SSC CGL Tier-I Mock Test - 36


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier-I Mock Test - 36


Description
This mock test of SSC CGL Tier-I Mock Test - 36 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier-I Mock Test - 36 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier-I Mock Test - 36 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier-I Mock Test - 36 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier-I Mock Test - 36 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

If Champak is the father of Bholu, who is the father of Jelly, Radha is Grandmother of Oggy, who is the son of Jaadu, Mitthu is the paternal uncle of Oggy who is the brother of Jelly. How is Mitthu related to Radha? 

Solution:

QUESTION: 2

In the given equation, which two numbers and which two mathematical operations should be interchanged so as to make the equation correct? 
8 × 2 - 16 ÷ 4 + 5 = 35

Solution:

If we interchange (+ and -, 2 and 4) would make the equation correct → 8 × 4 + 16 ÷ 2 - 5
= 32 + 8 - 5 
→ 40 - 5 = 35

QUESTION: 3

F : 216 : : I : ?

Solution:

F place in alphabet = 6 - 6^3 = 216 Similarly,
I place in alphabet = 9 - 9^3 = 729

QUESTION: 4

12 : 156 : : 19 : ?

Solution:
QUESTION: 5

Find the missing term series:

D         J            O           ?             V           X             

Solution:

D + 6 = J
J + 5 = O
O + 4 = S
S + 3 = V
V + 2 = X

QUESTION: 6

Arrange the following in the English alphabetical order:

(i) Palatine          (ii) Palatalize                      

(iii) Palatial          (iv) Palatinate 

Solution:
QUESTION: 7

If MAIDEN coded as DJJCPC and LUCENT is coded as XIDDVL, then what is the code for LAPTOP? 

Solution:



 

QUESTION: 8

Point D is 3m to the West of Point R. Point A is 6 m to the North of point D. Point K is 16 m to West of point A. Point K forms a midpoint of the vertical straight line of 12 m formed by joining points P and C such that point P is on the North of K. Point L is 8 m to the east of point P. In which direction is point L from point R?

Solution:

QUESTION: 9

Find the odd one out.

Solution:

First digit of a number is the sum of the second and third digit of a number.
OR
None of the given options is divisible by 3 except option 4.

QUESTION: 10

Find the missing term?

Solution:

QUESTION: 11

Reena was counting down from 28. Sahil was counting upwards the numbers starting from 1 and he was calling out only the odd numbers. What common number will they call out at the same time if they were calling out at the same speed ?

Solution:

Reema : 28   27  26  25  24  23  22  21  20   19    18  …..
Sahil: 1     3    5   7     9   11  13   15  19   21   23…..  
They will not call out the same number.

QUESTION: 12

Black : Sorrow ∷ Red : ?

Solution:

Black is a symbol of Sorrow, similarly Red  is a symbol of Love.

QUESTION: 13

If ‘+’ means ‘×’, ‘ – ‘ means ‘÷ ‘, ‘×’ means ‘ – ‘ and ‘÷ ‘ means ‘ + ‘, then what will be the value of

48 ÷ 65 – 5 × 7 + 8 

Solution:

48 ÷ 65 – 5 × 7 + 8 
48 + 65 ÷ 5 – 7 × 8
48 + 13 – 7 × 8
61 – 56 = 5

QUESTION: 14

In the following questions, select the one which is different from other three alternatives.

Solution:

E → Vowel   L + 2 = N + 2 = P
I → Vowel   P + 2 = R + 2 = T
O → Vowel  B + 2 = D + 2 = F
U → Vowel  S – 2  = Q – 2 = O

QUESTION: 15

What is the least number to be added to 7038 to make the resultant number a perfect square?

Solution:

The number 7038 lies between 83² and 84². So if we add 18 to the number 7038, we get a perfect square, i.e. we get a perfect square, i.e. 84² = 7056, i.e. 7038 + 18 = 7056 = 84².

QUESTION: 16

If ‘green’ is called ‘blue’, ‘blue’ is called ‘red’, ‘red’ is called ‘yellow’ and ‘yellow’ is called ‘white’, then what is the colour of sunflower?

Solution:
QUESTION: 17

How many times is 5 preceded by either 2 or 1 and followed by 3 or 8 in the following series?

7   5   3    1   6   8    5    8    4    3    5     3    7    1     6    1    5    8    6    4    5    3   2    5   

Solution:

7   5    3    1   6   8    5     8    4    3    5      3    7    1     6    1    5     8    6    4    5    3   2    5     

QUESTION: 18

Five friends are sitting around a circular table facing the centre. S sits on the immediate right of O, and is on the immediate left of T. Q sits on the immediate left of N and on the immediate right of T. Who sits second to the left of T?

Solution:

QUESTION: 19

In the following question, a series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
82      492         498        2988         2994?

Solution:

82 × 6 = 492
492 + 6 = 498 
498 × 6 = 2988
2988 + 6 = 2994 
2994 × 6 = 17964

QUESTION: 20

Number of letters skipped in between adjacent letters goes on increasing successively by three in the series. Identify the set following the above rule.

