SSC CGL Tier-I Mock Test - 39


100 Questions MCQ Test SSC CGL Tier 1 Mock Test Series | SSC CGL Tier-I Mock Test - 39


Description
This mock test of SSC CGL Tier-I Mock Test - 39 for SSC helps you for every SSC entrance exam. This contains 100 Multiple Choice Questions for SSC SSC CGL Tier-I Mock Test - 39 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this SSC CGL Tier-I Mock Test - 39 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. SSC students definitely take this SSC CGL Tier-I Mock Test - 39 exercise for a better result in the exam. You can find other SSC CGL Tier-I Mock Test - 39 extra questions, long questions & short questions for SSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Arrange the following words according to the English Alphabetical order:-

(i)Strangulation     (ii) Strangulated     (iii) Strangled        (iv) Strangler 

Solution:
QUESTION: 2

67: 13: : 47: ?

Solution:

First number = 67
For second number
(7-6) × (7 + 6) = 1 × 13 = 13
Thus, resultant will be the second number i.e, 13.
Now, third number = 47
Similarly, for fourth number
(7-4) × (7 + 4) = 3 × 11 = 33
Therefore, required number is 33.

QUESTION: 3

If 11th of June falls on Friday, what would be the 30th day of that month?

Solution:

Fridays = 11 June, 18 June, 25 June
Therefore, 30 = Wednesday

QUESTION: 4

Pointing towards a photograph woman said, “His mother is the only daughter of my son’s grandfather’s wife”. How is the person in the photograph related to the woman?

Solution:

QUESTION: 5

F/N : 30/182 : : H/P : ?

Solution:

F/N = (6 × 5)/(14 × 13) = 30/182
Similarly,
H/P = (8 × 7)/(16 × 15) = 56/240

QUESTION: 6

Pick the odd one out:

Solution:

Except Pune, all are the capitals of different Indian states.

QUESTION: 7

K/AZ :  N/GT  :: Q/MN : ?

Solution:

In numerator,
K + 3 – N,
N + 3 – Q,
Q + 3 – T
In denominator,
Opposite of A is Z and
A + 6 – G.
Opposite of G is T and
G + 6 – M.
Opposite of M is N and
M + 6 – S
Opposite of S is H.
Therefore, required answer = T/SH
ixamBee Approach: In the numerator once you get T, check the options. Only option A has numerator T, thus this is the answer. No further calculation is required
 

QUESTION: 8

Which one of the following is wrong in the series?

14         8           16            38            137

Solution:

14 × 0.5 + 1 = 8
8 × 1.5 + 2 = 14
14 × 2.5 + 3 = 38
38 × 3.5 + 4 = 137

QUESTION: 9

If in a certain code REAL is coded as 144 and TOP is coded as 153, then what is the code for STEP?

Solution:

REAL = (18 + 5 + 1 + 12) × 4 = 36 × 4 = 144
TOP = (20 + 15 + 16) × 3 = 51 × 3 = 153
Therefore, STEP = (19 + 20 + 5 + 16) × 4 = 60 × 4 = 240

QUESTION: 10

Sonu walked 50 meters towards south, took right turn and walked 20 meters, then he took a left turn and walked 50 meters, again he took a left turn and walked 25 meters. In which direction he is from the initial point?

Solution:

QUESTION: 11

At what time between 3 and 4 o’clock will the hands of a watch be in opposite directions?

Solution:

At 3 o’clock, the hands of the watch are 15 minutes, spaces apart.
To be in opposite directions, they must be 30 minutes spaces apart.
∴ Minute hand will have to gain 45 minutes spaces.
55 minutes spaces are gained in 60 minutes.
45 minutes spaces are gained in (60/55×45) min or 49*1/11 min
∴ Required time = 49*1/11 min past 3.

QUESTION: 12

Tinu, Chinu, Pinto, Nitu and Sheenu are five friends sitting in a row facing north. Sheenu is sitting exactly between Chinu and Nitu. Pinto is not the immediate neighbour of Chinu and Tinu does not sit at extreme end. Chinu is sitting second to the left of Nitu. Who among the following is sitting to the immediate left of Chinu?

Solution:

QUESTION: 13

Q, P, T, U and S are five friends. T is shorter than only two persons. P is taller than Q but shorter than T. S is not the tallest. Who is the tallest?

Solution:

U > S > T > P > Q

QUESTION: 14

If GENERAL is coded as FFMFQBK and OXFORD is coded as PWEPQC, then what is the code for LEARNER?

Solution:


QUESTION: 15

Arrange the following words in a meaningful order.

A. Milkyway        B. Solar system       C. Sun           D. Universe         E. Planets

Solution:

Planets → Sun →Solar system →Milkyway → Universe

QUESTION: 16

From the given alternatives select the word which cannot be formed using the letters of the given word
STRATOSPHERE

Solution:

There is no ‘M’ in the given word.

QUESTION: 17

From among the given alternatives select the one in which the set of numbers is most like the set of numbers given in the question.
(7, 11, 20)  

Solution:

7 + 2² = 7 + 4 = 11
11 + 3² = 11 + 9 = 20
Similarly,
10 + 2² = 10 + 4 = 14
14 + 3² = 14 + 9 = 23

QUESTION: 18

Number of times each letter is appearing in the given word is indicated in each alternative. Identify the correct one.

