SSC CGL Tier-I Mock Test - 29


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier-I Mock Test - 29


Description
This mock test of SSC CGL Tier-I Mock Test - 29 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier-I Mock Test - 29 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier-I Mock Test - 29 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier-I Mock Test - 29 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier-I Mock Test - 29 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ankita scores one – third of the marks scored by Amrita. Puneeta’s score is half of the marks scored by Nikita. Ankita scored more than Puneeta.Which one of the following can be inferred from the above information? 

Solution:

Amrita = 3 × Ankita and Nikita = 2 × Puneeta…… (i) Amrita > Ankita > Puneeta & Nikita > Puneeta…. (ii) From (i) & (ii), it is clear that Amrita’s marks are more than that of Nikita.

QUESTION: 2

In a certain language NUMBERS is written as LVMCRSD. How is  FORWARD is written as? 

Solution:

QUESTION: 3

Pointing to a boy, Pankaj said: He is grandson of the woman who is mother – in – law of the husband of my mother. How is the boy related to Pankaj? 

Solution:

QUESTION: 4

If BOLD is coded as 4997, then LEAD will be coded as 

Solution:

B = 2² = 4

O = 15² = 225 = 2 + 5 + 5 = 9

L = 12² = 144 = 1 + 4 + 4 = 9 D = 4² = 16 = 1 + 6 = 7 THEN, L = 12² =

144 = 1 + 4 + 4 = 9 E = 5² = 25 = 2 + 5 = 7 A = 1² = 1 D = 4² = 16 = 1 + 6 = 7

QUESTION: 5

The following series is based on the English alphabets. Which one of the following will come in place of the question mark in the given alphabetical series?

HLQ      ENV     BPA      YRF    ?

Solution:

H – 3 = E, E – 3 = B, B – 3 = Y,

Y – 3 = V L + 2 = N, N + 2 = P ,

P + 2 = R, R + 2 = T Q + 5 = V, V + 5 = A, A + 5 = F, F + 5 = K

QUESTION: 6

Meeta correctly remembers that her father’s birthday is after 8th July but before 12th July. Her brother correctly remembers that their father’s birthday is after 10th July but before 15th July.On which day of July was definitely their father’s birthday?  

Solution:

Possibility according to Meeta is 9th,10th,11th Possibility according to her brother 11th, 12th,13th 14th Then surely his father’s b’day is on 11th

QUESTION: 7

Babloo ranked 16th from the top and 29th from the bottom among those who passed an examination. 6 boys did not participate in the competition and 5 failed in the examination. How many boys were there in the class?  

Solution:

Number of students passed = Babloo rank from top + Babloo rank from bottom – 1 = 16 + 29 - 1 Total students= passed students+ failed students+ students who didn’t appear = 44 + 6 + 5 = 55

QUESTION: 8

After interchanging ÷ and × , 4 and 8, which of the following equations becomes correct? 

Solution:

1. 35 ÷ 8 + 16 × 4 – 2 = 142

⇒ 35 × 4 + 16 ÷ 8 – 2 ⇒ 140 + 2 – 2

⇒ 140 ≠ 142 2. 40 × 4 + 13 ÷ 8 - 7 = 50 ⇒ 40 ÷ 8 + 13 × 4 – 7 ⇒ 5 + 52 – 7

⇒ 50 = 50 3. 84 × 8 + 12 ÷ 4 – 3 = 110 ⇒ 84 ÷ 4 + 12 × 8 – 3 ⇒ 21 + 96 – 3

⇒ 114 ≠ 110 4. 50 ÷ 8 – 16 × 8 + 2 = 208

⇒ 50 × 4 – 16 ÷ 4 + 2 ⇒ 200 – 4 + 2

⇒ 198 ≠ 110 Hence, option 2 is correct.

QUESTION: 9

Scotland: Golf : : South Korea : ? 

Solution:

National game of Scotland – Golf National game of South Korea – Taekwondo

QUESTION: 10

Find out the odd one in the given responses? 

Solution:

Except Measles, Diphtheria, Leprosy and Pertussis are all bacterial diseases.

QUESTION: 11

Which one of the following will be the second last according to the English dictionary? 

Solution:
QUESTION: 12

Find the missing term in the following series:

   43               44            ?               69           185      

Solution:

43 + 2! – 1 = 44

44 + 3! – 2 = 48 48 + 4! – 3 = 69

69 + 5! – 4 = 185

QUESTION: 13

Find the missing alphabets in the following series:b_ _ ccab_ ca_ _ aa 

Solution:

b b c c c a b c c a a c a a

Number of b’s and c’s are decreasing by 1 and number of a’s is increasing by 1.

QUESTION: 14

If 48 + 26 = 834 + 58 = 499 + 18 = 63Find 87 + 56 = ? 

Solution:

4 × 6 – 8 × 2 = 8

3 × 8 – 4 × 5 = 4

9 × 8 – 9 × 1 = 63

Then 8 × 6 – 7 × 5 = 13

QUESTION: 15

The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column. e.g. ‘R’ can be represented by 03, 21 etc. and ‘J’ can be represented by 65, 89 etc. Identify the set for the word SOAP. 


Solution:

S → 02, 13, 24,

31, 40 O → 04, 11,

20 32, 43 A → 55, 67,

79, 86, 98 P → 01,

12, 23, 30, 44

QUESTION: 16

Which of the following diagram correctly represents the relationship between Tiger, Giraffe and Animals?

 

Solution:

Tiger and Giraffe are entirely different, but both are animals.

QUESTION: 17

How many triangles are there in the given figure? 

Solution:


Single triangle = AOB, BOC, COD, DOE, EOA, AEC Triangles composed of two triangles = ADE, EOC, AOC, ABE Triangles composed of three triangles = BEC, ADC Triangles composed of five triangles = AEC

QUESTION: 18

From the given answer figures, select the one in which the question figure in hidden/embedded.

Solution:
QUESTION: 19

Arrange the following words in a meaningful order.
A. Crust      B. Mantle       C. Core       D. Atmosphere 

Solution:

Core → Mantle → Crust → Atmosphere

QUESTION: 20

A piece of paper s folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it appear when opened.

Solution:
QUESTION: 21

Ajay starts from his house and goes towards 18 m North, then he turns his right and walks 28 m before taking right turn and moving again upto 28 m to reach a school. In which direction is the school with respect to Ajay’s house?  

