SSC CGL Tier-I Mock Test - 38


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier-I Mock Test - 38


Description
This mock test of SSC CGL Tier-I Mock Test - 38 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier-I Mock Test - 38 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier-I Mock Test - 38 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier-I Mock Test - 38 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier-I Mock Test - 38 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

C is grandson of F, who is not mother of Q. E is the wife of Q who is father of C. D is mother of T, who is brother of Q. How is T related to E?

Solution:

QUESTION: 2

Six different persons P, Q, R, S, T and U have different number of candies. The person who has least number of candies is not R. The person who has the second highest number of candies has 16 candies. S has more than only T and R. Q has more candies than P but less than U. S has 6 candies less than Q. 7 is the least number of candies. Out of the following, what is the possible number of candies that P may have?

Solution:


It is evident that P can have candies less than 16 but more than 10. Hence, P may have 14 candies.

QUESTION: 3

R walks 35m to the north, then he turns right and walks 20m, then he turns to his right and walks 25m.Again, he turns to his right and walks 20m. How is point R from his starting point?

Solution:


ER = BR – BE = 35 – 25 = 10 m

QUESTION: 4

If ‘#’ denotes ‘-‘, @ denotes ‘×’, ‘$’ denotes ‘+’ and ‘%’ denotes ‘÷’, then 

20 $ 15 # 10 @ 45 % 15

Solution:

20 $ 15 # 10 @ 45 % 15
= 20 + 15 – 10 × 45 ÷ 15
= 20 + 15 – 10 × 3
= 20 + 15 – 30 = 35 – 30
= 5

QUESTION: 5

If FOUR is coded as 9999, then DEAD will be coded as

Solution:

QUESTION: 6

 If “GREEN” is given number code as 49, what is the difference between the number codes of “VIOLET” and “PINK” ?

Solution:
QUESTION: 7

Find the missing term.

Solution:

7 × 6 – 5 × 4 = 42 – 20 = 22
8 × 6 – 7 × 5 = 48 – 35 = 13
9 × 5 – 8 × 4 = 45 – 32 = 13

QUESTION: 8

Among five friends B, C, D, E and F each studying in a different standards, viz, 2nd , 5th , 8th , 10th and 12th . C studies in a standard which is an even number. D is F’s senior but does not study in 12th standard. Only three students are senior to B. C is senior to B but junior to D. In which standard does F study?

Solution:

QUESTION: 9

At what time, in minutes, between 5 o’clock and 6 o’clock, both the needles will coincide each other?

Solution:

At 5 o’clock, the minute hand is 25 minutes spaces apart from the hour hand.
To be coincident, it must gain 25 minutes spaces.
55 minutes gained in 60 minutes.
25 minutes are gained in (60/55×25) min = 300/11 minutes or 27*3/11 minutes
∴ Required time = 27*3/11 minutes past 5.

QUESTION: 10

Dipankar celebrated his birthday on Monday, 4th April 201

Solution:

4th April 2011 = Monday
4th April 2012 = Wednesday
(Because 2012 is a leap year and there is one extra day in the month of February)
4th April 2013 = Thursday
4th April 2014 = Friday
4th April 2015 = Saturday
4th April 2016 = Monday
(Because 2016 is a leap year and there is one extra day in the month of February)

QUESTION: 11

Which signs should be interchanged to make the given equation correct.342 - 57 + 84 ÷ 7 × 3 = 69

Solution:

If we interchange (÷ and -) then equation become correct → 342 ÷ 57 + 84 - 7 × 3
= 6 + 84 - 21 = 90 - 21 = 69

QUESTION: 12

Find odd one out

Solution:

Fork belongs to 3rd class lever while all other belong to 1st class lever. In third class level the effort is in between the load and fulcrum while in first class lever the fulcrum is in between the load and effort.

QUESTION: 13

If ‘COLUMNS’ is written as ‘XROXNQH’, how ‘DENOTES’ will be written?

Solution:


QUESTION: 14

Which of the following word will appear third in the dictionary?

Solution:
QUESTION: 15

Oncologist : Cancer ∷ Opthalmologist : ?

Solution:

Oncologist is specialised in Cancer and Ophthalmologist is specialised in Eye related problems.

QUESTION: 16

Find the missing number from the given responses:
56           75           94           132         170         227         ?

Solution:

56 + 19 = 75
75 + 19 = 94
94 + 38 = 132
132 + 38 = 170
170 + 57 = 227
227 + 57 = 284

QUESTION: 17

A group of alphabets are given with each being assigned a number. These have to be unscrambled into a meaningful word and correct order of letters may be indicated from the given responses.

G    C    D   E   S  H  R   I  A

1     2    3    4    5   6   7  8  9

Solution:

D I S C H A R G E
 3 8 5 2 6 9 7 1 4

QUESTION: 18

Which one of the following is correct?
32 * 16 * 18 * 8

Solution:

1. 32 > 16 + 18 + 8
32 > 42

2. 32 ÷ 16 > 18 + 8
2 > 26

3. 32 + 16 - 18 < 8
30 < 8

4. 32 - 16 < 18 + 8
16 < 26

Hence, option 4 is correct

QUESTION: 19

Arrange the letters of each group to make a meaningful word and find the odd one out.