Solution:

B + 2 = D + 3 = G + 4 = K + 5 = P
H + 1 = I + 1 = J + 1 = K + 1 = L
M + 2 = O + 4 = S + 6 = Y + 8 = G
F + 3 = I + 6 =  O + 9 = X + 12 = J

QUESTION: 21

Which of the following diagrams represents Tie, Saree and Trousers?

Solution:
QUESTION: 22

Two positions of a dice are shown below:

When the trapezium is at the top, what will be at the bottom?

 

Solution:

When the trapezium is at the top, the square would be on the bottom.

QUESTION: 23

When the trapezium is at the top, the square would be on the bottom.

Solution:

The letter ‘g’ is present in that circle only which represents artist.

QUESTION: 24

Directions

In each question below a statement is given followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement: India’s “Power-for all”plan is facing a challenge as states such as Bihar, Uttar Pradesh, Jharkhand, West Bengal and Odisha have indicated that many people don’t want legal electricity connections to avoid rise in expenses.

I. Many states are part of India’s project power-for-all.

II. The practice of illegally acquiring electricity connections is rampant all over the country.

Solution:
QUESTION: 25

Directions

In each question below a statement is given followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement: An event, aimed at sensitising the public to curb noise pollution and vehicle users to only blow horn when utmost necessary, was held.

I. Noise pollution is a major issue in places.

II. Blowing unnecessary horns leads to increase in road rage.

Solution:
QUESTION: 26

Treatment of defects in heredity through Genetics engineering is 

Solution:

Euphenics which literally means ‘good appearance’ or ‘normal appearing’, is the science of making phenotypic improvements to humans after birth, generally  to affect a problematic genetic condition.

QUESTION: 27

The real founder of Mughal Empire in India was

Solution:
QUESTION: 28

The Export-Import Bank of India was set up in

Solution:

The main function of the EXIM bank is coordinating the working of the institutions engaged in financing export and import trade, Financing exports and Imports. 

QUESTION: 29

Iron, Nickel and Cobalt are the examples of 

Solution:

Ferromagnetic Substances are those substance, which when placed in a magnetic field, are strongly magnetized in the direction of field.

QUESTION: 30

The first Asian games 1951 were held in

Solution:

India participated and hosted the 1951 Asian Games held in the capital city of New Delhi from March4, 1951 to March 11, 1951. India was ranked 2 with 15 gold medals in this edition of Asian games.

QUESTION: 31

Which Indian Bank terminated joint venture agreement with Fairfax Financial holdings?

Solution:

In pursuance of the proposed sale of part of its shareholding in ICICI Lombard General Insurance Company via an Initial Public offering, ICICI Bank said its joint venture agreement with Canada-based investment firm Fairfax Financial Holdings has been terminated. 

QUESTION: 32

The maximum production of Coffee in India is in

Solution:

Coffee Production in India is dominated in the hill tracts of South Indian states, with the state of Karnataka accounting 71% followed by Kerela21% and Tamil Nadu 5% of production of 8200 tonnes.

QUESTION: 33

Narendranath Dutt is the real name of which of the following Great Personalities of India? 

Solution:

Swami Vivekananda, original name Narendranath Dutta was born on January 12, 1863 started the famous religious movement named Ramakrishna Mission (1897)

QUESTION: 34

The Fifth and last Storey of Qutub Minar was built by

Solution:

Qutub-ud din Aibak, the first Muslim ruler of Delhi, commenced the construction of the Qutub Minar in 1200 AD, but could only finish the basement. His successor, Iltutmish, added three more storeys, and in 1368, Firoz Shah Tuglaq constructed the fifth and the last storey. 

QUESTION: 35

The Dimensions of “G” (Universal Gravitation Constant) is

Solution:

M^(-1) L^3 T^2  Gravitational Force = G × (M1 ×M2)/R² (Where R is Distance)
Dimension of Force = MLT^(-2) = G × M²/L²
G = MLT^(-2) × L²/M²
G = M^(-1) L^3 T^(-2)   

QUESTION: 36

Who has been appointed as the New Chief Election Commissioner of India?

Solution:

The Ministry of Law announced Achal Kumar Jyoti ’s  appointment and said he will take charge as the Chief Election Commissioner on July 6, when incumbent Nasim Zaidi retires. 

QUESTION: 37

Which of the Following Famous temple is not located in Tamil Nadu?

Solution:

Hoysalesawra Temple is located in Halebidu, Karnataka.

QUESTION: 38

The tenure of National Commission of Women (NCW) is: 

Solution:

The National Commission for Women (NCW) is a statutory body of the Government of India, generally concerned with advising the government on all policy matters affecting women. It was established in January 1992 under the provisions of the Indian Constitution.

QUESTION: 39

The Headquarters of the World’s largest association of Football, International Federation of Football Association (FIFA) is in

Solution:

The headquarters of FIFA is a distinctive complex in Zurich, Switzerland. The complex has served as the official headquarters of FIFA since its completion in 2006.