Solution:

QUESTION: 22

Flight to Mumbai leaves every 5 hours. At the information counter I learnt that the flight took off 25 minutes before. If the time now is 10: 45 a.m., what is the time for the next flight? 

Solution:

Current time = 10:45 Flight left 25 mints before, therefore flight left at 10:20 Next flight= 10:20am + 5:00 = 3:20 pm

QUESTION: 23

What will be the angle between the two hands of a clock when the time is 7 : 50?

Solution:

In the given question, hour hand is behind the minute hand, also given n = 7 , x = 50 Then, according to the formula, ∴ Required angle = {30 (x/5- n) - x/2 }° ⇒ { 30 (50/5 – 7 ) - 50/2 } ⇒ 30 × 3 – 25 = 65°

QUESTION: 24

Directions

In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. 


Statements:           All balls are bats.

                              Some umpires are bats.

                              Some players are umpires.

Conclusions:         I. Some players are bats.

                              II. Some umpires are balls.

                              III. Some umpires are players.

Solution:

I + I = No conclusion. Hence, conclusion I will not follow. A + I = No conclusion. Hence, conclusion II will also not follow. Some players are umpires (I) = conversion = Some umpires are players(I). Hence, conclusion III will follow.

QUESTION: 25

Directions

In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III. You have to take the two given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two given statements, disregarding commonly known facts. 


Statements:           Some mats are bedsheets.

                               All bedsheets are chairs.

                               Some chairs are desks.

Conclusions:         I. Some desks are bedsheets.

                              II. Some chairs are mats.

                              III. Some mats are desks.

Solution:

A + I = No conclusion. Hence, conclusion I and III will not follow. Some mats are bedsheets (I) + All bedsheets are chairs (A) = Some mats are chairs (I) ⇒ conversion ⇒ Some chairs are mats (I). Hence, conclusion II will follow.

QUESTION: 26

Four of the five are alike in a certain way, find the odd one out 

Solution:

Other four are the tributaries of river Indus while Brahmaputra is itself a main river

QUESTION: 27

Adhesive force is the force of  

Solution:
QUESTION: 28

hich country is also known as the land of pagodas? 

Solution:

Myanmar is known for the beautiful pagodas. The pagodas are the temples dedicated to the lord Buddha.

QUESTION: 29

The constitutional head of the state” governor” is appointed by 

Solution:

The governor is appointed by the President. The same person may be appointed as the Governor for two or more states.

QUESTION: 30

Who is known as the guardian and final interpreter of the constitution? 

Solution:

If the Supreme Court finds that a law or an order of the executives does something that is forbidden by the constitution, it declares them as null and void. The final say as to what the constitution means rests with the Supreme Court. That is why SC is known as the guardian and final interpreter of the constitution

QUESTION: 31

The process in which long stems of jute are bundled and immersed in soft water is known as 

Solution:

Retting is a microbiological process which loosens the outer bark and makes it easier to remove the fibres from the stalk. Mesta - Mesta is a bast fibre, which grows extensively in India and in some parts of Eastern Asia. It is used as a substitute for jute. Stripping - Stripping is the process of removing the fibres from the stalk after the completion of retting. Timbering - building material of wood.

QUESTION: 32

Vivek was walking in the park. On the way he found a stone lying. He picked the stone and threw it up in the sky. After few seconds, he observed that the stone come back and fell near his feet. This happened because of

Solution:

Every object gets attracted towards the earth. The force with which the earth attracts everything towards itself is called the gravitational force of earth. Newton’s 1 law of motion - An object at rest stays at rest and an object in motion stays in motion with the same speed and in the same direction unless acted upon by an unbalanced force . Law of inertia - A body will preserve its velocity and direction so long as no force in its motion's direction acts on it. Buoyant force - B uoyancy refers to a force that arises from the pressure exerted on an object by a fluid (a liquid or a gas). Since it's a force, we call it the buoyant force.

QUESTION: 33

Who was the first western scholar who translated “the Bhagwad Gita” into English? 

Solution:

Charles Wilkins was an Englishman who had contributed to the translation of Sanskrit classical works. He translated Bhagwad Gita in the year 1785.

QUESTION: 34

Who gave the slogan “let new India rise-out of the peasants”? 

Solution:
QUESTION: 35

hich tree produces natural rubber? 

Solution:

The major commercial source of natural rubber latex is the Pará rubber tree ( Hevea brasiliensis) a member of the spurge family, Euphorbiaceae. This species is preferred because it grows well under cultivation. A properly managed tree responds to wounding by producing more latex for several years.

QUESTION: 36

NTPC has successfully commissioned coal based thermal power station named NTPC- DADRI. In which state is it located? 

Solution:

NTPC-DADRI has a huge coal-fired thermal power plant and a gas-fired plant. It is located in gautam Budh Nagar district of Uttar Pradesh about 25 km from Ghaziabad and about 9 km from Dadri .

QUESTION: 37

When was the first of the Geneva Conventions on the treatment of war victims adopted? 

Solution:

The Geneva conventions comprise for treaties, and three additional protocols that establish the standards of international law for the humanitarian treatment of war.

QUESTION: 38

Which of the following king is also known as Idol Breaker?  

Solution:

Mahmud Ghaznavi had been given a title of idol breaker after the attack and destruction of Somnath temple in 1024.

QUESTION: 39

Harrapan civilization took place across which river? 

Solution:

The Harrapan civilization is also known as Indus Valley civilization. It was an ancient civilization located in what is Pakistan and northwest India today, on the fertile flood plain of the Indus River and its vicinity.

QUESTION: 40

Kaziranga sanctuary is famous for one horned rhino. Where is it situated? 

Solution:

Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of Assam, India. The sanctuary, which hosts two-thirds of the world's great one-horned rhinoceroses, is a World Heritage Site.

QUESTION: 41

Photochemical smog is a resultant of the reaction among 

Solution:

Photochemical smog is a unique type of air pollution which is caused by reactions between sunlight and pollutants like hydocarbons and nitrogen dioxide (NO and NO₂). other components of the photochemical smog include Ozone(O₃) formaldehyde, peroxy benzoyl nitrate (PBzN), peroxy acetyl nitrate (PAN) and acrolein.

QUESTION: 42

The fourth Buddhist council was held at 

Solution:

Fourth Buddhist Council is the name of two separate Buddhist council meetings. The first one was held in the 1st century BCE, in Sri Lanka. In this fourth Buddhist council the Theravadin Pali Canon was for the first time committed to writing, on palm leaves. The second one was held by the Sarvastivada school, in Kashmir around the 1st century CE.