Solution:

SHORE – HORSE
DRCICOLEO – CROCODILE
RTLTEU – TURTLE
IZLADR - LIZARD
All are reptiles except Horse. Horse is a mammal.

QUESTION: 20

Which one of the following diagrams best depicts the relationship among Cement, Bricks and Building materials?

Solution:

Cement is different from Bricks, but both are building materials.

QUESTION: 21

In the figure you can see the picture of a group of blocks arranged in a particular way. All the blocks are of same size. You can see only some of the blocks in the group. Others are hidden by the blocks in front of them. Try to count the blocks in the group including those which you cannot see.

Solution:


One block is completely hidden from the view

QUESTION: 22

The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column. e.g. ‘A’ can be represented by 01, 41 etc. and ‘R’ can be represented by 59, 78 etc. Identify the set for the word STEM

Solution:

S – 03, 22, 30, 44
T – 57, 79, 98
E – 00, 04, 12
M – 58, 87

QUESTION: 23

Six persons A, B, C, D E and F are sitting around a circle facing the centre. A sits third to the left of E. B is not an immediate neighbour of A. Only one person sits between C and D, who is not an immediate neighbour of B. F sits second to the left of B. What is the position of C with respect to F?

Solution:

QUESTION: 24

Directions

In each question below a statement is given followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement: Automobile majors began the new fiscal on a strong note, posting high double-digit growth in their domestic passenger vehicle sales.

. The companies with new launches did particularly well.

II. The production capacity has been increased by the automobile manufacturers. 

Solution:

Statement says that the new fiscal year was begun by big Automobile companies with posting of high growth in domestic vehicle sale.
Nothing has been said about the new launches in the statement, so I is not implicit. Also, nothing has been said in the statement about the increase or decrease in the production capacity. Thus, II also isn’t implicit.
 

QUESTION: 25

Directions

In each question below a statement is given followed by two assumptions numbered I and II. An assumption is something supposed or taken for granted. You have to consider the statement and the following assumptions and decide which of the assumptions is implicit in the statement.

Statement : The mutual fund market is growing at more than 30% in terms of new assets under management.

. People are slowly moving from investing in gold to putting their money in bank products and mutual funds.

II. People are realizing the importance of saving and multiplying money.

Solution:
QUESTION: 26

The Prime minister of England at the time of Independence of India was

Solution:

Clement Richard Atlee was British Politician who was the P.M of the U.K from 1945 to 1951 and the leader of the labour party from 1935 to 1955.

QUESTION: 27

The chemical name of the Vitamin B6 is

Solution:

Pyridoxine, also known as vitamin B6 and pyridoxol, is a from form of vitamin B6 found commonly in food and used as dietary supplement.

QUESTION: 28

Which of the following dynasty is also known as the Mamluk Dynasty?

Solution:

The Mamluk Dynasty is referred as the Slave Dynasty or Ghulam Dynasty, was directed into Northern India by Qutub ud-Din Aibak. The Mamluk Dynasty ruled from 1206 to 1290, it was the first to five unrelated dynasties to rule as the Delhi Sultanate till 1526.

QUESTION: 29

The ______________ of India advises to President to dissolve the sessions of Parliament any time.

Solution:

Prime Minister of India have the power to advises the President with regard to summoning and proroguing of the sessions of the Parliament and also recommend dissolution of the Lok sabha to President at any time.

QUESTION: 30

One Astronomical Unit (AU) is the average distance between-

Solution:

One Astronomical unit (AU) represents the mean distance between the Earth and Sun. An AU is approximately 93 million miles (150 million km). It’s approximately 8 light-miutes.

QUESTION: 31

The Conscience Keeper of Mahatma Gandhi was

Solution:

Chakravarti Rajagopalachari also known as Rajaji epitomized the practical wisdom, religious tolerance, and statesmanship that Gandhi brought to the nationalist movement. He articulated how Gandhi’s ideas and practices could be reconciled with the needs and aspirations of a modern nation-state

QUESTION: 32

The total number of High courts in India is 

Solution:

There are 24 High Courts at the state and union territory level of India, which together with the Supreme Court of India at the national level, comprise the country’s judicial system. Each High Court has jurisdiction over a state, a union territory or a group of states and union territories.

QUESTION: 33

The place where does not have a Stupa is

Solution:

The Great Stupa at sanchi was built by Mauryan emperor Ashoka. Dhamek Stupa in Sarnath is thought to be the oldest stupa in existence. The stupa of Barhut is between Allahbad and Jabalpur situated in the erstwhile Nagod state of Madhya Pradesh.

QUESTION: 34

A girl is standing 5 metres away from a plane mirror. How much distance should she move towards the mirror so that she will be 2 metres farther from her image?

