SSC CGL Tier-I Mock Test - 37


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier-I Mock Test - 37


Description
This mock test of SSC CGL Tier-I Mock Test - 37 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier-I Mock Test - 37 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier-I Mock Test - 37 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier-I Mock Test - 37 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier-I Mock Test - 37 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Pick the odd one out:

Solution:

Except Hydrogen, all are noble gases. The six noble gases that occur naturally are helium (He), neon (Ne), argon (Ar), krypton (Kr), xenon (Xe), and the radioactive radon (Rn).

QUESTION: 2

Find the missing term:

30       22.5          15       9.375        ?

Solution:

30 × 1.5 ÷ 2 = 22.5
22.5 × 2 ÷ 3 = 15
15 × 2.5 ÷ 4 = 9.375
9.375 × 3 ÷ 5 = 5.625

QUESTION: 3

P and Q start from a point simultaneously. P moves to his west and travels 2 km and Q moves to his north and travels 2 km. P takes turn 90° anticlockwise and travels 2 km. Q takes right turn 90° clockwise and travels 2 km. Where would they be found from the starting point?

Solution:

QUESTION: 4

If EXAM is coded as EQCV and PAIR is coded as MVNY, then READ?

Solution:

QUESTION: 5

55 : 5 ∷ 24 : ?

Solution:

First number = (5 + 5) ÷ 2 = 5
Second number = 5
Similarly,
Third number = (2 + 4) ÷ 2 = 3

QUESTION: 6

At what time between 3:30 and 4 will hands of a clock be at the right angles?

Solution:

At 3 o’clock the hands are at 15 minutes spaces apart.
To be at the right angles and that too between 3:30 and 4, the minute hand has to gain (15 +15) = 30 minutes = 60/55×30 = 32*8/11 minutes
∴ Required time = 32*8/11 minutes past 3.

QUESTION: 7

Which one of the following will come in third place when arranged in Alphabetical order?

Solution:
QUESTION: 8

In the following expression find the missing term: 

 

 

Solution:

QUESTION: 9

E/M ∶  20/156: : G/O: ?

Solution:

E/M ∶(5 ×4)/(13 ×12)= 20/156: : G/O:(7 ×6)/(15 ×14) = 42/210

QUESTION: 10

Find the out one odd: 

Solution:

Product of first and last digit of a number is the middle digit of a number in all the numbers except option 4

QUESTION: 11

If the code for EDUCATION is written as FCVBBSJPM, then APPLICATION is written as ?

Solution:

In the word EDUCATION, the vowels are replaced by its next letter and consonants are replaced by previous letter. Similarly, APPLICATION will be coded as BOOKJBBSJPM .

QUESTION: 12

Pointing towards a photograph Rashmi says, ”She is one of my paternal aunt’s daughter who is married to Ranjan, then how Rashmi is related to Ranjan?

Solution:

QUESTION: 13

In a row, A is 12th from the front and there are 5 boys between A and B, then find total number of boys if B is 9th from theback and total number of boys is not more than 18?

Solution:

A’s position from the front = 12
Number of boys between A and B = 5
∴ B’s position from the front = 6
Position of B from the back = 9
Total number of boys = (9 + 6) – 1 = 15 – 1 = 14
Hence, 14 boys are in the row.

QUESTION: 14

In the morning Ram and Shyam were talking to each other face to face. If Ram’s shadow was exactly right to Shyam. Which direction Shyam is facing?

Solution:

We know that in the morning the shadow falls in the west direction, hence the right hand of Shyam will be towards the west direction and Shyam will be facing towards south.

QUESTION: 15

Five persons A, B, C, D and E are standing in a row, in which 3 persons are facing north and remaining facing south. The person who is facing South does not stand in the extreme end. C is standing to the immediate right of B, who is standing second to the right of A. E stands at one of the extreme end. A is facing north and his immediate neighbour is facing south whereas A does not stand at the extreme end. Who is standing in the middle of the row?

Solution:

QUESTION: 16

A farmer has some chickens and some cows. Find out the total number of chickens if the total number of heads is 50 and the total number of feet is 160.

Solution:


QUESTION: 17

From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.

(5, 9, 17)

Solution:

1st number + 4 =
2nd number 2nd number + 8 = 3rd number
5 + 4 = 9 and 9 + 8 = 17
8 + 4 = 12 and 12 + 8 = 20

QUESTION: 18

Which one of the following is correct?
28 * 7 * 8 * 10

Solution:

QUESTION: 19

If 10th of the month falls on the preceding Sunday, on what day will 1st of the month fall?

Solution:

10th = Saturday
Therefore, 10 – 7 = 3
3rd = Saturday
∴ 1st will be Thursday.

QUESTION: 20

Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

3.5 , ?,  8.3, 10.7, 13.1 , 15.5

Solution:

3.5 + 2.4 = 5.9
5.9 + 2.4 = 8.3
8.3 + 2.4 = 10.7
10.7 + 2.4 = 13.1
13.1 + 2.4 = 15.5

QUESTION: 21

Which figure represents the relation amongst lotus, flower and branches?