QUESTION: 43

The theory of continental drift was propounded by 

Solution:

In 1915, the German geologist and meteorologist Alfred Wegener first proposed the theory of continental drift, which states that parts of the Earth's crust slowly drift atop a liquid core. The fossil record supports and gives credence to the theories of continental drift and plate tectonics

QUESTION: 44

Which Instrument is used to measure depth of ocean? 

Solution:

Fathometer is an echo sounder. An echo sounder is a device for determining the depth of the seabed or detecting objects in water by measuring the time taken for sound echoes to return to the listener. Endoscope – An endoscope is an illuminated optical, typically slender and tubular instrument used to look deep into the body and used in procedures called an endoscopy. Ammeter – An ammeter (from Ampere Meter) is a measuring instrument used to measure the current in a circuit. Anemometer - A n instrument for measuring the speed of the wind, or of any current of gas.

QUESTION: 45

First English president of INC - 

Solution:

Goerge Yule was the first English president of INC. he presided in 1888 at Allahabad session of INC.

QUESTION: 46

What is the audible frequency range? 

Solution:

The SI unit of audio frequency is the hertz (Hz). It is the property of sound that most determines pitch. The generally accepted standard range of audible frequencies is 20 to 20,000 Hz, although the range of frequencies individuals hear is greatly influenced by environmental factors.

QUESTION: 47

The Tropic of Cancer does not pass through: 

Solution:

Amongst Asian countries it passes through Myanmar, Omen, Bangladesh, India, Saudi Arabia, China, United Arab Emirates, Taiwan.

QUESTION: 48

In which city has the National Basketball Association launched the first 'NBA Basketball School', a network of tuition-based basketball development programs in India? 

Solution:

The National Basketball Association (NBA) on 8 April 2017 announced the launch of NBA Basketball School, a network of tuition-based basketball development programs around the world open to international male and female players ages 6-18. The first NBA Basketball School launched today in Mumbai, India as part of a multiyear agreement announced today with India On Track (IOT), one of India’s leading sports management, marketing and development companies.

QUESTION: 49

Where has India's first Integrated Bio-refinery for Renewable Fuels & Chemicals for producing ethanol from varied biomass been inaugurated recently? 

Solution:

Union Minister for Road Transport, Highways and Shipping Nitin Gadkari on 7 May 2017 inaugurated India’s first Integrated Bio-refinery for Renewable Fuels & Chemicals for producing ethanol from varied biomass. The plant is based at Rahu in Pune district of Maharashtra.

QUESTION: 50

Which country has the payment and commerce company Paytm forayed into, its first international venture, for them to pay bills and taxes? 

Solution:

Paytm started out in Canada back in 2014 as a two-member team in Toronto. Today that entity if 55- member strong and works on software, data and machine learning for mobile wallet payments. On 17 March 2017, the company launched the Paytm Canada app for Canadians to pay for their cell phone, cable, internet, electricity and water bills. They can also use it to pay insurance and property taxes.

QUESTION: 51

A borewell of 28m base radius is digged upto a depth of 21m and 14m wide platform was made around the well. Find the height of platform? 

Solution:


Volume of cylinder = 22/7 × (28)² × 21 = 49,280 Area of the platform to be filled = π (42)² - π (28)² = π × 70 × 14 [since volume will be the same] ⇒ 22/7 × 70 × 14 × h = 49,280 ⇒ h = 16m

QUESTION: 52

If (x²+y²+z²)/(xy+yz+zx) = 1Find (x+y)/z + (y+z)/x + (z+x)/y 

Solution:

x²+y²+z² = xy+yz+zx

x²+y²+z² - xy+yz+zx = 0

Then, = x = y = z ⇒ (x+x)/x + (x+x)/x + (x+x)/x ⇒ 2 + 2 + 2 = 6

QUESTION: 53

Find the radius of the largest circle that can be inscribed in a square, if the rectangle of length 40cm * 20cm is constructed in the corners of the square between the space of square and circle. The three vertices lie on the square and a vertex of the circumference of the circle? 

Solution:



r² = (r - 40)² + (r - 20)² r² = r² + 1600 - 80r + r² + 400 - 40r r² = 2r² - 120r + 2000 r² - 120r + 2000 = 0 r² - 100r - 20r + 2000 = 0 r(r - 100) - 20(r - 100) = 0 r = 20, 100 r = 100 [20 value is not satisfied]

QUESTION: 54

In the following number series, a wrong number is given. Find out the wrong number.22           44           176         1078       8448 

Solution:

The above series go in following sequence

22 × 2 = 44 44 × 4 = 176

176 × 6 = 1056 1056 × 8 = 8448

QUESTION: 55

What should come in place of question mark (?) in the following number series?
25,          13,          14,          22.5,       ? 

Solution:

25 ×.5 +.5 = 13 13 × 1+ 1 = 14 14 ×1.5 + 1.5 = 22.5 22.5 × 2 + 2 = 47

QUESTION: 56

A person requires 8m2 of space on the ground and 40m3 volume to breathe. What is the height of a conical tent if 11 person have to be accommodated in the tent? 

Solution:


Space required on the ground for 11 persons = 11× 8m2 = 88 m2 Base area = πr2 = 88 Space required to breathe = 40 × 11 = 440 m3 Volume of conical tent = 1/3× πr2h = 440 1/3× 88 × h = 440 h= (440 ×3)/88 = 15 m

QUESTION: 57

A room 10 m long, 8 m broad and 4m high has 2 windows of 1(1/2) m and 1m and a door of 2m x 1(1/2)  m. Find the cost of papering thewalls with paper 50cm wide at the rate of 1.25 paise per road and 4m high has 2 windows of 1/2m and 1m and a door of 2m x 1(1/2)  m. Find the cost of papering the walls with paper 50cm wide at the rate of 1.25 paise per metre?

Solution:

Surface area of four walls = 2(L + B) H = 2 (10 + 8) × 4 = 144 m2

Area of 2 windows = 2 × (3/2×1) = 3 m2

Area of door = 2 × 3/2 = 3 m2 Wall paper to be papered = 144 – 3 – 3 = 138m2 Paper = 50cm = 1/2 m

Area of the papered = L × B 138 = L × 1/2 L = 276 m ∴ Cost= 276 × 1.25 = Rs 345

QUESTION: 58

In a given figure, CD is tangent of a circle with a radius of 12cm and meets the chord BA at D such that AD =4cm and ∠BCA = 300, then find the length of DC?   

