is kept intact, the first four letters are replaced with the next alphabet in the alphabetical series and the last four letters are replaced with the previous alphabet in the alphabetical series.Thus, POINTLESS will be coded as QPJOTKDRR.Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 65

Sunil walks 8 kms to the east, takes a right and walks for 4 kms, he then takes a right and walks for 8 kms. From there he takes a left walks for 4 kms before taking a final left and walking for 8 kms. In which direction is he now with reference to the starting point?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 65

As seen from the figure, Sunil is to the south-east with respect to his starting position.
Hence, option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 66

How many cubes are there in the group? 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 66

Solution: Number of cubes in the base is = 8 Number of cubes in second row = 6 Number of cubes in third row = 3 Number of cube at the top = 1 There are 18 cubes in the group.
Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 67

If a square paper is folded as shown in the question figures and then folded paper is punched, what will be the pattern on opening the paper? 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 67

Solution: On opening the folded and punched square paper, the pattern will appear as option 4. Hence, option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 68

If LEAN is written as NGCP, how can CRUSH be written in that code?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 68

Solution: The logic followed is as follows: L + 2 = N, E + 2 = G, A + 2 = C, N + 2 = P In the same way, C + 2 = E, R + 2 = T, U + 2 = W, S + 2 = U, H + 2 = J Thus, CRUSH is coded as ETWUJ.

Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 69

If a word has more than 6 but less than 10 letters and more than 8 but less than 12 letters, how many letters does the word have?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 69

Solution: It is given that the word has more than 6 but less than 10 letters i.e it has 7, 8 or 9 letters.Also it is given that it has more than 8 but less than 12 letters i.e. 9, 10 or 11 letters.The only common number in both the statement is 9.Thus, the word have 9 letters. Hence, option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 70

In each of the following questions from the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

RIGHTEOUS

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 70

Solution: Letter Q is not present in the word RIGHTEOUS. Thus, the word QUOTES cannot be formed from the word RIGHTEOUS. Hence, option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 71

A word is represented by only one set of numbers as given in anyone of the alternatives. The sets of numbers in alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered 1 to 4 and that of Matrix II are named 5 to 8. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its columns, e.g ‘J’ can be represented by 11, 23 etc and V can be represented by 66, 85, etc. Similarly you have to identify the set from the given alternatives for the word SULK.

  

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 71

Solution: In option (1): U is not represented by 36. In option (2): S is not represented by 67. In option (3): All the digits correctly represent the word SULK. In option (4): L is not represented by 23. Hence, option 3

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 72

There are five friends. They are standing in a row facing south. Jai is to the immediate right of Akhil .Priyank is between Beena and Seema. Seema is between Jai and Priyank. Who is in the middle?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 72

Solution: Jai is to the immediate right of Akhil Priyank is between Beena and Seema.Seema is between Jai and Priyank.Thus, we get the following arrangement Beena Priyank Seema Jai Akhil Seema is in the middle. Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 73

From the given answer figures, select the one which can be hidden/embedded in question figure? 

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 73

Solution: The figure which can be embedded in the question figure is in option (4).Hence, option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 74

Form the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

TREASURE

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 74

Solution: There is no letter ‘D’ in the word ‘TREASURE’. Thus, the word DUSTER cannot be formed. Hence, option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 75

If in the above fig. A represents all sportsmen B represents all cricketers C represents all footballers D represents all wrestlers Then, the statement Footballer is also a Wrestler can be described as;  

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 75

Solution: As B and D is the intersection of B and D, and on their intersection C is there.
So the statement Footballer is also a Wrestler can be described as B and D is nothing but C. Hence, option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 76

The Process of extraction of metals from their ores and refining them is called as

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 76

Solution: Option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 77

Which of the following is the first country to introduce basic income for unemployed citizens?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 77

Solution: Option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 78

The rate of evaporation decreases with

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 78

Solution: Option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 79

Which manuscript was selected for inscription in UNESCO's Memory of the World Register?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 79

Solution: Option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 80

External economics

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 80

Solution: Option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 81

Where is Great Blue Hole?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 81

Solution: Option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 82

Who is the architect of Bekal Fort?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 82

Solution: Option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 83

Who wrote the main source of India's classical dances, 'Natya - Shastra'?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 83

Solution: Option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 84

Which of the following compound is responsible for a sweet pleasant smell in Vanilla extract?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 84

Solution: Option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 85

What does MASER stand for?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 85

Solution: Option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 86

Which is the fourth planet from sun?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 86

Solution: Option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 87

Which of the following is known as a site of complete digestion and absorption of food?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 87

Solution: Option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 88

Which of the following items would not appear in a company's balance sheet?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 88

Solution: Option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 89

Which of the following statement is false about the magnetic field lines?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 89

Solution: Option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 90

The value of Gold is determined in

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 90

Solution: Option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 91

World famous 11- day gala festival Bargarh Dhanua Jatra is all set to begin on 2 January 2017. In which of the following states, is it celebrated?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 91

Solution: Option 4.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 92

Metal from metal oxide is obtained from

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 92

Solution: Option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 93

Jallianwala Bagh took place in

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 93

Solution: Option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 94

Which of the following states became India’s first fully organic state in 2016?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 94

Solution: Option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 95

An error is also known as

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 95

Solution: Option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 96

Who among the following is the recipient of 2016 Jnanpith Award?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 96

Solution: Option 2.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 97

Who is regarded as the father of economics?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 97

Solution: Option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 98

Indian standard time is the local time of which of the following cities?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 98

Solution: Option 3.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 99

The birthday of which of the following leader is celebrated on Teacher's day in India?

Detailed Solution for SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 99

Solution: Option 1.

SSC CGL Tier 1 Practice Test - 18 - Question 100

The daily processing of corrections to customers account can be simplified into a processing mode of