Solution:

Lotus is a flower. Branches are different from flower.

QUESTION: 22

In a diagram below, it represents students, painters and singers. Study the diagram and identify the region which represents those students who are painters and not singers.

Solution:

The letter ‘b’ represents those students who are painters and not singers.

QUESTION: 23

The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column. e.g. ‘W’ can be represented by 11, 32 etc. and ‘N’ can be represented by 59, 86 etc. Identify the set for the word ROD.

Solution:

R = 58, 67, 76, 85, 99
O = 55, 69, 78, 87, 96
D = 57, 66, 75, 89, 98

QUESTION: 24

Directions

In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II and III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statement : No paper is a book.

                          All books are copies.

                          Some copies are pages.

                          No page is a letter.

Conclusion:  Some letters are copies.

                       Some books are pages.

                       No copy may be paper.

                       Some letters are not copies.

Solution:

Some copies are pages (I) + No page is a letter (E) ⇒ some copies are not letters (O). Hence, conclusion Iand IV will not follow but it will make a complementary pair.
All books are copies (A) + Some copies are pages (I) ⇒
No conclusion. Hence, conclusion II will not follow.
No paper is a book (E). ⇒ All books are copies (A) ⇒ Some copies are not papers (O) ⇒ Probable conclusion ⇒ No copy may be paper (E). Hence, Conclusion III follow.

QUESTION: 25

Directions

In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II and III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statement : No stool is a desk.

                           Some desk are tables.

                               All tables are chairs.

                               Some chairs are benches.

Conclusion :      No chair is a stool.

                            Some benches are desks.

                            Some desks are chairs.

                            Some desks are stools.

Solution:

E + I = O*. Hence, conclusion I will not follow.
Some desks are tables (I) + All tables are chairs (A) ⇒ Some desks are chairs (I) + Some chairs are benches (I) ⇒ No conclusion. Hence, conclusion II will not follow.
Some desks are tables (I) + All tables are chairs (A) ⇒ Some desks are chairs (I) ⇒ Hence, conclusion III will follow.
No stool is a desk (E) ⇒ conversion ⇒ Some desks are not stools (O) Hence , conclusion IV will not follow.

QUESTION: 26

The National Development Council was set up in: 

Solution:

The National Development Council is presided over by the Prime Minister of India and includes all union Ministers, Chief Ministers of all States and Administrators of Union Territories and Members of the Planning Commission.

QUESTION: 27

The President of the New Development Bank, the Multilateral Development Bank operated by the BRICS countries is

Solution:

K V Kamath is the chief of the New Development Bank of BRICS countries, he has served as the Chairman of Infosys Limited, the second-largest Indian IT services company, and as the Non- Executive chairman of the ICICI Bank.

QUESTION: 28

The Panchayati Raj is a __________ tier system.

Solution:

The Panchayati raj is the three tier system – Gram Panchayat at the village level, Panchayat Samiti at the at the block level , and Zila Parishad at the district level.

QUESTION: 29

Which type of model of carts has been found in Harappa and Chanhudro?

Solution:

Copper model of Carts has been traced in Harappa and Chanhudro (2000 BC). The excavation at Chanhudro by NG Majumdar in 1931 and at Harappa by MS Vats in 1940.

QUESTION: 30

Narsasimha Varman I was also known as Mamallan means

Solution:

Narsasimha Varman I was a Tamil King of the Pallava dynasty. He ruled South India from 630-668 AD. During his reign, the Chinese traveller Hiuen Tsang visited Kanchipuram in 640 AD

QUESTION: 31

GIS stands for

Solution:

GIS stands for Geographical Information System. It is a computer system for capturing, storing, checking and displaying data related information to positions on Earth’s surface.

QUESTION: 32

Which of the following is Provisional Parliament of India?

Solution:

On December 9, 1946 the Constituent Assembly started its first Session. There were 208 member attended the assembly meeting.

QUESTION: 33

The main events like Cripps mission and Quit India Resolution was held at the time period of _______ as the viceroy of India?

Solution:

Lord Linlithgow was Viceroy of India from 1936 to 1944 and this eight years period was longest reign as the Viceroy of India.

QUESTION: 34

The mission of NASA known as HAVOC is to explore the atmosphere of which planet?

Solution:

HAVOC or High Altitude Venus Operation Concept is meant to explore the atmosphere of Venus instead of landing on the surface.

QUESTION: 35

Match the Following

 Inventions/Discovery                   Inventors/ Discover

(i) Heart – lung machine                    (A) Berline

(ii) Seismometer                                 (B) John Harrison

(iii) Microphone                                  (C) Denis Melrose

(iv) Chronometer                                (D) Robert Malett

Solution:
QUESTION: 36

Lewis Acid is a species (charged or uncharged) which can accept a pair of

Solution:

Lewis Acid is an electrophile as it accepts a pair of electrons. Lewis acids generally used in the acid-catalytic organic reactions are AlCl₃, BF₃ etc.