Solution:

Let O be the centre of a circle,

then Radius OB = OA ∠AOB = 2 ∠BCA = 600

Since, OA = OB, then ∠OBA = 2 ∠OAB = 600

∆ AOB is an equilateral triangle. Length AB =

12cm DB = 4 + 12 = 16cm DC2 = DA × DB

(tangent property) DC2 = 4 × 16 = 64 cm DC = 8cm

QUESTION: 59

If 12x + 8y = 726x + 4y = 18 x- axis and y-axis. Find the area? 

Solution:


Ratio of the equation = 2/1 = 2/1 ≠ 4/1

The remaining two do not makes the parallel lines.

Hence, they make trapezium. 12x + 8y = 72 If x = 0, y= 9 If y = 0, x = 6 6x + 4y = 18
If x = 0, y= 4.5 If x = 3, y= 0

Area of shaded portion AEFC = Area of ∆ ABC

– Area of ∆ EBF Area of ∆ ABC = 1/2 × 9 × 6 = 27 cm2

Area of ∆ EBF = 1/2 × 4.5 × 3 = 6.75 cm2 ∴

Required area = 27 – 6.75 = 20.25cm2

QUESTION: 60

Find the value of 1/2cosec 10° - 2 sin 70°   

Solution:

⇒ 1/2 cosec 10° - 2 sin 70°

⇒ 1/(2 sin 〖10°〗 ) - 2 sin 70°

⇒ (1 -2.2 sin 〖10°sin 〖70°〗 〗)/(2 sin 〖10°〗 )

⇒ (1 -2 (cos 〖60° -cos 〖80°)〗 〗)/(2 sin〖10°〗 ) (using 2 sin 〖A sin 〖B=cos (A-B)- cos 〖(A+B〗 〗 〗 ) )

⇒ (1 -2 (1/2 〖 -cos 〖80°)〗 〗)/(2 sin 〖(90°〗-80°))

⇒ (1 -1 + 2 cos 〖80°〗 )/(2 cos 〖80°〗 ) = 1

QUESTION: 61

Two pipes A and B can fill a tank in 24 min., and 32 min, respectively. If both the pipes are opened simultaneously, after how much time B should be closed so that the tank is full in 18 minutes? 

Solution:

Let B be closed after x minutes.

Then, Part filled by (A+B) in x min. + part filled by A in (18 – x) min. = 1 x (1/24 + 1/32 ) + ( 18 – x ) × 1/24 = 1

⟹ 7x/96 + (18-x)/24 = 1 ⟹7 x + 4 (18 – x) = 96 ∴ x = 8

∴ Hence, B must be closed after 8 minutes.

QUESTION: 62

In a mixture of wine and water, there is only 28% water. After replacing the mixture with 5 litre of pure wine, the percentage of wine in the mixture becomes 74%. Find the quantity of mixture? 

Solution:


Ratio = 13:1 Initial mixture = 13 + 1 = 14 units Mixture = 14 × 5 = 70 litre

QUESTION: 63

The LCM of two numbers is 12 times their HCF. The sum of LCM and HCF is 403 and if both the number are smaller than their LCM. Find both the numbers? 

Solution:

HCF = H, LCM = 12H

Sum → H + 12 H = 403 H = 31 HCF = 31 LCM = 12 × 31 H = 31 Let No’s 31x 31y LCM

⇒ 31xy = 12 × 31 ⇒ xy = 12 If (1, 12) ⇒ 1 × 31 = 31, 31 × 12 = 372 → not less than LCM If (3, 4)

⇒ 3 × 31 , 4 × 31 = 93, 124

QUESTION: 64

After increase in the price of coffee by 15%, a person is able to buy 3 kg less for Rs. 1,840. Find the original and increased price of the coffee per kg.      

Solution:

Let the original price(O.P.) be Rs. x per kg. ∴ New price(N.P.) = 115% of x = Rs. 23x/20 per kg.

Quantity of coffee the person could buy at original price = 1840/x kg.

Quantity of coffee he can buy at new price = (1840 × 20)/23x = 1600/x kg

Given that difference between the quantity at original price and at new price is 3 kg. ∴ 1840/x - 1600/x = 3 ⇒ 240/x = 3

⇒ = 80 ∴ O.P. = Rs.80 and N.P. = Rs. 23x/20 = (23 × 80)/20 = Rs.92

QUESTION: 65

Three fruit sellers P, Q and R have different quantities of fruits to sell. P and Q together have fifteen more than half of quantity what P and R together have. Q’s quantity is one-fifth of the double of R’s quantity. Also, P has one-third of what R has. Find the quantity that Q has. 

Solution:

Given, P + Q = 15 + ((P+R))/2 2P + 2Q = 30 + P + R P + 2Q = 30 + R

Also given, Q = 2/5R So, P + 4/5R = 30 + R P = 30 + R/5

Now, P = R/3 R/3 = 30 + R/5 2/15R = 30 R = 225 P = 225/3 = 75 Q = 2/5 X 225 = 90

QUESTION: 66

Ratio of the number of pens with Sumit, Rohan, Chetan, Dheeraj and Gagan is 2 : 3 : 4 : 5 : 6 respectively. If two of them have more than 20% of the total number of pens and one of them has exactly 20% of the total number of pens, find the number of pens Rohan is having if Chetan has 40 pens.   

Solution:

Let number of pens with Sumit,

Rohan, Chetan, Dheeraj and Gagan be 2x, 3x, 4x, 5x and 6x respectively.

It is clear from the question that Chetan has 20% of total number of pens

Let total number of pens be x ∴ 20% of x = 40⇒ x = 200

∴ Rohan has 3/20 × 200 = 30

QUESTION: 67

Speed of a Motorboat in still water is 75kmph. If the motorboat travels 150 km along the stream in 1 hour 40 minutes, then the time taken by it to cover the same distance against the stream will be? 

Solution:

Let the speed of the current be x kmph

Rate Downstream = (x + 75) kmph

According to the question : 150/(x+75) = 1 hour 40 minutes 150/(x+75) = 5/3 hours 450= 5x + 375 5 x = 450 – 375 X= 15 kmph Rate Upstream = 75 – 15 = 60 kmph

Required time = 150/60 = 2 hours 30 minutes

QUESTION: 68

The simple interest on a sum of money will be Rs. 800 after 10 years. If the principal is tripled after 5 years, what will be total interest at the end of tenth year?