Solution:

In a plane mirror, image is formed behind the mirror at the same distance as the object is in front of it. Therefore, if the distance between an object and its image is 2m then object must be 1m ahead of the mirror. The girl should therefore walk 5 – 1 = 4 towards the mirror.

QUESTION: 35

Fith five year plan is based on which of the following model

Solution:

The final draft of Fifth Five Year plan was prepared by DP Dhar with objectives of removal of poverty (Garibi Hatao) and attainment of self reliance.

QUESTION: 36

‘My Plant’ mobile app was launched by the state government of which state? 

Solution:

The Maharashtra government launched a mobile app ‘My Plant’ on July 1, 2017, which would help in recording data about tree plantations in the state. Using this app, people and organisations can feed the data about the saplings they have planted with the Forest Department, which would help it in creating a database of trees. The Forest Department had set a target of planting 4 crore saplings through public participation between July 1 and 7.

QUESTION: 37

Kavita Devi is related to which of the following sports?

Solution:

Kavita Devi, the former Indian powerlifter and South Asian Games gold medal winner, will become the first Indian woman to compete in the World Wrestling Entertainment (WWE) when she takes part in the first ever Mae Young Classic tournament for women from July 2017.

QUESTION: 38

Mihai Tudose is the new Prime Minister of which of the following country?

Solution:

Mihai Tudose, the former economy minister, has been appointed as the new Prime Minister of Romania and is expected to take office on 29 June 2017. He will succeed Sorin Grindeanu, who was diminished by a motion of no confidence adopted in Parliament by his own party.

QUESTION: 39

National Conference of NITI Aayog was hosted by which city?

Solution:

The day-long National Conference of Chief Secretaries of States and Union Territories organied by NITI Aayog started in New Delhi on July 10, 2017 to further the spirit of cooperative and competitive federalism. The focus of the conference is on best practices in social and economic sectors across states.

QUESTION: 40

SWIFT stands for

Solution:

The Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (SWIFT) provides a network that enables financial institutions worldwide to send and receive information about financial transactions in a secure, standardized and reliable environment.

QUESTION: 41

Which of the following enzymes begins the chemical process digestion in the humans?

Solution:

An amylase is an enzyme that catalyses the hydrolysis of starch into sugars. Amylase is present in the saliva of humans and some other mammals, where it begins the chemical process of digestion.

QUESTION: 42

Which one of the following combinations is incorrect?

Solution:

Upvan lake is in Maharashtra.

QUESTION: 43

Which one of the following book is not written by Mahatma Gandhi? 

Solution:

The Circle of Reason was written by Amitav Gosh

QUESTION: 44

What is the capital of Albania?

Solution:

Azerbaijan – Baku
Angola – Luanda
Nigeria – Abuja

QUESTION: 45

Indian city known as ‘City of Prime Ministers’ is 

Solution:

Allahabad is known as the “City of Prime Ministers” because seven out of 15 prime ministers of India since independence have connections to Allahabad (Jawaharlal Nehru, Lal Bhadaur Shastri, Indira Gandhi, Rajiv Gandhi, Gulzarilal Nanda, Vishwananth Pratap Singh and Chandra Shekhar)

QUESTION: 46

Another name of Carborundum is

Solution:

Silicon carbide also known as carborundum is a compound of silicon and carbon with chemical formula SiC. It occurs in nature as the extremely rare mineral moissanite. Silicon carbide powder has been mass-produced since 1893 for use as an abrasive.

QUESTION: 47

How many players play in a team of Water polo?

Solution:

Water polo, or water ball, is a team water sport. The playing team consists of six field players and one goalkeeper.

QUESTION: 48

‘Kitty Hawk’’ is a

Solution:

The supercarrier USS Kitty Hawk (CV-63), formerly, CVA-63, was the second naval ship named after Kitty Hawk, North Carolina, the site of the Wright brothers’ first powdered airplane flight. Kitty hawk was both the first and last active ship of her class, and the last oil fired aircraft carrier in service with the US Navy.

QUESTION: 49

How many countries have exploded atom bomb before India?

Solution:

On May 18, 1974, India became the sixth nation to successfully explode an atomic bomb. After its first test in 1974, India spent another couple decades developing thermonuclear weapons, which it tested in 1978.

QUESTION: 50

‘Dialectics’ refers to 

Solution:

Dialects, is a method of argument for resolving disagreement that has been central to Indian and European philosophy since quantity. The dialectical method is dialogue between two or more people holding different points of view about a subject, who wish to establish the truth of the matter by dialogue, with reasoned arguments. The word dialect orientated in ancient Greece, and was made popular by Plato in the Socratics Dialogues.

QUESTION: 51

A vertical pole and a vertical tower are standing on the same level ground. Height of the pole is 15 metres . From the top of the pole the angle of elevation of the top of the tower and angle of depression of the foot of the tower are 60° and 30° respectively. The height of the tower is: 

Solution:


QUESTION: 52

A circle is inscribed in a square of side 28 cm. The area of the remaining portion of the square which is not enclosed by the circle is.