QUESTION: 37

In the Delhi Sultanate, the head of the judiciary and the court is known as

Solution:

Qazi-ul-Qazat was the head of the judiciary and above his court, the highest was the Sultan’s court. The Qazi heard the cases and passed judgements. His judgements could be reviewed.

QUESTION: 38

Who has won the 2017 French Open Men’s Singles Tennis Tournament?

Solution:

Spain’s Rafael Nadal has won the 2017 French Open Men’s Singles Tennis Tournament by defeating Swiss star Stanislas Wawrinka in final by 6-2, 6-3, 6-1 in Paris, France. With the win, Nadal has become the first player in the Professional arena to win the same Grand Slam title 10 times. Nadal, the world’s 4th ranked player, has 15 Grand Slams to his credit. Now, his collection of Slams stands just three behind great rival Roger Federer.

QUESTION: 39

The apparatus used in the refrigeration is 

Solution:

Thermostat is an apparatus to measure temperature to a particular degree. It is used in refrigeration

QUESTION: 40

The longest River in the Peninsular India is 

Solution:

The Godavari is the second longest river in India after the river Ganges having its source at Triambakeshwar, Maharastra.

QUESTION: 41

Rourkela Steel Plant is developed by the assistance of

Solution:

Rourkela Steel Plant (RSP), in Rourkela, Odisha is the First integrated steel plant in the public sector in India. It was set up with West German collaboration.

QUESTION: 42

Which of the following is the name of Nuclear-powered Submarine?

Solution:

INS Arihant is the lead ship of India’s Arihant class of nuclear-Powered ballistic missile submarines. The 6000 tonne vessel was built under the Advanced Technology Vessel (ATV) project at the ship Building Centre in the port city of Vishakhapatnam.

QUESTION: 43

The First Vice president to die in the office was

Solution:

Krishan Kant is India’s first vice-president to die in office. He is also one of four vice-presidents so far who failed to make it to the presidency.

QUESTION: 44

AC Dynamo is the device used to convert

Solution:

An AC generator or Dynamo is a machine which produces AC mechanical energy. Actually, it is an alternator which converts one form of energy into another.

QUESTION: 45

The World Day Against Child Labour is observed on which date?

Solution:

The World Day Against Child Labour is observed every year on June 12 to focus attention on the global extent of child labour and the action and efforts needed to eliminate it. The 2017 theme is “In conflicts and disasters, protect children from child labour” that focuses on the impact of conflicts and disasters on child labour. The day brings together governments, employers and workers organizations, civil society, as well as millions of people from around the world to highlight the plight of child labourers and what can be done to help them.

QUESTION: 46

How many Indian states share border with Myanmar?

Solution:

The four northeast Indian states share 1,643-km border with Myanmar – Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Manipur. It is in news recently, because the Indian Government has set up an expert committee to examine the rules which allow free movement of Indian and Myanmarese citizens within 16 kms of the border, but are exploited by militants for smuggling arms, drugs, and fake Indian currency. The committee will be headed by the special secretary (Internal Security) in the Ministry of Home Affairs. The committee will give its report for uniform and effective implementation of free movement regime within 3 months. It will also prepare standard operating procedures common for all the four states so that militants, criminals and contraband are filtered at the border without causing inconvenience to genuine people.

QUESTION: 47

Which state has the maximum forest cover in India?

Solution:

Out of the total forest cover, the maximum share is of Moderate DenseForests, followed by Open Forests. The very dense forests in India are in just around 2.5% of total geographical area of the country.

QUESTION: 48

What is the name of India’s first indigenously built aircraft? 

Solution:

Designed by Indian Navy’s design organisation and being built by Cochin Shipyard Limited (CSL), the carrier is to be named Vikrant – after India’s first carrier acquired from Britain .

QUESTION: 49

The term Fire Ice is used for ___?

Solution:

Hydrates are a frozen mixture of water and gas, primarily methane. The methane molecules reside inside a water molecule lattice. The methane will ignite in ice form – hence the “fire ice” moniker.

QUESTION: 50

Who is the author of the book “Indira Gandhi – A life in nature”?

Solution:

The book “Indira Gandhi – A life in nature” presents the former prime minister’s life as a naturalist and examines how she steered India’s conservation policy, which is authored by Jairam Ramesh, the senior Congress leader and former Environment Minister . The author noted that Mrs. Gandhi used her political authority to save ecologically sensitive areas from destruction like the Andaman and Nicobar Islands, the entire northeast and the rainforests in the Western Ghats. The book also refers to Indira Gandhi’s association with nature lovers Salim Ali, Billy Arjan Singh, Sunderlal Bahuguna and Anne Wright. In all, the book highlighted the former PM Indira Gandhi’s love for nature, wildlife and forests.

QUESTION: 51

√(7√(7√(7√7) ) ) Find out value?

Solution:

= 〖7 〗^((2^n-1)/2^n ) = 7^((2^4-1)/2^4 ) {n = total roots, N = 4}
= 7^((16-1)/16) =7^(15/16)

QUESTION: 52

If x² + y² + z² = xy + yz + zy (x≠0), then the value of  (5x+3y-4z)/2x is

Solution:

QUESTION: 53

A circle is inscribed in an equilateral triangle in which a square is inscribed. If the side of equilateral triangle is 9 cm, then find out the area of square?