Solution:

Simple interest for 10 years = Rs. 800 So, simple interest for 5 years = Rs. 400

According to question, If the principal is tripled after 5 years then interest also be tripled for 5 years

So, interest for rest 5 years = 400 × 3 = Rs. 1200 So, Total interest for 10 years = 1200 + 400 = Rs. 1600

QUESTION: 69

If   1/(x+ 1/(y+ 1/z))  = 91/30, then find  x+y+z= ?

Solution:

91/30 = 13/10

Dividing numerator and denominator by 13.

⇒ (13/13)/(30/13) = 1/(30/13) = 1/(2+ 4/13) Again dividing by 4.

⇒ 1/(2+ (4/4)/(13/4)) = 1/(2+ 1/(13/4)) ⇒ 1/(2+ 1/(3+ 1/4)) ∴ x = 2, y = 3, z = 4 ∴ x+y+z= 9

QUESTION: 70

A buys an article listed at Rs 1,500 and gets successive discounts of 15% and 20%. He spends 5% of his cost price on transport. At what price should he must sell the article to earn a profit of 12%? 

Solution:

CP = 85% of 80% of 1500 = 1020

CP + transportation cost = 105% of 1020 = 1071

∴ SP = 112% of 1071 = Rs. 1199.52 Alternate

Method: Single equivalent discount for successive discounts of 15% and 20%.

15 + 20 - (15 × 20)/100 = 35 – 3 = 32%

∴ SP = (100 – 32)% of 1,500 = (68 × 1500)/100 = Rs 1020

Expenditure on transport = 1020 ×5/100 = Rs 51 Total CP = 1020 + 51 = Rs 1,071 ∴

Required SP = 1071 ×112/100 = Rs. 1,199.52

QUESTION: 71

Directions Study the table carefully to answer the questions that follow:

Performance of four players in a cricket tournament.Average runs scored by which of the following cricketers is the second highest?  
 

Solution:

Run Average of Yuvraj = Runs/

(Total match) = 1250/10 = 125

Run Average of Hardik = 960/8 = 120

Run Average of Ravindra = 390/6 = 65 Run

Average of Ashwin = 468/12 = 39 So Hardik

run average is second highest.

QUESTION: 72

Directions Study the table carefully to answer the questions that follow

Performance of four players in a cricket tournament.

Had Yuvraj not played the match in which he got the highest score. Then his batting average would have been? 
 

Solution:

Yuvraj highest score = 135 if Yuvraj not played the match in which he got the highest score

then his score = 1250 - 135 = 1115
2018 ixamBee
 

Then his batting average = 1115/9 = 123.88

QUESTION: 73

Directions Study the table carefully to answer the questions that follow

Performance of four players in a cricket tournament.

Which bowler has the second lowest runs/wicket?  

Solution:

Yuvraj (run/wicket) = 350/16 = 22 Hardik (run/wicket) = 290/9 = 32

2018 ixamBee Ravindra (run/wicket) = 498/5 =

99 Ashwin (run/wicket) = 302/21 = 14 So

Yuvraj has second lowest runs/wicket

QUESTION: 74

Directions Study the table carefully to answer the questions that follow

Performance of four players in a cricket tournament.

If man of the series is decided based on (Average runs batting)/(Runs/wicket) who would be eligible for the award? 

Solution:

Yuvraj = (Average runs batting)/(Runs/wicket)

= 125/22 = 5.68 Hardik = (Average runs

 

batting)/(Runs/wicket) = 120/32 = 3.75

Ravindra = (Average runs

batting)/(Runs/wicket) = 65/99 = 0.65 Ashwin =

(Average runs batting)/(Runs/wicket) = 39/14 =

2.78 So, Yuvraj get man of series.

QUESTION: 75

Directions Study the table carefully to answer the questions that followPerformance of four players in a cricket tournament. Who has bowled the lowest runs per over? 

Solution:

Yuvraj = Runs/Over = 350/35 = 10 Hardik =

Runs/Over = 290/55 = 5.27

Ravindra = Runs/Over = 498/48 = 10.375

Ashwin = Runs/Over = 302/65 = 4.64 So, (Ans.

is Ashwin) bowled lowest runs per over.

QUESTION: 76

Directions

In each question below, a sentence is given with a part of it printed in bold type. That part may contain a grammatical error. Each sentence is followed by phrases 1), 2) and 3). Find out which phrase should replace the phrase given in bold to correct the error, if there is any, and to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘ No correction is required’ , mark 4) as the answer.


The minister promised that buying agricultural produce below their MSP would soon making a criminal offence.

Solution:

Sentence is grammatically incorrect. Continuous form will not be used. Making will be replaced by ‘be made’

QUESTION: 77

Directions

In each question below, a sentence is given with a part of it printed in bold type. That part may contain a grammatical error. Each sentence is followed by phrases 1), 2) and 3). Find out which phrase should replace the phrase given in bold to correct the error, if there is any, and to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘ No correction is required’ , mark 4) as the answer.


With its stunning coastline, dramatic deserts, and rugged mountains, California offering wide-open spaces for everything from scenic road trips to adrenaline-fueled adventures.

Solution:

To ‘offer’ means to ‘provide’

QUESTION: 78

Directions

In each question below, a sentence is given with a part of it printed in bold type. That part may contain a grammatical error. Each sentence is followed by phrases 1), 2) and 3). Find out which phrase should replace the phrase given in bold to correct the error, if there is any, and to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘ No correction is required’ , mark 4) as the answer.


With its stunning coastline, dramatic deserts, and rugged mountains, California offering wide-open spaces for everything from scenic road trips to adrenaline-fueled adventures.
 

The minister flagged the underperformance of the information technology, construction and agricultural sectors, which earlier served as huge job-creators of the economy.

Solution:

Jobs are created ‘for’ the economy, not of the economy

QUESTION: 79

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.


Hear it on the grapevine

Solution:
QUESTION: 80

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

Q. Jump on the bandwagon

Solution:
QUESTION: 81

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

Q. At Your Wits’ End

Solution:
QUESTION: 82

Directions

In each question, there are three sentences. Each has a pair of words that are italicised and highlighted. From the italicised and highlighted words, select the most appropriate words (A or B) to form correct sentences. The sentences are followed by options that indicate the words, which may be selected to correctly complete the set of sentences. From the options given, choose the most appropriate one.