Solution:


Radius of the circle = 28/2 ⇒ 14 cm
Required area of remaining portion = Area of square - Area of circle
= (Side)² - πr²
⇒ (28)² - 22/7 × 14 × 14
⇒ 784 - 616
⇒ 168

QUESTION: 53

A solid cylinder has total surface area of 924 sq.cm. Curved surface area is 1/3rd of its total surface area. The volume of the cylinder is:

Solution:


QUESTION: 54

PQ and PR are the two chords of a circle. The tangents at Q and R meet at A. If ∠QPR = 64°, then the measure of ∠QAR is.

Solution:


∠QOR = 2∠P
∠QOR = 2 × 64 = 128°
∠QAR = 180° - ∠QOR
∠QAR = 180° - 128°
⇒ 52°

QUESTION: 55

ABCD is a cyclic quadrilateral, such that ratio of measures ∠A, ∠B and ∠C is 1 : 4 : 5, then the measure of ∠D is.

Solution:

The sum of the opposite angles in cyclic quadrilateral is 180°

QUESTION: 56

If x - √3 y = 8 Find the slope in angle?

Solution:


QUESTION: 57

Shahrukh, Salman and Aamir invested a sum of Rs. 250000 in a business. Salman invested Rs. 30000 more than Shahrukh and Aamir invested Rs. 40000 more than Salman. If the total earned profit is 74900 at the end of year, then find the share of ‘Aamir’?

Solution:


QUESTION: 58

If 2^(x+4)   = 64, then find the value of 6^(x+2) 

Solution:

2^(x+4) = 64(given)
x + 4 = 6
∴x = 2
Now, 6^(x+2) = 6^(2+2) = 6^4 = 1296

QUESTION: 59

Point (4, 5) is the centre of a circle. A point (9, 11) is lying on a circle. Find the area of the circle.

Solution:


In the figure (4,5) is the centre of the circle.
∴ Radius (r) = √((4-9)^2+(5-11)²) = √(25+36) = √61
∴ Area of the circle = πr² = π(√61)² = 61π unit²

QUESTION: 60

A, B and C started a business together. The ratio of the investment of A to that of B was 5 : 6 and the ratio of the investment of B to that of C was 12 : 14. If at the end of the year, C received Rs. 2,275 as his share of annual profit, what was the total annual profit earned by all of them together?

Solution:

Ratio of investment of A to B to C = 5 : 6 : 7
∴ Total profit = 2275 × 18/7 = Rs. 5,850

QUESTION: 61

Avni’s present age is 4 times of Pooja’s age. The sum of the present ages of Avni, Pooja and Avni’s brother is 178 yrs. Avni’s father’s present age is 11/9 that of Avni. What is the difference between Pooja’s present and Avni’s brother’s present age?

Solution:

Let Avni’s age be x yrs.
x + 11/9 x + x/4 = 178
89/36 x = 178 x = 72 yrs.
Pooja’s present age = 72/4 = 18 yrs
Avni’s brother’s present age = 72 × 11/9 = 88 yrs
∴ Required difference = 88 – 18 = 70 yrs.

QUESTION: 62

Peter started his journey on Sunday. Next day at 11.30 am, he covered 5/8 of his journey and on the same day at 6 pm, he covered 6/7 of the journey. He started his journey at
 

Solution:

Let the total journey be = 5/8, 6/7 LCM of the denominator = 56 km
At 11.30 am, Peter covers 5/8 of the whole journey i.e., 56 × 5/8 = 35km
At 6.00 am, Peter covers 6/7 of the whole journey i.e., 56 × 6/7 = 48 km
Therefore, Peter covers (48 - 35) = 13 km in (6.00 pm – 11.30am) = 6*1/2 hours.
Then the speed of a Peter = 13/(6*1/2 ) = 2km per hour
Time taken by Peter to cover 35 km = 35/2 hours =17*1/2 hours
Then the starting time of the journey is 11.30am - 17*1/2 hours = 6:00 pm

QUESTION: 63

The sum of three consecutive natural numbers each divisible by 5, is 255. The Largest among them is? 

Solution:

Let the numbers be x ,x+5 and x+10
So, x+ x+5+ x+10 = 255
3x = 240
x = 80
Therefore the largest number = 80+ 10 = 90

QUESTION: 64

Murari bought one goat and one donkey for Rs. 9000. He sold goat at 20% profit and donkey at 10% loss. He thus gained 6% on his outlay. The Cost price of the goat is

Solution:


8 : 7 = 15
15 unit = 9000
1 unit = 9000/15 = 600
8 unit = 600 × 8 = 4800

QUESTION: 65

If (1+sinθ)/cosθ = x, then find the value of secθ

Solution:


QUESTION: 66

The list price of an Article is Rs. 200 and a customer buys it for Rs. 153 after two successive discounts. If the first discount is 10%. Find the other one?