CLASSIFICATION

Solution:
QUESTION: 19

Which of the following is true in the given expression? 
F < G ≤ H, U ≥ V = F, Q ≤ H = Z

Solution:

U ≥ V = F < G ≤ H = Z ≥ Q

QUESTION: 20

Find the wrong number on the series?
16           53           154         467         1390       4193

Solution:

16 × 3 + 5 = 53
53 × 3 – 5 = 154
154 × 3 + 5 = 467
467 × 3 – 5 = 1396
1396 × 3 + 5 = 4193

QUESTION: 21

The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column. e.g. ‘E’ can be represented by 01, 13 etc. and ‘L’ can be represented by 56, 77 etc. Identify the set for the word AIRS. 

Solution:

A – 00, 12, 24, 31, 43
I – 55, 68, 76, 89, 97
R – 57, 65, 78, 86, 99
S – 58, 66, 79, 87, 95

QUESTION: 22

If each vowel of the word COMPETITION is changed to its next vowel in the English alphabets and each consonant is changed to its previous vowel of the English alphabet, which vowel will not appear in the new arrangement?

Solution:

C O M P E T I T I O N
A U I O I O O O O U I

QUESTION: 23

How many diagonals are there in the given hexagon?

Solution:


The diagonals are : EC, AC, BE, BF, AD, CF.

QUESTION: 24

From the following two different appearances of die, find out the colour which is opposite to Black. 

Solution:

From the two views of the dice, it is clear that Violet is opposite to Black.

QUESTION: 25

Directions

In the following question below are given three statements followed by two conclusions numbered I, and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

Statements:           Some hats are threads.

                                Some threads are button.

                                No button is mat.

Conclusions:         I. Some hats are button.

                                II. All threads are hats.

 

Solution:

Some hats are threads (I) + Some threads are button (I) ⇒ no conclusion can be drawn. Hence, conclusion I will not follow.
Some hats are threads (I) ⇒ conversion ⇒ Some threads are hats (I). Hence, conclusion II will not follow

QUESTION: 26

The Committee on Insurance Sector Reforms was set up in

Solution:

The Committee on Insurance Sector Reforms was set up in 1993 under the chairmanship of R.N.Malhotra.

QUESTION: 27

Match the following International Airports with their respective places.

International Places                                                                    Places

(i) Dr. Babasaheb Ambedkar International Airport                (A) Nagpur

(ii) Netaji Subhash Chandra Bose International Airport        (B) Varanasi

(iii) Lal Bahadur Shastri International Airport                       (C) Kolkata

(iv) Chaudhary Charan singh International Airport                (D) Lucknow

Solution:
QUESTION: 28

The Doctrine of Lapse was devised by 

Solution:

The doctrine of Lapse was an annexation policy purportedly devised by Lord Dalhousie, who was the Governor General for the East India Company in India between 1848 and 1856.

QUESTION: 29

The part in Indian Constitution, which contains the Fundamental rights, is

Solution:

Fundamental rights is the basic rights of the people and the charter of rights contained in Part III of Constitution of India. It guarantees civil liberties such that all Indians can lead their lives in peace and harmony as citizens of India.

QUESTION: 30

Which of the following is the most reactive element in the Periodic table?

Solution:

Fluorine is the most reactive non-radioactive element in the periodic table. It exists in gaseous form at room temperature and even reacts with the glass. So it almost impossible to store it in pure form.

QUESTION: 31

Cell was discovered by

Solution:

The cell was discovered by Robert Hooke in 1665 that made studies of cork using a microscope.

QUESTION: 32

The Indo Greeks were the first ruler in India who issued

Solution:

The Indo-Greeks were the first rulers in India to issue coins which can definitely be attributed to the kings. They were the first to issue gold coins in India.

QUESTION: 33

Recently, India has successfully carried out a fresh user trial of which missile?

Solution:

India has successfully carried out a fresh user trial of Agni-III ballistic missile from a defence test facility in the Abdul Kalam Island. The Strategic Forces Command carried out the test with logistics support from Defence Research Development Organisation (DRDO).

QUESTION: 34

Which of the following Indian state has the largest coastline?

Solution:

Gujarat has an area of 75686 square miles (196090 km²) with the longest coast line (24 % of Indian sea coast) 1600 km (990 mi), dotted with 41 ports : one major, 11 intermediate and 29 minor.

QUESTION: 35

National Anthem of India was first sung in the _________ session of Indian National Congress.

Solution:

National Anthem of India was first sung in the _________ session of Indian National Congress.

  •   Lahore
  •  
  •   Calcutta
  •  
  •   Delhi
  •  
  •   Belgaon
QUESTION: 36

Who has scored the most number of Goals in Football?

Solution:

The most goals scored in a specified period is 1279 by Edson Arantes do Nascimento (Brazil) also known as Pele, from 7 September 1956 to 1October 1977 in 1363 games.