He and two other public servants have been found guilty of abusing their positions to procure (A) / restrain (B) a coal block for various companies.

The committee functioned for years without regard for guidelines, norms or transparency, until the apex court halted (A) / expedited (B) its irregular run.

The growth record of several developed economies even after the modernisation of their labour force explains such insensitive (A) / intensive (B) growth.

Solution:

procure means to obtain something restrain means to prevent something halt means to stop expedite means to accelerate insensitive means not sensitive, harsh intensive means in-depth, thorough

QUESTION: 83

Directions

In each question, there are three sentences. Each has a pair of words that are italicised and highlighted. From the italicised and highlighted words, select the most appropriate words (A or B) to form correct sentences. The sentences are followed by options that indicate the words, which may be selected to correctly complete the set of sentences. From the options given, choose the most appropriate one.

It is to be seen whether he has overwhelmed (A) / overplayed (B) his hand.

The verdict is a studied indictment (A) / acquittal (B) of government processes, or the lack of processes, during the period.

What West Asia requires is a united front (A) / frontier (B) against terror.

Solution:

Overwhelm means have a strong emotional effect overplay means to exaggerate indictment means a formal charge of a serious crime acquittal means clearing of charges Front means standing Frontier means border

QUESTION: 84

Directions

In each question, there are three sentences. Each has a pair of words that are italicised and highlighted. From the italicised and highlighted words, select the most appropriate words (A or B) to form correct sentences. The sentences are followed by options that indicate the words, which may be selected to correctly complete the set of sentences. From the options given, choose the most appropriate one.

Though the cryonics (A) / cryogenic (B) stage was not meant to be ignited, the launch provided invaluable data on aerodynamic behaviour of the vehicle.

The switch-over would reduce the weight of the vehicle as it can do away with nearly two tonnes of propellants (A) / propagation (B) and carry heavier satellites. 

Opening new fronts in the rivalry will only mobilize (A) / destabilise (B) the region further. 

Solution:

cryonics is a technique of freezing dead bodies in the hope that scientific advances may bring life to them cryogenic is a branch of physics that deals with very low temperatures propellants means fuel propagation means to travel mobilize means deploy, movement destabilise means make situation unstable, unrest

QUESTION: 85

Directions

In the following sentences, given blanks are to be filled with the appropriate words. Four alternatives are suggested for each question.  Choose the correct alternative and mark your answer:

Just as I began to get _________ about the surroundings, she applied the brakes. 

Solution:

Elusive – subtle, intangible, vague, abstract, mysterious. Inclusive – comprehensive, complete, broad. Effusive – demonstrative, fulsome, lavish, expansive .

QUESTION: 86

Directions

In the following sentences, given blanks are to be filled with the appropriate words. Four alternatives are suggested for each question.  Choose the correct alternative and mark your answer:

many critics had pointed out that the surroundings were hardly as _______ as poets made them out to be.

Solution:

Urban – city, town, municipal, metropolitan. Bucolic – rural, pastoral, rustic, country, countrified . Evincing – showing, demonstrating, displaying, revealing. Parish– community, district, village, locality, neighbourhood

QUESTION: 87

Directions

In the following sentences, given blanks are to be filled with the appropriate words. Four alternatives are suggested for each question.  Choose the correct alternative and mark your answer:

The year he visited, the river Wye was a sludgy polluted stream and ugly iron foundries were ________ its banks.

Solution:

Marring – damage, injury, maiming, disfigurement. Aggrandizing – magnifying, glorifying, boasting, boosting. Rivulet – stream, brook, creek, gulley, gully, burn Prancing – dancing, capering, romping, revelling

QUESTION: 88

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).


Summer is the holiday peak for rural India, but for urban Indians, there’s one peak in August, and then a few similar highs in May, September and October, possibly reflecting regional festivals.

Solution:

When ‘rural India’ is used, ‘urban India’ should be used instead of ‘urban Indians’.

QUESTION: 89

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).


When you are travelling with other women it’s a sort of a safety net which also gives you the courage to explore our dreams, knowing that the others will be looking out for you.

Solution:

Since ‘you’ is mentioned in the phrase ‘which also gives you’, ‘your’ will be mentioned in ‘explore your dreams’. it is incorrect to say ‘explore our dreams’.

QUESTION: 90

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

 

There was an audible gasp from the group of tourists, most Europeans, as the twig emerged from the other side.

Solution:

‘most’ will be replaced by ‘mostly’

QUESTION: 91

Directions

In the following questions, the first and the last parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the sentence is split into four parts named, P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts, arrange them properly and find out which of the four combinations given below is appropriate, and mark it as your answer.

1. The psychology professor

P. to an auditorium

Q. stress management principles

R. walked around on a 

S. stage while teaching

6. filled with students

Solution:

The psychology professor walked around on a stage while teaching stress management principles to an auditorium filled with students.

QUESTION: 92

Directions

In the following questions, the first and the last parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the sentence is split into four parts named, P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts, arrange them properly and find out which of the four combinations given below is appropriate, and mark it as your answer.

1

1. If I hold the glass for

P. will likely cramp up

Q. and paralyzed, forcing me

R. and feel completely numb

S. a day straight, my arm

6. to drop the glass to the floor

Solution:

If I hold it for a day straight, my arm will likely cramp up and feel completely numb and paralyzed, forcing me to drop the glass to the floor.

QUESTION: 93

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A) Penurious         

B) Obdurate         

C) indigent            

D) Relegate

Solution:

Same, Penurious & indigent - excessively unwilling to spend Obdurate - stubbornly persistent in wrongdoing Relegate - assign to a lower position

QUESTION: 94

 

 

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A) Morass              

B) Noxious            

C) innocuous         

D) Officious

Solution:

Opposite, Morass - a soft wet area of low-lying land that sinks underfoot Noxious - injurious to physical or mental health Innocuous – Safe, pleasant Officious - intrusive in a meddling or offensive manner

QUESTION: 95

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Two decades after signing the UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, India is yet to ratify it. There can be little justification for such a prolonged delay in passing legislation to give effect to the convention. In recent times there is a fresh note of urgency attached to the need for early ratification, as the country has pending requests for the extradition of its nationals from other countries. For, as pointed out by the Supreme Court, the absence of a stand-alone law prohibiting torture may prevent many countries from agreeing to India’s extradition requests. Such a law may be in the national interest, the Chief Justice of India observed during the course of a hearing on a public interest petition seeking the enactment of an anti-torture law in accordance with the country’s commitment. The court also noted that India was subjected to close questioning during the Universal Periodic Review of its human rights obligations at the UN Human Rights Council in Geneva. It cannot be forgotten that an extradition request relating to Purulia arms drop case suspect Kim Davy failed owing to the apprehension that he may be ill-treated in India. In an era of increasing international cooperation on criminal matters, India will be better served if it is seen as adhering to international treaties, especially its obligations under the Convention Against Torture, which it signed in 1997.