QUESTION: 40

Match the following Important Refineries with their respective States

        Refinery                       States

(i). Koyali Indian Oil Refinery        (A) Kerala

(ii) Noonmati Indian Oil Refinery       (B) Assam

(iii) Cochin  Indian Oil Refinery         (C) Uttar Pradesh

(iv) Mathura Indian Oil Refinery        (D) Gujarat

Solution:
QUESTION: 41

Which of the following commission is related with the Rajiv Gandhi Killing?

Solution:

The Congress lead Government of Narsimha Rao set up the Jain Commission of Enquiry to inquire into a larger plot behind the assassination of the Former Indian Prime Minister Rajiv Gandhi. 

QUESTION: 42

Lexan is a man-made polymer used for making

Solution:

Lexan polycarbonate resin is an amorphous thermoplastic, characterized by outstanding mechanical, optical, electrical and thermal properties. 

QUESTION: 43

Who was known as the Father of Microbiology?

Solution:

Bacteria was discovered by Antony von Leeuwenhoek  of Holland in the year 1683.

QUESTION: 44

Recently, which Indian State sets a record with plantation of 6crore saplings in a day?

Solution:

In Madhya Pradesh, a massive plantation campaign was undertaken to save the environment and conservation of the Narmada river. According to the Official Sources over six crores, saplings were planted in 24 districts of Narmada basin in just 12 hours. 

QUESTION: 45

Article 45 of the Indian Constitution describes the 

Solution:

The Constitution of India in a Directive Principle contained in Article 45, has made a provision for free and compulsory education for all children up to the age of 14 years within ten years of promulgation of the Constitution. 

QUESTION: 46

Arrange the Following banks in ascending order in their respective establishment years.

(A) Corporation Bank            (B) Punjab National Bank              

(C) State Bank of India          (D) Dena Bank

Solution:

Punjab National Bank was set up in 1894
Corporation Bank was set up in 1906
Dena Bank was set up in 1938
State Bank of India was set up in 1955

QUESTION: 47

Which of the Following is not the Ore of Aluminium ?

Solution:

Trona is the ore of Sodium (Na).

QUESTION: 48

The World’s First Woman President country is:

Solution:

The world’s first woman President was Maria Estela Peron of Argentina from 1974-76

QUESTION: 49

Match the following Geographical Discoveries with their respective Discoverer.

Discovery                                         Discoverer

 (i). Brazil                                      (A) Robert Peary

 (ii) North Pole                            (B) Bartolomew Diaz

(iii) South Pole                            (C) Pedro Alvarez Cabral

(iv) Cape of Good Hope            (D) Amundsen

Solution:
QUESTION: 50

Which Cricket team never won a single T20 World Cup Trophies?

Solution:

England won a T20 World Cup in 2010
India won a T20 World Cup in 2007
West Indies won a World Cup in 2012 and 2016.

QUESTION: 51

A, B and C starts a business with investing the capital of Rs 1,500, 1,200 and 1,800 respectively. After 5 months, A invests additional amount of Rs. 1000 and B and C after 4 and 6 months respectively invest the additional Amount in the ratio of 2:3. If the share of A from the total profit of Rs. 3,730 at the end of the year is Rs. 1,250. Then find out the additional amount invested by C?

Solution:

Ratio of capital invested by B and C = 2:3
Let the capital invested by B and C be 2x  and 3x respectively.
A , B and C’s share in the profit = capital invested by them x time
A’s share = Rs. 1,250 
∴  B and C’s share = 3,730   - 1,250 = Rs. 2,480 
A’s profit = 1,500 × 5 + 2,500 × 7 = Rs. 25,000 

QUESTION: 52

In ∆ABC, AB = 5cm, BC = 6cm and AC = 10cm then find out the value of cos A?

Solution:

cos A = (b^2+c² - a²)/2bc = (〖10〗^2+5^2-6²)/(2×10×5) = 89/100 

QUESTION: 53

The internal bisector of ∆ABC at ∠A cuts BC on D and cuts the circumcircle at E. If DE = 6cm, AC = 8cm and AD = 10 cm, then find the length of AB?

Solution:


Join EC, 
From the diagram,
AE = AD + DE 
AE = 10 + 6 = 16 cm 
∠ABC = ∠ CEA (Similar Chord Theorem, 
In, ∆ADB and ∆AEC,
(AB )/(AE )=(AD )/(AC )                  (Similar triangle)
(AB )/(16  )=(10  )/(8  )  
AB = 20 cm   

QUESTION: 54

The ratio of the outer and the inner perimeter of a circular path is 45:44, if the path is 15m wide then the diameter of the inner circle is:

Solution:


Let R be the radius of the Outer circle and r be the radius of the Inner circle
According to the Question
  2πR/2πr = 45/44
R/r = 45/44
Let R =
45x and r = 44x 45x - 44x = 15
x = 15
r = 44 × 15 = 660m
Diameter of the inner circle = 2 × r = 2 × 660 =  1320 m 

QUESTION: 55

 a right angle triangle, the product of two sides is half of the square of the third side (i.e., hypotenuse). Accordingly find out the acute angle?