Solution:

QUESTION: 67

There was a leakage in the petrol tank. If 5 litre of petrol is leaked out per day then it would have lasted for 30 days. If the leakage was 7 litre per day, then it would have lasted for only 24 days. For how many days would the petrol have lasted, if there is no leakage and it was completely used for the vehicle?

Solution:

QUESTION: 68

f a man earns Rs. 3000 for his first 50 hours of work in a week and is then paid one and one half times his regular hourly rate for additional hours, then the additional hours he must work to make Rs. 3450 in a week is

Solution:

Rate of Regular hours = 3000/50 = Rs. 60
Rate of Additional hours = 60 ×11/2 = Rs.90
Number of additional hours = (3450-3000)/90 = 450/90 = 5 hours

QUESTION: 69

A girl aged 12 years is left with Rs. 10000 which is under a trust. The trustees invest the money at 6% per annum and spends Rs. 250 per year on the girl. Also the trust gives Rs. 50 per year to the girl as her pocket money. The expenses of trust come out to be Rs. 50 per annum. Find the amount that will be handed over to the girl after she attains the age of 18 years after deduction the expenses on her during the period?

Solution:

Sum of the 12 years age of a girl = 10000
Sum of the 18 years age = P + (P ×R ×T)/100 = 10000 + (10000 ×6 ×6 )/100 = 10000 + 3600 = 13600
Total expenses of the trust = 250 + 50 = 300 per year
Total Expenses for 6 years = 300 × 6 = 1800
Amount attained = 13600 – 1800 = 11800

QUESTION: 70

Harry’s expenditure and savings are in the ratio of 9:7. If his income increases by 15% and the expenditure by 22%, then by how much percent does his savings increase?

Solution:

Let the saving be %


(15-x)/(22-15) = 9/7
105 - 7x = 63 7
x = 42
x = 6%

QUESTION: 71

If 1 + sin²θ = 3sinθcosθ Find the value of tanθ 

Solution:

QUESTION: 72

If x = 555, y = 554, z = 556, then the value of x^2 + y^2 + z^2 - xy-yz-zx

Solution:

QUESTION: 73

Directions

Study the following bar graph and answer the question. 

The bar graph gives the number of multinational companies for 2016 and 2017.


Q. From 2016 to 2017, increase rate in multinational company in Russia is approximately?

Solution:

Required increment = (362-266)/266 = 36%​

QUESTION: 74

Directions

Study the following bar graph and answer the question. 

The bar graph gives the number of multinational companies for 2016 and 2017.


Q. The difference in the increase/decrease in the average of multinational companies of the year 2016 and 2017 of all the companies is?

Solution:

In 2016 ⇒ (146+118+266+103+217)/5 ⇒ 850/5 = 170 In 2017 ⇒ (160+141+362+127+235)/5 ⇒ 1025/5 = 205

QUESTION: 75

Directions

Study the following bar graph and answer the question. 

The bar graph gives the number of multinational companies for 2016 and 2017.


Q.Comparing the figures for all the countries, which county has the second highest percentage growth of multinational companies?

Solution:

India = (160-146)/146 × 100 = 9.6%
China = (141-118)/118 × 100 = 19.5%
Russia = (362-266)/266 × 100 = 36%
France = (127-103)/103 × 100 = 23%
USA = (235-217)/217 × 100 = 8.29%​

QUESTION: 76

Directions

In the following questions, the first and the last parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the sentence is split into four parts named, P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts, arrange them properly and find out which of the five combinations given below is appropriate, and mark it as your answer.

1.Today however, Giant pandas 

P. in some areas

Q. and a few

R. can only be found

S. of the Tibetan Plateau

6. mountain regions.

Solution:

Today however, Giant pandas / can only be found/ in some areas /of the Tibetan Plateau /and a few /mountain regions.

QUESTION: 77

Directions

In the following questions, the first and the last parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the sentence is split into four parts named, P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts, arrange them properly and find out which of the five combinations given below is appropriate, and mark it as your answer.

1. Even though plants  and animals

P. if their occurrence is natural,

Q. can adapt themselves to

R. changes in nature

S. any drastic change can hamper

6. them  extensively.

Solution:

 Even though plants and animals /can adapt themselves to / changes in nature /if their occurrence is natural,/ any drastic change can hamper/ them extensively

QUESTION: 78

Directions

In the following questions, the first and the last parts of the sentence are numbered 1 and 6. The rest of the sentence is split into four parts named, P, Q, R and S. These four parts are not given in their proper order. Read the parts, arrange them properly and find out which of the five combinations given below is appropriate, and mark it as your answer.

1. Rhinoceroses mature

P. life span of

Q. five or six,

R. at the age of

S. and have a

6. up to 50 years
 

Solution:

Rhinoceroses mature / at the age /five or six /and have a /life span of / upto 50 years

QUESTION: 79

Directions

Read each sentence to find out the error in it. The error will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

The spacecraft will travel 55 million km over 300 days and studied the climate, geology, origin and evolution of the red planet from an elliptical orbit.