 

There may be some doubt whether India needs a fresh law to prevent and punish torture. Provisions relating to causing hurt or grievous hurt, especially with a view to extracting a confession, criminal intimidation and wrongful confinement already exist in the Indian Penal Code. However, the idea of a stand-alone law ought to be ultimately seen as a more tangible way of expressing commitment to eliminating torture. A concrete step towards enacting a law was made when the Prevention of Torture Bill, 2010, was passed by the Lok Sabha in 2010, but it was referred to a Select Committee in the Rajya Sabha. In its report submitted in the same year, the committee recommended exhaustive amendments to the Bill to make it consistent with the language and intent of the Convention. Thereafter the Bill lapsed. The government now says it has referred the matter to the Law Commission for an authoritative view. Given the pervasive nature of custodial violence and its complex policing requirements, the present legislative and administrative framework is obviously inadequate to prevent torture in a country of India’s size. It is imperative that a strong law that criminalises torture, imposes stringent punishment for it and contains liberal provisions for those suffering torture to complain against their perpetrators, prosecute them and be compensated and rehabilitated, is passed at the earliest.

Q. What according to the Supreme Court, might inhibit countries from agreeing to India’s extradition requests

Solution:
QUESTION: 96

DirectionsRead the passage given below and answer the questions that follow based on it.Two decades after signing the UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, India is yet to ratify it. There can be little justification for such a prolonged delay in passing legislation to give effect to the convention. In recent times there is a fresh note of urgency attached to the need for early ratification, as the country has pending requests for the extradition of its nationals from other countries. For, as pointed out by the Supreme Court, the absence of a stand-alone law prohibiting torture may prevent many countries from agreeing to India’s extradition requests. Such a law may be in the national interest, the Chief Justice of India observed during the course of a hearing on a public interest petition seeking the enactment of an anti-torture law in accordance with the country’s commitment. The court also noted that India was subjected to close questioning during the Universal Periodic Review of its human rights obligations at the UN Human Rights Council in Geneva. It cannot be forgotten that an extradition request relating to Purulia arms drop case suspect Kim Davy failed owing to the apprehension that he may be ill-treated in India. In an era of increasing international cooperation on criminal matters, India will be better served if it is seen as adhering to international treaties, especially its obligations under the Convention Against Torture, which it signed in 1997.There may be some doubt whether India needs a fresh law to prevent and punish torture. Provisions relating to causing hurt or grievous hurt, especially with a view to extracting a confession, criminal intimidation and wrongful confinement already exist in the Indian Penal Code. However, the idea of a stand-alone law ought to be ultimately seen as a more tangible way of expressing commitment to eliminating torture. A concrete step towards enacting a law was made when the Prevention of Torture Bill, 2010, was passed by the Lok Sabha in 2010, but it was referred to a Select Committee in the Rajya Sabha. In its report submitted in the same year, the committee recommended exhaustive amendments to the Bill to make it consistent with the language and intent of the Convention. Thereafter the Bill lapsed. The government now says it has referred the matter to the Law Commission for an authoritative view. Given the pervasive nature of custodial violence and its complex policing requirements, the present legislative and administrative framework is obviously inadequate to prevent torture in a country of India’s size. It is imperative that a strong law that criminalises torture, imposes stringent punishment for it and contains liberal provisions for those suffering torture to complain against their perpetrators, prosecute them and be compensated and rehabilitated, is passed at the earliest.

Q. Why does the author feel that the present administrative framework is inadequate to prevent torture? 

Solution:
QUESTION: 97

Directions
Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.Two decades after signing the UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, India is yet to ratify it. There can be little justification for such a prolonged delay in passing legislation to give effect to the convention. In recent times there is a fresh note of urgency attached to the need for early ratification, as the country has pending requests for the extradition of its nationals from other countries. For, as pointed out by the Supreme Court, the absence of a stand-alone law prohibiting torture may prevent many countries from agreeing to India’s extradition requests. Such a law may be in the national interest, the Chief Justice of India observed during the course of a hearing on a public interest petition seeking the enactment of an anti-torture law in accordance with the country’s commitment. The court also noted that India was subjected to close questioning during the Universal Periodic Review of its human rights obligations at the UN Human Rights Council in Geneva. It cannot be forgotten that an extradition request relating to Purulia arms drop case suspect Kim Davy failed owing to the apprehension that he may be ill-treated in India. In an era of increasing international cooperation on criminal matters, India will be better served if it is seen as adhering to international treaties, especially its obligations under the Convention Against Torture, which it signed in 1997.There may be some doubt whether India needs a fresh law to prevent and punish torture. Provisions relating to causing hurt or grievous hurt, especially with a view to extracting a confession, criminal intimidation and wrongful confinement already exist in the Indian Penal Code. However, the idea of a stand-alone law ought to be ultimately seen as a more tangible way of expressing commitment to eliminating torture. A concrete step towards enacting a law was made when the Prevention of Torture Bill, 2010, was passed by the Lok Sabha in 2010, but it was referred to a Select Committee in the Rajya Sabha. In its report submitted in the same year, the committee recommended exhaustive amendments to the Bill to make it consistent with the language and intent of the Convention. Thereafter the Bill lapsed. The government now says it has referred the matter to the Law Commission for an authoritative view. Given the pervasive nature of custodial violence and its complex policing requirements, the present legislative and administrative framework is obviously inadequate to prevent torture in a country of India’s size. It is imperative that a strong law that criminalises torture, imposes stringent punishment for it and contains liberal provisions for those suffering torture to complain against their perpetrators, prosecute them and be compensated and rehabilitated, is passed at the earliest.