Solution:


Side of an equilateral triangle = 9 cm.
Incircle radius of equilateral triangle r = (Side of an equilateral triangle)/(2√3)

QUESTION: 54

Three circle of equal radius are placed in such a way that it touches each other. If the area of surrounded portion by three circle is

Solution:


Radius of a circle = r cm.
Side of an equilateral triangle = 2r
Area of the portion surroundedby all the circles = Area of a triangle – area of a semi-circle

QUESTION: 55

Two pipes A and B can fill a tank in 15 hours and 25 hours respectively. If both the pipes are opened simultaneously, in how much time the tank will be filled completely? (in hrs)

Solution:

Part filled by A in 1 hour = 1/15 ; Part filled by B in 1 hour = 1/25
⇒ Part filled by ( A + B) in 1 hour = ( 1/15 + 1/25 ) = 8/75 = 75/8 days
∴ Hence, both the pipes together will fill the tank in 75/8 hours.

QUESTION: 56

Raju and Ramesh started a business with investing capital in the ratio of 9:16. After 5 months, Raju reduced his 1/3 portion of the capital and After 8 months, Ramesh added his 1/4 portion of the capital. If the total profit at the end of the year is Rs. 5900, what would be the Ramesh share in it? 

Solution:

Let the Raju’s capital = 9 x
Ramesh’s capital = 16 x
Total profit = 5,900
According to the question,
Total capital invested by Raju = 9x × 5 + (9x × (2 )/(3 )) × 7 = 87 x
Total capital invested by Ramesh = 16x × 8 + (16x × (5 )/(4 )) × 4 = 208 x
Share of Raju and Ramesh = 87 x : 208 x
Share of Ramesh = (5900 )/(295 )× 208 = Rs. 4,16

QUESTION: 57

A man, a woman and a boy can do a work in 4, 8, 16 days respectively. How many children were required with 1 man and 1 woman to complete the same work in 1/2 day?

Solution:

Work done by a man in (1 )/(2 )days = (1 )/(8 )part
Work done by a woman in (1 )/(2 )days = (1 )/(16 )part
Work done by a boy in (1 )/(2 )days = (1 )/(32 )part
Let one man and one woman together can do a piece of work in (1 )/(2 )days = No. of xchildren required
According to the question,
(1 )/(8 )+ (1 )/(16 ) + x/(32 ) = 1
(4 +2+ x )/(32 ) = 1
6 + x = 32
x = 32 – 6 = 26
Hence, 26 boys will be required.

QUESTION: 58

If tanθ = x then find the value of cos 2θ?

Solution:

(1+ x²)/(1- x²)cos 2θ = (1-tan²θ)/(1+tan²θ)
then, cos 2θ = (1 - x²)/(1 + x²)

QUESTION: 59

There were two candidates in an election. 10% of the total voters did not cast their votes whereas 5% of the casting votes were declared invalid. If the winning candidate received 50% of the total votes and won by 7250 votes then find out the total number of Voters?

Solution:


QUESTION: 60

A certain sum of money yields Rs. 9,930 as compound interest for 3 years at 10% per annum. The sum is (in rupees).

Solution:

Let the principal be Rs. x, Now,
CI = P [ ( 1 + R/100 )ᵀ - 1 ]
⇒ 9930 = x [ ( 1 + 10/100 )³ - 1 ]
⇒ 9930 = x ( 1331/1,000 - 1 )
⇒ 9930 = x ( (1331 - 1000)/1000 ) = 331/1000 x
x = (9930 × 1,000)/331 = Rs. 30,000

QUESTION: 61

Four runners started running simultaneously from a point on a circular track. They took 400 seconds, 600 seconds, 720 seconds and 900 seconds to complete one round. After how much time do they meet at the starting point for the first time ? 

Solution:

Required time LCM of 400, 600, 720 and 900 seconds
= 3600 seconds

QUESTION: 62

In a class, 3/7 of the students are girls and rest are boys. If 1/3 of the girls and 1/5 of the boys are absent. What part of the total number of students are present?

Solution:

Let the total number of students in a class be x
∴ According to the question, Number of girls = 3/7 x and number of boys = x - 3/7 x = 4/7 x
Number of girls who are absent = 1/3 × 3/7 x = x/7 and number of boys who are absent = 1/5 × 4/7 x = 4x/35
∴ Total number of students who are present = x - x/7 - 4x/35 = (35x - 5x - 4x)/35 = 26x/35∴ The 26/35 part of the students are present in the class.

QUESTION: 63

A number when reduced by 35% gives 195. Find the number?

Solution:

Let the number be x
∴ 0.65x = 195
x = 300

QUESTION: 64

A reduction in number of workers in the ratio of 9 : 13 and an increment of wages in the ratio 23 : 21, than the total wage is decreased by?  