 

Solution:

“study” instead of “studied”

QUESTION: 80

Directions

Read each sentence to find out the error in it. The error will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

Some local residents noticed the bag containing the grenade and alerted the police, who arrived and defuse it.

Solution:

Solution : “defused” instead of “will defuse”

QUESTION: 81

Directions

Read each sentence to find out the error in it. The error will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

Any state expecting to be taken seriously must first organize themselves to behave seriously.

Solution:

“itself” instead of “themselves”

QUESTION: 82

Directions

Read each sentence to find out the error in it. The error will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

The world is not kindly to those who do not tackle their own problems. 

Solution:

 Replace ‘kindly’ with ‘kind’

QUESTION: 83

Directions

Read each sentence to find out the error in it. The error will be in one part of the sentence. Mark the part with the error as your answer. (Ignore the errors of punctuation).

Born in December 17, 1924 he studied at Chennai’s R.S. High School, after which he joined Presidency College.

Solution:

Replace ‘in’ with ‘on’

QUESTION: 84

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

A red letter day

Solution:
QUESTION: 85

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

At the eleventh hour

Solution:
QUESTION: 86

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

Part and parcel

Solution:
QUESTION: 87

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

Rain cats and dogs

Solution:
QUESTION: 88

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

White elephant

Solution:
QUESTION: 89

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? 

exarchy

Solution:

government by bishops - exarchy
government by heroes - heroarchy
government by the military - hoplarchy
government by one individual – monarchy

QUESTION: 90

Directions

Which of the following is the correct meaning of the word given? 

mercenary

Solution:

One who is abusive - obnoxious
One who has no friends - anchorite
One who can do anything for money - mercenary
One who is tending to commit a small crime - delinquent

QUESTION: 91

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A) Prance              B) Bloc                    C) Archaic              D) Caper

Solution:

Same,
Prance and Caper- skip or dance in a lively way
Bloc - group
Archaic - outdated

QUESTION: 92

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A) Pivotal                               B) Cavort                                C) Profound                           D) Phony

Solution:

Opposite,
Pivotal - crucial
Cavort – dancing with full of fun and frolic
Profound - deep
Phony - Superficia

QUESTION: 93

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A) Blight                 B) Inveigle                  C)  wheedle                    D)  exfoliate

Solution:

Same, Blight - something causing misery or death Inveigle & wheedle – to trick into exfoliate – rub and remove

QUESTION: 94

In each of the following questions, three out of four words given have the same meaning. Mark the number as your answer which is different in meaning from the other words.

Solution:

 Inadvertent - accidental Hark, heed, attention –to pay attention

QUESTION: 95

In each of the following questions, three out of four words given have the same meaning. Mark the number as your answer which is different in meaning from the other words.

Solution:

Haul – to use effort to transfer something Vociferous, Raucous, Voluble – Loud, Noisy

QUESTION: 96

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The government has forbidden companies from selling the same product at different 'maximum retail prices', bringing relief to customers who have complained against a higher MRP being charged at airports, malls and cinemas.  The directive is part of the changes in the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011, which will come into effect from January 1, 2018. "We are giving a breathing period to the manufacturers, so they have enough time for compliance," an official an official dealing with legal metrology added.  The department of consumer affairs said it adopted a balanced approach after wide consultations.  "Based on the experience of implementation of the rules and after a detailed stakeholder consultation, the department has amended the rules, aimed at enhanced consumer protection, but at the same time balancing with the requirement of ease of doing business," the consumer affairs department said.  "Specific mention is made in the rules that no person shall declare different MRPs (dual MRP) on an identical pre-packaged commodity, unless allowed under any law. This will benefit consumers at large as they are having complaint regarding dual MRP for item depending upon different type of public places like cinema hall, airport, malls etc.," the statement said. 

Restaurant owners said the rules won't apply to them. "This won't be applicable to restaurants as under GST they come under the category of supplier services. And the latest notification is applicable for retail services where customer buy off the counter," said the secretary of National Restaurant Association of India (NRAI).  The government has also ordered that the size of letters and numerals in the declaration should be increased to make it easier for consumers to read. The consumer affairs department has also ordered that medical devices such as stents, valves, orthopaedic implants, syringes and tools for operations will have to display MRP.  "This is to raise awareness, because the customer has a right to know what the prices (of these medical devices are)," secretary, department of pharmaceuticals (DoP), said. The move follows a request from department of pharmaceuticals, senior officials from both departments confirmed.

"Consumers had no way to reach the manufacturer in case a complaint came up with these medical devices. Now it will be much easier for the consumer to do so," a legal metrology officer said.  So far, it was not mandatory for all medical devices declared as drugs to make mandatory declarations under the legal metrology rules. Some medical device manufacturers have welcomed the move. "This will ensure that hospitals and chemists do not have a blank cheque to charge patients indiscriminately because the products did not carry an MRP on their label earlier," said chief of the Association of Indian Medical Device Industry. Some essential devices like artificial heart valves and catheters did not display MRPs earlier and patients were overcharged for them, added the chief.