Solution:

QUESTION: 56

A cylindrical tank of 28 cm base radius is partly filled with water. How many bullets of 1cm radius of iron is added in it in order to increase the water level by 5cm?

Solution:

Base radius of a cylindrical tank = 28 cm 
Change in the rise of water in a cylindrical tank = Volume of a bullet 
Radius of a iron = 1 cm 
No. of bullets = (Change in the rise of water in a cylindrical tank  )/(Volume of a bullet )  
= (π r^2  h)/((4 )/(3 ) π r^3 ) = (π ×  28  × 28  × 5   )/(π (4 )/(3 )  × 1^3 )
 = (28  ×  28  × 5 × 3 )/(4 )   = 2,940  
To increase the water level by 5cm we need 2,940 bullets. 

QUESTION: 57

Krishna can do a piece of work in 25 days. He alone worked at it for 10 days and then Balram completed alone the rest work in 20 days. In how many days, they will complete the whole work, working together?

Solution:

Efficiency of Krishna = 100/25 = 4%
Work done by Krishna in 10 days = 10/25 × 100 = 40%
Remaining work = 60%
Efficiency of Balram = 60/20 = 3%
Therefore, required number of days = 100/((4+3)) = 100/7 = 14*2/7 days       

QUESTION: 58

If the ratio of the ages of Karan and Saroj is 5 : 7. 8 years ago, the ratio of their ages was 2 : 3. Find the present age of Saroj? 

Solution:

Let the present age of Karan be 5x and that of Saroj be 7x.
As per the question,
(5x+8)/(7x+8) = 2/3 ⇒  3(5x+8) = 2 (7x+8) 
⇒ 15 x + 24 = 14x + 16
⇒ 15x - 14x = 24 - 16
Solving for x, we get x = 8.
∴ Present age of Saroj is 8 × 7 = 56 years.

QUESTION: 59

There is a fire in the building. A man on the top of the building sees a Fire Brigade van coming towards it. If it takes 8 minutes for the angle of depression to change from 30⁰ to 60⁰, how soon will the van reach the building?

Solution:

Let the height of the building be h
D the man standing on the top of the building
Now, from figure, AB = x and BC = y 

Since, Time taken to cover a distance from A to B = 8 minutes
∴ Time taken to cover a unit distance = 8/x minutes
For distance ‘y’ time taken = 8/x  ×y = 8/x  ×  x/2 = 4 minutes.

QUESTION: 60

A salesman is allowed 24% commission on the total sales by him and a bonus of 1% on the sales over Rs. 25000. If the total earnings of a salesman is Rs. 11475. Find the total sales.

Solution:

Let the total sales be x
According to the question 
x × 24/100 + (x - 25000) × 1/100 = 11,475
24x/100 + (x-25000)/100 = 11475
24x + x – 25000 = 11,47,500
25x = 11,72,500
x = 46,900

QUESTION: 61

A Boat goes upstream in 4 hours and 50 km in 2 hours, then the speed of the boat in still water is

Solution:

Let the speed of boat = x
and the speed of the stream = y
60/(x-y) = 4 ⇒ x-y = 15
50/(x+y) = 2 ⇒ x+y = 25
From above 
x = 20 km/hr

QUESTION: 62

A car has to cover a distance of 240 km in 30 hours. If it covers half of the journey in 3/5 th of the time, the speed to cover the remaining distance in the time left has to be:

Solution:

Total Distance = 240km
Total Time = 30 hours
He covers half of the Journey in 3/5th of the time = 30 ×  3/5 = 18 hours
Now remaining Distance = 240 – 120 = 120km
Remaining time = 12 hours
Average Speed to cover the distance of 120 km will be 120/12   = 10km/hr

QUESTION: 63

11kg of tea costing Rs. 440 per kg is mixed with 14 kg of tea costing Rs. 360 per kg. The average price per kg of the mixed tea is

Solution:

 Average price of Mixed tea = (440 ×11+360 ×14)/25
= (4840+5040 )/25 = 395.20

QUESTION: 64

Sahil can make  a toy  in 3 hrs, 25 minutes and 13 seconds. How much time he will take to make 8 such toys.

Solution:

Required time = 3 hrs. 25 minutes and 13 seconds  8 = 27 hrs. 21 min. 44sec     

QUESTION: 65

In a Factory, the average salary of employees’ salary is Rs. 5600 and the average salary of 24 supervisor’s is 7200. If the average salary of employees less supervisor is 4800, then the number of persons in factory be?