Solution:

As per the question,
The total wage before decrement = 9 × 23 = 207
The total wage after increment = 13 × 21 = 273
∴ The ratio in which the total wages is decreased is 207 : 273 = 69 : 91

QUESTION: 65

Driving at 3/5 of my original speed I am 4 hours late for my office. How much is my original speed (km/h)? 

Solution:

∴ Ratio of my speed = 3 : 5
Ratio of time taken = 1/3 : 1/5 = 5 : 3
Let his time taken be 5x and 3x
∴ 5x - 3x = 4 ⇒x = 2
∴speed = 5 × 2 = 10 km/h

QUESTION: 66

Find the length of a wire radius 0.40 cm which can completely cover the surface of a cylinder whose height is

Solution:


wire cover the surface is equal to its diameter.
160/0.8 = 200 rounds
Length of wire = 2 ×22/7× 21 × 200
= 264 m

QUESTION: 67

18 years ago the average age of a family of four members was 45 years. Two children were born in that span of 18 years. The present average age of the family remained unchanged. Among the two children who were born in between the 18 years, if the older child at present is 12 years more than the younger one, what is the respective ratio between the present age of the older child and the present age of the younger child?

Solution:

QUESTION: 68

In a factory of 40 labours, if the two labours left the job whose wages were 950 and 1050 and two new labours join the factory which results in decrease in the average wages to Rs. 25. Then find the average salary of the new comers.

Solution:

Total salary of new labours = (950+1050) – 40 × 25
                                            = 2000 – 1000 = Rs. 1000
Average salary = 1000/2 = 500

QUESTION: 69

In a box there are 3 red, 6 blue, and 9 yellow cards. One card is picked up randomly. What is the probability that it is neither red nor yellow?

Solution:

Total number of cards = 3 + 6 + 9 = 18
Let E= event that the card drawn is neither red nor yellow = event that the card drawn is blue.
∴ n(E) = 6
∴ P(E) = 6/18 = 1/3

QUESTION: 70

54 × 7× 33 × 4=

Solution:

54 × 7× 33 × 4= 625 x 1 x 27 x 16 = 2,70,000

QUESTION: 71

Directions

Study the following table carefully and answer the questions given below it.

The following graph shows the per share value (in Rs.) of three companies.

Q. In which of the following year the percentage increase decrease in the per share value of company B with respect to the previous years is the maximum?

Solution:

2012 = (40-30)/30 × 100 = 33. 33%
2013 = (65 -40)/40 × 100 = 62.5%
2014 = (65-60)/65 × 100 = 7.69%
2015 = (60 -25)/60 × 100 = 58.33%
 

QUESTION: 72

Directions

Study the following table carefully and answer the questions given below it.

The following graph shows the per share value (in Rs.) of three companies.

Q. Mr Rohit purchased 150 shares of company A in the year 2013. At the end of the year the company announced 8% dividend. What amount did Mr Rohit get at the end of the year?

Solution:

Dividend for Rohit = 150 × 70× 8/100 = 840

QUESTION: 73

Directions

Study the following table carefully and answer the questions given below it.

The following graph shows the per share value (in Rs.) of three companies.

Q. In which year C’s per share value is maximum?

Solution:

It is clear from the graph that per share value is maximum in 2011.

QUESTION: 74

Directions

Study the following table carefully and answer the questions given below it.

The following graph shows the per share value (in Rs.) of three companies.

Q. In which of the following year the difference between A’s and C’s share value is the minimum?

Solution:

2011 = 65 – 55 = 10
2012 = 30 – 20 = 10
2013 = 70 – 60 = 10
2014 = 55 – 35 = 20
2015 = 25 – 20 = 5
2016 = 40 – 25 = 15

QUESTION: 75

Directions

Study the following table carefully and answer the questions given below it.

The following graph shows the per share value (in Rs.) of three companies.

Q. If Mr. Amir has purchased 120 shares of company B in year 2012 and sold all his shares in 2015 find his percentage profit or loss?

Solution:
QUESTION: 76

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

Despite the improvement in nutritional status overall the situation seems grim as India has the largest number of stunted childrens in the world. 

Solution:

‘Children’ is plural of ‘Child, hence, ‘Childrens’ is wrong, it should be ‘children’.

QUESTION: 77

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

The RBI have judiciously drawn up a road-map which should be good for the country. 

Solution:

RBI’ is singular, hence, ‘have’ will be replaced with’has’

QUESTION: 78

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

The CTC vaccine greatly helped in increasing vaccination coverage in a few areas where excess was a problem and electricity was unreliable.

Solution:

Replace ‘excess’ with ‘access’.

QUESTION: 79

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

The Navy will now assess the damage and collect forensic evidence to probe into the cause of the fire.

Solution:

omit into

QUESTION: 80

Directions

Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. If there is no error, mark "No Error" as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

We are concerned about the plight of the  normal man. 

Solution:

It should be ‘common man’ in place of ‘normal man

QUESTION: 81

Directions

In each of the following sentences there is one blank space. Below each sentence these are four words denoted by numbers(1), (2), (3) and (4). Find out which word can be filled up in the blanks in sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

Not only the competitors but also the jury ____ impressed by the performance.