Q. What among the following can be inferred from the passage?

Solution:

“The government has forbidden companies from selling the same product at different 'maximum retail prices', bringing relief to customers who have complained against a higher MRP being charged at airports, malls and cinemas.” There is no mention about the categories of services, so point 3 is invalid.

QUESTION: 97

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The government has forbidden companies from selling the same product at different 'maximum retail prices', bringing relief to customers who have complained against a higher MRP being charged at airports, malls and cinemas.  The directive is part of the changes in the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011, which will come into effect from January 1, 2018. "We are giving a breathing period to the manufacturers, so they have enough time for compliance," an official an official dealing with legal metrology added.  The department of consumer affairs said it adopted a balanced approach after wide consultations.  "Based on the experience of implementation of the rules and after a detailed stakeholder consultation, the department has amended the rules, aimed at enhanced consumer protection, but at the same time balancing with the requirement of ease of doing business," the consumer affairs department said.  "Specific mention is made in the rules that no person shall declare different MRPs (dual MRP) on an identical pre-packaged commodity, unless allowed under any law. This will benefit consumers at large as they are having complaint regarding dual MRP for item depending upon different type of public places like cinema hall, airport, malls etc.," the statement said. 

Restaurant owners said the rules won't apply to them. "This won't be applicable to restaurants as under GST they come under the category of supplier services. And the latest notification is applicable for retail services where customer buy off the counter," said the secretary of National Restaurant Association of India (NRAI).  The government has also ordered that the size of letters and numerals in the declaration should be increased to make it easier for consumers to read. The consumer affairs department has also ordered that medical devices such as stents, valves, orthopaedic implants, syringes and tools for operations will have to display MRP.  "This is to raise awareness, because the customer has a right to know what the prices (of these medical devices are)," secretary, department of pharmaceuticals (DoP), said. The move follows a request from department of pharmaceuticals, senior officials from both departments confirmed.

"Consumers had no way to reach the manufacturer in case a complaint came up with these medical devices. Now it will be much easier for the consumer to do so," a legal metrology officer said.  So far, it was not mandatory for all medical devices declared as drugs to make mandatory declarations under the legal metrology rules. Some medical device manufacturers have welcomed the move. "This will ensure that hospitals and chemists do not have a blank cheque to charge patients indiscriminately because the products did not carry an MRP on their label earlier," said chief of the Association of Indian Medical Device Industry. Some essential devices like artificial heart valves and catheters did not display MRPs earlier and patients were overcharged for them, added the chief.

Q. Why did the companies use different prices for the same product?

Solution:

Nothing about the reason for the companies to do so has been mentioned.

QUESTION: 98

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The government has forbidden companies from selling the same product at different 'maximum retail prices', bringing relief to customers who have complained against a higher MRP being charged at airports, malls and cinemas.  The directive is part of the changes in the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011, which will come into effect from January 1, 2018. "We are giving a breathing period to the manufacturers, so they have enough time for compliance," an official an official dealing with legal metrology added.  The department of consumer affairs said it adopted a balanced approach after wide consultations.  "Based on the experience of implementation of the rules and after a detailed stakeholder consultation, the department has amended the rules, aimed at enhanced consumer protection, but at the same time balancing with the requirement of ease of doing business," the consumer affairs department said.  "Specific mention is made in the rules that no person shall declare different MRPs (dual MRP) on an identical pre-packaged commodity, unless allowed under any law. This will benefit consumers at large as they are having complaint regarding dual MRP for item depending upon different type of public places like cinema hall, airport, malls etc.," the statement said. 

Restaurant owners said the rules won't apply to them. "This won't be applicable to restaurants as under GST they come under the category of supplier services. And the latest notification is applicable for retail services where customer buy off the counter," said the secretary of National Restaurant Association of India (NRAI).  The government has also ordered that the size of letters and numerals in the declaration should be increased to make it easier for consumers to read. The consumer affairs department has also ordered that medical devices such as stents, valves, orthopaedic implants, syringes and tools for operations will have to display MRP.  "This is to raise awareness, because the customer has a right to know what the prices (of these medical devices are)," secretary, department of pharmaceuticals (DoP), said. The move follows a request from department of pharmaceuticals, senior officials from both departments confirmed.

"Consumers had no way to reach the manufacturer in case a complaint came up with these medical devices. Now it will be much easier for the consumer to do so," a legal metrology officer said.  So far, it was not mandatory for all medical devices declared as drugs to make mandatory declarations under the legal metrology rules. Some medical device manufacturers have welcomed the move. "This will ensure that hospitals and chemists do not have a blank cheque to charge patients indiscriminately because the products did not carry an MRP on their label earlier," said chief of the Association of Indian Medical Device Industry. Some essential devices like artificial heart valves and catheters did not display MRPs earlier and patients were overcharged for them, added the chief.