Solution:

No of employees = (24 ×(7200-4800))/((5600-4800)) = 72 persons

QUESTION: 66

If a = 2 + √3, then the value of  (a^6+a^4+a^2+1)/a^3   is

Solution:


QUESTION: 67

A sum of Rs. 2400 was divided among three persons X, Y and Z such that if their shares were diminished by Rs, 5, Rs. 10 and Rs. 15 respectively, the remainders would be in the ratio 3 : 4 : 5. In this division, X got

Solution:

3x + 4x+ 5x = 2400 – (5+10+15) = 2370
X = 197.5
3x = 592.5
Originally  X got  =Rs. 592.5

QUESTION: 68

57L of milk water is poured into a tub and the tub was found to be 5% empty. To completely fill the tub, what mount of additional milk must be poured?

Solution:

Amount of milk in tub = 57L
95% of total milk = 57 L
Percentage of total milk = 57/95 L
5% of total milk = (57 ×100)/95 × 5/100 = 3 L
 

QUESTION: 69

Three plots having an area of 210, 245 and 315 square meters respectively are to be sub-divided into equalised flower beds. If the breadth of a bed is 5 meters. What will the maximum length of a bed?

Solution:

Maximum area of bed = HCF of 210, 245 and 315 = 35 sq. m
Breadth = 5m
∴ Length = 7m

QUESTION: 70

Find the maximum number of trees which can be planted, 25 meters apart, on the two sides of a straight road 2125 meters long

Solution:

Number of trees on each side of the road[ +1 because we would start with a tree ]
= 2125/25 + 1 = 85 + 1 = 8869
∴ Required answer = 86 × 2 = 172

QUESTION: 71

Directions

Study the given graph carefully to answer the questions that follow:

Three different (N, M, L) products (in thousands) produced by a company in five different years.

Q. In which two successive years the difference between the total no of M and L produced by the company is zero? 

Solution:

M produced in 2015 &2016 = 30+17.5 = 47.5 
L produced in 2015 &2016 = 25+22.5 = 47.5

QUESTION: 72

Directions

Study the given graph carefully to answer the questions that follow:

Three different (N, M, L) products (in thousands) produced by a company in five different years.

Q.  What was the respective ratio between the no of L produced by the company in the year 2013, 2014 and 2016?

Solution:

Reqd. ratio = 10:20:22.5 = 4 : 8 : 9

QUESTION: 73

Directions

Study the given graph carefully to answer the questions that follow:

Three different (N, M, L) products (in thousands) produced by a company in five different years.

Q.  What is the total no of all the products produced by the company L in the year 2013 to 2016?

Solution:

Total no of all the products produced by the company L = 10 + 20 + 25 + 22.5= 77.5

QUESTION: 74

Directions

Study the given graph carefully to answer the questions that follow:

Three different (N, M, L) products (in thousands) produced by a company in five different years.

Q.  What was the average number of M produced by the company over all the years together?

Solution:

Average number of M produced by the company = 1000×((15+10+15+30+17.5))/5 = 87500/5   = 17,500

QUESTION: 75

Directions

Study the given graph carefully to answer the questions that follow:

Three different (N, M, L) products (in thousands) produced by a company in five different years.

Q.  M produced by company in 2013 to 2016 are what percent less than N produced by company in 2013 to 2016?

Solution:

M produced in 2013 to 2016= 10 + 15 + 30 + 17.5=72.5
N produced in 2013 to 2016 = 15 + 30 + 20 + 15= 80     
Req. Percent = 7.5/80×100 = 9.375  

QUESTION: 76

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

One who suffers from delusions of greatness

Solution:

Paranoid – Suspicious, Obsessed
Optimist – Positive, Hopeful
Neopaganism – a modern religious movement which seeks to incorporate beliefs or ritual practices from traditions outside the main world religions, especially those of pre-christian Europe and North America.
Megalomaniac - One who suffers from delusions of greatness

QUESTION: 77

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

A special color scheme used as a design for vehicles

Solution:

Chivalry – bravery
Livery – a special color scheme used as a design for vehicles
Malady – an illness
Modality – the way in which something is executed

QUESTION: 78

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

If we evince a little interest and involvement in our neighbourhood, we will discover a exciting world.

Solution:

Replace ‘a’ with ‘an’. Since exciting begins with a vowel, ‘an’ will be used instead of ‘a’.

QUESTION: 79

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

Either my brother or his friends is lying.

Solution:

Replace ‘is’ with ‘are’. In the sentence of ‘either.. or’ type, the verb takes the form of the noun closest to it. Here ‘friends’ is plural, thus plural verb ‘are’ will be used.

QUESTION: 80

In the following question, three out of four words given have the same meaning. Mark the number as your answer   which is different in meaning from the other words.

Solution:

Cajole, Coax and Entice  - to allure, to trick into
Deflate – devalue, shrink

QUESTION: 81

In the following question, three out of four words given have the same meaning. Mark the number as your answer   which is different in meaning from the other words.  However, if all the words have the same meaning mark your answer as 4 i.e. none of these

Solution:

Expound – explain
Guise, pretence – make believe, deception

QUESTION: 82

In the following question, three out of four words given have the same meaning. Mark the number as your answer  which is different in meaning from the other words.