Solution:
QUESTION: 82

Directions

In each of the following sentences there is one blank space. Below each sentence these are four words denoted by numbers(1), (2), (3) and (4). Find out which word can be filled up in the blanks in sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

One should not be reckless in performing ____ duty.

Solution:
QUESTION: 83

Directions

In each of the following sentences there is one blank space. Below each sentence these are four words denoted by numbers(1), (2), (3) and (4). Find out which word can be filled up in the blanks in sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

_______ Mayank, there were many people who spoke up .

Solution:
QUESTION: 84

Directions

In each of the following sentences there is one blank space. Below each sentence these are four words denoted by numbers(1), (2), (3) and (4). Find out which word can be filled up in the blanks in sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

She is one of those students who ____ her studies very seriously.

Solution:
QUESTION: 85

Directions

In each of the following sentences there is one blank space. Below each sentence these are four words denoted by numbers(1), (2), (3) and (4). Find out which word can be filled up in the blanks in sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

It was he _______ the people voted as their leader.

Solution:
QUESTION: 86

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

A Government by the Rich

 

Solution:

Monarchy - A Government by a King
Bureaucracy - A Government by People
Plutocracy – A Government by the Rich
Aristocracy – A Government by Nobles

QUESTION: 87

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

A child born after the death of his father

 

Solution:

Pragmatic – Practical
Posthumous - Occurring or continuing after one's death
Pristine – Untouched, pure, Faultless
Piquant– Spicy, Tangy

QUESTION: 88

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

A person  who believes in God

Solution:

Altruist – One who devotes his life for the welfare of others
Atheist – One who does not believe in God
Theist – One who believes in God
Epitaph – An inscription on a tomb

QUESTION: 89

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? In the following questions four alternatives are given for each word. Choose the alternative which best expresses the meaning of the word and mark it as your answer.

Deadlock 

Solution:
QUESTION: 90

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? In the following questions four alternatives are given for each word. Choose the alternative which best expresses the meaning of the word and mark it as your answer.

Versatile 

Solution:
QUESTION: 91

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? In the following questions four alternatives are given for each word. Choose the alternative which best expresses the meaning of the word and mark it as your answer.

Acrimony

Solution:
QUESTION: 92

Directions

In the following questions four alternatives are given for each idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer:

To draw the line

Solution:
QUESTION: 93

Directions

In the following questions four alternatives are given for each idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer:

By rule of the thumb

Solution:
QUESTION: 94

Directions

In the following questions four alternatives are given for each idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer:

Once in a  while

Solution:
QUESTION: 95

Directions

In the following questions four alternatives are given for each idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer:

A bolt from the blue

Solution:
QUESTION: 96

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

In a landmark reform, India switches to a new indirect tax system, the Goods and Services Tax. The GST subsumes the multiple Central, State and local taxes and cesses levied on goods and services, unifying the country into a single market, thereby making it easier to do business and ensure tax compliance. This will attract investors and more efficiently mop up revenues for the exchequer. The reform has been years in the making, and having shown the political will to finally pull it off, the Central government must work with the States to chart a road map to simplify the tax regime. Currently there are multiple tax rates ranging from 0% to 28%, plus a cess on some products, creating incentives for lobbying and rent-seeking. The level of preparedness for the new tax system too is not optimal, with sections of industry, trade as well as the bureaucracy visibly anxious about several aspects of the GST’s operational and legal framework. In response, the date for businesses to file the first GST returns has been deferred. The generation of e-way bills for moving goods worth over ₹50,000 too has been put on hold, along with the requirement for e-commerce portals to deduct tax at source from small sellers. The GST Network, which will digitally capture billions of transactions daily, was not able to test its software in advance; and there is concern about the preparedness of intermediaries mandated to help businesses transition to the completely electronic compliance system. The coming days therefore could test the system, and the capacity of the authorities to think on their feet will be vital. 

As it stands, the GST in its initial avatar has a complicated structure, with far too many tax rates that could lead to classification disputes, and with the exclusion of key inputs such as petroleum products (with particularly high indirect tax levies). The Finance Minister has asked industry to ensure that the benefits of GST rate cuts are passed on to consumers, but it is not clear how businesses with higher tax incidence are to adjust pricing strategies or how the stringent anti-profiteering clauses will be interpreted. The transitory effects on India’s largely informal economy, which has already been hit by demonetisation, must be watched closely. Tax buoyancy, an easier investment climate and the 1% to 2% growth spurt expected from GST may take some time to be realised. Yet, reforms are the art of the possible and the government has said it will strive to rationalise the number of tax rates and bring excluded sectors into the GST over time. This is the first step in the evolution of the GST, and some initial hiccups are perhaps inevitable in a system founded on political consensus and federal adjustments. This is why it is unfortunate that some opposition parties, including the Congress which led the initiative on the GST for much of the past decade, decided to boycott the midnight inauguration in Parliament’s Central Hall.