QUESTION: 37

National Income was first estimated by

Solution:

About National Income- National Income Committee defines National Income as “the value of commodities and services produced in an economy during a given period, counted without duplication.”

QUESTION: 38

The Marginal cost of production of a commodity is

Solution:

The marginal cost of production is the change in total cost that comes from making or producing one additional item. The purpose of analyzing marginal cost is to determine at what point of organization can achieve a economies of scale.

QUESTION: 39

Consider the following events.

A) Battle of Plassey             

B) Battle of Buxor              

C) Battle of Tarain              

D) Battle of Haldighati

The correct Chronological order of these events Is

Solution:

Battle of Tarain – 1191A.D
Battle of Haldighati – 1576 A.D
Battle of Plassey – 1757 A.D
Battle of Buxor – 1764 A.D

QUESTION: 40

Heart transplantation is first done by

Solution:

Christian Barnard performed the first Heart transplant on the third of December 1967.

QUESTION: 41

The SI unit of Pressure is

Solution:

Pressure is the effect of a force applied to a surface. It is a derived unit, obtained from combining base units. The unit of Pressure in the SI system is the Pascal (Pa)

QUESTION: 42

Which of the following is the main body of United Nations Organisation is the 

Solution:

Chronological order of bodies of United Nations organization – the General Assembly, the Security Council, the Economic and Social Council, the Trusteeship council, the International Court of Justice and the Secretariat.

QUESTION: 43

The painting of Bodhisattva Padmapani is one of the most famous paintings at

Solution:

Mahayana Buddhism evolved the India of Bodhisattva. One of the most popular Bodhisattva representing attribute ‘Copassion’ is Padmapani Avalokiteshwar, It is Beautifully painted as slim person, with crown on head and lotus in hand on the walls of Ajanta Caves

QUESTION: 44

Arasavalli Village is famous for the temple of Lord

Solution:

The famous Sun God Temple situated in Arasavalli Village which is at a distance of about 1km east of Srikakulam town district head quarters of the North Coastal Andhra Pradesh.

QUESTION: 45

May 29th is observed as the  

Solution:

The International Day of United Peacekeepers is a day to remember those who served in United Nations (UN) peacekeeping operations. The theme for the 2017 International Day of UN Peacekeepers is “Investing in Peace Around the World”.

QUESTION: 46

The Silicon Valley of India is situated in

Solution:

The Silicon Valley of India is a nickname of the Indian city of Bangalore. It was named so because is on the Mysore Plateau, the area is also sometimes referred to as “Silicon Plateau”.

QUESTION: 47

Sound of frogs can be heard from a long distance in a rainy season because 

Solution:

In rainy season the air is humid due to which the density of air decreases and the speed of sound in air increases. Therefore, sound of frogs can be heard from long distances in rainy seasons.

QUESTION: 48

Who among the following is traditionally identified as Kautilya and Vishnugupta ?

Solution:

Chanakya was an Indian teacher, philosopher, economist, jurist and royal advisor. He is traditionally identified as Kutilya or Vishnugupta, who authored the ancient Indian political treatise, the Arthashastra.

QUESTION: 49

The world’s largest coral reef is 

Solution:

The Great Barrier reef is the world’s largest coral reef system composed of over 2900 individual reefs and 900 islands stretching for over 2300 km over an area of approximately 344400 km². the reef is located in the Coral sea, of the coast of Queensland, Australia.

QUESTION: 50

Which of the following Committee came to the conclusion that Subhash Chandra Bose died in plane crash?

Solution:

The three-member committee was formed by Nehru government to address the public demand to investigate the disappearance of Subhash Chandra Bose. The committee was led by Shah Nawaz Khan and included Suresh Chandra Bose, brother of Subhash Chandra Bose, and S.N. Maitra.

QUESTION: 51

If (x+1/x)^2 = 3, then the value of  x^206 + x^200 + x^90 + x^84 + x^42 + x^36 + x^12 + x^6 + 5 is

Solution:


QUESTION: 52

Two cars of equal length are running in the same direction at 48 kmph and 32 kmph. The faster car passes the slower car in 18 seconds. The length of each car is.

Solution:

Let the length of the car be x meters
Relative speed = 48 – 32 = 16 kmph.
Relative speed in mps =16 × 5/18 mps
= 40/9 mps
Time = Distance/Speed
⇒ 18 = 2x/(40/9 )
⇒ 2x= (18 × 40)/9
⇒ x = 40m
∴ The length of car is 40m

QUESTION: 53

The average of a batsman in some innings is 36 and his scores in next innings are 44, 58 and 36 runs respectively. Therefore, the average increased by 2 runs, then find the number of innings played by him.

Solution:

Batting Average = (Total runs)/(Total Innings)
Average of next three innings = (44+58+36)/3 = 46


4 unit = 12 innings
Total = 12 + 3 = 15 innings.

QUESTION: 54

A money lender finds that due to fall in the annual rate of interest from 14% to 7*2/5%, his yearly income decreases by Rs. 82.50. His capital is-

Solution:

Difference in rate = (14 – 7*2/5 ) = 33/5 %
Let the capital be Rs. x.
∴ 33/5 % of x = 82.50
⇒ x = 82.50 × 100 × 5/33 = Rs. 1250

QUESTION: 55

120 is divided into two parts in such a way that the sixth part of the first part and the seventh part of the second are in the ratio 5 : 6. How much percent second part is more than the first part?