Q. Why did the bill lapse in the first place?

Solution:
QUESTION: 98

Directions
Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.Two decades after signing the UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, India is yet to ratify it. There can be little justification for such a prolonged delay in passing legislation to give effect to the convention. In recent times there is a fresh note of urgency attached to the need for early ratification, as the country has pending requests for the extradition of its nationals from other countries. For, as pointed out by the Supreme Court, the absence of a stand-alone law prohibiting torture may prevent many countries from agreeing to India’s extradition requests. Such a law may be in the national interest, the Chief Justice of India observed during the course of a hearing on a public interest petition seeking the enactment of an anti-torture law in accordance with the country’s commitment. The court also noted that India was subjected to close questioning during the Universal Periodic Review of its human rights obligations at the UN Human Rights Council in Geneva. It cannot be forgotten that an extradition request relating to Purulia arms drop case suspect Kim Davy failed owing to the apprehension that he may be ill-treated in India. In an era of increasing international cooperation on criminal matters, India will be better served if it is seen as adhering to international treaties, especially its obligations under the Convention Against Torture, which it signed in 1997.There may be some doubt whether India needs a fresh law to prevent and punish torture. Provisions relating to causing hurt or grievous hurt, especially with a view to extracting a confession, criminal intimidation and wrongful confinement already exist in the Indian Penal Code. However, the idea of a stand-alone law ought to be ultimately seen as a more tangible way of expressing commitment to eliminating torture. A concrete step towards enacting a law was made when the Prevention of Torture Bill, 2010, was passed by the Lok Sabha in 2010, but it was referred to a Select Committee in the Rajya Sabha. In its report submitted in the same year, the committee recommended exhaustive amendments to the Bill to make it consistent with the language and intent of the Convention. Thereafter the Bill lapsed. The government now says it has referred the matter to the Law Commission for an authoritative view. Given the pervasive nature of custodial violence and its complex policing requirements, the present legislative and administrative framework is obviously inadequate to prevent torture in a country of India’s size. It is imperative that a strong law that criminalises torture, imposes stringent punishment for it and contains liberal provisions for those suffering torture to complain against their perpetrators, prosecute them and be compensated and rehabilitated, is passed at the earliest.


Q.Why did the extradition request against the accused in the Purulia arms drop case fail? 

Solution:
QUESTION: 99

Directions
Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.Two decades after signing the UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, India is yet to ratify it. There can be little justification for such a prolonged delay in passing legislation to give effect to the convention. In recent times there is a fresh note of urgency attached to the need for early ratification, as the country has pending requests for the extradition of its nationals from other countries. For, as pointed out by the Supreme Court, the absence of a stand-alone law prohibiting torture may prevent many countries from agreeing to India’s extradition requests. Such a law may be in the national interest, the Chief Justice of India observed during the course of a hearing on a public interest petition seeking the enactment of an anti-torture law in accordance with the country’s commitment. The court also noted that India was subjected to close questioning during the Universal Periodic Review of its human rights obligations at the UN Human Rights Council in Geneva. It cannot be forgotten that an extradition request relating to Purulia arms drop case suspect Kim Davy failed owing to the apprehension that he may be ill-treated in India. In an era of increasing international cooperation on criminal matters, India will be better served if it is seen as adhering to international treaties, especially its obligations under the Convention Against Torture, which it signed in 1997.There may be some doubt whether India needs a fresh law to prevent and punish torture. Provisions relating to causing hurt or grievous hurt, especially with a view to extracting a confession, criminal intimidation and wrongful confinement already exist in the Indian Penal Code. However, the idea of a stand-alone law ought to be ultimately seen as a more tangible way of expressing commitment to eliminating torture. A concrete step towards enacting a law was made when the Prevention of Torture Bill, 2010, was passed by the Lok Sabha in 2010, but it was referred to a Select Committee in the Rajya Sabha. In its report submitted in the same year, the committee recommended exhaustive amendments to the Bill to make it consistent with the language and intent of the Convention. Thereafter the Bill lapsed. The government now says it has referred the matter to the Law Commission for an authoritative view. Given the pervasive nature of custodial violence and its complex policing requirements, the present legislative and administrative framework is obviously inadequate to prevent torture in a country of India’s size. It is imperative that a strong law that criminalises torture, imposes stringent punishment for it and contains liberal provisions for those suffering torture to complain against their perpetrators, prosecute them and be compensated and rehabilitated, is passed at the earliest.


Q.Choose the word which has its meaning most similar to the word ‘ratify’ used in the passage. 

Solution:
QUESTION: 100

Directions
Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.Two decades after signing the UN Convention against Torture and Other Cruel, Inhuman or Degrading Treatment or Punishment, India is yet to ratify it. There can be little justification for such a prolonged delay in passing legislation to give effect to the convention. In recent times there is a fresh note of urgency attached to the need for early ratification, as the country has pending requests for the extradition of its nationals from other countries. For, as pointed out by the Supreme Court, the absence of a stand-alone law prohibiting torture may prevent many countries from agreeing to India’s extradition requests. Such a law may be in the national interest, the Chief Justice of India observed during the course of a hearing on a public interest petition seeking the enactment of an anti-torture law in accordance with the country’s commitment. The court also noted that India was subjected to close questioning during the Universal Periodic Review of its human rights obligations at the UN Human Rights Council in Geneva. It cannot be forgotten that an extradition request relating to Purulia arms drop case suspect Kim Davy failed owing to the apprehension that he may be ill-treated in India. In an era of increasing international cooperation on criminal matters, India will be better served if it is seen as adhering to international treaties, especially its obligations under the Convention Against Torture, which it signed in 1997.There may be some doubt whether India needs a fresh law to prevent and punish torture. Provisions relating to causing hurt or grievous hurt, especially with a view to extracting a confession, criminal intimidation and wrongful confinement already exist in the Indian Penal Code. However, the idea of a stand-alone law ought to be ultimately seen as a more tangible way of expressing commitment to eliminating torture. A concrete step towards enacting a law was made when the Prevention of Torture Bill, 2010, was passed by the Lok Sabha in 2010, but it was referred to a Select Committee in the Rajya Sabha. In its report submitted in the same year, the committee recommended exhaustive amendments to the Bill to make it consistent with the language and intent of the Convention. Thereafter the Bill lapsed. The government now says it has referred the matter to the Law Commission for an authoritative view. Given the pervasive nature of custodial violence and its complex policing requirements, the present legislative and administrative framework is obviously inadequate to prevent torture in a country of India’s size. It is imperative that a strong law that criminalises torture, imposes stringent punishment for it and contains liberal provisions for those suffering torture to complain against their perpetrators, prosecute them and be compensated and rehabilitated, is passed at the earliest.

Q.Choose the word which has its meaning most opposite to the word ‘pervasive’ used in the passage. 

Solution:

Related tests