Q. What among the following is given in the passage as a positive aspect of Goods and Service Tax?

Solution:

“unifying the country into a single market, thereby making it easier to do business and ensure tax compliance. This will attract investo

QUESTION: 97

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

In a landmark reform, India switches to a new indirect tax system, the Goods and Services Tax. The GST subsumes the multiple Central, State and local taxes and cesses levied on goods and services, unifying the country into a single market, thereby making it easier to do business and ensure tax compliance. This will attract investors and more efficiently mop up revenues for the exchequer. The reform has been years in the making, and having shown the political will to finally pull it off, the Central government must work with the States to chart a road map to simplify the tax regime. Currently there are multiple tax rates ranging from 0% to 28%, plus a cess on some products, creating incentives for lobbying and rent-seeking. The level of preparedness for the new tax system too is not optimal, with sections of industry, trade as well as the bureaucracy visibly anxious about several aspects of the GST’s operational and legal framework. In response, the date for businesses to file the first GST returns has been deferred. The generation of e-way bills for moving goods worth over ₹50,000 too has been put on hold, along with the requirement for e-commerce portals to deduct tax at source from small sellers. The GST Network, which will digitally capture billions of transactions daily, was not able to test its software in advance; and there is concern about the preparedness of intermediaries mandated to help businesses transition to the completely electronic compliance system. The coming days therefore could test the system, and the capacity of the authorities to think on their feet will be vital. 

As it stands, the GST in its initial avatar has a complicated structure, with far too many tax rates that could lead to classification disputes, and with the exclusion of key inputs such as petroleum products (with particularly high indirect tax levies). The Finance Minister has asked industry to ensure that the benefits of GST rate cuts are passed on to consumers, but it is not clear how businesses with higher tax incidence are to adjust pricing strategies or how the stringent anti-profiteering clauses will be interpreted. The transitory effects on India’s largely informal economy, which has already been hit by demonetisation, must be watched closely. Tax buoyancy, an easier investment climate and the 1% to 2% growth spurt expected from GST may take some time to be realised. Yet, reforms are the art of the possible and the government has said it will strive to rationalise the number of tax rates and bring excluded sectors into the GST over time. This is the first step in the evolution of the GST, and some initial hiccups are perhaps inevitable in a system founded on political consensus and federal adjustments. This is why it is unfortunate that some opposition parties, including the Congress which led the initiative on the GST for much of the past decade, decided to boycott the midnight inauguration in Parliament’s Central Hall.

Q.  “The reform in the tax structure was expeditiously well planned and swiftly implemented.” This statement is

Solution:

The statement “The reform has been years in the making, and having shown the political will to finally pull it off…” as used in the passage clearly indicates that the process of working on the reform was a long process which took years.

QUESTION: 98

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

In a landmark reform, India switches to a new indirect tax system, the Goods and Services Tax. The GST subsumes the multiple Central, State and local taxes and cesses levied on goods and services, unifying the country into a single market, thereby making it easier to do business and ensure tax compliance. This will attract investors and more efficiently mop up revenues for the exchequer. The reform has been years in the making, and having shown the political will to finally pull it off, the Central government must work with the States to chart a road map to simplify the tax regime. Currently there are multiple tax rates ranging from 0% to 28%, plus a cess on some products, creating incentives for lobbying and rent-seeking. The level of preparedness for the new tax system too is not optimal, with sections of industry, trade as well as the bureaucracy visibly anxious about several aspects of the GST’s operational and legal framework. In response, the date for businesses to file the first GST returns has been deferred. The generation of e-way bills for moving goods worth over ₹50,000 too has been put on hold, along with the requirement for e-commerce portals to deduct tax at source from small sellers. The GST Network, which will digitally capture billions of transactions daily, was not able to test its software in advance; and there is concern about the preparedness of intermediaries mandated to help businesses transition to the completely electronic compliance system. The coming days therefore could test the system, and the capacity of the authorities to think on their feet will be vital. 

As it stands, the GST in its initial avatar has a complicated structure, with far too many tax rates that could lead to classification disputes, and with the exclusion of key inputs such as petroleum products (with particularly high indirect tax levies). The Finance Minister has asked industry to ensure that the benefits of GST rate cuts are passed on to consumers, but it is not clear how businesses with higher tax incidence are to adjust pricing strategies or how the stringent anti-profiteering clauses will be interpreted. The transitory effects on India’s largely informal economy, which has already been hit by demonetisation, must be watched closely. Tax buoyancy, an easier investment climate and the 1% to 2% growth spurt expected from GST may take some time to be realised. Yet, reforms are the art of the possible and the government has said it will strive to rationalise the number of tax rates and bring excluded sectors into the GST over time. This is the first step in the evolution of the GST, and some initial hiccups are perhaps inevitable in a system founded on political consensus and federal adjustments. This is why it is unfortunate that some opposition parties, including the Congress which led the initiative on the GST for much of the past decade, decided to boycott the midnight inauguration in Parliament’s Central Hall.