Solution:

First part = x and second part = 120 – x
∴(x/6)/((120 - x)/7) = 5/6
⇒x/6× 7/(120-x) = 5/6
⇒ 42x = 720 × 5 - 30x
⇒ 72x = 3600
⇒x = 50
∴ the second part will be 120 – 50 = 70
Required percentage = (70-50)/50 ×100=40%

QUESTION: 56

Find the compound interest on Rs. 5000 at 4% per annum for 2 years compounded half yearly?

Solution:

Principal = Rs. 5,000
Rate = 4% = 4/2 = 2% half yearly
Time = 2 years Time will double = 2 × 2 = 4 years
CI = P(1+r/t)^n-P
= 5000(1+2/100)^4-5000
= 5000(1+1/50)^4-5000
= 5000 × 51/50 × 51/50 × 51/50 × 51/50 - 5000
= 5412 - 5000
= Rs. 412

QUESTION: 57

A man purchased spirit for three consecutive years. In the first year, he purchased spirit at the rate of Rs. 5 per litre, in the second year, at the rate of Rs. 6.00 per litre and in the third year, at Rs. 7.50 per litre. If he purchased spirit worth Rs. 7,500 each year, the average price of spirit per litre for three years is.  

Solution:

Quantity of purchased spirit in
1st year = 7500/5 = 1500 litre
2nd year = 7500/6 =1250 litre and
3rd year = 7500/7.5 = 1000 litre
∴ Total quantity purchased in 3 years = 1500 + 1250 + 1000 = 3750 litre and
Total amt. paid in 3 yrs for spirit = 3 × 7500 = Rs.22,500
∴ Average price per litre = 22500/3750 = Rs. 6 per litre

QUESTION: 58

The top of two towers of height 48m and 60 m are connected by wire. If the wire makes an angle of 60˚ with the horizontal, then the length of the wire is

Solution:


AC is the wire which connected top of the tower
In ∆AEC, AE = AB – CD = 12 m
Sin 60˚ = AE/AC
√3/2 = 12/AC
AC = 24/√3 = 8√3m

QUESTION: 59

In a circular sheet of paper of radius 20cm, a sector of 40% area is removed and the remaining part is used to make a conical surface. Find the volume of a conical surface.

Solution:

 
Area of Circle (60% portion) = 60/100 × π × (20)²
Now,
Area of Circle (60% portion) = surface area of the cone (πrl)

60/100 × π × (20)² = π ×r × 20 r = 12 cm Height of the cone = √(20²-12²) = √256 = 16cm Volume of the cone = 1/3 πr²h = 1/3 × π × 12 × 12 × 16 = 768 π

QUESTION: 60

If x-y√3  = 15 and √3 x+y = 23

Find the angle between both the lines when they intersect each other?

Solution:


QUESTION: 61

If the height of equilateral triangle is 12 cm, then find out the area of its circumcircle?

Solution:

Height of an equilateral triangle = √3/2 ×
side Side = h × 2/√3 = 12 × 2/√3 = 8√3
Radius of circumcircle = side/√3 = (8√3)/√3 = 8 cm
Area of circumcircle = πr² = 8²π = 64π

QUESTION: 62

What is the value of  1/15 + 1/35 + 1/63 + 1/99 + 1/143 ?

Solution:

1/(3×5) + 1/(5×7) + 1/(7×9) + 1/(9×11) + 1/(11×13)
⇒ (total terms)/(smallest term × largest term)
⇒ 1/(3×13) = 5/39

QUESTION: 63

A and B together can do a piece of work in 6 days and A alone can do the same piece of work in 15 days. If both start working together and B works only half a day daily, then find the number of days A and B together can do the piece of work?

Solution:

A’s one day work = 1/15 part
B’s one day work = 1/6 - 1/15 = (5-2)/30 = 1/10 part
A’s one day work + B’s half day work = 1/15 + 1/20 = (4+3)/60 = 7/60 part
Hence, A and B can together can do the work in = 60/7 = 8*4/7 days.

QUESTION: 64

If the sum of the number is 91 and their HCF and LCM are 7 and 280 respectively. Find the sum of their reciprocals?

Solution:

HCF = 7 and LCM = 280 (given)
Sum of the number = 91
Let the first number be x and the second number be y.
Now, x+y = 91 ............... (i)
Again, first number × second number = HCF × LCM
or xy = 7 × 280 = 1960 ........ (ii)
Solving (i) and (ii) we got,
x = 56, y = 35
∴ Sum of reciprocals = 1/56 + 1/35
= (5+8)/280 = 13/280

QUESTION: 65

If θ is a positive acute angle and cos²θ + cos⁴θ = 1, then the value of tan²θ + tan⁴θ is?

Solution:

QUESTION: 66

A train passes 150 m long platform in 10 seconds and a man standing on the platform in 8 seconds. Find the speed of the train?