Solution:

Inferno - fire
Haggard, fatigued, Gaunt – appearing to be tired or weak

QUESTION: 83

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? 

Anthropologist

Solution:

one who describes books - bibliographer
one who studies pattern of voting in election – psephologist
one who studies evolution of mankind – Anthropologist
one who studies human culture – archaeologist

QUESTION: 84

DirectionsWhich of the following is the correct meaning of the word given? Autocracy

Solution:

rulership over an army– stratarchy
government by one individual – Autocracy
government by men– androcracy
government by squires– squirearchy

QUESTION: 85

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? 

Chattel

Solution:

a small wooden house occupied by working-class people – Chattel
a seasonal shelter that was made of knife-sliced blocks of packed snow or ice - igloo         
a quite large and usually luxurious detached house - Mansion
an earthen dwelling typically deriving from ancient times - souterrain

QUESTION: 86

Directions

In each question below, a sentence is given with a part of it printed in bold type. That part may contain a grammatical error. Each sentence is followed by phrases 1), 2) and 3). Find out which phrase should replace the phrase given in bold to correct the error, if there is any, and to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘ No correction is required’ , mark 4) as the answer.

It is disquieting is that the appointment process has become a “spoils system” based on political patronage.

Solution:

Usage of is both before and after disquieting is incorrect. “It is disquieting that the” is the correct usage

QUESTION: 87

Directions

In each question below, a sentence is given with a part of it printed in bold type. That part may contain a grammatical error. Each sentence is followed by phrases 1), 2) and 3). Find out which phrase should replace the phrase given in bold to correct the error, if there is any, and to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘ No correction is required’ ,  mark 4) as the answer.

The president knows that the polarisation of the electorate turned even bitterer over his policy agenda.

Solution:

Sentence is grammatically correct. Bitterer means more bitter.

QUESTION: 88

Directions

In each question below, a sentence is given with a part of it printed in bold type. That part may contain a grammatical error. Each sentence is followed by phrases 1), 2) and 3). Find out which phrase should replace the phrase given in bold to correct the error, if there is any, and to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘ No correction is required’ ,  mark 4) as the answer.

It can be said without hesitation that India belongs to the elitest club of countries which have mastered cryogenic technology.

Solution:

‘elitest’ is no word. Elite will be used in place of elite and ‘that’ will be used in place of ‘which’

QUESTION: 89

Directions

In the following sentences, given blanks are to be filled with the appropriate words. Four alternatives are suggested for each question.  Choose the correct alternative and mark your answer:

It took us hours to wake Willie from his ___________ stupor. 

Solution:

catatonic means motionless and unresponsive

QUESTION: 90

Directions

In the following sentences, given blanks are to be filled with the appropriate words. Four alternatives are suggested for each question.   Choose the correct alternative and mark your answer:

The critics did not see the heiress as a serious filmmaker, only as a ____________ who was bored with her life.

Solution:

dilettante means a person whose interest in an art or in an area of knowledge is not very serious

QUESTION: 91

Directions

In the following sentences, given blanks are to be filled with the appropriate words. Four alternatives are suggested for each question.   Choose the correct alternative and mark your answer:

If the hurricane comes near the city, the winds may _______ the flood walls and cause them to crumble.

Solution:

enervate means to deprive of force or strength; weaken.

QUESTION: 92

Directions

In the following sentences, given blanks are to be filled with the appropriate words. Four alternatives are suggested for each question.   Choose the correct alternative and mark your answer:

Although chocolate cake is Martha’s favourite dessert, she has chosen to ________ it while on her diet.

Solution:
QUESTION: 93

Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Solution:
QUESTION: 94

Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Solution:
QUESTION: 95

Four words are given, out of which only one word is spelt correctly. Choose the correctly spelt word and click the button corresponding to it.

Solution:
QUESTION: 96

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The government has begun field work to compile a new Periodic Labor Force Survey to track employment trends more swiftly, in order to generate quarterly reports on the urban labor market situation and annual dossiers on the overall employment scene. With well over 80% of the workforce employed informally (with no contractual rights), Statistics and Programme Implementation Minister’s assertion that the Survey will also attempt to capture such workers’ employment status is welcome. Prime Minister is now expected to meet officials, including Niti Aayog Vice-Chairperson, to discuss issues related to job creation and the recommendations of a task force set up to officially capture the employment status of India’s workforce more effectively. The task force had been constituted amid a growing sense of concern, even within industry, about the lack of adequate jobs created and fresh talk of ‘jobless growth’. The only official job data available, based on surveys conducted by the Labor Bureau since late 2008, have painted a gloomy picture on new jobs for the world’s youngest workforce in the first two years of the current government.