Q.  Which of the following statements is DEFINITELY TRUE according to the passage?

Solution:

“Yet, reforms are the art of the possible and the government has said it will strive to rationalise the number of tax rates and bring excluded sectors into the GST over time” means that some sectors are excluded from the GST currently.
The software of the GST network was not tested but it’s reason is not specified in the passage
The Congress party led to the initiation of GST in the last decade and not in its last ruling term

QUESTION: 99

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

In a landmark reform, India switches to a new indirect tax system, the Goods and Services Tax. The GST subsumes the multiple Central, State and local taxes and cesses levied on goods and services, unifying the country into a single market, thereby making it easier to do business and ensure tax compliance. This will attract investors and more efficiently mop up revenues for the exchequer. The reform has been years in the making, and having shown the political will to finally pull it off, the Central government must work with the States to chart a road map to simplify the tax regime. Currently there are multiple tax rates ranging from 0% to 28%, plus a cess on some products, creating incentives for lobbying and rent-seeking. The level of preparedness for the new tax system too is not optimal, with sections of industry, trade as well as the bureaucracy visibly anxious about several aspects of the GST’s operational and legal framework. In response, the date for businesses to file the first GST returns has been deferred. The generation of e-way bills for moving goods worth over ₹50,000 too has been put on hold, along with the requirement for e-commerce portals to deduct tax at source from small sellers. The GST Network, which will digitally capture billions of transactions daily, was not able to test its software in advance; and there is concern about the preparedness of intermediaries mandated to help businesses transition to the completely electronic compliance system. The coming days therefore could test the system, and the capacity of the authorities to think on their feet will be vital. 

As it stands, the GST in its initial avatar has a complicated structure, with far too many tax rates that could lead to classification disputes, and with the exclusion of key inputs such as petroleum products (with particularly high indirect tax levies). The Finance Minister has asked industry to ensure that the benefits of GST rate cuts are passed on to consumers, but it is not clear how businesses with higher tax incidence are to adjust pricing strategies or how the stringent anti-profiteering clauses will be interpreted. The transitory effects on India’s largely informal economy, which has already been hit by demonetisation, must be watched closely. Tax buoyancy, an easier investment climate and the 1% to 2% growth spurt expected from GST may take some time to be realised. Yet, reforms are the art of the possible and the government has said it will strive to rationalise the number of tax rates and bring excluded sectors into the GST over time. This is the first step in the evolution of the GST, and some initial hiccups are perhaps inevitable in a system founded on political consensus and federal adjustments. This is why it is unfortunate that some opposition parties, including the Congress which led the initiative on the GST for much of the past decade, decided to boycott the midnight inauguration in Parliament’s Central Hall.

Q. Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the word/ group of word  subsumes as used in passage.

Solution:

subsume means to incorporat

QUESTION: 100

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

In a landmark reform, India switches to a new indirect tax system, the Goods and Services Tax. The GST subsumes the multiple Central, State and local taxes and cesses levied on goods and services, unifying the country into a single market, thereby making it easier to do business and ensure tax compliance. This will attract investors and more efficiently mop up revenues for the exchequer. The reform has been years in the making, and having shown the political will to finally pull it off, the Central government must work with the States to chart a road map to simplify the tax regime. Currently there are multiple tax rates ranging from 0% to 28%, plus a cess on some products, creating incentives for lobbying and rent-seeking. The level of preparedness for the new tax system too is not optimal, with sections of industry, trade as well as the bureaucracy visibly anxious about several aspects of the GST’s operational and legal framework. In response, the date for businesses to file the first GST returns has been deferred. The generation of e-way bills for moving goods worth over ₹50,000 too has been put on hold, along with the requirement for e-commerce portals to deduct tax at source from small sellers. The GST Network, which will digitally capture billions of transactions daily, was not able to test its software in advance; and there is concern about the preparedness of intermediaries mandated to help businesses transition to the completely electronic compliance system. The coming days therefore could test the system, and the capacity of the authorities to think on their feet will be vital. 

As it stands, the GST in its initial avatar has a complicated structure, with far too many tax rates that could lead to classification disputes, and with the exclusion of key inputs such as petroleum products (with particularly high indirect tax levies). The Finance Minister has asked industry to ensure that the benefits of GST rate cuts are passed on to consumers, but it is not clear how businesses with higher tax incidence are to adjust pricing strategies or how the stringent anti-profiteering clauses will be interpreted. The transitory effects on India’s largely informal economy, which has already been hit by demonetisation, must be watched closely. Tax buoyancy, an easier investment climate and the 1% to 2% growth spurt expected from GST may take some time to be realised. Yet, reforms are the art of the possible and the government has said it will strive to rationalise the number of tax rates and bring excluded sectors into the GST over time. This is the first step in the evolution of the GST, and some initial hiccups are perhaps inevitable in a system founded on political consensus and federal adjustments. This is why it is unfortunate that some opposition parties, including the Congress which led the initiative on the GST for much of the past decade, decided to boycott the midnight inauguration in Parliament’s Central Hall.

Q. Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the word/ group of word deferred as used in passage.

Solution:

Deferred means late or delayed. It’s opposite will be prompt

Related tests