Solution:

Let the length of the train be x m
Length of the platform = 150 m
Now, (x+150)/10 = x/8
8x + 1200 = 10x
1200 = 2x
x = 600
Length of the train = 600 m
∴ Speed of the train = 600/8
= 75 m/s
= 75× 18/5 = 270 km/h

QUESTION: 67

In the figure P is a point which is 12 cm away from the centre of the circle O. A line drawn from P point cuts circle at point A and B respectively. If PB = 9 cm, AB = 2 cm Then find out the radius of the circle?

Solution:




QUESTION: 68

9 litre of milk is taken out from a container and replaced by water. This process is repeated once more, the ratio of quantity in container (M:W) is 16 : 9. Now find the initial quantity of milk in the container?

Solution:

Let the initial quantity of milk in the container was = 25x
So 25x (1- 9/25x)^n = 16x
((25x-9)/25x)^2= 16x/25x
(25x-9)/25x = √(16/25)
(25x-9)/25x = 4/5
25x - 9 = 20x
5x = 9
x = 9/5
So initial quantity of milk = 25x = 25 × 9/5 = 45 litre

QUESTION: 69

In how many different ways can 6 teachers and 5 students be seated in a row so that they sit alternately?

Solution:

T S T S T S T S T S T
Now 6 teachers can be seated in 6 places in 6! Ways.
5 students can be seated in 5! ways.
∴ Required no. of ways = 6! × 5! = 720 × 120 = 86400

QUESTION: 70

If on a marked price, the difference between the selling price at a discount of 40% and that at two successive discounts of 20% and 10% is Rs. 132. Find the marked price of the article?

Solution:

Let the MP be x
In the first case, SP at 40% loss = 60x/100
Single discount equivalent to 20% and 10% successive discounts = (20+10-(20 × 10)/100)
= 28%
SP in the second case = 72x/100
Now, 72x/100 - 60x/100 = 132
12x/100 = 132
x = (100×132)/100
= Rs. 1100

QUESTION: 71

Directions

Study the following table carefully and answer the questions given below it.

Sale (in thousand) of the number of microwaves of five different companies over the given years.

Q. The number of microwave sold by Samsung in 2014 is approximately what percent of the total number of microwaves sold by all the companies together in that year?

Solution:

Required percent = 110/(110+135+130+118+140) × 100 = 11000/633 × 100 = 17.3%

QUESTION: 72

Directions

Study the following table carefully and answer the questions given below it.

Sale (in thousand) of the number of microwaves of five different companies over the given years.

Q. What is the average number of microwaves sold in the year 2013 (in thousand)?

Solution:

Required average = (95+85+70+65+72)/5 = 77.4

QUESTION: 73

Directions

Study the following table carefully and answer the questions given below it.

Sale (in thousand) of the number of microwaves of five different companies over the given years.

Q. The ratio of the number of microwave sold by whirlpool in all the given years to the number of microwave sold by Bajaj in all the given year is 

Solution:

Number of microwave sold by whirlpool = 210 + 70 + 130 + 140 + 215 = 765
Number of microwave sold by Bajaj = 225 + 72 + 140 + 175 + 115 = 727
Required ratio = 765 : 727

QUESTION: 74

Directions

Study the following table carefully and answer the questions given below it.

Sale (in thousand) of the number of microwaves of five different companies over the given years.

Q. Which company has sold the minimum number of microwave over the given year?

Solution:

Number of microwave sold by Samsung = 110 + 95 + 110 + 210 + 175 = 700
Number of microwave sold by LG = 130 + 85 + 135 + 190 + 180 = 720
Number of microwave sold by whirlpool = 210 + 70 + 130 + 140 + 215 = 765
Number of microwave sold by Philips = 180 + 65 + 118 + 165 + 120 = 648
Number of microwave sold by Bajaj = 225 + 72 + 140 + 175 + 115 = 727

QUESTION: 75

What is the difference between the number of microwave sold by Philips in 2012, 2014 and 2016 together and the number of microwave sold in 2015 by all the companies?

Solution:

Number of microwave sold by Philips = 180 + 118 + 120 = 418
Number of microwave sold in 2015 by all the companies = 210 + 190 + 140 + 165 + 175 = 880
∴ Required difference = 880 – 418 = 462

QUESTION: 76

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

Dry Run

Solution:
QUESTION: 77

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

Foam at the Mouth

Solution:
QUESTION: 78

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

Get Down to Brass Tacks

Solution:
QUESTION: 79

Directions

In the following questions four alternatives are given for the idiom/phrase printed in bold. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase and mark it as your answer.

Good Samaritan

Solution:
QUESTION: 80

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

A very powerful businessman

Solution:

Suave - Urbane, Charming, Polished
Svelte – Slender, Graceful
Tycoon - A very powerful businessman
Demure - Modest, Coy

QUESTION: 81

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

One who always looks at the brighter side

Solution:

Paranoid – Suspicious, Distrustful
Optimist - One who always looks at the brighter side
Pessimist - One who always looks at the darker side
Megalomaniac - One who suffers from delusions of greatness

QUESTION: 82

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

Person who is furious

Solution:

Loathsome – full of hate
Languid – very slow and relaxed
Livid – person who is furious
Agnostic – doubting
 

QUESTION: 83

Directions

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase/sentence.