India’s employment data are far from robust and not timely enough to enable meaningful policy responses for emerging job market realities. Government officials too have questioned the reliability of the Labor Bureau exercise that covers only a few sectors in select States. One of the Niti Aayog members, for instance, has said that existing jobs data can be used to claim both ‘growth-less jobs’ and jobless growth, given India’s largely informal economy. The task force is considering the use of proxy measures such as car sales to incorporate informal employment generation into the official narrative. How the recommendations of the task force will be incorporated into the new labor force survey, for which work began in April, needs to be seen. While it is never too late to spruce up statistical systems, the timing of this exercise is odd. Chief Statisticians expect the results of the first Survey, awaiting approval for more than a year, to be released by December 2018. The most comprehensive existing employment survey conducted quinquennially by the National Sample Survey Office has not been done since 2011-12. The UPA government had commissioned an out-of-turn survey then as the 2009-10 survey presented an overtly gloomy job market in the aftermath of the global financial crisis. In contrast, the NDA government will go to the next Lok Sabha polls having released just one comprehensive labor force survey, close to the end of its term. Importantly, given the new coordinates, the Survey may not be strictly comparable with past data.

Q. What is the purpose of conducting Periodic Labor Force Survey?

Solution:

It is stated in the passage “to compile a new Periodic Labor Force Survey to track employment trends more swiftly, in order to generate quarterly reports on the urban labor market situation and annual dossiers on the overall employment scene.”

QUESTION: 97

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The government has begun field work to compile a new Periodic Labor Force Survey to track employment trends more swiftly, in order to generate quarterly reports on the urban labor market situation and annual dossiers on the overall employment scene. With well over 80% of the workforce employed informally (with no contractual rights), Statistics and Programme Implementation Minister’s assertion that the Survey will also attempt to capture such workers’ employment status is welcome. Prime Minister is now expected to meet officials, including Niti Aayog Vice-Chairperson, to discuss issues related to job creation and the recommendations of a task force set up to officially capture the employment status of India’s workforce more effectively. The task force had been constituted amid a growing sense of concern, even within industry, about the lack of adequate jobs created and fresh talk of ‘jobless growth’. The only official job data available, based on surveys conducted by the Labor Bureau since late 2008, have painted a gloomy picture on new jobs for the world’s youngest workforce in the first two years of the current government.

India’s employment data are far from robust and not timely enough to enable meaningful policy responses for emerging job market realities. Government officials too have questioned the reliability of the Labor Bureau exercise that covers only a few sectors in select States. One of the Niti Aayog members, for instance, has said that existing jobs data can be used to claim both ‘growth-less jobs’ and jobless growth, given India’s largely informal economy. The task force is considering the use of proxy measures such as car sales to incorporate informal employment generation into the official narrative. How the recommendations of the task force will be incorporated into the new labor force survey, for which work began in April, needs to be seen. While it is never too late to spruce up statistical systems, the timing of this exercise is odd. Chief Statisticians expect the results of the first Survey, awaiting approval for more than a year, to be released by December 2018. The most comprehensive existing employment survey conducted quinquennially by the National Sample Survey Office has not been done since 2011-12. The UPA government had commissioned an out-of-turn survey then as the 2009-10 survey presented an overtly gloomy job market in the aftermath of the global financial crisis. In contrast, the NDA government will go to the next Lok Sabha polls having released just one comprehensive labor force survey, close to the end of its term. Importantly, given the new coordinates, the Survey may not be strictly comparable with past data.

Q. Which of the following statement(s) is/are definitely true in relation to the passage?

Solution:

Statement in the passage says “India’s employment data are far from robust and not timely enough to enable meaningful policy responses for emerging job market realities”

QUESTION: 98

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The government has begun field work to compile a new Periodic Labor Force Survey to track employment trends more swiftly, in order to generate quarterly reports on the urban labor market situation and annual dossiers on the overall employment scene. With well over 80% of the workforce employed informally (with no contractual rights), Statistics and Programme Implementation Minister’s assertion that the Survey will also attempt to capture such workers’ employment status is welcome. Prime Minister is now expected to meet officials, including Niti Aayog Vice-Chairperson, to discuss issues related to job creation and the recommendations of a task force set up to officially capture the employment status of India’s workforce more effectively. The task force had been constituted amid a growing sense of concern, even within industry, about the lack of adequate jobs created and fresh talk of ‘jobless growth’. The only official job data available, based on surveys conducted by the Labor Bureau since late 2008, have painted a gloomy picture on new jobs for the world’s youngest workforce in the first two years of the current government.

India’s employment data are far from robust and not timely enough to enable meaningful policy responses for emerging job market realities. Government officials too have questioned the reliability of the Labor Bureau exercise that covers only a few sectors in select States. One of the Niti Aayog members, for instance, has said that existing jobs data can be used to claim both ‘growth-less jobs’ and jobless growth, given India’s largely informal economy. The task force is considering the use of proxy measures such as car sales to incorporate informal employment generation into the official narrative. How the recommendations of the task force will be incorporated into the new labor force survey, for which work began in April, needs to be seen. While it is never too late to spruce up statistical systems, the timing of this exercise is odd. Chief Statisticians expect the results of the first Survey, awaiting approval for more than a year, to be released by December 2018. The most comprehensive existing employment survey conducted quinquennially by the National Sample Survey Office has not been done since 2011-12. The UPA government had commissioned an out-of-turn survey then as the 2009-10 survey presented an overtly gloomy job market in the aftermath of the global financial crisis. In contrast, the NDA government will go to the next Lok Sabha polls having released just one comprehensive labor force survey, close to the end of its term. Importantly, given the new coordinates, the Survey may not be strictly comparable with past data.