Q. Which of the following are exempted from the laws discussed in the passage?

Solution:

Nothing about exemption from this rule has been mentioned in the passage.

QUESTION: 99

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The government has forbidden companies from selling the same product at different 'maximum retail prices', bringing relief to customers who have complained against a higher MRP being charged at airports, malls and cinemas.  The directive is part of the changes in the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011, which will come into effect from January 1, 2018. "We are giving a breathing period to the manufacturers, so they have enough time for compliance," an official an official dealing with legal metrology added.  The department of consumer affairs said it adopted a balanced approach after wide consultations.  "Based on the experience of implementation of the rules and after a detailed stakeholder consultation, the department has amended the rules, aimed at enhanced consumer protection, but at the same time balancing with the requirement of ease of doing business," the consumer affairs department said.  "Specific mention is made in the rules that no person shall declare different MRPs (dual MRP) on an identical pre-packaged commodity, unless allowed under any law. This will benefit consumers at large as they are having complaint regarding dual MRP for item depending upon different type of public places like cinema hall, airport, malls etc.," the statement said. 

Restaurant owners said the rules won't apply to them. "This won't be applicable to restaurants as under GST they come under the category of supplier services. And the latest notification is applicable for retail services where customer buy off the counter," said the secretary of National Restaurant Association of India (NRAI).  The government has also ordered that the size of letters and numerals in the declaration should be increased to make it easier for consumers to read. The consumer affairs department has also ordered that medical devices such as stents, valves, orthopaedic implants, syringes and tools for operations will have to display MRP.  "This is to raise awareness, because the customer has a right to know what the prices (of these medical devices are)," secretary, department of pharmaceuticals (DoP), said. The move follows a request from department of pharmaceuticals, senior officials from both departments confirmed.

"Consumers had no way to reach the manufacturer in case a complaint came up with these medical devices. Now it will be much easier for the consumer to do so," a legal metrology officer said.  So far, it was not mandatory for all medical devices declared as drugs to make mandatory declarations under the legal metrology rules. Some medical device manufacturers have welcomed the move. "This will ensure that hospitals and chemists do not have a blank cheque to charge patients indiscriminately because the products did not carry an MRP on their label earlier," said chief of the Association of Indian Medical Device Industry. Some essential devices like artificial heart valves and catheters did not display MRPs earlier and patients were overcharged for them, added the chief.

Q. Find the word from the given options which has its meaning most similar to the word catheters as used in the passage.

Solution:

Catheters means tubes and drips

QUESTION: 100

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

The government has forbidden companies from selling the same product at different 'maximum retail prices', bringing relief to customers who have complained against a higher MRP being charged at airports, malls and cinemas.  The directive is part of the changes in the Legal Metrology (Packaged Commodities) Rules, 2011, which will come into effect from January 1, 2018. "We are giving a breathing period to the manufacturers, so they have enough time for compliance," an official an official dealing with legal metrology added.  The department of consumer affairs said it adopted a balanced approach after wide consultations.  "Based on the experience of implementation of the rules and after a detailed stakeholder consultation, the department has amended the rules, aimed at enhanced consumer protection, but at the same time balancing with the requirement of ease of doing business," the consumer affairs department said.  "Specific mention is made in the rules that no person shall declare different MRPs (dual MRP) on an identical pre-packaged commodity, unless allowed under any law. This will benefit consumers at large as they are having complaint regarding dual MRP for item depending upon different type of public places like cinema hall, airport, malls etc.," the statement said. 

Restaurant owners said the rules won't apply to them. "This won't be applicable to restaurants as under GST they come under the category of supplier services. And the latest notification is applicable for retail services where customer buy off the counter," said the secretary of National Restaurant Association of India (NRAI).  The government has also ordered that the size of letters and numerals in the declaration should be increased to make it easier for consumers to read. The consumer affairs department has also ordered that medical devices such as stents, valves, orthopaedic implants, syringes and tools for operations will have to display MRP.  "This is to raise awareness, because the customer has a right to know what the prices (of these medical devices are)," secretary, department of pharmaceuticals (DoP), said. The move follows a request from department of pharmaceuticals, senior officials from both departments confirmed.

"Consumers had no way to reach the manufacturer in case a complaint came up with these medical devices. Now it will be much easier for the consumer to do so," a legal metrology officer said.  So far, it was not mandatory for all medical devices declared as drugs to make mandatory declarations under the legal metrology rules. Some medical device manufacturers have welcomed the move. "This will ensure that hospitals and chemists do not have a blank cheque to charge patients indiscriminately because the products did not carry an MRP on their label earlier," said chief of the Association of Indian Medical Device Industry. Some essential devices like artificial heart valves and catheters did not display MRPs earlier and patients were overcharged for them, added the chief.

Q. Find the word from the given options which has its meaning most opposite to the word directive as used in the passage.

Solution:

Directive means order, disorganization means not in order

Related tests