Person who is so tired and weak that he is unable to think  or walk correctly

Solution:

Breezy – sociable / jovial
Guile – sly or cunning intelligence
Affable – friendly
Groggy – person who so tired and weak that he is unable to think or walk correctly

QUESTION: 84

Directions

Which of the following is the correct meaning of the given word? 

Kit

Solution:

young one of an Owl - Owlet
young one of a Rabbit - kit
young one of a Kangaroo - joey
young one of a Deer - fawn

QUESTION: 85

Directions

Which of the following is the correct meaning of the given word? 

Algophobia

Solution:

Fear of floods - Antlophobia
Fear of pain - Algophobia
Fear of bees - Apiphobia
Fear of failure - Atychiphobia

QUESTION: 86

Directions

Which of the following is the correct meaning of the given word? 

Dutch

Solution:

people of Holland - Dutch
people of Denmark - Danes
people of Poland - Poles
people of Dominican Republic - Dominicans

QUESTION: 87

DirectionsWhich of the following is the correct meaning of the given word? Carcanets

Solution:

an ornament for a turban - Sarpech
an ornament for body - Brooches
an ornament for the neck – Carcanets
an ornament for arm – amulet

QUESTION: 88

Directions

Which of the following is the correct meaning of the given word? 

incorrigible

Solution:

something that cannot be corrected- incorrigible
something that cannot be exchanged- infungible
something that is ostentatiously attractive or impressive - flashy
something related to the stars – interstellar

QUESTION: 89

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A)  Adamant            B)  Obstinate           C)  Destitute           D)  Endorse

Solution:

Same,
Adamant & obstinate – stubborn and inflexible
destitute – deprived
Endorse – Authorize/ approve

QUESTION: 90

irections

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A)  Quagmire          B)  Deleterious       C) Salubrious          D)  Intrusive

Solution:

Opposite,
Quagmire – dilemma or a swamp
Deleterious - Poisonous
Salubrious – Healthy / Hygienic
Intrusive - interfering

QUESTION: 91

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A)  Duress                B)  Edict                    C)  Volition             D)  Callous

Solution:

Opposite,
Duress - compulsory force or threat
Edict - a formal or authoritative proclamation
Volition – free will
Callous - emotionally hardened

QUESTION: 92

Directions

In each of the following questions four words are given, of which two words are most nearly the same or opposite in meaning. Find the two words which are most nearly the same or opposite in meaning and indicate the number of the correct letter combination.

A)  Annihilate          B)  Convention             C)  Rout             D)  Exuberant

Solution:

Same,
Annihilate & Rout – defeat / diminish
Convention - group
Exuberant – enthusiastic

QUESTION: 93

In each of the following questions, three out of four words given have the same meaning. Mark the number as your answer which is different in meaning from the other words. 

Solution:

Haggle, quibble, cavil means to bargain
Malign – to degrade value of something/destructive

QUESTION: 94

In each of the following questions, three out of four words given have the same meaning. Mark the number as your answer which is different in meaning from the other words. 

Solution:

Hapless, wretched, despicable – shameful, appalling
Periphrastic - indirect

QUESTION: 95

In each of the following questions, three out of four words given have the same meaning. Mark the number as your answer which is different in meaning from the other words. 

Solution:

Orotund, Stentorian, Thunderous – Very loud, deafening
Baulk – frustrate, hinder or stop

QUESTION: 96

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Many things have gotten harder as the world settles into a protracted spell of low oil prices and sluggish growth - from avoiding deflation to creating jobs. One thing has gotten easier, as well as more urgent: eliminating fossil-fuel subsidies.  Governments have long paid lip service to this idea. The G-20 has been promising to phase out fuel subsidies since 2009, but the measures remain widespread and resilient.  Nations from the US to the UK to Russia continue to spend billions on tax breaks and other subsidies for the production of oil, gas and coal. Japan, South Korea and China support massive fossil-fuel projects outside their borders. For years, many countries -- including some of the world's biggest energy producers -- have also used subsidies to lower gasoline and diesel prices, supposedly to help the poor. The sums involved are huge. The International Energy Agency estimates that countries spent $493 billion on consumption subsidies for fossil fuels in 2014. The UK's Overseas Development Institute suggests G-20 countries alone devoted an additional $450 billion to producer supports that year. 

These ridiculous outlays would be economically wasteful even if they didn't also harm the environment. They fuel corruption, discourage efficient use of energy and promote needlessly capital-intensive industries. They sustain unviable fossil-fuel producers, hold back innovation, and encourage countries to build uneconomic pipelines and coal-fired power plants. Last and most important, if governments are to have any hope of meeting their ambitious climate targets, they need to stop paying people to use and produce fossil fuels.

Right now, the conditions for doing that could hardly be better. While oil is cheap, governments can phase out demand-side subsidies without hurting consumers too much. And the possibility of slower growth in the longer term caused by demographic pressures and faltering innovation makes it all the more vital to use resources efficiently. Wasteful subsidies crowd out public spending on infrastructure and education that would help to put growth back on track. 