Q. What is the result of the fusion of the new labor force survey and the recommendations obtained from the task force set up by Niti Ayog?

Solution:

Its mentioned in the passage “How the recommendations of the task force will be incorporated into the new labor force survey, for which work began in April, needs to be seen.”

QUESTION: 99

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The government has begun field work to compile a new Periodic Labor Force Survey to track employment trends more swiftly, in order to generate quarterly reports on the urban labor market situation and annual dossiers on the overall employment scene. With well over 80% of the workforce employed informally (with no contractual rights), Statistics and Programme Implementation Minister’s assertion that the Survey will also attempt to capture such workers’ employment status is welcome. Prime Minister is now expected to meet officials, including Niti Aayog Vice-Chairperson, to discuss issues related to job creation and the recommendations of a task force set up to officially capture the employment status of India’s workforce more effectively. The task force had been constituted amid a growing sense of concern, even within industry, about the lack of adequate jobs created and fresh talk of ‘jobless growth’. The only official job data available, based on surveys conducted by the Labor Bureau since late 2008, have painted a gloomy picture on new jobs for the world’s youngest workforce in the first two years of the current government.

India’s employment data are far from robust and not timely enough to enable meaningful policy responses for emerging job market realities. Government officials too have questioned the reliability of the Labor Bureau exercise that covers only a few sectors in select States. One of the Niti Aayog members, for instance, has said that existing jobs data can be used to claim both ‘growth-less jobs’ and jobless growth, given India’s largely informal economy. The task force is considering the use of proxy measures such as car sales to incorporate informal employment generation into the official narrative. How the recommendations of the task force will be incorporated into the new labor force survey, for which work began in April, needs to be seen. While it is never too late to spruce up statistical systems, the timing of this exercise is odd. Chief Statisticians expect the results of the first Survey, awaiting approval for more than a year, to be released by December 2018. The most comprehensive existing employment survey conducted quinquennially by the National Sample Survey Office has not been done since 2011-12. The UPA government had commissioned an out-of-turn survey then as the 2009-10 survey presented an overtly gloomy job market in the aftermath of the global financial crisis. In contrast, the NDA government will go to the next Lok Sabha polls having released just one comprehensive labor force survey, close to the end of its term. Importantly, given the new coordinates, the Survey may not be strictly comparable with past data.

Q. Find the word from the given options which has its meaning most similar to the phrase spruce up as used in the passage.

Solution:

spruce up means clean or tidy

QUESTION: 100

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The government has begun field work to compile a new Periodic Labor Force Survey to track employment trends more swiftly, in order to generate quarterly reports on the urban labor market situation and annual dossiers on the overall employment scene. With well over 80% of the workforce employed informally (with no contractual rights), Statistics and Programme Implementation Minister’s assertion that the Survey will also attempt to capture such workers’ employment status is welcome. Prime Minister is now expected to meet officials, including Niti Aayog Vice-Chairperson, to discuss issues related to job creation and the recommendations of a task force set up to officially capture the employment status of India’s workforce more effectively. The task force had been constituted amid a growing sense of concern, even within industry, about the lack of adequate jobs created and fresh talk of ‘jobless growth’. The only official job data available, based on surveys conducted by the Labor Bureau since late 2008, have painted a gloomy picture on new jobs for the world’s youngest workforce in the first two years of the current government.

India’s employment data are far from robust and not timely enough to enable meaningful policy responses for emerging job market realities. Government officials too have questioned the reliability of the Labor Bureau exercise that covers only a few sectors in select States. One of the Niti Aayog members, for instance, has said that existing jobs data can be used to claim both ‘growth-less jobs’ and jobless growth, given India’s largely informal economy. The task force is considering the use of proxy measures such as car sales to incorporate informal employment generation into the official narrative. How the recommendations of the task force will be incorporated into the new labor force survey, for which work began in April, needs to be seen. While it is never too late to spruce up statistical systems, the timing of this exercise is odd. Chief Statisticians expect the results of the first Survey, awaiting approval for more than a year, to be released by December 2018. The most comprehensive existing employment survey conducted quinquennially by the National Sample Survey Office has not been done since 2011-12. The UPA government had commissioned an out-of-turn survey then as the 2009-10 survey presented an overtly gloomy job market in the aftermath of the global financial crisis. In contrast, the NDA government will go to the next Lok Sabha polls having released just one comprehensive labor force survey, close to the end of its term. Importantly, given the new coordinates, the Survey may not be strictly comparable with past data.

Q. Find the word from the given options which has its meaning most opposite to the word gloomy as used in the passage.

Solution:

Gloomy means sad while exuberant means joyous

Related tests