Protecting the poor will be important, but it needn't be difficult: Spending less on fuel subsidies would free revenues to be used for that purpose. Note, though, that fuel subsidies mainly benefit the rich and middle class. (In low- and middle-income countries, rich households use far more subsidized fuel than poor households.) Political resistance to reforming subsidies often arises more from the cost it would impose on the better-off than from the burden it would place on the poor. 

Q. What made the author of the above passage conclude that ’the measures to phase out fuel subsidies remain resilient’?

Solution:

In paragraph 1, ”The G-20 has been promising to phase out fuel subsidies since 2009, but the measures remain widespread and resilient. Nations from the US to the UK to Russia continue to spend billions on tax breaks and other subsidies for the production of oil, gas and coal. Japan, South Korea and China support massive fossil-fuel projects outside their borders. For years, many countries -- including some of the world's biggest energy producers -- have also used subsidies to lower gasoline and diesel prices, supposedly to help the poor.

QUESTION: 97

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Many things have gotten harder as the world settles into a protracted spell of low oil prices and sluggish growth - from avoiding deflation to creating jobs. One thing has gotten easier, as well as more urgent: eliminating fossil-fuel subsidies.  Governments have long paid lip service to this idea. The G-20 has been promising to phase out fuel subsidies since 2009, but the measures remain widespread and resilient.  Nations from the US to the UK to Russia continue to spend billions on tax breaks and other subsidies for the production of oil, gas and coal. Japan, South Korea and China support massive fossil-fuel projects outside their borders. For years, many countries -- including some of the world's biggest energy producers -- have also used subsidies to lower gasoline and diesel prices, supposedly to help the poor. The sums involved are huge. The International Energy Agency estimates that countries spent $493 billion on consumption subsidies for fossil fuels in 2014. The UK's Overseas Development Institute suggests G-20 countries alone devoted an additional $450 billion to producer supports that year. 

These ridiculous outlays would be economically wasteful even if they didn't also harm the environment. They fuel corruption, discourage efficient use of energy and promote needlessly capital-intensive industries. They sustain unviable fossil-fuel producers, hold back innovation, and encourage countries to build uneconomic pipelines and coal-fired power plants. Last and most important, if governments are to have any hope of meeting their ambitious climate targets, they need to stop paying people to use and produce fossil fuels.

Right now, the conditions for doing that could hardly be better. While oil is cheap, governments can phase out demand-side subsidies without hurting consumers too much. And the possibility of slower growth in the longer term caused by demographic pressures and faltering innovation makes it all the more vital to use resources efficiently. Wasteful subsidies crowd out public spending on infrastructure and education that would help to put growth back on track. 

Protecting the poor will be important, but it needn't be difficult: Spending less on fuel subsidies would free revenues to be used for that purpose. Note, though, that fuel subsidies mainly benefit the rich and middle class. (In low- and middle-income countries, rich households use far more subsidized fuel than poor households.) Political resistance to reforming subsidies often arises more from the cost it would impose on the better-off than from the burden it would place on the poor. 

Q. What are the drawbacks of subsidies on producing energy using fossil-fuel?

Solution:

mentioned in 3 paragraph

QUESTION: 98

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Many things have gotten harder as the world settles into a protracted spell of low oil prices and sluggish growth - from avoiding deflation to creating jobs. One thing has gotten easier, as well as more urgent: eliminating fossil-fuel subsidies.  Governments have long paid lip service to this idea. The G-20 has been promising to phase out fuel subsidies since 2009, but the measures remain widespread and resilient.  Nations from the US to the UK to Russia continue to spend billions on tax breaks and other subsidies for the production of oil, gas and coal. Japan, South Korea and China support massive fossil-fuel projects outside their borders. For years, many countries -- including some of the world's biggest energy producers -- have also used subsidies to lower gasoline and diesel prices, supposedly to help the poor. The sums involved are huge. The International Energy Agency estimates that countries spent $493 billion on consumption subsidies for fossil fuels in 2014. The UK's Overseas Development Institute suggests G-20 countries alone devoted an additional $450 billion to producer supports that year. 

These ridiculous outlays would be economically wasteful even if they didn't also harm the environment. They fuel corruption, discourage efficient use of energy and promote needlessly capital-intensive industries. They sustain unviable fossil-fuel producers, hold back innovation, and encourage countries to build uneconomic pipelines and coal-fired power plants. Last and most important, if governments are to have any hope of meeting their ambitious climate targets, they need to stop paying people to use and produce fossil fuels.

Right now, the conditions for doing that could hardly be better. While oil is cheap, governments can phase out demand-side subsidies without hurting consumers too much. And the possibility of slower growth in the longer term caused by demographic pressures and faltering innovation makes it all the more vital to use resources efficiently. Wasteful subsidies crowd out public spending on infrastructure and education that would help to put growth back on track. 

Protecting the poor will be important, but it needn't be difficult: Spending less on fuel subsidies would free revenues to be used for that purpose. Note, though, that fuel subsidies mainly benefit the rich and middle class. (In low- and middle-income countries, rich households use far more subsidized fuel than poor households.) Political resistance to reforming subsidies often arises more from the cost it would impose on the better-off than from the burden it would place on the poor. 

Q. Why, according to the passage is this the right time to withdraw subsidy on fossil fuels?

Solution:

It is stated in the passage “While oil is cheap, governments can phase out demand-side subsidies without hurting consumers too much. And the possibility of slower growth in the longer term caused by demographic pressures and faltering innovation makes it all the more vital to use resources efficiently.” Point 1 is true according to the passage, but it has no connection with ‘NOW’ being the right time.

QUESTION: 99

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Many things have gotten harder as the world settles into a protracted spell of low oil prices and sluggish growth - from avoiding deflation to creating jobs. One thing has gotten easier, as well as more urgent: eliminating fossil-fuel subsidies.  Governments have long paid lip service to this idea. The G-20 has been promising to phase out fuel subsidies since 2009, but the measures remain widespread and resilient.  Nations from the US to the UK to Russia continue to spend billions on tax breaks and other subsidies for the production of oil, gas and coal. Japan, South Korea and China support massive fossil-fuel projects outside their borders. For years, many countries -- including some of the world's biggest energy producers -- have also used subsidies to lower gasoline and diesel prices, supposedly to help the poor. The sums involved are huge. The International Energy Agency estimates that countries spent $493 billion on consumption subsidies for fossil fuels in 2014. The UK's Overseas Development Institute suggests G-20 countries alone devoted an additional $450 billion to producer supports that year. 

These ridiculous outlays would be economically wasteful even if they didn't also harm the environment. They fuel corruption, discourage efficient use of energy and promote needlessly capital-intensive industries. They sustain unviable fossil-fuel producers, hold back innovation, and encourage countries to build uneconomic pipelines and coal-fired power plants. Last and most important, if governments are to have any hope of meeting their ambitious climate targets, they need to stop paying people to use and produce fossil fuels.

Right now, the conditions for doing that could hardly be better. While oil is cheap, governments can phase out demand-side subsidies without hurting consumers too much. And the possibility of slower growth in the longer term caused by demographic pressures and faltering innovation makes it all the more vital to use resources efficiently. Wasteful subsidies crowd out public spending on infrastructure and education that would help to put growth back on track. 

Protecting the poor will be important, but it needn't be difficult: Spending less on fuel subsidies would free revenues to be used for that purpose. Note, though, that fuel subsidies mainly benefit the rich and middle class. (In low- and middle-income countries, rich households use far more subsidized fuel than poor households.) Political resistance to reforming subsidies often arises more from the cost it would impose on the better-off than from the burden it would place on the poor. 

Q. What is the meaning of the phrase ‘paid lip service’ as used in the passage?

Solution:

It means- accepting that one agrees to an idea/plan but doing nothing for its implementation.

QUESTION: 100

Directions

Read the passage given below and answer the questions that follow based on it.

Many things have gotten harder as the world settles into a protracted spell of low oil prices and sluggish growth - from avoiding deflation to creating jobs. One thing has gotten easier, as well as more urgent: eliminating fossil-fuel subsidies.  Governments have long paid lip service to this idea. The G-20 has been promising to phase out fuel subsidies since 2009, but the measures remain widespread and resilient.  Nations from the US to the UK to Russia continue to spend billions on tax breaks and other subsidies for the production of oil, gas and coal. Japan, South Korea and China support massive fossil-fuel projects outside their borders. For years, many countries -- including some of the world's biggest energy producers -- have also used subsidies to lower gasoline and diesel prices, supposedly to help the poor. The sums involved are huge. The International Energy Agency estimates that countries spent $493 billion on consumption subsidies for fossil fuels in 2014. The UK's Overseas Development Institute suggests G-20 countries alone devoted an additional $450 billion to producer supports that year. 

These ridiculous outlays would be economically wasteful even if they didn't also harm the environment. They fuel corruption, discourage efficient use of energy and promote needlessly capital-intensive industries. They sustain unviable fossil-fuel producers, hold back innovation, and encourage countries to build uneconomic pipelines and coal-fired power plants. Last and most important, if governments are to have any hope of meeting their ambitious climate targets, they need to stop paying people to use and produce fossil fuels.

Right now, the conditions for doing that could hardly be better. While oil is cheap, governments can phase out demand-side subsidies without hurting consumers too much. And the possibility of slower growth in the longer term caused by demographic pressures and faltering innovation makes it all the more vital to use resources efficiently. Wasteful subsidies crowd out public spending on infrastructure and education that would help to put growth back on track. 

Protecting the poor will be important, but it needn't be difficult: Spending less on fuel subsidies would free revenues to be used for that purpose. Note, though, that fuel subsidies mainly benefit the rich and middle class. (In low- and middle-income countries, rich households use far more subsidized fuel than poor households.) Political resistance to reforming subsidies often arises more from the cost it would impose on the better-off than from the burden it would place on the poor. 

Q. Find the word from the given options which has its meaning most opposite to the word resilient as used in the passage.

Solution:

Resilient means tough and hardy whereas vulnerable means fragile

Related tests